Embraer'in içinde olduğu zorlu koşullar göz önüne alındığında TUSAŞ'ın hisseli ortak olması Avrupa pazarı noktasında doğrudan üretim ve tedarik merkezi oluşturulması ile avantajlı hale getirilebilirdi belki. Ancak ne yazık ki TUSAŞ'ın hem sivil alanda hem de farklı projelerde gelişmesi için yeterli destek sağlanamıyor bir türlü.
Tolga bey müziği soracaktım ama sonradan açıklamada gördüm. Yazmışken de devam edeyim dedim. Sizi, Küresel Savaşçı Türkiye, Haluk Tatar, Ayhan Tarakçı ve FluTv gibi, verdikleri bilgilere güvendiğim, başarılı içerikler üreten kanallar olarak görüyorum. Başarılarınızın daha da taçlandırılmasını dilerim ve bizleri bilgilendirmeye devam etmenizi dilerim. İyi çalışmalar.
@@dedekorkut733 ya abi şu bakış acisina deliriyorum senin gordugunu o dunyanin en iyi muhendisleri goremedi bunları değiştiremedi önlem alamadı. Elindeki en guncel ucaklari en büyük düsmanlarina karsı böyle kullanmaya devam etti.
Brezilya,kendi hv.kuvvetleri için sipariş ettiği c-390 uçaklardan 6 tanesini ekonomik sıkıntılar nedeniyle,üçüncü ülkelere satma kararı aldı ve müşteri arıyor,aslında üretim sırasına girmiş bu ucaklari,tanker uçağına çevirerek Türkiye alabilir.
Sayın Özbek sizden mümkünse , bir düşünce deneyi yapmanızı rica ediyorum . Ülkemizde , Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kurulan uçak fabrikaları kapatılmayıp günümüze kadar çalışmalarını sürdürseydiler , bu gün hangi noktada olurduk ? Ayriyeten , gene Cumhuriyetten bu yana , bu konudaki süreci içeren bir program yaparsanız , aydınlanmış oluruz . Teşekkür ederim.
Abi gene sizin sayenizde gördüğümüz , bir havacılık fuarında olması lazım hafızam beni yanıltmıyorsa Kawasaki firmasının japonların da böyle bir nakliye uçağı vardı.Bence hem japonlardan hem de brezilyalılardan böyle paket halinde bir ekleme gayet güzel olur tsk için.
Savunma ve Havacılık dergisi yayında iken ki 1987 yılında ilk sayısını Aksarayda almıştım.. İstanbul Aksaray eski ISKI binasının oradaki bayiden.. Neyse.. O derginin önsöz yazarı yayın yönetmeni vardı.. Sn. Hakkı ARİS ..... Sayısını hatırlamıyorum ama derginin önsözünü yazardı.. Bir sayısında şunları yazmıştı.. Çok koymuştu bana onun için unutmam.. Aynı şu cümlelerdi.. Biz F-16 lar ile havacılık sektörüne girip montaj ve kısmi üretim yapar iken.. Kore havacılık uzmanları TAI ye eğitime gelmişti.. Montaj ve kısmi üretim nasıl oluyor ve bu işin planı programı nasıl yapıldı diye.. Hiç bir havacılık alt yapıları yoktu ve bizim tesislerimizde staj yapıyorlardı.. Bugün ise staj verdiğimiz kore den eğitim uçağı ve teknoloji alıyoruz.. Diye derginin ön sözüne yazmıştı.. Bunu bu yazısını hiç unutmam çok koymuştu o günlerde benim gibi havacılık meraklılarına.. İnşallah bir daha öyle bir yazı okumak genç nesile nasip olmaz.. Bir daha asla Vecihileri harcamayalım.. Cezasını çok çektik.. Ne Nuri leri ne Vecihileri harcamayalım.. İstikbal göklerdedir....!
Boeing bu şirketi almadan önce burdan uçak almak şart artı bol bol yedek parça alınırsa sıkıntı çıkarmaz birde japonların kawasaki uçağı var acaba satarlar mı bize ki gerçi Türkiye'nin gözü yoktur
Tolga abi ben anladım her Türk ferdinin gönlünde bi müteahhit yatıyor örneğe bakın yaw topraktan girmek gerekir dedin ben gittim geldim pandemi bitse söyle güzel bi kato çalışsa elimizde bi paket çekirdek izlesek yahu...😂😂😂 abi ağzına sağlık keyifli akşamdı...
