@@EmilPaul-j3n Nu e o solutie, lucrurile pe care le mentionezi vor avea un impact prea mic. Deficitul de 7% din PIB inseamna peste 20 de miliarde de euro pe an. La un salariu mediu de 40000 eur/an, ar trebui dati afara 500000 de bugetari pentru a acoperi deficitul insa asta ar pune pe butuci sistemul.
@@mariusdescultu1751 Administrația Națională Apele Române (ANAR) are, în medie, 3 șoferi la un inspector care merge pe teren, conform unui răspuns al instituției la solicitarea G4Media. ANAR are în total 8721 de angajați, din care 144 dintre ei fac și muncă de teren, iar 447 sunt șoferi. La ABA Prut-Bârlad, Buzău-Ialomița și Jiu sunt angajați câte 5 șoferi la un inspector de teren
Lejeritatea cu care vorbesti despre marirea taxelor ca si cum ar fi normala, mi se pare uluitoare. Nu poti compara Romania cu alte tari in ce priveste taxele. Trebuie raportat la nivelul de trai unde Romania sta foarte jos, dar si la cat de importanta este tara si orasul, de trait si vizitat de catre altii. Impozitul pe dividende se mareste, dar romanii nu au banii strainilor sa investeasca atat pentru a nu simti diferenta. Impozitul pe salariu este deja unul imens in Romania. Daca vor mai face si 16% la cel pe venit, practic, in total, va fi undeva la 50% din salariu. Nu mai exista asa ceva in UE. Taxa pe lux la masini nu are cum sa fie pusa la 30k euro pentru ca si modele noi precum Golf, Focus si Astra ajung la acel pret si nu sunt, in niciun caz, masini de lux. Pe proprietati, intr-adevar poate fi majorat cu cat ai mai multe, dar, per proprietate, 500k euro este ok sa fie minimul ca deja apartamente cu 2 camere sunt la 100k si vor mai creste in pret. Iar ce ai spus la inceput, ca nu fura astia asa mult, nu ne incalzeste cu nimic pentru ca, dupa ce ca fura, mai cheltuiesc si restul de bani cum nu trebuie si asa ajungem sa platim mai multe taxe pentru incompetenta lor sau reaua vointa pe care o au pentru ca nici nu mai stii care din ele este. Ca sa nu mai fim in situatia aceasta, trebuie restructurate mai toate sistemele, dar, in primul rand, oprite orice fel de cheltuieli nenecesare pentru alte tari, apoi reviziuite toate contractele unde am vandut resurse, oprite exporturile de materiale care apoi duc la importuri la un pret mult mai mare etc. Dar nu va face nimeni asa ceva pana nu scapam d-alde PSD, PNL si alte partide care au oameni nepregatiti si vanduti celor din afara.
@gageanuionut9908 Ultimi 2 ani, România se confruntă cu o creștere accelerată a costului vieții, pe fondul inflației și al poverii fiscale ridicate. În timp ce marile companii primesc sprijin, firmele mici și cetățenii resimt din plin creșterea prețurilor. În alte țări europene, cu aceiași bani, nivelul de trai este mai bun, iar salariile sunt mai mari. Inflația din România duce la o creștere a salariilor, dar puterea de cumpărare scade, ceea ce agravează sărăcia. În plus, guvernul trebuie să achite 2 miliarde de dolari pentru pensiile majorate, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea pe termen lung. Fără măsuri concrete, lucrurile se vor înrăutăți Săptămâna trecută au luat puțin sub 5 miliarde de euro.
Bravo, o postare de bun-simt si detaliata. Sunt aproape intru totul in asentiment cu tine. Sigur ca exista unele nuante si sunt unelr lucruri discutabile, depinde din ce perspectiva te uiti.
Chestia e ca la noi unele lucruri deja sunt foarte scumpe, ca de exemplu ceea ce este in supermarket, deci aici in zona de retail nu prea ar fi o măsură bună niște scumpiri. Problema cu deficitul bugetar este din cauza recuperării a taxelor, impozitelor și a amenzilor. În construcții după ce ca 70% nu lucrează cu carte de muncă ei au marit impozitul pe salariu ca să nu mai lucreze 90% cu carte de muncă. La micro întreprinderi la fel, au mărit impozitele ca acum să facă evaziune Rata de colectare a taxelor este de 50% din total, dar nah e mai simplu să îi arzi pe ăia de sunt corecți decât să îi prinzi pe restul .
@@99vehicles_ai_daune acum 2 luni când am auzit ca exista posibiliteta măririi TVA-ului am început să caut variante pentru a îmi deschide o firmă în strainate, activez deja în e-commerce Când boc a mărit TVA-ul în 2009-2010 în acei ani a bubuit evaziunea mai ales în zona de prestări servici și produse de end user. Foarte multe activități economice nu știau ce e aia o factură. Atunci când ca stat mărești taxele iar economia și nivelul de trai nu este cine știe ce riști foarte mult să accentuezi evaziunea și să incasezi mai puține taxe decât inițial.
Daca nu fac restructurări bugetare și administrative desființare de UAT-URI care nu sunt sutenabile.....așa că degeaba creste taxe că la fel va creste și piata la negru...
Da, Răzvan, impozitul pe dividende este mic la noi, în schimb se impozitează mult mai mult angajatul, mai exact cu undeva la 42-45 la sută din salariu se duce la stat, comparativ cu Germania, Austria, Olanda unde au impozit progresiv. Eu personal în Germania, mi se reține 33 la sută din salariu.
Doar 6.5% platesti impozit din salariu. 10% dai CAS sanatate si 25% cass pensie, din care 4.75% din brut se duce la pilonul II, bani care nu se pierd, se mostenesc in cel mai rau caz.
Sa renunte la vacile de la ANAF, cand mergi sa platesti, una ia banii, cealalta iti da chitanta. Una stie sa numere, si cealalta sa scrie. Ce plm sustinem? Comuna cu 50 de localnici si 10 bugetari?! Unde e Basescu si Boc cand avem nevoie?
Bine zis unde sunt... Daca nu era Basescu in 2009, sa le taie 25% - eram ca Grecia acum. De data asta nu cred ca mai evitam soarta Greciei. Fondurile UE sunt pa in 2030, nu ne mai da nimeni. Astia nu le acceseaza, ca nu se pot fura. Dar cum poti sutine asemenea cheltuieli fara crestere economica/investii ?! Bonus - ne ies pe atunci la pensie si o gramada de decretei. Cred ca sistemul de pensii va intra in colaps atunci.
Tot timpul îți dai cu părerea. De data asta ai dat-o cu bătutul in baltă, asta ca să fiu îngăduitor în exprimare.Faptul că într-un început de capitalism ai avut o șansă să faci bani,nu înseamnă că ești un guru financiar.Despre taxa pe propietate, studiază intens și vei vedea că țări capitaliste cu tradiție, au taxe pe propietate mai mici decât acum în România. Taxa pe propietate este efectiv un furt, dacă depășește un 0,2% din valoare.Este discutabil și calculul. O propietate construită de exemplu cu 50 .000 de mărci germane în 2002(25000 eur) poate acum fi evaluată la 400-500 .000 eur.Veniturile proprietarului ,neînregistrand această creștere exponentiala Rezulta o devalizare a proprietarului prin taxe hotesti .Vezi legea germana,referitoare la această situație. Presupun că Germania poate constitui un exemplu. Până atunci mai ușor cu pianul pe scări și cu ideile despre taxare într-o țară de lumea a 3-a cu aspirații de occident european.
Eu ca tanar de 26 de ani cu un job bine platit intr-un oras mare din Ro simt ca totul incetineste si ne asteapta o perioada grea. Romania pe langa ca are nevoie de taxe noi (gandite bine ... nu sa impozitam munca si mai mult .... pentru ca deja muncim 6 luni pe an doar pentru stat), are nevoie si de optimizari in costuri (fara pensii speciale care ne costa 2md/lei/an, fara primarii cu multi angajati la fiecare sat uitat de lume, fara firme de stat care dau 16 salarii pe an la porcii din functie, fara bani investiti in telescaune in camp nefolosite, fara bani dati la biserica pentru a 100000000 biserica, fara avioane private pentru un robot, cred ca pot continua inca cateva ore). Muncesc in IT si pot spune ca sunt privilegiat ca am un salariu decent si imi sunt respectate drepturile in tara mea. Daca si in domeniul IT nu se mai angajeaza si nici mariri de salarii nu se mai fac inseamna ca se apropie ceva nasol. Eu mi-am dublat salariul de cand m-am angajat acum 2 ani dar nu simt o diferenta, stat in aceiasi chirie care nu a crescut, mananc aceleasi chestii dar se pare ca le platesc dublu, transportul e mai scump cu 30-40%, mai beau suc care de la 5,5lei a ajuns la 11-13lei (e viciul meu, nici nu vreau sa ma gandesc la oamenii care fumeaza sau consuma alcool .... deja imi vine sa ma las doar cand vad cat de scump e) . Dar din cate vad la alti oameni apropiati lumea o duce tot mai rau si ei nu si-au marit veniturile ..... nici nu vreau sa ma gandesc prin ce trec alti oameni in perioada asta nasoala .... si nici nu mai vorbesc de viitor ca e incert :( . Eu vad un viitor sumbru si imi este frica de ce poate veni.
FIx 26 de ani aveam eu la criza din 2009. NU, nu ti se pare ! Dar pregateste-te mental sa o iei de la zero barat, sa ajungi efectiv in p*** goala datorita incompetentilor astora. La anul poate sa iti zica ca nu va mai mareste nimic si ca ei (corporatia) nu compeseaza taxele pe salariu marite de la 45 la 55%, ca deh - "specialii" si pensiile speciale sunt viitorul tarii ! In IT e si mai naspa, ca e concurenta globala. Poti fi aruncat in drum, ca proiectul tau tocmai ce a fost transferat prin Vietnam la 1/4 de pret. De ce sa te plateasca pe tine cu 2500 de euro brut, cand in Vietnam ala linge si bocancii ptr 600 de euro !
Eu mai vad o problema. Daca crești impozitul pe salariu lumea va cere mai mult. Companiile se vor uita la mana de lucru din România și vor constata ca nu mai e rentabila. Și așa mai dispar locuri de munca de pe piață și bani de la buget.....
pe vremea lui Ceaușescu erau 500.000 de bugetari, fără tehnologie. Acum sunt 1.500.000 cu tehnologie. Să desființeze toate posturile astea și sa se tehnologizeze mai repede tot. Și oamenii ăia să meargă în sistemul privat, pentru că se caută forță de muncă...
