Arıcılığın Başkenti 'Kazan', 'Herkes Arıcılık Yapmalı' | ARI TERAPİ

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 вер 2024
  • Arı Terapi bu bölümde Ankara- Kazan'da! Arı ve Arıcılığa dair yeni şeyler öğrendiğimiz programda bu bölüm, Mert Arıcılık Üretim Müdürü Sibel Utlu konuğumuz! Doğru arıcılık nasıl yapılmalı, arıcılıkta verim nasıl arttırılır, arıcılık mesleği neleri gerektirir, sorularını ve arıcılığa dair daha pek çok şeyi bu bölümde öğreniyoruz!
    Canlı Yayın: www.agrotv.com...
    Web Site: www.agrotv.com...
    👇 DAHA FAZLASI İÇİN ABONE OL
    ►Instagram: / agrotvturkey
    ►Facebook: / agrotvturkey
    ►Linkedin: / agrotvturkey
    ►Twitter: / agrotvturkey
    Televizyon Kanal Frekans Ayarlarımız:
    UYDU ADI: TÜRKSAT (42.0 E)
    ALIŞ FREKANSI: 12.458 MHz
    POLARİZASYON: DİKEY (V)
    SEMBOL HIZI: 30.000 ksps
    FEC DEĞERİ: 3/4

КОМЕНТАРІ • 44

  • @gokhangokcemf18
    @gokhangokcemf18 2 роки тому +4

    Herşey çok güzel Avni hocam ve Sibel hanım . Peki 35-40 yaş arası olan 10 senedir bu işle uğraşan ama maddi anlamda gücü olmayan , böyle bir projeye ihtiyacı olanlar da dahil olsa olmaz mı . Tarım proje yapıyor uzman eller diye üniversite ve yüksek okul mezununa .ondan da yararlanamiyoruz . Bırakalım mı demeye başladık artık. Yine de Başarilar

    • @bulut1983
      @bulut1983 2 роки тому +1

      Çok haklısın hocam

  • @reyhanselen8978
    @reyhanselen8978 2 роки тому

    Sizi kutlarım çok güzel ve doğru bir proje size sabır güç kuvvet dilerim Önerim kursiyerler değişik bölgelerden olsun ki gittikleri bölgelerde örnek olsunlar Başarılar dilerim

  • @smsirkrimov5542
    @smsirkrimov5542 2 роки тому

    Avni hocama ve Sibel Utlu hanıma aynı zamanda Kürşat Zeynel Utluya Azerbaycandan kucak dolusu selamlarımı gönderirem.Sibel hanım Ocak 22 ,23 2022 Azerbaycan'da bilgilerini bizden esirgemedi.Sibel hanıma teşekg edirem.

  • @ayselatli465
    @ayselatli465 7 місяців тому +1

    Ben bu videoyu izledikten sonra, anlaşılan hiç çıraklıktan kurtulamıcam. :((

  • @ramazanmacit1395
    @ramazanmacit1395 Рік тому

    Hocam emeğinize sağlık. Bizim iş şuna benziyor. Şu an elimizdeki arılar kara sığır gibi. Genetik kapasitesi belli. Yani kara sığıra ne kadar yem verirsen ver belli bir miktarın üzerinde süt vermez
    Yani piyasa da satılan kalitesiz sinek kadar ana arılar la verimi bir yere kadar çıkarabilirsin. Önce kaliteli ana arı üretip satmanız yada satılması lazım
    Doğal arıcılık uygulamalarına geçiş yapmak lazım. Özellikle sabit arıcılar için.
    Kovan şeklini ( şu arkada görünen kovanlar) değiştirmek lazım. Bu kovanlar da yalıtım değeri çok düşük. Hiç düşündünüz mü dünyada neden çok farklı arı kovanları varken bizde sadece langstroth var.

  • @sabanhicylmaz7015
    @sabanhicylmaz7015 2 роки тому +2

    Avni hocam projenin bana göre eksiği şu çırak arıcı 30 kovanı ustasının yanında konuşlandırır fakat 130 olduğunda 280 olduğunda ne yapacak bide işletme sahibi çıraklardan faydalanır lakin kalfa ve usta oldularmı kursiyerlerin kovanları çok artacağından faydalanamaz.

