Aivoviikko 2022: Uni ja aivot - miksi nukumme?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 22 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 5

  • @siriinasuomi258
    @siriinasuomi258 2 роки тому +2

    Miksei kukaan vastaa Raijan kysymykseen?

  • @timokarjalainen4776
    @timokarjalainen4776 Рік тому

    12-15yö lääkkeet reseptit aamulla päivällä illalla.

  • @raijasipilainen2565
    @raijasipilainen2565 2 роки тому

    Kysyisin unettomista ihmisistä, jotka eivät nuku yöllä, mutta kyllä onnistuvat nukkumaan päivällä. Vaikka koko päivä iltaan asti onnistuu nukkua...mikä ero unen laadussa silloin on?
    Kiitos!

    • @aivosaatio
      @aivosaatio  2 роки тому +1

      Unitutkija Tarja Stenberg kertoo, että päivällä nukuttu uni on yöunta huonolaatuisempaa, erityisesti syvän unen osalta. Se johtuu siitä, että vuorokausirytmi ja unirytmi eivät ole tahdissa toistensa kanssa. Rytmin kääntyminen voi johtua eri syistä. Yleisin syy on vapaaehtoinen illan pidentäminen ohi nukahtamisajan, mikä johtuu usein siitä, että tehdään jotain aivojen toimintaa kiihottavaa myöhään illalla (esim. pelataan, katsotaan jännäreitä, chattaillaan). Aivokuori ei pääse rauhoittumaan ja saattaa luopua toivosta nukahtamiseen. Näin ei kuitenkaan käy kaikille, sillä suurin osa ihmisistä nukahtaa väsymykseensä tästä huolimatta. Uni jää kuitenkin lyhyeksi, jos aamulla on noustava ylös - ja silloin päivällä väsyttää. Päivällä nukuttaa makeasti eli nukutaan pois univelkaa. Varsinkin nuorilla päivällä nukkuminen onnistuu, mutta edelleenkään unen laatu ei ole paras mahdollinen.
      Sitten ovat luontaisesti iltavirkut, joilla vuorokausirytmi on sellainen, että nukahtaminen on luontevaa vasta hyvin myöhään yöllä. Unen laatu ei tällöin ole fysiologisista syistä huonompaa, mutta ympäristö päivällä on häiritsevämpi, ja sitä kautta unen laatu helposti kärsii. Ja jos käy koulussa tai työssä ei nukkuminen päivällä ole mahdollista. Unettomuusoireyhtymässä taas uneton henkilö ei pysty nukahtamaan, mutta näillä henkilöillä ei uni tule myöskään päivällä.

    • @raijasipilainen2565
      @raijasipilainen2565 2 роки тому

      @@aivosaatio Kiitos vastauksestasi. Piti ihan katsoa kok webinaari uudestaan, jotta muistan mikä sai minut kysymään. 😆 Sellainen tuli vielä mieleen, että jos on ollut vuosikausia univaikeuksia, voiko se jättää pysyviä jälkiä aivoihin? Psyykkisesti varmaan paljon läpikäytävää, mutta jääkö ihan fyysisesti näkyviä tai jäljitettäviä asioita aivoihin? Ja voiko niistä - niin tai näin - toipua?
      Kiitos jälleen!