Elektrische CV ketel, 4 jaar later...

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 лют 2023
  • Hoe kijk ik 4 jaar later terug op mijn aankoop van een MasterWatt elektrische CV ketel?
    Vond je dit een leuke of nuttige video? Like de video en abonneer je op mijn kanaal.
    Donaties zijn ook altijd welkom:
    Tikkie: ketelklets.nl/tikkie
    Bank: NL18 ASNB 8831 3960 05 (R. Westelaken)

КОМЕНТАРІ • 148

  • @edwardvanhazendonk
    @edwardvanhazendonk Рік тому +7

    Dank dat je ook gewoon met de billen bloot durft, niet veel kanalen zijn zo eerlijk, helder en durven dit. Super Rick!

  • @jeroen1836
    @jeroen1836 Рік тому +3

    Dat was idd precies het antwoord waar ik na op zoek was. Top en bedankt dat je dit heb zo hebt verwoord! 👍👏👊

  • @Vraymond77
    @Vraymond77 Рік тому +5

    Ben enorm fan van je ! Goede en praktische informatie. Dank dank dank 🙏🏼

  • @ronplompen
    @ronplompen Рік тому +2

    Interessant. Ik kijk nog even aan wat ik ga doen. Omdat ik in de wintermaanden elke dag maar 1, 5 uur de cv laat draaien en de rest doe met mijn airco lijkt t mij wel zinvol om een e cv van 4kw te gaan gebruiken waarmee ik dan gasloos wordt. Wel nog ff een boiler erbij.

  • @SolAce-nw2hf
    @SolAce-nw2hf Рік тому +7

    Je kan ook een split airco systeem op laten hangen die zowel kan verwarmen als koelen op een hoog tempo.
    Die zijn veel beter leverbaar en ook op een kleiner vermogen berekend (aangezien je met 2 kW al zat hebt).
    Iets meer geluid natuurlijk (al zal het meeste buiten zijn) en je moet even opletten met de lokatie en het aantal buitenunits dat je mag plaatsen.
    Een lucht-water warmtepomp kan ook handig zijn ivm subsidie, en je afgifte systeem dat er al ligt.
    Je moet in beide gevallen wel rekening houden met het gegeven dat het maximum vermogen sterk afhankelijk is van de temperatuur van de buitenlucht.
    Het pompt immers lucht, dus wat een warmtepomp uit een bepaalde hoeveelheid lucht van 10 graden haalt, is heel anders dan wat het uit dezelfde hoeveelheid lucht van -10 graden haalt.
    Het voordeel van je huidige elektrische CV ketel is dat die gewoon altijd hetzelfde levert, ook al zal die met een COP van 1 natuurlijk nooit echt een zuinig apparaat worden en moet die met -10 buiten 3x zo hard werken dan met +10 buiten.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Dat laatste hangt helemaal af van de mate van ruimteisolatie die is toegepast, dus dat hoeft niet lineair te zijn.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Рік тому +2

      @@KetelKlets warmteverlies gaat in principe lineair (al zijn er meer factoren dan alleen temperatuur, zoals windsnelheid, zon en luchtvochtigheidsgraad).
      De isolatiewaarde van een enkelglas ruit met een U waarde van 5,6 verliest bijvoorbeeld 5,6 W per vierkante meter per graad verschil tussen de ene en andere kant. Een standaard dubbele ruit zit met 2,8 W per vierkante meter per graad verschil dus ongeveer op de helft van het warmteverlies.
      De R waarde die je bij isolatiematerialen ziet zijn 1 gedeeld door die U waarde. Dus stel dat je een muur hebt met een R waarde van 4, dan verliest die 1/4 Watt per m2 per graad verschil met buiten. Het combineren van materialen levert vaak betere resulaten op, maar heel grof kan je zo met een oud dak en de daarvoor geldende isolatiewaarde het naisoleren doorrekenen wat je met verschillende isolatiemaatregelen minder aan gas (of stroom) gaat gebruiken.
      Er zijn wel uitzonderingen op deze berekeningen. Want bijvoorbeeld een HR++ ruit is niet helemaal te vergelijken aangezien die als warmteval werkt. Met invallend zonlicht bespaar je heel veel en in een niet gebruikte ruimte op het noorden juist weer minder omdat de infrarood reflecterende laag daar weinig doet.

    • @jhjbrinks
      @jhjbrinks Рік тому +1

      ​@@KetelKlets Ja dat vroeg ik mij ook af; waarom heb je (destijds) niet gekozen voor lucht-lucht warmtepomp? Heb je dezelfde efficiëntie of wellicht nog wel meer dan lucht-water en je kunt in de zomer ook nog koelen. Zelf verwarm ik hier ook met lucht-lucht en dat werkt prima.

  • @Thugie0115
    @Thugie0115 Рік тому +1

    Leuke video weer! Als elektriciën die last heeft van OCD zie ik op je elektrische installatie heel wat verbeterpuntjes 😇 maar dat zijn de puntjes op de i zullen we maar zeggen

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +3

      Zoals, dan ben ik wel benieuwd.

