Tot op heden zijn er grensgeschillen met buurlanden Guyana en Frans-Guyana. Ik maak gebruik van rechtenvrije kaarten die dit niet altijd in acht nemen.
Mijn meisje ging mee naar Nederland op 7 maart 1975 als tris militair, sinds 1996 hebben we eigen huis daar, tralies voor de ramen muren om het huis voorzien van scheermessen draad,het is momenteel erg gevaarlijk door roofovervallen, het wordt nooit meer zo mooi als voor de onafhankelijkheid
Hoewel ik het centrum van Paramaribo niet als gevaarlijk ervoer begreep ik dat het anders in andere wijken was. Wel hing er een wat terneergeslagen sfeer. Hoewel ik de mensen aardig vond en het qua geschiedenis interessant zie ik mezelf er niet snel nog eens naar toe gaan.
@@HistoryHustleNederlands Eens, maar het hangt ervan af welke wijken. Het Noorden en zeer grote delen van het zuidwesten zijn zelfs veiliger dan de binnenstad. De binnenstad is ook aan het doodbloeden jammer genoeg. Vele winkels zijn gesloten en getrokken naar de centra in het Noorden en zuidwesten en men woont er niet meer. In het zuiden van Paramaribo - dat ligt zuidelijker van het zuidwesten - heb je wel de wat meer gevaarlijkere buurten. Buiten Paramaribo is het doorgaans wel veiliger. Zo heb je nog dat in Nickerie men deuren nauwelijks echt sluit. Als ik vragen mag, waarom zie je jezelf er niet nog eens naar toe gaan?
Goeie video! Ik kom uit Aruba (Caribische Nederland). In Aruba 🇦🇼 hadden we ook een beweging voor autonomie en onafhankelijkheid. Het was om af te scheiden van de Nederlandse Antillen (waarvan Curaçao al de macht hield) en om een zelfstandige land te zijn binnen het koninkrijk. We kregen onze autonomie in 1986 met sprake over compleet onafhankelijkheid in 1996, maar dat werd definitief afgesteld. De andere eilanden kozen hun status in 2010. Het is altijd interessant om de verhalen over het onafhankelijkheid van de andere Nederlandse koloniën (zoals Suriname, Indonesië etc.) te horen. Nogmaals geweldige video.
Heel veel dank voor je video’s. Ik kijk er naar met mijn kinderen (14 en 15) en tot mijn verbazing vinden ze het oprecht leuk en leerzaam. Keep up the good work!
Top video, ik moet (en wil) ook meer weten over Suriname. Nederland en Suriname hebben eenmaal een geschiedenis. Het zou (ideetje) mooi zijn Surinamers aan het woord te laten hoe zij tegen de dingen aankijken. Wij (Nederlanders) zijn vaak onbedoeld subjectief (school, opinie, onwetendheid...). Tip: laat je uitnodigen door Surinamers met een etentje (een land leren kennen gaat via de keuken 😊).
@@marknieuweboer8099En dan moet je die Surinamers ook een keer thuis uitnodigen... Niet oordelen maar gewoon luisteren. Daar worden mensen denk ik beter van.
goede morgen, mijn naam is samuel de suriname de is veel mooie, allebeste suriname broers ik kom uit brazilië, goede werk suriname, jezus de is weg, waarheid, leven. nederland de is goede
Ja, hij was een communist. De verzetsgroep waar hij zich bij aansloot was ook een communistische. De krant waar hij voor schreef was ook een communistische. Hij was geen lid van een partij, maar zijn woorden en daden laten wel blijken dat hij dat was.
Er is minder armoe in Sur. dan 50 jaar geleden. De levensverwachting is in die tijd met 50 jaar gestegen. Als het land op de Nederlanders had moeten wachten was er nog geen wegverbinding van Albina naar Nieuw Nickerie geweest. Javaans-Surinaamse toeristen worden in Indonesië als rijk gezien. Het land heeft Haitiaanse en Guyanese gastarbeiders, Cubaanse huisartsen en Colombiaanse prostituees. Die komen er niet om armer te worden. Het land kent enorme problemen, maar die zijn in die 50 jaar niet erger geworden of vermeerderd. En ja, het had allemaal veel beter gekund - maar ook veel slechter.
Qua welvaart van de burgers gaat het in Frans Guyana veel beter. De loon- en productiekosten zijn zo hoog dat het departement vrijwel niets zelf kan produceren.
