Είμαι και εγώ θετικός τόσο οσο δεν πάει άλλο, κάμω ρομποτική και κατασκευάζω σύγχρονα μηχανήματα αυτοματισμού. Φυσική και μαθηματικά και χημεία οι τρεις μικροί μου θεοί. Ήξερα όμως από τον αδερφό μου που ζωγραφίζει ότι μπορούσε μέσα από την τέχνη να αφουγκραστεί τον φυσικό φθαρτό κόσμο περισσοτερο καλά και απο εμένα που κατεβάζω τόμους με μαθηματικά.
1995_1996, οι αίθουσες γεμιζαν ασφυκτικά στο μάθημα του, έρχονταν δάσκαλοι και από άλλα τμήματα, με αποτέλεσμα οι καθηγητές να διαμαρτυρονται.. Εφυγες με τον τρόπο που ήθελες.. Πάντα θα σε θυμόμαστε.. Αθηνά 💕💕💕💕
Οι σοβαροί φοιτητές της Φιλοσοφικής που είχαν μελετήσει έστω και μια επιτομή ιστορίας της φιλοσοφίας ή λογοτεχνικής κριτικής τον θεωρούσαν έναν άσχετο που μιλούσε περί ανέμων και υδάτων,τούτο μου το έχει πει αναπληρωτής καθηγητής άλλου τμήματος της Φιλοσοφικής που τον είχε καθηγητή.Τώρα,τους δασκάλους που αν δεν κάνω λάθος είχαν διετή εκπαίδευση και έκαναν εξομοίωση μπορεί να τους θάμπωνε με τον ιμπρεσσιονιστικό του λόγο επειδή δεν είχαν ιδιαίτερες γνώσεις για τα θέματα που ανέφερε.Από παιδαγωγική άποψη πάντως ήταν απαράδεκτος,λαμβάνοντας υπ'οψιν ότι δίδασκε Παιδαγωγική,μιλούσε ex cathedra για άσχετα με το γνωστικό αντικείμενο θέματα χρησιμοποιώντας βαρύγδουπα σχήματα παριστάνοντας το Νιτσεικό προφήτη,ούτε διάλογο έκανε ποτέ.Γενικά,το παιδαγωγικό του μοντέλο ήταν αυταρχικό χωρίς ωστόσο να έχει εμβαθύνει σε κάποιον τομέα του επιστητού ώστε να έχει κάποιο ειδικό κύρος η άποψή του.
Το γνωστικό στυλ που έχει (χωρίς ειρμό,ρηχό και δραματικό) ομοιάζει με ανθρώπου με ιστριονική διαταραχή.Αν λάβεις υπόψιν και την επιτηδευμένη,θεατρινίστικη εκφορά του λόγου του και τις κινήσεις του βλέπεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
Γεμάτα λογοτεχνίζουσες ασυναρτησίες.Δε φαίνεται να είχε κάνει συστηματικές μεταπτυχιακές σπουδές σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταπιαστεί με κάτι χωρίς να εμπλέκει ετερόκλητα στοιχεία.Τα έργα του είναι ένα συμπίλημα (ιδεαλιστικών καταβολών σίγουρα )συντηρητικών-δασκαλίστικων αφορισμών πάνω σε θέματα αισθητικής-λογοτεχνικής κριτικής-παιδαγωγικής.Παραδείγματος χάριν καταρτίζει καταλόγους Ελλήνων ποιητών με βάση την θεωρούμενη αξία του έργου τους.Γενικά το έργο του είναι 40 χρόνια πίσω από τους Έλληνες ακαδημαϊκούς και τουλάχιστον 100 από τους Ευρωπαίους.
Έχει μεγάλο δίκιο ο καθηγητής, πρέπει να ζούμε τη κάθε μέρα, να ρουφάμε τη ζωή. Δυστυχώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας, το σύστημα στο οποίο ζούμε μας βάζει σε άλλους δρόμους, ολοένα τρέχουμε πίσω από κάτι για να το προλάβουμε, κάτι το οποίο μας αποπροσανατολιζει από τα πραγματικά μας θέλω. Είναι σαν να πρέπει να ακολουθήσουμε μια διαδρομή η οποία είναι ένας όμορφος δρόμος γεμάτος αξιοθέατα κ όμορφα πράγματα αλλά εμείς ακολουθούνε μια παράλληλη, γεμάτη πέτρες λάσπη κ αγκάθια. Η κατάληξη, ο προορισμός είναι ο ίδιος, είναι ο θάνατος. Αν έπαιρνες την πρώτη διαδρομή θα έφτανες εκεί γεμάτος κ σχεδόν ξεκούραστος. Οι περισσότεροι όμως περνούμε τη δεύτερη διαδρομή κ φτάνουμε εκεί κουρασμένοι κ ματωμενοι, ξένοι επειδή ταλαιπωρηθηκαμε κ δεν γεμίσαμε τη ψυχή μας με τα καλούδια που θα μπορούσαμε να έχουμε. Δεν χρειαζόταν να ασχοληθώ με τον Λιαντινη να το καταλάβω αυτό, χρονια τώρα το έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Είναι αυτό που έγραψα πριν όμως, μας παρασύρει η καθημερινότητα κ λοξοδρομουμε. Κατάθλιψη, για όποιον με καταλαβαινει
ΑΔΕΛΦΈ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΤΗ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ. ΔΙ ΑΥΤΟ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΖΈΡΙΑΣ ΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ. ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΞΊΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ Ο ΚΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΟ ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΑΞΙΑΚΟΥ. ΟΣΟ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΟΥ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΤΑΧΙΣΤΑ.
Το θεμα ειναι οτι αν πραγματι κατανοησει κανεις τι πραγματικα ειναι η ζωη να μαθει να απολαμβανει οποιον αγωνα κ αν κανει....ακομα κι αυτη η καθημερινοτητα που καποιους τους καταθλιβει εχει την ομορφια της .!!!!!!
Ο Λιαντίνης , στην τελευταία του πράξη ( το γράμμα που άφησε στην κόρη του ) πριν αποφασίσει να πάρει τον δρόμο ώστε συναντήσει όλους αυτούς του μεγάλους για τους οποίους μέχρι τότε μόνο μιλούσε , κατάφερε με μαθηματική ακρίβεια να περιγράψει και να "προφητεύσει" τον κόσμο που ζούμε σήμερα. Πόσο λίγοι είναι όλοι αυτοί που δεν τον θεωρούν Δάσκαλο-Καθηγητή , άνθρωπο με όραμα για την ΖΩΗ και τον ΘΑΝΑΤΟ. Τελικά κάποιοι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι όχι για μεγάλα άλλα για πολύ μικρά νοήματα. Θέλουν τον καθηγητή , όχι για να τους μάθει να σκέφτονται άλλα για να τους μάθει να λειτουργούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο , γιατί αν βγουν λίγο πιο ανατρεπτικοί φοβούνται ότι θα τους κοιτάζουν όπως κοιτάζουν αυτοί τον Λιαντίνη.
Όλοι ασχολούμαστε με το αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο και αρνουμαστε να αναρωτηθούμε εάν υπάρχει ζωή πριν τον θάνατο . Είστε τόσο τυχεροί όλοι οι μαθητές του , εύχομαι να το έχετε αντιληφθεί και να μην το αφήσατε να φύγει ποτέ από μέσα σας.
Έτυχε να διαβάσω το σχόλιο σας και μου έκανε εντύπωση ή απορία σας το αν υπάρχει ζωή πρίν τόν θάνατο. Έτσι είπα να αφήσω καί το δικό μου σχόλιο. Το κενό ανάμεσα σε δύο θανάτους είναι ή γέννηση. (Δεν υπάρχει ζωή καί θάνατος, είναι εσκεμμένα λάθος διατύπωση. Υπάρχει ό κύκλος γέννηση και θάνατος). Ή αληθινή ζωή είναι εφόσον έχει κανείς ξεπεράσει την μηχανική παγίδα του ονείρου πού είναι ή μετενσάρκωση. Επαναλαμβάνετε λόγο λήθης. (Άγνοιας της ύπαρξης μας). Ή ζωή (πού είναι κανείς χωρίς τά μπιχλιμπιδια του νου) δεν μπορεί να πεθάνει διότι δεν γεννήθηκε ποτέ. Πάντα ήταν είναι και θά είναι. Ή ζωή είναι! Όλα τα μπιχλιμπιδια είναι παρελθόν, νεκρές μνήμες παρελθόντος. Ή ζωή δεν έχει παρελθόν. Οπότε δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για αυτήν, παρά μόνο ό ίδιος που την θυμηθεί. Υπάρχει ζωή πρίν τόν θάνατο??? Ποιός ρωτά? Μάλλον ό νεκρός. Ό ζων εν τη ζωή δεν γνώρισε ποτέ τον θάνατο διότι δεν γεννήθηκε ποτέ. Όνειρο ήτανε ό θάνατος, και χάρη αυτού έμεινε αθάνατος. Ό χάρος τους παίρνει όλους, αλλά εκείνον ποιός τον παίρνει? (Δηλαδή ό χάρος είναι ό μόνος αθάνατος στην Γη?) Τώρα αυτός πού έχει γεννηθεί στο όνειρο του θά μπορέσει νά ανά - γνωρίζει την ζωή μέσα από τό όνειρο της γέννησης καί θανάτου. Στο τέλος αυτός παίρνει τον χάρο καί όχι αυτός εσένα. (Αυτό έκανε ό Λιαντίνης, τον πέθανε, καί ήταν ό ίδιος μάρτυρας αυτού. Χωρίς τον μάρτυρα δεν υπάρχει μαρτυρία γέννησης καί θανάτου, αλλά ούτε χάρου).. Τί θά ανα-γνωρίσει κανείς τό λοιπόν? Ότι είσαι καί πάντα θα είσαι ή ζωή πού δίνει στο όνειρο αξία.. Είσαι ό μάρτυρας αυτοπροσώπως,. Κάποιος πρέπει να ζει για να το ξέρει αυτό, και μόνο ή Ζωή το μπορεί καί όχι ό θάνατος. Για να είσαστε εδώ τό γνωρίζετε ήδη, απλά το έχετε ξεχάσει στο όνειρο που ζείτε. (Αφήστε τους νεκρούς νά θάψουν τους νεκρούς, είπε κάποιος. Καί αφού πέθανε και τον έθαψαν εκείνος αναστήθηκε). Εύχομαι να βγαίνει νόημα μιας καί δεν υπάρχουν λόγια να εξηγήσει κανείς τι είναι ή αληθινή ζωή.. Τόν θάνατο μπορούμε να τον δούμε ως όνειρο. Την Ζωή δεν μπορεί κανείς να τιν ονειρευτεί, διότι είναι ή μόνη πραγματικότητα που δεν την φτάνει ό νους μας. Ή αληθινή πραγματικότητα δεν είναι όνειρο, ή κάτι που αλλάζει. Πάντα είναι αυτό που είναι. Είστε ή Ζωή ή ίδια, χωρίς τά μπιχλιμπιδια.. (Σόρρυ εάν τό ζάλισα λίγο)..
