Öncelikle emekleriniz için çok teşekkür ederim. UA-cam'da yapay zeka konusunda Türkçe içerik bolca var, ancak sizin gibi konuyu sistemli bir rehber ve yol haritası şeklinde ele alan çok az kanal var. Bu açıdan, benim gibi yapay zeka ile amatör düzeyde ilgilenenler için kanalınız gerçekten değerli bir kaynak. Ancak, yapıcı bir geri bildirimde bulunmak isterim: Özellikle bu videoda, bazı noktalarda konudan açıkçası koptum ve neyi neden yaptığımızı takip etmekte zorlandım. Bu durum benim konuya uzak olmamdan kaynaklanıyor olabilir ve bu yüzden videoyu birkaç kez daha izlemem gerekecek. Ancak, gelecek videolarda konuyu biraz daha basitleştirip, adımları "neden" ve "nasıl" yaptığımızı açıklamalarıyla daha da desteklerseniz, özellikle yeni başlayanlar için daha faydalı olabilir. Yine de emeğiniz için tekrar teşekkür ederim. Bir sonraki videoyu merakla bekliyorum.
Çok teşekkür ederim :) Haklısınız bu konunun böyle bir etki yaratacağını biliyordum çok advance bir konu, yine elimden geldiğince en kolay şekilde anlatmaya çalıştım ama konu çok basamaklıydı bir daha bu kadar derin konulara girmeyebilirim.
@@erhanmeydan hocam bu konulara bir daha tekrar tekrar lütfen girin. Sizin videolardan cesaretlendim ve 1 senedir hem donanım topladım hem lokal yapay zeka kullanmaya başladım. Şimdi özelleşmiş yapay zeka zamanı.
@@erhanmeydan Girin hocam, birkaç kez izleyelim ki sindirelim, anlayan anladığı kadarından çıkarım da yapar belki. yoksa dediğiniz gibi Türkçe datasetlerinin azlığı malum. En azından sayenizde katkımız olur.
İyi ki varsınız. Endüstrideki masraflı ve araştırması bir hayli karmaşık süreçleri açık ve tutarlı bir şekilde projekte ediyorsunuz. Çok teşekkürler hocam...
Abi IT/yazılım alanında olmamana rağmen yapay zekanın kullanımına dair böylesine kapsamlı ve güncel paylaşımların, basitleştirilmiş rehberlerin çok iyi çok kıymetli. Ben yazılım mühendisi olarak fazlasıyla istifade ediyorum. Türkiye'de yapay zeka alanında genel kitleye hitap eden sayılı insanlardan birisin. Teşekkür ederiz
Abicim senden dünyada bir tane daha yok bu kadar iyi olmayı nasıl başarabildin inanamıyorum ağzım açık izliyorum uygulamaya çalışıyorum :)) Emeğine sağlık ömrüne bereket
epeydir beklediğim konuydu. Erhan Meydan anlatımıyla öğrenmek için inatla bu videoyu beklemiştim =) video başlamadan like tuşuna bastım bile. eline sağlık.
Emeğiniz Sağlık. Harika faydalı bri içerik. Hep yapmak istediğim ama toparlayamadığım bir süreci cok güzel anlatmıssınız. Yapay Zeka'yı Halk'a indiren Değerli İnsan :)
10:01 sırasında dikkatli olun overfitting olursa öğrenmez ezberler. Yapay zekaya yeni başlamış arkadaşlara overfitting ve curse of dimensionality kavramlarını araştırmalarını öneriyorum.
Hocam eğittiğimiz modeli tekrar tekrar eğitimi nasıl yapabiliriz? yani siz bir defa eğittiniz bunu tekrar farklı bir veri seti ile üzerine koyarak nasıl eğitebileceğimizi de gösterebilir misiniz? Hatta bu modelin üzerinde bir örnek gösterimi çok iyi olur. Yani bu modelin eğitildiği bir video serisi gibi. Bu arada siz harika bir insansınız. Bu kadar yabancı kaynağın arasında sizin sayenizde türkçe kaynaklarla da rahatlıkla bilgiye erişebiliyoruz. Çok sağolun.
Bence eğitilen bir modeli tekrar eğitmek çok mantıklı değil. Kafası karışabilir, bilgiler değişiyorsa RAG yöntemini öneririm. ua-cam.com/video/Kdk3jXSMbGE/v-deo.html
Sürekli genişleyen yapay zeka dünyasındaki bu güncel öğretilerle Türk gençlerine Faydalı içerik üreten nadide insanlardansın Hocam Tebrikler. başarılar ..
Videolarının devamını dilerim. Çok güzel bir video olmuş. Benim için çok karışık ve uzun bir süreç gibi geldi. Ama bu işler daha yeni eminim bu süreçleri daha kolay hale getireceklerdir. En iyi kendi yapay zekanı eğtime araçları diye bir video düşünürmüsün özellikle AnythingLLM üzerine. Videoların var ama yenisine hayır demem. İyi videolar ve günler dilerim.
Çok teşekkür ederim. Açık kaynak modele fine tuning yapmak istediğinizde elimizde olan yöntem şimdilik bu, dediğiniz gibi ilerde kolaylaşır. Anything LLM ile anlatmıştım kanalda videosu var.
süper bilgiler, ellerinize sağlık. yalnız ufak bir mantık hatası var. LLM'ini kendi eğitmek isteyen kurum veya kişiler gizlilik konusunda endişesi olanlar. fakat sizin methodlarınızda online derleme ve chatgpt ile dataset oluşturma gibi yöntemler var ki bunlar da gizlilik endişesi ile ele alınması gereken tasklar. tavsiyem: gizlilik öncelikli ai eğitimi gibi bir konu ele alabilirsiniz. uçtan uca offline bir çözüm.
Çok teşekkür ederim. Bu yöntemde de hugging face'e yüklediğiniz bilgileri private yapabilirsiniz. Güvenemeye bileceğiniz göz önüne alarak Llama factory'i önerebilirim. Ben bir süre anlatmam sanırım çünkü bu anlattığımdan daha karışık insanlar istemeyecektir. Biraz basitleşmesi lazım.
Profosyonel kullanıcılar açısından mutlaka faydalı bir bilgi oldu, Hala severek izlemeye devam ediyorum. Nevar ki benim için ise bir o kadar gereksiz bir işlem... Ben 5000 satırdan oluşan bir csv dosyası oluşturup (phytonda 15 sn.)15dk içinde fine tune işlemini yapıyrum. Ayrıca csv dosyasında modelin min. ve max. hız değerlerini 1-10ms. şeklinde konfigre ettiğim zaman, eimde muhteşem bir hıza sahip bir model oluyor. Videonun en azından veriseti yükleme aşamasında bilgilendirici olması benim için ayrıca önemli. Yine güzel bir video olmuş hocam...
yıllardır GPT nin halka açık versiyonunun yayınlanmasını bekledim sonrasında Gemini geldi sizi izlemeden önce yapay zekanın bu ikisinden ibaret olduğunu sanıyordum sonrasında derya deniz olduğunu gördüm teşekkürler bize böyle bir yol açtığınız için :))
Erhan hocam verdiğin emeğin karşılığını alman ümidiyle. Büyük katlı sağlıyorsun son kullanıcılara. Bir sorum olacak. Birden fazla Pdf, excel vb veri setim var. birbirleriyle de merge edilecek. Bu durumda ne yapacağız?
@erhanmeydan Hocam ellerine sağlık, yeni videolar atmanızı dört gözle bekliyorum her zaman, yapay zeka ile bilgisayar uygulaması nasıl yapılır onun için de bir video gelirmi❤️
Bravo doğrusu. Dünyada yeni bir rehber değil tabi ki ama yt türkiyede ilk kez denk geldim. Bazı gpt sözde akademi sayfaları gibi "yapay zekaya şunu yaptırdım, bunu yaptırdım" içeriği değil. Başarılar dilerim
Erhan bey merhaba elinize sağlık çok başarılı içerikler üretiyorsunuz. Acaba fotoğraf, video ve text''ten 3d model çıkartan yapay zekalarla ilgili de bir video hazırlar mısınız? neler bulabilirsiniz bu konuda merak ediyorum gerçekten. teşekkürler
Erhan bey, Kendimle ilgili bir dataset olusturdum. Toplamda 20 satirlik bir dataset. Trainingi yaptim ve hf e yukledim. Fakat datasetteki sorulari sorunca modelin pek ogrenmedigini goruyorum. Ayni adimlari hf te hali hazirda baska bir dataset ile yapinca ogrendigini tecrube ettim. 20 satirlik dataset cok az oldugu icin mi acaba benim ogrenme olmadi? Mantiken datasetteki ayni instruction ve inputi girince ayni output gelmesi lazim. O yuzden kafam karisti. Bir de ollama ile trained modeli calistirinca nasil instruction veriyorsunuz? Tesekkurler
@@erhanmeydan hocam ben simdi tekrardan egittim ve suan datasetteki sorulari sorunca loopa giriyor ve ayni seyleri defalarca response olarak goruyorum. Yada durmadan sacma sapan birseyler yaziyor durmaksizin. Yani teoride train etmeyi basardim. Fakat ise yarayacak birsey cikmadi ortaya. Bi sikinti var ama cozemedim daha. Cevabiniz icin yine de tesekkur ederim.