    • @Thugie0115
      @Thugie0115 Рік тому

      @@KetelKlets laten we beginnen met de locatie en onderlinge afstand van de beugels

    • @KanedaNLD
      @KanedaNLD Рік тому

      @@KetelKlets Beter had je 2 aparte modules gekocht:
      Apart snelontluchter en een aparte vuilafsheider.
      1 van de 2 werkt nu niet optimaal omdat deze eigenlijk op de verkeerde plaats gemonteerd zit.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +2

      @@KanedaNLD Klopt, dat zou ik een volgende keer gescheiden laten monteren.

  • @fabianspreeuw2935
    @fabianspreeuw2935 Рік тому +2

    @ketelklets
    Hey Ketelklets, hoe kijk je tegen een warmtebatterij aan? Zoals de flamco eco flextherm 3,6,9e. Deze hebben ook een cop1 maar met meer voordelen als je zonnepanelen hebt en overschot hebt.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Handig als je écht geen ruimte hebt voor een boiler, maar buiten die specifieke toepassing te duur ten opzichte van diezelfde boiler.

  • @marcelvisser4561
    @marcelvisser4561 Рік тому

    Ik heb deze CV ketel ook. Sinds november 2022. Bevalt prima. In combi met panelen. Volgens mij gaat u voorbij aan dat je van het gas afwil. Terug leveren en geld krijgen gaat sowieso stoppen. Elektra zal goedkoper worden, het gas niet. Deze cv ketel is volgens mij wel een goede aanschaf.Ik ga deze cv ketel op de vloerverwarming aansluiten. 145m2 Daar gaar mijn gasketel niet meer voor gebruikt worden. Dan komt er ook een boiler. Ben zelf benieuwd hoe dat gaat met jaarverbruik met zonnepanelen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Je kunt precies hetzelfde bereiken met slechts een kwart van de energie. Stroom kan nog zo goedkoop zijn, maar 25% daarvan is nog altijd 75% lager in kosten. Je hebt deze ketel vooral nodig wanneer je panelen weinig opwekken, dus die 75% doet precies zeer wanneer de stroom het duurst is en je zelf ruim onvoldoende opwekt. We gaan zoveel elektrificeren qua vervoer, verwarming en industrie, dat ik teruggeleverde stroom niet gauw waardeloos zie worden (eerder het tegendeel). En dan ben je dus 75% teveel stroom aan het verbruiken terwijl je dat ook voor een mooie terugleververgoeding terug had kunnen verkopen aan het net. COP 1 bijt wat dat betreft aan twee kanten.

  • @randolfmaaswinkel7949
    @randolfmaaswinkel7949 Рік тому

    Ben wel benieuwd naar de verbruikcijfers van de cv ketel. En bij welke kamertemperatuur dat dat is. Of heb je die niet bij de hand?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      De ruimte wordt alleen verwarmd bij gebruik, dus die cijfers zeggen niet zoveel. Plus dat de ventilatie en isolatie van de ruimte ook meespeelt.

  • @Fritsvrolijk
    @Fritsvrolijk Рік тому +1

    Zelf heb ik helaas stadsverwarming echt extreem duur .Waar ik over na denk is een elektrische boiler te kopen en me dure stadsverwarming te op te zeggen ..Deze winter met een warmtepomp verwarmt en super blij mee .Weet jij wat het aanleggen van een elektrische boiler ongeveer kost ???? .Fijn weekend en bedankt weer

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Als de leidingen er al liggen hooguit een paar uur.

    • @Fritsvrolijk
      @Fritsvrolijk Рік тому +1

      @@KetelKlets Dan gaan we offertes opvragen dank en fijn weekend

    • @akkarinMKIV
      @akkarinMKIV Рік тому

      Hier hetzelfde dilemma. Ook stadsverw(arm)ing waarvoor vast recht al 500 euro is per jaar. Dit jaar voor het eerst electrisch mijn huiskamer verwarmd met airco, convecter electrisch en ir paneel van 1 kw. Ik zit te denken om SV af te laten sluiten(kost 350 euro), electrische cv op te hangen van 6kw oid wat zat moet zijn aangezien de bovenverdiepingen slechts sporadisch aan staan, en een electrische boiler van 120 ltr ofzo. Ik heb nu ongeveer 2,3 kw aan zonnepanelen liggen van 10 jaar oud, dus bijplaatsing van 6 panelen zit ik ook aan te denken. wat is jou idee erbij?

    • @Fritsvrolijk
      @Fritsvrolijk Рік тому +1

      @@akkarinMKIV Mjjn idee is dat ik ga kijken wat het kost om een elektrische boiler te laten plaatsen .Dan zo snel mogelijk mijn 22 panelen die in de garage staan te wachten op het dak leggen en die stadsverwarming zo snel mogelijk aflaten sluiten .Gebruik dd stadsverwarming nu alleen om te douchen. verwarming gaat nu prima met de airconditioning en boven stoken we nooit .Alleen het huren van de boiler kost al iets van 12 euro per maand en dat ding staat er al 30 jaar fijn verdienen voor Eneco

  • @robmulder994
    @robmulder994 Рік тому +1

    Mooi verhaal en duidelijk uitgelegd. Tja de tijden zijn veranderd dus op naar een warmtepomp

  • @dhpstudios2009
    @dhpstudios2009 Рік тому

    Zo is het maar net, wanneer je alleen één ruimte er mee verwarmd dan is het te doen, maar tot nu toe doen wij het prima met infrarood vloerverwarming.

