Majster od 30-tki to już trzeba powoli kończyć inwestycje aby pospłacać się do 35 roku. Potem trzeba zacząć hulać i powoli sprzedawać wszystko aby do śmierci to wszystko zużyć :D Ca ma się zmarnować :D
Odnosnie cen to do 15 lipca beda spekulowaćmimo pełnych magazynów aby dobrze kontrakty podpisac ( jak w loterii) a jak wiemy przyjda zniwa około 15 lipca i ceny po 550 zł mokra a 600 sucha to samo z innymi zbozami
Czarek to potężny mózg w dziedzinie rolnictwa. Dzięki niemu Polskie rolnictwo kiedyś będzie najlepsze w Europie. (pod warunkiem że euro kołchoz się rozpadnie)
Narazie czekam z T3 ostatni opad to 2 tygodnie temu 8l więc co to jest na tą susze coś niby ma być w tym tygodniu deszczu więc zobaczymy czy spadnie czy nie spadnie i jeszcze nie wiemy czy będziemy jechać z zabiegiem T3 zobaczymy przebieg pogody Pozdrawiam 😉
Nie, bo jest azoksystrobina. Raz, że szkoda kasy, a dwa strobiluryny przedłużają wegetację, to jest fajna substancja na choroby liści zapobiegawczo. T3 najtaniej i dobrze tebukonazol+difenokonazol ew tebu+metkonazol, difenokonazol+metkonazol itd. Z innych grup to fluksapyroksad od BASF albo Adama pod nazwami Movegra i Pioli. Ale to już pod plantacje na 9+ ton z ha takie T3
@@weronikakellas7637Fluksapyroksad w tej fazie też na nic-ta sama zasada co strobiluryny dobre działanie, ale zapobiegawcze na choroby liści i przedłużanie wegetacji, przez co w suszy ładnie zasycha na zielono i jest poślad.Chyba że jest wody full i temperatury umiarkowane. Podane kombinacje z triazolami ok.
Racja, owies jak powschodził miał 10-15 cm tak stoi i nic nie rośnie 😏pod korzeń dostał polifoske 8 I saletrę, później rsm pogłównie i zabieg dolistny I nic😏masakra jak zaklęty
U mnie owies i żyto na 6 klasie nie chce rosnać bo wszystko wypalone co rok susza a chłopaki z kujaw w czepku urodzeni zawsze u nich pada i na 6 klasie pszenice sieją
@@Rafek1231 ja od 3 lat tak stosuje tylko z ciekawości wypytuje jak inni robią. Tak jak piszesz późny wieczór do tego daje 250 litrów wody na ha. Mieszankę jaka robię to 4 % mocznika + 750 g fosforu (intermag fostar) + 8 g molibdenu (adob mo) + 10 kg cukru. Pierwszego roku dodawałem siarczan magnezu jeszcze ale podobno on osłabia działanie fosforu dlatego odpuszczam siarczan.
@@agromaciek1447 proponuje zapoznać się ze schematem przemian jakie musi przejść mocznik zanim będzie przyswajalny. Całkiem inaczej to wygląda w aplikacji dolistnej.
@ceres8528 ponieważ sam cukier nie wystarczy , trzeba jeszcze dodać inne składniki . Siarczan magnezu , mocznik , fosfor, molibden i cukier . I wtedy jest efekt . U mnie różnica 2% białka więcej .
Wszystkiego najlepszego dużo zdrówka i wysokich plonów
Brawo wzorowo.😊
Życzę wszystkim takiej pszenicy bądź lepszej
Wszystkiego najlepszego Michale. Na pewno po 30 czas jeszcze przyspieszy. Bardzo ladna pszeniczka
Mocznik na kłos jak pszenice juz wykłoszone, jaki to ma sens?
wszystkiego najlepszego .. 100 lat :) u nas po 30 dniach suszy spadło 22 litry
Majster od 30-tki to już trzeba powoli kończyć inwestycje aby pospłacać się do 35 roku. Potem trzeba zacząć hulać i powoli sprzedawać wszystko aby do śmierci to wszystko zużyć :D Ca ma się zmarnować :D
Jesteś szczęściarzem . U mnie przez cały maj spadło 9,5 L jak dziś nie popada to po kukurydzy... Zborza jeszcze się trzymają ale już widać susze .
A ile daje sie melasy jak coś?
Oj co ja bym dał żeby mieć znów 30 lat. 😂
Pozazdrościć tyle deszczu.
Siemanko odcinek bajunia łapka leci 👍✌️😎
To wszystkiego najlepszego Majkel 🎉 ps.Cypermetryna 😉 pozdrawiam
Odnosnie cen to do 15 lipca beda spekulowaćmimo pełnych magazynów aby dobrze kontrakty podpisac ( jak w loterii) a jak wiemy przyjda zniwa około 15 lipca i ceny po 550 zł mokra a 600 sucha to samo z innymi zbozami
Najpierw wszyscy się z Czarka śmiali. Teraz podziwiają.