    • @tolgakrac8768
      @tolgakrac8768 2 роки тому +1

      Bence proje ölü doğmuş bir proje. 3 yıl oraya kendini asker gibi bağlayacağına git 10 kovan al yakındaki bir kursa git ve sosyal medyadan arıcılığı öğren. Zaten 4 yılda başarılı olursan kendin 200-300 arıyı yaparsın. Projenin tek avantajı sana malzemeleri hibe ediyorlar. E o zaman git çalış o maaş ile al malzemeni sonuçta arıcılık kendi bölgende yapıldıktan sonra çalışmanı engellemez ( yoğun dönemler hariç )

  • @HUzun-or6jh
    @HUzun-or6jh 2 роки тому +1

    Merhaba. Çok güzel konuşuyor çok güzel anlatıyorsunuz. Sizin vesilenizle hadsizlik edip bir iki kelam etmek istiyorum. İnşallah kimseyi kırıp uzmem.
    Mert arıcılığın arı ve ana arı satışı yaptığını biliyorum. Birde gezgin arıcılık yapıyorsunuz. Bu gün işleriniz güzel sanırım, geçmişte daha da güzelmistir diye tahmin ediyorum. Allah bütün arıcıların ve herkesin işini daha güzel eylesin.
    Eskiden bizim yörelerimizin kendi arıları vardı bu arılara eko tıp deniliyordu. Gezgin aricilarimizin erkek arıları ile çiftleşen yöre arilarimizin ırkları bozuldu.
    Birde ana arı ticareti sayesinde her yere gönderilen analar dolayısıyla da bu yöre arıları (ekotipler) bugün özel koruma alanları olan istisnalar harici Artık YOK OLDU.
    Belki iklim şartlarıninda bunda etkisi ile artık arılar bırakın ürün vermeyi zar zor yaşamlarını sürdürüyor ve büyük bir bölümü maalesef ölüyor.
    Artik arilarumizin büyük çoğunluğu (ekotipsiz) soysuz ve Yaşamlarını bulundukları bölgede o bölge şartları na uyamadiklari iciin zar zor sürdürebiliyorlar.
    Bu proje ile sürdürülebilir bölge ariciligina bir darbe de siz vurmuş olmuyor mu sunuz.
    Bir kaç yıldır arıcılık ile ilgili bilgilerimi artırmaya çalışıyorum. Çok yanıltıcı bilgiler ile birlikte eğer seçebilirseniz çok faydalı bilgileri UA-cam de bulmak mümkün. Özellikle Türkiye arıcılığınin bildiğim kadarıyla ilk hocası Muhsin dogaroglu nun paylaştığı bilgileri takip etmenizi öneriyorum sadece arıcınin değil herkesin, konu ile hiç alakası olmayanların bile basitçe anlayabileceği örneklerle anlatiyor. Verdiği bilgiler sanırım sektore yön verenlerin işine gelmediği için çok zor bulunuyor. Ön plana çıkartilmıyor.
    İsi bilen bütün arıcılar aslına durumun farkında kimsenin gücü birşeyleri değiştirmeye yetmiyor. Yada umurunda değil günü kurtarıyor veya kendi alanına müdahale etmeye çalışıyor .
    Maksadım benim gibi meraklılara bir ip ucu vermek uyarmak. Surcu lisan ettim ise affola. Saygılarımla.
    Kaynak: prof. Dr. Muhsin dogaroglu (Damızlık seçimi ve kullanımı. Ve diğer başlıklar.)