Impozitatea pe proprietati , masini este absoluta hotie curata . Imi iau ceva al meu .. dar trebuie sa platesc impozit .. inseamna ca numai e al meu . Statul vrea cate o bucatica din tot ceea ce ai ? De ce ? De ce sunt eu obligat sa dau la stat ca asa i se scoala lui ? Ce inseamna asta ?
@@Vladez57c Da oare ai avea casa daca generatiile anterioare nu ar fii muncit sa construiasca tara asta? Nu ti se pare normal sa primeasca si ei o pensie la batranete? Ai avea domnule masina daca statul nu ar fii platit pentru educatia inginerilor care le-au conceput? Sau pe unde ai conduce masina daca statul nu ar construii drumuri?
@@cristianandrei5462Ești "pe lângă arătură"! Pensiile sunt plătite din Fondul de pensii, statul român nu a pregătit inginerii de la Toyota (mașina mea), iar pentru drumuri există taxa numită rovinieta și acciza din benzină și motorină, care le dublează prețul la pompă.
@@cristianandrei5462 Ce drumuri construiesc ? Nu vad nici un drum .. decat gropi si gabori in boscheti sa dea amenzi . Ce ma intereseaza pe mine cine a muncit tara asta nene .. doar bucata de pamant si eu am muncit'o sa o pot cumpara nu ? Sa imi faca mie statul dovezi ca ei dau banii la ingineri si le dau tot pamantul pe degeaba .
Gandeste asa, tu cand muncesti, esti platit cu 100 LEI. Din aia 100 LEI, trebuie sa platesti 43% CAS+CASS si ramai cu 57 lei Apoi cu 57 lei, mai scade 19% TVA la produse pe care le cumperi si ramai cu ~46 lei Din aia 46 lei, mai adaga taxa invizila numita inflatia, un 15% in medie si ramai cu 39 lei Dar nu s-a terminat. Trebuie sa platesti asigurarile obligatorii, combustibil sau abonament de transport ca sa te duci la munca, ca doar nu beneficiezi de deducerea de TVA ca persoanele juridice. Mai platesti prin pastile si medici ca tu ai un venit oricum mic si esti nevoit sa mananci mancaruri procesate care te vor imbolnavi ca sunt mai ieftine Si alte cheltuieli.. In concluzie, intr-o luna cu 20 zile lucratoare, cel mult 5 zile pe luna le lucrezi NET pentru tine, restul sunt taxe si impozite sau alte cheltuieli necesare pentru ca tu sa ai acel job (gen abonament de transport).
Vorbim povesti. In momentul in care esti fortat sa platesti impozit pe orice, nu mai este proprietatea ta. 90% din impozite si taxe sunt fara reprezentare, aberatii si un mod de subjugare a unei populatii care traieste pe un teritoriu.Iar inflatia este cel mai profund mijloc de-a taxa o populatie.Pentru ca suntem needucati financiar, si asa se si doreste, inghitim toate aberatiile astea. Asta e parerea mea. Din fericire sistemul asta a ajuns in faza de sfarsit.
Asta cu eficient e de letferi, să fi un sărăntoc într un apartament la mâna corporațiilor. Când ai bani contezi, contează ce spui ( cum e și în cazul tău), ai posibilitatea să te susții singur în caz de orice. Eficienții sunt cu mâna întinsă la băncile jidănite și la statul jidănit.
Totodata, impozitele nu se compara x cu x, respectiv impozitele pe dividende... ci se compara per total... CAS, CASS, la "impozitele pe dividende" ETC ETC... deci despre ce 8% vorbim? Putem sa vorbim REAL despre aceste informatii ca sunt satul sa aud ca Romania e paradis fiscal. Vorbind strict despre taxe... cum stam.., cu adevarat?
Salariul mediu net in Bucuresti este 1300 eur.... și asta e cifra oficială, in reali este mai mare pt ca mulți au minim pe economie pe vatra de munca și ai mai mult în realitate Deci ne cam comparăm cu alții
@@stefanconstantinescu1576Bucureștiul reprezintă toată România? Încă un exemplu că unii trăiesc într-o bulă roz și nu vad și sărăcia crunta care există în Ro.
Impozitele pe proprietate, care ar trebui sa aduca mult la buget, sunt la noi nesemnificative. De ce: 1. Proprietatile nu sunt evaluate corect. 2. Proprietatile ( o parte) nu au fost obtinute tocmai legal, justificabil. 3. Oamenilor ”de afaceri” li se pare ca ei au fost ”destepti” si merita tot castigul obtinut (uneori ilegal), nefiind datori catre stat, implicit catre societate, cu nimic. Taxarea exagerata a muncii este o metoda criminala de sugrumare a eforturilor oamenilor. La fel, taxarea exagerata a consumului, in special prin TVA.
Impozitul pe proprietate nu ar trebui sa existe. Se contrazice cu definitia de proprietate. Platind impozit pe "proprietate", suntem chiriasi, nu proprietari.
Referitor la comentariul meu,țin să-ți precizez că dețin un MBA in finanțe-business, si principala problema in România și UE. este această politică socialista de taxe aberante și birocrație in exttremis pentru a susține un plan utopic de pace socială, cu aport imigrationist neselectiv,dar susținut din fonduri ale clasei cele mai dinamice si expuse riscului,cea antreprenoriala. Iți, propun un scenariu: acum o iei de la 0 ,cu același avânt și idei care ti-au adus bunăstarea de azi,și cineva vine cu ideile expuse de tine. Care ar fi reacția ta? Reflectează mai mult înainte de a expune public niște idei crete,ce ar putea fi preluate de cretinii ce conduc vremelnic destinele acestui pământ, pe vremuri fiind o țara.
Bine scris. Domnul Balanescu se conformeaza intotdeuna cu masurile globalistilor...probabil doreste sa devina un nou Global Leader in echipa lui Klausi!
Inainte sa mareasca taxele sa ne dea niste rapoarte cu rezultatele maririlor de taxe de anul trecut(cati bani a primit cu adevarat statul in plus). Pentru ca gradul de colectare sunt convins ca a scazut.
Nu a scăzut. Statul chiar a încasat mai mulți bani anul asta față de anul trecut, doar ca a cheltuit cu mult mai mult decât anul trecut. Un efect al măririi taxelor este exact diminuarea creșterii economice. Se așteptau la creștere de 3% și au avut sub 1%.
@@danisac3949 eu ziceam ca a scazut procentul de colectare, adica desi fiecare din noi da mai mult o parte din cei care plateau taxele au facut evaziune. Ei estimau ca taxele marite aduc in plus 20 miliarde si am impresia ca la fina s-a dovedit ca au venit doar 10 miliarde in plus.
Din experiența pe care o trăiesc aici de foarte mulți lângă Milano, știu sigur de ce se conduc mașini mici deoarece mă aflu în clasa mijlocie, iar aici impozitul la mașină pe an se plătește în funcție de kw. Și crede mă este ceva nebunesc să fii proprietar de mașină și în fiecare an să dai o sumă exagerată dar fiind salariile foarte mici. Nu aduce nici un beneficiu omului care încearcă să economisească prin orice mijloace și mai pune ca ești tractat și la km de autostradă plus la factura de curent ți se ia fără voia ta de și nu urmărești tv de stat , bani ptru abonament . Și crede mă măcar dacă tot sunt taxat la mașină și să văd și străzi eficiente în afară de autostrăzi. Au străzile distruse în orice zonă te duci. O zi bună
sunt de parere ca trebuie taxati cei care detin prea mult, nu cei care detin o proprietate si o masina. Sunt foarte multi care detin cate 3-4 masini per familie
Ce amuzanti sunteti toti astia care compara taxarea in Romania cu alte tari. Imi compari Romania cu 3 companii pe bvb cu lichiditate 4 lei pe zi cu Franta sau Germania care are companii listate si pe Paris si pe NYSE.. sa faca 20% imp pe dividend ca sa ajunga la capitalizare 100 lei
Motivul principal pt taxele mici e ca sa creasca gradul de colectare, pt romanii fac evaziune la greu cu taxe mai mari. Si doar intr-o mica masura pt a incuraja cresterea companiilor mici si mijlocii.
Marirea taxelor este cea mai usoara si stupida metoda de a "rezolva" lucrurile. In schimb, trebuiesc promovate antreprenoriatul, relatiile straine, inovatia etc. De asemenea, nu ar strica o curatenie masiva in functiile publice de corupti si de securisti care fura de peste 30 de ani cu contracte dubioase cu statul...
Deci, am o anumită sumă, să zicem salariul. O primesc oricum “taxat”. Dacă mă duc să-mi cumpăr orice într-un magazin plătesc 19% tva. Anual plătesc diferite taxe. Dacă îmi iau ceva (să zicem un apartament cu 2 camere, pt care am lucrat ca un animal 20 de ani) pentru venit pasiv LEGAL e și aia taxată și mai și plătesc încă o dată asigurară aia de sănătate. Nu mi se pare OK să plătești niște sume pt care statul ar trebui să-ți ofere niște servicii de bazǎ, în schimb dacă vreau să-mi fac o analiză banala de sânge trebuie să aștept săptămâni, iar pt MRI chiar luni de zile. As fi de acord să plătesc taxe până mi se rupe gâtul dacă aș vedea ceva progres paralel cu vestul, și nu chestii care trebui să se facă în deceniile trecute. Ce să zic, trebuie doar să ne uităm la tinerii care pleacă în străinătate și să le întrebăm de ce.
Eu cred că într-o țară unde avem peste 100.000 de milionari în euro, problema este marja profitului. Unde 100.000 traiesc foarte bine, există alți 10 milioane de locuitori care se zbat să supraviețuiască. Recuperarea TVA, care este extrem de ineficientă, și 35% nerecuperat este o sumă imensă. Orice lucru cumperi plătim 19% taxă. Deci la un salariu de 1000 lei brut primim în mână 550lei, pe care dacă îi folosim să cumpărăm bunuri și servicii, plătim încă 19%, deci real eficența muncii noastre este undeva la 45%. Ca atare soluția în opinia mea ar fi eficientizarea încasării TVA, sprijinirea micilor intreprinzători, sprijinirea exportului de produse finite și limitarea exportului de materie primă brută, stabilirea mercurialului, prețurile fiind controlate„
Dacă avem taxe “ca afară” ar trebui să avem și salarii și servicii ca afară. Aici mi se pare o discrepanță enormă. Înțeleg să impui taxe mai mari, dar oferă și servicii de calitate (sănătate, transport, educație). Noi plătim taxe ca să acoperim deficitul bugetar facut prin felul în care e guvernată țara
Mr Razvan, conform unui reportaj recorder, la renovarea unei cladiri, o scoala, dintr-o investitie initiala, suma x, datorita subcontractarilor, mai putin de 50% din bani au ajuns la firma care a executat lucrarea... Nu poti spune ca in romania nu se fura... Ba da, se fura cu camionu... Ca sa nu mai zicem de lucrarile unde se plateste de 50x pentru activitati banale... Si asta doar din ceea ce stim... Nu, in romania sa fura, guvernul fura la greu... De asta nu sunt bani... Intai isi umple ei buzunarele si apropiatilor lor si apoi, ce mai ramane, daca mai ramane ceva... Anul trecut, iarna, guvernul a taiat banii catre spitale... Pai de ce ? Ca in fluturasul meu de salariu, taxele pentru asa ceva s-au platit... Si impozitele... Banii aia sa ajunga unde trebuie. Nu ?