İlginç olmasından öte savaş durumunda Amerika nın bir ülkeyi 1 saat içinde yok edebilme kabiliyeti kazandığını gösterir. Uçak gemisinden 20 tane F 35 i havalandırıp savaş daha başlamadan ülkeyi pes edecek noktaya getirecekler. Ortalık karışacak vaziyet alsın herkes
Antonov ile ortak girmek daha iyi olabilir ama iyide olmayabilir neden çünkü TUSAŞ büyük bir şirket 10.000 çalışanı var ama adamların sadece 6 helikopter projesi var 5 tanesi daha üretime bile geçmedi SİHA projeleri MMU Hürjet Hava SOJ derken şirketi çok proje yığmak diğer projelerde gecikme ve Ar-Ge maliyetini artırıp şirketin karlılığını düşürmek olur Buda ister istemez maaş düşüklüğüne neden olur Buda savunma sanayi şirketlerinin en çok eleştirilen noktalarından birisi düşük maaş verdikleri için ülkedeki Zeki çalışkan mühendisler ASELSAN’ı ROKETSAN’ı haliyle basamak gibi kullanıp AMERİKA ve AVRUPA ya gitmelerini sağlıyor bide BAYKAR makinayı bu kadar büyütmeyin tamam iyi SİHA lar yapıyorlar ama kargo uçağı yapmak başka bir teknoloji belki yazılımında olabilir ama orda da ASELSAN gibi bir şirket var.
Abi video yayınlanmqdan tartişmiştık ama bi karara varamadık bazi kişılerin dar açıyla bakmasından f16 lar aesa ile birlikte 2030 a kadar dayanırmi olasi bir savas dahilinde
Gerçekten çok iyi olur eldeki eski c 130 hercules ile c 160 transall uçaklarını değiştirmiş oluruz. Cn 235 ile A400m atlos arasındaki boşluğu doldurur gayet iyi olur. Elimizde ağır nakliye uçağı sadece a400m var o da 9-10 adet. Onun bir altı c130 lar da oldukça eskimiş modeller (hatta yanlış hatırlamıyorsam ikinci el bile almıştık Arabistandan mı ne) . Cn 235 güzel uçaklar sayıları da fazla ama kapasiteleri düşük . Gidip c170 globemaster, il 76 gibi bir uçak alamayacağımıza göre kc390 gerçekten de iyi bir çözüm olurdu şöyle 25 adet alınması gibi. Ya da an 178 gibi bir alternatif de mümkün ama o da karışık sonuçta yarı nato yarı rus sistemler gibi bir uçak.
Milli havayolumuzdan çıkan uçaklar kargo uçağı na dönüştürülüp askeri amaçlı kullanılmazmı sonuçta hep top tüfek götürmüyor ya bu uçaklar tai tusaş bu işn altından kalkar hemde baya bir tasarruf olur diye düşünüyorum
Merhaba.Ukrayna nın 50 ton kapasiteli Antonov AN-188 kargo uçağının Türkiye ile ortak üretimi konusunda ısrarcı olmasına rağmen ve önümüzde birçok yeni havacılık ve uzay projelerinde onların motor teknolojisine şiddetle ihtiyaç duyacağımız da aşikar iken, Brezilya dan kargo uçağı alma ihtimaline sebebler ne olabilir? Ana gövde, kanat ,kapı gibi birçok alanda gelişimimiz hızla sürüyor lakin işin en zor kısmı motor teknolojisidir.Çok uzun yıllar gerektiren bilgi birikim nedeni ile sonuca ulaşmak çok zordur.Ukrayna nın AN 188 i ayağa kaldıramadığını ve ancak bizim gibi çok sağlam bir üretici ortak ile piyasada ses getirebileceği kesin.Vermeden alınmaz diyerek,AN 188 e hayat veren nefes olurken motor teknolojisinde onlardan hayat veren nefesin alınabilirliğinin hesabını yapmak gerekir diye düşünüyorum.Çok uluslu korkunç bir kıskaç operasyonuna direnen vatanımızın gerçek müttefik ve stratejik ortaklara acilen ihtiyacı vardır.Küresel konjonktür ve ülkemizin askeri doktrinini hesaba katarsak ürettiğimiz araçlara kısıtlamaya maruz kalmadan sınırsız teknolojik ve lojistik destek şarttır.Altay ve T 129 da motor konusunda bize yaşatılan sorunlar güncelliğini korur iken ve geleceğe dönük yatırımların hesabını yaparken bu hayati sorunları asla unutmamak gerekir derim. Saygılarımla.