jetson nano ile bir video gelecek mi ? :) bence harika olur nefis olur, hatta dilerseniz buna bir jetson alıp kullanmanız için size göndererek de yapabiliriz :) harika videolar, dahasını da bekliyoruz tabii ki :)
Cok faydali bir Video yine ama bazi amalar var. Benim de bu Videoyu izleyen bircok arkadas gibi amacim, mesela Sirket özel bilgilerinin (Veri analizi fln) intenette dolasimini engellemek icin, kendi yapay zekami bilgisayarimda lokal olarak kullanmak. Ama bu yöntemin pek faydali olacagini sanmiyorum cünkü egitim icin yine bu bilgileri internette kullanmaniz gerekecek. Bu kadar ayrintiya, komplike islere gerek varmiydi bilmiyorum. Benim tavsiyem tüm bunlarin yerine, bilgisayariniza Llama, Ollama, Docker ve LM Studio yu yükleyerek. Daha sonra bu egitimi lokal olarak bilgisayarinizda yapmaniz olacaktir!!! Ben bunu aylardir kullaniyorum, işimi offline olarak bile cok iyi görüyor.
Çok teşekkür ederim. Hugging Face'e private yaparsanız bilgilerinizi paylaşmamış olursunuz. Llama'ya bilgisayarınızda fine tuning eğitimi verebilmek için benim bildiğim kullanabileceğiniz uygulama Llama Factory, o bu anlattığımdan çok daha karmaşık. Yazdığınız uygulamalar ile bir modeli eğitemezsiniz.
@@erhanmeydan sizi izlemekten zevk aliyorum, konulari cok iyi isliyorsunuz. Harika noktalara deginiyorsunuz, ve sizi tanidigim kadariyla buna inanabileceginizi sanmiyorum. Yani Private yapinca bilgilerinizin paylasilmadigina! Siz demistiniz sanirim daha önce, eger bir uygulama ücretsiz ise, ücret sizssiniz diye! Ücretli olsa bile, GPT kendisi de söylüyor, biz güvenlik konusunda söyleyiz böyleyiz diye ama yinede sunuda ekliyorlar, siz yine de özel bilgileri burda paylasmayin diye. Sirket dosyalarinin gizliligi konu olunca, böyle bir uygulamaya güven duymak cok acemice olur diye düsünüyorum! Ayrica egitimden kastim, Model olusturmak fln degil. Gerekli olan bilgileri yüklüyorum, yapay zekanin kenidisini bir Mühendis olarak nasil düsünmesi gerektigini acikliyorum, is akisini anlatiyorum ve tüm konularda bilgi veriyorum ve o da bana yapmasi gerekenleri yapiyor.
@@baskeToLogy21 çok teşekkür ederim. o taraf üzerine çok düşünmüyorum bilgisayarlarımıza dropbox, google drive yükleyince ben teslim oldum :)) Sonu yok yani. Eğitim kastınızı anladım, ben fine tuning ile yeni bir model oluşturmayı kastetmiştim.
Erhan Hoca yine döktürmüşüz. Müthişsiniz!.Müsait olunca internetsiz bir klasör altında topladığımız Pdf leri öğrenen anlayan çözüm getiren sohpet eden (unutkan olmayan) bir yapay zeka asistanı (offline çalışacak) nasıl yapabiliriz bilgi verebilir misiniz(GPT4All yeterli olur mu) bunların dışında langchain nedir? Neden kullanılır? Vektörel database (crome dB) konusuna da deginebilir misiniz? Çok soru sordum sanırım kusuruma bakmayın biraz meraklıyım,☺ öğrenmeye açım
@erhanmeydan evet bildirim geldi:) izleyeceğim, bu arada sormak istediğim birşey var yapay zeka girişimleri için video çekip eleştirmek:) gibi düşünceniz olurmu aklımda birkaç proje var kendi ihtiyaçlarımdan yola çıktım aslında ama neden insanlar kullanmasın diye düşündüm; içerik özeti ve çoklu dillerde(Türkçe destekli) podcast'e dönüştürme, ai yabancı dil telaffuz yardımcısı gibi ve bunları kısa vadede ücretsiz paylaşmayı düşünüyorum
Erhan abi yapay zeka konusunu çok merak ediyorum bu konuda yapmış olduğun çalışmalardam daha çok faydalanmak için daha doğrusu anlattıklarını daha iyi anlamak için önerebileceğin bir yol haritası veya kurs var mı Ayrıca vermiş olduğunuz emekler için çok şükranlarımı sunuyorum😊😊😊
Dİrekt bir yol gösteremem ben her seferinde hiç bilmeyen birisine anlatıyorum gibi anlatmaya çalışıyorum sadece bu konu advance bir konu oldu. Tavsiyem vaktiniz varsa son bir senede yaptığım videolara hızlıca göz gezdirebilirsiniz, 20 video falan var zaten çok faydalı olacaktır.
Hocam oncelikle onu soylemeliyim ki cok guzel video olmus, tesekkurler. Kendi yapay zekamizi Anything LLM'de kurup orada de egite biliyor muyuz? (datasetimiz buyuk oldugu durumda)
@@erhanmeydan Hocam hayirli aksamlar dilerim. Paylaştığınız videoyu da izledim. Sizin genis bilgi birikiminiz, gözleminiz oldugunicin bir soru sormak istiyoum benim bir proje fikrim var kkullanicilardan alinan inputlara gore interrior designerlarin planlama yapma surecini otomatiklestirme, bu projenin backendini frontendini ve api baglantisini yaptim ancak uygun model secmekde güçlük çekiyorum, öneriniz nedir? bazen dusunuyorum kendim bir model seçip eğiteyim ( Stable Diffusion modelini RAG ile)ş Sizin bana vereceğiniz bir öneriniz var mıdır? Şimdiden çok teşekkür ederim
@@erhanmeydan Merhaba Erhan bey, flux'i denedim lakin 5/10 i istedigim sonuclari alabildim, sanirim su an icin ya bundan devam edecegim ya da model egitme surecine baslayacagim, aslina bakarsaniz flux iyi is cikariyor ancak ben bunu biraz da istedigim yonde egitmek isterim ama sanirim bu model open source degil ki indireyim kendim train edeyim
Öncelikle paylaştığınız muazzam bilgiler için teşekkürler. Sadece bizim eğittiğimiz bilgilere mi cevap veriyor? Yoksa eğittiğimiz bilgiler dışında soru sorsak cevap verir mi?
Erhan bey emeğinize sağlık. Bu konuda hiç bir bilgisi olmayan birine bile bu uygulamayı yaptırabildiğiniz için teşekkür ediyorum. Bir sorunum var LM Studio'da ne yapsam örnek uygulamamı makinemde göremiyorum. Model klasörüne kendim ekliyorum, LM Studio bunu bile görmüyor. Yapay zekaya sordum, onun dediklerini yaptım halen görmüyor. Son çare size sormak istedim.
@@erhanmeydan Erhan Bey merhaba, bu kadar çabuk dönüş yaptığınız için çok teşekkür ediyorum. Ve burada verdiğiniz hizmetin ne kadar değerli olduğu da taktire değer. Emeklerinize tekrar teşekkür ediyorum. Benim dosya sistemi aşağıdaki gibi olup, modeli yeni klasör yeni klasör açıp altına kopyaladım, ancak halen görmüyor. C:\Users\90532\.lmstudio\models\Yeni klasör
Teşekkürler hocam, çok iyi bir izlenim bıraktınız. Bir konuda yardıma ihtiyacım var, fakat bulamadım. Yapay zeka destekli bir sesli asistan geliştirdim ve şimdi bunun sesini değiştirmek istiyorum. Şu anda Google'ın varsayılan sesini kullanıyorum, ancak bu sesi, ses verisiyle eğitip asistanıma entegre etmek istiyorum. Türkiye'de bu konuda güncel bir kaynak bulamadım, sadece çok eski bir tane buldum. Bu konuda bir video paylaşabilir misiniz? Teşekkürler.
emeginize saglık bu egitiniz modeli benzer parametreli modellerle başarımını nasıl test edebilirz?model kartlarında benchmark sonuçları ekleme nasıl oluyor, 2sorum büyük modeller kullanarak sentetik dataset oluşturma yollarını anlatırmısınız
Çok teşekkür ederim :) Konu biraz ciddiydi, anlatmaya konsantre olunca şaka aklıma gelmedi, doğru söylüyorsunuz mizah katmanı olan her şey çok daha güzel :)
Fine Tuning yöntemi ile gerçek hayatta neler yapılabilir peki ? İşin mantığını çok net anlatmışsın eline sağlık. Ancak bunu işimizde yada gündelik hayatta fayda sağlayacak şekilde nasıl kullanabiliriz ?
