Domates Hastalıkları İle Mücadele. Domateste Tuta Hastalığı İle Mücadele.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 12 вер 2024
  • Domateste Tuta Hastalığı
    Domates güvesinin dişisi (Tuta absoluta) yaklaşık 260 yumurta bırakır. Domates güvesinin (Tuta absoluta) yumurtaları silindiriktir. Renkleri kremsi beyaz ile parlak sarı arasında değişir, embriyonik fazda kararır ve eklozyona yakın neredeyse siyah olurlar.
    Ortaya çıktıktan sonra ilk instar larvalarının renkleri beyazımsı ile sarımsı arasında değişir. Yaprak, gövde veya meyvenin içinde galeriler oluştururlar. İkinci ile dördüncü instarlar arası başın arkasında siyah bir bant vardır ve yeşilimsi olurlar.
    Domates güvesinin (Tuta absoluta) prepupası, beslenen larvalarından daha açıktır ve dorsal yüzeyde tipik bir pembe renklenmeye sahiptir. Tırtıllar, geçici olarak yaprak galerilerinin veya meyvelerin dışında bulunabilir.
    Pupalaşma toprağın içinde veya bir yaprağın yüzeyinde, kıvrılmış bir yaprakta veya bir galeride gerçekleşir. Galerileri terk ettikleri takdirde, küçük yapraklara veya toprağa ipek kozalar yaparlar. Pupalaşma meyvelerin galerileri içinde meydana geldiğinde, prepupalar koza oluşturmaz. Pupalar ilk başta yeşilimsi bir renk alır ve erginlerin ortaya çıkmasından kısa bir süre önce kestane rengi ve koyu kahverengiye dönerler.
    Domates güvesinin (Tuta absoluta) ergin güvelerinin, ipliksi antenleri, dönüşümlü olarak açık veya koyu renkli segmentleri ve bükülü dudaksı dokunaçları olup, gri-kahverengi renktedir. Ön kanatlarında siyah noktalar bulunur. Erginler gececidir ve gün içinde genellikle yaprak aralarında saklanırlar.
    Zarar belirtileri
    Domates güvesinin (Tuta absoluta) verdiği zararın en belirgin belirtileri, yapraklardaki leke şeklindeki galerilerdir. Tırtıllar yaprak ve gövdeleri tercih eder; ancak meyvenin tacının altında ve hatta meyvenin içinde de oluşabilirler. Larvalar yapraklarda sadece mezofil dokulardan beslenir ve epidermisi bozulmadan bırakır. Meyvelere, oluştukları anda saldırabilirler, ancak larvalar sadece yeşil meyvelerden beslenir. Ciddi enfeksiyon durumunda yapraklar tamamen ölür. Tırtılın galeri açma faaliyeti şekil bozukluklarına neden olur. Meyvenin zarar görmesi mantar hastalıklarının meyveye girmesine olanak sağlar, hasattan önce veya sonra çürüyen meyvelere yol açar.
    Bol mahsüller....
    #tarım #tarim #zeytinlik #fidan #hasat #gübre #gübreleme #budama #olive #olivetree #budama #çiftçi #domates

КОМЕНТАРІ • 7

  • @cevirmantr
    @cevirmantr Місяць тому +1

    🎉

  • @serifsenturk4811
    @serifsenturk4811 Місяць тому +1

    Teşekkürler hocam emeğinize sağlık saygılar bizden

    • @tarimdoktoru45
      @tarimdoktoru45  Місяць тому +1

      @serifsenturk4811 bizde teşekkür ederiz efendim

  • @kodaman5655
    @kodaman5655 Місяць тому +1

    Üstad nar meyveleri neden çatlar , çatlamaması için ne yapmalıyız , emeğine sağlık , sağolasın

    • @tarimdoktoru45
      @tarimdoktoru45  Місяць тому +2

      @komadan5655 ua-cam.com/video/0Dt39W2E71g/v-deo.htmlsi=SyeFDjNNCxS5i-Zv bu adreste bununla ilgili faydalı bilgiler var tavsiye ederim efendim

  • @Hasan-pb2lf
    @Hasan-pb2lf Місяць тому +1

    Bu hazır şeyleri atmadan olmaz mı? Doğal bir yöntemi yokmu bu işin?

    • @tarimdoktoru45
      @tarimdoktoru45  Місяць тому +1

      Doğanın dengesi iyice bozuldu malasef ekoloji bozuldu o yüzden her şey artık kimyasal