  • @chewmonkey89
    @chewmonkey89 Рік тому

    Ik heb afgelopen week mijn Nibe F130 weer afgesloten van het cv-net (kraan dicht).
    Deze had ik namelijk zelf hybride gemaakt door een extra warmtewisselaar te plaatsen tussen het tapwater-vat en de cv-leiding.
    Er ging per dag 9kwh stroom 'verloren' voor de winst van iets meer dan 2 kuub gas per dag.
    Ik heb overschot, krijg per kWh 57ct/89ct (dal/piek) en dat doet inderdaad pijn met nog een gunstige gasprijs van €1,11 per kuub.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Рік тому +1

      De F130 moet je gewoon gebruiken als vervanger voor je ventliatiebox. Die dingen gebruiken ook stroom en vaak niet eens zo gek veel minder. Als hij overventileert kan je ook bijmengen van buiten.
      Net nog even gecontroleerd. Je verbruik lijkt mij erg hoog. Maar als ik je verhaal goed begrijp heb je deze anders ingezet dan eigenlijk de bedoeling is. Een CV ketel kan behoorlijk zuinig verwarmen, maar bij alleen bad en douche gebruik is dat rendement veel lager. Dat komt doordat alleen de CV leidingen water retour sturen om met condensatie de energie uit het nog hete rookgas te halen. Effectief kom je met een CV ketel daardoor niet boven de 90% rendement met heet water uit de kraan dat zo richting het riool gaat na gebruik. Door de F130 netjes te programmeren kan je met de standaard behoefte aan ventilatie afzuiging vrij goedkoop bad en douche water opwarmen. Je kan het beste even de installateurshandleiding opzoeken of iemand inhuren die het debet goed voor je inregelt als je dat zelf niet kan meten. Voor verwarmen van een huis is dit niet de juiste oplossing, want hij zuigt mogelijk te veel warme binnenlucht aan wat je dus weer aan moet vullen met diezelfde warmtepomp, danwel te veel koude buitenlucht, waardoor de COP omlaag gaat. Dat gaat soms goed als je geluk hebt, maar meestal niet. Bovendien is deze warmtepomp echt te klein om iets noemenswaardigs bij te dragen in een woning. Wel leuk in een schuur, maar daarvoor is hij misschien weer te duur.

    • @chewmonkey89
      @chewmonkey89 Рік тому

      @@SolAce-nw2hf heb ik nu ook met name als ventilatie, maar kan niet het tapwater uitschakelen. Hij zal dus minimaal 1 keer per dag het water opwarmen (als ik de compressor niet blokkeer via externe ingang).
      Heb jij misschien een idee: ik heb het klokprogramma in de f130 van 7-23u 'uit' en toch gaat hij overdag aan. Hoe kan ik dit voorkomen?
      Heb de zuinige instelling van het regime al op 25°C inschakelen, bij 40°C uitschakelen (uiteraard met cv ketel die naverwarmt tot 65° en 2 wekelijks legionella programma)

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Рік тому

      @@chewmonkey89 je kan even kijken of periodieke toename (2.9.1 onder geavanceerd) wat te aggressief staat. Eventueel kan je ook kijken of een reset naar fabriekswaarden helpt. Soms raken dingen bij updates in de war in software en settings en moet je gewoon even opnieuw beginnen.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Рік тому +1

      @@chewmonkey89 ik zie net dat ik iets gemist heb in je reactie. Elke 14 dagen is prima, maar niet op zo'n lage temperatuur. Natuurlijk vangt je CV ketel dit op, maar niet heel zuinig als je er vaak gebruik van maakt.
      Als je een (voldoende groot) voorraadvat aangesloten hebt voor SWW, dan zou ik de temperatuur gewoon hoog houden op 60 graden voor de momenten dat je gehruik is en de CV ketel er tussenuit halen voor bad, douche en andere kranen. Zo voorkom je dat dat ding enorme hoeveelheden gas weg gooit voor even handen wassen of 5 minuten douchen. Je kan de F130 op minimum vermogen laten verwarmen wanneer je zonnepanelen het benodigde vermogen opbrengen. Goed voor het milieu en fijn voor de netbeheerder die er minder hoofdpijn aan heeft, Ik denk dat je op de lange termijn zo meer bespaart en je dure F130 overdag echt veel nuttiger bezig is met anders verloren restwarmte uit je woning.
      PS Zo'n hoge terugleververgoeding is natuurlijk ook heel fijn. Is even een lastig dilemma.