Mesela bir şirket jargonu benimsetilebilir, şirket içi özel dökümanlarla eğitilip, istenilen formatta dökümanlar otomatik oluşturulabilir. Hukuk alanında, özel sigorta poliçeleri vb. aklıma gelenler.
Rica ederim, 3.3, 3.1'den iyi değil. Llama 3.2 vision desteği Unsloth'e 3 hafta önce geldi buradan yapabilirsiniz. github.com/unslothai/unsloth/releases
@@erhanmeydan malesef nasıl yapılır bilmiyorum, tüm videolarınızı izlemiş olsamda, nedense sanırım mantığı hala tam oturtamadım, sadece gösterdiğiniz gibi bolt gibi toollarla basit html js programlar hazırlayabiliyorum. Ama proje karmaşıklaşınca ve bir çok pencereden oluşan bir arayüz varsa sanırım yeterli gelmiyor.
Güzel bir video olmuş. Ancak kafama takılan bir soru var Hugging Face'e yüklediğimiz veriler public olmak zorunda mı? Örneğin şirket datasıyla yapay zeka uygulaması yapmak isterim ancak bu datanın başkaları tarafından görülmemesi lazım.
abi bir tane LLM' türkçe öğretme videosu çeker misin? Hugging face'de argo dil tespit etme verileri dışında bir türkçe veri seti yok. ollama gibi llm'ler türkçe girdi anlama ve çıktı konusunda sorunlar yaşıyor. csv formatında denemedim eğitmeyi direk olarak web ui ara yüzünden knowledge bölümüne türkçe pdfler yükledim. döküman içi bilgi arama sonuçları tatmin edici değildi (ollama3.2 11b).
@@erhanmeydan bir dahakine Türkçe pdflerimi sizin yaptığınız gibi input output olarak bir ai'a yazdıracağım. introduction eklemenin performans üzerine bir etkisi var mı?
Üstad, senin bildirimlerini bir türlü geldiğinde algılayamıyorum. Profil resmini her gördüğümde "bu kim la" diyorum. Sonradan tanıyorum. Güncelle şunu lütfen, yaşlandın artık 😅😅😅😅
bunları kullanmak için iyi pc gerekmesi durumu sıkıntı, 32 gb ram var buna rağmen sonuna kadar kullanıyor küçük modeller ve duruma göre yetersiz kalıyorlar büyük dosyalar olunca yavaş oluyorlar. Küçük modellerin daha iyi olması ümidiyle. Video için teşekkürler.
@erhanmeydan Ama bence takipçilerin DeepSeek gibi hızlı ve ChatGPT killer bir AI aracından daha erken haberdar olmalılar. Bu bakımdan başlı başına bir inceleme kanala da çok şey katar. Henüz Türkler keşfetmiş değiller 😁
Hmmm.. verilerimizi huggingface e yüklemek istemeyebiliriz. Bu privacy için çok iyi olmamış 5:11 Edit: huggingface de private seçeneği de varmış. Artık ne kadar güvenilebilir bilemem
Hocam bilgi sayacının anlattığı krea ai sitesi vardı onla ilgili bir video gelirmi süper bir site ama hala tam anlayabilmiş değilim sizce ödeme yapmaya değermi? Bu arada harika anlattınız bende kendi modellerim, yapıyorum
başka platform kullanmadan kendi sistemimizde fine tunning nasıl yapabiliriz. Örneğin llama 3.3 ü eğitmek istiyorum diyelim, çok da güçlü bir sistemim var nasıl yapabilirim. Hugging Face bir de private bir company geçen değerlemeleri 5 milyar dolar mı neydi, oraya yüklenen her veri adamlara yarıyor. Onun yerine hugging face in türk bir şirket tarafından yapılan versiyonuna yükleme yapmak daha güzel olurdu.
yapay zeka ile kendi işim için geliştirdiğim bir mobil uygulamam var şu an yolun çok başında sayılırım. ancak ileride uygulamama mesleğimle alakalı soru sorup cevap alabileceğim bir yapay zeka asistanı veya chatbot adına ne denirse böyle bir şey yapmak istiyorum. Bu gibi yapay zekayı eğitim videoları için çok teşekkür ederim. sizce bu yapay zekaları kendi mobil veya web uygulamalarımıza entegre edip kullanıcıların internet üzerinden kullanmasını sağlamak mümkün müdür
Erhan bey ,modeli LM Studio ya yükleme esnasında ,"Failed to load the model Model loading aborted due to insufficient system resources. Overloading the system will likely cause it to freeze. If you believe this is a mistake, you can try to change the model loading guardrails in the settings." hatası alıyorum.Nasıl çözebilirim?
Hocam öncelikle her şey için çok teşekkürler, 2 Adet sorum olacaktı : 1-) Fine tune ile llma 3.1 kullanarak eğittiğim modeli web siteme apiler aracılığıyla entegre etmek istiyorum bu mümkün müdür ? Yani istediğim şey aynı open ai apisindeki gibi ben front tarafında bir soru sorucam o soru modele gidecek model ilgili cevabı fronta gönderecek apiler aracılığıyla. Bunu yapmak istiyorum hazır ui'lar kullanmaktansa. 2-) Open ai apisi kullanarak chatgpt modelleri kullanarak fine tune edilmiş bir modeli api ile websiteme entegre edebilir miyim. Şuanda normal chat gpt'yi (fine tune edilmemiş) halini web siteme entegre edebiliyorum. Cevaplarsanız çok mutlu olurum, teşekkürler.
Rica ederim. 1. evet yapabilirsiniz. ChatGPT, Gemini gibi modelleri eğiterek daha sağlıklı sonuçlar alırsınız. Llama'yı düşünmenizin sebebi ücretsiz olması ile pek mümkün değil. 2. Evet yapabilirsiniz. ua-cam.com/video/d990-xzQqc4/v-deo.html
Peki diyelimki 500-600 sayfalık pdflerde alpaca işini nasıl yaparız? Data setler anladıgım kadarı ile en önemli konu burada madem öyle bu noktada t5 gibi modeller duydum sizin bu sorunu aşmak için bir düşünceniz varmıdır?
Bence 500-600 sayfalık PDF'ler için RAG yöntemini önerebilirim. Fine Tunign bilgileri karıştırabilir. ua-cam.com/play/PLZodKtbsspPhvq1k0IEzvGVpeblAsQu0h.html
Erhan hocam aklıma bir şey takıldı. Örnek veriyorum ben bu yöntem ile Türkçe Bilgi öğrettim diyelim. Mesaj yazarken ingilizce yazdığımda o cevabı otomatik yapay zeka İngilizceye mi çevirip yazıyor yoksa o cevabı İngilizce anlayıp Türkçe mi cevap veriyor
@@erhanmeydan Anladım bu güzel oldu o zaman , Blender programı ve Gamemaker studio 2 için büyük bir arşiv yapmak istiyordum , bu şekilde isteyen istediği dilde kullanabilir , Güzel içerik için ayrıca çok teşekkür ederim
Hocam öncelikle değerli bilgileriniz için teşekkür ediyorum lakin bir sorunum var eğittim veri seti bile 70 satırdan oluşan deneme olmasına rağmen her adımı sizin gösterdiğiniz gibi yaptım modeli eğittikten sonra girdiğim input a göre kolab üzerinden doğru sonucu alıyorum lakin devam edip hugging face e yükledikten sonra lokalde kullanmaya başladığımda model bozuluyor öyle bir bozuluyorki tamamen rastgele uzun mesajlar veriyor bir anlam ifade etmeyen. Bunun sebebi ne olabilir.
Merhaba, bu gibi işlemler için minimum donanım gereksinimleri de yazabilir misiniz? Benim eski bir MacBook m1 pro notebook'um var. 16gb ram ve 512gb ssd. Böyle bir sistemde ortalama kaç sayfa A4 pdf sayfası ile eğitim yapıp kullanabilirim? Sistemi yenilemem gerekir mi yoksa bu sistemle de güzel işler çıkarılabilir mi diye merak ediyorum.
Erhan Bey, elimde Karamanlıca alfabesi, karşılığı gelen Türkçe harfleri ve çevirilmiş bazı örnekleri var. Bahsettiğim Karamanlıca: Yunan alfabesi kullanılmış fakat okunuşu Türkçe) Osmanlıca'ya benziyor biraz. Bir model ya da sites google üzerinden, çekilen bir fotoğrafı analiz edip Türkçe'ye çeviren bir site ya da uygulama yapmak mümkün olur mu? Ve ücretsiz bir şekilde bunu yapmak mümkün mü? Gerçekten çok merak ediyorum bunu.
@erhanmeydan cevabınız için teşekkür ederim. Benim için önemli bir iş olur, eğer başarabilirsem. Sizi yakından takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.