Size bir sorum olucak sosyal medya hesaplarınzdan sorabilirmiyim tolgaözbek.com sitesinde sadece yazılımcı şirkete mesaj gidiyorsanki cevap verirseniz çok mutlu olurum
Japonlar üretiyor c17 muadilini satış hakkı var alınırsa Japonlardan alınabilir Çünkü ABD ile Türkiye böyle kritik silahların alışverişini yapmıyor artık
Bizim tüm Ucaklarimiz..... ABD- AB üretimi........ Bu gidisle bu alanda zor durumda kalacagiz....., Bunun önüne gecmek icin.... pacayi simdiden sivamaya baslamak lazim
In the beginin of this project, Brazil and Embraer asked to Turkey and TAI to participate on this project, but TAI said , no thanks, I don´t know why TAI said no
An178, An148 (yolcu uçağı) den geliştirilen bir kargo uçağı Aynı tonda taşımaya kapasitesinde sahip değiller. 8-10 (Bazı yerlerde15ton) An178 26 ton KC 390 36 ton A 400M Yani An178 ler ile aslında C295ler aynı klasmanda. KC-390'larda C130lar ile aynı.. Fark ise daha yeni, daha teknolojik, kullanışlı ve maliyeti az. Ayrıca oluşan dostlukla başka projeler için artı oluşturur.
@@tolgaozbekcom Özbekistan'da SSCB'den kalma uçak fabrikası duruyor. Altyapı hazırken niye TC'le Özb ortak üretime geçmiyor. Türk devletlerinde çok iyi eğitim görmüş bir sürü kaliteli mühendisler var. Türkiye onlara sahip çıksa. Havacılık, uzay, nükleyer, robot vs açıklarını kalite farkıyla kapatabilir.
Brezilya'da zamanında ambargolar yedi fakat devlet sürekli desteğini sürdürdü. Günümüzde pek karışmıyor keşke tekrar satın alsaydı. Günümüzde neden ambargo yok. Çünkü Brezilya, ABD ile müttefiktir ve güvenirler.
Katılıyorum Ukrayna'nın teklif ettiği uçak NATO standartlarına uygun hale getirilebilir. Bununla birlikte sivil versiyonu da istenilebilir. Gerekli değişikliklerden sonra kritik teknolojiler için teknoloji transferi yapılabilir. Ayrıca TSK ve THY'nİn bu uçağı kullanması uçağın pazarlamasını çok etkili olur.
Bilgilendirme ve niyet için teşekkür ederim ama hak, hukuk ve özgürlüklerin olmadığı ülkeler ancak böyle seyir eder ve niyet ile kalır. Kısa ve öz açıkladım umarım anlatılmıştır.
Embraer örnek alınması gereken bir firma gerçekten.
Embraer'in içinde olduğu zorlu koşullar göz önüne alındığında TUSAŞ'ın hisseli ortak olması Avrupa pazarı noktasında doğrudan üretim ve tedarik merkezi oluşturulması ile avantajlı hale getirilebilirdi belki. Ancak ne yazık ki TUSAŞ'ın hem sivil alanda hem de farklı projelerde gelişmesi için yeterli destek sağlanamıyor bir türlü.
Tolga bey müziği soracaktım ama sonradan açıklamada gördüm. Yazmışken de devam edeyim dedim. Sizi, Küresel Savaşçı Türkiye, Haluk Tatar, Ayhan Tarakçı ve FluTv gibi, verdikleri bilgilere güvendiğim, başarılı içerikler üreten kanallar olarak görüyorum. Başarılarınızın daha da taçlandırılmasını dilerim ve bizleri bilgilendirmeye devam etmenizi dilerim. İyi çalışmalar.
Çok teşekkürler sağ olun
F35 e de arsadan girmiştik. Parçasını elimize verdiler.🤗🤗
harika espri :) tabi arsadan girdik sonra evin planlarını gidip rakip müteahhite vermeye kalktık...;)
@@a.sinantuzun353 espiriden anlayanlarin olduğunu görmek ne güzel 😁😁👍
@@yusuf9914 boşver, anlayan anladı 😉
@@a.sinantuzun353 f35 in sırrımı kaldi başkan ortalikta dolaniyor bütün bilgileri
@@dedekorkut733 ya abi şu bakış acisina deliriyorum senin gordugunu o dunyanin en iyi muhendisleri goremedi bunları değiştiremedi önlem alamadı. Elindeki en guncel ucaklari en büyük düsmanlarina karsı böyle kullanmaya devam etti.