    • @chewmonkey89
      @chewmonkey89 Рік тому

      @@SolAce-nw2hf dank voor het meedenken! Helaas niet de oplossing om het geforceerd uitschakelen overdag in werking te stellen.
      De lage temperatuur is bewust (met inzicht in het 'risico'). Op max 40 graden kan de ketel sww zonder uitvallen op zijn laagste vermogen opstoken naar 65 graden. Inderdaad jammer voor handen wassen, maar korter dan 5 minuten douchen... Sorry, een slechte eigenschap ;)

  • @matchezza
    @matchezza 10 місяців тому

    U heeft ook ervaring met IR-panelen, was het geen betere optie om daar een aantal IR-panelen aan het plafond te monteren? Of misschien nog beter, een airco, dan kan de ruimte ook nog gekoeld worden. Ook ben ik benieuwd waarom de aanbouw (gok ik) niet op de CV van de woning aangesloten kan worden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  10 місяців тому

      Te grote afstand, die leidingen verliezen dan veel warmte tijdens transport. Ook hangt de kamerthermostaat in de huiskamer dus wordt er niet gestuurd op de temperatuur in de aanbouw. Infrarood gebruik ik wel voor gerichte bijverwarming in de winter en een airco paste fysiek niet zowel binnen als buiten, anders was dat een goed alternatief geweest.

  • @hvwees
    @hvwees Рік тому

    Is dit dezelfde ruimte waar je die wtw hebt opgehangen?
    Dan was een ventilatie warmtepomp misschien een goede optie.😊

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Het probleem van een ventilatiewarmtepomp is dat deze de ventilatielucht alleen benut tijdens het verwarmen van de ruimte, terwijl ventileren 24/7 doorgaat. T.o.v. WTW blaas je dus nog steeds veel warmte naar buiten. En nee, je kunt WTW en een ventilatiewarmtepomp niet combineren; je kunt de restwarmte maar op één plek terugwinnen.

    • @hvwees
      @hvwees Рік тому

      @@KetelKlets wat doet de green comfort module dan bij de modul air van Inventum? Het lijkt me dat je prima warmte kan terug winnen als je niet verwarmd.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@hvwees Ook die zal moeten schakelen tussen CV en het opwarmen van de ingeblazen lucht. Nogmaals, warmte laat zich maar één keer terugwinnen. Overigens is de 3.5kW pas beschikbaar bij een ventilatiedebiet van 350m3/uur. Ik ventileer nu met 25-50m3/uur. 350m3/uur gaat zorgen voor overventilatie plus dat mijn ruimte te weinig inhoud heeft om die warmtepomp efficiënt te laten werken. Plus is deze zeker 5x duurder dan mijn huidige oplossing.

  • @geertvdh65
    @geertvdh65 Рік тому

    was dit een inductie ketel ?en zou de versie wel lonen?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Nee, dit is gewoon een elektrische ketel. Persoonlijk zie ik weinig verschil tussen inductie en elektrisch: het is beide COP 1.

    • @Ad__Rem
      @Ad__Rem 10 місяців тому +1

      ​​​@@KetelKletsPrecies, hoe kómt men er toch bij dat een inductieketelde de heilige graal zou zijn? Is gewoon COP1 verbruiker inderdaad....
      De enige COP1 verwarming die in SOMMIGE gevallen zinvol kan zijn is een IR paneel maar dit alleen als deze wordt gebruikt als spot verwarming. Daarmee doe je dus iets anders en kan het schelen op de rekening. (de besparing zit 'm dan in het feit dat je niet de hele tent aan het warm stoken bent en dus niet omdat IR verwaming een wondertje is😉)

  • @salipander6570
    @salipander6570 Рік тому +2

    Waarom een ingewikkeld watercircuit als je met elektriciteit op elke plek lokaal kunt verwarmen en dan nog kunt kiezen of je convectie- of stralingswarmte wilt? Is de aanschaf ook niet een onnodig dure investering?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Dat had in dit geval ook geresulteerd in het moeten afschrijven van de aanwezige vloerverwarming. Het kan dus wel, maar het is een comfort- en ruimte afweging (alternatieve afgiftesystemen nemen ook weer ruimte in, passen mogelijk niet in het interieur enz).

  • @maartenvanrossen6138
    @maartenvanrossen6138 Рік тому +2

    Maar waarom zou je een CV systeem hebben voor een enkele ruimte? Een elektrische radiator heeft toch veel minder verliezen dat een elektrische CV ketel? (Geen leiding verliezen e.d.)
    Als je ooit voor een warmtepomp wil gaan, neem dan een airco die ook kan verwarmen. Dat is zo en zo beter voor een enkele ruimte dan een lucht water warmtepomp.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Beperkte ruimte binnen en buiten (voor de buitenunit) en de wens om de vloerverwarming te handhaven.

  • @Martin-on2pp
    @Martin-on2pp 8 місяців тому

    Vraagje. Ben je bekend met de "revolutionaire" elektrische cv ketel van Rosch uit Hardenberg? Schijnt een nieuw concept te zijn. Een vriend van me heeft er pas een en die is tot nu toe tevreden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 місяців тому

      Wat is er revolutionair aan? Als alle energie uit het stopcontact komt dan is het gewoon klassiek COP 1.

