Teşekkür ederim, açıkçası niyetim daha fazla izlenmekten çok anlatmak istediklerimi anlatmak. Bir de bu sayede güzel insanlarla tanışıyorum. O videolar bilgi veya tecrübe aktarmaktan çok eğlendirmek için yapılan şeyler.
Videonun sırf ilk 2 dakikasında sana saygınlık besleyebildim ki bu insanlara karşı nadiren olur. Herşeyin en iyisini hakediyosun umarım emeklerin fazlasıyla karşılık bulur :)
Abi gerçekten Allah senden razı olsun. Bu video ve neden 10 yıl boyunca öğrenemedim videosu öyle altın bilgiler , tecrübe içeriyor ki çok sağl . Ve en önemlisi de işin mantığını , nasıl öğrenmemiz gerektiğini ve hangi hatayı yapmamamız gerektiğni söyledin Allah razı olsun teşekkürler.
@@kkkkk5kkkkkk Yardımcı olabildiğime çok sevindim :) böyle yorumlar beni çok mutlu ediyor, ben de teşekkür ederim. Umarım benimkinden daha başarılı bir öğrenme tecrübeniz olur :)
@@Ali.Yağmur İnşaAllah abi cümlemize. Bende tam öğrenme sürecine sıfırdan başlamak ve tutorial izlemek üzereydim. Araştırma yapmıştım biraz ama bu videoyla taşlar tam yerine oturdu nasıl öğrenilmesi gerektiğini anladım tekrardan Allah razı olsun. Mutluluğunuz hayırlı , huzurlu ve daim olsun
hocam tavsiyeleriniz çok kıymetli, bana bu konuda izlemem gereken yol ile ilgili çok yardımcı oldunuz. Ayrıca oluşturduğunuz forumda işe yaramayan gereksiz muhabbetler dönmediğinden bilgi kirliliğinden kurtuluyoruz, bunun içinde size ayrıca teşekkür ederim. yapay zekada artık oyun geliştirme de önemli bir yeri var, videoda da bahsettiğiniz gibi yapay zekanın nasıl kullanılacağını gösteren rehber niteliğinde bir video yayınlarsanız çok faydalı olacağını düşünüyorum. çok teşekkürler
Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için :) Umarım forum verimli bir platform olacak. Sanırım bu haftaki video yapay zeka üzerine olacak. Takipte kalınız efenim :)
Rehberlik hocasından daha hızlı ve anlaşılır bilgiler veriyorsun hocam. Hayatın her bölümünde uygulanabilir, ister oyun geliştirici ol, ister şef, ister mimar, ister mühendis... Teşekkürler.
Teşekkürler. Faydalı oldu. Baştan sona bir oyun projesini yapan tutoriallerin de faydalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü arayüzden sahnelere, build almaktan partiküllere kadar oyunla alakalı çoğu konuyu işliyor ve bitmiş bir oyun nasıl olur, bir oyun nasıl bitirilir konularını gösteriyor. Kendi projeni yapmak tabii ki en kalıcı faydalı olanı.
Baştan sona giden oyun geliştirme eğitimlerinden de bişeyler kazanmak mutlaka mümkün ama böyle bir eğitimi baştan sona takip etmek çok büyük oranda verimsiz harcanmış bir zaman oluyor bence. Bunun yerine modüler biçimde içerik sunan eğitimler hem daha az zaman alıyor, hem de daha detaylı olabiliyor. Yine de dediğiniz gibi, kendin birşey üretmeye çalıştığında çok kalıcı bir öğrenme gerçekleşiyor.
Oyun işinin güzel yanı aynı zamanda çok hoş bir hobi. Belki profesyonel seviyede olmasa da gamejamlere katılıp eğlenmek, güzel bir hobi sahibi olmak için düşünebilirsiniz. Hem öyle yaklaşınca daha keyifli oluyor, atlı kovalar gibi iş yapmıyorsun :D
İçeriklerin çok iyi abi umarım senide ülkedeki tanınan içerik üreticileri aralarında görürüz bu arada uzun zamandır uğraştığımız oyununda steam sayfası açıldı ismi "Kıraathane Simulator" açıkçası görüşlerini ve yorumlarını merak ediyorum saygılarımla ❤
Teşekkürler güzel yorumun için :) Oyuna bakacağım ama çok yakında topluluk için bir platform duyuracağım, orada kendi projelerinizi tanıtabileceğiniz bir yer olacak, videolarımda da o kısmı gösterip yorumlarımı belirticem. İstersen takipte kal, bir iki video sonra duyurduğumda oraya beklerim, detaylı feedback verebilmem için :)
Ağzına sağlık dostum. Şu sosyal medyaya ayırdığım 2 saati Unity veya faydalı herhangi bir şeye kaydırmalıyım ama neyse. Aşinalık önemli. Araçların kullanımı reflekse dönmeli ki oyunun kendisine odaklanabilelim :-)
güzel hap bilgiler veriyorsun deneyimlerinden süzüldüğü belli. Ben de solo oyun yapım sürecimi belgeliyorum, günü geldiğinde türkçe videolar şeklinde bir belgeselini yayınlayacağım. Hangi seçimleri nasıl, niçin yaptım vb. ve sonrasında umuyorum ki türkçe bir postmortem.
merhaba, çokçok yüzeysel olarak haddim olmayarak bir yorum yapmam gerekirse anladığım kadarı ile çok iyi fikirleri olan ama sabrı buna yetmeyen birisiniz. çabuk sıkılmazsanız en azından kanal tutacak gibi .. imza 900. abone =)
@@okanimoo hahahah çabuk çözümlendik galiba :D evet genel olarak sabrım yetmeyip çabuk sıkıldığım için uzun boylu bir başarıya gidemedim. Ben de bu sefer youtube ile farklı olacağına inanıyorum. Teşekkür ederim yorumunuz için :)
Bir şey öğrenirken, başta edindiğin temel bilgilerle, dışarıdan yardım almadan sorunlarını çözmeye çalışmalısın. Gerekirse bir gün, on gün veya bir ay boyunca tekrar tekrar denemeli, yüzlerce, hatta binlerce kez uğraşmalısın. Eğer bunu başarabilirsen, gerçekten öğrenmiş olursun. Diğer türlü, her takıldığında şuna buna bakarak veya sürekli tutorial izleyerek günü kurtarmış olursun, ama bu şekilde ilerlemek için gereken mental güç sahip olmak için ne yapmak lazım meçhul.
Evet, tam da bu yüzden oyun geliştirme işi bir yerde gönül işi :D Gerçekten bu süreçten keyif almak lazım. Elbette bu bahsettiğin süreci kolaylaştıracak taktikler geliştirebilirsin ama günün sonunda zor bir iş ve devam etmek için bu zorluğun kendisini sevmek lazım
Ek olarak yapacağın ingilizce videodan sonra bir video önerimde var abi. Burnout ile nasıl başa çıkılabilir .d çünkü uzun bir tutorial videosu bitirmenin ardından kendin bişeyler yapamayıp habere aynı duvar parçasına kafanı vurmak insanın canını sıkıyor. Birçok oyun geliştiricisi de bu sorundan muzdarip, diğer videolarda bu sık yaşanan problemden sen kendin nasıl dersler çıkardın, kolay kolay burnout olmamak için neleri tavsiye edersin gibi bi video yapabilirsin abi çünkü insanın valla motivasyonu felan herşeyi çöküyor :d Yeniden ellerine sağlık takipteyim! Şu an bu videolar az bir kitleye hitap etse ile ilerde eminim binlerce insan aynı çatı altında toplaanacak burada, saygılar❤
Teşekkür ederim dostum desteğin ve önerin için. Güzel bir video başlığı, listeye ekledim. Evet artık bir "bu konuda video yapmam lazım" listem var. :D Sadece burnout durumu da değil, oyun geliştirmenin çok ciddi bir psikolojik boyutu var. Imposter sendromu gibi, feedback ile başedememek gibi... Güzel konu, anlatacak şeylerim var :)
öğrenme için bir yöntem tavsiye edeyim. tutorial ları izlerken takıldığınız yerleri veya ilk oyunlarınızı geliştirirken size yön gösterecek biri yoksa chatgpt plus abonesi olun ve sesli konuşma ile kafanızdakileri hızlıca sorun ve cevap alın. bu tavsiyeyi bildik birşey diye göz ardı etmeyin. sesli konuşma çok gelişmiş ve çok hızlı iletişim sağlıyor. eğitimden veya projeden kopmuyorsunuz.