Sau va trebui sa mai închidă unele instituții inutile create pentru sinecuri, sa mai eficientizeze câteva posturi de bugetari. Au mărit anul trecut taxele și a fost inutil pentru ca au crescut și cheltuielile statului. Ca să nu mai spun ca și economia a scăzut din cauza asta. Ah, uitasem. Sa iasă bugetarii de la ANAF din birouri și sa verifice cine face afaceri la negru. Ca statul da numai în cei care plătesc, pe când cei care fac afaceri la negru îi doare la basca!
Taxarea pe salarii și creșterea TVA nu cred că își are loc. Sunt destul de mari. Impozitarea pe proprietăți este o soluție pentru bani la bugetele locale pentru dezvoltare. Mai mare atenție ar trebuii să avem la cheltuieli, și ca stat și ca persoane fizice și juridice.
Ai explicat f bine Razvan. Statul adica coorporatiile si occidentul ne vrea saraci. Masini mici, case mai mici. Statul tipareste bani. De fapt nici nu mai sunt tipariti ca sunt generati in interiorul bancilor. De ce tot statul ne cere cat mai multi bani inapoi? E sclavia moderna sa cersesti de la stat ceva sa iti mai ramana si tie. Studiaza si vezi cine se imbogateste si care au masini cat mai mari in aceasta perioada. Exista 2 categorii: doctori/avocati si cei cu studii superioare bine platite dar nu sunt acesti adevaratii bogati ca cei mai castigati sunt cei care fac afaceri cu statul si cei ce au relatii cu cei din conducerea tarii. Banii sunt colectati si distribuiti spre anumite buzunare. Germania o ducea bine ca avea gaz ieftin de la rusi (nu mai are) si vindeau masini intregii europe (nu mai vand asa. Averea nu o facea din taxele omului de rand. Acum ce a mai ramas e taxarea omului de rand si ce se vede e ca aceste economii care supra taxeaza nu mai sunt competitive si se pierd, deficitul dintre import si export creste si cad toate aceste tari care supra taxeaza munca si afacerile. Deci dupa ce prim ministru a zis la TV ca fraierii sa plateasca ce s-a intamplat e invers, au crescut taxele si au murit afacerile si a scazut colectarea. E criza golbala. Mai maresti cu 2% taxele mai pica 5-10% din afaceri nu colectezi nici cei 2%. Banii ce ii obtin ei din taxe nu mai ajung la brutar, la bijutier, la samsar, la constructor, la inginer, ci ajung in mainile guvernantilor. Cand taxezi pur si simplu tai din sangele economiei. Au marit taxele in IT, ce s-a intamplat e ca a scazut IT-ul, pleace efectiv firme mari ce aduceau multi bani, pentru prima data a scazut IT-ul care tot era pe crestere. Hai sa vedem cum e in Austria cand o firma trebuie sa plateasca la stat 40%-50% din ce castiga. Credeti ca Austria e o ecomonie prospera? Au cateva domenii care prospera dar in rest traiesc si ei pe rate si datorii. A fost scos Dumnezeu din stat si din scoli si conform bibliei cand se inmulteste pacatul apare seceta, ciume/boli si razboaie. Nu nu temem inca. Pacea de unde vine? De la Putin sau Iohanis sau Bill Clinton? Apa de unde vine? Din pamant? Din Cer? Bolile si virusii cine i-a creat? I-au creat americanii sau chinezii? Din ce vad eu Europa cam pica si nu numai se traieste mai rau peste tot cand ar fi trebuit sa fie mai bine. Europa are de toate. De ce nu o duce bine? E construita pe o temelie falimentare = lacomia. Statul cere taxe cat mai mari si cheltuie cat mai multi bani. Unde sunt cele 7 spitale regionale promise? Cati bani s-au strans de la UE din acel PNNR? Nu se cheltuie bani de la UE pentru ca risca inchisoare. Se cheltuie insa alti bani, din imprumuturi. Ce e cu pensiile speciale ale politicinilor? Ce au facut ei in plus pentru Romania? Uita-tiva la orasele mici din Romania care se sting, mai ales cele din sud. Deci supra taxare = chin si faliment pentru cetateni si pentru stat. De ce cand primesc banii de la munca trebuie sa fiu atent pe ce ii cheltuiesc iar statul nu raspunde cum cheltuie si ce face cu ei. Statul e capusat de hoti.
Sa nu uitam faptul ca marea majoritate a banilor de la bugetul de stat se duc pe plata salariilor si a dobanzilor. Romania se imprumuta la dobanzi mult mai mari decat alte state. Solutia ar fi reducerea angajatilor de la stat prin digitalizare si refinantarea datoriei la dobanzi mai mici.
Ai perfectă dreptate, impozitele pe proprietăți înseamnă nimic la momentul actual, sincer ar putea să umble și la vigneta. Mergi în Spania pe autostrada 100km din Fuengirola spre Gibraltar, bam, ai și cheltuit 10 euro. Te mai întorci înapoi, repeți suma. În România mergi din Timișoara spre Cluj 300km de câte ori vrei într-un an, totul la doar 120 de lei pe care i-ai cheltuit o singură dată. Și dacă oamenii au impresia că nu are sens să plătești vignetă pentru că nu sunt drumuri peste tot, exact de aia nu se fac drumuri. La fel cum nici mersul cu transportul public nu este atractiv atunci când costurile unei mașini sunt așa de mici.
in occident isi iau masini mici datorica oraselor foarte aglomerate si inghesuite. Sunt multe orase medievale in care cu un Audi A6 nu te descurci, nu te incadrezi, nu gasesti parcare.
Cu tot respectul, Romania nu are manageri buni care sa managerieze aceste taxe. Degeaba se cotizează mai mult daca gigantii care fac multi bani in Romania cotiseaza taxele la ei in tara, iar banii deja taxați is spălați prin firme ale statului/manageriati prost. Oricat s-ar taxa, nu va fi destul.
Noi platim taxe…dar 70% din TVA nu este recuperat de stat…companii in offshore-uri se scoate aproape 1mld de EUR săptămânal din Romania prin offshore-uri, de unde credeti ca sunt zecile de mii de mașini de mega lux si achiziții cash de cate 10-20 apartamente de catre 1 singur om.
Poti compara salariul din Vest cu salariu nostru? Impozit pe salariu, la final de luna cu cat mai raman? Salariu e acelasi, dar totul se scumpeste ce facem ?
Facilitarea Cresterii si Dezvoltarii a firmelor Mici si Medii de catre Guvern prin Legi, Taxe.... | O solutie ce nu prea e vehiculata pt ca e usor sa spui dar greu sa faci
Cei care au dat "tunuri", au facut putina parnaie sau au fugit in strainatate, dar au ramas cu banii...De ce? Apoi castigurile din videochat, escorte, "cantarile" manelistilor, etc. cum sunt verificate si impozitate?
Ce-ai ma de ne certi? 😂 lasa-ne in saracia noastra, nu realizezi ca ar iesi lumea sa dea in cap sa manance? Uita-te si in jos ca vad ca ai uitat cum e jos. E saraciee boss inca in Romania, daca-ti merge tie bine nu inseamna ca Romania e bine
Eu ca simplu salariat platesc lunar in jur de 10.000 lei la buget, iar singurul lucru de care pot sa zic ca am beneficiat a fost gradinita la stat pentru copil, atat. In rest, nu beneficiez de nimic de banii pe care ii platesc. Ca pentru drumuri, canalizari si alte elemente de infrastructura, platesc separat prin alte taxe, accize, facturi. Asadar, nu m-ar incanta deloc o marire a taxelor, statul trebuie sa devina mai eficient, asta este singura solutie. Orice alta varianta va fi mai rea pentru toata lumea, inclusiv pentru stat.
Propuneri pentru reducere deficit bugetar: 1 inghetare tuturor cheltuielilor statului roman cu cheltuieli functionare inutile gen achizitii, cresteri salarii bugetari, economie 1,5%. 2 reorganizarea statului si administrarea teritoriala priimarii, orase, judete oameni mai putini angajati la stat 2,5 % economie, 4% am redus pana acum din deficit. Masura 3 sa nu ne mai vaiitam si plangem ca oricum ne ducem pe ....... faraj 🤣gata cu fotosinteza prea multte nu se vorr schimba vin vremuri grele
Și încă ceva, eu de ce să plătesc “suprataxe” pt niște bunuri sau dividende contra căruia am achitat cu bani care oricum erau taxați și legale. Eu aș propune ca ANAF-ul sǎ facă investigații prin care toată lumea să-și declare bunurile și veniturile, cǎ să fim egali.
si pe cine crezi ca da firma afara dupa? au tot marit, nu vezi cum pleaca usor fabricile si uzinele, ca am devenit scumpi? Eu nu ma plang, lucrez la firma din afara remote... si am cateva mii de euro... dar tot ma uit dupa reduceri de taxe, inca putin si mut totul in alta tara ca aparent se poate legal si aia e, ca pentru o tara de nimic, devenim cam scumpi si inca nu imi e clar ce anume platesc...
@@AlexD-wy6kh E in interesul lor sa zica ca vor fi nevoiti sa dea muncitori afara sau ca o sa plece din tara, ma indoiesc profund de amandoua. De ce ar tine mucitori de care nu au nevoie? De ce ar pleca, fac niste profituri astronomice, si jumate din daca sunt taxati tot aici raman ca fac mult peste alte tari.
Să reducă cu 50% nr de angajați de la stat (În parlament cu 70%) Apoi pt cei rămași sa le înjumătățească salariile (oricum iau șpagă și spală bani). Să o ținem așa 2-3 ani și abia după să vedem ce deficit mai avem
Ca sa reduca deficitul si chiar sa disparae simplu, sa rezolve companiile de stat care sunt de departe cei mai mari datornici. Daca acele companii de stat platesc anual ce au de platit deficitul dispare.