Ο Πλάτων μας λέει ότι: Ακόμη και την αθανασία αν κατειχαμε, αν δεν γνωρίζαμε πως να τη χρησιμοποιήσουμε, θα μας ήταν άχρηστη!! Αξιοσέβαστη η επιλογή του μέγα διδασκάλου Δημήτρη Λιαντίνη!! Να είναι καλά η ψυχούλα του!!!
Τον Λιαντίνη τον καταλαβαίνουν και τον νιώθουν μόνο οι ανθρώποι με κοφτερή αντίληψη, όσοι γράφουν εναντίων του δυστυχώς τους λείπει η ωριμότητα του πνεύματος. Πιο αληθινός πιο καθαρός πιο φωτεινός πιο ελληνοέλληνας δεν υπήρξε δάσκαλος άλλος. Αυτός ήταν ο Λιαντίνης. Ζούσε στο παρελθόν και στο μέλλον, μπροστά από την εποχή του, όσοι δεν τον κατάλαβαν είναι οι τυφλοί που δεν μπορούν να αντέξουν το φως της αλήθειας. Αθάνατος Λιαντίνης.
Τα πες ολα.! Τετοιες προσωπικοτητες οσο περναει ο χρονος τοσο θα μεγαλωνει και η αξια τους. Και να ξερεις δε χρειαζονται συγκρισεις, ηταν απλα, οχι ο πιο. Αν καταλαβαινεις. Υπαρχουν πολλοι εναρετοι ανθρωποι ανα το κοσμο, αλλοι φαινονται πολυ, αλλοι λιγο, αλλοι καθολου, αλλα ολοι βοηθανε αυτο το κοσμο να γινει καλυτερος !
Ένα ένθετο : 7.50 λεπτών τόσο περιεκτικό !! Λίγο Καβάφης λίγο Σεφέρης κ όλος ο Λογαριασμός του Δημήτρη !! Εγώ τελείωσα αξιότιμοι συνάδελφοι. Για να σας δώ όλους στα μάτια. Όλη μου η ζωή ήταν μια προσεχτική μελέτη θανάτου.
σε αυτή την χώρα,όσοι εξ ορισμού πρέπει, δικαιώνονται ΚΑΙ μετά θάνατον ΚΑΙ 100 χρόνια ΜΕΤΑ τον θάνατο τους..βέβαια ο Λιαντίνης ανάγκη καμία για δικαίωση δεν είχε..το σπουδαιότερο κομμάτι στο ηχητικό , είναι το τελευταίο.."εγώ τελείωσα κύριοι..για να σας δω λίγο στα μάτια"...σήμερα εν ετει 2018, ουδείς μπορεί να δει πραγματικά τα μάτια ενός ανθρώπου..και γενικά ο άνθρωπος δεν μπορεί πολλά..
Και τώρα...και τώρα συνεχίζουμε να βλέπουμε τα χάλια μας. Πραγματικά νοσταλγώ να υπάρξει ή να είχα και εγώ την τύχη ενός τέτοιους καθηγητή. Μέσο αυτού θα έτρωγα και θα μάθαινα την ζωή με το κουτάλι που λέμε..μόνο εάν υπάρξει θέληση συμβαίνουν και λύονται όλα. Δύσκολα τα πράγματα στην σήμερον εποχή. Αστείρευτη η προσήλωση μου σε αυτόν ΤΟΝ ΆΝΘΡΩΠΟ. ( ΘΈΛΕΙ ΜΕΓΆΛΗ ΔΎΝΑΜΗ ΓΙΑ ΟΠΩΣ ΈΠΡΑΞΕ,ούτε εγωισμούς ούτε τίποτα,ΜΟΝΆΧΑ ΔΎΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΎΡΟΣ,τα είχε,και τα έδειξε μέχρι και την τελευταία του στιγμή. Θαρρώ που δεν θα έπρεπε να λιώσει αυτός ο άνθρωπος.. )
Δεν είμαι φιλόσοφος, είμαι των θετικών επιστημών. Τον Λιαντινη τον είχα ακουστά μονάχα λόγω εντοπιοτητας. Διαβάζοντας Χοκινκ λοιπόν είδα ότι ο εκλιπών φυσικός εκθείαζε το πρωτυπο του Ίωνα φυσικού φιλοσόφου. Μετά είδα Λιαντινη στο UA-cam. Ο Λιαντινης μου θύμισε ακριβώς αυτό το άγαλμα π έστησε ο Χοκινκ. Τον Ίωνα φυσικό που προσπαθούσε να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης.
Πρεπει να ειμαστε αγρυπνοι και να χαιρομαστε την ζωη ,αγρυπνοι ωμος και να ξερουμε ποια ειναι η πραγματικη μας κατασταση και να περναμε τον χρονο μας ....και βλεπουμε οτι δεν πανε χαμενες οι μερες μας και καθως πλησιαζουμε στο τελος.το τελος μας βρισκει συμμετρους. ωραια λογια σπανια στις μερες μας.... μην πω και αφανισμενα
@@ΜικαέλαΤουλιατου δείτε από το σημείο 28:16 και μέχρι το τέλος το βίντεο εδώ στο UA-cam στο κανάλι του Γιώργου Χαραλαμπίδη "επαφές ενσαρκωμένων και άσαρκων ψυχών"από τον Πορφύριο. Αναφέρεται σε δύο ειδών θάνατο,τον φυσικό και αυτόν που πετυχαίνουν οι φιλόσοφοι,που δεν είναι αυτοκτονία. Είναι αυτοθέλητη η έξοδος της ψυχής.
Μα τι καλοταξιδος κυρα μου .. αυτοκτονιμενος και καλοταξιδος δεν πανε μαζι... η ψυχη του εκει που τον βρηκαν εμηνε σε μια σκοτηνει τρυπα στο σκοτος και την μαβρηλα
Ο Λιαντίνης, κατά τή γνώμη μου, κινήθηκε από εγωισμό: θέλησε νά ορίση ο ίδιος τήν ημερομηνία τού θανάτου του, νομίζοντας ότι έτσι τόν νίκησε!!! Τό λιγώτερο που έχασε, ήταν κάποια χρόνια που θά μπορούσε νά προσφέρη στή γυναίκα του, στό παιδί του καί στόν κόσμο. Δέν νικιέται έτσι ο θάνατος. Είναι σάν νά μυρίζεσαι ότι έτσι όπως πάει η κατάσταση, θά σέ χωρίση η κοπέλλα σου καί τή χωρίζεις πρώτος γιά νά πής μετά: δέ μέ χώρισε αυτή, εγώ τή χώρισα!!!
Η ζωη είναι ένα τραγικό παιχνίδι εις βάρος μας. Επαναστάτησε στους αδικους κανόνες της. Δεν νίκησε το θάνατο. Αυτό είναι αδύνατον. Έκανε όμως την επανάσταση του και βέβαια δεν πήγε χαμένη. @@tadinwel
το βλεπω πολλεςφορες, κυριως οταν ειμαι στα κατω μου...Μου κανει καλο, μου κανει καλο ν ακουω αυτη τη φωνη του "ταγμενου δασκαλου" (και γω εκπαιδευτικος ειμαι) που σπαει τις νορμες και λεει αυτα που πρεπει να πει...Ξαναηρθα λοιπον σ αυτο το βιντεο για ν ακουσω, ν ακουσω έναν ανθρωπο που πιστευει οσα λεει...Ειθε να εχει βρει γαληνη!
Κατα λαθος γεννήθηκε στον καιρο μας! Άργησε μονο 2500 χρονια...!μπορεί κάποιος να καταλάβει μονο σπο αυτό το ηχητικό οτι ο Άνθρωπος ηταν Έλληνας με την γνήσια σημασια του.
Ποτε δεν καταλαβα γιατι αποφασισε να βαλει τελος στη ζωη του.Διαβασα παρακατω σχολια κατακριτικα αλλα και υπερ του,δεν ξερω,πιστευω οτι ηταν ανθρωπος που οφειλε να δωσει,απο το ποστο που υπηρετουσε πολλα σε νεους της εποχης του φοιτητες,πιστευω θα εβαζε λιθαρακι σε μια καλυτερη κοινωνια.Πιστευω οτι τετοιοι ανθρωποι,εχουν υποχρεωση απο το ποστο τους να μαχονται μεχρι τελους,οχι να τα παρατανε,κριμα.