Ik ben geboren in 1962 en heb dus wel meegekregen wat er gebeurde in 1975 in Suriname m.b.t. de onafhankelijkheid en de grote hoeveelheid Surinamers die naar Nederland afreisden. In mijn herinnering kwamen deze mensen vooral in Amsterdam terecht. In de Bijlmermeer. Ik woonde toen in de periferie van NL, in Zeeuws-Vlaanderen, en kan me niet herinneren dat Surinamers daar terechtkwamen. Er was wel een vorm van racisme aanwezig in ieder geval. Een populair top40 liedje uit die tijd: wij willen ww, w...w... Overigens denk ik dat dat racisme t.o.v. Surinamers i.e. Surinaamse NL'ers wel een stuk verminderd is annonu t.o.v. die tijd. Er zijn nu andere minderheden waartegen het racisme wordt gebruikt en Surinamers worden meer gezien als een soort knuffel-allochtonen...(?)
Wie waren nu die Kreolen?? Er is veel verwarring over deze term. Een tante in Venezuela legde me uit dat de 'criollos' juist de 'volbloed' afstammelingen van de eerste europeanen waren.
Interessante video...als Surinamer moet ik wel vertellen erbij dat de onafhankelijkheid ook met druk van Nederland kwam. De oppositie toen der tijd wilde ook een referendum, maar dat wilde Nederland niet echt. Daarnaast moest er in de staten van Suriname twee keer gestemd worden voor de onafhankelijkheid. Bij de eerste stemming was het een 'nee' en bij de tweede een 'ja.' De 'ja' kwam omdat de coalitie iemand van de oppositie heeft omgekocht met smeergelden om er 'ja' voor te stemmen. De onafhankelijkheid was echt niet populair, ook niet bij de doorsnee Creool. Zo verliet ook een deel van de partijen de coalitie en daardoor er een minderheidskabinet was na de bekendmaking van Henck Arron over de onafhankelijkheid. De Marrons, die in een zeer achtergestelde positie waren toen, hebben later ook aangegeven dat ze geen zeggenschap hadden in het heel proces. Mede ook omdat de onafhankelijke regering van Suriname de verdragen tussen het Koningshuis/koloniale overheid en de verschillende stammen, niet heeft erkend; zeer waarschijnlijk zo geregeld door mensen in de regeringen die gekomen en zijn gegaan om hun eigen belang te dienen. In een andere documentaire zeggen ook diverse historici - en dat wordt ook deels onderwezen op scholen in Suriname - dat het Nederland was die van Suriname af wou en niet dat het de wens was van de Surinamers. En omdat Nederland dat wou, heeft Suriname maar gezegd 'kom we gaan.' Ik moet wel zeggen dat Surinamers de onafhankelijkheid nooit een goede plek hebben kunnen geven. Soms hoor je nog geluiden, zelfs van generaties niet geboren onder de Nederlandse vlag dat Suriname liever was gebleven. En alles dat daaruit voortvloeit heeft ook als resultaat dat vele Surinamers nog steeds een of andere band met Nederland voelen; ook een beetje gevoed door het onderwijs in Suriname, omdat Suriname nog steeds boeken uit Nederland gebruikt, op de geschiedenis, aardrijkskunde en biologie boeken na.
Het klopt allemaal wat u schrijft - maar wel degelijk een groot deel van de Surinaamse bevolking wil(de) onafhankelijkheid. De uitslag van een referendum was zowel in 1975 als in bv. in 2010 onvoorspelbaar geweest, al gok ik er op dat een kleine meerderheid tegen had gestemd.
Ik had in Luxemburg gewoond dn had er een Surinaamse collega. Zij stelde me op een dag voor aan een hoge ambtenaar van de Surinaamse overheid die ze toevallig kende (klein land dus ons kent ons). Ik heb hem uit eten genomen, hij was in Luxemburg voor gesprekken met Europese instanties omdat Nederland de ontwikkelingshulp had opgezegd. De volgende stop op zijn reis: Beijing. Erg interessante ontmoeting.
DIt is wel raar Stefan. Als ik surinaamse mensen spreek dan vertellen ze allemaal dat Suriname helemaal niet onafhankelijk wilde worden. Hoe verklaar je dat ?