Brezilya,kendi hv.kuvvetleri için sipariş ettiği c-390 uçaklardan 6 tanesini ekonomik sıkıntılar nedeniyle,üçüncü ülkelere satma kararı aldı ve müşteri arıyor,aslında üretim sırasına girmiş bu ucaklari,tanker uçağına çevirerek Türkiye alabilir.
İzledim, beğenimi attım, görev tamamlandı ✓ her zamanki gibi içi dolu bir video. Saygılar hocam
Emeğinize sağlık Tolga hocam,
Teşekkür ediyoruz
Sayın Özbek sizden mümkünse , bir düşünce deneyi yapmanızı rica ediyorum .
Ülkemizde , Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kurulan uçak fabrikaları kapatılmayıp
günümüze kadar çalışmalarını sürdürseydiler , bu gün hangi noktada olurduk ?
Ayriyeten , gene Cumhuriyetten bu yana , bu konudaki süreci içeren
bir program yaparsanız , aydınlanmış oluruz . Teşekkür ederim.
Teşekkür ederim sağlıcakla kalın güzel bir bilgilendirme
Abi gene sizin sayenizde gördüğümüz , bir havacılık fuarında olması lazım hafızam beni yanıltmıyorsa Kawasaki firmasının japonların da böyle bir nakliye uçağı vardı.Bence hem japonlardan hem de brezilyalılardan böyle paket halinde bir ekleme gayet güzel olur tsk için.
Kawasaki C-2
Savunma ve Havacılık dergisi yayında iken ki 1987 yılında ilk sayısını Aksarayda almıştım.. İstanbul Aksaray eski ISKI binasının oradaki bayiden..
Neyse..
O derginin önsöz yazarı yayın yönetmeni vardı..
Sn. Hakkı ARİS .....
Sayısını hatırlamıyorum ama derginin önsözünü yazardı.. Bir sayısında şunları yazmıştı.. Çok koymuştu bana onun için unutmam..
Aynı şu cümlelerdi..
Biz F-16 lar ile havacılık sektörüne girip montaj ve kısmi üretim yapar iken..
Kore havacılık uzmanları TAI ye eğitime gelmişti.. Montaj ve kısmi üretim nasıl oluyor ve bu işin planı programı nasıl yapıldı diye..
Hiç bir havacılık alt yapıları yoktu ve bizim tesislerimizde staj yapıyorlardı..
Bugün ise staj verdiğimiz kore den eğitim uçağı ve teknoloji alıyoruz..
Diye derginin ön sözüne yazmıştı..
Bunu bu yazısını hiç unutmam çok koymuştu o günlerde benim gibi havacılık meraklılarına..
İnşallah bir daha öyle bir yazı okumak genç nesile nasip olmaz..
Bir daha asla Vecihileri harcamayalım.. Cezasını çok çektik.. Ne Nuri leri ne Vecihileri harcamayalım..
İstikbal göklerdedir....!
Tüm sayıları bende var.fotografçısı ibrahim sünnetçi yakın dostumdur.hakkı beyide yakın tanırım.yerine bir dergi yok maalesef
Boeing bu şirketi almadan önce burdan uçak almak şart artı bol bol yedek parça alınırsa sıkıntı çıkarmaz birde japonların kawasaki uçağı var acaba satarlar mı bize ki gerçi Türkiye'nin gözü yoktur
Sen ne güzel adamsın, ellerine sağlık
Tolga abi ben anladım her Türk ferdinin gönlünde bi müteahhit yatıyor örneğe bakın yaw topraktan girmek gerekir dedin ben gittim geldim pandemi bitse söyle güzel bi kato çalışsa elimizde bi paket çekirdek izlesek yahu...😂😂😂 abi ağzına sağlık keyifli akşamdı...
Antonov An 124 Ruslan vE An 22 Antey Nakliye Uçağı hakkında bir video gelsin lütfen.
Abi çok güzel olmuş eline sağlık
Tolga Bey, dunku Almanya’nin Libya’ya giden gemimize baskin duzenlemesiyle ilgili de video cekerseniz cok seviniriz..