Τροπον τινα αυτοκτονησε και ο Σωκρατης με τια επιλογες του . Θα μπορουσε να δραπετευσει , αλλα προτιμησε να μεινει στη φυλακη , γνωριζοντας το τελος του .
Υπάρχει κι άλλος δάσκαλος επί τού πρακτέου, ο οποίος ήταν συνεπέστατος μέ αυτά που δίδασκε καί όχι μόνο δέν αυτοκτόνησε, αλλά υπέμεινε μαρτυρικό καί αργό θάνατο.
πάτσι και πόστα...και πάντα τα χειρότερα μένουν..και αυτός ο άνθρωπος τα καλύτερα τα προσπέρασε και εστίασε στα χειρότερα,20 χρόνια πρό των εμφανίσεων τους
Ο Λιαντίνης, κατά τή γνώμη μου, κινήθηκε από εγωισμό: θέλησε νά ορίση ο ίδιος τήν ημερομηνία τού θανάτου του, νομίζοντας ότι έτσι τόν νίκησε!!! Τό λιγώτερο που έχασε, ήταν κάποια χρόνια που θά μπορούσε νά προσφέρη στή γυναίκα του, στό παιδί του καί στόν κόσμο. Δέν νικιέται έτσι ο θάνατος. Είναι σάν νά μυρίζεσαι ότι έτσι όπως πάει η κατάσταση, θά σέ χωρίση η κοπέλλα σου καί τή χωρίζεις πρώτος γιά νά πής μετά: δέ μέ χώρισε αυτή, εγώ τή χώρισα!!!
@@tadinwel υπαρχει παντα λιγη αλαζονεια στην αυτοχειρια (οταν δεν μιλαμε για μαζικες αυτοχειριες που γινονται με αλλο σκοπο πχ καμικαζι αυτοκτονιας) αλλα ακομα κι αν ηταν αλαζονας απεναντι στο θανατο το δικαιούνταν..αν δεν ηταν αυτος τοτε ποιος;επιπλεον ετσι εμεινε στην ιστορια..αλλιως οσο καλα κ να τα ελεγε θα εμενε για παντα στην αφάνεια..ενας ακομα καλος καθηγητης αγαπητος στο κοινο..υπαρχουν πολλοι..λιαντινης ομως ενας!
@@ΦαιηΣιαρκα Αγαπητή μου, θά διαφωνήσω: υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που έμειναν στήν ιστορία, χωρίς νά αυτοκτονήσουν, μόνο από τά λεγόμενά τους, δέν χρειάζεται νά σάς αναφέρω ονόματα, πιστεύω ότι γνωρίζετε. Αυτοί έμειναν στήν ιστορία μέ τό σπαθί τους καί όχι λάθρα. Καί ο Στάλιν καί ο Χίτλερ έμειναν στήν ιστορία, αλλά μέ αρνητικό τρόπο. Ο σωστός άνθρωπος, πιστεύω, δέν επιδιώκει νά μείνη στήν ιστορία μέ τεχνητά μέσα, αυτό έρχεται μόνο του. Μέ τόν ίδιο τρόπο που καί ένας που τό παίζει , ουσιαστικά κρύβει τήν ανασφάλειά του. Αλλά έστω, εφ' όσον ο Λιαντίνης ήταν αγαπητός σέ πολλούς καί κρίνετε ότι τά έλεγε τόσο καλά, δέν θά έπρεπε νά επιδιώξη νά παραμείνη στή ζωή, ώστε νά ωφελήση ακόμα περισσότερο τόν κόσμο από τήν παρουσία του;
@@tadinwel δεν εννοω οτι ο λιαντινης επελεξε ν αφαιρεσει τη ζωη του με σκοπο να μεινει στην ιστορια..οι λογοι ηταν σιγουρα αλλοι..ωστοσο πετυχε μεσω της πραξης του αυτης και ας μη γελιομαστε περισσοτερο εξαιτιας της εξαφανισης του που για πολλα χρονια καλυπτοταν απο ενα πεπλο μυστηριου και γεννουσε ασυστολα θεωρίες συνομωσίας,πετυχε ν ακουστει ο λογος του και να γνωρισει το ευρυ κοινο εναν μεγαλο στοχαστη, κατ εμε μια ενδιαφερουσα προσωπικοτητα,εναν ανθρωπο που μπορει να προβληματισει το νου και να εμπνευσει (προνομιο λιγων).δε χρειαζοταν η αυτοκτονια εννοειται αλλα στην δικη του περιπτωση ηταν το μεσο (ασυνειδητα ελπιζω) για να μεινει στην ιστορια.
Ο θεός έδωσε την ζωή για να την ζούμε, όχι να την αφαιρούμε. Ο καθηγητής έκανε λάθος, σε αυτήν την επιλογή του. Ήτανε σπουδαίος ως καθηγητής, αλλά η επιλογη να βάλει τέλος την ζωή του, ίσως αποδειχθεί και μοιραία στην μετά θάνατον ζωή. Λέω ίσως διότι ο θεός αποφασίζει. Οι άνθρωποι που ζουν χωρίς τίποτα, με ταπείνωση, δεν βάζουν τέλος την ζωή τους, αλλα ζουν έστω και αν η ζωή τους είναι ένα μαρτύριο. κ.καθηγητα ο θεός να αναπαύσει την ψυχή σάς, και να μην λογαριάσει την επιπόλαια πράξη σας!!
@miltiadis mpoukouvalas Η λεξη επιπολαιος προερχεται απο τη λεξη επιπολης που σημαινει επιφανειακα. Επιπολαιη ειναι μια πραξη που δεν την σκεφτεται κ δεν την αναλυει καποιος σε βαθος και με προσοχη πριν την επιτελεσει, μια επιπολαιη πραξη γινεται απο παρορμηση οχι απο φιλοσοφηση τοσων ετων,αρα η αποφαση του δεν ηταν επιπολαιη. Ασχετως αν συμφωνω ή οχι με την πραξη του, μονο επιπολαιη δε μπορει να τη χαρακτηρισει κανεις.
@@marialiakou3957 Αγαπητή μου Μαρία, αν δεν ήτανε επιπόλαιη η πράξη του κυρίου Λιαντίνη τότε τι ήτανε? Κατόπιν ώριμης σκέψεως έγινε η πράξη αυτή? Η μήπως μετά από τόσα χρόνια αναζήτησης ο κύριος Λιαντίνης βρήκε τι υπάρχει μετά τον θάνατον και έφυγε χωρίς να μας ενημερώσει, με μια σύριγγα στο χέρι, προφανώς με δηλητήριο. Ενώ μπήκες στον κόπο να αναλύσεις την λέξη επιπόλαιος και πολλή σωστά την ανελυσες δεν μπήκες όμως στον κόπο να μας πεις την δική σου γνώμη για την πράξη του κυρίου Λιαντίνη. Εμείς ως χριστιανοί δεν κρίνουμε κανέναν, δεν έχουμε το δικαίωμα αυτό, διότι όπως κρίνουμε έτσι θα μας κρίνει και ο θεός, λέμε όμως ότι τέτοιες πράξεις είναι εκτός χριστιανικής ζωής, είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, και θα κοστίσει την αιώνια ζωή. Σύμφωνα με την Ελληνική φιλοσοφία, η ψυχή προϋπάρχει (Πλάτων) ή ένα μέρος της εισέρχεται αργότερα (Αριστοτέλης). Παράλληλα οι Ιουδαίοι, επειδή δέχονταν ότι σε περίπτωση φόνου ενός εμβρύου που δεν είναι διαμορφωμένο δεν χρειαζόταν εκδίκηση-τιμωρία, δίδασκαν εμπράκτως ότι η ψυχή εισέρχεται στον άνθρωπο μετά τη σύλληψη. Αντιθέτως οι Καππαδόκες Πατέρες, ερμηνεύοντες ορθά την ευαγγελική ρήση, εδίδαξαν ότι ο άνθρωπος είναι από την αρχή ολόκληρος. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι κατά τη σύλληψη του Χριστού ο Άγγελος είπε στη Θεοτόκο «ο Κύριος μετά σού». Στην προκειμένη περίπτωση ο Χριστός είναι ολόκληρος και δεν νοείται ως άψυχο, άμυαλο ον. Στο πλαίσιο μάλιστα της παραπάνω Ορθόδοξης διδασκαλίας η Γέννηση του Χριστού δεν αποτελεί χωρισμό της Αγίας Τριάδος αλλά υπερφυή παρουσία, αφού κατά την ποιητική διατύπωση στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε «μετάβασις τοπική» αλλά «συγκατάβασις θεϊκή». Ο κύριος Λιαντίνης είχε πει κάποτε ότι διάβασε τρεις η πέντε φορές την αγία γραφή, και εμμέσως πλην σαφώς την απεριψε. Αν βρίσκονταν σήμερα στην ζωή θα του λέγαμε ότι την διαβάσετε κύριε Λιαντίνη αλλά δεν την καταλάβατε, διότι αν την είχατε καταλάβει δεν θα την είχατε απορρίψει.
Με βάση τις απόψεις του, πολλοί το είχαν σχεδόν καταλάβει (ότι θα έδινε τέλος στη ζωή του), μόνο ο ίδιος όμως το γνώριζε πραγματικά. Όλοι δε ήλπιζαν να μη το κάνει!! Αυτός ήταν αδίστακτος και δε σεβάστηκε κανενός την επιθυμία - μόνο τη δικιά του εγωιστική επιθυμία εκτέλεσε. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφαιρούμε κανενός τη ζωή, ούτε τη δικιά μας. Κατά την άλλη άποψη "η φύση τον πήρε ..." [με τον τρόπο που διάλεξε την εξοδο του], αυτός απλά αρνήθηκε να αντισταθεί ...
