Alte videoclipuri despre Trading 212: 1. 4 MODIFICARI IMPORTANTE la Trading212 pe care TREBUIE sa le cunoști: ua-cam.com/video/Soxc_Gti1Qc/v-deo.html 2. Programul Securities Lending de la Trading 212: ua-cam.com/video/vKW-k2s5zG0/v-deo.html 3. Trading 212 A DAT DRUMUL la înscrieri: ua-cam.com/video/QpuAHgdzeBU/v-deo.html Folosește codul promoțional OVIDIU când îți deschizi un cont la Trading 212 și vei primi o ACȚIUNE GRATUITĂ ce poate valora până la 100 EUR: www.trading212.com/ro Instrucțiuni: După ce te înregistrezi și îți activezi contul, completează codul OVIDIU în secțiunea Promo Code în aplicația web/mobilă. Odată ce ai făcut asta, o ACȚIUNE GRATUITĂ ce poate valora până la 100 EUR va fi repartizată în mod automat în contul tău de investiții în decurs de 3 zile lucrătoare.
Am incercat varianta demo apoi in august am decis sa imi deschid un cont real. Este perfect pentru o persoana ca mine. Castig 2000 lei pe luna si stau singura in chirie, dar m-am straduit sa pun cate 200 lei deoparte lunar. Actiunile fractionare si comisioanele zero sunt o binecuvantare. Momentan randamentul e 23%, mult mai bine decat orice cont de economii sau depozit la termen.
Felicitări, Elena! Ești un exemplu pentru toți cei care spun că nu se poate și nu au de unde. Dacă ai întrebări, lasă-mi un mesaj sau abonează-te la Newsletter și scrie-mi un email: ovidiutarcu.ro/pagina-de-abonare/ (pe email răspund ceva mai repede) Spor la investiții!
@Nathanael lucrez si la asta. Din pacate am facut marea greseala sa aleg facultatea de asistenta medicala. La stat se intra greu iar in privat salariile sunt foarte mici, cel putin aici in Timisoara. Sper sa gasesc un post mai bine platit in curand.
@@ovidiutarcu Salut! Daca folosesc trading 212 pe un card de economii, ce taxe trebuie sa platesc la stat? Cum sta treaba cu taxele? Vreau sa folosesc aplicatia doar pentru a investii sume de genul 50,100ron intr-o companie apoi pentru a lua profitul. Mentionez ca folosesc doar pentru invest nu si CFD
@@creamycrimson Ce taxe platesti la stat sau cum se procedeaza cu asta daca doar investesti intr-o companiei apoi opresti actiunea cand esti pe profit? Se percep taxele automat din aplicatie? Mentionez ca folosesc doar pentru invest nu si CFD
multumim pentru acest clip , personal astept recenzii si la alti brokeri . Abia astept sa postezi videoclipuri despre portofoliul public , o idee foarte faina . Iti doresc multa putere de munca !
Din păcate promoția despre care am menționat în videoclip nu mai este valabilă pentru investitorii din România. Sper să fie reintrodusă în viitor. Dacă vrei să citești mai multe informații despre Trading 212 îți recomand să vizitezi pagina lor oficială. Acesta este link-ul: www.trading212.com/ro?mobile= Spor la investiții!
Bună Ovidiu...mă uit a doua oară...,am înțeles ceva ,ceva....! Pină sa "dau" de tine am accesat kapital.com! Ce știi de el,orcum m ai convins să trec la trening 212! O zi excelentă...cred că o să l mai urmăresc o dată!
Salut Ovidiu, felicitari pentru tot ceea ce faci. Am deschis un cont la Trading 212 Invest si am investit o suma de bani in niste ETF-uri recomandate de tine in video-ul “ Cel mai simplu portofoliu”. Poate ma exprim gresit.. intrebarea mea este daca “detin” acele ETF-uri, daca investirea in ele se face prin “detinere” prin acest broker. Multumesc mult!
Vei găsi mai multe informații legat de acest aspect în documentul cu Termeni și condiții pus la dispoziție de Trading 212. Însă, pe scurt, da, deții acele instrumente. Chiar dacă ele sunt păstrate la custode în numele brokerului pentru a reduce costurile. Asta este practica la majoritatea brokerilor.
@@iliabrus434 Trading 212 nu m-a plătit ca să fac această recenzie. Aș fi menționat acest aspect la începutul videoclipului dacă era adevărat. Sunt obligat de UA-cam să fac asta.
Daca platformele sunt garantate la până în 20 000 de euro atunci ce facem daca avem de gând să investim 100 de euro vreme de 40 de ani in ea că se vor strânge cu un randament bunicel mult peste 20 000 euro, iar dacă ținem în mai multe platforme dobânda se va lua după o dobândă mai mică și va creste mai puțin suma din portofoliu an de an.Poti să prezinți doua platforme cu multe firme listate care sa una un fond garantat de peste 100 000 euro?Mulțumesc anticipat!Bafta in continuare!
Chiar dacă schimbi platforma, nu vei avea dobândă mai puțină. Unitățile inițiale se vor aprecia în continuare. Iar cele de pe altă platformă se vor aprecia începând de acolo. Adică oricum va fi mai puțin decât în prima pentru că ai cumpărat mai târziu. În UE nu există platformă care să garanteze 100.000 EUR. Investițiile presupun un anumit grad de risc. Dacă ar fi garantate ca și depozitele bancare, ar aduce randamente ca și depozitele bancare. Tot ce poți să faci este să alegi să colaborezi cu brokeri cu reputație bună care au șanse să rămână în picioare și peste 20, 30, 50 de ani.
Din cate am observat trading 212 nu au fees la depunere si retragere, insa cred ca ei castiga un anumit procent din pretul de vanzare / cumparare al actiunilor in sensul ca probabil au un pret de tranzactionare modificat putin cu acel procent. Nu sunt sigur dar asa imi explic lipsa fees urilor la depunere si retragere.
Asta e răspunsul lor oficial la întrebarea „Cum face Trading 212 bani?”: community.trading212.com/t/how-trading212-makes-money/509/5 (Postarea lui Ivan e cea relevantă)
Mulțumesc pentru apreciere! 🙏😊 Momentan Trading 212 nu prea face profit. În 2018 au avut un profit de aproximativ 1,5 mil GBP, iar în 2019 au avut pierdere de aproximativ 350 mii GBP. Dar este o platformă relativ nouă și este de așteptat așa ceva. Ca sursă de venit principală o reprezintă conturile de tip CFD unde 76% din utilizatori pierd bani. De asemenea, mai câștigă din spread-uri, adică diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare al unui activ. Și mai este și swap-ul care e un fel de dobândă zilnică pe care o plătești atunci când ții o poziție deschisă mai mult de 24 ore în contul de tip CFD. Momentan totul este gratuit pentru că vor să atragă cât mai mulți clienți. Dar la un moment dat sunt sigur că vor apărea și comisioanele și servicii cu plată pentru ambele tipuri de conturi. Vom vedea! 😉
@@ovidiutarcu Interesant , da am vazut ca la CFDuri au comisioane putin mai mari ca altii , au voie legal sa adauge noi comisioane peste noapte ? Un comision la vanzare de exemplu ? Ar fi foarte tare sa faci un video cu o recenzie si la Revolut :D
@@marian-qj6is Dacă scrie în Termeni & Condiții că pot modifica unilateral comisioanele, pot să o facă. Dar de obicei te anunță în avans despre orice modificări. Iar Trading 212 e în procesul de a atrage cât mai mulți clienți. Nu cred că vrea să facă astfel de mișcări.
Nu. Pentru Hidroelectrica ai nevoie de un broker care să-ți ofere acces la BVB. Câteva exemple pe care eu le folosesc ar fi Investimental: bit.ly/3OJy4iZ și TradeVille: tradeville.ro/
Eu nu înțeleg un lucru: daca acțiunile sunt cu deținere, cum poți cumpăra fracțiuni dintr-o acțiune? De exemplu în România ești înregistrat la Depozitarul Central că deții x acțiuni din firma y, dar asta nu merge cu fracțiuni.
Nu am studiat în super detaliu mecanismul, dar din câte am văzut este un artificiu contabil. Ei dețin o acțiune pe care o împart în mai multe. E ca și cum în loc să ai un 1 leu, ai 100 de monezi de 1 ban. În contabilitate tot aia e. Iar când cumperi fracțiuni de acțiuni ei ți le arată în cont ca și cum ar fi ale tale. Iar cu fiecare fracțiune cumpărată te apropii de o acțiune întreagă. Iar atunci când ai făcut o acțiune, ți-o trece pe numele tău. În realitate nu poți deține 0,1 dintr-o acțiune. Este un mecanism care-ți permite să fii investitor la Amazon fără să dispui de 3000 USD.
Atâta timp cât comisionul de tranzacționare rămâne zero, nu ți se va percepe nici o taxă pentru a reinvesti dividendele. Sper că la asta te refereai în întrebarea ta.
Salut, Ovidiu! Am revenit a 2-a oara la acest video pt a ma convinge in legatura cu detinerea actiunilor in cazul T212. Stiam (si ai confirmat si tu) ca actiunile noastre sunt tinute in custodie la IBRK. Ce inseamna mai exact acest lucru? Actiunile sunt ale tale, adica apari in registrul companiilor ca detinator al x actiuni sau nu? Intreb pt ca am inteles ca doar la IBRK si XTB esti detinator al actiunilor. Care ar fi diferenta din acest punct de vedere intre T212 vs IBRK? Mersi & Keep up the good job!
Majoritatea brokerilor actuali folosesc ceea ce poartă denumirea de Street Name Registration. Adică în registrul emitentului (al companiei care emite acțiunile) brokerul este trecut ca proprietar. Iar el ține o evidență a deținerilor tale în contabilitatea internă. Dar tu ești în realitate proprietarul acțiunilor. Este cea mai eficientă metodă din punct de vedere al costurilor. Atât T212 cât și IBKR folosesc această strategie și omnibus accounts. Singura diferență este custodele care ține instrumentele respective pentru cei 2 brokeri. Mai multe detalii despre asta găsești în documentul cu Termeni și Condiții generale.
Salut Ovidiu, Multumesc pentru efortul si munca depusa pentru acest video. La sectiunea din video denumita "Auto invest" specifici ca daca primim dividende si acestea po sa fie reinvestite in mod automat. Intrebarea este urmatoarea: Pentru dividendele reinvestite se plateste impozit pe ele ? Sau nu se plateste ca la un ETF cu acumulare ? Sper ca am inteles corect. Astept raspuns, Multumesc inca o data.
Chiar dacă sunt reinvestite, dividendele care intră în contul de la broker trebuie declarate și impozitate. Și, bineînțeles, verificat dacă s-a reținut impozit la sursă sau nu.