    • @Martin-on2pp
      @Martin-on2pp 8 місяців тому

      @@KetelKlets Ik hoopte dat jij het antwoord wist! Als het zo bijzonder is, waarom weten ingevoerde mensen als jij (en ik een klein beetje) er dan niks van? Als ik de website lees, dan hebben zij een ander soort warmtewisselaar. Zelf zie ik nog geen reden om af te zien van mijn bestelling van een full-full-electric warmtepomp. Maar als jij meer onderzoek wil doen, graag! Hartstikke interessant gewoon. Fijne dag!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  8 місяців тому

      @@Martin-on2pp Ik zie quotes als "Warmtepompen hebben vaak het probleem dat er niet voldoende of helemaal geen tapwater geleverd kan worden." wat gewoon onzin is; kwestie van de juiste warmtepomp kiezen en het juiste formaat boilervat. Ook zeggen ze "De aanschaf- en aansluitkosten van de Rosch-ketel zijn beduidend lager t.o.v. een warmtepomp." terwijl ik geen prijsindicatie kan vinden op hun website. Wetende dat Quatt al 4kW warmtepompen aanbiedt voor € 2.800,- incl installatie ben ik dan toch wel benieuwd wat ze vragen voor een (in mijn ogen) ouderwetse COP 1 elektrische ketel die je al sinds jaar en dag kunt kopen voor een goede € 1.200,- en een efficiëntie van >98%.

  • @rickbomans831
    @rickbomans831 Рік тому

    Met zo weinig warmtevraag is een hybride oplossing niet eens nodig, een beetje wamtepomp moet die 2-4kW prima kunnen leveren zonder backup.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Die heten alleen _hybride_ maar zo'n warmtepomp kun je uiteraard ook solo toepassen: ua-cam.com/video/QhA6LAYFYMo/v-deo.html

    • @Soepsliert
      @Soepsliert Рік тому

      Eigenlijk slaat hybride warmtepomp ok nergens op, en is het gewoon een warmtepomp. Elke warmtepomp kun je in principe bivalent opstellen met een CV ketel op hetzelfde circuit, al dan niet dat de CV ketel wordt aangestuurd als back-up door de warmtepomp of gewoon handmatig met eigen thermostaat en met kogelkranen/terugslagkleppen in parallel circuit om flow problemen te voorkomen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@Soepsliert Het 'hybride' in de naam slaat eigenlijk meer op het feit dat die warmtepomp een kamerthermostaat kan nabootsen zodat je met een simpel twee-aderig kabeltje een bestaande CV ketel kunt aansturen.

  • @MartinVDam
    @MartinVDam Рік тому +2

    Ik hoor wel vaker over zulke hoge terugleververgoedingen, zoals je aanhaalt in deze video. Ik begrijp niet waar dat vandaan komt, misschien kunnen jullie daarbij helpen. Ik zit bij Eneco en krijg maar 9 ct per kwh terugleververgoeding, terwijl ik vóór energieplafond wel 87 ct per kwh moest betalen.

    • @robinluijken
      @robinluijken Рік тому

      Precies ik 10ct en heb een vast contract afgesloten een week geleden, geen gedoe meer gewoon de volle 15euro per maand🤣

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +3

      Zie: www.energievergelijk.nl/onderwerpen/terugleververgoeding

    • @Landelijkgoedje
      @Landelijkgoedje Рік тому

      @@KetelKlets hoe denk jij er over volgens mij maakt het niets uit of je een mooie hoge teruglevering krijgt of een lage het gaat er volgensmij om wat ik per jaar gezien mijn opgegeven verbruik die ik redelijk weet moet betalen dan kies ik voor de laagste of zie ik dat niet goed?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@Landelijkgoedje Onder de streep is inderdaad het enige wat telt, maar reken dan wel alle scenario's door.

    • @willem1965
      @willem1965 Рік тому

      Engie : €0,29

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 Рік тому +2

    Mooi eerlijk verhaal, achteraf had je beter een Action kacheltje ook COP 1:1 kunnen halen en plaatsen in die ruimtes.
    Nee, geen I.R. paneel noemde ik want uitgezonderd de tijdelijke Action aanbieding, vaak ook te duur.
    Zelf bewust voor de Airco gekozen, de oude R410A weg gedaan en las in E mail dat ze die eruit willen hebben.
    De R32 ook niet gehaald maar de R290, geen losse maar gewoon Split uit Oost Europa waar ze er al zijn!
    Omdat R290 geen F gassen heeft en ik er 3 + Vacuum pompje kocht voor een prijs waarbij de AUX leverancier met R32 ze niet voor kan leveren!
    Daar zit dan ook nog de " in bedrijf stel kosten" bij en die zijn hoger dan nieuwe Vacuum pompje!
    Helaas was in 2019 het laatste jaar dat ze nog verkocht werden, 2020 op=op ruiming en die stond al erg lang!
    De plaatselijke Warmte Service had deze op doos staan, en de sticker van 2015 erop!
    Dat zegt mijn genoeg als ze sinds 2015 deze met korting hadden staan!
    Wel netjes dat je deze Achteraf Miskoop eerlijk toe geeft, maar ook ik had dit wel eens.

  • @KanedaNLD
    @KanedaNLD Рік тому

    Interessante video!
    Voordeel van zoon elektrische CV is dat hij ook bij vorst gewoon functioneert.
    Dit veranderd extreem bij een warmtepomp en split airconditioning unit.
    Ik verwarm mijn woonkamer veel met mijn A/C echter als het vriest gaat toch mijn gas gestookte ketel aan.
    Die energie prijzen zijn natuurlijk ellende op dit moment. En met het afbouwen van de saldering helpen zonnepanelen ook niet echt meer bij het verwarmen van je woning.
    Als we van aardgas af willen, zullen er nog drastische dingen moeten veranderen!