Και ποιός κρίνει άν έχουμε ή όχι το δικαίωμα να αφαιρέσουμε την ζωή μας; Ποιός αν όχι ο ίδιος ο ελεύθερος άνθρωπος και ποιός μπορεί να μας στερήσει αυτό το ΔΙΚΑΙΩΜΑ;
Με βάση τις απόψεις του, πολλοί το είχαν σχεδόν καταλάβει, μόνο ο ίδιος όμως το γνώριζε πραγματικά. Όλοι δε ήλπιζαν να μη το κάνει!! Αυτός ήταν αδίστακτος και δε σεβάστηκε κανενός την επιθυμία - μόνο τη δικιά του εγωιστική επιθυμία εκτέλεσε. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφαιρούμε κανενός τη ζωή, ούτε τη δικιά μας. Κατά την άλλη άποψη "η φύση τον πήρε ..." [με τον τρόπο που διάλεξε την εξοδο του], αυτός απλά αρνήθηκε να αντισταθεί ...
ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΚΙ ΑΓΑΠΗ ΜΟΝΟ (ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ). ΕΦ ΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΑΧΡΟΝΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΕΧΟΜΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΨΟΥΜΕ ΑΥΤΟΒΟΥΛΑ. ΙΣΩΣ Ο ΑΥΤΟΧΕΙΡ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΧΥΡΟΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΘΕΣΗ ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΡΥΓΗΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΡΑΝΙΔΑΣ.
Αρρωστησε και δεν τον καταλαβε κανεις .. καταθλιψη .. ο εξω απεδω μπηκε μεσα του ... αλιως δεν εξηγιετε .. και ο τοπος που βρεθηκε ακομα πιο στοιχιομενος και ηθελε να καη ... δαιμονισμος σηγουρα ... εξορκησμο στον τοπο που βρεθηκε μπας και βρη η ψυχη του το φως.
Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι τέτοιοι δάσκαλοι,αλλά δυστυχώς απουσιάζουν.Όσο για τα λάθη ας ψάξουμε ανάμεσα στις υπάρχουσες μετριότητες τους "αλάθητους"!!!!!!!
Ο καθηγητής Λιαντίνης σε όλη τη ζωή του και στα έργα του αγνόησε σκόπιμα το πιο βασικό πράγμα από το οποίο πάσχει η ανθρωπότητα : Ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητος από τον εαυτό του και είναι δούλος του εαυτού του που είναι εχθρός του. Και αυτό είναι η αμαρτία που βασανίζει τον κόσμο. Λοιπόν το ερώτημα είναι πως θα απαλλαγούμε από την δουλεία του εχθρού του εαυτού μας? Μόνο δια του Ιησού Χριστού .
Επιλογή του ήταν. Σύμφωνα με τον Πορφύριο οι φιλόσοφοι μπορούν να επιλέξουν την ώρα του θανάτου τους και στην περίπτωση αυτή δεν είναι αυτοκτονία. Είναι αυτοθέλητη η αποχώρηση της ψυχής από το σώμα.
Όσοι είχατε την τύχη να το έχετε καθηγητή και γίνατε οι ίδιοι καθηγητές προσπαθήστε να έχετε λίγο έστω από το ήθος του και διδάξτε τους μαθητές σας...
Είμαι εκπαιδευτικός. Των θετικών επιστημών. Τυχαία είδα μερικά βίντεο αυτού του ανθρώπου. Θεέ μου πόσο μικρός και ασήμαντος νιώθω!!!
Είμαι και εγώ θετικός τόσο οσο δεν πάει άλλο, κάμω ρομποτική και κατασκευάζω σύγχρονα μηχανήματα αυτοματισμού. Φυσική και μαθηματικά και χημεία οι τρεις μικροί μου θεοί. Ήξερα όμως από τον αδερφό μου που ζωγραφίζει ότι μπορούσε μέσα από την τέχνη να αφουγκραστεί τον φυσικό φθαρτό κόσμο περισσοτερο καλά και απο εμένα που κατεβάζω τόμους με μαθηματικά.
@@petroslousias μάλλον κάτι δεν κανεις καλά. Άλλαξε ρότα, θα καείς.
ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΑΓΑΠΩ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΑΡΙΣΑΝΕ ΕΝΑ ΔΑΚΡΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΓΩΣΟΥΝ
πολυ ομορφο αυτο.. ειναι δικο σας? ή ειναι καποιου αλλου?
Δικό σου?
αληθές@@vasilis9739
ποσο ωραιο.....
1995_1996, οι αίθουσες γεμιζαν ασφυκτικά στο μάθημα του, έρχονταν δάσκαλοι και από άλλα τμήματα, με αποτέλεσμα οι καθηγητές να διαμαρτυρονται.. Εφυγες με τον τρόπο που ήθελες.. Πάντα θα σε θυμόμαστε.. Αθηνά 💕💕💕💕
Οι σοβαροί φοιτητές της Φιλοσοφικής που είχαν μελετήσει έστω και μια επιτομή ιστορίας της φιλοσοφίας ή λογοτεχνικής κριτικής τον θεωρούσαν έναν άσχετο που μιλούσε περί ανέμων και υδάτων,τούτο μου το έχει πει αναπληρωτής καθηγητής άλλου τμήματος της Φιλοσοφικής που τον είχε καθηγητή.Τώρα,τους δασκάλους που αν δεν κάνω λάθος είχαν διετή εκπαίδευση και έκαναν εξομοίωση μπορεί να τους θάμπωνε με τον ιμπρεσσιονιστικό του λόγο επειδή δεν είχαν ιδιαίτερες γνώσεις για τα θέματα που ανέφερε.Από παιδαγωγική άποψη πάντως ήταν απαράδεκτος,λαμβάνοντας υπ'οψιν ότι δίδασκε Παιδαγωγική,μιλούσε ex cathedra για άσχετα με το γνωστικό αντικείμενο θέματα χρησιμοποιώντας βαρύγδουπα σχήματα παριστάνοντας το Νιτσεικό προφήτη,ούτε διάλογο έκανε ποτέ.Γενικά,το παιδαγωγικό του μοντέλο ήταν αυταρχικό χωρίς ωστόσο να έχει εμβαθύνει σε κάποιον τομέα του επιστητού ώστε να έχει κάποιο ειδικό κύρος η άποψή του.
@@dickn.ormous1064 Ρήτορα θα τον χαρακτήριζα. Όχι καθηγητή. Δεν εστιάζει σε κάτι συγκεκριμένο όπως λες.
Το γνωστικό στυλ που έχει (χωρίς ειρμό,ρηχό και δραματικό) ομοιάζει με ανθρώπου με ιστριονική διαταραχή.Αν λάβεις υπόψιν και την επιτηδευμένη,θεατρινίστικη εκφορά του λόγου του και τις κινήσεις του βλέπεις ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.
@@dickn.ormous1064 για τα βιβλία του τι γνώμη έχεις?
Γεμάτα λογοτεχνίζουσες ασυναρτησίες.Δε φαίνεται να είχε κάνει συστηματικές μεταπτυχιακές σπουδές σε κάποιο συγκεκριμένο αντικείμενο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταπιαστεί με κάτι χωρίς να εμπλέκει ετερόκλητα στοιχεία.Τα έργα του είναι ένα συμπίλημα (ιδεαλιστικών καταβολών σίγουρα )συντηρητικών-δασκαλίστικων αφορισμών πάνω σε θέματα αισθητικής-λογοτεχνικής κριτικής-παιδαγωγικής.Παραδείγματος χάριν καταρτίζει καταλόγους Ελλήνων ποιητών με βάση την θεωρούμενη αξία του έργου τους.Γενικά το έργο του είναι 40 χρόνια πίσω από τους Έλληνες ακαδημαϊκούς και τουλάχιστον 100 από τους Ευρωπαίους.
Έχει μεγάλο δίκιο ο καθηγητής, πρέπει να ζούμε τη κάθε μέρα, να ρουφάμε τη ζωή. Δυστυχώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας, το σύστημα στο οποίο ζούμε μας βάζει σε άλλους δρόμους, ολοένα τρέχουμε πίσω από κάτι για να το προλάβουμε, κάτι το οποίο μας αποπροσανατολιζει από τα πραγματικά μας θέλω. Είναι σαν να πρέπει να ακολουθήσουμε μια διαδρομή η οποία είναι ένας όμορφος δρόμος γεμάτος αξιοθέατα κ όμορφα πράγματα αλλά εμείς ακολουθούνε μια παράλληλη, γεμάτη πέτρες λάσπη κ αγκάθια. Η κατάληξη, ο προορισμός είναι ο ίδιος, είναι ο θάνατος. Αν έπαιρνες την πρώτη διαδρομή θα έφτανες εκεί γεμάτος κ σχεδόν ξεκούραστος. Οι περισσότεροι όμως περνούμε τη δεύτερη διαδρομή κ φτάνουμε εκεί κουρασμένοι κ ματωμενοι, ξένοι επειδή ταλαιπωρηθηκαμε κ δεν γεμίσαμε τη ψυχή μας με τα καλούδια που θα μπορούσαμε να έχουμε. Δεν χρειαζόταν να ασχοληθώ με τον Λιαντινη να το καταλάβω αυτό, χρονια τώρα το έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Είναι αυτό που έγραψα πριν όμως, μας παρασύρει η καθημερινότητα κ λοξοδρομουμε. Κατάθλιψη, για όποιον με καταλαβαινει
ΑΔΕΛΦΈ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΤΗ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ.
ΔΙ ΑΥΤΟ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΙΖΈΡΙΑΣ ΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ.
ΕΥΕΛΠΙΣΤΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΞΊΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ Ο ΚΑΘΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΟ ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΕΛΛΑΝΙΟΥ ΑΞΙΑΚΟΥ.
ΟΣΟ ΔΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΟΥ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΡΜΟΖΕΙ ΤΑΧΙΣΤΑ.
Το θεμα ειναι οτι αν πραγματι κατανοησει κανεις τι πραγματικα ειναι η ζωη να μαθει να απολαμβανει οποιον αγωνα κ αν κανει....ακομα κι αυτη η καθημερινοτητα που καποιους τους καταθλιβει εχει την ομορφια της .!!!!!!
... Υπάρχει ομορφιά στην ηθική!!!! Χαίρε Δημητριε...
Ο Λιαντίνης , στην τελευταία του πράξη ( το γράμμα που άφησε στην κόρη του ) πριν αποφασίσει να πάρει τον δρόμο ώστε συναντήσει όλους αυτούς του μεγάλους για τους οποίους μέχρι τότε μόνο μιλούσε , κατάφερε με μαθηματική ακρίβεια να περιγράψει και να "προφητεύσει" τον κόσμο που ζούμε σήμερα.
Πόσο λίγοι είναι όλοι αυτοί που δεν τον θεωρούν Δάσκαλο-Καθηγητή , άνθρωπο με όραμα για την ΖΩΗ και τον ΘΑΝΑΤΟ.
Τελικά κάποιοι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι όχι για μεγάλα άλλα για πολύ μικρά νοήματα.
Θέλουν τον καθηγητή , όχι για να τους μάθει να σκέφτονται άλλα για να τους μάθει να λειτουργούν μέσα σε ένα συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο , γιατί αν βγουν λίγο πιο ανατρεπτικοί φοβούνται ότι θα τους κοιτάζουν όπως κοιτάζουν αυτοί τον Λιαντίνη.
Όλοι ασχολούμαστε με το αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο και αρνουμαστε να αναρωτηθούμε εάν υπάρχει ζωή πριν τον θάνατο .
Είστε τόσο τυχεροί όλοι οι μαθητές του , εύχομαι να το έχετε αντιληφθεί και να μην το αφήσατε να φύγει ποτέ από μέσα σας.
Έτυχε να διαβάσω το σχόλιο σας και μου έκανε εντύπωση ή απορία σας το αν υπάρχει ζωή πρίν τόν θάνατο.
Έτσι είπα να αφήσω καί το δικό μου σχόλιο.
Το κενό ανάμεσα σε δύο θανάτους είναι ή γέννηση.
(Δεν υπάρχει ζωή καί θάνατος, είναι εσκεμμένα λάθος διατύπωση. Υπάρχει ό κύκλος γέννηση και θάνατος).
Ή αληθινή ζωή είναι εφόσον έχει κανείς ξεπεράσει την μηχανική παγίδα του ονείρου πού είναι ή μετενσάρκωση. Επαναλαμβάνετε λόγο λήθης.
(Άγνοιας της ύπαρξης μας).
Ή ζωή (πού είναι κανείς χωρίς τά μπιχλιμπιδια του νου) δεν μπορεί να πεθάνει διότι δεν γεννήθηκε ποτέ. Πάντα ήταν είναι και θά είναι.
Ή ζωή είναι!
Όλα τα μπιχλιμπιδια είναι παρελθόν, νεκρές μνήμες παρελθόντος.
Ή ζωή δεν έχει παρελθόν. Οπότε δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για αυτήν, παρά μόνο ό ίδιος που την θυμηθεί.
Υπάρχει ζωή πρίν τόν θάνατο???
Ποιός ρωτά?
Μάλλον ό νεκρός.
Ό ζων εν τη ζωή δεν γνώρισε ποτέ τον θάνατο διότι δεν γεννήθηκε ποτέ.
Όνειρο ήτανε ό θάνατος, και χάρη αυτού έμεινε αθάνατος. Ό χάρος τους παίρνει όλους, αλλά εκείνον ποιός τον παίρνει?
(Δηλαδή ό χάρος είναι ό μόνος αθάνατος στην Γη?)
Τώρα αυτός πού έχει γεννηθεί στο όνειρο του θά μπορέσει νά ανά - γνωρίζει την ζωή μέσα από τό όνειρο της γέννησης καί θανάτου.
Στο τέλος αυτός παίρνει τον χάρο καί όχι αυτός εσένα. (Αυτό έκανε ό Λιαντίνης, τον πέθανε, καί ήταν ό ίδιος μάρτυρας αυτού. Χωρίς τον μάρτυρα δεν υπάρχει μαρτυρία γέννησης καί θανάτου, αλλά ούτε χάρου)..
Τί θά ανα-γνωρίσει κανείς τό λοιπόν?
Ότι είσαι καί πάντα θα είσαι ή ζωή πού δίνει στο όνειρο αξία.. Είσαι ό μάρτυρας αυτοπροσώπως,. Κάποιος πρέπει να ζει για να το ξέρει αυτό, και μόνο ή Ζωή το μπορεί καί όχι ό θάνατος.
Για να είσαστε εδώ τό γνωρίζετε ήδη, απλά το έχετε ξεχάσει στο όνειρο που ζείτε.
(Αφήστε τους νεκρούς νά θάψουν τους νεκρούς, είπε κάποιος. Καί αφού πέθανε και τον έθαψαν εκείνος αναστήθηκε).
Εύχομαι να βγαίνει νόημα μιας καί δεν υπάρχουν λόγια να εξηγήσει κανείς τι είναι ή αληθινή ζωή..
Τόν θάνατο μπορούμε να τον δούμε ως όνειρο.
Την Ζωή δεν μπορεί κανείς να τιν ονειρευτεί, διότι είναι ή μόνη πραγματικότητα που δεν την φτάνει ό νους μας.
Ή αληθινή πραγματικότητα δεν είναι όνειρο, ή κάτι που αλλάζει.
Πάντα είναι αυτό που είναι.
Είστε ή Ζωή ή ίδια, χωρίς τά μπιχλιμπιδια..
(Σόρρυ εάν τό ζάλισα λίγο)..
Ο Πλάτων μας λέει ότι: Ακόμη και την αθανασία αν κατειχαμε, αν δεν γνωρίζαμε πως να τη χρησιμοποιήσουμε, θα μας ήταν άχρηστη!! Αξιοσέβαστη η επιλογή του μέγα διδασκάλου Δημήτρη Λιαντίνη!! Να είναι καλά η ψυχούλα του!!!
Περίμενες τον Πλάτων να στο πει; Σκέψου αν ήσουν αθάνατος πόσο δυστυχής θα ήσουν.
δε ζούμε... δε ζούμε... απλά προσπαθούμε να μη πεθάνουμε..
ζουμε οταν γαμαμε και το απολαμβανουμε αμοιβαια κα εντονα. Αλλιως αργοπεθνουμε.
@@hksMovies
Γα@€τε γιατί χανόμαστε,επιασες το νόημα της ζωης.
@PANOS SIOPIS θα οι χ;
👍👍👍👍
Το νόημα ειναι να πεθάνεις ένδοξα. Ζήσεις δε ζήσεις, δεν νοιάζεται κανείς, παρά μόνο ο εαυτός σου.
Έλληνες που θα λείπουν πάντα απο την Ελλάδα κρίμα να μην έχουμε άλλους 100. Θα ήτανε αρκετοί.
Τον Λιαντίνη τον καταλαβαίνουν και τον νιώθουν μόνο οι ανθρώποι με κοφτερή αντίληψη, όσοι γράφουν εναντίων του δυστυχώς τους λείπει η ωριμότητα του πνεύματος. Πιο αληθινός πιο καθαρός πιο φωτεινός πιο ελληνοέλληνας δεν υπήρξε δάσκαλος άλλος. Αυτός ήταν ο Λιαντίνης. Ζούσε στο παρελθόν και στο μέλλον, μπροστά από την εποχή του, όσοι δεν τον κατάλαβαν είναι οι τυφλοί που δεν μπορούν να αντέξουν το φως της αλήθειας. Αθάνατος Λιαντίνης.
Τα πες ολα.! Τετοιες προσωπικοτητες οσο περναει ο χρονος τοσο θα μεγαλωνει και η αξια τους. Και να ξερεις δε χρειαζονται συγκρισεις, ηταν απλα, οχι ο πιο. Αν καταλαβαινεις.
Υπαρχουν πολλοι εναρετοι ανθρωποι ανα το κοσμο, αλλοι φαινονται πολυ, αλλοι λιγο, αλλοι καθολου, αλλα ολοι βοηθανε αυτο το κοσμο να γινει καλυτερος !
Είναι και πολλοί "διαβασμένοι", απεσταλμενοι στο διαδίκτυο από τα ιερατεία, βαλμενοι να αποδομισουν ότι θεωρούν εχθρικό. Τους προγόνους μας δηλαδή.
Ένα ένθετο : 7.50 λεπτών τόσο περιεκτικό !! Λίγο Καβάφης λίγο Σεφέρης κ όλος ο Λογαριασμός του Δημήτρη !! Εγώ τελείωσα αξιότιμοι συνάδελφοι. Για να σας δώ όλους στα μάτια. Όλη μου η ζωή ήταν μια προσεχτική μελέτη θανάτου.
διαβάζω κάποια σχόλια και πραγματικά λυπάμε για την κακία και την χολή που βγάζουν μερικοί άνθρωποι
Εγώ λυπάμαι που λυπάσαι.
μεγάλη και σπάνια μορφή, ενός λαμπρού φιλοσόφου. σας ευχαριστώ για την ανάρτηση.
Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη για την βιογραφία του μεγάλου Λιαντίνη. Την διάβασα στα ελληνικά, με το επίπεδο Β1, τόσο θαυμάζω αυτός ο άνθρωπος !
Συγκλονιστικός!!!!!
Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο, ή μάλλον δεν τον είχα ακουστά μέχρι σήμερα, αλλά με αυτό το ηχητικό, νιώθω σήμερα οτι γνώρισα εναν πολύ μεγάλο ΆΝΘΡΩΠΟ
σε αυτή την χώρα,όσοι εξ ορισμού πρέπει, δικαιώνονται ΚΑΙ μετά θάνατον ΚΑΙ 100 χρόνια ΜΕΤΑ τον θάνατο τους..βέβαια ο Λιαντίνης ανάγκη καμία για δικαίωση δεν είχε..το σπουδαιότερο κομμάτι στο ηχητικό , είναι το τελευταίο.."εγώ τελείωσα κύριοι..για να σας δω λίγο στα μάτια"...σήμερα εν ετει 2018, ουδείς μπορεί να δει πραγματικά τα μάτια ενός ανθρώπου..και γενικά ο άνθρωπος δεν μπορεί πολλά..
@@SuperNikolas1980 ω
ΦΟΒΕΡΗ ΣΤΕΡΝΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ. Ο Ελληνισμός στο μεγαλείο του!!!
κάθε ομιλία του και διδαχές ζωής μας... ένα μάθημα διδακτεας ύλης σχολείων μας έπρεπε να γίνει η διδασκαλία του...
Εξαιρετικός. Εκπληκτικός.
Και τώρα...και τώρα συνεχίζουμε να βλέπουμε τα χάλια μας. Πραγματικά νοσταλγώ να υπάρξει ή να είχα και εγώ την τύχη ενός τέτοιους καθηγητή. Μέσο αυτού θα έτρωγα και θα μάθαινα την ζωή με το κουτάλι που λέμε..μόνο εάν υπάρξει θέληση συμβαίνουν και λύονται όλα. Δύσκολα τα πράγματα στην σήμερον εποχή. Αστείρευτη η προσήλωση μου σε αυτόν ΤΟΝ ΆΝΘΡΩΠΟ. ( ΘΈΛΕΙ ΜΕΓΆΛΗ ΔΎΝΑΜΗ ΓΙΑ ΟΠΩΣ ΈΠΡΑΞΕ,ούτε εγωισμούς ούτε τίποτα,ΜΟΝΆΧΑ ΔΎΝΑΜΗ ΚΑΙ ΚΎΡΟΣ,τα είχε,και τα έδειξε μέχρι και την τελευταία του στιγμή. Θαρρώ που δεν θα έπρεπε να λιώσει αυτός ο άνθρωπος.. )
Μεγάλος δάσκαλος.. ΑΘΑΝΑΤΟΣ.. Έμεινε στην ιστορία..
Ένας φιλόσοφος.. Ογκόλιθος! Εμείς δεν τον γνωρίσαμε. Όμως καταλαβαίνουμε το μέγεθος του!
@onoma eponimo αφού δεν τον γνώρισες. Γιατί έχεις άποψη άραγε?
@onoma eponimo εσύ που κρίνεις να μας πεις? Εσύ δεν είσαι νεοέλληνας?
@onoma eponimo εσύ δεν έχεις τι να κάνεις κ δεν χρειάζεται να σου απαντώ βασικά δεν αξίζει να ασχοληθώ μαζί σου.. Αριστοτέλη.
@onoma eponimoμικρός ήθελες να γίνεις έξυπνος.. Κρίμα που δεν τα κατάφερες.
@onoma eponimo η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά με την περίπτωση σου.
Αθάνατος στο πάνθεον των καλύτερων !
Δεν είμαι φιλόσοφος, είμαι των θετικών επιστημών. Τον Λιαντινη τον είχα ακουστά μονάχα λόγω εντοπιοτητας. Διαβάζοντας Χοκινκ λοιπόν είδα ότι ο εκλιπών φυσικός εκθείαζε το πρωτυπο του Ίωνα φυσικού φιλοσόφου. Μετά είδα Λιαντινη στο UA-cam. Ο Λιαντινης μου θύμισε ακριβώς αυτό το άγαλμα π έστησε ο Χοκινκ. Τον Ίωνα φυσικό που προσπαθούσε να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα της ύπαρξης.
Πρεπει να ειμαστε αγρυπνοι και να χαιρομαστε την ζωη ,αγρυπνοι ωμος και να ξερουμε ποια ειναι η πραγματικη μας κατασταση και να περναμε τον χρονο μας ....και βλεπουμε οτι δεν πανε χαμενες οι μερες μας και καθως πλησιαζουμε στο τελος.το τελος μας βρισκει συμμετρους. ωραια λογια σπανια στις μερες μας.... μην πω και αφανισμενα
Μα τι μυαλο, τι Δασκαλος ! Ας ειναι καλοταξιδος, μεγάλο πραγμα να οριζεις τη ζωη σου...Μονο πως πιστευω οτι ειχε ακομη πολλα να δωσει...Τελικα οποιος ειναι αξιολογος , για καποιο λογο "φευγει" νωρις...
Μάλλον επειδή ολοκλήρωσαν αυτό για το οποίο ήρθαν σε αυτή τη ζωή
@@Libra-v1r Μ'αρεσει να το πιστευω αυτο, συμφωνω!
@@ΜικαέλαΤουλιατου δείτε από το σημείο 28:16 και μέχρι το τέλος το βίντεο εδώ στο UA-cam στο κανάλι του Γιώργου Χαραλαμπίδη "επαφές ενσαρκωμένων και άσαρκων ψυχών"από τον Πορφύριο.
Αναφέρεται σε δύο ειδών θάνατο,τον φυσικό και αυτόν που πετυχαίνουν οι φιλόσοφοι,που δεν είναι αυτοκτονία.
Είναι αυτοθέλητη η έξοδος της ψυχής.
Μα τι καλοταξιδος κυρα μου .. αυτοκτονιμενος και καλοταξιδος δεν πανε μαζι... η ψυχη του εκει που τον βρηκαν εμηνε σε μια σκοτηνει τρυπα στο σκοτος και την μαβρηλα
Ζη κυριος ιησους χριστος ο θεος ημων.
ΣΕ Ευχαριστουμε δια βιου εκει που εισαι ΛΕΥΤΕΡΟΣ!!!
Λείπει κ δεν προλάβαμε καν να τον γνωρίσουμε ..
Ευχαριστώ δάσκαλε.
τωρα σε χρειαζομαστε περισοτερο... αλλα και σε ζηλευω.. θα ηθελα να ειχα την δυναμη σου..
Οχι..ζήσε, και ζήσε όσο πιο καλά μπορείς
Ο Λιαντίνης, κατά τή γνώμη μου, κινήθηκε από εγωισμό: θέλησε νά ορίση ο ίδιος τήν ημερομηνία τού θανάτου του, νομίζοντας ότι έτσι τόν νίκησε!!! Τό λιγώτερο που έχασε, ήταν κάποια χρόνια που θά μπορούσε νά προσφέρη στή γυναίκα του, στό παιδί του καί στόν κόσμο. Δέν νικιέται έτσι ο θάνατος. Είναι σάν νά μυρίζεσαι ότι έτσι όπως πάει η κατάσταση, θά σέ χωρίση η κοπέλλα σου καί τή χωρίζεις πρώτος γιά νά πής μετά: δέ μέ χώρισε αυτή, εγώ τή χώρισα!!!
@@tadinwel AYTH TH SKEPSH THN KANEI MONO ENAS YPER-EGOISTHS! VLEPEIS KATI TETOIO STON DASKALO?DEN NOMIZO.
Η ζωη είναι ένα τραγικό παιχνίδι εις βάρος μας. Επαναστάτησε στους αδικους κανόνες της. Δεν νίκησε το θάνατο. Αυτό είναι αδύνατον. Έκανε όμως την επανάσταση του και βέβαια δεν πήγε χαμένη. @@tadinwel
το βλεπω πολλεςφορες, κυριως οταν ειμαι στα κατω μου...Μου κανει καλο, μου κανει καλο ν ακουω αυτη τη φωνη του "ταγμενου δασκαλου" (και γω εκπαιδευτικος ειμαι) που σπαει τις νορμες και λεει αυτα που πρεπει να πει...Ξαναηρθα λοιπον σ αυτο το βιντεο για ν ακουσω, ν ακουσω έναν ανθρωπο που πιστευει οσα λεει...Ειθε να εχει βρει γαληνη!
Ορφανέψαμε καθηγητά και καλλίτερα που δεν είσαι σιμά να δεις την φτώχεια μας...
Αν ήταν αυτός εδώ και άλλοι σαν αυτόν δεν θα είχαμε την φτώχεια που έχουμε σήμερα, μα και φεύγοντας πάλι πλούτο μας αφήνουν.
ΜΑ ΔΙ ΑΥΤΟ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ.
ΚΥΡΙΩΣ ΦΤΩΧΕΙΑ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ.
Ακριβώς!!!
Οταν εχεις κατακτήσει την κορυφη, το ηλιοβασιλεμα ειναι η μονη ομορφια που απομενει...
Κάθε φορά κλαίω
Και εγώ
Η Ελλάς τρώει τα τέκνα τής όπως ο Κρόνος ..δυστυχως πρέπει να περιμένουμε μεχρι να ξεράσει πάλι αυτή η γη εναν τέτοιον Λιαντίνη...
ευχαριστούμε..
Αθάνατος 🙏
Απίστευτος
Ευχη και καταρα αυτης της χωρας ειναι να γεννα Λιαντινηδες.....