Bugün geliyor
Ugur Selcuk ua-cam.com/video/z5zhBZe1EVE/v-deo.html size özel ;)
@@tolgaozbekcom cok sag olun :)
Tolga abi F35 in bugünkü nükleer bomba testi hakkında ne düşünüyorsun
İlginç test, sitemizde sabah haber yaptık: tolgaozbek.com/savunma/f-35-atom-bombasi-atti/
@@tolgaozbekcom teşekkürler
İlginç olmasından öte savaş durumunda Amerika nın bir ülkeyi 1 saat içinde yok edebilme kabiliyeti kazandığını gösterir. Uçak gemisinden 20 tane F 35 i havalandırıp savaş daha başlamadan ülkeyi pes edecek noktaya getirecekler. Ortalık karışacak vaziyet alsın herkes
@@Samurayjack45 vallahi çok ilerlediler
Rahat olun bir halt edemezler....Dünya artık o eski soğuk savas yıllarındaki dünya değil bunu onlarda çok iyi biliyorlar.
KC390 ile A400M ile temel farklar nedir ? Nakliye uçaklarını pek bilmemde, detay verirseniz sevinirim
Embraer ile Türkiye GE90 (B777) motorlu bir, 37 ton (A300F kapasitesi) kapasiteli bir uçak geliştirebilir. İsmi "KC490" bile olabilir...
Motor vermezler . Askeri projelerde
@@genetiksayfa1609 bu motoru verdikleri için verebilirler gibi geliyor...
Bence tusaş ve baykar ortak bir kargo ucagi projesine girmeliler
Antonov ile ortak girmek daha iyi olabilir ama iyide olmayabilir neden çünkü TUSAŞ büyük bir şirket 10.000 çalışanı var ama adamların sadece 6 helikopter projesi var 5 tanesi daha üretime bile geçmedi SİHA projeleri MMU Hürjet Hava SOJ derken şirketi çok proje yığmak diğer projelerde gecikme ve Ar-Ge maliyetini artırıp şirketin karlılığını düşürmek olur Buda ister istemez maaş düşüklüğüne neden olur Buda savunma sanayi şirketlerinin en çok eleştirilen noktalarından birisi düşük maaş verdikleri için ülkedeki Zeki çalışkan mühendisler ASELSAN’ı ROKETSAN’ı haliyle basamak gibi kullanıp AMERİKA ve AVRUPA ya gitmelerini sağlıyor bide BAYKAR makinayı bu kadar büyütmeyin tamam iyi SİHA lar yapıyorlar ama kargo uçağı yapmak başka bir teknoloji belki yazılımında olabilir ama orda da ASELSAN gibi bir şirket var.
Baykar ne alaka? Tusas ile baykar in is gucu ve program proje maliyetlerine bakarsan ucurumu gorursun.
@@emrekiliczade1634 Baykar Damadın ya hazine direk DAMADA bağlı sonuçta. Devletin malı deniz sonuçta.
@@mahmuttuncer4282 Baykar ekonomi bakanı olmayan damadın
Tolga bey, ekranı kapladığınız için çoğu görüntü kayboldu malesef
Japon kavazaki C2 nakliye uçakları ülkemiz için bir alternatif olabilir mi sizden bu konusizden bir videoyu hak edermi ?
Savaşı Üretim ve Lojistik kazandırır.
Keşke Türkiye'nin de ch47 ve kargı uçakları filoları daha çok olsa ama yeterince para yok işte :(
Abi video yayınlanmqdan tartişmiştık ama bi karara varamadık bazi kişılerin dar açıyla bakmasından f16 lar aesa ile birlikte 2030 a kadar dayanırmi olasi bir savas dahilinde
Brezilyayı ve Brezilyalıları severim Amerika kazanacağına Brezilya kazansın
@MZ Özgür siyaseti bi Brezilya değil Güney Amerika'da herkes böyle siyaset yürüttü ama sonuç hüsran ile bitti
Her türlü amerika kazanıyor . Sahibi amerikan , motor amerikan .
Aviyonik coğu amerikan .
Bu uçak yerine Antanov 124 tercih edilirse daha iyi olur kanaatindeyim.Çünkü Uçağın kapasitesi küçük.Bize daha büyük kapasiteli Uçaklar gerekli.