Oh, elke Surinaamse bevolkingsgroep is verder onder te verdelen. Zo uit mijn hoofd kan ik vier marron groepen opnoemen: Aucaners, Matuariërs, Paramaccaners en Saramaccaners. Enz. enz.
Tot op heden zijn er grensgeschillen met buurlanden Guyana en Frans-Guyana. Ik maak gebruik van rechtenvrije kaarten die dit niet altijd in acht nemen.
Mijn meisje ging mee naar Nederland op 7 maart 1975 als tris militair, sinds 1996 hebben we eigen huis daar, tralies voor de ramen muren om het huis voorzien van scheermessen draad,het is momenteel erg gevaarlijk door roofovervallen, het wordt nooit meer zo mooi als voor de onafhankelijkheid
Hoewel ik het centrum van Paramaribo niet als gevaarlijk ervoer begreep ik dat het anders in andere wijken was. Wel hing er een wat terneergeslagen sfeer. Hoewel ik de mensen aardig vond en het qua geschiedenis interessant zie ik mezelf er niet snel nog eens naar toe gaan.
@@HistoryHustleNederlands Eens, maar het hangt ervan af welke wijken. Het Noorden en zeer grote delen van het zuidwesten zijn zelfs veiliger dan de binnenstad. De binnenstad is ook aan het doodbloeden jammer genoeg. Vele winkels zijn gesloten en getrokken naar de centra in het Noorden en zuidwesten en men woont er niet meer. In het zuiden van Paramaribo - dat ligt zuidelijker van het zuidwesten - heb je wel de wat meer gevaarlijkere buurten.
Buiten Paramaribo is het doorgaans wel veiliger. Zo heb je nog dat in Nickerie men deuren nauwelijks echt sluit. Als ik vragen mag, waarom zie je jezelf er niet nog eens naar toe gaan?
Interessante video wederom! Altijd goed om meer te leren over onze geschiedenis. Vooral omdat het veelal taboe is.
Dank voor het kijken.
@@HistoryHustleNederlands dank, broer, video de is veel goed
Goeie video! Ik kom uit Aruba (Caribische Nederland). In Aruba 🇦🇼 hadden we ook een beweging voor autonomie en onafhankelijkheid. Het was om af te scheiden van de Nederlandse Antillen (waarvan Curaçao al de macht hield) en om een zelfstandige land te zijn binnen het koninkrijk. We kregen onze autonomie in 1986 met sprake over compleet onafhankelijkheid in 1996, maar dat werd definitief afgesteld. De andere eilanden kozen hun status in 2010.
Het is altijd interessant om de verhalen over het onafhankelijkheid van de andere Nederlandse koloniën (zoals Suriname, Indonesië etc.) te horen. Nogmaals geweldige video.
@@Diwie8 leuk om te lezen. Dat van Aruba wist ik niet. Is er wens voor volledige onafhankelijk ook?
Heel veel dank voor je video’s. Ik kijk er naar met mijn kinderen (14 en 15) en tot mijn verbazing vinden ze het oprecht leuk en leerzaam. Keep up the good work!
Bedankt Diederik 👍
Heel leerzaam. Dank hiervoor.
Dank 👍
Thanks for that video. I am able to understand Dutrch more and more, with my Low German knowledge.
Great 👍
De onafhankelijkheid van Suriname kan ik me nog wel goed herinneren.
Steven, een mooie uitleg over dit stuk geschiedenis.
Suriname ònafhankelijk? Als de regering van dat land in geldnood is, wordt wel weer één of ander slavernijverleden opgeduikeld!
Dank Oldman 👍
ben zelf 3 X in Suriname geweest. nu weet ik meer van het land waar graag vertoef. dank hiervoor
👍
Top video, ik moet (en wil) ook meer weten over Suriname.
Nederland en Suriname hebben eenmaal een geschiedenis.
Het zou (ideetje) mooi zijn Surinamers aan het woord te laten hoe zij tegen de dingen aankijken. Wij (Nederlanders) zijn vaak onbedoeld subjectief (school, opinie, onwetendheid...).
Tip: laat je uitnodigen door Surinamers met een etentje (een land leren kennen gaat via de keuken 😊).
In Suriname werkt dat zeker!
@@marknieuweboer8099En dan moet je die Surinamers ook een keer thuis uitnodigen...