Jakiego Czarka? XD
@@RolnikNIEprofesjonalny nie rżnij głupa🤣
@@adrianadrian4603 serio jakiego Czarka
@@RolnikNIEprofesjonalny tego z hektar wiedzy
Czarek to potężny mózg w dziedzinie rolnictwa. Dzięki niemu Polskie rolnictwo kiedyś będzie najlepsze w Europie. (pod warunkiem że euro kołchoz się rozpadnie)
Najlepszego
Narazie czekam z T3 ostatni opad to 2 tygodnie temu 8l więc co to jest na tą susze coś niby ma być w tym tygodniu deszczu więc zobaczymy czy spadnie czy nie spadnie i jeszcze nie wiemy czy będziemy jechać z zabiegiem T3 zobaczymy przebieg pogody
Pozdrawiam 😉
Siemka ja mam w przyszłym roku trzydziestke Pozdrawiam :)
Ps. Wszystkiego Najlepszego :)
90 litrów to u mnie w wlkp od początku roku tyle nie spadło, za maj około 14l...
podallskie w maju litr. Wiec ciesz sie z tych 14
Daj znać jak zyto przewodkowe
Kier na Klosa +aminokwasy można czy nie ?? Czekam na odpowiedź
Nie, bo jest azoksystrobina. Raz, że szkoda kasy, a dwa strobiluryny przedłużają wegetację, to jest fajna substancja na choroby liści zapobiegawczo.
T3 najtaniej i dobrze tebukonazol+difenokonazol ew tebu+metkonazol, difenokonazol+metkonazol itd.
Z innych grup to fluksapyroksad od BASF albo Adama pod nazwami Movegra i Pioli. Ale to już pod plantacje na 9+ ton z ha takie T3
@@weronikakellas7637Fluksapyroksad w tej fazie też na nic-ta sama zasada co strobiluryny dobre działanie, ale zapobiegawcze na choroby liści i przedłużanie wegetacji, przez co w suszy ładnie zasycha na zielono i jest poślad.Chyba że jest wody full i temperatury umiarkowane. Podane kombinacje z triazolami ok.
@@weronikakellas7637 ale już mam środki kupione i nie wiem co robić ?
Koleżanko, Pioli to jest protiokonazol tak gwoli ścisłości.@@weronikakellas7637
@@piotr495Q Dla mnie możesz mieć i smoka kupionego. Kier jest na T2 i góra na moment początku fazy kloszenia
jednak to prawda
Możesz nagrać osobny film o co chodzi z tym cukrem
Kanał Hektar wiedzy tam o tym jest film
Można obejrzeć hektar wiedzy.
Pan Cezary zapoczątkował stosowanie cukru i nie tylko, jeszcze trzeba dodać inne składniki do zabiegu .
@@dawidszwajca2226nic nie zapoczątkował, to już dawno stosowali rolnicy xd
@@kolbi4370 pewnie a czemu nic nie słyszałem ,oraz żaden youtuber o tym nie mówił .
@@dawidszwajca2226 bo spora część robi reklame a nie sprzedaje fachowa wiedzę 😉
ja pierdziu u mnie w łodzkim 14 l za kwiecien a za maj 13l na polach jest tragedia, całe place wypalone nawet nie wykłoszone
Ja z łódzkiego pow bełchatowski spadło około 80 l
@@marcinlibus1078 ja pow radomszczański blisko Radomska , u kolegi 20 km dalej 60 litrów
Ile litrów ten wody mu spadło bo nie oglądałem ale na radarach widziałem nie raz że u niego padało i padało
Niby ok 90
Mocznika do t3 mozna dodać?
Tak ale po kwitnięciu 4procent max 5
Niektórzy nadal czekają na deszcz, od tygodni nie ma nic prócz księdza z kropidłem, rośliny jare są za kostkę zamiast za kolano 😮💨.
Racja, owies jak powschodził miał 10-15 cm tak stoi i nic nie rośnie 😏pod korzeń dostał polifoske 8 I saletrę, później rsm pogłównie i zabieg dolistny I nic😏masakra jak zaklęty
U mnie owies i żyto na 6 klasie nie chce rosnać bo wszystko wypalone co rok susza a chłopaki z kujaw w czepku urodzeni zawsze u nich pada i na 6 klasie pszenice sieją
U mnie od kwietnia 3,5 litra,a wkoło grzmi i pada...
co jeszcze dajesz z cukrem??? jakie srodki
Co daje cukier bo nic nie wiem
Delmetryna na skrzypionke da radę ? Bo mam w magazynie
Dorzuć cyperkilu i późny wieczór oprysk
Piękna pszenica będzie co kosić a u nas bida z nędza.
u mnie 7 litrów z 10ciu burz, nawet t2 nie robiłem 🥺
Cypermetryna a nie cypermentyna 😜
98litrów.... i juz wkur całą Polskę
102 już dziś 😬
ua-cam.com/video/7wwIMRn9uQc/v-deo.htmlsi=7fO1emoZ3fRuwAzN
Jednak okolice Tucholi mają w ostatnich latach szczęście :) u księdza "cicha" taca w kościele :P
Co daje cukier? 🤔
Podbija parametry ziarna, szczególnie mtz oraz gluten
@@Rafek1231 10 kg wystarczy aby udał się taki zabieg?