Arkadaşlar tabii ki de Tutorial izleyerek öğrenebilirsiniz ama size verilen kodu, konsepti ve içeriği sorgulamadan uygularsanız Ali'nin de dediği gibi cevap anahtarına bakıp işaretlemiş oluyorsunuz. Her şeyi sorgulayıp anlamanız lazım ki asla ama asla öğrenmeniz bitmeyecek. Gerek programlama, gerek lineer cebir, gerek oyun dizaynı ve gerek mimari gibi. Benim de yaptığım en büyük hata Tutorial Hell'de iken verilenleri sorgulamak yerine sadece uygulayıp aa bak ne çıktı ortaya diye heyecanlanmaktı.
Belli bir noktaya kadar gelip, belli bir bilgi birikimine sahip olduktan sonra tutorial daha mantıklı bir hal alıyor. Adamın yaptığı şeylerin yüzde 90'ına hakimsen yaptığı yüzde 10'luk farklı ve ilginç şeyi görüp yakalayabiliyorsun. Ama benim tutorial konusunda çok negatif hissetmemin temel nedeni yanlış kullanmaya çok açık, çok cazip olması. Evet, doğru perspektifle yaklaşırsak zararından çok yararını görürüz ama acaba yeni başlayan kaç kişi bu süreci mantıklı bir şekilde yönetebilir. Ben şahsen yapamadım, hani bir defa iki defa da değil. Aynı tuzağa düşüp düşüp durdum. Dolayısıyla beni izleyen yeni başlayanlarda en azından tutorial izlemek konusunda biraz çekince yaratmak istiyorum.
benzer video rpg maker için gelir mi çünkü ne düzgün tutorial bulabildem ne de documantation rubyscript ve rpg makerla bi başlangıç yapmayı düşünüyorum
rpg maker programını hiç kullanmadım. Şimdilik öyle bir planım da yok ama udemy gibi platformlarda başlangıç için düzgün bir kurs bulabilirsin diye düşünüyorum. İngilizce takip edebilirsen denenebilir. Sonrasında deneme yanılma yoluyla bile ilerlersin, rpg maker ın çok karmaşık bir program olduğunu sanmıyorum.
daha önce bir videoda 3d ve genel olarak artist aradığınızı söylemiştiniz endüstri standartlarında olmasamda blenderda ve genel olarak 3d de iyiyimdir size ücret talep etmeden yardımcı olabilirim.
Teşekkür ederim ilginiz için. Bu topluluk hikayesini en çok böyle imkanlar yakalamak, birlikte bişeyler yapma fırsatı bulmak için istiyorum. Tanışmak isterim sizinle. Şimdilik topluluk veya bir discord kanalı kurmadım ama discord üzerinden bana doğrudan ulaşabilirsiniz. Kullanıcı adım aliyagmur
Unity kendi projenizi geliştirerek öğrenilir. İlk başlangıçta bir kaç tutorial takip edilerek temel Unity bilgileri öğrenilmeli ve sonra direkt bir projeye girişilmeli. Burada en önemli noktalardan birisi tek bir noktada karar verilerek onun üzerinde uzmanlaşmaya gidilmeli. Gözlemlediğim en yaygın hatalardan birisi adam başlıyor Unity ile geliştirmeye platform oyunu yapıyor, hypercasual yapıyor, text tabanlı oyun yapıyor, FPS savaş oyunu, TPS açık dünya vs vs. her şeyden bir şeyler yapmaya çalışıyor. Sonuç olarak ortaya bir şey çıkmıyor. Benim şu anda 5 aydır geliştirdiğim bir mobil araba oyunu var. Şu anda Android tarafında yayınlanmaya çok az bir kısım kaldı. Bu projeyi tamamlayıp yayınladıktan sonra ve para kazanırsak inşallah :) Unity global illumination ve grafik alanında daha da gelişmek ve daha kaliteli grafikli, daha iyi sürüş mekaniklerine sahip bir araba oyunu yapmak hedefim. Bu arada video bugün anasayfama rastgele bir şekilde düştü. Hemen kanala abone oluyorum. Unity ve oyun geliştirme ile ilgili içerikler bilgi ve fikir alışverişleri iyi olur.
@@udevvids9280 Teşekkürler yorum ve desteğin için. Yakında bir topluluk sürecine de giricem, oraya da bekleriz. Tecrübelerden faydalanmak ve oyunu takipte kalmak için :) Umarım gönlünüzce bir başarı elde edersiniz
@@Ali.Yağmur Discord a erişim VPN ile zar zor oluyor bazen. Bir topluluk açarsanız güzel olur hepimiz toplanırız. Bu projeyi tamamlayana kadar inanılmaz yoruldum. Aslında şu an mental olarak inanılmaz yorgun hissediyorum kendimi. Tek başına kod, grafik, UI tasarımı oluşturmak, level oluşturup test etmek beni inanılmaz yordu :) Oyun oynanış ve tasarım olarak hazır. Sadece Ironsource reklam entegrasyonu ve Unity uygulama içi satın alma işlemlerini eklemek kaldı. Hayırlısıyla bir yayınlayalım da artık :)
@@udevvids9280 Okurken bile yoruldum :D oyunu bitirip para kazanmaya hazır hale getirmek büyük bir iş ya. Discord istemiyorum aslında, alternatif bir sistem arayışı süreci geciktiriyor. Discord içerisinde bir topluluğa zaman yatırmak artık çok makul değil gibi.
Teşekkür ederim :) Topluluğu henüz oluşturmadım, hem işlerim bu sıra biraz yoğun hem de discord harici düzgün bir alternatif bulmaya çalışıyorum. Topluluğu kurduğumda nasıl bir şey yapmaya çalıştığıma dair bir video paylaşıcam. Takipte kalınız efenim :)
Bende yeni başladım unity öğrenmeye önce unity editörünü kullanmayı öğrendim tüm penceleri ve içerisindeki bileşenleri öğrendim udemyden kurs almıştım buraya kadar olan kısmı öğrendikten sonra hoca oyun projelerini yapmaya geçtiği kısımları hiç izlemedim aklımda bir oyun fikri vardı onu yapmaya başladım kod yazma konusunda biraz bilgim var fakat çok teknik getektiren kodları yazacak düzeyde değilim. Basit kısımlarını ben kodluyorum. Geri kalan zorlu kısımları chatgpt ye yaptırıyorum mesela karakterin ateş etmesini düşmanların hasar görmesini gibi sistemlerin nasıl yapılacağını chat gpt den adım adım öğreniyorum detaylı bilgiyi alıyorum hatta script dosyalarını baştan sona kendisi yazıyor. Ve çok karmaşık bir sistem istediğimde birkaç promp girdikten sonra onu da hallediyor. Karşılaştığım hataları da çözüyor. Gptnin yazdığı kodları inceliyorum nasıl kod yazıldığını mantığını öğrenmiş oluyorum. Anlamadığım kısımları da oluyor bazen ondan bana bu kodu anlatmasını istiyorum. Bu şekilde çok hızlı ilerliyorum fakat hazırcılık yapmış olduğum için yanlış bir yol mu izliyorum diye kendime soruyorum. Ama bu yöntemle de kodları tanıyorum yeni özellikler öğreniyorum.
