Covoare și țol, ca la Cotiujenii Mari

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 13 жов 2024
  • La Cotiujenii Mari, din raionul Șoldănești, au început a țese țoluri. După o perioadă mai îndelungată de pregătire a materiei prime și a utilajului necesar, un grup de femei din partea locului a purces la confecționarea țolului moldovenesc. Acest lucru reușește grație implicării asociației băștinașilor din Cotiujenii Mari Răzeșii, în frunte cu Larisa Râbac. Intenția dată a fost susținută și de primăria comunei, care a repartizat localul unde meșterițele își desfășoară activitatea.
    La Cotiujenii Mari de mai mult timp se dorea readucerea tradiției de a țese covoare și țol. A fost dificil de colectat toate dispozitivele. Și mai dificil s-a dovedit a fi selectarea meșterițelor care să cunoașcă meșteșugul și să dorească să se implice.
    Actualmente, la țesutul covoarelor și țolului sunt antrenate șase gospodine. După Raisa Popescu și Lidia Balan echipa a completat-o Eudochia Dascăl, Eugenia Railean, Claudia Tolstenco și Natalia Puşcaş. Experiența acestora este urmată și de generația tânără. În timpul liber, mai multe fete vin și țese alături de ele.
    De altfel, tinerii din comună se implică în toate evenimentele organizate de membrii asociației băștinașilor. Juniori din Cotiujenii Mari, împreună cu diaspora, au realizat diverse activităţi în cadrul proiectelor în derulare “Trecutul glorios - prezentul continuu” şi “Dezvoltarea traseului turistic “Tezaurul strămoşesc” .
    De menționat că Igor Roga este participant al programului organizat în cadrul ”Capitalei tineretului 2020-2021”, finanțat de ambasada SUA în Moldova și realizat cu suportul PNUD/MDL.
    Larisa RÂBAC, președinta asociației băștinașilor din Cotiujenii Mari......
    Prin faptele lor, cei din comuna Cotiujenii Mari doresc ca localitățile lor să devină prospere şi atractive ca locaţii turistice.

КОМЕНТАРІ •