⛪️ Is Jouw Kerk Een Sekte? (6 tekenen en wat te doen)
Вставка
- Опубліковано 5 лют 2025
- Het is legaal voor organisaties om volwassen mensen te laten doneren, gratis werk te laten verrichten als ze niet door hebben dat ze dit onder dwang zitten doen.
Ik had bijna 2 jaar van mijn leven in een sekte, dus hierom dacht ik even een video te maken zodat je het herkent en je vrij blijft voelen in geloof!
/ ikbenmarkobajic
@ikbenmarko 👋 wie ben Jij?
Check mijn website om ook zulke video’s te leren maken over o.a. geloof: www.ikbenmarko.nl
Eerlijke man, mogen we hopen dat er veel mensen in die bepaalde situatie zitten hier iets aan zullen hebben!
Ja dat hoop ik!
We hebben het er al een keer eerder over gehad. Maar wat denk jij over de kerk tov de nag hammadi geschriften
- We hebben het hier inderdaad eerder over gehad, en het blijft een fascinerend onderwerp! Mijn kijk op de verhouding tussen de kerk en de Nag Hammadi-geschriften is als volgt:
1. De Kerk en de Controle over de Leer
De vroege christelijke kerk had als doel een universele en uniforme leer te verspreiden. Dit werd vooral belangrijk vanaf de 4e eeuw, toen het christendom onder keizer Constantijn een officiële religie werd.
De kerk koos ervoor om bepaalde teksten als canoniek te verklaren (zoals de vier evangeliën van Mattheüs, Marcus, Lucas en Johannes) en andere teksten als apocrief of ketters te verwerpen.
Gnostische geschriften, zoals die gevonden in Nag Hammadi, waren te mystiek, te esoterisch en te individualistisch en pasten niet bij de hiërarchische structuur van de kerk.
2. De Nag Hammadi-geschriften: Zelfkennis vs. Kerkelijke Autoriteit
De gnostische teksten uit Nag Hammadi (zoals het Evangelie van Thomas, het Evangelie van Filippus, en het Evangelie van Maria) presenteren een ander beeld van Jezus en spiritualiteit:
Jezus als leraar van innerlijke gnosis i.p.v. een redder door bloedoffer.
Zelfkennis en innerlijke verlichting als weg naar verlossing, in plaats van gehoorzaamheid aan een kerk.
Kritiek op de scheppergod (Demiurg), die werd vereenzelvigd met de god van het Oude Testament.
Dit stond haaks op de kerkelijke leer, die stelde dat redding alleen via de kerk en haar sacramenten kwam. De gnostische gedachte dat iedereen een goddelijke vonk in zich draagt en deze zelf kan ontdekken ondermijnde de autoriteit van priesters en bisschoppen.
3. De Vervolging van Gnostici
De vroege kerk had weinig tolerantie voor gnostische stromingen.
Kerkvaders zoals Irenaeus van Lyon (2e eeuw) en Tertullianus (3e eeuw) schreven felle teksten tegen de gnostici.
Keizer Theodosius I verklaarde in de 4e eeuw het gnosticisme ketters, en veel geschriften werden vernietigd.
De Nag Hammadi-geschriften overleefden alleen omdat ze in Egypte verstopt werden (waarschijnlijk door monniken die ze illegaal bewaarden).
4. Wat als de Nag Hammadi-geschriften wel in de Bijbel stonden?
Stel dat de gnostische evangeliën in de Bijbel waren opgenomen, dan zou het christendom er heel anders uitzien:
Het zou minder dogmatisch zijn en meer gericht op innerlijke verlichting.
De rol van de kerk als tussenpersoon tussen God en mens zou minder belangrijk zijn geweest.
Vrouwen zouden mogelijk een grotere rol hebben gehad (zoals in het Evangelie van Maria, waar zij als belangrijke discipel wordt beschreven).
5. Mijn conclusie
De kerk en de Nag Hammadi-geschriften vertegenwoordigen twee totaal verschillende visies op spiritualiteit.
De Kerk wilde een collectief geloof, een duidelijke hiërarchie en controle over de leer.
De Gnostici zochten innerlijke kennis, persoonlijke verlichting en zagen de materiële wereld als een illusie.
De keuze van de kerk om gnostische teksten uit de Bijbel te houden was politiek en strategisch. Het draaide niet alleen om geloof, maar ook om macht, controle en uniformiteit.
De Nag Hammadi-geschriften laten echter zien dat het vroege christendom veel diverser was dan de officiële kerk ons doet geloven.
Wat is jouw kijk hierop? Denk je dat het christendom anders had kunnen zijn als deze teksten wél waren geaccepteerd?
Zonde van de tijd om je bezig te houden met een religie. Zeer ongezond.
Wat vind je een beter alternatief?
@@ikbenmarko Het echte leven
@@ikbenmarko gnostiek, leer jezelf kennen, voordat je der wereld wilt redden.
ipv een god buiten jezelf zoeken.
Waarom staan de evangelien van thomas judas en maria niet in de kerkelijke bijbels?