Yapay zekanın bu amaçla kullanılması üzerine bir video yapmak istiyorum ama henüz başlamadım. Genel olarak doğru bir başlangıç yaptığınızı söyleyebilirim ama kompleks yazılım ihtiyaçlarını chatgpt ye yaptırmanın ciddi bir tehlikesi de var. Bunun çözümü de aslında şu, projede kullandığın her satır kodum, her kelimenin tam olarak ne işe yaradığını bilerek ve anlayarak ilerlemek. Bunu sağlarsanız iyi bir öğretici, sağlamazsanız patlamaya hazır bir bombaya dönüşüyor.
Hocam selam, öncelikle videonuzu çok yararlı buldum.Tecrubelerinizi bizimle paylaştığıniz için teşekkür ederim.Bi sorum olacaktı,sizce yeni başlayan biri için scratch>Godot>Unity yol haritası uygunmudur?Yoksa direk Unitye mi geçmemizi önerirsiniz?Azerbaycandan selamlar
Selamlar, teşekkür ederim. Oyun motoru seçmek konusu tercihlere bağlı. Başlangıç seviyesinde önemli olan tek bir motor seçip uzun süre o motor ile devam etmek, ki oyun geliştirme bilginizi geliştirebilin. Benim şu aşamada düşüneceğim sadece iki seçenek olur, Unity ve Unreal Engine. Diğerleri ile de güzel oyunlar yapılabilir ama benim ulaşmak istediğim noktayı, özgürlüğü bana Unity ve Unreal Engine verebilir. Dolayısıyla doğrudan bunlardan birini seçer ve uzun süre tek yerden devam ederdim. 2-3 yıl bir oyun motorunu kullanıp oyun geliştirme bilgi birikimini arttırdıktan sonra istediğin araca geçebilirsin, çok zor bir süreç olmaz. Uzun lafın kısası, bence Unity ile başlayıp onla 2-3 yılı devirdikten sonra başka motorlara bakılabilir. Ya da daha yüksek kalibre işler yapma hayalin varsa Unreal Engine ile direkt başlamak da mümkün.
@@Ali.Yağmur Hocam bir sorum daha olacaktı kusura bakmayın vaktinizi alıyorum.Ben bu oyun geliştirme sektörünü bir iş olarak yapmak istiyorum.5-6yildir bunun hayalindeyim(17yaşindayim).Anneme babama ben bu sektöre gireceğim dediğimde iş bulamazsın emeklerin boşa gider falan diyorlar.Bu yüzden benim üstümde ciddi bir şekilde rahatsızlık var.Sizce bu sektörde kendi oyunumu pazarlayamasam bile ileride iş bulmam çokmu zor olur?
@@aimbutone Bu konuda dürüst olmam lazım, benim de ciddi şüphelerim var. Yaklaşık birbuçuk iki yıldır sektöre girmek için fırsat kolluyorum ama henüz düzgün bir fırsat bulamadım. Ama şunu söyleyebilirim. Gerçekten ciddi bir emek harcar ve güçlü bir portfolio oluşturursan, kendi oyunlarını geliştirip başarısız bile olsa pazarlamayı denersen yazılım sektöründeki herhangi bir iş kolu kadar şansın olur. Buradaki ana problem şu. Bu iş çok fazla ilgi çekiyor ve başlangıç seviyesinde bu işi yapmaya gönül vermiş çok fazla insan var. Bu yüzden yolun başı diğer yazılım işlerine göre daha zor. Aksine, ileri seviyede oyun geliştirme bilgi ve becerisine sahip insan ise çok az. Sektör büyük bir sektör ve ileri düzeyde iş yapabilen insana her zaman ihtiyaç var. Henüz 17 yaşındasın, önünde çok güzel bir zaman var. Nihayetinde bu işe girip girmemek senin vereceğin bir karar ama bana sorarsan, eğer bu işe girmeye karar verirsen gerçekten çok çalış. Kendini garantiye almak istiyorsan, işsiz kalmak istemiyorsan, gerçekten çok çalış. Güzel bir portfolion olsun. Eğer böyle bir emeği gözealabilirsen bence işsiz kalman için bir sebep yok. Bunun tersi nedir. Mesela Javascript öğrensen WordPress öğrensen muhtemelen bir iki yıl içerisinde falan iş bulursun, para kazanmaya başlarsın en azından. Girmesi çok daha kolaydır. Ama çok daha sıkıcı bir meslek bana sorarsan.
Selam, geliştireceğin projelere kendin karar vermelisin bence. Hem bunun üstüne kafa yormak daha güzel, hem ne istediğini en iyi sen bilirsin. Yapabileceğim bir tavsiye varsa o da kesinlikle küçük adımlarla başla. Bir projenin çok kolay olması sana bir zarar vermez ama çok zor olması verir. Daha önce oynadığın basit bir mobil oyunu ya da web oyununu klonlayabilirsin başlangıç olarak mesela. Sonrasında videoda anlattığım gibi +1 zorlayıcı yeni bir faktör koyarak ilerleyebilirsin. Burda senin tercihin önemli, neyi yapmak seni heycanlandırıyorsa o iyi bir başlangıç olabilir. Mutlaka örnek fikir duymak istersen, önce sadece etrafta dolaşabildiğin bir prototip yapabilirsin 3d. Sonra karakterin zıplamasını sağlarsın. Sonra karakterin eline bir silah tutuşturmayı ve ateş etmesini sağlayabilirsin. Sonra hareketsiz düşman koyup düşmana yeterince sıkarsan ölmesini sağlarsın, sonra düşmanın hareket etmesini sağlarsın. Sonra düşmanın da ateş etmesini sağlarsın. Bu süreçte her adım sana yeni bişey öğretir ve projenin sonunda insanlara gösterebileceğin bişey olur. Bunu bire bir takip etme ama projeyi böyle basit adımlara bölüp küçük adımlar atman lazım. En güzeli ne yapacağına kendin karar vermen tabii
Hocam ben 5 yilir unity ile ugrasiyorum. Surekli akima takilan bir sey var. Ne kadar mantigima yatarsa yatsin, performans olarak daha iyi bir secenegi aramaya yelteniyorum. Bu yuzden is surem asiri artiyor. Mobil agirlikli calisiyorum. Sen yaptigin isin en iyisi olduguna nasil karar veriyorsun. Iyi olduguna nasil ikna oluyorsun. Bunu merak ediyorum.
Bu konuda fikir beyan etmek aslında pek bana düşmez. Pek fazla bitmiş oyunum yok dolayısıyla pek fazla cilalanmış satışa hazır seviyede iyi görünen oyunum da yok. Yine de şahsi fikrim, yaklaşımım şu. Oyun keyifli mi? Ana mekanik keyifli mi? Kendim oyunu denerken gereksiz yere uzun uzun zaman harcıyor muyum? Eğer oyun benim için keyifliyse odak noktası olarak keyif aldığım şeyi seçiyorum. Üstüne minik bir oyun inşa ediyorum. Benim diğer işlerim dolayısıyla zaten bir projeye uzun süre ayırmak gibi bir lüksüm olmadığı için en kısa sürede oynanabilir keyifli bir ürün çıkarmaya çalışıyorum. Bu dediğinizin önüne en güzel deadline ile geçersiniz bence. Game jam gibi düşünün. Belli bir sürede bir oyunu çıkarıp deneyin. Mobil oyun sektörü kesinlikle bir proje üstüne çok uzun zaman ayrılacak bir sektör değil.