Fain video! In ce moneda iti vei crea contul? RON / EUR / USD ? E vreun avantaj pentru una dintre optiuni? In cazul in care veniturile (salariul) e in RON.
În cazul acțiunilor primite bonus, urmare a înregistrării pe platformă în baza unui referral, dacă acestea sunt vândute ulterior pe minus, se plătește impozit? Cumva ele fiind primite "cadou", se poate considera profit orice sumă pe care sunt vândute...
Din câte știu eu, așa scrie în Codul Fiscal. Valoarea de achiziție este 0 RON. Dar poți să întrebi și la ANAF când va fi cazul să completezi Declarația Unică.
Momentan, deschiderile de conturi noi sunt oprite și nu există o dată clară când vor fi reluate. Tot ce poți să faci este să te înscrii pe lista de așteptare.
Salut Ovidiu! Buna recenzie. Intrebare totusi: Trading212 aplica prevederile tratatelor de evitare a dublei impuneri? sunt interesat in special pentru dividende din Statele Unite, Olanda, Franta... Multumesc!
Eu le-am trimis un e-mail ca să aflu răspunsul la această întrebare și mi-au spus că aplică. Cel puțin pe SUA. Ca să fii sigur, îți recomand să le trimiți și tu un e-mail și să obții răspunsul direct de la ei.
Salut Ovidiu. Daca as vrea sa investesc prin Trading212 in 2 ETF.uri in EUR asa cum ai prezentat tu in video.ul "Cum sa investesti 1000 RON/luna, cum ma sfatuiesti sa setez valuta contului? EUR/RON. Daca e in Eur trebuie sa alimentez contul Trading 212 din contul de EUR de la ING? E mai avantajos cursul ING sau mai bine merg pe valuta Trading 212 in Ron si alimentez contul din ING RON? MULTUMESC!
Eu alimentez cu EUR prin Revolut ca să am parte de cel mai bun curs de schimb. Nu știu răspunsul din cap, dar poți să folosești contul Demo de la T212 ca să vezi câți EUR ai cumpăra cu suma ta. ING are un curs dezamăgitor, însă trebuie să ții cont și de comisionul de conversie de la T212. Ai văzut că eu am ales EUR ca valută.
Salut! Îți recomand să-ți deschizi contul în valuta potrivită pentru instrumentele în care vrei să investești. - RON nu are rost pentru că prin Trading 212 nu poți să cumperi instrumente listate la BVB; - USD e potrivit atunci când majoritatea instrumentele alese de tine sunt lista la Bursa din SUA. În general acțiuni individuale ar intra în această categorie. - EUR e potrivit atunci când majoritatea instrumentele alese de tine sunt lista la Burse din UE. De exemplu, ETF-urile din portofoliul public sunt denominate în EUR și de aceea am decis să-mi deschid contul în EUR.
@@ovidiutarcu si pt asta ai facut cont in euro special inteleg, pe care il alimentezi cu euro, deci cumva tot se pierde la conversie, din ce stiu daca alimentezi pe trading212 cu lei se face conversia fara comision in euro sau usd...
@@MrCmarius nu este comision de conversie într-adevăr, dar cursul la care se face schimbul din RON în EUR sau USD va fi făcut la un curs pe care-l oferă banca celor de la Trading 212. Dacă faci conversia prin Revolut ai mai mult control asupra cursului de schimb.
salut, felicitari pentru video-uri! Referitor la tipul de moneda necesar la crearea contului, ce recomanzi? a. cont in euro, iar banii sa ii iau dintr-un cont euro revolut b. cont in lei, iar banii sa ii iau dintr-un cont in lei. Multumesc frumos!
Salut! Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊 Îți recomand să-ți deschizi contul în valuta potrivită pentru instrumentele în care vrei să investești. - RON nu are rost pentru că prin Trading 212 nu poți să cumperi instrumente listate la BVB; - USD e potrivit atunci când majoritatea instrumentele alese de tine sunt lista la Bursa din SUA. În general acțiuni individuale ar intra în această categorie. - EUR e potrivit atunci când majoritatea instrumentele alese de tine sunt lista la Burse din UE. Și să alimentezi cu Revolut ca să ai un curs de schimb mai bun.
Buna, am incercat sa fac transfer bancar pentru cei de la Trading 212 si nu a functionat, pur si simplu cand introduc IBAN-ul lor imi apare IBAN incorect. Nu as vrea sa fac plata prin card, fiindca am mai avut probleme in trecut cu astfel de plata. De ce oare nu merge prin tranfer bancar? Am intrebat la banca si mi-au zis ca nu stiu ce nu este ok iar in chat cu cei de la 212 la fel nu mi-au dat un raspuns concret, mi-au zis sa incerc o alta metoda de plata.
Eu fac transfer bancar prin Revolut și nu am avut nici o problemă. Mai ales că au contul colector la o bancă mare din UK. (Barclays). Singurul motiv la care mă gândesc pentru care ar putea să-ți apară IBAN incorect este că atunci când copiezi IBAN-ul să pierzi niște cifre pe drum datorită format-ului din aplicația de Internet Banking. Mi s-a mai întâmplat să piardă cifre din cauza spațiilor când dai Copy/Paste.
În EUR ar fi mai potrivit. Ca să plătești comisionul de conversie doar din EUR în USD. Și să găsești cea mai eficientă metodă de a schimba RON în EUR înainte să alimentezi.
doar index fund-urile au efect de snowball/compound interest (adica dupa fiecare an daca ai avut interest rate de 8% ti se adauga 8% din valoarea curenta la valoarea viitoare) sau si stock-urile individuale si alte fonduri?
Orice investiție la care câștigurile sunt reinvestite, nu retrase pentru a cheltui banii, beneficiază de efectele dobânzii compuse. Ea apare atunci când suma asupra căruia se aplică acel randament de 8% este din ce în ce mai mare.
La ETF urile pe acumulare dividendele iti sunt reinvestite automat odata ce le primesti, nu ai nimic de facut => snowball. La actiunile individuale iti primesti dividendele direct in cont cand sunt eliberate, iar apoi trebuie sa reinvestesti tu manual acele dividende
@@ovidiutarcu da mersi de răspuns , eu și soția avem 25000 de lire investite la bursa , am 4 ani de experiența , așteptăm un Crash decent și băgăm încă 25.000
@@cornelpisanu7084 Salutari, cum reusiti sa folositi platforma celor de la Vanguard? Cand am intrat de curiozitate la ei sa imi fac cont, era specificat ca doar rezidentii permanenti in SUA pot sa-si faca.
Fără să fac o analiză detaliată a situației tale financiare, a obiectivelor tale, a capacității și toleranței tale la risc, a preferințelor de investiții și a orizontului de timp pentru care investești nu pot să fac o astfel de recomandare. S-ar putea chiar să te afli într-o situație în care nu-ți permiți să investești și ar trebui să direcționezi acești bani către alte obiective.
Dacă ești începător si nu vrei sa îți bați prea mult capul, un etf e cel mai potrivit instrument financiar in care ai putea investi. Cauta un etf care urmărește un anumit index bursier (s&p 500, nasdaq, ftse, msci, etc.) si cumpăra unități de fond si aia e tot. Eventual dacă vrei sa investești și luna de luna, la fel, poți cumpăra unități, dacă nu, mai verifici peste un an si vezi ce randament ai obținut. Asta e cel mai bun sfat pt început.
Salut Ovidiu! Pentru dividendele primite de la companiile din Canada de exemplu observ ca la sectiunea "retinut la sursa" apare zero. Asta inseamna ca impozitul nu e retinut la sursa si trebuie sa declar castigul din acest dividend la ANAF? Multumesc!
Teoretic, da. Dar dacă faci profit de 1 milion într-o zi, ți-aș recomanda să apelezi la un broker dedicat investitorilor profesioniști. Trading 212 e pentru investitorii obișnuiți care investesc sume relativ mici lunar.
Salut. As avea o întrebare mai generală. Daca ei îți garantează sa zicem până în 20k euro. Cum procedezi sa îți aperi investițiile în caz că un broker da faliment? Folosești mai mulți brokeri ? De ex daca am 500k euro de investit, ii pun pe toți la un broker, sau ii împart la diverși brokeri?
Asigurarea de 20.000 EUR are rolul să te protejeze în cazuri de fraudă majoră. Dacă brokerul face lucrurile ca la carte, banii din contul de investiții sunt păstrați în conturi segregate și pot fi returnați. Iar instrumentele financiare sunt păstrate în custodie la o altă entitate și pot fi transferate la un alt broker. Însă dacă brokerul nu respectă aceste proceduri și a comis o fraudă majoră, atunci tu primești o răscumpărare de până la maxim 20.000 EUR. Atât pentru cash cât și pentru instrumentele financiare. Deci, mai important este să analizezi cu atenție brokerii, să apelezi la cei care ție îți oferă cea mai multă încredere, și să te asiguri că au instrumentele care te interesează pe tine. Poți să împarți banii între mai mulți brokeri, dar nu faci decât să complici singur viața.
Cred că prețul lor va apărea în USD/EUR/GBP în funcție de acțiune, dar valoarea totală a portofoliului și câștigurile vor fi mereu afișată în RON. Iar conversia se face la cursul Trading 212. Eu îl folosesc în EUR și investesc doar în instrumente denominate în EUR. Așa că nu m-am lovit de această situație.
Dar un broker ca "trading 212" nu ar trebuii sa falimenteze în următorii 10 ani, nu? Adică pot investii pe termen lung liniștit sau mai bine sa aleg alt broker?
@@anonimus1325 orice broker este o companie privată care încearcă să facă profit. La orice companie există riscul de faliment. Însă, ținând cont că sunt apreciați și au din ce în ce mai mulți utilizatori, sper să reziste sute de ani.
Rezultatele pe 2020 trebuie să le obții de la Trading 212 înainte să depui declarația. Ca să obții un Statement, trebuie să le dai email. Găsești instrucțiuni la acest link: helpcentre.trading212.com/hc/en-us/articles/360008145758-How-to-get-a-Tax-Statement-for-the-financial-year-
Sunt șanse mari să ți blocheze tranzacția și contul. Eu nu aș risca. Recomandarea mea ar fi să alimentezi dintr-o sursă (card, cont curent) care este pe numele tău.
Salutare ! Am făcut o retragere de 770 euro și mi-au fost virați doar 170 , unde sunt restul de 600 de euro ?? Din ce observ eu am încasat doar profitul !!
Brokerul acesta are custodele domiciliat in US. Din ce am inteles, se mai plateste o taxa in cazul in care vrei sa lasi portofoliul ca mostenire, care poate ajunge pana la 40%. Stii ceva legat de asta?