Niet oordelen maar gewoon luisteren. Daar worden mensen denk ik beter van.
Zeker een interessant land 👍
goede morgen, mijn naam is samuel de suriname de is veel mooie, allebeste suriname broers ik kom uit brazilië, goede werk suriname, jezus de is weg, waarheid, leven. nederland de is goede
Ok👍
In 2017 in Suriname geweest. Het is nog steeds een van de meest indrukwekkende reizen geweest die ik heb gedaan. Bijzondere ervaring.
Leg uit, wat maakte het voor jou bijzonder?
4:36 Anton zegt iets over het Communisme, ik weet niet wat hij daarmee bedoeld, was Anton echt Communistisch?
Wellicht had hij idealen die de communisten steunden, maar hij was geen lid van de partij geloof ik.
Ja, hij was een communist. De verzetsgroep waar hij zich bij aansloot was ook een communistische. De krant waar hij voor schreef was ook een communistische. Hij was geen lid van een partij, maar zijn woorden en daden laten wel blijken dat hij dat was.
Het is er jaren later niet beter geworden in Suriname.
Er is minder armoe in Sur. dan 50 jaar geleden. De levensverwachting is in die tijd met 50 jaar gestegen. Als het land op de Nederlanders had moeten wachten was er nog geen wegverbinding van Albina naar Nieuw Nickerie geweest. Javaans-Surinaamse toeristen worden in Indonesië als rijk gezien. Het land heeft Haitiaanse en Guyanese gastarbeiders, Cubaanse huisartsen en Colombiaanse prostituees. Die komen er niet om armer te worden.
Het land kent enorme problemen, maar die zijn in die 50 jaar niet erger geworden of vermeerderd. En ja, het had allemaal veel beter gekund - maar ook veel slechter.
Laats een stuk gehoord op NPO-1 over Suriname. Het gaat er beter dan ik dacht. Desi Bouterse is echt een duivelse uitwas.
Door de pandemie heeft de economie wel klappen gekregen.
@@HistoryHustleNederlands Volgens mij heeft Suriname een veel slechter imago dan dat het verdiend.
Achteraf toch beter geweest als we Suriname een volwaardige Nederlandse provincie hadden gemaakt. Net zoals de Fransen hebben gedaan bij Frans Guyana.
Dat zou tegen die tijd meer populariteit genieten dan de onafhankelijkheid.
Frans Guyana kost Frankrijk veel geld en ook daar gaat het niet erg best.
Frans Guyana is niet onafhankelijk geworden maar een departement van Frankrijk geworden. Ik ben benieuwd of dat qua welvaart beter af is dan Suriname.
Economisch beter zij het met veel geld van Frankrijk.
Qua welvaart van de burgers gaat het in Frans Guyana veel beter. De loon- en productiekosten zijn zo hoog dat het departement vrijwel niets zelf kan produceren.
Ik ben geboren in 1962 en heb dus wel meegekregen wat er gebeurde in 1975 in Suriname m.b.t. de onafhankelijkheid en de grote hoeveelheid Surinamers die naar Nederland afreisden. In mijn herinnering kwamen deze mensen vooral in Amsterdam terecht. In de Bijlmermeer. Ik woonde toen in de periferie van NL, in Zeeuws-Vlaanderen, en kan me niet herinneren dat Surinamers daar terechtkwamen. Er was wel een vorm van racisme aanwezig in ieder geval. Een populair top40 liedje uit die tijd: wij willen ww, w...w... Overigens denk ik dat dat racisme t.o.v. Surinamers i.e. Surinaamse NL'ers wel een stuk verminderd is annonu t.o.v. die tijd. Er zijn nu andere minderheden waartegen het racisme wordt gebruikt en Surinamers worden meer gezien als een soort knuffel-allochtonen...(?)
Dank voor je bericht.
Wie waren nu die Kreolen??
Er is veel verwarring over deze term. Een tante in Venezuela legde me uit dat de 'criollos' juist de 'volbloed' afstammelingen van de eerste europeanen waren.
In Suriname: Afro-Surinamers.
Interessante video...als Surinamer moet ik wel vertellen erbij dat de onafhankelijkheid ook met druk van Nederland kwam. De oppositie toen der tijd wilde ook een referendum, maar dat wilde Nederland niet echt. Daarnaast moest er in de staten van Suriname twee keer gestemd worden voor de onafhankelijkheid. Bij de eerste stemming was het een 'nee' en bij de tweede een 'ja.' De 'ja' kwam omdat de coalitie iemand van de oppositie heeft omgekocht met smeergelden om er 'ja' voor te stemmen.