Italienii nu sunt modești în viața de zi cu zi pentru că au taxe mari, nu neapărat. Acesta este stilul de viață sănătos (să nu-l numim normal) al persoanelor care trăiesc pentru sine și nu pentru „capra vecinului”, există și posesori de super-mașini în Italia, însă pentru că sunt pasionați și cumpără autoturismul respectiv pentru sufletul lor, nu „ca să vadă vecinii”. La polul opus, există și milionari (cazuri concrete cunoscute de mine) care nu apreciază mașinile de lux din motive personale și aleg autoturisme de câteva mii de euro. Foarte probabil că taxele mai mari vor vindeca poporul român de balcanismele de care suferă atât de mult. Toate cele bune!
Ma,dar ce ar fi daca ar plati taxe mari aia care castiga bani din mai multe surse,care au mai multe proprietati, aia care au masini de lux si mai multe? Tot amaratul ala care are ap de 40 mp+un job modest sa plateasca? Astea nu sunt masuri care sa-i protejeze pe cei cu venituri mici...
Ce e in neregula cu venituri din mai multe surse (pentru care platesti impozit, sanatate si alte taxe)? Hai sa iti dau un exemplu: angajat cu carte de munca, imi fac un pfa pentru a avea o sursa de venit in plus si prin care tai facturi, primesti un apartament mostenire pe care il inchiriezi si ai venituri din dividende pentru banii economisiti si investiti la bursa. Deja ai 4 venituri diferite si la toate platesti impozit si sanatate (alta aberatie ... cand te duci la spital iti pun astia covor rosu si iti dau 4 paturi). Problema e ineficienta statului si faptul ca se fura mult dupa care toata lumea se plange.
Să nu mai tipărească bani fără acoperire adunăturile acestea care ne conduc și eventual țările care funcționează pe bază de deficit să nu aibă voie să folosească bani virtuali că din cauza asta pot ei să se joace dea guvernarea, totul se șmecherește din tastatură! Dacă ar trebui să funcționeze doar cu bani reali, dacă ai cumperi/plătești dacă nu te împrumuți sau te duci în cap ar da de dracu conducători...Părerea mea!
Nu ai mentionat DELOC de reforma statului ca o posibila optiune si poate cea mai importanta. De ce? Ce spui tu cu aceste cresteri de taxe ar trebui sa fie ultima optiune! Transmiti in video ca si cum “platim cam putine taxe”, ciudat.
pai o solutie ar fi sa mai lasam si pe altii la guvernare, ca de 30 de ani tot PSD guverneaza, ce zici ? poate mai umblam si la pensiile de lux si mai simplificam organigrama institutiilor statului.
Multe afaceri profitabile =multe compani ce platesc taxe=multi bani la buget .In special afaceri ce aduc capital din alte tari si cursuti prin scoala despre bani dar la un mod serios despre cum din alte tari se aduc bani in tara
daca e sa luam cele mai mari taxe de peste tot... si in Norvegia sunt, dar un muncitor, sef de santier ca post, iesit la pensie la 40 si putin pe caz de boala(spatele) isi planuia ce casa de vacanta sa isi cumpere si pe unde sa mearga prin lume. Nici nu cred ca ii pasa cat are taxele.... la noi unde alea cateva procente te trec la muritor de foame insa, conteaza. Sa nu zic ca nu ai drumuri nici acum dupa accize si taxe 30 de ani.... mereu cand ies in afara orasului trebuie sa iau un cauciuc nou ca dau in cate o groapa si se sfasie cel de pe masina si tot asa.
Eu sunt convins ca maririle accelerate de salarii la bugetari fac parte din planul de trecere la euro. E normal ca inainte sa trecem la euro sa faca tot posibilul ca salariul mediu sa fie peste 1000 euro pe luna.
Probabil ca avem multe “lucruri ieftine in România “ dar sa nu uitam ca România si încă o țara plătește cel m-ai scump Curent 120€ Iar Spania 25 € Germania vreo 80€ Sa ne ferească..
Eu as vota sa luam o bata in mana si sa mergem pe cei care au facut datorii... ca parca nu strica sa vezi cativa oameni politici atarnand pentru tradare. Sa vezi cum restul o sa devina mai atenti. Si 2, exista metode... cu offshore si etc - majoritatea deja se uita si se muta pe ele, de aia in domeniile unde se poate - gen IT pe PFA/SRL destui cunoscuti fac mutarea. Platesti inca ceva si aici, dar oricum e cam sub jumatate si daca ridica iar taxele.... in cel mai rau urca la cum ar fi acum fara offshore, nu e ideal, dar... ce sa faci. Si cu sistemul asta medical.... unde dupa cum vezi te omoara medicii, sa nu zic ca cine are rude prin spitale stie ce e pe acolo, daca s-ar sti cred ca nu ar mai calca decat cei care sunt pe moarte prin multe spitale.... si asa e rau. Nu strica sa iti dea banii, si pe astia, si somajul, sa pastreze doar 10% pentru pensie, scade TVA la 15% si aia e, sa vezi cum dintr-o data ar fi bani, ca nu te mai fura statul sa ia tot. Si din banii aia nu mai dai 25% lunar pentru somaj sau etc, dai pe o asigurare medicala si cam aia e. La stat 70% sunt pe pile si capuse.... daca ar fi la privat i-ar zbura... asa ca si noi putem sa ii dam afara. Solutii exista, dar pana la ele trebuie sa atarnam cativa politicieni ca sa se faca loc iar apoi sa lasam loc de oameni noi care sa puna in aplicare astfel de planuri.
Micsorarea numarului de salariati bugetari cu macar 300000 , este posibia prin digitalizarea serviciilor publice, Romania laudandu-se cu experti in domeniul IT. Astfel, nu va fi nevoie de nicio crestere de taxe. Apropo, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, mai exista? Absolut inutil. Alo, Marcel.
Zici ca impozitul e mic 8% ? La acest impozit mai plătești impozit 10% CASS ca venituri din dividende daca depășești 6 salarii minime , deci dividendele sunt 18% 😉
TAXA PE DIVIDENDE este 18% doar ca se calculeaza sub forma 8% IMPOZIT + 10% CASS pana la 60 salarii, daca nu primesti dividende de sute de mii euro sa treci de capacul de 60 salarii minime este FIX 18% ;)
Eee nu mai are bani, baga împrumuturi și cred salariile la stat când se sparge bula se sparge și toți speră că nu se sparge pe tura lor. Și la salarii daca baga 16% impozit pe venit practic ei iau mai mult decât iei tu pentru munca ta...
Țările europene sunt foarte îndatorate ! Noi europeni avem undeva 22000 md. euro datorie la nivel de state ! La nivel de populație sa nu mai vorbim, firme private persoane fizice bănci .... la nivel de state plătim aprox.600 md. euro numai dobânzi !!!!!!!!!!!!!! Oare cui plătim acești bani ???
SA CREASCA IMP PE DIVIDENDE , SA CREASCA CU CATEVA PROCENTE TVA ............ PENTRU CA NU POT DIMINUA EVAZIUNEA NU SUNT CAPABILI DE CONTROALE SI PEDEPSE MICI
Multe posturi bugetare ar trebui desființate și salariile tuturor bugetarilor diminuate drastic.
N-ai sa vezi. Aia e baza electorala puternica nimeni nu are cum sa dea in ei. Momentan.
@@EmilPaul-j3n Nu e o solutie, lucrurile pe care le mentionezi vor avea un impact prea mic. Deficitul de 7% din PIB inseamna peste 20 de miliarde de euro pe an. La un salariu mediu de 40000 eur/an, ar trebui dati afara 500000 de bugetari pentru a acoperi deficitul insa asta ar pune pe butuci sistemul.
@@mariusdescultu1751 Administrația Națională Apele Române (ANAR) are, în medie, 3 șoferi la un inspector care merge pe teren, conform unui răspuns al instituției la solicitarea G4Media. ANAR are în total 8721 de angajați, din care 144 dintre ei fac și muncă de teren, iar 447 sunt șoferi. La ABA Prut-Bârlad, Buzău-Ialomița și Jiu sunt angajați câte 5 șoferi la un inspector de teren
@@mariusdescultu1751ai de unde taia
@@mariusdescultu1751- 40k euro salariul mediu net pe an?
Tu confunzi România cu Germania! 😂
Lejeritatea cu care vorbesti despre marirea taxelor ca si cum ar fi normala, mi se pare uluitoare. Nu poti compara Romania cu alte tari in ce priveste taxele. Trebuie raportat la nivelul de trai unde Romania sta foarte jos, dar si la cat de importanta este tara si orasul, de trait si vizitat de catre altii.
Impozitul pe dividende se mareste, dar romanii nu au banii strainilor sa investeasca atat pentru a nu simti diferenta.
Impozitul pe salariu este deja unul imens in Romania. Daca vor mai face si 16% la cel pe venit, practic, in total, va fi undeva la 50% din salariu. Nu mai exista asa ceva in UE.
Taxa pe lux la masini nu are cum sa fie pusa la 30k euro pentru ca si modele noi precum Golf, Focus si Astra ajung la acel pret si nu sunt, in niciun caz, masini de lux.
Pe proprietati, intr-adevar poate fi majorat cu cat ai mai multe, dar, per proprietate, 500k euro este ok sa fie minimul ca deja apartamente cu 2 camere sunt la 100k si vor mai creste in pret.
Iar ce ai spus la inceput, ca nu fura astia asa mult, nu ne incalzeste cu nimic pentru ca, dupa ce ca fura, mai cheltuiesc si restul de bani cum nu trebuie si asa ajungem sa platim mai multe taxe pentru incompetenta lor sau reaua vointa pe care o au pentru ca nici nu mai stii care din ele este.
Ca sa nu mai fim in situatia aceasta, trebuie restructurate mai toate sistemele, dar, in primul rand, oprite orice fel de cheltuieli nenecesare pentru alte tari, apoi reviziuite toate contractele unde am vandut resurse, oprite exporturile de materiale care apoi duc la importuri la un pret mult mai mare etc. Dar nu va face nimeni asa ceva pana nu scapam d-alde PSD, PNL si alte partide care au oameni nepregatiti si vanduti celor din afara.
Nivel de trai jos? Unde? În România? Pai venitul mediu din România e aproape în aceeași notă cu multe țări din UE. 😂
@@gageanuionut9908 Cred ca trebuie sa te uiti mai bine.