Farklı amaçlara hizmet eden oyun motorları. Grafik kalitesinin önemi arttıkça unreal daha mantıklı. Öte yandan basit ama eğlenceli oyunlar yapmak için unity çok daha kolay. Burda anlattığım herşey unreal öğrenmek için de geçerli
Discord meselesi yüzünden farklı bir platforma ihtiyacım var. Seçenekleri deniyorum. Ama yakın zamanda bir çözüme ulaştırıcam. Çok da geciksin istemiyorum. :) Pek yakında efenim. Tabii bir de topluluk adı bulmam lazım. O da zor iş :D
@@receptahaakgulVar aklımda güzel bişeyler, rahatta kal :D Ama biraz alışılmışın dışında olabilir çok hafiften. Boş bir kanal olsun istemiyorum çünkü. Altını doldurmam lazım.
selamlar, yaş 22 yaklaşık 5 sene boyunca web alanında full stack ilerledim şimdi c# öğrenirken birinin tavsiyesi üzerine unity'e yöneldim. açıkçası yaş ilerledikçe para kazanma kaygısı artıyor. unity öğrenmeye zaman harcamak değer mi ? istihdam durumu ve maaş durumu tatmin edici mi ? yoksa doğrudan c# öğrenmek daha mı mantıklı ?
Maddi açıdan oyun geliştirme bence çok başarılı bir kariyer değil. Kendi oyununu geliştirip ciddi paralar kazanmak çok cazip gelebilir ama başka bir sektörde kendi işini kurup kendi yazılımını satarak da çok ciddi para kazanılabilir ve ihtimaller birbirinden çok da uzak sayılmaz. İş bulmak konusunda oyun geliştiricisi olarak iş bulmak ve yüksek maaşlar kazanmak başka bir yazılım dalında iş bulup yüksek paralar kazanmaktan daha zor gibi geliyor bana. Oyun sektörüne girmek isteyen çok fazla kişi var. Kıyasla diğer yazılım işleri sıkıcı olduğu için daha az ilgi görüyor olabilir. Maaşları da genel olarak daha yüksek sanırım. Oyun geliştirmenin ayrıca ekstra mesai gerektirdiği de çok senaryo oluyor. Uzun lafın kısası maddi beklenti açısından c# ve .net developer olmak daha karlı olabilir. Daha kolay iş bulunur. Ben çok uzun zamandır freelancer olarak çalışıyorum ve henüz oyun geliştirme işinden gerçek anlamda para kazanamadım. Bu yüzden web geliştirici olarak çalışmaya devam edip kalan zamanlarımda hobi gibi oyun geliştiriyorum. Bir gün bu hobinin öbür işlerim kadar kazandıracağını ve kariyer geçişi yapabileceğimi umuyorum ama bundan emin değilim. Sektörde çok bir tecrübem olmadığı için belki yanılıyorumdur, bu konuda daha bilgili ve tecrübeli kişilere danışmak gerekir sanırım. Son olarak 22 yaş güzel bir yaş. Web tarafında bir rutin oturtabilirsen benim izlediğim yolu izleyebilirsin. Web'den para kazanıp oyundan fırsat kollamak. Gerçi bana şimdiye kadar ciddi bir imkan tanımadı :D ama olsun.
Biz youtube a kulaklığımızdaki kefenle çıktık. Gibi bir espiriyle geçiştirmek istiyorum :D Kulaklık çok güzel, çok rahat, ama çok eski, süngeri yok olmaya yüz tuttu. Ben de böyle bi çözüm ürettim. Çünkü çok rahat :D
Discord'un güncel durumundan dolayı insanları discord a çağırmanın doğru olmayacağını düşündüm. Telegram ise benim aklımdaki senaryoya pek hizmet etmez gibi geliyor. Bir topluluk kurma yoluna gideceğim ama bunu içime sinen, güzel bir platformda yapmak istiyorum. Henüz planlama aşamasında diyebilirim.
@@Ali.Yağmur bence telegram grubu bunun için en ideal ortam ve ayrıca bütün yazılım sayfaları Discordu aktif şekilde kullanıyor telegram grubundan ödevlerim için takip ettiğim Python grubları var bence uygun olur
Bu Adam Mükemmel Teşekkürler Ali Yağmur
10dk oyun yaptım videolarıyla dolu internet ama hiçbirisi bu video kadar değerli değil.
Teşekkür ederim, açıkçası niyetim daha fazla izlenmekten çok anlatmak istediklerimi anlatmak. Bir de bu sayede güzel insanlarla tanışıyorum. O videolar bilgi veya tecrübe aktarmaktan çok eğlendirmek için yapılan şeyler.
Videonun sırf ilk 2 dakikasında sana saygınlık besleyebildim ki bu insanlara karşı nadiren olur. Herşeyin en iyisini hakediyosun umarım emeklerin fazlasıyla karşılık bulur :)
Teşekkür ederim bu güzel sözler için :)
@@Ali.Yağmur Sadece gördüğümü söyledim :)
Harika bir video . Hayatın her alanına uyarlanabilecek temel felsefeyi anlatmışsınız tebrikler....
Abi gerçekten Allah senden razı olsun. Bu video ve neden 10 yıl boyunca öğrenemedim videosu öyle altın bilgiler , tecrübe içeriyor ki çok sağl . Ve en önemlisi de işin mantığını , nasıl öğrenmemiz gerektiğini ve hangi hatayı yapmamamız gerektiğni söyledin Allah razı olsun teşekkürler.
@@kkkkk5kkkkkk Yardımcı olabildiğime çok sevindim :) böyle yorumlar beni çok mutlu ediyor, ben de teşekkür ederim. Umarım benimkinden daha başarılı bir öğrenme tecrübeniz olur :)
@@Ali.Yağmur İnşaAllah abi cümlemize. Bende tam öğrenme sürecine sıfırdan başlamak ve tutorial izlemek üzereydim. Araştırma yapmıştım biraz ama bu videoyla taşlar tam yerine oturdu nasıl öğrenilmesi gerektiğini anladım tekrardan Allah razı olsun. Mutluluğunuz hayırlı , huzurlu ve daim olsun
hocam tavsiyeleriniz çok kıymetli, bana bu konuda izlemem gereken yol ile ilgili çok yardımcı oldunuz. Ayrıca oluşturduğunuz forumda işe yaramayan gereksiz muhabbetler dönmediğinden bilgi kirliliğinden kurtuluyoruz, bunun içinde size ayrıca teşekkür ederim. yapay zekada artık oyun geliştirme de önemli bir yeri var, videoda da bahsettiğiniz gibi yapay zekanın nasıl kullanılacağını gösteren rehber niteliğinde bir video yayınlarsanız çok faydalı olacağını düşünüyorum. çok teşekkürler
Teşekkür ederim güzel yorumlarınız için :) Umarım forum verimli bir platform olacak. Sanırım bu haftaki video yapay zeka üzerine olacak. Takipte kalınız efenim :)
@@Ali.Yağmur beklemedeyiz 🫡
Ağzına sağlık ağabey, yine şahane bir video.
Teşekkür :)
Oyyy yeni videooo. Hemen izliyom
Rehberlik hocasından daha hızlı ve anlaşılır bilgiler veriyorsun hocam. Hayatın her bölümünde uygulanabilir, ister oyun geliştirici ol, ister şef, ister mimar, ister mühendis... Teşekkürler.