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      De meeste warmtepompen kunnen tot -10/-15 gewoon verwarmen, al zal de efficiëntie dan wel inzakken. Maar dat een warmtepomp rond het vriespunt stopt met verwarmen is puur een instelling die je (vaak) kunt wijzigen.

    • @KanedaNLD
      @KanedaNLD Рік тому

      @@KetelKlets Dat klopt! Dat zou zeker moeten!
      Echter gaat je installatie buiten de verdamper ontdooien, hier gaat heel veel energie in zitten.
      Blijkbaar zit er per merk nogal veel verschil in.
      Kan niet zelf oordelen, heb er geen en mijn woning is (nog) niet bepaald geschikt.
      Maar wat ik las van mensen tijdens de vorst week vorig jaar was niet bepaald positief.
      Kijken wat de toekomst te bieden heeft.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@KanedaNLD Dat geldt alleen voor warmtepompen waar lucht de bron is. Bij water/water warmtepompen met een grondbron (horizontaal of verticaal) of PVT speelt dit probleem niet.

    • @laurenssalens2377
      @laurenssalens2377 Рік тому +1

      Verder heeft een lucht/water warmtepomp in zijn binnenuit ook nog elektrische weerstanden zitten voor als het buiten te koud zou zijn. Dan heb je eigenlijk net een gewone elektrische cv.

    • @KanedaNLD
      @KanedaNLD Рік тому +1

      @@laurenssalens2377 En dat is nu net het grote probleem van deze systemen.
      Dan gaat het verbruik extreem omhoog. Waarbij de CV die energie recht streeks in je radiatoren of vloer stop. Gaat deze de verdamper ontdooien om er vervolgens weer koude lucht door heen te kunnen trekken om je huis te kunnen verwarmen. En omdat het koud is is het rendement dan ook heel laag....

  • @leonnelen151
    @leonnelen151 6 місяців тому

    Het bouwbesluit verbiedt COP 1 elektrische verwarming. In België kan je er nog een boete voor krijgen. Je kan beter een infraroodpaneel weg hangen boven de ruimte waar je moet werken. Dan kom je met een vier graden lagere ruimtetemperatuur en een veel lager vermogen en verbruik toe.

  • @pino_de_vogel
    @pino_de_vogel Рік тому

    Ik ben zelf flink aan het kijken wat ik kan veranderen en dan kijk ik voornamelijk naar de financiën en dan kom ik zelfs tot de conclusie dat mijn CV aan mijn wasmachine lussen via een thermostaatkraan die ik vervolgens op 45 graden in stel nog efficiënter is als de was doen op de ouderwetse manier waar water opgewarmd word door het elektrische element. 45 graden is dan wel onnodig voor de was maar het eerste deel is koud en de metalen delen van de machine zijn koud dus netto na de eerste paar rondjes draaien zal de warmte in de wasmachine rond de 30 zijn waar ik nu ook op was. Verder heb ik ook maar 1 verwarming aan en dus is mijn verbruik zeer laag. (zit tot nu toe vanaf 12 maart vorig jaar op 233 m³).
    Heb al gekeken naar elektrische doorstromers maar zelfs met 2.5 euro per m³ is van het gas af niet lonend door de aanschaf van doorstromers en de hogere stroom kosten ondanks dat ik 600 meer op wek dan dat ik terug lever. (krijg ik nog 11 cent voor).
    Cop 1 is gewoon niet efficiënt hoe je het ook bekijkt en cop 4+ is gewoon dermatre duur dat he tnooit lonen gaat voor laag gebruikers.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      In dat geval zou een zonneboiler nóg interessanter kunnen zijn, daarvan is alle warmte gratis en kost alleen een klein pompje enkele Watts aan vermogen.

    • @pino_de_vogel
      @pino_de_vogel Рік тому

      @@KetelKlets Helaas is mijn dak maar zeer klein dus na de 8 panelen het het vol. Maar in de winter is het rendement natuurlijk zeer marginaal Ik had ook gekeken naar die combinatie in panelen maar die setup is dermate duur dat het niet rendabel is. Plus dat als we over pak m beet 10 jaar veel betere panelen hebben als de 390WP die er nu liggen je dan niet 123 alles kan vervangen omdat de kosten dan hoog zijn.
      Ach ja hopelijk komen er komende jaren betere innovaties uit.

  • @gabbermaikel
    @gabbermaikel Рік тому +2

    ik meen ook ergens gehoord te hebben dat je je woning officieel niet MAG verwarmen met een cop 1 apparaat? Dat dat volgens het bouwbesluit in feite niet toegestaan is. Bij verwarmen mag natuurlijk wel, bijvoorbeeld in een ruimte die andere niet verwarmd is zoals jij hier doet. Maar hier kan ik mis zitten.
    Overigens is op dit moment een lucht warmtepomp oftewel een split unit airco voor zo'n ruimte misschien wel de beste oplossing. Relatief goedkoop in de aanschaf, ik denk zelfs concurrerend met die elektrische ketel. Maar dan wel met een vele malen betere COP. Moet ja natuurlijk buiten wel ergens plek hebben voor de buiten unit.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +2

      Dat iets niet *mag* impliceert dat er controle en handhaving aanwezig is. Dat is niet zo, dus zie het maar als een aanbeveling.

