O Άγγελος εβόα Γιώργος Δάφφας

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 2 жов 2024
  • Ο Γεώργιος Δάφφας ήταν Φαναριώτης. Μαθήτευσε στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε. Ιάκωβο Ναυπλιώτη. Ήταν απόφοιτος της Πατριαρχικής Σχολής. Υπάρχει, μάλιστα, και φωτογραφία που τον απεικονίζει ανάμεσα στους αποφοίτους της σχολής το 1922, ενώ στο κέντρο στέκονται ο Ιάκωβος Ναυπλιώτης και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Κάνοντας την αναγωγή προκύπτει ότι γεννήθηκε μάλλον στη δεκαετία 1890'. Ήρθε στην Ελλάδα γύρω στο 1935 λόγω προβλημάτων με την υγεία του. Χρημάτισε πρωτοψάλτης του Ι. Ν. της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης μετά τον Αθανάσιο Παναγιωτίδη και μέχρι το 1952, οπότε και ανέλαβε ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος. Εκεί επανέφερε την βυζαντινή μουσική στη Θ. Λειτουργία, ενώ η ως τότε εκεί ισχύουσα τάξη ήθελε Όρθρο βυζαντινό και Θ. Λειτουργία τετράφωνη. Έκτοτε έψαλλε στον Ι. Ν. Δώδεκα Αποστόλων.

КОМЕНТАРІ • 9

  • @StudioFanThess
    @StudioFanThess 9 років тому +11

    Πω πω παιδια ποσο πολυ μοιαζει με τον Πριγγο...Απιστευτο!!!
    Αυτο ειναι ψαλτικο υφος!!!
    Πατριαρχειο!!!
    Συγκινητικοτατο ψασιμο!!!

  • @ioannischristou9591
    @ioannischristou9591 11 років тому +8

    ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΙΣΟΚΡΑΤΗΜΑ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΟΥ ΨΕΛΝΕΙ,ΤΙ ΝΑ ΠΩ... ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΒΓΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ,ΕΦΥΓΑΝ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ.

  • @XC-Sotir
    @XC-Sotir 5 років тому +6

    Το χέρι το οποίο φαίνεται στον ώμο του Δάφφα είναι του Θρ.Στανίτσα. Η φωτογραφία υπάρχει και στο βιβλίο του Χρήστου Τσιουνη " Θρασύβουλος Στανίτσας" β' έκδοση. Σελίδα 351 φωτογραφίες του Δάφφα υπάρχουν στο ίδιο βιβλίο σελίδες 344 & 350

  • @halimcharbek
    @halimcharbek 3 роки тому +1

    If there are more recordings of him it would be great

  • @argyriskontonikolaou2354
    @argyriskontonikolaou2354 11 років тому

    Δεν τον ξέρω και καλώς τον προέβαλες.Αν έχεις και άλλες ηχογραφήσεις του βάλε.Έχει σωστό ποίτικο ύφος και είναι και κατανυκτικός.Γιατί όμως το πήρε τόσο χαμηλά?Μία φωνή κάτω?

    • @NikolaosM80
      @NikolaosM80 5 років тому +6

      Δεν υπάρχει στην βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική συγκεκριμένη συχνότητα για να πάρει κάποιος την βάση. Δεν είναι δηλαδή όπως στην ευρωπαϊκή όπου π.χ. το LA αντιστοιχεί στα 440hz. Στην δική μας μουσική, ο ψάλτης παίρνει την βάση όπου θέλει, ανάλογα με το εύρος της φωνής του. Αυτό δεν το αποδεικνύει μόνο η πράξη, αλλά αναφέρεται και στις προθεωρίες των παλαιών παπαδικών.

  • @vasileiosgeorgoudis6679
    @vasileiosgeorgoudis6679 5 років тому +1

    Πολλη μυτη και το γνωστο ασιανιζον υφος!!