Teşekkür ederim bu güzel yorum için :)
Teşekkürler. Faydalı oldu. Baştan sona bir oyun projesini yapan tutoriallerin de faydalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü arayüzden sahnelere, build almaktan partiküllere kadar oyunla alakalı çoğu konuyu işliyor ve bitmiş bir oyun nasıl olur, bir oyun nasıl bitirilir konularını gösteriyor. Kendi projeni yapmak tabii ki en kalıcı faydalı olanı.
Baştan sona giden oyun geliştirme eğitimlerinden de bişeyler kazanmak mutlaka mümkün ama böyle bir eğitimi baştan sona takip etmek çok büyük oranda verimsiz harcanmış bir zaman oluyor bence. Bunun yerine modüler biçimde içerik sunan eğitimler hem daha az zaman alıyor, hem de daha detaylı olabiliyor. Yine de dediğiniz gibi, kendin birşey üretmeye çalıştığında çok kalıcı bir öğrenme gerçekleşiyor.
Çok güzel yüreklendirici bir video. Keşke genç olsam ve oyun yapabilecek enerjim olsa şimdiki gençler çok şanslı.
Oyun işinin güzel yanı aynı zamanda çok hoş bir hobi. Belki profesyonel seviyede olmasa da gamejamlere katılıp eğlenmek, güzel bir hobi sahibi olmak için düşünebilirsiniz. Hem öyle yaklaşınca daha keyifli oluyor, atlı kovalar gibi iş yapmıyorsun :D
Bir şahane video daha, ellerine sağlık abi
Teşekkürler desteğin için :)
Ağzına sağlık. Şahane bir yol haritası olmuş
Kaliteli bir kanal 👍🏻
Öğrenmeyi öğreten en iyi videolardan birisi olmuş
Sıradaki video kesinlikle ingilizce üzerine olmalı seviliyorsun ♥
Teşekkür :) İngilizce konusuna hazırlanıp yakın zamanda girişicem. Önemli bir konu
İçeriklerin çok iyi abi umarım senide ülkedeki tanınan içerik üreticileri aralarında görürüz bu arada uzun zamandır uğraştığımız oyununda steam sayfası açıldı ismi "Kıraathane Simulator" açıkçası görüşlerini ve yorumlarını merak ediyorum saygılarımla ❤
Teşekkürler güzel yorumun için :) Oyuna bakacağım ama çok yakında topluluk için bir platform duyuracağım, orada kendi projelerinizi tanıtabileceğiniz bir yer olacak, videolarımda da o kısmı gösterip yorumlarımı belirticem. İstersen takipte kal, bir iki video sonra duyurduğumda oraya beklerim, detaylı feedback verebilmem için :)
Çok sağol abi harika video 👏👏
Ağzına sağlık dostum. Şu sosyal medyaya ayırdığım 2 saati Unity veya faydalı herhangi bir şeye kaydırmalıyım ama neyse.
Aşinalık önemli. Araçların kullanımı reflekse dönmeli ki oyunun kendisine odaklanabilelim :-)
Teşekkür ederim :)
Çok güzel bir video olmuş eline sağlık abi seviliyorsun
Vay gardaşım ağına sağlık çok iyi anlatmışsın 👏
Vay, hoşgeldin, teşekkür ederim :)
güzel hap bilgiler veriyorsun deneyimlerinden süzüldüğü belli. Ben de solo oyun yapım sürecimi belgeliyorum, günü geldiğinde türkçe videolar şeklinde bir belgeselini yayınlayacağım. Hangi seçimleri nasıl, niçin yaptım vb. ve sonrasında umuyorum ki türkçe bir postmortem.
Bu gibi hareketler çok kıymetli. Hem yeni başlayanlar için hem de yeni bir şey deneyecekler için. Umarım gönlünce bir başarı elde edersin :)
@@Ali.Yağmur Teşekkür ederim. Bilmukabele. :)
soru bankası benzetmesi aşırı derecede doğru.
İngilizceyi sadece çok kelime bildiğim için anlam çıkarabiliyorum ama konuşma anlamıyorum fazla o çözülse gerisi gelir. Bekliyorum o videoyu
Genel olarak faydalanabileceğin bir video olacak, güzel birkaç argümanım var :)
CHATGPT kullanımı hakkında bi video çok güzel olur
merhaba, çokçok yüzeysel olarak haddim olmayarak bir yorum yapmam gerekirse anladığım kadarı ile çok iyi fikirleri olan ama sabrı buna yetmeyen birisiniz. çabuk sıkılmazsanız en azından kanal tutacak gibi .. imza 900. abone =)
@@okanimoo hahahah çabuk çözümlendik galiba :D evet genel olarak sabrım yetmeyip çabuk sıkıldığım için uzun boylu bir başarıya gidemedim. Ben de bu sefer youtube ile farklı olacağına inanıyorum. Teşekkür ederim yorumunuz için :)
Video için teşekkürler.
Bir şey öğrenirken, başta edindiğin temel bilgilerle, dışarıdan yardım almadan sorunlarını çözmeye çalışmalısın. Gerekirse bir gün, on gün veya bir ay boyunca tekrar tekrar denemeli, yüzlerce, hatta binlerce kez uğraşmalısın. Eğer bunu başarabilirsen, gerçekten öğrenmiş olursun. Diğer türlü, her takıldığında şuna buna bakarak veya sürekli tutorial izleyerek günü kurtarmış olursun, ama bu şekilde ilerlemek için gereken mental güç sahip olmak için ne yapmak lazım meçhul.
Evet, tam da bu yüzden oyun geliştirme işi bir yerde gönül işi :D Gerçekten bu süreçten keyif almak lazım. Elbette bu bahsettiğin süreci kolaylaştıracak taktikler geliştirebilirsin ama günün sonunda zor bir iş ve devam etmek için bu zorluğun kendisini sevmek lazım
Ek olarak yapacağın ingilizce videodan sonra bir video önerimde var abi. Burnout ile nasıl başa çıkılabilir .d çünkü uzun bir tutorial videosu bitirmenin ardından kendin bişeyler yapamayıp habere aynı duvar parçasına kafanı vurmak insanın canını sıkıyor. Birçok oyun geliştiricisi de bu sorundan muzdarip, diğer videolarda bu sık yaşanan problemden sen kendin nasıl dersler çıkardın, kolay kolay burnout olmamak için neleri tavsiye edersin gibi bi video yapabilirsin abi çünkü insanın valla motivasyonu felan herşeyi çöküyor :d Yeniden ellerine sağlık takipteyim! Şu an bu videolar az bir kitleye hitap etse ile ilerde eminim binlerce insan aynı çatı altında toplaanacak burada, saygılar❤
Teşekkür ederim dostum desteğin ve önerin için. Güzel bir video başlığı, listeye ekledim. Evet artık bir "bu konuda video yapmam lazım" listem var. :D Sadece burnout durumu da değil, oyun geliştirmenin çok ciddi bir psikolojik boyutu var. Imposter sendromu gibi, feedback ile başedememek gibi... Güzel konu, anlatacak şeylerim var :)
öğrenme için bir yöntem tavsiye edeyim. tutorial ları izlerken takıldığınız yerleri veya ilk oyunlarınızı geliştirirken size yön gösterecek biri yoksa chatgpt plus abonesi olun ve sesli konuşma ile kafanızdakileri hızlıca sorun ve cevap alın. bu tavsiyeyi bildik birşey diye göz ardı etmeyin. sesli konuşma çok gelişmiş ve çok hızlı iletişim sağlıyor. eğitimden veya projeden kopmuyorsunuz.