    • @tolgakrac8768
      @tolgakrac8768 2 роки тому

      Haklısınız fakat ufak tefek önlemler alarak ekotipi koruyabilirsiniz. Mesela ana arılarınızı gezgin arıcılar gelmeden önce üretip yedekte ufak koloniler halinde tutabilirsiniz. Zaten nektar akımı geldiği zaman gelip sonra gidiyorlar. Yada aynı zamanda yörenizde izole bir yere 7-8 km etrafında arıcı olmayan bir yere birkaç kovan bırakıp orada üretebilirsiniz ana arılarınızı.
      Ha diyeceksiniz ki saf ekotip mi kaldı. Onun içinde yapılacak şey yine Allah Rahmet eylesin Muhsin hocanın önerisi şu. Zayıf kolonileri güçlendirmeye çalışma, oğul veren çıksın gitsin, en iyi üretim yapanı ayır diğerlerini bırak. Ölen ölür kalan kalır. Böylece yeni dönem şartlarına uygun arı ırkını kendiniz üretmiş olursunuz. Ha tabi bölgenize yakın yerlerde melezleşmemiş koloni sahipleri var ise onlardan destek almak bu süreci kısaltır. Arıları biraz da agresif olanlardan seçmek lazım. Bazı koloniler nektar ve polen akımından çok sakin oluyor fakat akım bitince agresif oluyor. İşte bu koloniler yağmaya ve sarıca arıya karşı gerçekten dayanıklı oluyor. Bizler sakin arı sakin arı diye diye elimizdeki ırkları embesil yaptık. Sonra Gelen vuruyor giden vuruyor. Daha üzerindeki varoa yı bile halledemiyor arı.

    • @HUzun-or6jh
      @HUzun-or6jh 2 роки тому

      @@tolgakrac8768 söylediği ni yapmak hiç kolay değil. Ben bal akiminda Muhsin hocanın bölme ve bal verimini artirma yöntemiyle ana üretiyorum. Ve urettigim analar tabiii yolla çiftleşme bölgesinde dolleniyor. Bulunduğum yerde dışarıdan ana ve arı alımı var. Komşu aricilardan gezgin olanlar var. Kimin nereye arı koydugundan haberin olmuyor. 5-6 km yarı çaplı boş bir alan bulupta orada arıcılık yapmak zor. Rakım yükseliyor flora değişiyor. Yol yok. Arazi şartları malum. Biraz önce Google earthtan uygun olabilecek yerlere bakıyordum. Hiç kolay görünmüyor. Birde yakın çevrenize bir gezgin veya özensiz bir arıcı gelirse napicaksin.

    • @HUzun-or6jh
      @HUzun-or6jh 2 роки тому

      En kolayı ülkemiz genelinde bu konular düzenlense ekotipleri bozmayacak ve koruyacak şekilde gezgin, ana ve arı ticareti yapılsa. Ben bugün rastladım kızılcahamam kirkirca köyünde bozulmadığı tescillenmiş Anadolu ırkı arı var keşke burdan anadoluya yayabilsek.

    • @HUzun-or6jh
      @HUzun-or6jh 2 роки тому

      Zararın neresinden dönersek kar degilmi.

    • @tolgakrac8768
      @tolgakrac8768 2 роки тому

      @@HUzun-or6jh Ana arılarını ilk baharda üretip ufak koloniler halinde beklet bence. Zaten akım zamanı bölme yapınca hazır ana verdiğinde yağmacılık başlayana kadar koloni güçlenir.
      Çevrendekiler dışarıdan ana alıyorsa yapacak birşey yok. Onlara durumu anlatmalısın. Zaten dışarıdan gelen arılar dayanamıyor bir süre sonra yok olup gidiyorlar. Senin arın ekotip ise zaten çiftleşme uçuşunda o erkeklerin bir çoğunu diskalifiye edecektir. Ana arı en dayanıklı erkekleri seçebilmek için çıkabildiği kadar yükseğe çıkıyor ve oradaki en dayanıklı erkekler ile eşleşiyor. Bu da kısmen bulunduğun yere uygun arılar üretmene yardımcı oluyor.
      Zaten dışarıdan ana getirenler ilkbaharda senin bölgende senin arıların kadar erken hazırlanamaz ve erkek üretemez. Bölgen neresi bilmiyorum ama en sağlıklısı ilk zamanlarda üretmek gibi görünüyor.

  • @yakupozturk1400
    @yakupozturk1400 2 роки тому

    Hocam ben de hobi ariciyim ankarada benim gibi hobi arici olup da arı koyacak yerimiz yok nasıl bir çözüm bulabiliriz yer konusunda teşekkürler

  • @ibrahimkeklik7108
    @ibrahimkeklik7108 2 роки тому

    Hocam iyi çalışmalar emeğinize sağlık ben Erzincan dan yazıyorum eğitim konusunda destek almak için bu hanımefendi ile görüşebilme imkanımız var mı

  • @dunyafanidirasilhayatahire439
    @dunyafanidirasilhayatahire439 2 роки тому +1

    Pazar yoksa ?