S-400 F-35 i görebiliyor mu?
Cevabını en merak ettiğim sorulardan biri.
yunanistan alırsa yakında anlarız
@@taweetel Zehri bulan panzehirini de bulur bence.Buna uygun bir Hisar a vardır
Sanmıyorum görüyor olsaydı Ruslar çoktan propagandasını yaparlardı.
Göremez ama S-500 rahat görüyor
''Arsadan girmek'' Güzel miş.
Gerçekten çok iyi olur eldeki eski c 130 hercules ile c 160 transall uçaklarını değiştirmiş oluruz. Cn 235 ile A400m atlos arasındaki boşluğu doldurur gayet iyi olur. Elimizde ağır nakliye uçağı sadece a400m var o da 9-10 adet. Onun bir altı c130 lar da oldukça eskimiş modeller (hatta yanlış hatırlamıyorsam ikinci el bile almıştık Arabistandan mı ne) . Cn 235 güzel uçaklar sayıları da fazla ama kapasiteleri düşük . Gidip c170 globemaster, il 76 gibi bir uçak alamayacağımıza göre kc390 gerçekten de iyi bir çözüm olurdu şöyle 25 adet alınması gibi. Ya da an 178 gibi bir alternatif de mümkün ama o da karışık sonuçta yarı nato yarı rus sistemler gibi bir uçak.
C-17 yi niye almayalım.Ben kendim C-5 isterim aslında
@@Lucas-ih1vt c 17 üretim hattı kapandı knk daha üretilmiycek
Brezilya (ABD) hükumeti sıcak bakmayabilir. Ama olursa güzel olur, onlar bize kc390 versin, biz onlara t129 ve zpt verelim.
@@franklampard1235 aa yeni öğrendim ne zaman kapandı
Milli havayolumuzdan çıkan uçaklar kargo uçağı na dönüştürülüp askeri amaçlı kullanılmazmı sonuçta hep top tüfek götürmüyor ya bu uçaklar tai tusaş bu işn altından kalkar hemde baya bir tasarruf olur diye düşünüyorum
Altay tankının en son durumu hakkında bilgi verebilirmisiniz rica etsem
Adamlar vaktiyle "Montaj islerini birakin,gelin beraber ortak ucak üretelim" demislerdi.Ama malesef adamlari dinlemeyip montaja devam etmistik.
Merhaba.Ukrayna nın 50 ton kapasiteli Antonov AN-188 kargo uçağının Türkiye ile ortak üretimi konusunda ısrarcı olmasına rağmen ve önümüzde birçok yeni havacılık ve uzay projelerinde onların motor teknolojisine şiddetle ihtiyaç duyacağımız da aşikar iken, Brezilya dan kargo uçağı alma ihtimaline sebebler ne olabilir? Ana gövde, kanat ,kapı gibi birçok alanda gelişimimiz hızla sürüyor lakin işin en zor kısmı motor teknolojisidir.Çok uzun yıllar gerektiren bilgi birikim nedeni ile sonuca ulaşmak çok zordur.Ukrayna nın AN 188 i ayağa kaldıramadığını ve ancak bizim gibi çok sağlam bir üretici ortak ile piyasada ses getirebileceği kesin.Vermeden alınmaz diyerek,AN 188 e hayat veren nefes olurken motor teknolojisinde onlardan hayat veren nefesin alınabilirliğinin hesabını yapmak gerekir diye düşünüyorum.Çok uluslu korkunç bir kıskaç operasyonuna direnen vatanımızın gerçek müttefik ve stratejik ortaklara acilen ihtiyacı vardır.Küresel konjonktür ve ülkemizin askeri doktrinini hesaba katarsak ürettiğimiz araçlara kısıtlamaya maruz kalmadan sınırsız teknolojik ve lojistik destek şarttır.Altay ve T 129 da motor konusunda bize yaşatılan sorunlar güncelliğini korur iken ve geleceğe dönük yatırımların hesabını yaparken bu hayati sorunları asla unutmamak gerekir derim. Saygılarımla.
Abi selam agzina saglik. Senbir ricam vat f18 - f15 kiyaskamasi yapabilirmisin?
Antonov an176 ya ne kadarda benziyor
Hocam Cezayir 14 adet su 57 alacakmiş ve uçağin ilk müsterisi olmus su seri uretime girdimi ki?
Neden bilmiyorum uçağın tasarımı çok hoş..