Hocam daha videonun 1. dakikasinda soru sormam gerektigi icin uzgunum ama guclu bir bilgisayarim var diyebilirim. Hangi lama versiyonunu secmem dogru olacaktir?
Abi bir yerde yabancı dil gibi oluyor izliyorum dinliyorum ama anlamıyorum. Bu da beni çok üzüyor sinirlerim bozuluyor. Eskiden tuşlu telefondan dokunmatik telefona geçen dayılarla dalga geçerdik şimdi biz o kıvama geldik. Vallahi kendimi soyutlanmış dışlanmış hissediyorum. Bunları bilmeyince bir tarafım eksik gibi hissediyorum. Aslında zeki de biriyim ama kafam çok dolu galiba. Benim emektar bilgisayar gibi arka planda rami tüketen bir şeyler var yoksa çok güzel fikirlerim var ChatGPT'ye söylüyorum o da çok beğeniyo 😢😢😢
hocam selamlar bir sorum var, öncelikle bulduğum tüm dijital pazarlama - seo pdflerini ve bilgilerini yükledikten sonra burada kendi attığım pdfleri vs attığım dosyalarda olan verileri raporlayabilir mi? ve bu raporlama işlemini en verimli şekilde nasıl yönetebilirim? kısacası ne kadar çok pdf anlatım örnek yüklersem o kadar iyi raporlar alır mıyım?
Hocam merhaba, elinize sağlık. Merak ettiğim bir şey var: Sizce kod yazabiliyor mu? Yani, istediğimiz web sitesini elde edebilmek için Bootstrap 5, HTML, CSS gibi araçlarla veya bir admin menüsü oluşturmayı anlatan bir PDF rehberle sağlam bir eğitim vererek istediğimiz web sitesi yazabilir miyiz?
sadece çerezlik videolar değil... böyle teknik ve derin bir konuyu bu kadar basit anlatan adam, abim erhan meydan....
Çok teşekkür ederim :) İnsanlar karmaşık ve zor olduğunu düşünseler de arada yapmak lazım :))
Öncelikle emekleriniz için çok teşekkür ederim. UA-cam'da yapay zeka konusunda Türkçe içerik bolca var, ancak sizin gibi konuyu sistemli bir rehber ve yol haritası şeklinde ele alan çok az kanal var. Bu açıdan, benim gibi yapay zeka ile amatör düzeyde ilgilenenler için kanalınız gerçekten değerli bir kaynak. Ancak, yapıcı bir geri bildirimde bulunmak isterim: Özellikle bu videoda, bazı noktalarda konudan açıkçası koptum ve neyi neden yaptığımızı takip etmekte zorlandım. Bu durum benim konuya uzak olmamdan kaynaklanıyor olabilir ve bu yüzden videoyu birkaç kez daha izlemem gerekecek. Ancak, gelecek videolarda konuyu biraz daha basitleştirip, adımları "neden" ve "nasıl" yaptığımızı açıklamalarıyla daha da desteklerseniz, özellikle yeni başlayanlar için daha faydalı olabilir. Yine de emeğiniz için tekrar teşekkür ederim. Bir sonraki videoyu merakla bekliyorum.
Çok teşekkür ederim :) Haklısınız bu konunun böyle bir etki yaratacağını biliyordum çok advance bir konu, yine elimden geldiğince en kolay şekilde anlatmaya çalıştım ama konu çok basamaklıydı bir daha bu kadar derin konulara girmeyebilirim.
@@erhanmeydan hocam bu konulara bir daha tekrar tekrar lütfen girin. Sizin videolardan cesaretlendim ve 1 senedir hem donanım topladım hem lokal yapay zeka kullanmaya başladım. Şimdi özelleşmiş yapay zeka zamanı.
@@erhanmeydan Girin hocam, birkaç kez izleyelim ki sindirelim, anlayan anladığı kadarından çıkarım da yapar belki. yoksa dediğiniz gibi Türkçe datasetlerinin azlığı malum. En azından sayenizde katkımız olur.
Çok az kanal yok, hiç kanal yok böyle türkçe yapan.
başka kimler var yerli yabancı?
Türkiye olarak yapay zeka konusunda ne kadar geride kalsak da, Erhan Hocam sayesinde en azından bir şeyler öğreniyoruz.Tesekurler 🙏
Çok teşekkür ederim
İyi ki varsınız. Endüstrideki masraflı ve araştırması bir hayli karmaşık süreçleri açık ve tutarlı bir şekilde projekte ediyorsunuz. Çok teşekkürler hocam...
Çok teşekkür ederim :)
Projekte etmek ne demek?
@@lospoderoso68 ortaya koymak suretiyle yansıtmak denebilir:)
Üstad, yapay zeka video desteği konusunda otorite konumundasın. Emeklerin için çok teşekkürler.
Estağfurullah, öğreniyorum sadece öğrendiğimi anlatıyorum. Çok teşekkür ederim :)
Abi IT/yazılım alanında olmamana rağmen yapay zekanın kullanımına dair böylesine kapsamlı ve güncel paylaşımların, basitleştirilmiş rehberlerin çok iyi çok kıymetli.
Ben yazılım mühendisi olarak fazlasıyla istifade ediyorum. Türkiye'de yapay zeka alanında genel kitleye hitap eden sayılı insanlardan birisin.
Teşekkür ederiz
Çok teşekkür ederim kıymetli düşünceleriniz için :))
Hocam elinize sağlık kurgu, kalite ve içerik konusunda alanınızda birsiniz, ilksiniz
Çok teşekkür ederim :)
Abicim senden dünyada bir tane daha yok bu kadar iyi olmayı nasıl başarabildin inanamıyorum ağzım açık izliyorum uygulamaya çalışıyorum :)) Emeğine sağlık ömrüne bereket
Çok teşekkür ederim :)
epeydir beklediğim konuydu. Erhan Meydan anlatımıyla öğrenmek için inatla bu videoyu beklemiştim =) video başlamadan like tuşuna bastım bile. eline sağlık.
Çok teşekkür ederim :)
Emeğiniz Sağlık. Harika faydalı bri içerik. Hep yapmak istediğim ama toparlayamadığım bir süreci cok güzel anlatmıssınız. Yapay Zeka'yı Halk'a indiren Değerli İnsan :)
Çok teşekkür ederim :)
Erhan bey 2024 yılı güzel içerikler ve paylaşımlar için teşekkür ederiz. Yeni yılda sağlıklı ve mutlu , huzurlu yaşam diliyorum. 🎉🎉
Çok teşekkür ederim, sizlere de sağlıklı mutlu huzurlu bir yıl dilerim.
10:01 sırasında dikkatli olun overfitting olursa öğrenmez ezberler. Yapay zekaya yeni başlamış arkadaşlara overfitting ve curse of dimensionality kavramlarını araştırmalarını öneriyorum.
Teşekkür ederim katkınız için.
tam olarak beklediğim video. çok teşekkürler.
Çok teşekkür ederim :)
Kral adamsın Erhan meydan . Şu memlekete senin yaptığın hizmeti, köy hizmetleri yapmadı.
😂
😂😂😂
Birçok şeyi senin sayende öğreniyoruz. Bunları öğrenirken bayağı emek harcadığın belli.
Çok teşekkür ederim :) evet epey vakit alıyor.
İşte beklenen video geldi.. bize düşen izlemek 🎉🎉
Beklediğim video, ağzına sağlık hocam
Çok teşekkür ederim :)
Emeğinize sağlık, Erhan Bey çok güzel içerikler öğretiyorsunuz.
Çok teşekkür ederim :)
Hocam eğittiğimiz modeli tekrar tekrar eğitimi nasıl yapabiliriz? yani siz bir defa eğittiniz bunu tekrar farklı bir veri seti ile üzerine koyarak nasıl eğitebileceğimizi de gösterebilir misiniz? Hatta bu modelin üzerinde bir örnek gösterimi çok iyi olur. Yani bu modelin eğitildiği bir video serisi gibi. Bu arada siz harika bir insansınız. Bu kadar yabancı kaynağın arasında sizin sayenizde türkçe kaynaklarla da rahatlıkla bilgiye erişebiliyoruz. Çok sağolun.
Bence eğitilen bir modeli tekrar eğitmek çok mantıklı değil. Kafası karışabilir, bilgiler değişiyorsa RAG yöntemini öneririm. ua-cam.com/video/Kdk3jXSMbGE/v-deo.html
@@erhanmeydan hocam sorumu şöyle sorayım o zaman bilgiler değişmedi ama yeni data setleri bulduk o zaman da yine rag üzerinden mi eğitmemiz gerekir?
@@metinaslan7447 evet bence mantıklısı RAG olur
@@erhanmeydan teşekkürler hocam çok saolun
Sürekli genişleyen yapay zeka dünyasındaki bu güncel öğretilerle Türk gençlerine Faydalı içerik üreten nadide insanlardansın Hocam Tebrikler. başarılar ..
Tam da yapılması gereken yorum. Teşekkürler Erhan Bey.