@gageanuionut9908
Ultimi 2 ani, România se confruntă cu o creștere accelerată a costului vieții, pe fondul inflației și al poverii fiscale ridicate. În timp ce marile companii primesc sprijin, firmele mici și cetățenii resimt din plin creșterea prețurilor. În alte țări europene, cu aceiași bani, nivelul de trai este mai bun, iar salariile sunt mai mari. Inflația din România duce la o creștere a salariilor, dar puterea de cumpărare scade, ceea ce agravează sărăcia. În plus, guvernul trebuie să achite 2 miliarde de dolari pentru pensiile majorate, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea pe termen lung. Fără măsuri concrete, lucrurile se vor înrăutăți
Săptămâna trecută au luat puțin sub 5 miliarde de euro.
@@gageanuionut9908 recomand vizita in zona Moldovei
Bravo, o postare de bun-simt si detaliata. Sunt aproape intru totul in asentiment cu tine. Sigur ca exista unele nuante si sunt unelr lucruri discutabile, depinde din ce perspectiva te uiti.
Daca statul e incompetent trebuie eu sa platesc pt asta? Uite asa e startul la evaziune.
Chestia e ca la noi unele lucruri deja sunt foarte scumpe, ca de exemplu ceea ce este in supermarket, deci aici in zona de retail nu prea ar fi o măsură bună niște scumpiri.
Problema cu deficitul bugetar este din cauza recuperării a taxelor, impozitelor și a amenzilor.
În construcții după ce ca 70% nu lucrează cu carte de muncă ei au marit impozitul pe salariu ca să nu mai lucreze 90% cu carte de muncă.
La micro întreprinderi la fel, au mărit impozitele ca acum să facă evaziune
Rata de colectare a taxelor este de 50% din total, dar nah e mai simplu să îi arzi pe ăia de sunt corecți decât să îi prinzi pe restul .
E factura, e TVA e Safte tot ce a făcut a fost să îi împovăreze pe cei care respectau legea deja
Si pe mine ma deranjeaza ca eu platesc taxe de rup, si apoi tot pe mine vii si ma f**i. Dar... na.
@@99vehicles_ai_daune acum 2 luni când am auzit ca exista posibiliteta măririi TVA-ului am început să caut variante pentru a îmi deschide o firmă în strainate, activez deja în e-commerce
Când boc a mărit TVA-ul în 2009-2010 în acei ani a bubuit evaziunea mai ales în zona de prestări servici și produse de end user. Foarte multe activități economice nu știau ce e aia o factură.
Atunci când ca stat mărești taxele iar economia și nivelul de trai nu este cine știe ce riști foarte mult să accentuezi evaziunea și să incasezi mai puține taxe decât inițial.
@@99vehicles_ai_daune asa e. Eu a trebuit sa schimb forma juridica de lucru, din cauza la magariile astea...
Taxe pentru privați ca să-i îngrașe pe bugetari.
Daca nu fac restructurări bugetare și administrative desființare de UAT-URI care nu sunt sutenabile.....așa că degeaba creste taxe că la fel va creste și piata la negru...
Da, Răzvan, impozitul pe dividende este mic la noi, în schimb se impozitează mult mai mult angajatul, mai exact cu undeva la 42-45 la sută din salariu se duce la stat, comparativ cu Germania, Austria, Olanda unde au impozit progresiv. Eu personal în Germania, mi se reține 33 la sută din salariu.
Mai pune, uită-te mai bine
Doar 6.5% platesti impozit din salariu. 10% dai CAS sanatate si 25% cass pensie, din care 4.75% din brut se duce la pilonul II, bani care nu se pierd, se mostenesc in cel mai rau caz.
Sa renunte la vacile de la ANAF, cand mergi sa platesti, una ia banii, cealalta iti da chitanta. Una stie sa numere, si cealalta sa scrie. Ce plm sustinem? Comuna cu 50 de localnici si 10 bugetari?! Unde e Basescu si Boc cand avem nevoie?
Bine zis unde sunt... Daca nu era Basescu in 2009, sa le taie 25% - eram ca Grecia acum. De data asta nu cred ca mai evitam soarta Greciei. Fondurile UE sunt pa in 2030, nu ne mai da nimeni. Astia nu le acceseaza, ca nu se pot fura. Dar cum poti sutine asemenea cheltuieli fara crestere economica/investii ?! Bonus - ne ies pe atunci la pensie si o gramada de decretei. Cred ca sistemul de pensii va intra in colaps atunci.
Tot timpul îți dai cu părerea. De data asta ai dat-o cu bătutul in baltă, asta ca să fiu îngăduitor în exprimare.Faptul că într-un început de capitalism ai avut o șansă să faci bani,nu înseamnă că ești un guru financiar.Despre taxa pe propietate, studiază intens și vei vedea că țări capitaliste cu tradiție, au taxe pe propietate mai mici decât acum în România. Taxa pe propietate este efectiv un furt, dacă depășește un 0,2% din valoare.Este discutabil și calculul. O propietate construită de exemplu cu 50 .000 de mărci germane în 2002(25000 eur) poate acum fi evaluată la 400-500 .000 eur.Veniturile proprietarului ,neînregistrand această creștere exponentiala
Rezulta o devalizare a proprietarului prin taxe hotesti .Vezi legea germana,referitoare la această situație. Presupun că Germania poate constitui un exemplu.
Până atunci mai ușor cu pianul pe scări și cu ideile despre taxare într-o țară de lumea a 3-a cu aspirații de occident european.
Eu ca tanar de 26 de ani cu un job bine platit intr-un oras mare din Ro simt ca totul incetineste si ne asteapta o perioada grea. Romania pe langa ca are nevoie de taxe noi (gandite bine ... nu sa impozitam munca si mai mult .... pentru ca deja muncim 6 luni pe an doar pentru stat), are nevoie si de optimizari in costuri (fara pensii speciale care ne costa 2md/lei/an, fara primarii cu multi angajati la fiecare sat uitat de lume, fara firme de stat care dau 16 salarii pe an la porcii din functie, fara bani investiti in telescaune in camp nefolosite, fara bani dati la biserica pentru a 100000000 biserica, fara avioane private pentru un robot, cred ca pot continua inca cateva ore). Muncesc in IT si pot spune ca sunt privilegiat ca am un salariu decent si imi sunt respectate drepturile in tara mea. Daca si in domeniul IT nu se mai angajeaza si nici mariri de salarii nu se mai fac inseamna ca se apropie ceva nasol. Eu mi-am dublat salariul de cand m-am angajat acum 2 ani dar nu simt o diferenta, stat in aceiasi chirie care nu a crescut, mananc aceleasi chestii dar se pare ca le platesc dublu, transportul e mai scump cu 30-40%, mai beau suc care de la 5,5lei a ajuns la 11-13lei (e viciul meu, nici nu vreau sa ma gandesc la oamenii care fumeaza sau consuma alcool .... deja imi vine sa ma las doar cand vad cat de scump e) . Dar din cate vad la alti oameni apropiati lumea o duce tot mai rau si ei nu si-au marit veniturile ..... nici nu vreau sa ma gandesc prin ce trec alti oameni in perioada asta nasoala .... si nici nu mai vorbesc de viitor ca e incert :( . Eu vad un viitor sumbru si imi este frica de ce poate veni.
FIx 26 de ani aveam eu la criza din 2009. NU, nu ti se pare ! Dar pregateste-te mental sa o iei de la zero barat, sa ajungi efectiv in p*** goala datorita incompetentilor astora. La anul poate sa iti zica ca nu va mai mareste nimic si ca ei (corporatia) nu compeseaza taxele pe salariu marite de la 45 la 55%, ca deh - "specialii" si pensiile speciale sunt viitorul tarii ! In IT e si mai naspa, ca e concurenta globala. Poti fi aruncat in drum, ca proiectul tau tocmai ce a fost transferat prin Vietnam la 1/4 de pret. De ce sa te plateasca pe tine cu 2500 de euro brut, cand in Vietnam ala linge si bocancii ptr 600 de euro !
Eu mai vad o problema. Daca crești impozitul pe salariu lumea va cere mai mult. Companiile se vor uita la mana de lucru din România și vor constata ca nu mai e rentabila. Și așa mai dispar locuri de munca de pe piață și bani de la buget.....
Eficientizarea cheltuielilor statului ar fi un început bun apoi suprataxarea poporului...
Corect
Si cand vor mari impozitul pe mai multe apartamente, cine mai declara la ANAF ca sunt inchiriate? Ah.. nimeni, ca sa recupereze banij respectivi.
De ce aceea se angajează la Anaf și MAI!
@@buldi25 neinteresant
pe vremea lui Ceaușescu erau 500.000 de bugetari, fără tehnologie. Acum sunt 1.500.000 cu tehnologie. Să desființeze toate posturile astea și sa se tehnologizeze mai repede tot. Și oamenii ăia să meargă în sistemul privat, pentru că se caută forță de muncă...
Impozitatea pe proprietati , masini este absoluta hotie curata . Imi iau ceva al meu .. dar trebuie sa platesc impozit .. inseamna ca numai e al meu . Statul vrea cate o bucatica din tot ceea ce ai ? De ce ? De ce sunt eu obligat sa dau la stat ca asa i se scoala lui ? Ce inseamna asta ?
@@Vladez57c Da oare ai avea casa daca generatiile anterioare nu ar fii muncit sa construiasca tara asta? Nu ti se pare normal sa primeasca si ei o pensie la batranete? Ai avea domnule masina daca statul nu ar fii platit pentru educatia inginerilor care le-au conceput? Sau pe unde ai conduce masina daca statul nu ar construii drumuri?
@@cristianandrei5462Ești "pe lângă arătură"!
Pensiile sunt plătite din Fondul de pensii, statul român nu a pregătit inginerii de la Toyota (mașina mea), iar pentru drumuri există taxa numită rovinieta și acciza din benzină și motorină, care le dublează prețul la pompă.
@@cristianandrei5462 Ce drumuri construiesc ? Nu vad nici un drum .. decat gropi si gabori in boscheti sa dea amenzi . Ce ma intereseaza pe mine cine a muncit tara asta nene .. doar bucata de pamant si eu am muncit'o sa o pot cumpara nu ? Sa imi faca mie statul dovezi ca ei dau banii la ingineri si le dau tot pamantul pe degeaba .
Gandeste asa, tu cand muncesti, esti platit cu 100 LEI.