De evangeliën van Thomas, Judas en Maria staan niet in de kerkelijke bijbels omdat ze door de vroege christelijke leiders als apocrief of ketters werden beschouwd. Dit kwam vooral door hun gnostische inslag, die afweek van de officiële leer van de kerk. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom deze teksten buiten de Bijbel werden gehouden:
1. Afwijkende theologie: gnostiek vs. orthodoxie
Deze evangeliën hebben een gnostische achtergrond. Gnostiek was een spirituele stroming die kennis (gnosis) als sleutel tot verlossing zag, in plaats van geloof en gehoorzaamheid aan de kerk. Dit botste met de opvatting van de vroege kerk dat redding alleen door Jezus en zijn offerdood mogelijk was.
Evangelie van Thomas
Dit evangelie bevat uitspraken van Jezus, maar zonder het verhaal van zijn dood en opstanding.
Jezus leert hier dat het Koninkrijk van God in de mens zelf is en dat innerlijke kennis (gnosis) tot bevrijding leidt. Dit staat haaks op de christelijke leer dat redding via geloof in Christus komt.
Evangelie van Judas
Hier wordt Judas niet als verrader gezien, maar als de enige discipel die de ware kennis van Jezus begrijpt.
Jezus lacht in dit evangelie om de andere discipelen, omdat zij de echte boodschap niet snappen. Dit ondermijnt de autoriteit van de apostelen en de kerk.
Evangelie van Maria (Magdalena)
Geeft Maria Magdalena een prominente rol als de discipel die Jezus het beste begrijpt.
In tegenstelling tot de officiële evangeliën, waar Petrus en de mannelijke discipelen centraal staan, wordt hier gesuggereerd dat Maria spirituele kennis bezit die zij niet hebben. Dit zou kunnen wijzen op een vroeg christendom waar vrouwen een grotere rol speelden dan later werd erkend.
2. De vroege kerk wilde één vaste leer (canonvorming)
In de eerste eeuwen na Christus bestonden er veel verschillende christelijke stromingen. De gnostische christenen gebruikten andere evangeliën dan de proto-orthodoxe christenen (de voorouders van de latere katholieke kerk).
In de 4e eeuw werd onder keizer Constantijn besloten om een officiële canon van de Bijbel vast te stellen. Dit gebeurde op concilies zoals die van Nicea (325 n.Chr.) en later Carthago (397 n.Chr.).
Alleen de evangeliën die een consistente leer over Jezus’ dood, opstanding en redding door geloof verkondigden, werden opgenomen. De gnostische evangeliën vielen hier buiten, omdat ze een ander beeld van Jezus gaven.
3. Politieke en machtsfactoren
De vroege kerk had belang bij eenheid en controle. Gnostische teksten moedigden zelfreflectie en individuele verlichting aan, terwijl de orthodoxe leer draaide om kerkelijke autoriteit en gehoorzaamheid aan geloofsregels.
Gnostici geloofden dat kennis de weg naar verlossing was, zonder noodzaak van een kerkelijke structuur.
De kerk benadrukte juist dat alleen zij het juiste geloof kon onderwijzen en dat redding via de kerk en sacramenten verliep.
Door gnostische evangeliën te verwerpen, versterkte de kerk haar eigen macht en voorkwam zij dat alternatieve stromingen invloed kregen.
4. De gnostische evangeliën waren onbekend of verloren gegaan
Veel gnostische teksten raakten verloren na de 4e eeuw, omdat de kerk ze als ketters beschouwde en hun kopiëring ontmoedigde. Pas in 1945 werden in Nag Hammadi (Egypte) manuscripten gevonden die deze vergeten evangeliën bevatten.
Conclusie
De evangeliën van Thomas, Judas en Maria werden uitgesloten omdat ze een ander beeld van Jezus en spiritualiteit gaven dan de orthodoxe christelijke leer. Ze pasten niet in het beeld van Jezus als de enige weg tot redding via geloof en de kerk. In plaats daarvan benadrukten ze innerlijke kennis, mystiek en een andere interpretatie van Jezus' missie. Dit maakte ze onacceptabel voor de kerkelijke leiders, die één vaste doctrine wilden vormen.
Door politieke, theologische en machtsfactoren verdwenen deze teksten uit de officiële Bijbel, maar dankzij archeologische vondsten kennen we ze vandaag de dag weer.
Opgelucht?
@srinagarpakistan3627 als het je openstelt te kijken naar andere perspectieven, wellicht wel.
Je hoeft het niet te ''geloven''.
@@srinagarpakistan3627 ik zou, met de kennis die ik nu heb en dit ook deel, in de 14e eeuw, als echte christen ook de brandstapel zijn gegooit op 'de mont segur' door de katholieke kerk (1 factor van de triaspolitica) als ik daar gewoont zou hebben.
Dat wilde ik nog even kwijt.
Zóo, pak van m'n hart.
Voel me gelijk 10 kilo lichter.
@@shalom010 Inhoudelijk heb ik niets tegen jouw reactie. Echter, door zo'n lap tekst te plaatsen, weet je bij voorbaat al dat er bijna niemand dat op sociale media leest.
2:06 toch denk ik ook dat de geest van Jezus met mij is, en mij helpt. Maar ik krijg geen boodschappen door ofzo. Ik moet zelf leren goed te leven.
Hoe ervaar je Zijn geest?
@ als gids, als het licht