Taxa despre care vorbești se numește „Estate Tax” și într-adevăr poate ajunge până la 40%. Eu nu sunt expert în fiscalitate deci ar trebui să discuți cu unul despre acest subiect. Dar, din câte am înțeles eu, această taxă se plătește doar dacă deții investiții în ETF-uri cu domiciliul în SUA pe care le lași moștenire. Dacă deții ETF-uri cu domiciliul în Irlanda de exemplu ești scutit de această taxă. S-ar putea să greșesc dar nu am citit nicăieri despre faptul că domiciliul custodelui broker-ului, care nu este decât o persoană care depozitează activele, ar influența taxarea.
@@ConstantinBoca Am dat recent peste un document creat de Morgan Stanley și se pare că doar numerarul din conturi bancare din SUA este afectate de Estate Tax. Îți las aici link-ul către document. Pe ultima pagină este precizat acest aspect: advisor.morganstanley.com/michelle.ward/documents/field/w/wa/ward-sofia-michelle/Taxation_of_Non_Resident_Aliens__NRAs_.pdf
Salut, daca depun din contului in lei, pot investi in actiunile care au usd, momentan nu dispun de un cont in usd sau euro si as vrea sa nu pierd diferenta la conversie, iar al doi-lea lucru:ai idee cat dureaza sa deschizi contul? te baga in asteptare cand vrei sa-ti deschizi. Multumesc.
Dacă depui bani cu un cont în lei se va face cel mai probabil conversia la cursul băncii cu care colaborează Trading 212. Dar să fii atent că din aprilie introduc un comision de conversie valutară de 0,15%. Voi face un videoclip despre modificările Trading 212 din ultimele luni. În cazul tău, cred că cel mai bine este să-ți creezi contul în USD și să alimentezi cu Revolut sau ceva asemănător. Momentan este oprită deschiderea de conturi noi și nu există o dată clară când se va da drumul.
Personal nu am făcut asta, dar nu văd de ce ar fi o problemă și nu ai putea. Cel mai important aspect este ca acel cont ING să fie pe numele tău ca să corespundă cu datele din contul de la broker.
Salut! Îți recomand să-ți deschizi contul în valuta potrivită pentru instrumentele în care vrei să investești. - RON nu are rost pentru că prin Trading 212 nu poți să cumperi instrumente listate la BVB; - USD e potrivit atunci când majoritatea instrumentele alese de tine sunt lista la Bursa din SUA. În general acțiuni individuale ar intra în această categorie. - EUR e potrivit atunci când majoritatea instrumentele alese de tine sunt lista la Burse din UE. De exemplu, ETF-urile din portofoliul public sunt denominate în EUR și de aceea am decis să-mi deschid contul în EUR.
@@banipanet nu știu exact. Nu am făcut această operațiune. Depinde care bancă face conversia valutară: a ta sau a lor. Eu folosesc Revolut ca să alimentez contul și astfel am mai mult control asupra cursului de schimb.
Nu știe nimeni încă ceva clar. Dar cel mai probabil va continua să funcționeze la fel. Ține cont că trebuie să accepți modificările la documentul cu Termeni și Condiții dacă vrei să poți investi în continuare prin ei.
Salut Ovidiu, Daca deschid un cont pe Trading212 (invest) in euro, cum crezi ca ar fi mai bine: alimentare din contul bancar de lei sau sa deschid un cont de euro? Ma gandesc ca in cativa ani va adera si Romania la moneda euro. Multumesc anticipat.
Salut! Părerea mea este că e mai bine să alimentezi cu un cont în EUR. E mai ușor să controlezi cursul de schimb decât să te bazezi pe conversia automată. Eu personal alimentez cu Revolut contul de la Trading 212 ca să am cel mai mult control asupra conversie valutare. Spor la investiții!
@@ovidiutarcu multumesc mult! Am retras suma investita din 212, scria ca am profit 1000 de lei si defapt doar 512 lei mai sunt peste acea suma, pe care 212 nu i-a virat in contul meu, am mai facut o cerere si pt ei, acum asteptam. Daca s-ar putea as inchide acest cont si as deschide altul in $, dar am inteles ca nu se mai poate. Asa ca trec pe xtb
Din câte am văzut eu, da. Își primește lumea banii înapoi. Doar că trebuie să te documentezi bine înainte de a investi prin intermediul lor ca să fii mulțumit cu alegerea făcută.
Cred că ești intri în mod automat în relație contractuală cu Trading 212 UK Ltd. pentru că asta este entitatea din Termeni și condiții. Eu le-am trimis un e-mail și mi-au confirmat acest lucru. De acolo poți să-ți dai seama. Poți să le scrii și tu un mesaj ca să confirmi informația. Îți las aici link-ul: www.trading212.com/ro/Contact
nu e cam dubios ca nu au niciun fel de comision? ei din ce fac bani? sau sunt un fel de etoro/revolut, unde practic nu detii actiunile, ei le cumpara si tu le achizitionezi de la ei
Spreads, Swaps, Comision de Conversie Valutară, traderi care pierd bani, Securities Lending, etc.... Încă sunt la început așa că se finanțează de la investitori ca să atragă mai mulți clienți. În viitor vor percepe și ei comisioane.
@@ovidiutarcu am inteles, practic ei castiga de la cei care investesc in cfd. uri.... am intrebat pentru ca am deja contbpe tradeville, dar vreau sa investesc si pe burse externe si sunt in dubii intre xtb si trading212. din ce imi dau seama, la trading212 la fel ca la etoro/revolut, nu detii efectiv actiunile actiunile... ma insel?
Am următoarea întrebare, dacă pana acum am folosit doar revolut pt trading și vreau sa trec pe trading212, ar fi ok sa deschid contul in USD și sa transfer banii de pe contul USD al revolutului (acolo era implicit tranzacționarea in USD) pe contul USD de pe trading 212, voi avea vreun comision in acest caz? Va merge si in sensul opus, adică când vreau sa retrag banii de platforma sa-i am tot in USD, fără pierderi din cauza comisioanelor?
E posibil să ai un comision atunci când transferi din Revolut către Trading 212 USD. S-au modificat în august comisionele legate de transferurile interbancare de USD. Dar îți scrie în aplicație valoarea comisionului înainte să faci plata. La Trading 212 poți alimenta contul și direct cu cardul și atunci e mai simplu. Cel mai sigur este să-i întrebi direct pe ei.
@@ovidiutarcu Va mulțumesc pentru răspuns, iar in cazul alimentarii cu cardul Revolut, îmi va recunoaște acesta moneda tranzacției USD (ținând cont ca in Trading 212 va fi un cont de USD), fără sa facă conversia din contul de RON (nu vreau sa am pierderi de curs valutar)?
Din câte am văzut eu, dacă ai deja USD în contul Revolut îi folosește pe aceia când faci alimentarea cu cardul. Dacă nu ai USD, atunci va face el automat conversia la cursul pieței.
Momentan nu s-a schimbat nimic în afara unui comision de alimentare a contului. Dar acela nu are legătură cu Brexit-ul. Trebuie să vedem ce modificări apar. Poți oricând să renunți să-i mai folosești dacă apar comisioane și taxe suplimentare care nu te avantajează. Iar când va deveni disponibilă opțiunea de mutare a investițiilor de la un broker la altul o să poți să o faci.
Întrebarea aceasta este bine să o adresezi legat de orice broker. Pentru că nu uita, ele sunt companii care trebuie să facă profit. Iar dacă nu reușesc asta, vor da faliment. În cazul acesta, o parte din bani vor fi returnați de fondul de compensare a investitorilor. Probabil vei putea face o cerere pentru a ți se transfera deținerile la un alt broker. Va fi implicat un lichidator. Sunt multe necunoscute și nu pot să-ți răspund la această întrebare pentru că nu am experimentat-o. Și nu doresc unui investitor să treacă prin ea.
@@ovidiutarcu eu am înțeles că dacă sunt cu deținere acțiunile/ETF nu are treabă că dă faliment brokerul, alea sunt pe numele tău rămân ale tale, doar va trebui să îți găsești alt broker. Singura problema sunt banii neinvestiti de pe platforma
Este deja pe piață de câțiva ani și există multe persoane din România dar și din străinătate care îl folosesc cu succes. Ca orice altă companie privată, există riscul să ia niște decizii proaste și să dispară de pe piață. Dar, analizând măsurile de protecție pe care le-au luat și faptul că sunt reglementați în UK și Bulgaria eu consider că sunt o companie destul de solidă și poate fi folosită pentru investiții. Dacă nu ți se pare de încredere poți oricând să apelezi la un broker local cum este XTB.
@@ovidiutarcu - Si eu de cand cu marea teapa Cryptopia.co.nz unde faceam niste trading cu cripto - moneda ma cam tem de orice platforma. Nu am mai investit nimic de atunci.
@@stefanp.7986 îmi pare rău să aud că ai pierdut bani cu acea platformă. În cazul acesta, mergi mai bine cu o platformă ceva mai consacrată. Chiar dacă plătești comisioane, e mult mai de preferat decât să rămâi cu banii neinvestiți.
Da. Trebuie să plătești impozit în funcție de tipul de venit. Am prezentat aspectul impoizitelor în acest videoclip: ua-cam.com/video/EBq99lk4W9A/v-deo.html
Asigura cash-ul tau din contul de la broker (ce nu este investit) + eventual instrumentele pe care le-ai cumpărat dar pe care nu le ai cu deținere (de ex cfd-uri)
Dacă e un broker responsabil, instrumentele financiare pe care le cumperi sunt păstrare și contabilizate în paralel la un custode. Iar banii sunt păstrați în conturi segregate la o bancă. Din câte am înțeles eu, această sumă asigură situațiile de fraudă gravă când broker-ul nu respectă reglementările și nu implementează măsurile de protecție pe care susține că le oferă. Adică acele cazuri în care nu mai poți face absolut nimic ca să-ți recuperezi banii și investițiile. E o asigurare de daună totală.
Ai dreptate! L-am pus acum în descriere. Din păcate promoția menționată în videoclip nu mai este valabilă pentru utilizatorii din România. Sper să fie reintrodusă în viitor.
Faci o cerere de retragere, selectezi contul în care vrei să retragi banii și aprobi cererea folosind parola. În funcție de metoda aleasă, va dura câteva zile până când vei vedea banii în contul tău.
@@ovidiutarcu dar faza cu CASS-ul? daca portofoliul meu sa zicem ca dupa 5 ani depaseste cele 12 salarii minime brute pe economie, dar eu nu retrag nimic, se aplica tot faza asta?(adica sa-mi intre banii de la broker, vad cat e profitul si dupa daca depaseste cele 12 salarii minime brute sa platesc si CASS-ul?)
Buna ! ETF urile care se gasesc pe Trading 212( de la Vanguard de exemplu ) vad ca sunt listate pe bursa germana sau italiana. De ce pretul pe unitate difera de cel de pe Nasdaq si care este diferenta intre ele fiind listate pe piete diferite? Multumesc.