Din aia 100 LEI, trebuie sa platesti 43% CAS+CASS si ramai cu 57 lei
Apoi cu 57 lei, mai scade 19% TVA la produse pe care le cumperi si ramai cu ~46 lei
Din aia 46 lei, mai adaga taxa invizila numita inflatia, un 15% in medie si ramai cu 39 lei
Dar nu s-a terminat. Trebuie sa platesti asigurarile obligatorii, combustibil sau abonament de transport ca sa te duci la munca, ca doar nu beneficiezi de deducerea de TVA ca persoanele juridice.
Mai platesti prin pastile si medici ca tu ai un venit oricum mic si esti nevoit sa mananci mancaruri procesate care te vor imbolnavi ca sunt mai ieftine
Si alte cheltuieli..
In concluzie, intr-o luna cu 20 zile lucratoare, cel mult 5 zile pe luna le lucrezi NET pentru tine, restul sunt taxe si impozite sau alte cheltuieli necesare pentru ca tu sa ai acel job (gen abonament de transport).
@@cristianandrei5462pensie la bătrânețe se primește din ce ai contribuit.
De asta ne-ar trebui in primul rand un guvern eficient. Ca in loc sa colectezi bani eficient, doar taxezi mai mult pe cei ce deja platesc?
Cât mai mic impozitul pe case și mașini. Cu ce e diferit feudalismul de ceea ce trăim acum?
Vorbim povesti. In momentul in care esti fortat sa platesti impozit pe orice, nu mai este proprietatea ta. 90% din impozite si taxe sunt fara reprezentare, aberatii si un mod de subjugare a unei populatii care traieste pe un teritoriu.Iar inflatia este cel mai profund mijloc de-a taxa o populatie.Pentru ca suntem needucati financiar, si asa se si doreste, inghitim toate aberatiile astea. Asta e parerea mea. Din fericire sistemul asta a ajuns in faza de sfarsit.
Asta cu eficient e de letferi, să fi un sărăntoc într un apartament la mâna corporațiilor. Când ai bani contezi, contează ce spui ( cum e și în cazul tău), ai posibilitatea să te susții singur în caz de orice. Eficienții sunt cu mâna întinsă la băncile jidănite și la statul jidănit.
Deficit pentru ca investiții monșer. Acolo s banii.
Revenim la adevarata problema: taxele mai mari NU vor hrani aparatul coruptiei si NU va restabili echilibrul bugetar...deci?
Totodata, impozitele nu se compara x cu x, respectiv impozitele pe dividende... ci se compara per total... CAS, CASS, la "impozitele pe dividende" ETC ETC... deci despre ce 8% vorbim? Putem sa vorbim REAL despre aceste informatii ca sunt satul sa aud ca Romania e paradis fiscal. Vorbind strict despre taxe... cum stam.., cu adevarat?
La saracia pe care unii o traiesc zi de zi tu esti ok cu mai multe taxe? Tu compari salariul de afara cu salariul nostru ? Te-ai ....
@@EzreaL12 adv 😂 omu nostru ne compara cu alte tari din ue
M-am...
Si in alte tari din UE e saracie, sau nu prea ai iesit din Romania?
Salariul mediu net in Bucuresti este 1300 eur.... și asta e cifra oficială, in reali este mai mare pt ca mulți au minim pe economie pe vatra de munca și ai mai mult în realitate
Deci ne cam comparăm cu alții
@@stefanconstantinescu1576Bucureștiul reprezintă toată România? Încă un exemplu că unii trăiesc într-o bulă roz și nu vad și sărăcia crunta care există în Ro.
Răzvan, vorbește despre partea auto ca te pricepi mai bine, nu zic ca nu ai dreptate dar cu zgârcenia ta dai idei celor care ne conduc
Impozitele pe proprietate, care ar trebui sa aduca mult la buget, sunt la noi nesemnificative. De ce:
1. Proprietatile nu sunt evaluate corect.
2. Proprietatile ( o parte) nu au fost obtinute tocmai legal, justificabil.
3. Oamenilor ”de afaceri” li se pare ca ei au fost ”destepti” si merita tot castigul obtinut (uneori ilegal), nefiind datori catre stat, implicit catre societate, cu nimic.
Taxarea exagerata a muncii este o metoda criminala de sugrumare a eforturilor oamenilor. La fel, taxarea exagerata a consumului, in special prin TVA.
Impozitul pe proprietate nu ar trebui sa existe.
Se contrazice cu definitia de proprietate.
Platind impozit pe "proprietate", suntem chiriasi, nu proprietari.
Referitor la comentariul meu,țin să-ți precizez că dețin un MBA in finanțe-business, si principala problema in România și UE. este această politică socialista de taxe aberante și birocrație in exttremis pentru a susține un plan utopic de pace socială, cu aport imigrationist neselectiv,dar susținut din fonduri ale clasei cele mai dinamice si expuse riscului,cea antreprenoriala.
Iți, propun un scenariu:
acum o iei de la 0 ,cu același avânt și idei care ti-au adus bunăstarea de azi,și cineva vine cu ideile expuse de tine.
Care ar fi reacția ta?
Reflectează mai mult înainte de a expune public niște idei crete,ce ar putea fi preluate de cretinii ce conduc vremelnic destinele acestui pământ, pe vremuri fiind o țara.
Bine scris. Domnul Balanescu se conformeaza intotdeuna cu masurile globalistilor...probabil doreste sa devina un nou Global Leader in echipa lui Klausi!
Inainte sa mareasca taxele sa ne dea niste rapoarte cu rezultatele maririlor de taxe de anul trecut(cati bani a primit cu adevarat statul in plus). Pentru ca gradul de colectare sunt convins ca a scazut.
Nu a scăzut. Statul chiar a încasat mai mulți bani anul asta față de anul trecut, doar ca a cheltuit cu mult mai mult decât anul trecut.
Un efect al măririi taxelor este exact diminuarea creșterii economice. Se așteptau la creștere de 3% și au avut sub 1%.
@@danisac3949 eu ziceam ca a scazut procentul de colectare, adica desi fiecare din noi da mai mult o parte din cei care plateau taxele au facut evaziune. Ei estimau ca taxele marite aduc in plus 20 miliarde si am impresia ca la fina s-a dovedit ca au venit doar 10 miliarde in plus.
Din experiența pe care o trăiesc aici de foarte mulți lângă Milano, știu sigur de ce se conduc mașini mici deoarece mă aflu în clasa mijlocie, iar aici impozitul la mașină pe an se plătește în funcție de kw. Și crede mă este ceva nebunesc să fii proprietar de mașină și în fiecare an să dai o sumă exagerată dar fiind salariile foarte mici. Nu aduce nici un beneficiu omului care încearcă să economisească prin orice mijloace și mai pune ca ești tractat și la km de autostradă plus la factura de curent ți se ia fără voia ta de și nu urmărești tv de stat , bani ptru abonament . Și crede mă măcar dacă tot sunt taxat la mașină și să văd și străzi eficiente în afară de autostrăzi. Au străzile distruse în orice zonă te duci. O zi bună
Vorbesti pe langa, Romania are unul din cele mai mari procente de impozitare a salariilor din ue
sunt de parere ca trebuie taxati cei care detin prea mult, nu cei care detin o proprietate si o masina. Sunt foarte multi care detin cate 3-4 masini per familie
Ce amuzanti sunteti toti astia care compara taxarea in Romania cu alte tari. Imi compari Romania cu 3 companii pe bvb cu lichiditate 4 lei pe zi cu Franta sau Germania care are companii listate si pe Paris si pe NYSE.. sa faca 20% imp pe dividend ca sa ajunga la capitalizare 100 lei
Motivul principal pt taxele mici e ca sa creasca gradul de colectare, pt romanii fac evaziune la greu cu taxe mai mari. Si doar intr-o mica masura pt a incuraja cresterea companiilor mici si mijlocii.
Marirea taxelor este cea mai usoara si stupida metoda de a "rezolva" lucrurile. In schimb, trebuiesc promovate antreprenoriatul, relatiile straine, inovatia etc. De asemenea, nu ar strica o curatenie masiva in functiile publice de corupti si de securisti care fura de peste 30 de ani cu contracte dubioase cu statul...
Baiatul asta devine prea toxic,cu stirile lui,
Deci, am o anumită sumă, să zicem salariul. O primesc oricum “taxat”. Dacă mă duc să-mi cumpăr orice într-un magazin plătesc 19% tva. Anual plătesc diferite taxe. Dacă îmi iau ceva (să zicem un apartament cu 2 camere, pt care am lucrat ca un animal 20 de ani) pentru venit pasiv LEGAL e și aia taxată și mai și plătesc încă o dată asigurară aia de sănătate. Nu mi se pare OK să plătești niște sume pt care statul ar trebui să-ți ofere niște servicii de bazǎ, în schimb dacă vreau să-mi fac o analiză banala de sânge trebuie să aștept săptămâni, iar pt MRI chiar luni de zile. As fi de acord să plătesc taxe până mi se rupe gâtul dacă aș vedea ceva progres paralel cu vestul, și nu chestii care trebui să se facă în deceniile trecute. Ce să zic, trebuie doar să ne uităm la tinerii care pleacă în străinătate și să le întrebăm de ce.
Eu cred că într-o țară unde avem peste 100.000 de milionari în euro, problema este marja profitului. Unde 100.000 traiesc foarte bine, există alți 10 milioane de locuitori care se zbat să supraviețuiască. Recuperarea TVA, care este extrem de ineficientă, și 35% nerecuperat este o sumă imensă. Orice lucru cumperi plătim 19% taxă. Deci la un salariu de 1000 lei brut primim în mână 550lei, pe care dacă îi folosim să cumpărăm bunuri și servicii, plătim încă 19%, deci real eficența muncii noastre este undeva la 45%. Ca atare soluția în opinia mea ar fi eficientizarea încasării TVA, sprijinirea micilor intreprinzători, sprijinirea exportului de produse finite și limitarea exportului de materie primă brută, stabilirea mercurialului, prețurile fiind controlate„
Soluții există dar numai pentru oamenii cinstiți !
Atât costa in realitate,bricheta,pixul și pungă de un leu !
Așa că,votați românește!