Çok teşekkür ederim :) Çok mutlu oluyorum böyle yorumlarda :))
Çok teşekkür ederim :)
Abi gerçekten harikasın. Bu kadar emeğin karşılığını inşallah alabiliyorsundur. Selamlar.
Çok teşekkür ederim :) Zamanla olur diye düşünüyorum :)
Geliştiricilere yönelik güzel bir içerik olmuş. Elinize sağlık.
Çok teşekkür ederim :)
helal olsun. valla teşekkürler. fena bilgi verdi sömürün. gelişin geliştirin.
Çok teşekkür ederim :)
Hocam adamsınız. Aşırı değerli bir video olmuş takipçinizim
Çok teşekkür ederim :)
Videolarının devamını dilerim. Çok güzel bir video olmuş. Benim için çok karışık ve uzun bir süreç gibi geldi. Ama bu işler daha yeni eminim bu süreçleri daha kolay hale getireceklerdir. En iyi kendi yapay zekanı eğtime araçları diye bir video düşünürmüsün özellikle AnythingLLM üzerine. Videoların var ama yenisine hayır demem. İyi videolar ve günler dilerim.
Çok teşekkür ederim. Açık kaynak modele fine tuning yapmak istediğinizde elimizde olan yöntem şimdilik bu, dediğiniz gibi ilerde kolaylaşır. Anything LLM ile anlatmıştım kanalda videosu var.
Yine bir enfes, faydalı video geldiğine eminim, izliyorum.
Çok teşekkür ederim :)
süper bilgiler, ellerinize sağlık. yalnız ufak bir mantık hatası var. LLM'ini kendi eğitmek isteyen kurum veya kişiler gizlilik konusunda endişesi olanlar. fakat sizin methodlarınızda online derleme ve chatgpt ile dataset oluşturma gibi yöntemler var ki bunlar da gizlilik endişesi ile ele alınması gereken tasklar. tavsiyem: gizlilik öncelikli ai eğitimi gibi bir konu ele alabilirsiniz. uçtan uca offline bir çözüm.
Çok teşekkür ederim. Bu yöntemde de hugging face'e yüklediğiniz bilgileri private yapabilirsiniz. Güvenemeye bileceğiniz göz önüne alarak Llama factory'i önerebilirim. Ben bir süre anlatmam sanırım çünkü bu anlattığımdan daha karışık insanlar istemeyecektir. Biraz basitleşmesi lazım.
colabı en son darknet ile yüz tanıma ve kişi tespiti için kullanmıştım yeniden görmek tuhaf geldi 😂😂
Teşekkür ederim gayet başarılı
Profosyonel kullanıcılar açısından mutlaka faydalı bir bilgi oldu, Hala severek izlemeye devam ediyorum. Nevar ki benim için ise bir o kadar gereksiz bir işlem... Ben 5000 satırdan oluşan bir csv dosyası oluşturup (phytonda 15 sn.)15dk içinde fine tune işlemini yapıyrum. Ayrıca csv dosyasında modelin min. ve max. hız değerlerini 1-10ms. şeklinde konfigre ettiğim zaman, eimde muhteşem bir hıza sahip bir model oluyor. Videonun en azından veriseti yükleme aşamasında bilgilendirici olması benim için ayrıca önemli. Yine güzel bir video olmuş hocam...
Çok teşekkür ederim, aslında hedefim benim gibi python ve kodlama bilmeyenler için nasıl yapıldığını göstermekti.
@@erhanmeydan python ben de bilmiyorum. yz betiği oluşturuyor colabda yürütüyom, csv ve json formatında iki dosyayı indiriyor :)
@@CyriptoWorld python ile bir dersin pdfni tuningleyebilirmiyiz ?
yıllardır GPT nin halka açık versiyonunun yayınlanmasını bekledim sonrasında Gemini geldi sizi izlemeden önce yapay zekanın bu ikisinden ibaret olduğunu sanıyordum sonrasında derya deniz olduğunu gördüm teşekkürler bize böyle bir yol açtığınız için :))
Çok teşekkür ederim :)
Kral geldiyse yerimizi alalim eline sağlık abi
Çok teşekkür ederim :)
Elinize sağlık, çok güzel bir içerik olmuş, 👏
Çok teşekkür ederim :)
Beklenen video geldi, emeğine sağlık hocam
Çok teşekkür ederim :)
Erhan bey DeepSeek v3 ile ilgili açıkçası kesin bir video yapmışsın diye arattırdım sayfandan .. yoktur şaşırdım :)
Yok henüz yapmadım, o3'le birlikte belki Ocak sonu yaparım.
Erhan hocam verdiğin emeğin karşılığını alman ümidiyle. Büyük katlı sağlıyorsun son kullanıcılara. Bir sorum olacak. Birden fazla Pdf, excel vb veri setim var. birbirleriyle de merge edilecek. Bu durumda ne yapacağız?
Umarım, çok teşekkür ederim. RAG yöntemini kullanabilirsiniz. ua-cam.com/video/KLiR1OdfciU/v-deo.html
@erhanmeydan Hocam ellerine sağlık, yeni videolar atmanızı dört gözle bekliyorum her zaman, yapay zeka ile bilgisayar uygulaması nasıl yapılır onun için de bir video gelirmi❤️
Çok teşekkür ederim :) Bilmem bakalım :))
@erhanmeydan Teşekkürler hocam
video ilham vericiydi gerisi hayal gücüne kalmış
Erhan hoca sayesinde Türkiyede geri kalmış olan teknoloji bölümünü en azından öğrenip çalışıyoruz
Çok teşekkür ederim :)
Bilgiler için teşekkürler.
Bravo doğrusu. Dünyada yeni bir rehber değil tabi ki ama yt türkiyede ilk kez denk geldim. Bazı gpt sözde akademi sayfaları gibi "yapay zekaya şunu yaptırdım, bunu yaptırdım" içeriği değil. Başarılar dilerim
Çok teşekkür ederim :)
Erhan bey merhaba elinize sağlık çok başarılı içerikler üretiyorsunuz. Acaba fotoğraf, video ve text''ten 3d model çıkartan yapay zekalarla ilgili de bir video hazırlar mısınız? neler bulabilirsiniz bu konuda merak ediyorum gerçekten. teşekkürler
Çok teşekkür ederim :) Olabilir bakayım
Mukemmel bir anlatim. Tesekkurler.
Çok teşekkür ederim :)
Erhan bey,
Kendimle ilgili bir dataset olusturdum. Toplamda 20 satirlik bir dataset. Trainingi yaptim ve hf e yukledim. Fakat datasetteki sorulari sorunca modelin pek ogrenmedigini goruyorum.
Ayni adimlari hf te hali hazirda baska bir dataset ile yapinca ogrendigini tecrube ettim.
20 satirlik dataset cok az oldugu icin mi acaba benim ogrenme olmadi? Mantiken datasetteki ayni instruction ve inputi girince ayni output gelmesi lazim. O yuzden kafam karisti.
Bir de ollama ile trained modeli calistirinca nasil instruction veriyorsunuz?
Tesekkurler
@@devmely instruction'I ben özellikle vermiyorum. O eğitimi güçlendirmek için bir destek.
@@erhanmeydan hocam ben simdi tekrardan egittim ve suan datasetteki sorulari sorunca loopa giriyor ve ayni seyleri defalarca response olarak goruyorum. Yada durmadan sacma sapan birseyler yaziyor durmaksizin. Yani teoride train etmeyi basardim. Fakat ise yarayacak birsey cikmadi ortaya. Bi sikinti var ama cozemedim daha.
Cevabiniz icin yine de tesekkur ederim.
@@devmely LM studio ile denediniz mi?
Yine harika bir içerik olmuş...
Çok teşekkür ederim :)
@@erhanmeydan seviliyorsunuz💐
Süper bir içerik olmuş 😊
Çok teşekkür ederim :)
Emeğinize sağlık çok güzel bir videoydu
Çok teşekkür ederim :)
jetson nano ile bir video gelecek mi ? :) bence harika olur nefis olur, hatta dilerseniz buna bir jetson alıp kullanmanız için size göndererek de yapabiliriz :) harika videolar, dahasını da bekliyoruz tabii ki :)
Gelmez sanırım donanım tarafına hiç hakim değilim :)
sonunda reis 🎉🎉🎉
Çok teşekkür ederim :)
Teşekkürler
Cok faydali bir Video yine ama bazi amalar var. Benim de bu Videoyu izleyen bircok arkadas gibi amacim, mesela Sirket özel bilgilerinin (Veri analizi fln) intenette dolasimini engellemek icin, kendi yapay zekami bilgisayarimda lokal olarak kullanmak. Ama bu yöntemin pek faydali olacagini sanmiyorum cünkü egitim icin yine bu bilgileri internette kullanmaniz gerekecek.
Bu kadar ayrintiya, komplike islere gerek varmiydi bilmiyorum.
