Almedalen är vårt bästa verktyg för att påverka. Magnus Andén & Cecilia Blanck, Riksföreningen JAG.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 лип 2024
  • Riksföreningen JAG i Almedalen 2024. Magnus Andén, ordförande för föreningen, och Cecilia Blanck intervjuas av HejaOlika den 25 juni 2024.
    #riksföreningenjag #magnusanden #ceciliablanck #personligassistans
    00:00:00 Vårt bästa verktyg för att påverka
    00:00:28: Varför är det så viktigt att synas i Almedalen?
    00:01:03 Vad är bakgrunden till JAG:s aktiva deltagande i Almedalen?
    00:02:21 Vilken betydelse får JAG:s aktiviteter?
    00:03:06 Vilka råd ger ni politiker som vill verka för full delaktighet?
    00:04:18 Någon fråga som är extra viktig i år?
    00:04:41 Är ni oroliga för att anhörigas möjlighet att vara assistent och god man ska begränsas
    00:05:25 Varför kommer frågan upp om att begränsa anhörigas möjlighet att stödja?
    00:05:53 Hur utvecklas JAG:s projekt ”Vi vill bidra”?
    00:06:58: Hur ska JAG få företag att delta i ”Vi vill bidra”?
    00:07:42 Deltar JAG i andra aktiviteter i Almedalen?
    00:07:52 Hur känns det för JAG:s medlemmar att vara på plats i Almedalen?
    Fotograf: Linnea Bengtsson, linneabengtsson.se
    Läs mer på hejaolika.se/artikel/att-syna...
    Synlighet är vårt viktigaste verktyg, säger Magnus Andén och Cecilia Blanck från Riksföreningen JAG i denna videointervju inspelad under Almedalsveckan 2024.
    Om man inte syns finns man inte, och då behövs heller inga resurser till personlig assistans eller andra stöd. Detta var temat för ett seminarium JAG anordnade i ett tält på Cramérgatan mitt i Visby under politikerveckans första dag, den 25 juni 2024.
    - Det kommer nya politiker varje år, och alla behöver förstå att samhället består av människor med olika funktionsförmåga, och vissa behöver stöd för att vara delaktiga. Det är så viktigt att vara synlig, för att markera sin plats i samhället och det demokratiska samtalet, betonade Magnus, som är ordförande för Riksföreningen JAG, och Cecilia i en intervju efter inledningsseminariet.
    - Samhället består inte bara av personer som går och står, och kan uttrycka sin vilja i debatter.
    Magnus och Cecilia, som är syskon, är födda på 60-talet, då Sverige var ”världsbäst på institutioner” där många gömdes undan och var osynliga för övriga samhället.
    - Vårdhem var det stöd man erbjöd familjer som hade en funktionsnedsatt medlem. Det betydde också att man var undanskuffad och inte fanns med i samhället. Då tror inte folk att man finns, och det finns inget behov av stöd eller tillgänglighet. Vi har ett mörkt 1900-tal att fortfarande kämpa emot.
    Riksföreningen JAG och andra funktionsrättsorganisationer kräver att alla de som placerades på vårdhem ska få en ursäkt av staten, vilket ännu inte har skett.
    Riksföreningen JAG menar också att vi fortfarande ser följderna av de gamla institutionerna genom att många även idag vill personer med funktionsnedsättning ska erbjudas gruppbostad istället för personlig assistans.
    För besökare på Almedalsveckan går det knappast att missa att JAG är på plats de flesta år.
    - Vi möter uppskattning för vår medverkan, och vi märker att vi har många vänner här. Många politiker tycker frågorna om funktionsrätt är viktiga men har svårt att få gehör, de tycker att det är bra att vi hjälper dem, och ger dem bränsle.
    - Många andra tycker att det är viktigt att det finns ett skyddsnät, om man skulle råka ta ett felsteg ut i gatan. Man vet att det här är inte ett ”vi och dom” utan kan hända vem som helst, när som helst.
    JAG hade i år ett extra fokus på närstående, och bland annat rätten till kunna ha en god man som man kan kommunicera med och som ”vet vem man är”.
    - Det kan vara alldeles nödvändigt att få kombinera rollerna som närstående, personlig assistent och god man, för att det ska bli ett personligt stöd som är säkert och tryggt för de som har de största behoven. Det kan vara helt avgörande för att ett barn ska kunna bo kvar hos sin familj. Politikerna tittar på det här området [att begränsa möjligheterna för närstående att stödja], trots att frågan varit uppe många gånger förut.
    - Av outgrundlig anledning kopplar man ihop detta med organiserad brottslighet och missbruk av assistansersättning. Hur man kan tro att det skulle höra ihop förstår vi inte, men i debatten måste vi bemöta det.
    Hos JAG lyftes också projektet ”Vi vill bidra”, som handlar om meningsfull sysselsättning på vanliga arbetsplatser för personer med stora funktionsnedsättning. Föreningen har fått nya pengar från Allmänna arvsfonden för att vidareutveckla projektet, som nu breddas genom nya samarbeten med företag. Hittills har man fokuserat på samarbeten med kommuner.
    - Vi har räknat ut att praktikplatser genom Vi vill bidra kostar en bråkdel av vad en plats på daglig verksamhet kostar så det är en ”bra affär”. Företag kan uppfylla FN:s hållbarhetsmål om social jämlikhet med mera genom att delta, säger Magnus och Cecilia.

КОМЕНТАРІ • 1