Tolga abim çekiliş sonuçları ne zaman açıklanacak
Size bir sorum olucak sosyal medya hesaplarınzdan sorabilirmiyim tolgaözbek.com sitesinde sadece yazılımcı şirkete mesaj gidiyorsanki cevap verirseniz çok mutlu olurum
Buyurun
Bize c17 globemaster 3 lazım.
Yok lazim değil, biz Amerika gibi dünyada her yere savaş yapmiyoruz
Japonlar üretiyor c17 muadilini satış hakkı var alınırsa Japonlardan alınabilir Çünkü ABD ile Türkiye böyle kritik silahların alışverişini yapmıyor artık
@@imperiumturquie hangi model , Kawasaki C-2 yi demiyorsun demi
Başarılı bir uçak.
Bizim tüm Ucaklarimiz..... ABD- AB üretimi........ Bu gidisle bu alanda zor durumda kalacagiz....., Bunun önüne gecmek icin.... pacayi simdiden sivamaya baslamak lazim
Bu bir ara lisansı altında yolcu uçağı üreteceğimiz firma değil mi? ama sonra proje hayata geçmedi. Hatta yoktan yere şovunu yaptık
O değil. Dornier'in uçağı Sierra Nevada tarafından önerilmişti.
Ac130 ve ac130j rakip olur ancak
KC390 Türkiye için kaçmış bir fırsattır maalesef
In the beginin of this project, Brazil and Embraer asked to Turkey and TAI to participate on this project, but TAI said , no thanks, I don´t know why TAI said no
@@clovisdelins8490 thats true and that was an absolute wrong decision by TAI
KC390 ile AN178 arasındaki fark ne? niye embraeri tercih edelim?
An178, An148 (yolcu uçağı) den geliştirilen bir kargo uçağı
Aynı tonda taşımaya kapasitesinde sahip değiller.
8-10 (Bazı yerlerde15ton) An178
26 ton KC 390
36 ton A 400M
Yani An178 ler ile aslında C295ler aynı klasmanda.
KC-390'larda C130lar ile aynı.. Fark ise daha yeni, daha teknolojik, kullanışlı ve maliyeti az. Ayrıca oluşan dostlukla başka projeler için artı oluşturur.
emeginize saglik
Abi bize böyle videolar la gel...
kc390 vs an225 an225 Türk versiyonu yapılsa nakliye tanker bölgesel hava soj avaks uçak
Bizde Cengiz e veriyoruz farkimiz o
Brezilyadan Turkiyeye zarar gelmez. Kaliteli
Ucaksa alınabilir.
B-52 lerin bolgede inebileci havaalani nerelerde var?
İncirlik üssüne gelebilir mesela çok uzun menzilli.Diego Garciadan Ortadoğuya gelebilir
Bence brezilya yerine Ukrayna'dan alınabilir.. Çünkü hiç bir zaman silah ticareti asla sadece silah ticareti değildir
Bizdeki yolcu uçaklarını bombardıman uçağı yapabilirmiyiz izin almak zorundamıyiz
Bir an önce Türkiye kendi uçaklarını üretse de, şu çile bitse.
Porsche değilde vag grubu diyelim sonuçta vw ait :-)
Tolga bey, ben kaptan pilot Eyup Uygun. Çalışmalarınızı zevkle takip ediyorum. @tolgaozbekcom
Çok teşekkürler kaptanım. Selamlar saygılar
Hocam hangi firmada uçuyorsunuz
@@tolgaozbekcom Özbekistan'da SSCB'den kalma uçak fabrikası duruyor. Altyapı hazırken niye TC'le Özb ortak üretime geçmiyor. Türk devletlerinde çok iyi eğitim görmüş bir sürü kaliteli mühendisler var. Türkiye onlara sahip çıksa. Havacılık, uzay, nükleyer, robot vs açıklarını kalite farkıyla kapatabilir.
Hocam an188 iptal mi edildi
Hüseyin x Bunları kim uyduruyor bilmiyorum ama böyle bir imzalanmış proje yok
@@tolgaozbekcom bilgilendirme için teşekkürler
@Bozkurt postuna bürünmüş yobaz AraB devesi
tr.sputniknews.com/amp/savunma/201805041033302705-ukrayna-turkiye-askeri-ulasim-ucagi/
@Bozkurt postuna bürünmüş yobaz AraB devesi An188 haberi okudun mu
@Bozkurt postuna bürünmüş yobaz AraB devesi sonuç olarak ikiside yapılmıyor
Anlamak istediğim motor üreticileri Brezilya’ya neden ambargo uygulamamış? Biz yapsak satamazsın der takoz olurlardı.