Între cele europene nu există diferențe. Dacă vorbim de același ETF. Este listat pe mai multe burse pentru accesibilitate. S-ar putea ca diferența de preț să vină de la faptul că unul e listat în USD (cel de pe NASDAQ), iar celălalt în EUR (de pe bursele europene). Fără un exemplu clar, doar cu atât te pot ajuta.
Eu zic ca merge sa faci day trading. Eu am reusit dar m am limitat la doar un singur day trade pt ca nu stiu limita lor. Cam 3 zile am facut asta. Singura nedumerire pe care o am este daca pot retrage ron din trading 212 pe cardul bancar in ron, deoarece am observat ca ibanul lor ron este deschis la o banca din Anglia. De depus am reusit sa depun de pe un card in ron in contul ron de pe trading 212. I am dat totusi withdraw sa vad daca banca din Romania va accepta tranzactia.
Daca am contul trading 212 in Ron se pot face retrageri pe un card bancar in ron? Intreb asta deoarece am observat ca ibanul Ron al trading 212 este deschis in anglia nu la o banca din Romania. Oare accepta bancile din Romania o asemenea retragere? De depozitat fonduri am reusit. Nedunerirea mea e legata doar de retragere.
În general trebuie să faci minim o depunere și cu cardul din România unde vrei să retragi banii. Odată ce este asociat cu contul tău nu ar mai trebui să fie o problemă.
Am făcut un videoclip despre aplicația Revolut cu ceva timp în urmă: ua-cam.com/video/IS2HzHGmy7s/v-deo.html Pe partea de investiții în prezent Revolut nu mi se pare o variantă viabilă pentru un investitor serios.
Salut! Depunerea minimă atunci când alimentezi contul de investiții este de 1 EUR, 1 USD sau 5 RON dacă apelezi la orice altă metodă de alimentare a contului cu excepția transferului bancar. Pentru varianta din urmă, depunerea minimă este de 10 EUR, 10 USD respectiv 50 RON.
Salut, video-urile tale sunt foarte utile pentru mine, am o intrebare totusi cu privire la 212, mi-am facut de curand cont si am facut mici tranzactii cu scopul de a invata si ami stabili o strategie, mi-am facut cont in lei si regret deoarece impactul fx este mare , din experienta ta, daca ar fi sa trec la un cont in euro ar fi impactul mai mic ? avand in vedere ca tintesc in principal spre actiuni in dolari si euro, multumesc
Dacă investești în EUR, există modalități de a alimenta cu 0 comision. Și astfel să nu ai Impact FX. Dar dacă investești în USD cred că impactul va fi similar. Pentru că nu poți să-ți deschizi cont în USD la Trading 212.
As vrea sa stiu daca platforma Trading 212 are un tool automat de vanzare actiuni. De exemplu setez la ce valoare vreau sa vand cand scade actiunea. ( daca scade pretul cu 10% sa vand automat actiunile ) Nu am timp sa belesc ochii multe ore pe calculator sa vad cum fluctueaza pretul. Sau plec in concediu sau nu am access la internet la tara.
Există acele ordine de tip Stop Limit care îți vând automat poziția când ajunge la un anumit preț. Dar dacă investești pe termen lung nu văd de ce ai face acest lucru... 🤔
la imbunatatiri ar intra si partea pe care o face XTB. XTB trimite anual catre anaf ceea ce ai de platit, ceea ce te scapa pe tine de intocmit declaratia
Faptul că XTB trimite un raport către ANAF nu te scutește de a depune declarația. Pentru că tu poți să ai venituri din mai multe surse și de la mai mulți brokeri pe care trebuie să le declari. Aia e doar pentru ca cei de la ANAF să poată verifica eventualele nereguli.
@@steriadi Eu nu am văzut nicăieri să se menționeze că nu trebuie să depui declarația pentru că se ocupă XTB. Eu aș fi prudent și aș depune-o în locul tău.
Alte videoclipuri despre Trading 212:
1. 4 MODIFICARI IMPORTANTE la Trading212 pe care TREBUIE sa le cunoști: ua-cam.com/video/Soxc_Gti1Qc/v-deo.html
2. Programul Securities Lending de la Trading 212: ua-cam.com/video/vKW-k2s5zG0/v-deo.html
3. Trading 212 A DAT DRUMUL la înscrieri: ua-cam.com/video/QpuAHgdzeBU/v-deo.html
Folosește codul promoțional OVIDIU când îți deschizi un cont la Trading 212 și vei primi o ACȚIUNE GRATUITĂ ce poate valora până la 100 EUR: www.trading212.com/ro
Instrucțiuni: După ce te înregistrezi și îți activezi contul, completează codul OVIDIU în secțiunea Promo Code în aplicația web/mobilă. Odată ce ai făcut asta, o ACȚIUNE GRATUITĂ ce poate valora până la 100 EUR va fi repartizată în mod automat în contul tău de investiții în decurs de 3 zile lucrătoare.
Am incercat varianta demo apoi in august am decis sa imi deschid un cont real. Este perfect pentru o persoana ca mine. Castig 2000 lei pe luna si stau singura in chirie, dar m-am straduit sa pun cate 200 lei deoparte lunar. Actiunile fractionare si comisioanele zero sunt o binecuvantare. Momentan randamentul e 23%, mult mai bine decat orice cont de economii sau depozit la termen.
Felicitări, Elena! Ești un exemplu pentru toți cei care spun că nu se poate și nu au de unde.
Dacă ai întrebări, lasă-mi un mesaj sau abonează-te la Newsletter și scrie-mi un email: ovidiutarcu.ro/pagina-de-abonare/
(pe email răspund ceva mai repede)
Spor la investiții!
elena, imi poti spune la care dintre ele investesti ?
@Nathanael lucrez si la asta. Din pacate am facut marea greseala sa aleg facultatea de asistenta medicala. La stat se intra greu iar in privat salariile sunt foarte mici, cel putin aici in Timisoara. Sper sa gasesc un post mai bine platit in curand.
@@ovidiutarcu Salut! Daca folosesc trading 212 pe un card de economii, ce taxe trebuie sa platesc la stat? Cum sta treaba cu taxele? Vreau sa folosesc aplicatia doar pentru a investii sume de genul 50,100ron intr-o companie apoi pentru a lua profitul. Mentionez ca folosesc doar pentru invest nu si CFD
@@creamycrimson Ce taxe platesti la stat sau cum se procedeaza cu asta daca doar investesti intr-o companiei apoi opresti actiunea cand esti pe profit? Se percep taxele automat din aplicatie? Mentionez ca folosesc doar pentru invest nu si CFD
Bună Ovidiu, foarte utile informațiile. Ar fi interesant sa faci recenzii si la Interactive Brokers, Tradeville și XTB. Mulțumesc
Recenzia Broker-ului XTB este deja pe canal: ua-cam.com/video/EMc-WOpxsZ0/v-deo.html
Tradeville urmează în săptămânile următoare.
multumim pentru acest clip , personal astept recenzii si la alti brokeri . Abia astept sa postezi videoclipuri despre portofoliul public , o idee foarte faina . Iti doresc multa putere de munca !
Mulțumesc! Care brokeri te-ar interesa mai exact? Să-mi notez în fișierul cu idei de videoclipuri. 😉
@@ovidiutarcu XTB si tradeville . In perspectiva investitilor de lunga durata in EFT-uri faci o treaba foarte buna !
Bună treaba așteptam și recinzia la xtb
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
Am notat recomandarea în fișierul cu idei de videoclipuri.
@@ovidiutarcu si eventual si Interactive Brokers/Tradestation Global
Din păcate promoția despre care am menționat în videoclip nu mai este valabilă pentru investitorii din România. Sper să fie reintrodusă în viitor.
Dacă vrei să citești mai multe informații despre Trading 212 îți recomand să vizitezi pagina lor oficială. Acesta este link-ul: www.trading212.com/ro?mobile=
Spor la investiții!
Va multumesc
Cu drag! 🙂
Bună Ovidiu...mă uit a doua oară...,am înțeles ceva ,ceva....! Pină sa "dau" de tine am accesat kapital.com! Ce știi de el,orcum m ai convins să trec la trening 212! O zi excelentă...cred că o să l mai urmăresc o dată!
Am intrat pe acel site și îmi apare de vânzare. Nu știu dacă s-a mutat broker-ul sau este fake. Mare grijă când analizezi un broker.
Mulțumesc Ovidiu...,mă tot " bombardează" să intru... să cumpăr!? Mi se pare ceva in neregula! Seară bună!
@@vasileverban9083 în cazul ăsta, sigur ceva nu e în regulă.
Salut Ovidiu, felicitari pentru tot ceea ce faci. Am deschis un cont la Trading 212 Invest si am investit o suma de bani in niste ETF-uri recomandate de tine in video-ul “ Cel mai simplu portofoliu”. Poate ma exprim gresit.. intrebarea mea este daca “detin” acele ETF-uri, daca investirea in ele se face prin “detinere” prin acest broker.
Multumesc mult!
Vei găsi mai multe informații legat de acest aspect în documentul cu Termeni și condiții pus la dispoziție de Trading 212. Însă, pe scurt, da, deții acele instrumente. Chiar dacă ele sunt păstrate la custode în numele brokerului pentru a reduce costurile. Asta este practica la majoritatea brokerilor.
Poti sa faci un videoclip similar si despre companiile romanesti: bt capital partners vs trade vile :D
Mi-am notat sugestiile tale în fișierul cu idei de videoclipuri. După 2 brokeri internaționali ar merge și ceva local. Mulțumesc de recomandare! 🙂
Stai sa vina si ei cu banii de marketing ca trading 212 si va face si despre ei :)
@@iliabrus434 Trading 212 nu m-a plătit ca să fac această recenzie. Aș fi menționat acest aspect la începutul videoclipului dacă era adevărat. Sunt obligat de UA-cam să fac asta.
Daca platformele sunt garantate la până în 20 000 de euro atunci ce facem daca avem de gând să investim 100 de euro vreme de 40 de ani in ea că se vor strânge cu un randament bunicel mult peste 20 000 euro, iar dacă ținem în mai multe platforme dobânda se va lua după o dobândă mai mică și va creste mai puțin suma din portofoliu an de an.Poti să prezinți doua platforme cu multe firme listate care sa una un fond garantat de peste 100 000 euro?Mulțumesc anticipat!Bafta in continuare!
Chiar dacă schimbi platforma, nu vei avea dobândă mai puțină. Unitățile inițiale se vor aprecia în continuare. Iar cele de pe altă platformă se vor aprecia începând de acolo. Adică oricum va fi mai puțin decât în prima pentru că ai cumpărat mai târziu.