Benim tavsiyem tüm bunlarin yerine, bilgisayariniza Llama, Ollama, Docker ve LM Studio yu yükleyerek. Daha sonra bu egitimi lokal olarak bilgisayarinizda yapmaniz olacaktir!!! Ben bunu aylardir kullaniyorum, işimi offline olarak bile cok iyi görüyor.
Çok teşekkür ederim. Hugging Face'e private yaparsanız bilgilerinizi paylaşmamış olursunuz. Llama'ya bilgisayarınızda fine tuning eğitimi verebilmek için benim bildiğim kullanabileceğiniz uygulama Llama Factory, o bu anlattığımdan çok daha karmaşık. Yazdığınız uygulamalar ile bir modeli eğitemezsiniz.
@@erhanmeydan sizi izlemekten zevk aliyorum, konulari cok iyi isliyorsunuz. Harika noktalara deginiyorsunuz, ve sizi tanidigim kadariyla buna inanabileceginizi sanmiyorum. Yani Private yapinca bilgilerinizin paylasilmadigina! Siz demistiniz sanirim daha önce, eger bir uygulama ücretsiz ise, ücret sizssiniz diye! Ücretli olsa bile, GPT kendisi de söylüyor, biz güvenlik konusunda söyleyiz böyleyiz diye ama yinede sunuda ekliyorlar, siz yine de özel bilgileri burda paylasmayin diye. Sirket dosyalarinin gizliligi konu olunca, böyle bir uygulamaya güven duymak cok acemice olur diye düsünüyorum!
Ayrica egitimden kastim, Model olusturmak fln degil. Gerekli olan bilgileri yüklüyorum, yapay zekanin kenidisini bir Mühendis olarak nasil düsünmesi gerektigini acikliyorum, is akisini anlatiyorum ve tüm konularda bilgi veriyorum ve o da bana yapmasi gerekenleri yapiyor.
@@baskeToLogy21 çok teşekkür ederim. o taraf üzerine çok düşünmüyorum bilgisayarlarımıza dropbox, google drive yükleyince ben teslim oldum :)) Sonu yok yani. Eğitim kastınızı anladım, ben fine tuning ile yeni bir model oluşturmayı kastetmiştim.
Cok faydalı bizim zamanımızda bundan vardı da biz mi eğitip derslerimizi burdan çalışmadık 😁 bir de Urfa'da Oxford vardi da biz mi okumadik🥲
:))) ben de çok fazla böyle düşünüyorum :)
@@erhanmeydan biz de adı konulmamış gizli birer Ünzileyiz hocam😅
Erhan Hoca yine döktürmüşüz. Müthişsiniz!.Müsait olunca internetsiz bir klasör altında topladığımız Pdf leri öğrenen anlayan çözüm getiren sohpet eden (unutkan olmayan) bir yapay zeka asistanı (offline çalışacak) nasıl yapabiliriz bilgi verebilir misiniz(GPT4All yeterli olur mu) bunların dışında langchain nedir? Neden kullanılır? Vektörel database (crome dB) konusuna da deginebilir misiniz? Çok soru sordum sanırım kusuruma bakmayın biraz meraklıyım,☺ öğrenmeye açım
Çok teşekkür ederim, şu videoda anlatmıştım. ua-cam.com/video/Kdk3jXSMbGE/v-deo.html Langchain konusunu anlatacağım planımda var.
@erhanmeydan çok teşekkür ederim
Ben birkaç sefer denedim başarısızlık ile sonuçlanmıştı inşallah buradaki adımlar ile yapacağım teşekkür ederim bu topluma bir hizmet
Kolay gelsin, bugün yayınladığım videoma da bakabilirsiniz. ua-cam.com/video/KLiR1OdfciU/v-deo.html
@erhanmeydan evet bildirim geldi:) izleyeceğim, bu arada sormak istediğim birşey var yapay zeka girişimleri için video çekip eleştirmek:) gibi düşünceniz olurmu aklımda birkaç proje var kendi ihtiyaçlarımdan yola çıktım aslında ama neden insanlar kullanmasın diye düşündüm; içerik özeti ve çoklu dillerde(Türkçe destekli) podcast'e dönüştürme, ai yabancı dil telaffuz yardımcısı gibi ve bunları kısa vadede ücretsiz paylaşmayı düşünüyorum
@@turan_sait şu an için yok, belki ilerde olabilir. Yaparsanız bakmak isterim.
Erhan Bey, yine harika bir video içeriği olmuş, döktürmüşsünüz! 👏 40 yaş ve üzeri, bu yapay zekaya daha mı meraklı acaba? 🤔
Çok teşekkür ederim :) Evet öyle görünüyor verileri bakınca benim kitlemin %35'i 35 - 44 yaş arası. Bu çok yüksek bir oran.
Erhan abi yapay zeka konusunu çok merak ediyorum bu konuda yapmış olduğun çalışmalardam daha çok faydalanmak için daha doğrusu anlattıklarını daha iyi anlamak için önerebileceğin bir yol haritası veya kurs var mı
Ayrıca vermiş olduğunuz emekler için çok şükranlarımı sunuyorum😊😊😊
Dİrekt bir yol gösteremem ben her seferinde hiç bilmeyen birisine anlatıyorum gibi anlatmaya çalışıyorum sadece bu konu advance bir konu oldu. Tavsiyem vaktiniz varsa son bir senede yaptığım videolara hızlıca göz gezdirebilirsiniz, 20 video falan var zaten çok faydalı olacaktır.
@erhanmeydan teşekkür ederim 😊💯
Müthiş, teşekkürler
Çok teşekkür ederim :)
anything kurmayı düşünüyordum ama bu video daha iyi.
Anything fine tuning yapmıyor. Ama daha kolay.
Hocam oncelikle onu soylemeliyim ki cok guzel video olmus, tesekkurler. Kendi yapay zekamizi Anything LLM'de kurup orada de egite biliyor muyuz? (datasetimiz buyuk oldugu durumda)
Çok teşekkür ederim :) Evet yapabilirsiniz ama Fine Tuning değil RAG ile. ua-cam.com/video/KLiR1OdfciU/v-deo.html
@@erhanmeydan Hocam hayirli aksamlar dilerim. Paylaştığınız videoyu da izledim. Sizin genis bilgi birikiminiz, gözleminiz oldugunicin bir soru sormak istiyoum benim bir proje fikrim var kkullanicilardan alinan inputlara gore interrior designerlarin planlama yapma surecini otomatiklestirme, bu projenin backendini frontendini ve api baglantisini yaptim ancak uygun model secmekde güçlük çekiyorum, öneriniz nedir? bazen dusunuyorum kendim bir model seçip eğiteyim ( Stable Diffusion modelini RAG ile)ş
Sizin bana vereceğiniz bir öneriniz var mıdır?
Şimdiden çok teşekkür ederim
@@114thp7 Merhaba, görsel model eğitimi zor bir süreç. tavsiyem fal.ai gibi bir platformdan flux gibi bir modeli API bağlantısı ile bağlayabilirsiniz.
@@erhanmeydan Merhaba Erhan bey, flux'i denedim lakin 5/10 i istedigim sonuclari alabildim, sanirim su an icin ya bundan devam edecegim ya da model egitme surecine baslayacagim, aslina bakarsaniz flux iyi is cikariyor ancak ben bunu biraz da istedigim yonde egitmek isterim ama sanirim bu model open source degil ki indireyim kendim train edeyim
@@114thp7 Flux açık kaynak bir model pinokio'daki fluxgym ile eğitebilirsiniz.
Öncelikle paylaştığınız muazzam bilgiler için teşekkürler. Sadece bizim eğittiğimiz bilgilere mi cevap veriyor? Yoksa eğittiğimiz bilgiler dışında soru sorsak cevap verir mi?
Sadece eğittiğiniz konulara cevap verir, size özel bir model olmuş olur. Bildiğini de unutur yani :)))
Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde bu makaleyi yazan ablanın ellerine sağlık. 2:18
oh be sonunda llama finetuning gelmiş
Ana sayfamın mükemmel detayı.
Çok teşekkür ederim :)
Abimi bu aralar az görüyorum sizi çok benzetiyorum görmüş kadar oluyorum izleyince
Ne güzel :)
Erhan bey emeğinize sağlık. Bu konuda hiç bir bilgisi olmayan birine bile bu uygulamayı yaptırabildiğiniz için teşekkür ediyorum. Bir sorunum var LM Studio'da ne yapsam örnek uygulamamı makinemde göremiyorum. Model klasörüne kendim ekliyorum, LM Studio bunu bile görmüyor. Yapay zekaya sordum, onun dediklerini yaptım halen görmüyor. Son çare size sormak istedim.
Aynı sıkıntıyı yaşıyorum
Çok teşekkür ederim, modeli bir klasör içerisine eklediğiniz mi? yani içerisinde bir klasör daha oluşturup eklemeniz gerekiyor.
modeli bir klasör içerisine eklediğiniz mi? yani içerisinde bir klasör daha oluşturup eklemeniz gerekiyor.