  • @SslasherXx
    @SslasherXx 2 роки тому

    Merhaba. Ben. U projeye gerçekten katılmak çok istiyorum ama geçinme derdimiz var. Evet baktığımız zaman 3 yıl uzun bir süre değil ama gerçekten sürekli çalışma durumunda kalan arkadaşlar var. Umarım katılabilirim bu projeye.

  • @fevziisk2069
    @fevziisk2069 2 роки тому

    Bilelki Hagi Bilim Adamı arı Yirmi Gün Geçme den İse Gider Bunu Pek İnandırıcı Deyil Kolay gelsin Basarlar

  • @fevziisk2069
    @fevziisk2069 2 роки тому

    Kolay gelsin Acaba Ardahan Posof 1978 Gelen Kafkas Arı karı Irkı Kaldimi Su Arıcılara Şeker Toz Vermiyorlar Ne Diyor sunuz Kolay Gelsin

  • @chnduru771
    @chnduru771 2 роки тому

    Yıl boyunca bi kovan 400 kg bal tüketir yalnız avni daha onu bilmiyorsun

  • @fzmng4595
    @fzmng4595 Рік тому

    Arıya bal zamanı şeker vermezsen bir kovandan en iyi sezon bile olsa arının kışlık yiyeceğini bile bırakmayıp hepsini alsan en fazla 15 kg alırsın 2022 Kasım şuan bal fiyatı 300 diyende var ama millet satamayip 100 liradan vereyor hadi siz 150 den satın satabilirseniz ki imkansız ana 15*100= 1500 lira yani bir arı şuan yediği şeker kek parasının yarısını çıkarmıyor ve şuan arıcılar yavaş yavaş bırakıyor arı isini

  • @dogalarclk1541
    @dogalarclk1541 2 роки тому

    👍👍

  • @ramazanmacit1395
    @ramazanmacit1395 Рік тому

    Muhsin hoca derki rahmetli eğer şeker iyi bir şeyse onu sen ye balı arı yesin

  • @hdrkisioglu6705
    @hdrkisioglu6705 4 місяці тому

    Slm numaranızı atarmisiniz

  • @ahmetkaykc1820
    @ahmetkaykc1820 2 роки тому

    Yaş sınırı olmasaydı daha iyi olurdu

  • @kadirylmaz7420
    @kadirylmaz7420 2 роки тому

    Arıcıların kreliçesi Sibel Utlu

  • @ramazanbakirci6981
    @ramazanbakirci6981 2 роки тому

    2021 yılı olacak yanlış söyledi :) 2001 yılında 31 Aralık pazartesi ye denk geldi, bayan tarihi doğru söyledi.

  • @wirhabenplatz6847
    @wirhabenplatz6847 2 роки тому

    Dear migrants, we need you and we have space for ALL immigrants. 🇩🇪💓🌍🌈 please come to Germany, thank you so much. bring your familys 🇩🇪💞🇦🇫🇵🇰🇵🇸🇱🇾🇹🇷🇮🇶🇧🇩🇲🇦🇹🇳🇮🇷🇮🇩🇩🇿🇧🇾🌈❤🌍🌈😍☝

  • @ramazanmacit1395
    @ramazanmacit1395 Рік тому

    Komşuya bal veemekteki amaç ne kadar yanlış. Hiç yakıştıramadım. Rüşvet vermek gibi. Gönülden gelerek komşunun canı çeker diye vermek varken şikayet etmesin, sinek ilacına bakar vb gerekçeler . Cidden çok kötü bir örnek. 👎

  • @majidpourdadash8862
    @majidpourdadash8862 2 роки тому

    2001 mi yoxsa 2021🤣

    • @ramazanbakirci6981
      @ramazanbakirci6981 2 роки тому

      2021 yılı olacak yanlış söyledi :) 2001 yılında 31 Aralık pazartesi ye denk geldi

    • @ramazanbakirci6981
      @ramazanbakirci6981 2 роки тому

      Bayan tarihi doğru söyledi

    • @majidpourdadash8862
      @majidpourdadash8862 2 роки тому

      @@ramazanbakirci6981 qardaşımız yaşlıdır zatən ! sorun yox kırıxmışdır.