    • @Ad__Rem
      @Ad__Rem Рік тому

      Nieuw bouwbesluit betreft toch alleen nieuwe woningen, niet de bestaande.

    • @gabbermaikel
      @gabbermaikel Рік тому

      @@Ad__Rem dat staat al heel lang in het bouwbesluit volgens mij, dus ook op oudere woningen van toepassing. Het nieuwe bouwbesluit slaat inderdaad op nieuwe woningen.

  • @thijsvanleeuwen
    @thijsvanleeuwen Рік тому +1

    Bij ons draait al een jaar of 4 het gehele huis op een elektriesche cv, ook op halve kracht (~7kW i.p.v. 14,5kW) want dat blijkt zat. Punt is dat een warmtepomp een complex systeem is dat je als doe het zelver niet zomaar aanlegd. De unites maken erg veel geluid wat voor mijn woning onder de 20dB moet zijn anders staat gehele blok te schudden (woningbouw "kwaliteit" uit 1950 dus erg gehorig). Met de electrische ketel is dat niet, geen geluid (afgezien van een klik bij aan en uit schakelen) en geen onderhoud. Daar heb ik de extra prijs van de stroom wel voor over, zelfs als mijn contract afloopt in 2026 verwacht ik niet meet te gaan betalen in de maand dan iemand die op gas draaid en vooralsnog is het heel veel minder. tuiswerken in de schuur doe ik met infrarood paneeltjes samen ~450w

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +3

      Een warmtepomp monoblock is niet moeilijker te installeren als een elektrische CV ketel, daar heb je geen F-gassen certificering voor nodig. Een grondgebonden of PVT water/water warmtepomp is verder zo goed als stil, omdat daar geen ventilator bij in zit. Maar als de woning van zichzelf gehorig is, dan kan dat wel gaan opspelen, al heb je daar weer dempende tegels voor.

    • @EvdH1980
      @EvdH1980 10 місяців тому

      @thijsvanleeuwen Mag ik vragen wat je verbruik per jaar is aan elektra er word vaak gezegd dat als je 1m3 gas verbruikt je daar een 8 a 9Kwh stroom voor nodig hebt om te verwarmen

    • @thijsvanleeuwen
      @thijsvanleeuwen 10 місяців тому

      @@EvdH1980 Met een tussenwoning, zonnepanelen, 4 personen en 2 elektrische autos gemiddeld 7000kWh Netto per jaar.

    • @matthiasj668
      @matthiasj668 10 місяців тому

      @@thijsvanleeuwen En weet je het exclusieve verbruik van de CV-ketel?

    • @matthiasj668
      @matthiasj668 10 місяців тому

      @@KetelKlets Klopt! Maar qua leidingwerk zul je wel rekening moeten houden met de haalbare flow (zonder dat het geluid gaat maken). Dus de leidingdiameter moet dik genoeg zijn. Anders moet je met verdelers/buffervaten werken waar het systeem complexer en minder zuinig van wordt. Heb zelf een monoblock geïnstalleerd en dat was goed te doen, maar daarnaast ook al het leidingwerk in de kruipruimte vervangen (en dat laatste is wel een klusje ;) )

  • @roelklinkenberg7445
    @roelklinkenberg7445 Рік тому

    Warrig

  • @Haarlemsewandelaar
    @Haarlemsewandelaar Рік тому

    Eerlijk verhaal. Maar ik heb geruchten gehoord dat een elektrische cv ketel met een cop van 1 niet meer geïnstalleerd mogen worden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Van wie mag het niet en op straffe waarvan? Volgens het bouwbesluit mag een elektrische CV niet als hoofdverwarming dienen, maar er is geen enkele controle op. Ik gebruik hem als bijverwarming, maar dan nog zijn regels zonder handhaving hooguit aanbevelingen.

    • @Haarlemsewandelaar
      @Haarlemsewandelaar Рік тому

      @@KetelKlets inderdaad heb je gelijk, niet als hoofdverwarming.
      Tja, controle is er niet.
      Alleen een installateur kan weigeren te installeren. Zelf kopen en installeren kan altijd.
      Voor hoofdverwarming loop je bankrekening snel leeg.

  • @bwm9637
    @bwm9637 Рік тому +3

    5,5 cent teruggave bij Essent belachelijk hier moet de regering wat aan doen factor 10 winst voor hun!

    • @chewmonkey89
      @chewmonkey89 Рік тому +2

      Hoezo, je hebt toch keuze in of je daarmee akkoord gaat?

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +11

      Gewoon overstappen, stemmen met je portemonnee! Bekijk het van hun kant: ze komen weg met zulke belachelijke tarieven omdat de meerderheid toch niks doet, dus waarom zouden ze die winst dan laten liggen?