În UE nu există platformă care să garanteze 100.000 EUR. Investițiile presupun un anumit grad de risc. Dacă ar fi garantate ca și depozitele bancare, ar aduce randamente ca și depozitele bancare.
Tot ce poți să faci este să alegi să colaborezi cu brokeri cu reputație bună care au șanse să rămână în picioare și peste 20, 30, 50 de ani.
ca rezident roman, pot deschide cont in UK? a aparut acest FX fee, si daca ai in euro ,usd ,ron orice cumparare de actiune este supusa acelui FX fee
Poți să eviți acel fx fee dacă îți alimentezi contul cu valuta în care urmează să investești.
Multumesc! Doamne ajuta!
De mare ajutor. Bravo!
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
Multumesc
Cu drag! 🙂
Poti sa mai faci un update referitor la aceasta platforma , ar fii interesant sa vedem ce s-a mai dezvoltat.
Dacă voi face o actualizare va fi sub formă de articol pe blog-ul meu.
Din cate am observat trading 212 nu au fees la depunere si retragere, insa cred ca ei castiga un anumit procent din pretul de vanzare / cumparare al actiunilor in sensul ca probabil au un pret de tranzactionare modificat putin cu acel procent. Nu sunt sigur dar asa imi explic lipsa fees urilor la depunere si retragere.
Asta e răspunsul lor oficial la întrebarea „Cum face Trading 212 bani?”: community.trading212.com/t/how-trading212-makes-money/509/5
(Postarea lui Ivan e cea relevantă)
Foarte bun videoul ! Totusi din ce face trading212 profit , avand in vedere ca nu vad sa aibe comisioane ?
Spread
Mulțumesc pentru apreciere! 🙏😊
Momentan Trading 212 nu prea face profit. În 2018 au avut un profit de aproximativ 1,5 mil GBP, iar în 2019 au avut pierdere de aproximativ 350 mii GBP. Dar este o platformă relativ nouă și este de așteptat așa ceva.
Ca sursă de venit principală o reprezintă conturile de tip CFD unde 76% din utilizatori pierd bani. De asemenea, mai câștigă din spread-uri, adică diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare al unui activ. Și mai este și swap-ul care e un fel de dobândă zilnică pe care o plătești atunci când ții o poziție deschisă mai mult de 24 ore în contul de tip CFD.
Momentan totul este gratuit pentru că vor să atragă cât mai mulți clienți. Dar la un moment dat sunt sigur că vor apărea și comisioanele și servicii cu plată pentru ambele tipuri de conturi.
Vom vedea! 😉
@@ovidiutarcu Interesant , da am vazut ca la CFDuri au comisioane putin mai mari ca altii , au voie legal sa adauge noi comisioane peste noapte ? Un comision la vanzare de exemplu ? Ar fi foarte tare sa faci un video cu o recenzie si la Revolut :D
@@marian-qj6is Dacă scrie în Termeni & Condiții că pot modifica unilateral comisioanele, pot să o facă. Dar de obicei te anunță în avans despre orice modificări. Iar Trading 212 e în procesul de a atrage cât mai mulți clienți. Nu cred că vrea să facă astfel de mișcări.
Multumim,tinere!
Cu drag! Sper că a fost de folos. 🙂
Sal. Imi poate spune cineva cum este mai bine sa investesc pe termen lung???
Trading 212 invest sau trading 212 cfd?
Multumesc
Dacă investești pe termen lung vrei instrumente cu deținere. Deci, Trading 212 Invest ți se potrivește mai bine.
Inca o intrebare daca se poate. Gasesc cumva pe Trading 212 invest Hidroelectrica?
Nu. Pentru Hidroelectrica ai nevoie de un broker care să-ți ofere acces la BVB. Câteva exemple pe care eu le folosesc ar fi Investimental: bit.ly/3OJy4iZ și TradeVille: tradeville.ro/
Eu nu înțeleg un lucru: daca acțiunile sunt cu deținere, cum poți cumpăra fracțiuni dintr-o acțiune?
De exemplu în România ești înregistrat la Depozitarul Central că deții x acțiuni din firma y, dar asta nu merge cu fracțiuni.
Nu am studiat în super detaliu mecanismul, dar din câte am văzut este un artificiu contabil.
Ei dețin o acțiune pe care o împart în mai multe. E ca și cum în loc să ai un 1 leu, ai 100 de monezi de 1 ban. În contabilitate tot aia e. Iar când cumperi fracțiuni de acțiuni ei ți le arată în cont ca și cum ar fi ale tale. Iar cu fiecare fracțiune cumpărată te apropii de o acțiune întreagă. Iar atunci când ai făcut o acțiune, ți-o trece pe numele tău.
În realitate nu poți deține 0,1 dintr-o acțiune. Este un mecanism care-ți permite să fii investitor la Amazon fără să dispui de 3000 USD.
@@ovidiutarcu Multumesc pentru lamuriri! Imi era frica ca nu cumva toate actiunile sa nu fie de fapt ale tale, dar cum ai spus tu este super ok.
Am investit cu acest broker,e tare bun si simplu bun.Dar spune te rog cand setez auto invest se i-a comision la redepunerea banilor ,dividendelor?
Atâta timp cât comisionul de tranzacționare rămâne zero, nu ți se va percepe nici o taxă pentru a reinvesti dividendele. Sper că la asta te refereai în întrebarea ta.
Salut Ovidiu,
Ai idee ce documente trebuie sa solicit la Trading212 pentru a-mi muta actiunile de la ei la Tradeville?
Multumesc anticipat.
Din câte scrie pe site-ul lor, nu poți să-ți muți deținerile la alt broker. Dar poți să-i întrebi dacă s-a schimbat ceva.
Great job !!! Am aflat multe din acest video, mersi !!!
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
Salut, Ovidiu! Am revenit a 2-a oara la acest video pt a ma convinge in legatura cu detinerea actiunilor in cazul T212. Stiam (si ai confirmat si tu) ca actiunile noastre sunt tinute in custodie la IBRK. Ce inseamna mai exact acest lucru? Actiunile sunt ale tale, adica apari in registrul companiilor ca detinator al x actiuni sau nu? Intreb pt ca am inteles ca doar la IBRK si XTB esti detinator al actiunilor. Care ar fi diferenta din acest punct de vedere intre T212 vs IBRK?
Mersi & Keep up the good job!
Majoritatea brokerilor actuali folosesc ceea ce poartă denumirea de Street Name Registration. Adică în registrul emitentului (al companiei care emite acțiunile) brokerul este trecut ca proprietar. Iar el ține o evidență a deținerilor tale în contabilitatea internă. Dar tu ești în realitate proprietarul acțiunilor. Este cea mai eficientă metodă din punct de vedere al costurilor.
Atât T212 cât și IBKR folosesc această strategie și omnibus accounts. Singura diferență este custodele care ține instrumentele respective pentru cei 2 brokeri.
Mai multe detalii despre asta găsești în documentul cu Termeni și Condiții generale.
@@ovidiutarcu Multumesc mult! :) Big UP!
Salut Ovidiu, Multumesc pentru efortul si munca depusa pentru acest video. La sectiunea din video denumita "Auto invest" specifici ca daca primim dividende si acestea po sa fie reinvestite in mod automat. Intrebarea este urmatoarea: Pentru dividendele reinvestite se plateste impozit pe ele ? Sau nu se plateste ca la un ETF cu acumulare ? Sper ca am inteles corect. Astept raspuns, Multumesc inca o data.
Chiar dacă sunt reinvestite, dividendele care intră în contul de la broker trebuie declarate și impozitate. Și, bineînțeles, verificat dacă s-a reținut impozit la sursă sau nu.
Fain video! In ce moneda iti vei crea contul? RON / EUR / USD ? E vreun avantaj pentru una dintre optiuni? In cazul in care veniturile (salariul) e in RON.
La Trading 212 mi-am deschis contul în EUR. Și achiziționez doar ETF-uri denominate în EUR.
În cazul acțiunilor primite bonus, urmare a înregistrării pe platformă în baza unui referral, dacă acestea sunt vândute ulterior pe minus, se plătește impozit? Cumva ele fiind primite "cadou", se poate considera profit orice sumă pe care sunt vândute...
Din câte știu eu, așa scrie în Codul Fiscal. Valoarea de achiziție este 0 RON. Dar poți să întrebi și la ANAF când va fi cazul să completezi Declarația Unică.
Se pot transfera etf-urile cumparate la Trading212 Invest la alt broker sau intre burse?
Ultima dată când am întrebat asta nu se putea.
intrebare: la trading 212 trebuie sa completez w8-ben sau o trimit ei automat?
Când am completat eu, a trebuit doar să-mi confirm datele. Nu știu cum e dacă îți deschizi cont acum. Trebuie să le dai un mail ca să-i întrebi.
Salut! Dupa parerea ta care este cea mai buna aplicatie de investit pe termen lung?
Fiecare are avantajele și dezavantajele sale. Contează mai mult să aibă în ofertă instrumentele în care vrei să investești.
4:25 - Nu prea este clar: in calitate de client român, al cărei firme esti de fapt client - al celei din UK, sau din BG?
Acum ești al entității din Cipru. Pentru că s-au modificat lucrurile după Brexit.
Salut! 212 poate fi conectat la tradingwiew?
Posibil. Știu că au integrat TradingView în aplicație. Dar mai mult nu știu. Va trebui să-i întrebi pe ei.
Pot investi pe trading 212 si daca sunt minor?
Nu știu. Dar mă îndoiesc.
Se poate tranzacționa valuta cu 212??
Parcă da. Dacă îți faci un cont de tip CFD.
Acum vad că ca sa-ti faci cont trebue sa te puna pe o lista de asteptare, întreb si eu oare cat se asteapta sau daca din romania mai poti face cont?
Momentan, deschiderile de conturi noi sunt oprite și nu există o dată clară când vor fi reluate. Tot ce poți să faci este să te înscrii pe lista de așteptare.
Salut Ovidiu! Buna recenzie. Intrebare totusi: Trading212 aplica prevederile tratatelor de evitare a dublei impuneri? sunt interesat in special pentru dividende din Statele Unite, Olanda, Franta... Multumesc!
Eu le-am trimis un e-mail ca să aflu răspunsul la această întrebare și mi-au spus că aplică. Cel puțin pe SUA.
Ca să fii sigur, îți recomand să le trimiți și tu un e-mail și să obții răspunsul direct de la ei.
@@ovidiutarcu Multumesc pentru raspuns. Asa voi face, le voi scrie!
Salut Ovidiu. Daca as vrea sa investesc prin Trading212 in 2 ETF.uri in EUR asa cum ai prezentat tu in video.ul "Cum sa investesti 1000 RON/luna, cum ma sfatuiesti sa setez valuta contului? EUR/RON. Daca e in Eur trebuie sa alimentez contul Trading 212 din contul de EUR de la ING? E mai avantajos cursul ING sau mai bine merg pe valuta Trading 212 in Ron si alimentez contul din ING RON? MULTUMESC!