Bunu ben de denemek istiyorum, yeni fikirler falan düşünürken de güzel bir deneyim olur gibi geliyor. Ama henüz sesli versiyonunu denemedim
@@Ali.Yağmur bence ödediğin parayı fazlasıyla hak ediyor. gelişmiş ses özelliği hep aktif olmasa da default ses özelliği de çok işe yarıyor.
bu işin daha başındayken seni Allah mı yolladı be adam? Bizim yerimize her türlü hatayı yaptığın için Allah senden sonsuz kere razı olsun
hahahah sağolasın :D buralarda olursan güzel planlarım var faydalanabileceğini düşündüğüm. Umarım güzel bir macera olur bu oyun geliştirme işleri :)
@@Ali.Yağmur sağolasın umarım abi, pusudayız bekliyoruz :)
harika video olmuş. kulaklıkta sarılı olan bezlerin sebebi nedir?
Teşekkür. Kulaklık eski baya ama aşırı rahat ve sesi kaliteli. Süngeri satılmıyor, yenileyemiyorum. Ben de böyle bir çözüm buldum :D
Teşekkürler
👍
Girdik bir yola hadi bakalım
Gir gir, girince çok güzel, keyifli bir iş.
@Ali.Yağmur 🫡🫡🫡
22.12.2024 oyun geliştirmeye tam anlamıyla başladıgım an bakalım hadi hayırlısı
Başarılar dilerim bu yolculukta, umarım keyifli bir macera olur :)
Arkadaşlar tabii ki de Tutorial izleyerek öğrenebilirsiniz ama size verilen kodu, konsepti ve içeriği sorgulamadan uygularsanız Ali'nin de dediği gibi cevap anahtarına bakıp işaretlemiş oluyorsunuz. Her şeyi sorgulayıp anlamanız lazım ki asla ama asla öğrenmeniz bitmeyecek. Gerek programlama, gerek lineer cebir, gerek oyun dizaynı ve gerek mimari gibi. Benim de yaptığım en büyük hata Tutorial Hell'de iken verilenleri sorgulamak yerine sadece uygulayıp aa bak ne çıktı ortaya diye heyecanlanmaktı.
Belli bir noktaya kadar gelip, belli bir bilgi birikimine sahip olduktan sonra tutorial daha mantıklı bir hal alıyor. Adamın yaptığı şeylerin yüzde 90'ına hakimsen yaptığı yüzde 10'luk farklı ve ilginç şeyi görüp yakalayabiliyorsun. Ama benim tutorial konusunda çok negatif hissetmemin temel nedeni yanlış kullanmaya çok açık, çok cazip olması. Evet, doğru perspektifle yaklaşırsak zararından çok yararını görürüz ama acaba yeni başlayan kaç kişi bu süreci mantıklı bir şekilde yönetebilir. Ben şahsen yapamadım, hani bir defa iki defa da değil. Aynı tuzağa düşüp düşüp durdum. Dolayısıyla beni izleyen yeni başlayanlarda en azından tutorial izlemek konusunda biraz çekince yaratmak istiyorum.
benzer video rpg maker için gelir mi çünkü ne düzgün tutorial bulabildem ne de documantation rubyscript ve rpg makerla bi başlangıç yapmayı düşünüyorum
rpg maker programını hiç kullanmadım. Şimdilik öyle bir planım da yok ama udemy gibi platformlarda başlangıç için düzgün bir kurs bulabilirsin diye düşünüyorum. İngilizce takip edebilirsen denenebilir. Sonrasında deneme yanılma yoluyla bile ilerlersin, rpg maker ın çok karmaşık bir program olduğunu sanmıyorum.
@Ali.Yağmur tamamdır videodaki metodu uygularım o zaman bi udemy kursuyla sonra daha zor bi oyun motoruna geçerim
Merhaba. Kick platformunun zamanı gelmiş. Haber vereyim dedim.
Canlı yayınlara başlamak istiyorum bir ara ama youtube da kalırım gibi ya. Muhtemelen. Teşekkür :)
@@Ali.Yağmur İnan çok sarar. Seni insanlar sempatik buldu. Bu yüzden bence hemen karar verme. Beklemedeyim.
daha önce bir videoda 3d ve genel olarak artist aradığınızı söylemiştiniz endüstri standartlarında olmasamda blenderda ve genel olarak 3d de iyiyimdir size ücret talep etmeden yardımcı olabilirim.
Teşekkür ederim ilginiz için. Bu topluluk hikayesini en çok böyle imkanlar yakalamak, birlikte bişeyler yapma fırsatı bulmak için istiyorum. Tanışmak isterim sizinle. Şimdilik topluluk veya bir discord kanalı kurmadım ama discord üzerinden bana doğrudan ulaşabilirsiniz. Kullanıcı adım aliyagmur
Unity kendi projenizi geliştirerek öğrenilir. İlk başlangıçta bir kaç tutorial takip edilerek temel Unity bilgileri öğrenilmeli ve sonra direkt bir projeye girişilmeli. Burada en önemli noktalardan birisi tek bir noktada karar verilerek onun üzerinde uzmanlaşmaya gidilmeli. Gözlemlediğim en yaygın hatalardan birisi adam başlıyor Unity ile geliştirmeye platform oyunu yapıyor, hypercasual yapıyor, text tabanlı oyun yapıyor, FPS savaş oyunu, TPS açık dünya vs vs. her şeyden bir şeyler yapmaya çalışıyor. Sonuç olarak ortaya bir şey çıkmıyor.
Benim şu anda 5 aydır geliştirdiğim bir mobil araba oyunu var. Şu anda Android tarafında yayınlanmaya çok az bir kısım kaldı. Bu projeyi tamamlayıp yayınladıktan sonra ve para kazanırsak inşallah :) Unity global illumination ve grafik alanında daha da gelişmek ve daha kaliteli grafikli, daha iyi sürüş mekaniklerine sahip bir araba oyunu yapmak hedefim.
Bu arada video bugün anasayfama rastgele bir şekilde düştü. Hemen kanala abone oluyorum. Unity ve oyun geliştirme ile ilgili içerikler bilgi ve fikir alışverişleri iyi olur.
@@udevvids9280 Teşekkürler yorum ve desteğin için. Yakında bir topluluk sürecine de giricem, oraya da bekleriz. Tecrübelerden faydalanmak ve oyunu takipte kalmak için :) Umarım gönlünüzce bir başarı elde edersiniz
@@Ali.Yağmur Discord a erişim VPN ile zar zor oluyor bazen. Bir topluluk açarsanız güzel olur hepimiz toplanırız.
Bu projeyi tamamlayana kadar inanılmaz yoruldum. Aslında şu an mental olarak inanılmaz yorgun hissediyorum kendimi. Tek başına kod, grafik, UI tasarımı oluşturmak, level oluşturup test etmek beni inanılmaz yordu :) Oyun oynanış ve tasarım olarak hazır. Sadece Ironsource reklam entegrasyonu ve Unity uygulama içi satın alma işlemlerini eklemek kaldı. Hayırlısıyla bir yayınlayalım da artık :)
@@udevvids9280 Okurken bile yoruldum :D oyunu bitirip para kazanmaya hazır hale getirmek büyük bir iş ya.
Discord istemiyorum aslında, alternatif bir sistem arayışı süreci geciktiriyor. Discord içerisinde bir topluluğa zaman yatırmak artık çok makul değil gibi.
cok tesekkur ederiz ingilizce icin voscreen oneririm herkese bu arada
Voscreen i ilk defa duydum, ben de bir bakayım neymiş, teşekkür
Topluluk linki var mıdır?
Bu arada en iyi türkçe video olabilir bu konuda.