De onafhankelijkheid was echt niet populair, ook niet bij de doorsnee Creool. Zo verliet ook een deel van de partijen de coalitie en daardoor er een minderheidskabinet was na de bekendmaking van Henck Arron over de onafhankelijkheid. De Marrons, die in een zeer achtergestelde positie waren toen, hebben later ook aangegeven dat ze geen zeggenschap hadden in het heel proces. Mede ook omdat de onafhankelijke regering van Suriname de verdragen tussen het Koningshuis/koloniale overheid en de verschillende stammen, niet heeft erkend; zeer waarschijnlijk zo geregeld door mensen in de regeringen die gekomen en zijn gegaan om hun eigen belang te dienen.
In een andere documentaire zeggen ook diverse historici - en dat wordt ook deels onderwezen op scholen in Suriname - dat het Nederland was die van Suriname af wou en niet dat het de wens was van de Surinamers. En omdat Nederland dat wou, heeft Suriname maar gezegd 'kom we gaan.'
Ik moet wel zeggen dat Surinamers de onafhankelijkheid nooit een goede plek hebben kunnen geven. Soms hoor je nog geluiden, zelfs van generaties niet geboren onder de Nederlandse vlag dat Suriname liever was gebleven. En alles dat daaruit voortvloeit heeft ook als resultaat dat vele Surinamers nog steeds een of andere band met Nederland voelen; ook een beetje gevoed door het onderwijs in Suriname, omdat Suriname nog steeds boeken uit Nederland gebruikt, op de geschiedenis, aardrijkskunde en biologie boeken na.
Dank voor het delen van je inzichten.
Het klopt allemaal wat u schrijft - maar wel degelijk een groot deel van de Surinaamse bevolking wil(de) onafhankelijkheid. De uitslag van een referendum was zowel in 1975 als in bv. in 2010 onvoorspelbaar geweest, al gok ik er op dat een kleine meerderheid tegen had gestemd.
dank seedorf, botafogo de is goede met seedorf veel leven met seedorf
👍
Ik had in Luxemburg gewoond dn had er een Surinaamse collega. Zij stelde me op een dag voor aan een hoge ambtenaar van de Surinaamse overheid die ze toevallig kende (klein land dus ons kent ons). Ik heb hem uit eten genomen, hij was in Luxemburg voor gesprekken met Europese instanties omdat Nederland de ontwikkelingshulp had opgezegd. De volgende stop op zijn reis: Beijing. Erg interessante ontmoeting.
Dank voor je bericht.
@@HistoryHustleNederlands Dank voor je zeer interessante videos. Ik kijk er altijd met veel belangstelling naar.
Zo jammer dat die "sportinstucteur' ten tonele kwam.
Tja..
DIt is wel raar Stefan. Als ik surinaamse mensen spreek dan vertellen ze allemaal dat Suriname helemaal niet onafhankelijk wilde worden. Hoe verklaar je dat ?
Dat klopt en die kwamen naar Nederland.
@@HistoryHustleNederlands Ja maar dat zijn er nogal wat. Meer dan de helft van de totale bevolking daar ?
Nee, 1/3.
👍 🙏
👋, TW.
😃
Goed dat je benoemt dat Creolen en Marrons twee aparte groepen zijn.
Zeker. Begreep van iemand dat er ook nog een onderscheid bestond tussen creolen van de stad en die van platteland.
Oh, elke Surinaamse bevolkingsgroep is verder onder te verdelen. Zo uit mijn hoofd kan ik vier marron groepen opnoemen: Aucaners, Matuariërs, Paramaccaners en Saramaccaners. Enz. enz.
Nederland heeft de onafhankelijkheid nog jaren kunnen vertragen, dit kostte Nederland wel enkele tonnen surinaamse guldens. Maar dat kon wel uit.
Leg uit.
Hoi. U gebruikt een VERKEERDE landkaart van Suriname!
Zie vastgepinde comment.
Mooi land, zal daar vast wel beter weer zijn dan hier 😂
Mwa..
Surinamers hebben minstens één ding gemeen met Nederlanders: ze klagen graag over het weer.