Eu alimentez cu EUR prin Revolut ca să am parte de cel mai bun curs de schimb. Nu știu răspunsul din cap, dar poți să folosești contul Demo de la T212 ca să vezi câți EUR ai cumpăra cu suma ta. ING are un curs dezamăgitor, însă trebuie să ții cont și de comisionul de conversie de la T212. Ai văzut că eu am ales EUR ca valută.
Salut Ovidiu spunem terog cind deschizi un cont la trading 212 te intreaba rezidenta eu sunt in Ireland pe urma pot so schimb in Romania
Ar trebui să poți. Dar ca să te asiguri dă-le un email direct lor.
Salut si felicitari pt continutul de calitate. Crezi ca e mai ok de facut un cont in euro si de acolo sa alimentezi platforma Trading212?
Salut!
Îți recomand să-ți deschizi contul în valuta potrivită pentru instrumentele în care vrei să investești.
- RON nu are rost pentru că prin Trading 212 nu poți să cumperi instrumente listate la BVB;
- USD e potrivit atunci când majoritatea instrumentele alese de tine sunt lista la Bursa din SUA. În general acțiuni individuale ar intra în această categorie.
- EUR e potrivit atunci când majoritatea instrumentele alese de tine sunt lista la Burse din UE. De exemplu, ETF-urile din portofoliul public sunt denominate în EUR și de aceea am decis să-mi deschid contul în EUR.
@@ovidiutarcu si pt asta ai facut cont in euro special inteleg, pe care il alimentezi cu euro, deci cumva tot se pierde la conversie, din ce stiu daca alimentezi pe trading212 cu lei se face conversia fara comision in euro sau usd...
@@MrCmarius nu este comision de conversie într-adevăr, dar cursul la care se face schimbul din RON în EUR sau USD va fi făcut la un curs pe care-l oferă banca celor de la Trading 212. Dacă faci conversia prin Revolut ai mai mult control asupra cursului de schimb.
foarte bine facut videoul
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
salut, felicitari pentru video-uri!
Referitor la tipul de moneda necesar la crearea contului, ce recomanzi?
a. cont in euro, iar banii sa ii iau dintr-un cont euro revolut
b. cont in lei, iar banii sa ii iau dintr-un cont in lei.
Multumesc frumos!
Salut!
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙏😊
Îți recomand să-ți deschizi contul în valuta potrivită pentru instrumentele în care vrei să investești.
- RON nu are rost pentru că prin Trading 212 nu poți să cumperi instrumente listate la BVB;
- USD e potrivit atunci când majoritatea instrumentele alese de tine sunt lista la Bursa din SUA. În general acțiuni individuale ar intra în această categorie.
- EUR e potrivit atunci când majoritatea instrumentele alese de tine sunt lista la Burse din UE. Și să alimentezi cu Revolut ca să ai un curs de schimb mai bun.
Buna, am incercat sa fac transfer bancar pentru cei de la Trading 212 si nu a functionat, pur si simplu cand introduc IBAN-ul lor imi apare IBAN incorect. Nu as vrea sa fac plata prin card, fiindca am mai avut probleme in trecut cu astfel de plata. De ce oare nu merge prin tranfer bancar? Am intrebat la banca si mi-au zis ca nu stiu ce nu este ok iar in chat cu cei de la 212 la fel nu mi-au dat un raspuns concret, mi-au zis sa incerc o alta metoda de plata.
Eu fac transfer bancar prin Revolut și nu am avut nici o problemă. Mai ales că au contul colector la o bancă mare din UK. (Barclays). Singurul motiv la care mă gândesc pentru care ar putea să-ți apară IBAN incorect este că atunci când copiezi IBAN-ul să pierzi niște cifre pe drum datorită format-ului din aplicația de Internet Banking. Mi s-a mai întâmplat să piardă cifre din cauza spațiilor când dai Copy/Paste.
tradeville si bt trade m-ar interesa si pe mine cu niste recenzii si poate o comparatie . ms
Tradeville e în lucru. BT Capital Partners e pe listă. Rămâi pe frecvență! 🙂
Salut! Ce zici, daca vreau sa cumper actiuni in euro si usd ce felde cont sa fac?
În EUR ar fi mai potrivit. Ca să plătești comisionul de conversie doar din EUR în USD. Și să găsești cea mai eficientă metodă de a schimba RON în EUR înainte să alimentezi.
Salut cunoaste cineva olymp trade?
Nu am auzit de el până acum. Dar am văzut că cei din România nu-și pot face cont.
doar index fund-urile au efect de snowball/compound interest (adica dupa fiecare an daca ai avut interest rate de 8% ti se adauga 8% din valoarea curenta la valoarea viitoare) sau si stock-urile individuale si alte fonduri?
Orice investiție la care câștigurile sunt reinvestite, nu retrase pentru a cheltui banii, beneficiază de efectele dobânzii compuse. Ea apare atunci când suma asupra căruia se aplică acel randament de 8% este din ce în ce mai mare.
La ETF urile pe acumulare dividendele iti sunt reinvestite automat odata ce le primesti, nu ai nimic de facut => snowball. La actiunile individuale iti primesti dividendele direct in cont cand sunt eliberate, iar apoi trebuie sa reinvestesti tu manual acele dividende
Salut, cum transferati bani pe Trading212 fara comision?
Cu Revolut.
Folosesc Trading 212, Hargreaves lansdown , și Vanguard ,
Ești foarte bine diversificat între brokeri. 🙂
@@ovidiutarcu da mersi de răspuns , eu și soția avem 25000 de lire investite la bursa , am 4 ani de experiența , așteptăm un Crash decent și băgăm încă 25.000
@@cornelpisanu7084 Salutari, cum reusiti sa folositi platforma celor de la Vanguard? Cand am intrat de curiozitate la ei sa imi fac cont, era specificat ca doar rezidentii permanenti in SUA pot sa-si faca.
@@cibor92 salutare ningen
Eu Stau in Anglia și de-aia am putut face cont vanguard
Salutare. Platforma este disponibila si in Moldova?
Nu știu. Dar dacă intri pe site-ul lor poți să-ți dai seama ușor. Acum cu Brexit-ul sunt multe neclarități.
Sal. O rugaminte te rog.
Dak ai avea 1500 £ si vrei sa investesti pe ceva de lunga durata pe Trading 212 pe ce i-ai pune? Ms
Fără să fac o analiză detaliată a situației tale financiare, a obiectivelor tale, a capacității și toleranței tale la risc, a preferințelor de investiții și a orizontului de timp pentru care investești nu pot să fac o astfel de recomandare.
S-ar putea chiar să te afli într-o situație în care nu-ți permiți să investești și ar trebui să direcționezi acești bani către alte obiective.
Dacă ești începător si nu vrei sa îți bați prea mult capul, un etf e cel mai potrivit instrument financiar in care ai putea investi. Cauta un etf care urmărește un anumit index bursier (s&p 500, nasdaq, ftse, msci, etc.) si cumpăra unități de fond si aia e tot. Eventual dacă vrei sa investești și luna de luna, la fel, poți cumpăra unități, dacă nu, mai verifici peste un an si vezi ce randament ai obținut. Asta e cel mai bun sfat pt început.
Salut Ovidiu! Pentru dividendele primite de la companiile din Canada de exemplu observ ca la sectiunea "retinut la sursa" apare zero. Asta inseamna ca impozitul nu e retinut la sursa si trebuie sa declar castigul din acest dividend la ANAF? Multumesc!
Salut, sa zicem ca am făcut un profit într o zi de 1 mil. Pot sa scot profitu în acel moment?
Teoretic, da. Dar dacă faci profit de 1 milion într-o zi, ți-aș recomanda să apelezi la un broker dedicat investitorilor profesioniști. Trading 212 e pentru investitorii obișnuiți care investesc sume relativ mici lunar.
@@ovidiutarcu cred ca este vorba de 100 de lei nu de 1 000 000 😀
@@ohyesthelion daa
Long term se deschide altfel sau tot Buy ? Ms!
Da. Exact la fel!
Salut. As avea o întrebare mai generală. Daca ei îți garantează sa zicem până în 20k euro. Cum procedezi sa îți aperi investițiile în caz că un broker da faliment? Folosești mai mulți brokeri ? De ex daca am 500k euro de investit, ii pun pe toți la un broker, sau ii împart la diverși brokeri?
Asigurarea de 20.000 EUR are rolul să te protejeze în cazuri de fraudă majoră.
Dacă brokerul face lucrurile ca la carte, banii din contul de investiții sunt păstrați în conturi segregate și pot fi returnați. Iar instrumentele financiare sunt păstrate în custodie la o altă entitate și pot fi transferate la un alt broker.
Însă dacă brokerul nu respectă aceste proceduri și a comis o fraudă majoră, atunci tu primești o răscumpărare de până la maxim 20.000 EUR. Atât pentru cash cât și pentru instrumentele financiare.
Deci, mai important este să analizezi cu atenție brokerii, să apelezi la cei care ție îți oferă cea mai multă încredere, și să te asiguri că au instrumentele care te interesează pe tine. Poți să împarți banii între mai mulți brokeri, dar nu faci decât să complici singur viața.
@@ovidiutarcu Multumesc pentru raspuns.
Dacă îmi fac con în RON acțiunile de pe platforma vor apărea tot în RON? Sau vor apărea în euro și va trebuii sa fac conversia din RON în euro?
Cred că prețul lor va apărea în USD/EUR/GBP în funcție de acțiune, dar valoarea totală a portofoliului și câștigurile vor fi mereu afișată în RON. Iar conversia se face la cursul Trading 212.
Eu îl folosesc în EUR și investesc doar în instrumente denominate în EUR. Așa că nu m-am lovit de această situație.
Dar un broker ca "trading 212" nu ar trebuii sa falimenteze în următorii 10 ani, nu? Adică pot investii pe termen lung liniștit sau mai bine sa aleg alt broker?
@@anonimus1325 orice broker este o companie privată care încearcă să facă profit. La orice companie există riscul de faliment. Însă, ținând cont că sunt apreciați și au din ce în ce mai mulți utilizatori, sper să reziste sute de ani.
Buna seara.Am vândut actiuni in 2020 la Trading212 ,cand merg la ANF sa depun declaratia unica trebuie cerut vreun raport de la Trading?
Rezultatele pe 2020 trebuie să le obții de la Trading 212 înainte să depui declarația. Ca să obții un Statement, trebuie să le dai email. Găsești instrucțiuni la acest link: helpcentre.trading212.com/hc/en-us/articles/360008145758-How-to-get-a-Tax-Statement-for-the-financial-year-
Buna. Oare se intampla ceva daca depun bani de pe un card care nu este pe numele meu ?