Teşekkür ederim :) Topluluğu henüz oluşturmadım, hem işlerim bu sıra biraz yoğun hem de discord harici düzgün bir alternatif bulmaya çalışıyorum. Topluluğu kurduğumda nasıl bir şey yapmaya çalıştığıma dair bir video paylaşıcam. Takipte kalınız efenim :)
Bende yeni başladım unity öğrenmeye önce unity editörünü kullanmayı öğrendim tüm penceleri ve içerisindeki bileşenleri öğrendim udemyden kurs almıştım buraya kadar olan kısmı öğrendikten sonra hoca oyun projelerini yapmaya geçtiği kısımları hiç izlemedim aklımda bir oyun fikri vardı onu yapmaya başladım kod yazma konusunda biraz bilgim var fakat çok teknik getektiren kodları yazacak düzeyde değilim. Basit kısımlarını ben kodluyorum. Geri kalan zorlu kısımları chatgpt ye yaptırıyorum mesela karakterin ateş etmesini düşmanların hasar görmesini gibi sistemlerin nasıl yapılacağını chat gpt den adım adım öğreniyorum detaylı bilgiyi alıyorum hatta script dosyalarını baştan sona kendisi yazıyor. Ve çok karmaşık bir sistem istediğimde birkaç promp girdikten sonra onu da hallediyor. Karşılaştığım hataları da çözüyor. Gptnin yazdığı kodları inceliyorum nasıl kod yazıldığını mantığını öğrenmiş oluyorum. Anlamadığım kısımları da oluyor bazen ondan bana bu kodu anlatmasını istiyorum. Bu şekilde çok hızlı ilerliyorum fakat hazırcılık yapmış olduğum için yanlış bir yol mu izliyorum diye kendime soruyorum. Ama bu yöntemle de kodları tanıyorum yeni özellikler öğreniyorum.
Yapay zekanın bu amaçla kullanılması üzerine bir video yapmak istiyorum ama henüz başlamadım. Genel olarak doğru bir başlangıç yaptığınızı söyleyebilirim ama kompleks yazılım ihtiyaçlarını chatgpt ye yaptırmanın ciddi bir tehlikesi de var. Bunun çözümü de aslında şu, projede kullandığın her satır kodum, her kelimenin tam olarak ne işe yaradığını bilerek ve anlayarak ilerlemek. Bunu sağlarsanız iyi bir öğretici, sağlamazsanız patlamaya hazır bir bombaya dönüşüyor.
Arasıra video lar izle Küçükten başla Arayüz ü tanı 6 ay sonra küçükde olsa kod yazabilirsin sonra
Hocam selam, öncelikle videonuzu çok yararlı buldum.Tecrubelerinizi bizimle paylaştığıniz için teşekkür ederim.Bi sorum olacaktı,sizce yeni başlayan biri için scratch>Godot>Unity yol haritası uygunmudur?Yoksa direk Unitye mi geçmemizi önerirsiniz?Azerbaycandan selamlar
Selamlar, teşekkür ederim. Oyun motoru seçmek konusu tercihlere bağlı. Başlangıç seviyesinde önemli olan tek bir motor seçip uzun süre o motor ile devam etmek, ki oyun geliştirme bilginizi geliştirebilin. Benim şu aşamada düşüneceğim sadece iki seçenek olur, Unity ve Unreal Engine. Diğerleri ile de güzel oyunlar yapılabilir ama benim ulaşmak istediğim noktayı, özgürlüğü bana Unity ve Unreal Engine verebilir. Dolayısıyla doğrudan bunlardan birini seçer ve uzun süre tek yerden devam ederdim. 2-3 yıl bir oyun motorunu kullanıp oyun geliştirme bilgi birikimini arttırdıktan sonra istediğin araca geçebilirsin, çok zor bir süreç olmaz.
Uzun lafın kısası, bence Unity ile başlayıp onla 2-3 yılı devirdikten sonra başka motorlara bakılabilir. Ya da daha yüksek kalibre işler yapma hayalin varsa Unreal Engine ile direkt başlamak da mümkün.
@@Ali.Yağmur Hocam bir sorum daha olacaktı kusura bakmayın vaktinizi alıyorum.Ben bu oyun geliştirme sektörünü bir iş olarak yapmak istiyorum.5-6yildir bunun hayalindeyim(17yaşindayim).Anneme babama ben bu sektöre gireceğim dediğimde iş bulamazsın emeklerin boşa gider falan diyorlar.Bu yüzden benim üstümde ciddi bir şekilde rahatsızlık var.Sizce bu sektörde kendi oyunumu pazarlayamasam bile ileride iş bulmam çokmu zor olur?
@@aimbutone Bu konuda dürüst olmam lazım, benim de ciddi şüphelerim var. Yaklaşık birbuçuk iki yıldır sektöre girmek için fırsat kolluyorum ama henüz düzgün bir fırsat bulamadım. Ama şunu söyleyebilirim. Gerçekten ciddi bir emek harcar ve güçlü bir portfolio oluşturursan, kendi oyunlarını geliştirip başarısız bile olsa pazarlamayı denersen yazılım sektöründeki herhangi bir iş kolu kadar şansın olur. Buradaki ana problem şu. Bu iş çok fazla ilgi çekiyor ve başlangıç seviyesinde bu işi yapmaya gönül vermiş çok fazla insan var. Bu yüzden yolun başı diğer yazılım işlerine göre daha zor. Aksine, ileri seviyede oyun geliştirme bilgi ve becerisine sahip insan ise çok az. Sektör büyük bir sektör ve ileri düzeyde iş yapabilen insana her zaman ihtiyaç var.
Henüz 17 yaşındasın, önünde çok güzel bir zaman var. Nihayetinde bu işe girip girmemek senin vereceğin bir karar ama bana sorarsan, eğer bu işe girmeye karar verirsen gerçekten çok çalış. Kendini garantiye almak istiyorsan, işsiz kalmak istemiyorsan, gerçekten çok çalış. Güzel bir portfolion olsun. Eğer böyle bir emeği gözealabilirsen bence işsiz kalman için bir sebep yok.
Bunun tersi nedir. Mesela Javascript öğrensen WordPress öğrensen muhtemelen bir iki yıl içerisinde falan iş bulursun, para kazanmaya başlarsın en azından. Girmesi çok daha kolaydır. Ama çok daha sıkıcı bir meslek bana sorarsan.
abi şu an seninle aynı durumdayım bana unityde kendimi geliştirebileceğim basit 3d projeler söyler misin
Selam, geliştireceğin projelere kendin karar vermelisin bence. Hem bunun üstüne kafa yormak daha güzel, hem ne istediğini en iyi sen bilirsin. Yapabileceğim bir tavsiye varsa o da kesinlikle küçük adımlarla başla. Bir projenin çok kolay olması sana bir zarar vermez ama çok zor olması verir. Daha önce oynadığın basit bir mobil oyunu ya da web oyununu klonlayabilirsin başlangıç olarak mesela. Sonrasında videoda anlattığım gibi +1 zorlayıcı yeni bir faktör koyarak ilerleyebilirsin.
Burda senin tercihin önemli, neyi yapmak seni heycanlandırıyorsa o iyi bir başlangıç olabilir. Mutlaka örnek fikir duymak istersen, önce sadece etrafta dolaşabildiğin bir prototip yapabilirsin 3d. Sonra karakterin zıplamasını sağlarsın. Sonra karakterin eline bir silah tutuşturmayı ve ateş etmesini sağlayabilirsin. Sonra hareketsiz düşman koyup düşmana yeterince sıkarsan ölmesini sağlarsın, sonra düşmanın hareket etmesini sağlarsın. Sonra düşmanın da ateş etmesini sağlarsın. Bu süreçte her adım sana yeni bişey öğretir ve projenin sonunda insanlara gösterebileceğin bişey olur.
Bunu bire bir takip etme ama projeyi böyle basit adımlara bölüp küçük adımlar atman lazım. En güzeli ne yapacağına kendin karar vermen tabii
@@Ali.Yağmur teşekkür ederim abi
merhaba
mimarlık öğrencisiyim oyun motorları ile mekansal deneyimler tasarlamak istiyorum.
