Baldwin’le konuşma. - Heather Marks , Karin Karakaşlı

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 вер 2024
  • James Baldwin (1927-1984) siyah, eşcinsel, Amerikalı bir yazar, sanatçı ve aktivistti; edebiyatı onu edebi bir sansasyon, tutkulu insan hakları savunuculuğu onu Sivil Haklar Hareketi'nin etkili bir figürü haline getirdi. James Baldwin 1961 ve 1971 yılları arasında uzun süre İstanbul'da yaşadı; burası onun kendisini siyah bir kuir yazar olarak yeniden hayal etmesine ve en önemli kitaplarından bazıları üzerinde çalışmasına olanak sağladı, bunlardan biri de Bir Başka Ülke'ydi. Bir Başka Ülke (1962) James Baldwin'in arzu, nefret ve şiddeti ustalıkla anlattığı bir romandır. Roman, New York'ta sürüklenen Harlemli bir caz müzisyeni olan Rufus Scott'ın unutulmaz karakteriyle açılır. Kendine zarar veren, kötü ve zeki Scott, bizi umutsuz ve tehlikeli karakterlerin birbirlerine ihanet ettiği, birbirlerini sevdiği ve birbirlerini sınırlarına kadar test ettiği, sıcak, müzik ve seksle titreşen Bohem bir yeraltı dünyasına çeker. Yazar Karin Karakaşlı ve Kıraathane'nin misafir yazarı, yazar-film yapımcısı ve Baldwin ile Sohbetler küratörü Heather Marks, Baldwin'in 100. doğum günü kutlamaları kapsamında James Baldwin'in bu usta işi romanı konuşacaklar.
    Etkinlik dili İngilizcedir. Ardıl çeviri yapılacaktır.
    James Baldwin (1927 - 1984) was a black, gay, American writer, artist and activist whose literature made him a literary sensation, and whose passionate advocacy of human rights made him an influential figure of the Civil Rights Movement. Between 1961 and 1971 James Baldwin spent extended periods of time in Istanbul; it was a place that enabled him to reimagine himself as a black queer writer and work on some of his most important books, one of them being Another Country. Another Country (1962) is James Baldwin's masterly story of desire, hatred and violence. The novel opens with the unforgettable character of Rufus Scott, a scavenging Harlem jazz musician adrift in New York. Self-destructive, bad and brilliant, Scott draws us into a Bohemian underworld pulsing with heat, music and sex, where desperate and dangerous characters betray, love and test each other to the limit. Join writer Karin Karakasli and Kiraathane's writer-in-residence, writer-filmmaker and Conversations with Baldwin curator Heather Marks, for a reading group discussion of James Baldwin's masterful novel in this centennial celebration of Baldwin's 100th birthday.
    Heather Marks: Nijerya ve İskoçya kökenli bir İngiliz sanatçı, yapımcı ve yazar olup, çalışmalarına az temsil edilen seslerin ve marjinalleştirilmiş tarihlerin güçlendirilmesi rehberlik etmektedir. Yaratıcı değişim ajansı Words of Colour'da yapımcı olarak çalışmakta, 20. yüzyıl yazarı James Baldwin'in yüzüncü doğum yıldönümünü kutlayan sanat festivali Conversations with Baldwin'in (Words of Colour, 2023) küratörlüğünü yapmaktadır. Aynı zamanda kitapçılık, yayıncılık ve editörlük alanlarında çalışmış ödüllü bir edebiyat melezidir; 2018'de The Disobedients adlı tarihi kurgu romanıyla Altın Yumurta Ödülü'nü kazanmış ve 2023'te bağımsız yayınevi No Bindings'te çalıştığı süre boyunca Acquisition International'ın Yılın Etkili İş Kadınlarından biri olmuştur. Heather aynı zamanda çağdaş sanat galerisi Spike Island'ın yardımcı sanatçısıdır ve 18. yüzyıl Britanya'sındaki kaçak kölelerin tarihi üzerine düşünen ilk kısa filmi 'Fugitives in the Archive' Temmuz 2024'te gösterime girmiştir. Kuratörlüğünü yaptığı Conversations with Baldwin sanat festivali kapsamında 3-11 Mayıs 2024 tarihleri arasında Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nin misafiri olarak İstanbul’da bulunmaktadır.
    Karin Karakaşlı: Şair, yazar. 1972’de İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü’nün ardından Yeditepe Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde Yüksek Lisans eğitimini tamamladı. 1998’de Öykü dalında Varlık dergisinin Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülü’nü kazandı. Uzun yıllar Agos gazetesinde çalıştı. Radikal 2, Kültür Sanat Servisi, Gazete Duvar’da düzenli olarak yazan Karakaşlı’nın öykü, roman, araştırma, deneme, çocuk ve gençlik edebiyatı ile şiir alanındaki eserleri şunlardır: Başka Dillerin Şarkısı, Can Kırıkları, Müsait Bir Yerde İnebilir Miyim?, Ay Denizle Buluşunca, Benim Gönlüm Gümüş, Cumba, Türkiye’de Ermeniler: Cemaat, Birey, Yurttaş (İnceleme, Günay Göksu Özdoğan, Füsun Üstel ve Ferhat Kentel ile), Gece Güneşi, Her Kimsen Sana, Dört Kozalak, Yetersiz Bakiye, İrtifa Kaybı, Asiye Kabahat’ten Şarkılar Dinlediniz, Konaktakiler, İyi Geceler Luna, Uçan Kız Volante, Kenar Süsü. Karakaşlı halen P24’te yazmaktadır.

КОМЕНТАРІ •