Sunt șanse mari să ți blocheze tranzacția și contul. Eu nu aș risca.
Recomandarea mea ar fi să alimentezi dintr-o sursă (card, cont curent) care este pe numele tău.
Salutare ! Am făcut o retragere de 770 euro și mi-au fost virați doar 170 , unde sunt restul de 600 de euro ?? Din ce observ eu am încasat doar profitul !!
trebuie sa-ti lichidezi, adica sa vinzi, actiunea detinuta
Brokerul acesta are custodele domiciliat in US. Din ce am inteles, se mai plateste o taxa in cazul in care vrei sa lasi portofoliul ca mostenire, care poate ajunge pana la 40%. Stii ceva legat de asta?
Taxa despre care vorbești se numește „Estate Tax” și într-adevăr poate ajunge până la 40%.
Eu nu sunt expert în fiscalitate deci ar trebui să discuți cu unul despre acest subiect. Dar, din câte am înțeles eu, această taxă se plătește doar dacă deții investiții în ETF-uri cu domiciliul în SUA pe care le lași moștenire. Dacă deții ETF-uri cu domiciliul în Irlanda de exemplu ești scutit de această taxă.
S-ar putea să greșesc dar nu am citit nicăieri despre faptul că domiciliul custodelui broker-ului, care nu este decât o persoană care depozitează activele, ar influența taxarea.
din ce am mai auzit, aceasta "estate tax" mai are loc si daca detii in contul brokerului 60.000 Usd neinvestiti, adica cash disponibil in platforma
@@ConstantinBoca Am dat recent peste un document creat de Morgan Stanley și se pare că doar numerarul din conturi bancare din SUA este afectate de Estate Tax. Îți las aici link-ul către document. Pe ultima pagină este precizat acest aspect: advisor.morganstanley.com/michelle.ward/documents/field/w/wa/ward-sofia-michelle/Taxation_of_Non_Resident_Aliens__NRAs_.pdf
Salut, daca depun din contului in lei, pot investi in actiunile care au usd, momentan nu dispun de un cont in usd sau euro si as vrea sa nu pierd diferenta la conversie, iar al doi-lea lucru:ai idee cat dureaza sa deschizi contul? te baga in asteptare cand vrei sa-ti deschizi. Multumesc.
Dacă depui bani cu un cont în lei se va face cel mai probabil conversia la cursul băncii cu care colaborează Trading 212. Dar să fii atent că din aprilie introduc un comision de conversie valutară de 0,15%. Voi face un videoclip despre modificările Trading 212 din ultimele luni. În cazul tău, cred că cel mai bine este să-ți creezi contul în USD și să alimentezi cu Revolut sau ceva asemănător.
Momentan este oprită deschiderea de conturi noi și nu există o dată clară când se va da drumul.
Am auzit că Trading 212 își părăsește clienții și nu îi permite să facă extragerea de bani de pe cont.Ce părere ai despre aceasta?
Care este sursa acestor afirmații? Te rog să-mi dai câteva link-uri.
Aș avea nevoie de mai multe detalii ca să pot oferi un răspuns.
Salut, se poate alimenta contul trading din cont ING ?
Personal nu am făcut asta, dar nu văd de ce ar fi o problemă și nu ai putea. Cel mai important aspect este ca acel cont ING să fie pe numele tău ca să corespundă cu datele din contul de la broker.
Salut Ovidiu! In ce moneda recomanzi deschiderea unui cont pe Trading212?
Salut!
Îți recomand să-ți deschizi contul în valuta potrivită pentru instrumentele în care vrei să investești.
- RON nu are rost pentru că prin Trading 212 nu poți să cumperi instrumente listate la BVB;
- USD e potrivit atunci când majoritatea instrumentele alese de tine sunt lista la Bursa din SUA. În general acțiuni individuale ar intra în această categorie.
- EUR e potrivit atunci când majoritatea instrumentele alese de tine sunt lista la Burse din UE. De exemplu, ETF-urile din portofoliul public sunt denominate în EUR și de aceea am decis să-mi deschid contul în EUR.
@@ovidiutarcu Mersi, are sens! Astept si eu cu nerabdare a 3-a lumanare rosie 😁. Numai bine!
@@ovidiutarcu nu e mai avantajoasa conversia ron/usd direct din 212 decat sa depui usd dintr-un cont in ron?
@@banipanet nu știu exact. Nu am făcut această operațiune. Depinde care bancă face conversia valutară: a ta sau a lor.
Eu folosesc Revolut ca să alimentez contul și astfel am mai mult control asupra cursului de schimb.
Se pot tranzactiona si criptomonede cu Trading 212?
Nu. Pe site-ul lor nu este menționat nicăieri că s-ar putea.
Salut!
Impozitare? 20%
La ce impozit te referi?
Stie cineva ce se intampla cu 212 dupa Brexit?
Nu știe nimeni încă ceva clar. Dar cel mai probabil va continua să funcționeze la fel.
Ține cont că trebuie să accepți modificările la documentul cu Termeni și Condiții dacă vrei să poți investi în continuare prin ei.
Salut Ovidiu,
Daca deschid un cont pe Trading212 (invest) in euro, cum crezi ca ar fi mai bine: alimentare din contul bancar de lei sau sa deschid un cont de euro? Ma gandesc ca in cativa ani va adera si Romania la moneda euro.
Multumesc anticipat.
Salut!
Părerea mea este că e mai bine să alimentezi cu un cont în EUR. E mai ușor să controlezi cursul de schimb decât să te bazezi pe conversia automată.
Eu personal alimentez cu Revolut contul de la Trading 212 ca să am cel mai mult control asupra conversie valutare.
Spor la investiții!
@@ovidiutarcu care este suma minima pentru a deschid cont la Trading 212? De ex pe Tradeville este de 3000 lei
Se mai plătește impozit pe dividende daca alegi sa le reinvestesti? Am vazut ca la cele individuale iti ia automat 10%
Da.
Impozitul pe dividende este de obicei reținut la sursă. De aceea s-a luat automat 10%.
Salutare. Nu reușesc sa trec de pasul cu verificare identitate. Poți sa îmi spui te rog ce ar trebui sa fac?
Mulțumesc
Eu nu am avut astfel de probleme. Doar cei de la Trading 212 te pot ajuta cu deschiderea contului.
Nu inteleg de ce toata lumea spune ca nu au comisiuoane? Dar taxa FX de la fiecare tranzactie ce este?
Am văzut că te-ai lămurit din celălalt videoclip. 🙂
@@ovidiutarcu multumesc mult! Am retras suma investita din 212, scria ca am profit 1000 de lei si defapt doar 512 lei mai sunt peste acea suma, pe care 212 nu i-a virat in contul meu, am mai facut o cerere si pt ei, acum asteptam. Daca s-ar putea as inchide acest cont si as deschide altul in $, dar am inteles ca nu se mai poate. Asa ca trec pe xtb
Salut @ovidiu ai link pt promotia trading 212?
Pentru cei din România nu mai este valabilă promoția.
Salut se pot baga bani pe tranding 212 si prin card visa?
Eu alimentez cu cardul Revolut care este Visa. Sper că la asta te-ai referit.
Da la asta ma refeream mulțumesc mult !🙂
Întrebare de începător: își mai primește cineva banii înapoi de la platformele acestea ?
Care este cea mai sigură soluție ?
Din câte am văzut eu, da. Își primește lumea banii înapoi. Doar că trebuie să te documentezi bine înainte de a investi prin intermediul lor ca să fii mulțumit cu alegerea făcută.
@@ovidiutarcu Ok. Mulțumesc. Daca se întâmplă ceva, cui te adresezi ?
@@MrGigi-dz9cv Fondului de Compensare a Investitorilor al cărui membru este broker-ul.
Cum pot sa investesc pe componenta asigurata in UK si nu cea din Bulgaria? Vreau sa beneficiez de 85k asigurati. Multumesc.
Cred că ești intri în mod automat în relație contractuală cu Trading 212 UK Ltd. pentru că asta este entitatea din Termeni și condiții. Eu le-am trimis un e-mail și mi-au confirmat acest lucru. De acolo poți să-ți dai seama.
Poți să le scrii și tu un mesaj ca să confirmi informația. Îți las aici link-ul: www.trading212.com/ro/Contact
nu e cam dubios ca nu au niciun fel de comision? ei din ce fac bani? sau sunt un fel de etoro/revolut, unde practic nu detii actiunile, ei le cumpara si tu le achizitionezi de la ei
Spreads, Swaps, Comision de Conversie Valutară, traderi care pierd bani, Securities Lending, etc.... Încă sunt la început așa că se finanțează de la investitori ca să atragă mai mulți clienți. În viitor vor percepe și ei comisioane.
@@ovidiutarcu am inteles, practic ei castiga de la cei care investesc in cfd. uri.... am intrebat pentru ca am deja contbpe tradeville, dar vreau sa investesc si pe burse externe si sunt in dubii intre xtb si trading212. din ce imi dau seama, la trading212 la fel ca la etoro/revolut, nu detii efectiv actiunile actiunile... ma insel?
Am următoarea întrebare, dacă pana acum am folosit doar revolut pt trading și vreau sa trec pe trading212, ar fi ok sa deschid contul in USD și sa transfer banii de pe contul USD al revolutului (acolo era implicit tranzacționarea in USD) pe contul USD de pe trading 212, voi avea vreun comision in acest caz? Va merge si in sensul opus, adică când vreau sa retrag banii de platforma sa-i am tot in USD, fără pierderi din cauza comisioanelor?
E posibil să ai un comision atunci când transferi din Revolut către Trading 212 USD. S-au modificat în august comisionele legate de transferurile interbancare de USD. Dar îți scrie în aplicație valoarea comisionului înainte să faci plata.
La Trading 212 poți alimenta contul și direct cu cardul și atunci e mai simplu.
Cel mai sigur este să-i întrebi direct pe ei.
@@ovidiutarcu Va mulțumesc pentru răspuns, iar in cazul alimentarii cu cardul Revolut, îmi va recunoaște acesta moneda tranzacției USD (ținând cont ca in Trading 212 va fi un cont de USD), fără sa facă conversia din contul de RON (nu vreau sa am pierderi de curs valutar)?
Din câte am văzut eu, dacă ai deja USD în contul Revolut îi folosește pe aceia când faci alimentarea cu cardul. Dacă nu ai USD, atunci va face el automat conversia la cursul pieței.
Dupa Brexit , Trading 212 mai este atractiv de folosit ?
Ma gandesc ca daca sediul central nu este in UE pot sa apara niste taxe in plus.