Brezilya'da zamanında ambargolar yedi fakat devlet sürekli desteğini sürdürdü. Günümüzde pek karışmıyor keşke tekrar satın alsaydı. Günümüzde neden ambargo yok. Çünkü Brezilya, ABD ile müttefiktir ve güvenirler.
Niye alıyoruz aga. Para mı kaldı ülkede soya soya? Hem diyelim para var niye alıyoruz A400M veya Casa varken?
Kardeşim bu uçak sadece meyve sebze ihracatından gelen parayla alınabiliyor
10 tanesi hemen hemen 1milyar$
Ankapark 750milyon$ (çöp)
Demek ki paramız yok değilmiş
Tsk olunca paranin onemi olmaz çalacaklarina devlete hayri dokunsun . Her sene binlerce zenginin vergisini dusurecegine
Mantıksız seçim olarak düşünüyorum
A400 bizim için daha iyi seçenek ve ortak olduğunuz proje
Jet degil Turbofan motorlar
F 35 e çakmayan bi şimşek kaldı...
Bence 10 tane alınmalı
Turkiye ortak uretime giremezmi embrair ile
TOLGA KARDEŞİM TUNUSA SATTIĞIMIZ ANKALARİN VİDEO SU ÇOK GÜZEL OLMUŞ BUNDAN SONRA BÖYLE VİDEO BEKLİYORUZ
Teşekkürler ilginize: 1 saat önce yayınladım: ua-cam.com/video/7EQc5rWucZQ/v-deo.html
Brezilya Türkiyeden daha iyi müşteri mi bulacak? Verecek tabii ...
takip devam ediyor..
Bizim yerli ve milli uçağa çok benziyor habi şu havada olupts bir türlü inemeyen
Her seçim dönemi Akpropagandası yapılan uçağa mı :))
Tolga Abi sana Boeing 7M7 yi soracağım. 🧡 ✈
Bizim ülkemizde gamerikada olsa biz onları da geçerdik
Brezilyada futbolcudan başka bişey alınmaz
Brezilya nın GSMHsi Türkiye'yi 4e katlar 3e böler koç.
5 tane alsak fena olmaz
Sanırım bu ülkeye ülkesini seven zengin lazım
Motoru Brezilya değildir kanada veya Amerikandır . Ukrayna daha iyi motoruda Ukraynalı da
Bu video çok eski degil
Ukranyadan Antonov Alma en mantiklisi
Çok amaçlı uçak ben beğeniyorum ihtiyaç varsa alınabilir
Brezilya lılar uçak yapmayı çok iyi biliyor
Belki alır
Ukrayna’dan alırız ne istiyorsak adamlar varken bu ne ¿
Rusya Türkiye'nin arası bozulabilir. Zaten süreli uyarıyor ama pek dikkate alınmıyor.
Katılıyorum Ukrayna'nın teklif ettiği uçak NATO standartlarına uygun hale getirilebilir. Bununla birlikte sivil versiyonu da istenilebilir. Gerekli değişikliklerden sonra kritik teknolojiler için teknoloji transferi yapılabilir. Ayrıca TSK ve THY'nİn bu uçağı kullanması uçağın pazarlamasını çok etkili olur.
E tabi usa onlara motor ambargosu uygulamıyor. Ucak gövdesi yapıyolar
KC-390 IS BETTER THAN C-130!
Rus yapımı il 76 'yı andırıyor
Brezilyaya güven olmaz ukrayna ortaklığı bence daha iyi
Tabiki alır parasıyla değil mi!
Bilgilendirme ve niyet için teşekkür ederim ama hak, hukuk ve özgürlüklerin olmadığı ülkeler ancak böyle seyir eder ve niyet ile kalır. Kısa ve öz açıkladım umarım anlatılmıştır.
Destek
Şimdi bu tür harcamaya gireceğimize Ukrayna daki yarım kalan dev nakliye uçağını bitirip kendimize alalım. Uzun yıllar iş görür...
Doğu bloku teknolojisi nato teknolojisine uymaz
Anlatış tarzın güzel değil begenmedim1👎
S.oo