Eu te urmăresc de mult timp dar nu înțeleg cum poți sa iei apărarea hoților care fac deficit la buget pe ce fura ei și vacante mașini de lux
Dacă avem taxe “ca afară” ar trebui să avem și salarii și servicii ca afară. Aici mi se pare o discrepanță enormă. Înțeleg să impui taxe mai mari, dar oferă și servicii de calitate (sănătate, transport, educație). Noi plătim taxe ca să acoperim deficitul bugetar facut prin felul în care e guvernată țara
Mr Razvan, conform unui reportaj recorder, la renovarea unei cladiri, o scoala, dintr-o investitie initiala, suma x, datorita subcontractarilor, mai putin de 50% din bani au ajuns la firma care a executat lucrarea... Nu poti spune ca in romania nu se fura... Ba da, se fura cu camionu... Ca sa nu mai zicem de lucrarile unde se plateste de 50x pentru activitati banale... Si asta doar din ceea ce stim... Nu, in romania sa fura, guvernul fura la greu... De asta nu sunt bani... Intai isi umple ei buzunarele si apropiatilor lor si apoi, ce mai ramane, daca mai ramane ceva... Anul trecut, iarna, guvernul a taiat banii catre spitale... Pai de ce ? Ca in fluturasul meu de salariu, taxele pentru asa ceva s-au platit... Si impozitele... Banii aia sa ajunga unde trebuie. Nu ?
Sau va trebui sa mai închidă unele instituții inutile create pentru sinecuri, sa mai eficientizeze câteva posturi de bugetari.
Au mărit anul trecut taxele și a fost inutil pentru ca au crescut și cheltuielile statului. Ca să nu mai spun ca și economia a scăzut din cauza asta.
Ah, uitasem. Sa iasă bugetarii de la ANAF din birouri și sa verifice cine face afaceri la negru. Ca statul da numai în cei care plătesc, pe când cei care fac afaceri la negru îi doare la basca!
Taxarea pe salarii și creșterea TVA nu cred că își are loc. Sunt destul de mari. Impozitarea pe proprietăți este o soluție pentru bani la bugetele locale pentru dezvoltare. Mai mare atenție ar trebuii să avem la cheltuieli, și ca stat și ca persoane fizice și juridice.
Este inadmisibil să cheltuim pe autostrăzi 40-60 milioane per km. De acolo și deficitele, plus altele, gen in wc public, băncuțe, etc.
Ai explicat f bine Razvan. Statul adica coorporatiile si occidentul ne vrea saraci. Masini mici, case mai mici. Statul tipareste bani. De fapt nici nu mai sunt tipariti ca sunt generati in interiorul bancilor. De ce tot statul ne cere cat mai multi bani inapoi? E sclavia moderna sa cersesti de la stat ceva sa iti mai ramana si tie. Studiaza si vezi cine se imbogateste si care au masini cat mai mari in aceasta perioada. Exista 2 categorii: doctori/avocati si cei cu studii superioare bine platite dar nu sunt acesti adevaratii bogati ca cei mai castigati sunt cei care fac afaceri cu statul si cei ce au relatii cu cei din conducerea tarii. Banii sunt colectati si distribuiti spre anumite buzunare.
Germania o ducea bine ca avea gaz ieftin de la rusi (nu mai are) si vindeau masini intregii europe (nu mai vand asa. Averea nu o facea din taxele omului de rand.
Acum ce a mai ramas e taxarea omului de rand si ce se vede e ca aceste economii care supra taxeaza nu mai sunt competitive si se pierd, deficitul dintre import si export creste si cad toate aceste tari care supra taxeaza munca si afacerile.
Deci dupa ce prim ministru a zis la TV ca fraierii sa plateasca ce s-a intamplat e invers, au crescut taxele si au murit afacerile si a scazut colectarea. E criza golbala. Mai maresti cu 2% taxele mai pica 5-10% din afaceri nu colectezi nici cei 2%. Banii ce ii obtin ei din taxe nu mai ajung la brutar, la bijutier, la samsar, la constructor, la inginer, ci ajung in mainile guvernantilor. Cand taxezi pur si simplu tai din sangele economiei. Au marit taxele in IT, ce s-a intamplat e ca a scazut IT-ul, pleace efectiv firme mari ce aduceau multi bani, pentru prima data a scazut IT-ul care tot era pe crestere.
Hai sa vedem cum e in Austria cand o firma trebuie sa plateasca la stat 40%-50% din ce castiga. Credeti ca Austria e o ecomonie prospera? Au cateva domenii care prospera dar in rest traiesc si ei pe rate si datorii.
A fost scos Dumnezeu din stat si din scoli si conform bibliei cand se inmulteste pacatul apare seceta, ciume/boli si razboaie. Nu nu temem inca. Pacea de unde vine? De la Putin sau Iohanis sau Bill Clinton? Apa de unde vine? Din pamant? Din Cer? Bolile si virusii cine i-a creat? I-au creat americanii sau chinezii? Din ce vad eu Europa cam pica si nu numai se traieste mai rau peste tot cand ar fi trebuit sa fie mai bine. Europa are de toate. De ce nu o duce bine? E construita pe o temelie falimentare = lacomia. Statul cere taxe cat mai mari si cheltuie cat mai multi bani. Unde sunt cele 7 spitale regionale promise? Cati bani s-au strans de la UE din acel PNNR? Nu se cheltuie bani de la UE pentru ca risca inchisoare. Se cheltuie insa alti bani, din imprumuturi. Ce e cu pensiile speciale ale politicinilor? Ce au facut ei in plus pentru Romania? Uita-tiva la orasele mici din Romania care se sting, mai ales cele din sud.
Deci supra taxare = chin si faliment pentru cetateni si pentru stat. De ce cand primesc banii de la munca trebuie sa fiu atent pe ce ii cheltuiesc iar statul nu raspunde cum cheltuie si ce face cu ei. Statul e capusat de hoti.
Eu am luat un apartament in Bulgaria. Chiar ma vad relocat 50% +1 zi sa scap de taxe
Iti place sa fii trompeta guvernului?
Sa nu uitam faptul ca marea majoritate a banilor de la bugetul de stat se duc pe plata salariilor si a dobanzilor. Romania se imprumuta la dobanzi mult mai mari decat alte state. Solutia ar fi reducerea angajatilor de la stat prin digitalizare si refinantarea datoriei la dobanzi mai mici.
Ai perfectă dreptate, impozitele pe proprietăți înseamnă nimic la momentul actual, sincer ar putea să umble și la vigneta. Mergi în Spania pe autostrada 100km din Fuengirola spre Gibraltar, bam, ai și cheltuit 10 euro. Te mai întorci înapoi, repeți suma. În România mergi din Timișoara spre Cluj 300km de câte ori vrei într-un an, totul la doar 120 de lei pe care i-ai cheltuit o singură dată.
Și dacă oamenii au impresia că nu are sens să plătești vignetă pentru că nu sunt drumuri peste tot, exact de aia nu se fac drumuri. La fel cum nici mersul cu transportul public nu este atractiv atunci când costurile unei mașini sunt așa de mici.
in occident isi iau masini mici datorica oraselor foarte aglomerate si inghesuite. Sunt multe orase medievale in care cu un Audi A6 nu te descurci, nu te incadrezi, nu gasesti parcare.
Cu tot respectul, Romania nu are manageri buni care sa managerieze aceste taxe. Degeaba se cotizează mai mult daca gigantii care fac multi bani in Romania cotiseaza taxele la ei in tara, iar banii deja taxați is spălați prin firme ale statului/manageriati prost. Oricat s-ar taxa, nu va fi destul.
acum la dividente peste 6 salarii minime platesti cass...
Nu știu ce țară și a dublat datoria publică în 4..5ani....unii se lăfăie fraierii plătesc...
Achiziții la prețuri astronomice de gunoaie americane (arme, reactoare nucleare)etc.
Bine spus.Stima!
Noi platim taxe…dar 70% din TVA nu este recuperat de stat…companii in offshore-uri se scoate aproape 1mld de EUR săptămânal din Romania prin offshore-uri, de unde credeti ca sunt zecile de mii de mașini de mega lux si achiziții cash de cate 10-20 apartamente de catre 1 singur om.
Poti compara salariul din Vest cu salariu nostru? Impozit pe salariu, la final de luna cu cat mai raman? Salariu e acelasi, dar totul se scumpeste ce facem ?
Facilitarea Cresterii si Dezvoltarii a firmelor Mici si Medii de catre Guvern prin Legi, Taxe.... |
O solutie ce nu prea e vehiculata pt ca e usor sa spui dar greu sa faci
Vad numai BMW uri si citybreak uri deci sunt bani !!!!
Cei care au dat "tunuri", au facut putina parnaie sau au fugit in strainatate, dar au ramas cu banii...De ce? Apoi castigurile din videochat, escorte, "cantarile" manelistilor, etc. cum sunt verificate si impozitate?
😂😂😂 nu s.a investit decât în buzunarul politicienilor
Ce-ai ma de ne certi? 😂 lasa-ne in saracia noastra, nu realizezi ca ar iesi lumea sa dea in cap sa manance? Uita-te si in jos ca vad ca ai uitat cum e jos. E saraciee boss inca in Romania, daca-ti merge tie bine nu inseamna ca Romania e bine
Eu ca simplu salariat platesc lunar in jur de 10.000 lei la buget, iar singurul lucru de care pot sa zic ca am beneficiat a fost gradinita la stat pentru copil, atat. In rest, nu beneficiez de nimic de banii pe care ii platesc. Ca pentru drumuri, canalizari si alte elemente de infrastructura, platesc separat prin alte taxe, accize, facturi.
Asadar, nu m-ar incanta deloc o marire a taxelor, statul trebuie sa devina mai eficient, asta este singura solutie. Orice alta varianta va fi mai rea pentru toata lumea, inclusiv pentru stat.
Propuneri pentru reducere deficit bugetar: 1 inghetare tuturor cheltuielilor statului roman cu cheltuieli functionare inutile gen achizitii, cresteri salarii bugetari, economie 1,5%. 2 reorganizarea statului si administrarea teritoriala priimarii, orase, judete oameni mai putini angajati la stat 2,5 % economie, 4% am redus pana acum din deficit. Masura 3 sa nu ne mai vaiitam si plangem ca oricum ne ducem pe ....... faraj 🤣gata cu fotosinteza prea multte nu se vorr schimba vin vremuri grele
SA NU MAI FIE ASA MULTI ASISTATI SOCIALI PE NEMERITATE!
Avem peste 160.000 de asistați social.
NOI plătim lunar 44,5 milioane de lei pentru ei.
Pe proprietatea ta nu are nimeni dreptul sa te vamuiasca. Taxe 0
Și încă ceva, eu de ce să plătesc “suprataxe” pt niște bunuri sau dividende contra căruia am achitat cu bani care oricum erau taxați și legale. Eu aș propune ca ANAF-ul sǎ facă investigații prin care toată lumea să-și declare bunurile și veniturile, cǎ să fim egali.