@@erhanmeydan Erhan Bey merhaba, bu kadar çabuk dönüş yaptığınız için çok teşekkür ediyorum. Ve burada verdiğiniz hizmetin ne kadar değerli olduğu da taktire değer. Emeklerinize tekrar teşekkür ediyorum. Benim dosya sistemi aşağıdaki gibi olup, modeli yeni klasör yeni klasör açıp altına kopyaladım, ancak halen görmüyor. C:\Users\90532\.lmstudio\models\Yeni klasör
Acaba dosya adı sorun yaratıyor mu diye de düşünüyorum, dosya adı "Yeni klasör"
Teşekkürler hocam, çok iyi bir izlenim bıraktınız. Bir konuda yardıma ihtiyacım var, fakat bulamadım. Yapay zeka destekli bir sesli asistan geliştirdim ve şimdi bunun sesini değiştirmek istiyorum. Şu anda Google'ın varsayılan sesini kullanıyorum, ancak bu sesi, ses verisiyle eğitip asistanıma entegre etmek istiyorum. Türkiye'de bu konuda güncel bir kaynak bulamadım, sadece çok eski bir tane buldum. Bu konuda bir video paylaşabilir misiniz? Teşekkürler.
Çok teşekkür ederim :) Bakayım.
emeginize saglık bu egitiniz modeli benzer parametreli modellerle başarımını nasıl test edebilirz?model kartlarında benchmark sonuçları ekleme nasıl oluyor, 2sorum büyük modeller kullanarak sentetik dataset oluşturma yollarını anlatırmısınız
Olabilir bakayım teşekkür ederim.
Abi guzel video yine 👍🏾 lakin bu sefer eski espirili yaklasimini pek yapmadin abi ince bir mizah her zaman iyidir abi 👍🏾
Çok teşekkür ederim :) Konu biraz ciddiydi, anlatmaya konsantre olunca şaka aklıma gelmedi, doğru söylüyorsunuz mizah katmanı olan her şey çok daha güzel :)
Hocam deepseek v3 gelmiş incelemesi gelir mi mükemmel olmuş gibi
Olabilir, Ocak sonu o3 gelecek hepsini bir arada kıyaslarız :)
@erhanmeydan eyvallah hocam 😊
Fine Tuning yöntemi ile gerçek hayatta neler yapılabilir peki ? İşin mantığını çok net anlatmışsın eline sağlık. Ancak bunu işimizde yada gündelik hayatta fayda sağlayacak şekilde nasıl kullanabiliriz ?
Mesela bir şirket jargonu benimsetilebilir, şirket içi özel dökümanlarla eğitilip, istenilen formatta dökümanlar otomatik oluşturulabilir. Hukuk alanında, özel sigorta poliçeleri vb. aklıma gelenler.
Teşekkür ederiz. Neden 3.3 denemediniz ustad. Birde vision modelini nasil egitebiliriz. Ornegin canli kamerada magazamiza giren insnalari saymak istiyoruz. Cikis kapisi farkli o yuzden faydali olabilir.
Rica ederim, 3.3, 3.1'den iyi değil. Llama 3.2 vision desteği Unsloth'e 3 hafta önce geldi buradan yapabilirsiniz. github.com/unslothai/unsloth/releases
@@erhanmeydan malesef nasıl yapılır bilmiyorum, tüm videolarınızı izlemiş olsamda, nedense sanırım mantığı hala tam oturtamadım, sadece gösterdiğiniz gibi bolt gibi toollarla basit html js programlar hazırlayabiliyorum. Ama proje karmaşıklaşınca ve bir çok pencereden oluşan bir arayüz varsa sanırım yeterli gelmiyor.
@@Holorays Anladım, zamanla gelişecek daha kolaylaşacaktır.
Ustad birde blog sitemize bir egitilmis yaoay zeka modelini nasil entegre ederiz. Bunu anlatsaniz minnettar oluruz.
Şu videoda yapmıştım. ua-cam.com/video/I5dV-P0AP0Q/v-deo.html
Güzel bir video olmuş. Ancak kafama takılan bir soru var Hugging Face'e yüklediğimiz veriler public olmak zorunda mı? Örneğin şirket datasıyla yapay zeka uygulaması yapmak isterim ancak bu datanın başkaları tarafından görülmemesi lazım.
İstersen private yapabiliyorsun.
Private yapabilirsiniz.
abi bir tane LLM' türkçe öğretme videosu çeker misin? Hugging face'de argo dil tespit etme verileri dışında bir türkçe veri seti yok. ollama gibi llm'ler türkçe girdi anlama ve çıktı konusunda sorunlar yaşıyor. csv formatında denemedim eğitmeyi direk olarak web ui ara yüzünden knowledge bölümüne türkçe pdfler yükledim. döküman içi bilgi arama sonuçları tatmin edici değildi (ollama3.2 11b).
Llama 3.1 daha iyi 3.2'ye göre, bir de direkt PDF üzerinden fine tuning yapamazsınız.
@@erhanmeydan bir dahakine Türkçe pdflerimi sizin yaptığınız gibi input output olarak bir ai'a yazdıracağım. introduction eklemenin performans üzerine bir etkisi var mı?
@@Edelreister Yok instruction eklemeyebilirsiniz.
Üstad, senin bildirimlerini bir türlü geldiğinde algılayamıyorum. Profil resmini her gördüğümde "bu kim la" diyorum. Sonradan tanıyorum. Güncelle şunu lütfen, yaşlandın artık 😅😅😅😅
:)) yaşlandık ya :) bakayım :)
17:46 peki ürettiğimiz modele soru sorduğumuzda verdiği cevabı şu sayfada bulduğunu söyleyecek bir yapı nasıl tasarlanır sizce?
Tabi RAG eğitimi verirseniz olur, şu videoyaya bakabilirsiniz.
bunları kullanmak için iyi pc gerekmesi durumu sıkıntı, 32 gb ram var buna rağmen sonuna kadar kullanıyor küçük modeller ve duruma göre yetersiz kalıyorlar büyük dosyalar olunca yavaş oluyorlar. Küçük modellerin daha iyi olması ümidiyle. Video için teşekkürler.
Çok teşekkür ederim :) bu video özelinde güçlü bir bilgisayar ihtiyacınız yok, google colab üzerinden yürüyor işlemler.
@erhanmeydan evet haklısınız :) ben kendi özelinde pc de çalışması için demiştim. Denemeler yapıyorum videolarınızdan da ilham alarak
Çok teşekkür ederim
videonun 4:50 de bahsetiğiniz google colab yok
bit.ly/huggingfacedata bu linkten erişebilirsiniz.
Hocam DeepSeek V3 incelemesi de gelir mi özellikle karşılaştırmalı.
Ocak sonu o3 gelince hepsini birlikte yapabiliriz.
@erhanmeydan Ama bence takipçilerin DeepSeek gibi hızlı ve ChatGPT killer bir AI aracından daha erken haberdar olmalılar.
Bu bakımdan başlı başına bir inceleme kanala da çok şey katar. Henüz Türkler keşfetmiş değiller 😁
Abi üstündeki kıyafet ne marka markasını söyler misin
O kadar büyük yazılı giyiyorum hala soru geliyor :))
@erhanmeydan if can == 'senin gibi birisi': print('Canını yerim!')
Hmmm.. verilerimizi huggingface e yüklemek istemeyebiliriz. Bu privacy için çok iyi olmamış 5:11
Edit: huggingface de private seçeneği de varmış. Artık ne kadar güvenilebilir bilemem
hocam iyi günler . Çalışma için emeğinize sağlık . Bu işlemlere görsel veri yüklemek ve dönüt alabilmek mümkün mü?
Selamlar teşekkür ederim. Evet mümküm Llama vision kullanmalınız. colab.research.google.com/drive/1j0N4XTY1zXXy7mPAhOC1_gMYZ2F2EBlk?usp=sharing#scrollTo=6bZsfBuZDeCL
Hocam bilgi sayacının anlattığı krea ai sitesi vardı onla ilgili bir video gelirmi süper bir site ama hala tam anlayabilmiş değilim sizce ödeme yapmaya değermi? Bu arada harika anlattınız bende kendi modellerim, yapıyorum
Olabilir bakayım.
başka platform kullanmadan kendi sistemimizde fine tunning nasıl yapabiliriz. Örneğin llama 3.3 ü eğitmek istiyorum diyelim, çok da güçlü bir sistemim var nasıl yapabilirim. Hugging Face bir de private bir company geçen değerlemeleri 5 milyar dolar mı neydi, oraya yüklenen her veri adamlara yarıyor. Onun yerine hugging face in türk bir şirket tarafından yapılan versiyonuna yükleme yapmak daha güzel olurdu.
Daha karmaşık bir süreç Llama Factory uygulaması ile yapabilirsiniz. Ben Türk şirketine yüklemektense hugging face'e yüklemeyi tercih ederim :)
Bunun yerine yine ollama dan lokal ai kendi verilerimizle egitsek daha iyi olmazmi.