Τεράστιο εκτόπισμα
είμαι σίγουρος οτι το μόνο πράγμα που πλήγωσε τον Λιαντίνη με αυτή την απόφαση που πήρε ήταν που θα άφηνε τους μαθητές του και την διδασκαλία του ...
Σ αγαπω ακομα
Τα πιο ωραια λογια...
@@kpervanidis1145 τον λατρευω 💔
μελετάω το θάνατο για να καταλάβω τη ζωή
Εγώ πάντως ζω από περιέργεια...να δω που θα το φτάσουν... χαχαχα
Αγαπημένε μου 💖
καθε λεξη του σε αυτην την ομιλια ηταν πολυ προσεκτικα επιλεγμενη...
Όσοι μπορούν όσοι καταλαβαίνουν πόσοι είναι; ΔΆΣΚΑΛΕ
Το εζησα
Η διδασκαλια αυτη φαινεται να ειναι η πνευματικη του διαθηκη στους φοιτητες του ... τους μιλα απο το μελλοντα χρονο. . .
Κατα λαθος γεννήθηκε στον καιρο μας!
Άργησε μονο 2500 χρονια...!μπορεί κάποιος να καταλάβει μονο σπο αυτό το ηχητικό οτι ο Άνθρωπος ηταν Έλληνας με την γνήσια σημασια του.
ARISTURGIMA!
Ποτε δεν καταλαβα γιατι αποφασισε να βαλει τελος στη ζωη του.Διαβασα παρακατω σχολια κατακριτικα αλλα και υπερ του,δεν ξερω,πιστευω οτι ηταν ανθρωπος που οφειλε να δωσει,απο το ποστο που υπηρετουσε πολλα σε νεους της εποχης του φοιτητες,πιστευω θα εβαζε λιθαρακι σε μια καλυτερη κοινωνια.Πιστευω οτι τετοιοι ανθρωποι,εχουν υποχρεωση απο το ποστο τους να μαχονται μεχρι τελους,οχι να τα παρατανε,κριμα.
Ο Λιαντινης σαν τον σωκρατη ηξερε οτι τελειωθηκε στη γη . Απλως κριμα γιατι χρειαζομαστε τετοιες μυγες σαν τον Λιαντινη που μας κραταν γρηγορους
Πας καλά?Συγκρίνεις τον Σωκράτη,ίσως τον μεγαλύτερο φιλόσοφο,με έναν αυτόχειρα?
Τροπον τινα αυτοκτονησε και ο Σωκρατης με τια επιλογες του . Θα μπορουσε να δραπετευσει , αλλα προτιμησε να μεινει στη φυλακη , γνωριζοντας το τελος του .
@@ΙοΙοα-σ1κ όποιος είναι νομοταγής σημαίνει ότι αυτοκτονεί?
@@ΚοινηΛογικη-ρ6γ τελος παντων μακρα συζητηση , σεβαστη και η αποψη σου
🙏🙏🙏🙏🙏🙏
Δ.Λιαντίνης
Δεν έχει δικαίωμα κανένας άνθρωπος να κόψει το νήμα της ζωής του... αυτο το αποφασίζει ΜΟΝΟ ο Θεός!
Δεν ισχύει πάντα αυτό .
@@Μέμος-λ5ζ είτε το θες είτε όχι ισχύει πάντα κ δεν υπάρχει ουδεμία εξαίρεση
Οι Σουλιώτισσες έπρεπε να υπομείνουν το βιασμό και τη θανάτωση λες δηλαδή από του Οθωμανούς , και να μην αυτοκτονήσουν.
Ο Γιαχβέ .. ο Αλλάχ η ο Ζευς ; και αν με ψήσουν οι συνάνθρωποι ότι υπάρχουν... γιατί θα αποφασίσουν αυτοί για μένα;
ΕΓΏ ΌΤΙ ΠΩ ΘΑ ΓΊΝΕΙ!!
!!!!!!!!!!!!!
αυτός ήταν δάσκαλος επί τω πρακτέου... αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη.
Υπάρχει κι άλλος δάσκαλος επί τού πρακτέου, ο οποίος ήταν συνεπέστατος μέ αυτά που δίδασκε καί όχι μόνο δέν αυτοκτόνησε, αλλά υπέμεινε μαρτυρικό καί αργό θάνατο.
"ΕΣΠΕΙΡΕ" ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΒΛΑΣΤΗΣΑΝ
@@tadinwel Ποιος;
@@anastasiosETA Ο Χριστός.
@@tadinwel χαχαχα
Δάσκαλε έχασες τα καλύτερα χρόνια της ευημερίας 1998-2007. Αλλά όμως γλύτωσες και τα χειρότερα της κρίσης 2008-2017. Οπότε πάτσισες!
πάτσι και πόστα...και πάντα τα χειρότερα μένουν..και αυτός ο άνθρωπος τα καλύτερα τα προσπέρασε και εστίασε στα χειρότερα,20 χρόνια πρό των εμφανίσεων τους
Ο Λιαντίνης, κατά τή γνώμη μου, κινήθηκε από εγωισμό: θέλησε νά ορίση ο ίδιος τήν ημερομηνία τού θανάτου του, νομίζοντας ότι έτσι τόν νίκησε!!! Τό λιγώτερο που έχασε, ήταν κάποια χρόνια που θά μπορούσε νά προσφέρη στή γυναίκα του, στό παιδί του καί στόν κόσμο. Δέν νικιέται έτσι ο θάνατος. Είναι σάν νά μυρίζεσαι ότι έτσι όπως πάει η κατάσταση, θά σέ χωρίση η κοπέλλα σου καί τή χωρίζεις πρώτος γιά νά πής μετά: δέ μέ χώρισε αυτή, εγώ τή χώρισα!!!
@@tadinwel υπαρχει παντα λιγη αλαζονεια στην αυτοχειρια (οταν δεν μιλαμε για μαζικες αυτοχειριες που γινονται με αλλο σκοπο πχ καμικαζι αυτοκτονιας) αλλα ακομα κι αν ηταν αλαζονας απεναντι στο θανατο το δικαιούνταν..αν δεν ηταν αυτος τοτε ποιος;επιπλεον ετσι εμεινε στην ιστορια..αλλιως οσο καλα κ να τα ελεγε θα εμενε για παντα στην αφάνεια..ενας ακομα καλος καθηγητης αγαπητος στο κοινο..υπαρχουν πολλοι..λιαντινης ομως ενας!
@@ΦαιηΣιαρκα Αγαπητή μου, θά διαφωνήσω: υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που έμειναν στήν ιστορία, χωρίς νά αυτοκτονήσουν, μόνο από τά λεγόμενά τους, δέν χρειάζεται νά σάς αναφέρω ονόματα, πιστεύω ότι γνωρίζετε. Αυτοί έμειναν στήν ιστορία μέ τό σπαθί τους καί όχι λάθρα. Καί ο Στάλιν καί ο Χίτλερ έμειναν στήν ιστορία, αλλά μέ αρνητικό τρόπο. Ο σωστός άνθρωπος, πιστεύω, δέν επιδιώκει νά μείνη στήν ιστορία μέ τεχνητά μέσα, αυτό έρχεται μόνο του. Μέ τόν ίδιο τρόπο που καί ένας που τό παίζει , ουσιαστικά κρύβει τήν ανασφάλειά του. Αλλά έστω, εφ' όσον ο Λιαντίνης ήταν αγαπητός σέ πολλούς καί κρίνετε ότι τά έλεγε τόσο καλά, δέν θά έπρεπε νά επιδιώξη νά παραμείνη στή ζωή, ώστε νά ωφελήση ακόμα περισσότερο τόν κόσμο από τήν παρουσία του;
@@tadinwel δεν εννοω οτι ο λιαντινης επελεξε ν αφαιρεσει τη ζωη του με σκοπο να μεινει στην ιστορια..οι λογοι ηταν σιγουρα αλλοι..ωστοσο πετυχε μεσω της πραξης του αυτης και ας μη γελιομαστε περισσοτερο εξαιτιας της εξαφανισης του που για πολλα χρονια καλυπτοταν απο ενα πεπλο μυστηριου και γεννουσε ασυστολα θεωρίες συνομωσίας,πετυχε ν ακουστει ο λογος του και να γνωρισει το ευρυ κοινο εναν μεγαλο στοχαστη, κατ εμε μια ενδιαφερουσα προσωπικοτητα,εναν ανθρωπο που μπορει να προβληματισει το νου και να εμπνευσει (προνομιο λιγων).δε χρειαζοταν η αυτοκτονια εννοειται αλλα στην δικη του περιπτωση ηταν το μεσο (ασυνειδητα ελπιζω) για να μεινει στην ιστορια.
Ο θεός έδωσε την ζωή για να την ζούμε, όχι να την αφαιρούμε.
Ο καθηγητής έκανε λάθος, σε αυτήν την επιλογή του.
Ήτανε σπουδαίος ως καθηγητής, αλλά η επιλογη να βάλει τέλος την ζωή του, ίσως αποδειχθεί και μοιραία στην μετά θάνατον ζωή.
Λέω ίσως διότι ο θεός αποφασίζει.
Οι άνθρωποι που ζουν χωρίς τίποτα, με ταπείνωση, δεν βάζουν τέλος την ζωή τους, αλλα ζουν έστω και αν η ζωή τους είναι ένα μαρτύριο.
κ.καθηγητα ο θεός να αναπαύσει την ψυχή σάς, και να μην λογαριάσει την επιπόλαια πράξη σας!!
Σας νοιάζει τόσο πολύ η κρίση του χριστιανικού σας Θεού που στο τέλος όταν θα κριθείτε από τον ίδιο σας τον εαυτό θα είναι αργά...
@@Gamespecter θα κριθούμε ποτέ από τον εαυτό μας?
@@ΚοινηΛογικη-ρ6γ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ .
@miltiadis mpoukouvalas Η λεξη επιπολαιος προερχεται απο τη λεξη επιπολης που σημαινει επιφανειακα. Επιπολαιη ειναι μια πραξη που δεν την σκεφτεται κ δεν την αναλυει καποιος σε βαθος και με προσοχη πριν την επιτελεσει, μια επιπολαιη πραξη γινεται απο παρορμηση οχι απο φιλοσοφηση τοσων ετων,αρα η αποφαση του δεν ηταν επιπολαιη. Ασχετως αν συμφωνω ή οχι με την πραξη του, μονο επιπολαιη δε μπορει να τη χαρακτηρισει κανεις.
@@marialiakou3957
Αγαπητή μου Μαρία, αν δεν ήτανε επιπόλαιη η πράξη του κυρίου Λιαντίνη τότε τι ήτανε? Κατόπιν ώριμης σκέψεως έγινε η πράξη αυτή? Η μήπως μετά από τόσα χρόνια αναζήτησης ο κύριος Λιαντίνης βρήκε τι υπάρχει μετά τον θάνατον και έφυγε χωρίς να μας ενημερώσει, με μια σύριγγα στο χέρι, προφανώς με δηλητήριο.
Ενώ μπήκες στον κόπο να αναλύσεις την λέξη επιπόλαιος και πολλή σωστά την ανελυσες δεν μπήκες όμως στον κόπο να μας πεις την δική σου γνώμη για την πράξη του κυρίου Λιαντίνη.
Εμείς ως χριστιανοί δεν κρίνουμε κανέναν, δεν έχουμε το δικαίωμα αυτό, διότι όπως κρίνουμε έτσι θα μας κρίνει και ο θεός, λέμε όμως ότι τέτοιες πράξεις είναι εκτός χριστιανικής ζωής, είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, και θα κοστίσει την αιώνια ζωή.
Σύμφωνα με την Ελληνική φιλοσοφία, η ψυχή προϋπάρχει (Πλάτων) ή ένα μέρος της εισέρχεται αργότερα (Αριστοτέλης). Παράλληλα οι Ιουδαίοι, επειδή δέχονταν ότι σε περίπτωση φόνου ενός εμβρύου που δεν είναι διαμορφωμένο δεν χρειαζόταν εκδίκηση-τιμωρία, δίδασκαν εμπράκτως ότι η ψυχή εισέρχεται στον άνθρωπο μετά τη σύλληψη. Αντιθέτως οι Καππαδόκες Πατέρες, ερμηνεύοντες ορθά την ευαγγελική ρήση, εδίδαξαν ότι ο άνθρωπος είναι από την αρχή ολόκληρος. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι κατά τη σύλληψη του Χριστού ο Άγγελος είπε στη Θεοτόκο «ο Κύριος μετά σού». Στην προκειμένη περίπτωση ο Χριστός είναι ολόκληρος και δεν νοείται ως άψυχο, άμυαλο ον. Στο πλαίσιο μάλιστα της παραπάνω Ορθόδοξης διδασκαλίας η Γέννηση του Χριστού δεν αποτελεί χωρισμό της Αγίας Τριάδος αλλά υπερφυή παρουσία, αφού κατά την ποιητική διατύπωση στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε «μετάβασις τοπική» αλλά «συγκατάβασις θεϊκή».
Ο κύριος Λιαντίνης είχε πει κάποτε ότι διάβασε τρεις η πέντε φορές την αγία γραφή, και εμμέσως πλην σαφώς την απεριψε.
Αν βρίσκονταν σήμερα στην ζωή θα του λέγαμε ότι την διαβάσετε κύριε Λιαντίνη αλλά δεν την καταλάβατε, διότι αν την είχατε καταλάβει δεν θα την είχατε απορρίψει.
Με βάση τις απόψεις του, πολλοί το είχαν σχεδόν καταλάβει (ότι θα έδινε τέλος στη ζωή του), μόνο ο ίδιος όμως το γνώριζε πραγματικά. Όλοι δε ήλπιζαν να μη το κάνει!! Αυτός ήταν αδίστακτος και δε σεβάστηκε κανενός την επιθυμία - μόνο τη δικιά του εγωιστική επιθυμία εκτέλεσε. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφαιρούμε κανενός τη ζωή, ούτε τη δικιά μας. Κατά την άλλη άποψη "η φύση τον πήρε ..." [με τον τρόπο που διάλεξε την εξοδο του], αυτός απλά αρνήθηκε να αντισταθεί ...
Και ποιός κρίνει άν έχουμε ή όχι το δικαίωμα να αφαιρέσουμε την ζωή μας; Ποιός αν όχι ο ίδιος ο ελεύθερος άνθρωπος και ποιός μπορεί να μας στερήσει αυτό το ΔΙΚΑΙΩΜΑ;
οι φοιτητες του γνωριζαν ή μαλλον υποψιαζονταν οτι θα δωσει τελος στην ζωη του?
Kάποιοι το εἶχαν καταλάβει
Με βάση τις απόψεις του, πολλοί το είχαν σχεδόν καταλάβει, μόνο ο ίδιος όμως το γνώριζε πραγματικά. Όλοι δε ήλπιζαν να μη το κάνει!! Αυτός ήταν αδίστακτος και δε σεβάστηκε κανενός την επιθυμία - μόνο τη δικιά του εγωιστική επιθυμία εκτέλεσε. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφαιρούμε κανενός τη ζωή, ούτε τη δικιά μας. Κατά την άλλη άποψη "η φύση τον πήρε ..." [με τον τρόπο που διάλεξε την εξοδο του], αυτός απλά αρνήθηκε να αντισταθεί ...
@Α. Α. ποιος ορίζει οτιδήποτε? Επιβεβαιώνετε το moral argument(ηθικό επιχειρημα).
Κάτι τέτοια αν έβλεπε ο sam Harris θα σας έκλεινε το router
ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΚΙ ΑΓΑΠΗ ΜΟΝΟ (ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ). ΕΦ ΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΑΧΡΟΝΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΙΘΑΝΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΕΧΟΜΕ ΟΜΩΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΨΟΥΜΕ ΑΥΤΟΒΟΥΛΑ. ΙΣΩΣ Ο ΑΥΤΟΧΕΙΡ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΧΥΡΟΣ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΘΕΣΗ ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΡΥΓΗΣΩ ΤΗ ΖΩΗ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΡΑΝΙΔΑΣ.
..!! O Πλουτος..
Άραγε πίστευε όσα συμβούλευε για την αξία της ζωης;
Αρρωστησε και δεν τον καταλαβε κανεις .. καταθλιψη .. ο εξω απεδω μπηκε μεσα του ... αλιως δεν εξηγιετε .. και ο τοπος που βρεθηκε ακομα πιο στοιχιομενος και ηθελε να καη ... δαιμονισμος σηγουρα ... εξορκησμο στον τοπο που βρεθηκε μπας και βρη η ψυχη του το φως.
Μπορεί να μας πει κάποιος(αν γίνεται ο ίδιος ο uploader) ποια είναι η μουσική με την οποία επένδυσε το βίντεο στο τέλος;
η μελωδια τ ουρανου θανος μικρουτσικος
Δεν σε άξιζε η εποχή, ελπίζω να βρεθούμε
Τα λογια περιττα...
ο μονος που κοιταξε στα μάτια και νικησε το θανατο
Καλός δάσκαλος αλλά είχε και τα λάθη του... Όπως όλοι.
Υπάρχει καί κάποιος δάσκαλος που ήταν αλάθητος.
Πολύ σωστά και οι δύο!! ... ...
Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι τέτοιοι δάσκαλοι,αλλά δυστυχώς απουσιάζουν.Όσο για τα λάθη ας ψάξουμε ανάμεσα στις υπάρχουσες μετριότητες τους "αλάθητους"!!!!!!!
Δέος
1:37
Xterm will follow
Ο καθηγητής Λιαντίνης σε όλη τη ζωή του και στα έργα του αγνόησε σκόπιμα το πιο βασικό πράγμα από το οποίο πάσχει η ανθρωπότητα : Ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητος από τον εαυτό του και είναι δούλος του εαυτού του που είναι εχθρός του. Και αυτό είναι η αμαρτία που βασανίζει τον κόσμο. Λοιπόν το ερώτημα είναι πως θα απαλλαγούμε από την δουλεία του εχθρού του εαυτού μας? Μόνο δια του Ιησού Χριστού .
Tράβα να μονάσεις να ευνουχηθείς από τον... εαυτό σου κι άσε τους άλλους να κάνουν πράξη αυτά που δίδαξε ο Δάσκαλος: ΝΑ ΡΟΥΦΗΞΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ.
Θέλω να γίνω σύμμετρος
Ο Θαλής ο Μιλήσιος εξαιρετικός φιλόσοφος ειχε ένα ελάττωμα του άρεσαν τα ξινομηλα
ESY ,POS TON (PAIRNEIS) TON KAFE SOY?
ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΟΓΙΑ...
Ήθελε να κάνει το αλμα του Καστανέντα.
......
based and redpilled
Επέλεξε που θα παει και πηγε. κριμα.
Παραιτηθηκε απλά...αυτο λεγεται δειλία και ανευθυνότητα
Με το δικό μας μυαλό ναι....
Απίθανος
Ρε παιδια αν ξερει καποιος .... ΓΙΑΤΙ το εκανε ;
Επιλογή του ήταν.
Σύμφωνα με τον Πορφύριο οι φιλόσοφοι μπορούν να επιλέξουν την ώρα του θανάτου τους και στην περίπτωση αυτή δεν είναι αυτοκτονία.
Είναι αυτοθέλητη η αποχώρηση της ψυχής από το σώμα.