Ar cam fii cazul sa se mareasca taxele, nu pentru angajati dar pentru firme.
si pe cine crezi ca da firma afara dupa? au tot marit, nu vezi cum pleaca usor fabricile si uzinele, ca am devenit scumpi? Eu nu ma plang, lucrez la firma din afara remote... si am cateva mii de euro... dar tot ma uit dupa reduceri de taxe, inca putin si mut totul in alta tara ca aparent se poate legal si aia e, ca pentru o tara de nimic, devenim cam scumpi si inca nu imi e clar ce anume platesc...
@@AlexD-wy6kh E in interesul lor sa zica ca vor fi nevoiti sa dea muncitori afara sau ca o sa plece din tara, ma indoiesc profund de amandoua. De ce ar tine mucitori de care nu au nevoie? De ce ar pleca, fac niste profituri astronomice, si jumate din daca sunt taxati tot aici raman ca fac mult peste alte tari.
Să reducă cu 50% nr de angajați de la stat
(În parlament cu 70%)
Apoi pt cei rămași sa le înjumătățească salariile (oricum iau șpagă și spală bani).
Să o ținem așa 2-3 ani și abia după să vedem ce deficit mai avem
Pai nu se duc impozitele pe proprietate la bugetul local ? 🤔
Ca sa reduca deficitul si chiar sa disparae simplu, sa rezolve companiile de stat care sunt de departe cei mai mari datornici. Daca acele companii de stat platesc anual ce au de platit deficitul dispare.
Italienii nu sunt modești în viața de zi cu zi pentru că au taxe mari, nu neapărat. Acesta este stilul de viață sănătos (să nu-l numim normal) al persoanelor care trăiesc pentru sine și nu pentru „capra vecinului”, există și posesori de super-mașini în Italia, însă pentru că sunt pasionați și cumpără autoturismul respectiv pentru sufletul lor, nu „ca să vadă vecinii”. La polul opus, există și milionari (cazuri concrete cunoscute de mine) care nu apreciază mașinile de lux din motive personale și aleg autoturisme de câteva mii de euro. Foarte probabil că taxele mai mari vor vindeca poporul român de balcanismele de care suferă atât de mult. Toate cele bune!
Ma,dar ce ar fi daca ar plati taxe mari aia care castiga bani din mai multe surse,care au mai multe proprietati, aia care au masini de lux si mai multe? Tot amaratul ala care are ap de 40 mp+un job modest sa plateasca? Astea nu sunt masuri care sa-i protejeze pe cei cu venituri mici...
Ce e in neregula cu venituri din mai multe surse (pentru care platesti impozit, sanatate si alte taxe)? Hai sa iti dau un exemplu: angajat cu carte de munca, imi fac un pfa pentru a avea o sursa de venit in plus si prin care tai facturi, primesti un apartament mostenire pe care il inchiriezi si ai venituri din dividende pentru banii economisiti si investiti la bursa. Deja ai 4 venituri diferite si la toate platesti impozit si sanatate (alta aberatie ... cand te duci la spital iti pun astia covor rosu si iti dau 4 paturi). Problema e ineficienta statului si faptul ca se fura mult dupa care toata lumea se plange.
Să nu mai tipărească bani fără acoperire adunăturile acestea care ne conduc și eventual țările care funcționează pe bază de deficit să nu aibă voie să folosească bani virtuali că din cauza asta pot ei să se joace dea guvernarea, totul se șmecherește din tastatură! Dacă ar trebui să funcționeze doar cu bani reali, dacă ai cumperi/plătești dacă nu te împrumuți sau te duci în cap ar da de dracu conducători...Părerea mea!
TVA in Elveția pentru alimente 2,6%,proprietățile în schimb mari.
Cu cât am plăti mai multe taxe, cu atât ar crește risipirea banilor de către stat.
Nu ai mentionat DELOC de reforma statului ca o posibila optiune si poate cea mai importanta. De ce? Ce spui tu cu aceste cresteri de taxe ar trebui sa fie ultima optiune! Transmiti in video ca si cum “platim cam putine taxe”, ciudat.
pai o solutie ar fi sa mai lasam si pe altii la guvernare, ca de 30 de ani tot PSD guverneaza, ce zici ?
poate mai umblam si la pensiile de lux si mai simplificam organigrama institutiilor statului.
Trebuie introduse taxe pe lux : la a 2 casă , la a 3 4 a masină , la vila ce depășește cutare spatiu ,
Multe afaceri profitabile =multe compani ce platesc taxe=multi bani la buget .In special afaceri ce aduc capital din alte tari si cursuti prin scoala despre bani dar la un mod serios despre cum din alte tari se aduc bani in tara
In Franța impozitul pe dividende este de 30 %
daca e sa luam cele mai mari taxe de peste tot... si in Norvegia sunt, dar un muncitor, sef de santier ca post, iesit la pensie la 40 si putin pe caz de boala(spatele) isi planuia ce casa de vacanta sa isi cumpere si pe unde sa mearga prin lume. Nici nu cred ca ii pasa cat are taxele.... la noi unde alea cateva procente te trec la muritor de foame insa, conteaza. Sa nu zic ca nu ai drumuri nici acum dupa accize si taxe 30 de ani.... mereu cand ies in afara orasului trebuie sa iau un cauciuc nou ca dau in cate o groapa si se sfasie cel de pe masina si tot asa.
Italia nu există impozit pe prima proprietate indiferent cât e de mare
Deci in final vor creste si chiriile daca vor mari impozitul la locuinte, yupyy
Eu sunt convins ca maririle accelerate de salarii la bugetari fac parte din planul de trecere la euro. E normal ca inainte sa trecem la euro sa faca tot posibilul ca salariul mediu sa fie peste 1000 euro pe luna.
Daca concediezi 50% din bugetari nici nu o sa se simta. Aia freaca menta pe oriunde mergem. Nu toti, bineinteles.
Corect. Nu se fura miliarde de lei ci miliarde de euro
Taierea pensiilor speciale ale bugetarilor ? Ar fi o idee foarte buna .
Aduni maxim 1% la buget. Fix pix.
nu se fura miliarde de lei ..... se fura sute de milioane de euro.......
Probabil ca avem multe “lucruri ieftine in România “ dar sa nu uitam ca România si încă o țara plătește cel m-ai scump
Curent 120€
Iar Spania 25 €
Germania vreo 80€
Sa ne ferească..
Eu as vota sa luam o bata in mana si sa mergem pe cei care au facut datorii... ca parca nu strica sa vezi cativa oameni politici atarnand pentru tradare. Sa vezi cum restul o sa devina mai atenti. Si 2, exista metode... cu offshore si etc - majoritatea deja se uita si se muta pe ele, de aia in domeniile unde se poate - gen IT pe PFA/SRL destui cunoscuti fac mutarea. Platesti inca ceva si aici, dar oricum e cam sub jumatate si daca ridica iar taxele.... in cel mai rau urca la cum ar fi acum fara offshore, nu e ideal, dar... ce sa faci.
Si cu sistemul asta medical.... unde dupa cum vezi te omoara medicii, sa nu zic ca cine are rude prin spitale stie ce e pe acolo, daca s-ar sti cred ca nu ar mai calca decat cei care sunt pe moarte prin multe spitale.... si asa e rau. Nu strica sa iti dea banii, si pe astia, si somajul, sa pastreze doar 10% pentru pensie, scade TVA la 15% si aia e, sa vezi cum dintr-o data ar fi bani, ca nu te mai fura statul sa ia tot. Si din banii aia nu mai dai 25% lunar pentru somaj sau etc, dai pe o asigurare medicala si cam aia e. La stat 70% sunt pe pile si capuse.... daca ar fi la privat i-ar zbura... asa ca si noi putem sa ii dam afara.
Solutii exista, dar pana la ele trebuie sa atarnam cativa politicieni ca sa se faca loc iar apoi sa lasam loc de oameni noi care sa puna in aplicare astfel de planuri.
vezi ca statul Roman tocmai s-a imprumutat cu inca 7 miliarde de euro. Ia bata si du-te.
Like aici daca NU mai aveti incredere in justitia din RO
Micsorarea numarului de salariati bugetari cu macar 300000 , este posibia prin digitalizarea serviciilor publice, Romania laudandu-se cu experti in domeniul IT. Astfel, nu va fi nevoie de nicio crestere de taxe. Apropo, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, mai exista? Absolut inutil. Alo, Marcel.
Ti-ai mai revenit putin cu ultimele clipuri.
Ține-o asa.
Mi-e dor de content bun facut de Razvan Balanescu.
Suge-i pl lingaule 😂
Jos statul
Zici ca impozitul e mic 8% ? La acest impozit mai plătești impozit 10% CASS ca venituri din dividende daca depășești 6 salarii minime , deci dividendele sunt 18% 😉
TAXA PE DIVIDENDE este 18% doar ca se calculeaza sub forma 8% IMPOZIT + 10% CASS pana la 60 salarii, daca nu primesti dividende de sute de mii euro sa treci de capacul de 60 salarii minime este FIX 18% ;)
La PFA poate, la SRL sunt 24 maxim.
@@razvanbalanescu7195 corect, si cu inca 24 daca ai dividende mai mari de la BVB 48 pt SRL si 84 pt PFA :) Minunat !
Clipurile cu Crypto cand vin?
❤❤❤❤❤
Pai tara romaneasca are numai taxe .. tot ia bani la greu da tot numai are economie . Se disipa atatia bani in buzunaru la politicieni .
cum România nu mai are bani?sunt la noi să îi ia.
Nu tipareste guvernul nimic!!
Nu te lasa Ursula!
Iti da bani printati cu dobanda, asta e intriga!😮
Eee nu mai are bani, baga împrumuturi și cred salariile la stat când se sparge bula se sparge și toți speră că nu se sparge pe tura lor. Și la salarii daca baga 16% impozit pe venit practic ei iau mai mult decât iei tu pentru munca ta...
Țările europene sunt foarte îndatorate ! Noi europeni avem undeva 22000 md. euro datorie la nivel de state ! La nivel de populație sa nu mai vorbim, firme private persoane fizice bănci .... la nivel de state plătim aprox.600 md. euro numai dobânzi !!!!!!!!!!!!!! Oare cui plătim acești bani ???
@@robertrakosi1174 Banii aceia cred ca ajung în conturile bancherilor
SA CREASCA IMP PE DIVIDENDE , SA CREASCA CU CATEVA PROCENTE TVA ............ PENTRU CA NU POT DIMINUA EVAZIUNEA NU SUNT CAPABILI DE CONTROALE SI PEDEPSE MICI
Numai ce-a facut Ciolacu un imprumut de 5 miliarde de euro de la pietele externe, cum sa nu fie bani, tati.. 🤣🤣
Pai aia zic... 😢