Varlık Yönetim Şirketleri İcra Dosyalarını Neden Satın Alır ?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 вер 2024
  • Aslında cevabı çok basit. Elbette para kazanmak için ama sanırım hepimizin aklına şu soru geliyor olabilir;
    00:15 iyi de bankanın tahsil edemediği sorunlu bir alacağı varlık yönetim şirketi neden alarak böyle bir sorunu üstlensin öyle değil mi.. Hemen hepimiz şöyle düşünürüz; madem varlık yönetim şirketi böyle indirim yapıp dosyayı tahsil edebiliyor, neden bankalar da bu şekilde davranmıyorlar. Sonuçta icra dosyasını çok düşük bir rakama varlık yönetim şirketine devrediyorlar. Bunu yapmak yerine pekala borçluyla yani bizimle uzlaşıp daha fazla para alabilirler ama işin aslı öyle değil.
    00:49 Bankaların icra takibine koydukları alacakları riskli alacaklar ve tasfiye olunan alacaklar kategorisindedir. Dolayısıyla bankalar, BDDK nezdinde sorun yaşamamak için, makul bi süre sonra bu dosyaları devretmek durumunda kalıyorlar ki bunu da ihale yoluyla yani arttırma yöntemiyle yapıyorlar. Hangi varlık yönetim şirketi daha çok verirse dosyaları ona devrediyorlar. Bankalar ne kadar kar amacı güden finans kuruluşuysa, varlık yönetim şirketleri de aynı şekilde kar amacı güderek dosyalarımızı satın alıyorlar. Dosyalarımızı devretmelerinin bir başka nedeni de; bakın bir alacağın zamanaşımı normalde 10 yıldır ama bu alacak varlık yönetim şirketine devrolduğunda doğrudan bu süre 20 yıla çıkıyor. Böylece borcun ömrü de uzamış oluyor. Haliyle bankalar süresi içinde ya dosyayı tahsil edecek, ya sürekli aktif operasyon yapıp dosyaları açık tutup zamanaşımının önüne geçecek ya da dosyayı devredecek.
    01:56 Ayrıca, varlık yönetim şirketleri, kurulmalarından itibaren 5 yıl boyunca hemen her türlü harç ve vergiden muaf tutuluyorlar. Bankaların böyle bir muafiyeti olmadığı için varlık yönetim şirketine dosyayı devretmekte bir sakınca görmüyorlar. Peki 5 yılın sonunda ne oluyor? Harç ve vergiden muafiyet bittiğinde dosyamızı alan varlık yönetim şirketi kapanıyor, aynı anda yeni bir varlık yönetim şirketi açılıyor ve dosyamız bizim haberimiz olmadan yeni açılan varlık yönetim şirketine devrediliyor ve tabi ki yeniden 5 yıllık vergi ve harçlardan muafiyet süresi başlıyor. Bu durum bu şekilde devam edip gidiyor. Bu açıdan bakıldığında; bazılarımızın arama motorlarında sürekli varlık yönetim şirketleri kapatılacak gibi aramalar yapmalarının bu sisteme ne kadar aykırı olduğunu söylemek gerekiyor. Çünkü sonuçta banka sorunlu alacağından kurtuluyor, varlık yönetim şirketi aldığı dosyadan en az 2-3 kat kar elde ediyor, üstelik hiç vergi ve harç ödemiyor.
    03:09 Sizce bu durumda varlık yönetim şirketleri kapatılacak düşüncesi bir ütopyadan ibaret değil de nedir… Zira konuyla ilgili BDDK’ya yapılan on binlerce şikayete rağmen BDDK yaptırım uygulama gücü olmadığını belirtip konunun içinden sıyrılıyor, günün sonunda varlık yönetim şirketiyle biz karşı karşıya kalmış oluyoruz.

КОМЕНТАРІ • 16