Bu daha kolay bir yöntem, hem de güçlü bilgisayar gerekmiyor. Yapmak isterseniz Llama Factory kullanabilirsiniz.
👍👍
yapay zeka ile kendi işim için geliştirdiğim bir mobil uygulamam var şu an yolun çok başında sayılırım. ancak ileride uygulamama mesleğimle alakalı soru sorup cevap alabileceğim bir yapay zeka asistanı veya chatbot adına ne denirse böyle bir şey yapmak istiyorum. Bu gibi yapay zekayı eğitim videoları için çok teşekkür ederim. sizce bu yapay zekaları kendi mobil veya web uygulamalarımıza entegre edip kullanıcıların internet üzerinden kullanmasını sağlamak mümkün müdür
Merhaba evet yapabilirsiniz. Bu videoda anlattım. ua-cam.com/video/szkaR2W4-FM/v-deo.html
@erhanmeydan çok teşekkür ederim iyi ki varsınız🙏
Erhan bey ,modeli LM Studio ya yükleme esnasında ,"Failed to load the model
Model loading aborted due to insufficient system resources. Overloading the system will likely cause it to freeze. If you believe this is a mistake, you can try to change the model loading guardrails in the settings." hatası alıyorum.Nasıl çözebilirim?
Sisteminiz yetersiz kalmış gibi görünüyor.
Hocam öncelikle her şey için çok teşekkürler, 2 Adet sorum olacaktı :
1-) Fine tune ile llma 3.1 kullanarak eğittiğim modeli web siteme apiler aracılığıyla entegre etmek istiyorum bu mümkün müdür ? Yani istediğim şey aynı open ai apisindeki gibi ben front tarafında bir soru sorucam o soru modele gidecek model ilgili cevabı fronta gönderecek apiler aracılığıyla. Bunu yapmak istiyorum hazır ui'lar kullanmaktansa.
2-) Open ai apisi kullanarak chatgpt modelleri kullanarak fine tune edilmiş bir modeli api ile websiteme entegre edebilir miyim. Şuanda normal chat gpt'yi (fine tune edilmemiş) halini web siteme entegre edebiliyorum. Cevaplarsanız çok mutlu olurum, teşekkürler.
Rica ederim. 1. evet yapabilirsiniz. ChatGPT, Gemini gibi modelleri eğiterek daha sağlıklı sonuçlar alırsınız. Llama'yı düşünmenizin sebebi ücretsiz olması ile pek mümkün değil.
2. Evet yapabilirsiniz. ua-cam.com/video/d990-xzQqc4/v-deo.html
@@erhanmeydan Anladım, çok teşekkür ederim hocam.
api haline getirme videosu ne zaman gelecek
Yakın zamnda gelir :)
Peki diyelimki 500-600 sayfalık pdflerde alpaca işini nasıl yaparız? Data setler anladıgım kadarı ile en önemli konu burada madem öyle bu noktada t5 gibi modeller duydum sizin bu sorunu aşmak için bir düşünceniz varmıdır?
Bence 500-600 sayfalık PDF'ler için RAG yöntemini önerebilirim. Fine Tunign bilgileri karıştırabilir. ua-cam.com/play/PLZodKtbsspPhvq1k0IEzvGVpeblAsQu0h.html
Erhan hocam aklıma bir şey takıldı. Örnek veriyorum ben bu yöntem ile Türkçe Bilgi öğrettim diyelim. Mesaj yazarken ingilizce yazdığımda o cevabı otomatik yapay zeka İngilizceye mi çevirip yazıyor yoksa o cevabı İngilizce anlayıp Türkçe mi cevap veriyor
İngilizce sorarsanız İngilizce anlıyor, sizin eğittiğiniz bilgilerle İngilizce cevap veriyor.
@@erhanmeydan Anladım bu güzel oldu o zaman , Blender programı ve Gamemaker studio 2 için büyük bir arşiv yapmak istiyordum , bu şekilde isteyen istediği dilde kullanabilir , Güzel içerik için ayrıca çok teşekkür ederim
@@serdar-bayram harika çok teşekkür ederim
Hocam öncelikle değerli bilgileriniz için teşekkür ediyorum lakin bir sorunum var eğittim veri seti bile 70 satırdan oluşan deneme olmasına rağmen her adımı sizin gösterdiğiniz gibi yaptım modeli eğittikten sonra girdiğim input a göre kolab üzerinden doğru sonucu alıyorum lakin devam edip hugging face e yükledikten sonra lokalde kullanmaya başladığımda model bozuluyor öyle bir bozuluyorki tamamen rastgele uzun mesajlar veriyor bir anlam ifade etmeyen. Bunun sebebi ne olabilir.
Çok teşekkür ederim :) LM Studio'oda denediniz mi? Ollama ile ilgili bir sorun olabilir.
Merhaba, bu gibi işlemler için minimum donanım gereksinimleri de yazabilir misiniz? Benim eski bir MacBook m1 pro notebook'um var. 16gb ram ve 512gb ssd. Böyle bir sistemde ortalama kaç sayfa A4 pdf sayfası ile eğitim yapıp kullanabilirim? Sistemi yenilemem gerekir mi yoksa bu sistemle de güzel işler çıkarılabilir mi diye merak ediyorum.
Bu anlattığım yöntemde bilgisayarınızın gücüne ihtiyacınız yok.
Erhan Bey, elimde Karamanlıca alfabesi, karşılığı gelen Türkçe harfleri ve çevirilmiş bazı örnekleri var. Bahsettiğim Karamanlıca: Yunan alfabesi kullanılmış fakat okunuşu Türkçe) Osmanlıca'ya benziyor biraz. Bir model ya da sites google üzerinden, çekilen bir fotoğrafı analiz edip Türkçe'ye çeviren bir site ya da uygulama yapmak mümkün olur mu? Ve ücretsiz bir şekilde bunu yapmak mümkün mü? Gerçekten çok merak ediyorum bunu.
Tam bilemedim üzerine biraz çalışmak lazım.
@erhanmeydan cevabınız için teşekkür ederim. Benim için önemli bir iş olur, eğer başarabilirsem. Sizi yakından takip ediyorum. Başarılarınızın devamını dilerim.
@@alikaratas6513 Çok teşekkür ederim :)
@@erhanmeydan Flutter ile yapmaya çalışıyorum. Umarım başarabilirim
Hocam daha videonun 1. dakikasinda soru sormam gerektigi icin uzgunum ama guclu bir bilgisayarim var diyebilirim. Hangi lama versiyonunu secmem dogru olacaktir?
Bu videoda Google Colab kullanıyoruz. Llama 3.1 8b seçebilirsiniz.
Merhaba Sevgili Erhan bey,
Daha once fine-tune ettigimiz llama modelini tekrar fine-tune edebilir miyiz?
Edebilirsiniz ama tavsiye etmem kafasının karışması yüksek ihtimal :))
Abi bir yerde yabancı dil gibi oluyor izliyorum dinliyorum ama anlamıyorum. Bu da beni çok üzüyor sinirlerim bozuluyor. Eskiden tuşlu telefondan dokunmatik telefona geçen dayılarla dalga geçerdik şimdi biz o kıvama geldik. Vallahi kendimi soyutlanmış dışlanmış hissediyorum. Bunları bilmeyince bir tarafım eksik gibi hissediyorum. Aslında zeki de biriyim ama kafam çok dolu galiba. Benim emektar bilgisayar gibi arka planda rami tüketen bir şeyler var yoksa çok güzel fikirlerim var ChatGPT'ye söylüyorum o da çok beğeniyo 😢😢😢
Bu video biraz advance bir video oldu, tecrübe ediyoruz işte :))
hocam selamlar bir sorum var, öncelikle bulduğum tüm dijital pazarlama - seo pdflerini ve bilgilerini yükledikten sonra burada kendi attığım pdfleri vs attığım dosyalarda olan verileri raporlayabilir mi? ve bu raporlama işlemini en verimli şekilde nasıl yönetebilirim? kısacası ne kadar çok pdf anlatım örnek yüklersem o kadar iyi raporlar alır mıyım?
Selamlar, çok PDF varsa Fİne Tunign ile sonuç alamazsanız RAG daha iyi bir yöntem olur, burada anlatmıştım deneyebilirsiniz.
Hocam merhaba, elinize sağlık. Merak ettiğim bir şey var: Sizce kod yazabiliyor mu? Yani, istediğimiz web sitesini elde edebilmek için Bootstrap 5, HTML, CSS gibi araçlarla veya bir admin menüsü oluşturmayı anlatan bir PDF rehberle sağlam bir eğitim vererek istediğimiz web sitesi yazabilir miyiz?
Selamlar, çok teşekkür ederim. BU videoda anlattığım modeller kod yazabilriler. ua-cam.com/video/I_5xX69jt3g/v-deo.html