COSTEL POPA - LIVE Recital de 1 Decembrie (MEDIAȘ 2024)
Вставка
- Опубліковано 22 гру 2024
- (c) Costel Popa - Toate drepturile asupra acestui video aparțin Asociației Cultural - Folclorice "COSTEL POPA". Nu copiați sau repostați pe alte canale UA-cam, să nu riscați să vi se închidă contul!! Dacă vă place adăugați-l la favorite! ❤️
Pentru concerte , evenimente private: Tel. Costel Popa: 0741 295 289, Facebook, Instagram: Costel Popa Cstpp Official
COSTEL POPA, este “OMUL” care a îmbrățișat cântecul popular al Văii Târnavelor!
Și-a găsit vocația la vârsta de 9 ani. Era în clasa a treia. Doamna învățătoare le-a cerut tuturor elevilor săi, să pregătească un cântec, orice gen, pentru serbarea școlară care urma să aibă loc curând. Mama lui l-a pregătit cu un cântec popular. A smuls ropote de aplauze în fața întregii școli şi de atunci a ştiut ce trebuie să facă mai departe!
Vacanţele petrecute în satul Idiciu, comuna Bahnea, jud. Mureş, acolo unde locuiau bunicii săi și de unde provin părinții lui, au fost adevărate momente în care a învăţat să cunoască și să preţuiască tot ceea ce înseamnă noțiunea de "FOLCLOR".
Timpul a prins viteză, iar următorul pas a fost, CLUBUL COPIILOR din Mediaş. Aici a primit şi primele învățăminte, despre cântecul popular şi tainele lui. A înţeles că darul pe care l-a primit, trebuia modelat. A urmat firesc şi debutul. Primul său spectacol adevărat, a fost în Avrig, jud. Sibiu, alături de profesorul său, domnul Ioan Velicea, cel care l-a acompaniat la saxofon, festival care se numea “FLORILE OLTULUI”.
Au urmat alte spectacole și colaborări. Cea mai importantă colaborare din perioada de fecior june a tânărului Costel, a fost cea cu ANSAMBLUL PURTATA din Mediaș, alături de care a cântat mulți ani, însă nu s-a oprit aici. Şi-a dat seama că are nevoie de un repertoriu propriu, aşa că a luat la pas localităţile din jurul Mediaşului, orașul natal, pentru a căuta cântece neauzite la radio, vechi și autentice, formându-și astfel un repertoriu al său.
De-a lungul anilor, Costel Popa, a câştigat numeroase premii şi distincţii la cele aprox. 40 de Festivaluri - Concurs de Muzică Populară la care a participat, CEL MAI IMPORTANT PREMIU, fiind, cel primit din mâna celei care a fost, MĂRIOARA MURĂRESCU, în anul 2009 la Festivalul MARIANA DRĂGHICESCU.
Festivalurile la care a participat și la cele mai multe premiat, sunt următoarele:
STRUGURELE DE AUR - Jidvei-Alba Iulia, MARIANA DRĂGHICESCU- Bogâltin-Caraș Severin, CÂNTĂ, CÂNTĂ GURĂ SCUMPĂ- Beiuș-Oradea, DATINI- Sighișoara, CÂNT ȘI JOC PE HÂRTIBACI- Agnita, CÂNTECELE ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI- Drobeta Turnu-Severin, CORABIA DE AUR- Corabia-Olt, DAN MOISESCU- Topalu-Constanța, FELICIAN FARCAȘIU-Sebeș, ILEANA RUS- Geoagiu Băi, ION SOTELECAN- Petreștii de Jos-Cluj Napoca, LA IZVOR DE CÂNT ȘI DOR- Lipova-Arad, MUREȘ PE MARGINEA TA- Ocna Mureș, PE DEAL LA TELEORMĂNEL-Alexandria, SIVU ȘI COSMIN GOLBAN- Chișoda-Timișoara, SUS,SUS, SUS LA MOȚI ÎN MUNTE-Câmpeni-Alba, VARĂ, VARĂ, PRIMĂVARĂ- Sibiu, DE ISPAS LA NĂSĂUD- Năsăud-Bistrița, DUMITRU SOPON- Cluj-Napoca, FLORI ÎN ȚARA BÂRSEI- Brașov, ION ALBEȘTEANU- Slobozia, PONOARE, PONOARE- Ponoare-Mehedinți, MONEASA- Moneasa-Arad, PANĂ DE PĂUN- Bistrița, MIORIȚA- Toplița, MAMAIA- Mamaia, MARIA LĂTĂREȚU- Târgu Jiu.
Până în momentul scrierii acestei bibliografii (anul 2024), COSTEL POPA, a reușit să lanseze pe piață 3 ALBUME, plus multe compilații.
1. Album de MUZICĂ POPULARĂ SOLO - (2013)
“HAI CU TOȚI SĂ NE DĂM MÂNA”
2. Album de COLINDE SOLO și DUETE - (2017)
“SOSIT-A PRAZNICUL IARĂ”
3. Album de MUZICĂ POPULARĂ în DUETE - (2018)
“MARAMUREȘU’ RĂSUNĂ CU ARDEALU’ ÎMPREUNĂ”
A terminat Liceul în Mediaș, domeniul ELECTRONICĂ ȘI AUTOMATIZĂRI, apoi Facultatea de GEOLOGIE la Univesitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca și Masteratul pe domeniul VALORIFICAREA GAZELOR NATURALE în Sibiu, Universitatea Lucian Blaga, însă, muzica populară reprezintă principalul său țel în viaţă.
A colaborat câțiva ani, la multe evenimente, cu ansambluri profesioniste din țară: ANSAMBLUL JIDVEI ROMÂNIA, ANSAMBLUL JUNII SIBIULUI și de asemenea cu Ansamblul JUNII ȘIMĂNDANI din Șimand - Arad, alături de care a cântat în anul 2010 în orașul Perugia - Italia, pentru prima dată, pentru românii din străinătate.
Pe lângă toate acestea, și-a împlinit visul muzical și a studiat și cursurile ȘCOLII POPULARE DE ARTE - ILIE MICU din Sibiu, între anii 2011 - 2014, urmând cursurile îndrăgitei interprete de muzică populară, Mariana Anghel, profesoara lui.
În anul 2022, s-a mai materializat un vis al său. A înregistrat primele sale cântece în FONOTECA RADIO ROMÂNIA, acolo unde își dă examenul orice interpret care dorește să se autentifice ca artist consacrat, cântece autentice de pe Valea Târnavei Mari, acompaniate de Orchestra RADIO, condusă de maestrul ADRIAN GRIGORAȘ.
Piesele sale au fost și sunt difuzate la televiziuni şi radiouri din toată ţara în continuare.