Momentan nu s-a schimbat nimic în afara unui comision de alimentare a contului. Dar acela nu are legătură cu Brexit-ul. Trebuie să vedem ce modificări apar. Poți oricând să renunți să-i mai folosești dacă apar comisioane și taxe suplimentare care nu te avantajează. Iar când va deveni disponibilă opțiunea de mutare a investițiilor de la un broker la altul o să poți să o faci.
Intrebarea e va exista Trading 212 peste 5 sau 10 ani? Daca nu, ce se va intampla cu banii investiti, cum ii recuperezi?
Întrebarea aceasta este bine să o adresezi legat de orice broker. Pentru că nu uita, ele sunt companii care trebuie să facă profit. Iar dacă nu reușesc asta, vor da faliment.
În cazul acesta, o parte din bani vor fi returnați de fondul de compensare a investitorilor. Probabil vei putea face o cerere pentru a ți se transfera deținerile la un alt broker. Va fi implicat un lichidator. Sunt multe necunoscute și nu pot să-ți răspund la această întrebare pentru că nu am experimentat-o. Și nu doresc unui investitor să treacă prin ea.
@@ovidiutarcu eu am înțeles că dacă sunt cu deținere acțiunile/ETF nu are treabă că dă faliment brokerul, alea sunt pe numele tău rămân ale tale, doar va trebui să îți găsești alt broker. Singura problema sunt banii neinvestiti de pe platforma
Scuze ca sunt asa de sceptic, dar este sigur trading212?
Este deja pe piață de câțiva ani și există multe persoane din România dar și din străinătate care îl folosesc cu succes.
Ca orice altă companie privată, există riscul să ia niște decizii proaste și să dispară de pe piață. Dar, analizând măsurile de protecție pe care le-au luat și faptul că sunt reglementați în UK și Bulgaria eu consider că sunt o companie destul de solidă și poate fi folosită pentru investiții.
Dacă nu ți se pare de încredere poți oricând să apelezi la un broker local cum este XTB.
@@ovidiutarcu - Si eu de cand cu marea teapa Cryptopia.co.nz unde faceam niste trading cu cripto - moneda ma cam tem de orice platforma. Nu am mai investit nimic de atunci.
@@stefanp.7986 îmi pare rău să aud că ai pierdut bani cu acea platformă.
În cazul acesta, mergi mai bine cu o platformă ceva mai consacrată. Chiar dacă plătești comisioane, e mult mai de preferat decât să rămâi cu banii neinvestiți.
Salut! Am o oarecare nelamurire, daca retrag o anumita suma de pe site trebuie sa platesc un anumit procent la ANAF?
Da. Trebuie să plătești impozit în funcție de tipul de venit. Am prezentat aspectul impoizitelor în acest videoclip: ua-cam.com/video/EBq99lk4W9A/v-deo.html
@@ovidiutarcu Multumesc mult pentru raspuns, am vazut videoclipul dupa ce am pus intrebarea.
eu nu inteleg , daca atunci cand cumpar actiuni ele sunt ale mele, ce anume asigura fondul de garantare la care e inscris brokerul?
Asigura cash-ul tau din contul de la broker (ce nu este investit) + eventual instrumentele pe care le-ai cumpărat dar pe care nu le ai cu deținere (de ex cfd-uri)
Dacă e un broker responsabil, instrumentele financiare pe care le cumperi sunt păstrare și contabilizate în paralel la un custode. Iar banii sunt păstrați în conturi segregate la o bancă.
Din câte am înțeles eu, această sumă asigură situațiile de fraudă gravă când broker-ul nu respectă reglementările și nu implementează măsurile de protecție pe care susține că le oferă. Adică acele cazuri în care nu mai poți face absolut nimic ca să-ți recuperezi banii și investițiile. E o asigurare de daună totală.
Ceea ce vreau să știu eu este dacă e real, daca e țeapă sau nu
Eu îl folosesc din 2020 și nu am avut probleme cu el. Însă doar tu poți decide dacă ai încredere în el sau nu.
@Ovidiutarcu Cred ca ai cam uitat sa pui linkul in descriere daca nu ma insel :)
Ai dreptate! L-am pus acum în descriere. Din păcate promoția menționată în videoclip nu mai este valabilă pentru utilizatorii din România. Sper să fie reintrodusă în viitor.
In sectiunea depunere si retragere vorbesti doar de depunere. Cum se face retragerea?
Faci o cerere de retragere, selectezi contul în care vrei să retragi banii și aprobi cererea folosind parola. În funcție de metoda aleasă, va dura câteva zile până când vei vedea banii în contul tău.
salut! legat de impozitul pentru ETF-uri, acesta se plateste anual sau doar la retragerea banilor(ma refer la planuri de termen lung)
Doar cand retragi. Daca investesti in 2021 si vinzi in 2025, platesti in 2026 cand declari profitul la anaf
@@Dan-zs1io si nici de declarat la fisc?
@@Johnny-pf5jm declari doar cand vinzi si iti intra banii in cont
În anul ulterior celui în care ai făcut vânzarea și ți-au intrat banii în contul de la broker.
@@ovidiutarcu dar faza cu CASS-ul? daca portofoliul meu sa zicem ca dupa 5 ani depaseste cele 12 salarii minime brute pe economie, dar eu nu retrag nimic, se aplica tot faza asta?(adica sa-mi intre banii de la broker, vad cat e profitul si dupa daca depaseste cele 12 salarii minime brute sa platesc si CASS-ul?)
ok, si trading 212 ce are de castigat?
Nu înțeleg la ce te referi.
@@ovidiutarcu de unde face platforma profit ?
Buna !
ETF urile care se gasesc pe Trading 212( de la Vanguard de exemplu ) vad ca sunt listate pe bursa germana sau italiana. De ce pretul pe unitate difera de cel de pe Nasdaq si care este diferenta intre ele fiind listate pe piete diferite?
Multumesc.
Între cele europene nu există diferențe. Dacă vorbim de același ETF. Este listat pe mai multe burse pentru accesibilitate.
S-ar putea ca diferența de preț să vină de la faptul că unul e listat în USD (cel de pe NASDAQ), iar celălalt în EUR (de pe bursele europene).
Fără un exemplu clar, doar cu atât te pot ajuta.
Recomanzi Trading 212 pentru day trading?
Sunt curious sa-i aflu si eu parerea legat de asta.
Eu zic ca merge sa faci day trading. Eu am reusit dar m am limitat la doar un singur day trade pt ca nu stiu limita lor. Cam 3 zile am facut asta. Singura nedumerire pe care o am este daca pot retrage ron din trading 212 pe cardul bancar in ron, deoarece am observat ca ibanul lor ron este deschis la o banca din Anglia. De depus am reusit sa depun de pe un card in ron in contul ron de pe trading 212. I am dat totusi withdraw sa vad daca banca din Romania va accepta tranzactia.
Nu recomand Day Trading în general. Trading 212 nu este o excepție. 🙂
@@ovidiutarcu sunt restrictionari pt day trading in Trading 212?
Daca am contul trading 212 in Ron se pot face retrageri pe un card bancar in ron? Intreb asta deoarece am observat ca ibanul Ron al trading 212 este deschis in anglia nu la o banca din Romania. Oare accepta bancile din Romania o asemenea retragere? De depozitat fonduri am reusit. Nedunerirea mea e legata doar de retragere.
În general trebuie să faci minim o depunere și cu cardul din România unde vrei să retragi banii. Odată ce este asociat cu contul tău nu ar mai trebui să fie o problemă.
Despre revolut faci un video ?
Am făcut un videoclip despre aplicația Revolut cu ceva timp în urmă: ua-cam.com/video/IS2HzHGmy7s/v-deo.html
Pe partea de investiții în prezent Revolut nu mi se pare o variantă viabilă pentru un investitor serios.
Dacă iau salariul în RON, dar CUMPĂR exclusiv acțiuni în USD, e ok sa îmi fac un cont în RON?
Părerea mea că nu. Pentru că plătești comisioane de conversie de fiecare dată. Dacă aș fi în situația ta eu mi-aș deschide cont direct în USD.
@@ovidiutarcu asa ma gândeam și eu, dar nu știu când vor accepta noi conturi :(
Care este suma minima de investiție în aceasta aplicație
Salut!
Depunerea minimă atunci când alimentezi contul de investiții este de 1 EUR, 1 USD sau 5 RON dacă apelezi la orice altă metodă de alimentare a contului cu excepția transferului bancar. Pentru varianta din urmă, depunerea minimă este de 10 EUR, 10 USD respectiv 50 RON.
Trading 212 poate fi folosit și de minori?
Nu cred pentru că treci prin procesul de verificare. Însă poți să le dai un mail să-i întrebi.
Salut, video-urile tale sunt foarte utile pentru mine, am o intrebare totusi cu privire la 212, mi-am facut de curand cont si am facut mici tranzactii cu scopul de a invata si ami stabili o strategie, mi-am facut cont in lei si regret deoarece impactul fx este mare , din experienta ta, daca ar fi sa trec la un cont in euro ar fi impactul mai mic ? avand in vedere ca tintesc in principal spre actiuni in dolari si euro, multumesc
Dacă investești în EUR, există modalități de a alimenta cu 0 comision. Și astfel să nu ai Impact FX.
Dar dacă investești în USD cred că impactul va fi similar. Pentru că nu poți să-ți deschizi cont în USD la Trading 212.
@@ovidiutarcu imi poti da exemplu de o varianta pentru a alimenta euro cu comision 0? Multumesc
As vrea sa stiu daca platforma Trading 212 are un tool automat de vanzare actiuni.
De exemplu setez la ce valoare vreau sa vand cand scade actiunea.
( daca scade pretul cu 10% sa vand automat actiunile )
Nu am timp sa belesc ochii multe ore pe calculator sa vad cum fluctueaza pretul.
Sau plec in concediu sau nu am access la internet la tara.
Există acele ordine de tip Stop Limit care îți vând automat poziția când ajunge la un anumit preț. Dar dacă investești pe termen lung nu văd de ce ai face acest lucru... 🤔
👍👍👍
🙏
Ovidiu, verifica te rog link-ul de refferal, ca nu cred ca este bun
La care link te referi?
la imbunatatiri ar intra si partea pe care o face XTB. XTB trimite anual catre anaf ceea ce ai de platit, ceea ce te scapa pe tine de intocmit declaratia
Faptul că XTB trimite un raport către ANAF nu te scutește de a depune declarația. Pentru că tu poți să ai venituri din mai multe surse și de la mai mulți brokeri pe care trebuie să le declari. Aia e doar pentru ca cei de la ANAF să poată verifica eventualele nereguli.
@@ovidiutarcu la acest lucru nu m-am gandit, dar daca ai venituri numai de la XTB atunci mai este nevoie sa depui si tu declaratia?
@@steriadi Eu nu am văzut nicăieri să se menționeze că nu trebuie să depui declarația pentru că se ocupă XTB. Eu aș fi prudent și aș depune-o în locul tău.