    • @bwm9637
      @bwm9637 Рік тому

      @@chewmonkey89 klopt maar ik ben al 35 jaar klant van dezelfde partij ik ben niet zo’n overstapper dus een trouwe klant maar inderdaad ze maken misbruik er van en de Politiek doet er niets aan, Yette zegt over de saldering “ och men verdient de panelen er uit in 3 jaar” moet hij me toch eens vertellen hoe je 14500 euro in 3 jaar terug verdient, maargoed dat is een andere discussie

    • @bwm9637
      @bwm9637 Рік тому

      @@fritslevie4461 ik mag het hopen binnen nu en 3 maand ligt hier een iq8-m 9 kw/h systeem op het dak

    • @Dhrpedro
      @Dhrpedro Рік тому +1

      @@bwm9637 of je hebt je panelen te duur aan laten leggen, of te goedkope teruglevering als het in 3 jaar niet lukt. Maar weggegooid geld is het niet. Iedere investeringen die onder de 6 jaar terugverdiend wordt is een goede investering.

  • @skasterenvan3480
    @skasterenvan3480 Рік тому

    Beste Ketel Klets, als enige verwarming mach je anno 2023 niet een meer een elektrische CV ketel plaatsen. Geen enkele monteur zal deze nog plaatsen als hoofdverwarming (Als ze de regels volgen)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      Klant is koning, deze ketel werd en wordt zonder problemen gehangen.

    • @skasterenvan3480
      @skasterenvan3480 Рік тому

      @@KetelKlets Ben het wel met je eens dat dat waarschijnlijk de praktijk is. Maar zoals je zelf al aangeeft moet je dit niet willen als je niks anders heb en zeker niet als je geen over capaciteit hebt aan PV panelen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@skasterenvan3480 Maar het mag gewoon hoor, anders zouden losse elektrische radiatoren ook niet verkocht mogen worden (beide COP1).

  • @familiekruit6068
    @familiekruit6068 Рік тому +2

    Met afbouwen van de salderingsregeling is zelfs een warmtepomp al twijfelachtig. In de winter doen je zonnepanelen niet veel en er is simpelweg geen thuisaccu die de opbrengst in de zomer naar de winter kan brengen en daar is ligt nu net het probleem. 70 a 80 procent van je verbruik is in de winter en 70 a 80 procent van de opbrengst heb je in de zomer waardoor je het zelfs met een thuisaccu niet op kunt gebruiken. Uiteindelijk ben je dus gewoon de energieleverancier aan het sponsoren met je investering. Uiteindelijk zullen er dus meer mensen op houtkachels en pelletkachels overstappen of tegenwoordig importeren mensen zelfs dieselkachels. Lijkt me niet best voor de luchtkwaliteit.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      In de zomer verkoop je je overschot en van dat geld betaal je in de winter de rekening. Salderen loopt nog jaren door en ik zie stroom nog niet gauw waardeloos worden, zelfs niet in de zomer. Heb je een vast of variabel contract, dan heb je sowieso geen last van negatieve prijzen. Alles wat brandt is veel te duur qua brandstof en onderhoud.

    • @familiekruit6068
      @familiekruit6068 Рік тому

      @@KetelKlets Dat valt of staat met je terugleververgoeding. Die staat nu op 6 cent tegen 80 cent als je het uit het net haalt. Dan moet je dus 13 keer zoveel terugleveren als dat je in de winter verbruikt. Weinig mensen die zoveel panelen op hun dak kwijt kunnen.
      En ja de salderingsregeling gaat nog door maar realiseer je ook dat je in 2025 al 36% minder mag salderen en dat het vanaf 2027 vrij hard naar beneden gaat.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому

      @@familiekruit6068 Dan zit je bij de verkeerde aanbieder. TLV van 30-40ct is ook mogelijk nu.

    • @edeggermont
      @edeggermont Рік тому +1

      @@familiekruit6068 Bij Engie krijg ik 0,62602 Euro daltarief en 0,76997 Euro normaaltarief aan terugleververgoeding

    • @janjansen8070
      @janjansen8070 Рік тому

      @@KetelKlets die 80% vergoeding gaat er niet komen. Want zomerstroom is vaak niks waard en steeds vaker negatief. Plus bij inkoopbetaal je belasting a 17 cent bovenop de inkoopprijs. Dus je mag blij zijn met een paar cent inkoop en betaalt relatief veel in de winter

  • @ecavity
    @ecavity Рік тому +1

    Goede video! Maar er is één groeiend maatschappelijk probleem... 8 jaar geleden maakte iemand daar al een video over. Het "Vertical Video Syndrome' -> ua-cam.com/video/f2picMQC-9E/v-deo.html ;-)

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Рік тому +1

      Een smartphone heeft een verticaal scherm en 53% van mijn kijkers gebruikt de telefoon om mijn video's te kijken. Horizontal Video is in de minderheid 🙂

    • @jankees4037
      @jankees4037 Рік тому +3

      @@KetelKlets Mensen op telefoons kijken ook vaak horizontaal. Telefoon halve slag draaien is erg normaal.

  • @kruit17
    @kruit17 Рік тому +1

    krijg hoofdpijn ervan . pfffff