@@filmydlawszystkich2157wystarczy, dobrze byłoby dodać jeszcze dolistny fosfor i zabieg późno wieczorem
@@Rafek1231 ja od 3 lat tak stosuje tylko z ciekawości wypytuje jak inni robią. Tak jak piszesz późny wieczór do tego daje 250 litrów wody na ha. Mieszankę jaka robię to 4 % mocznika + 750 g fosforu (intermag fostar) + 8 g molibdenu (adob mo) + 10 kg cukru. Pierwszego roku dodawałem siarczan magnezu jeszcze ale podobno on osłabia działanie fosforu dlatego odpuszczam siarczan.
Dodaj jeszcze 1kg drożdży to bułeczki bedziesz kosił
Musisz. Za. Naste,pca, pomysilici
Ile tego cukru dać?
Obejrzyj odcinek
Okolice Płocka.
Cały maj 3 litry😢
U mnie kwiecień maj 3 litry 😤
Dokładnie sachara
mocznik w tej fazie to jakaś porażka 1 msc zanim zadziała
Niby czemu? Przy takiej temperaturze i wilgotności to będzie dostępny za maks 6-7 dni.
Dlatego mocznika nie stosuje się posypowo w takiej fazie.
@@tjurzyk czlowieku jak ma tyle wody to raz dwa mu sie rozłozy
Mocznik nie był dawany w tej fazie, tylko 12 dni temu - mówiłem po 1 deszczu ;)
@@agromaciek1447 proponuje zapoznać się ze schematem przemian jakie musi przejść mocznik zanim będzie przyswajalny. Całkiem inaczej to wygląda w aplikacji dolistnej.
Trza było się nie szprycowac byle czym to i do żadnego konowała byś nie chodził
Ja pierdole
Spocony chłop w traktorze 😅
Pszczoly będą lizaly pszenice
kuerier to paleta chyba przywiozl ten cuiker haha
Jprd tyle deszczu 🙆 lubelskie usechlo
Ja dawałem cukier do cherbaty ale bez smakuje lepiej 😂 pozdrawiam
Czy wpłynęło to na kłos?
ile tego cukru się daje na ha?
10 kg na ha
W jakim celu?
U mnie w maju ok 10 l. Będzie lipa
a u mnie na podlasiu w maju rowne 0!!! jak zyc???
@@wiolawadoowska4915ja też z podlasia i w maju całe 7 litry
U nas na Podlasiu od ponad miesiąca nic nie pada zboże na 4 klasie usycha
Cukier na pola zacznie isc i zaraz beneficjentow nie bedzie stac kilograma kupic albo nie bedzie
Dawalem cukier zero efektów.
Badałeś pszenicę?
Pokaz wyniki z cukrem i bez 😉
@@SebsoNism wszystkie pola były pryskane z cukrem nie miała parametrów konsumpcyjnych gleba 3 i 4 klasa .
@@ceres8528 Na to składa się cała agrotechnika z pełnego sezonu. Warunki są różne.
@ceres8528 ponieważ sam cukier nie wystarczy , trzeba jeszcze dodać inne składniki .
Siarczan magnezu , mocznik , fosfor, molibden i cukier .
I wtedy jest efekt .
U mnie różnica 2% białka więcej .
@@dawidszwajca2226 wszystko było dane a cukier to był tylko dodatek jeszcze.
U Ciebie zawsze duzo padalo a tak czesto plakales jak dziecko
Że niby kiedy on miał takie mega opady? Oglądam go już bardzo długo i jakoś opadami to te tereny nie grzeszą...?
Ten typ po prostu ma kłopoty z samym sobą i zawsze komentuje w ten sposób;) leczy swoje kompleksy
@@RolnikNIEprofesjonalny boli boli d... boooli d...Muuu🤣🤣🤣
Po 30juz😱 czas wczesniej chodzić spać
Co ma niby dac ten cukier?
węglowodany, tłuszcze i gluten to związki węgla tlenu i wodoru, te same składniki w składzie chemicznym ma właśnie cukier
powiat plocki gmina slupno nieada od miesiaca ponad pokropilo jak ksiadz kropidlem
To Ty Gowniarz jestes myslalem ze masz normalne 40 lat