Bu konuda yaşanmışlığı olan varsa aydınlatabilir mi?
Tecrübem yok ama emlak pazarlama sektöründe iyi para kazandıklarını duydum :D
o kulaklık öyle duruyor ki her seferinde kafanda sargı var sanıyorum xd
:D Güzel kulaklık ama
Hocam ben 5 yilir unity ile ugrasiyorum. Surekli akima takilan bir sey var. Ne kadar mantigima yatarsa yatsin, performans olarak daha iyi bir secenegi aramaya yelteniyorum. Bu yuzden is surem asiri artiyor. Mobil agirlikli calisiyorum. Sen yaptigin isin en iyisi olduguna nasil karar veriyorsun. Iyi olduguna nasil ikna oluyorsun. Bunu merak ediyorum.
Bu konuda fikir beyan etmek aslında pek bana düşmez. Pek fazla bitmiş oyunum yok dolayısıyla pek fazla cilalanmış satışa hazır seviyede iyi görünen oyunum da yok. Yine de şahsi fikrim, yaklaşımım şu. Oyun keyifli mi? Ana mekanik keyifli mi? Kendim oyunu denerken gereksiz yere uzun uzun zaman harcıyor muyum? Eğer oyun benim için keyifliyse odak noktası olarak keyif aldığım şeyi seçiyorum. Üstüne minik bir oyun inşa ediyorum. Benim diğer işlerim dolayısıyla zaten bir projeye uzun süre ayırmak gibi bir lüksüm olmadığı için en kısa sürede oynanabilir keyifli bir ürün çıkarmaya çalışıyorum. Bu dediğinizin önüne en güzel deadline ile geçersiniz bence. Game jam gibi düşünün. Belli bir sürede bir oyunu çıkarıp deneyin. Mobil oyun sektörü kesinlikle bir proje üstüne çok uzun zaman ayrılacak bir sektör değil.
Abi lütfen yayın aç benim için
yaptığınız oyuna göre değişir ama 2 boyutlu ve grafikleri önemsemediğiniz bir oyun yapmadığınız sürece unreal engine'e geçin (imo)
Farklı amaçlara hizmet eden oyun motorları. Grafik kalitesinin önemi arttıkça unreal daha mantıklı. Öte yandan basit ama eğlenceli oyunlar yapmak için unity çok daha kolay. Burda anlattığım herşey unreal öğrenmek için de geçerli
abi şu topluluk kurcam diyordun onu ne zmn ayarlıycan? Çok şey soracaz çünkü :D
Discord meselesi yüzünden farklı bir platforma ihtiyacım var. Seçenekleri deniyorum. Ama yakın zamanda bir çözüme ulaştırıcam. Çok da geciksin istemiyorum. :) Pek yakında efenim. Tabii bir de topluluk adı bulmam lazım. O da zor iş :D
@@Ali.Yağmur yaw ismini koy geç ya nolcak "Ali Yağmur" koy geç kim ne diycek
@@Ali.Yağmur Telegram olabilir şimdilik.
roblox açılırsa Guilded mı ne vardı orayı kullanabilirsin roblox açılırsa.Roblox hesabıyla giriş yapıyorduk galiba.
@@receptahaakgulVar aklımda güzel bişeyler, rahatta kal :D Ama biraz alışılmışın dışında olabilir çok hafiften. Boş bir kanal olsun istemiyorum çünkü. Altını doldurmam lazım.
selamlar, yaş 22 yaklaşık 5 sene boyunca web alanında full stack ilerledim şimdi c# öğrenirken birinin tavsiyesi üzerine unity'e yöneldim. açıkçası yaş ilerledikçe para kazanma kaygısı artıyor. unity öğrenmeye zaman harcamak değer mi ? istihdam durumu ve maaş durumu tatmin edici mi ? yoksa doğrudan c# öğrenmek daha mı mantıklı ?
Maddi açıdan oyun geliştirme bence çok başarılı bir kariyer değil. Kendi oyununu geliştirip ciddi paralar kazanmak çok cazip gelebilir ama başka bir sektörde kendi işini kurup kendi yazılımını satarak da çok ciddi para kazanılabilir ve ihtimaller birbirinden çok da uzak sayılmaz. İş bulmak konusunda oyun geliştiricisi olarak iş bulmak ve yüksek maaşlar kazanmak başka bir yazılım dalında iş bulup yüksek paralar kazanmaktan daha zor gibi geliyor bana. Oyun sektörüne girmek isteyen çok fazla kişi var. Kıyasla diğer yazılım işleri sıkıcı olduğu için daha az ilgi görüyor olabilir. Maaşları da genel olarak daha yüksek sanırım. Oyun geliştirmenin ayrıca ekstra mesai gerektirdiği de çok senaryo oluyor.
Uzun lafın kısası maddi beklenti açısından c# ve .net developer olmak daha karlı olabilir. Daha kolay iş bulunur. Ben çok uzun zamandır freelancer olarak çalışıyorum ve henüz oyun geliştirme işinden gerçek anlamda para kazanamadım. Bu yüzden web geliştirici olarak çalışmaya devam edip kalan zamanlarımda hobi gibi oyun geliştiriyorum. Bir gün bu hobinin öbür işlerim kadar kazandıracağını ve kariyer geçişi yapabileceğimi umuyorum ama bundan emin değilim.
Sektörde çok bir tecrübem olmadığı için belki yanılıyorumdur, bu konuda daha bilgili ve tecrübeli kişilere danışmak gerekir sanırım.
Son olarak 22 yaş güzel bir yaş. Web tarafında bir rutin oturtabilirsen benim izlediğim yolu izleyebilirsin. Web'den para kazanıp oyundan fırsat kollamak. Gerçi bana şimdiye kadar ciddi bir imkan tanımadı :D ama olsun.
@ yorumunuz için çok teşekkür ederim hocam. Umarım her şey gönlümüzce olur
Ali yine toplamış milleti ders anlatiyor. Dinlenir 😅
Bazı şeyler hiç değişmiyor :D
abi kulaklık niye peçeteye sarılı
Biz youtube a kulaklığımızdaki kefenle çıktık. Gibi bir espiriyle geçiştirmek istiyorum :D Kulaklık çok güzel, çok rahat, ama çok eski, süngeri yok olmaya yüz tuttu. Ben de böyle bi çözüm ürettim. Çünkü çok rahat :D
@@Ali.Yağmur mantıklıymış cansın bu arada videoların çok sarıyor ben de umarım bir gün oyun geliştirmeyi kavrayabileceğim
@@betekaexe Teşekkür, umarım bu yolda sana faydam dokunur. Çok güzel bir yol zira :)
Herkese unıty prof lük dılerım
Slm
Oyunu yapıyom
ㅤㅤㅤㅤㅤㅤ
bir sk anlamadım abi, çok yoruma açık konuşuyon
neden bir discort kanalınız veya telegram grubunuz yok
Discord'un güncel durumundan dolayı insanları discord a çağırmanın doğru olmayacağını düşündüm. Telegram ise benim aklımdaki senaryoya pek hizmet etmez gibi geliyor. Bir topluluk kurma yoluna gideceğim ama bunu içime sinen, güzel bir platformda yapmak istiyorum. Henüz planlama aşamasında diyebilirim.
@@Ali.Yağmur bence telegram grubu bunun için en ideal ortam ve ayrıca bütün yazılım sayfaları Discordu aktif şekilde kullanıyor telegram grubundan ödevlerim için takip ettiğim Python grubları var bence uygun olur
@@IZLEYICICANdüşünücem, bir orta yol bulmak istiyorum, bakalım
teşekkürler