Junii Brașovului 2023
Вставка
- Опубліковано 3 лют 2025
- Prima atestare documentară a obiceiurilor Junilor din Şcheii Braşovului datează din 26 martie 1728.
Junii Braşovului sunt constituiţi în șapte grupuri de călăreți, organizați din punct de vedere juridic în societăți cu caracter nepatrimonial și nepartizane politic, a căror misiune este păstrarea și promovarea tradițiilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi.
Modul de organizare a tinerilor în instituţia „juniei” se regăseşte în mai toate satele din Transilvania, organizaţi în cete de feciori.
Situaţia junelui este una de tranziţie spre o poziţionare în determinanţi sociali, umani, economici şi religioşi ai societăţii.
Particularitatea Junilor din Şcheii Braşovului este, pe de o parte, pornită, la origini, din necesitatea de a se organiza în cete menite să apere proprietăţile împotriva hoţilor, având în vedere că, odinioară, cetatea Braşovului era un centru comercial, iar odată cu lăsarea întunericului, porţile cetăţii se închideau, fiind scoşi afară toţi străinii, aceştia aciuindu-se pe timpul nopţii în jurul cetăţii şi jefuind, de multe ori, gospodăriile locuitorilor, iar pe de altă parte, reprezentau şi apărau comunitatea de români, care îşi atestă vechimea şi spiritualitatea creştină
Traditiile stramosesti sunt totdeauna spectaculoase si cele mai grozave atractii turistice, sa isi aduca aminte cu totii cum era lumea pe vremuri si sa multumim lui Dzeu ca specia omeneasca evolueaza...ca sa nu le fie frica tinerilor sa fie buni romani si patrioti, ati observat ca in Ardeal se vorbesc cinci limbi straine? Puteti sa verificati si voi, cite limbi se cunosc asa ca sa va dati seama ca a fi multi nationali este un avantaj enorm, cine nu vorbeste romaneste, ungureste nemteste nechezeste si brasoveste este? Pina cind aceste evocari istorice vor deveni subiecte de film mai ceva ca Gladiatorul si cu sapte miliarde de dolari de incasari ca filmul Avatar, sa nu indrazneasca cineva sa ne mai sufle in supa, de acord?