Hiç beklemiyordum ama hoca gayet makul cevap vermiş. Bazı gelenekçi hocalar olmaz faizdir diye kestirip atıyor. Bir de bugün teknik olarak bu değer kaybını hesaplamak eskiye göre daha kolay. Bir akrabam aradı kardeşine borç vermiş adam 10 sene ödememiş. Sonra al paranı diyerek 10 sene önceki parayı vermek istemiş. O da benim param değer kaybetti zararını telafi et deyince sen faiz istiyorsun diye kıyameti koparmış. Beni aradı bu faiz mi dedi yok değil dedim. Tatmin olmadılar gidip bir hocaya sordular o da zararın telafi edilmesi gerekir dedi ama adam yine durmadı gitti bir hoca buldu o da olmaz faiz olur demiş. Böyle olunca adam bunu bahane ederek ben faiz vermem diye diretti. Alacaklı mecbur kabul etti ama hakkımı helal etmiyorum dedi.
Eee bankalarda 3-5 yıl vadeyle borç verip sonra değer kaybını düşünerek üstüne bir meblağ koyuyo sonuçta Tl veriyo değer kaybı riski yüksek ozaman o niye faiz
imam-ı yusuf ve bütün ehli sünnet fetva mercileri doğrudurlar. ........... mülk sahiplerinin darphanelerde bakır vb.metallerden ve kağıtlardan tedavüle sürerek mali AÇIKLARIN'ı DA mağlüm şekilde karşılar iseler .. bu PARALAR ile KARZI HASEN OLMAZ.
@@burcuoruc9984 Aslında baktığınızda aynı mantık geçerli. Bankanın verdiği de aynı. şekilde işliyor. Faizin olması için enflasyonun 0 yani hiç olmaması lazım. Enflasyonik bir ortamda enflasyonun üzerinde verilen ve, alinan miktar faiz olur düşüncesindeyim. Dusununsene A B ye 1000 TL veriyor ve seneye 1000 TL alması için enflasyonun 0 olması yani para değer kaybının olmaması lazım bugün enflasyon % 65 A B ye 1000 TL verdiğinde seneye enflasyon, diyelim %40 açıklandı A bu durumda rnumda B den 1400 tl talep etmez ise enflasyon, karşısında parası değer kaybettiği için zulme uğrar dinde bunu kabul etmez. Ama enflasyon 0 olursa 1000 TL karşılığında 1000 TL alacaktır. Çünkü kaybı yoktur. Bence bankalarda bu şekilde çalışıyor. Enflasyonun düşük olduğu tek haneli yıllarda 0, 60 lara kadar düştüğünü hatırlarım. Ancak banka faiz uygularken bankacılık hizmetinden dolayida ekleme yapıyor olabilir. Asil faiz tefecilik ve parasının değer kaybini korumak için deyilde sırf paradan para kazanmak için alın teri ve emek harcamadan bankaya yatırılan paradan alınan faiz haram olanda bu bence ben bu düşüncesindeyim. Neticede alim deyiliz. Bu konuyu yüzyıllardır alim dediğimiz kişiler bile çözümemis ki hala insanlarin kafası karışık.
@@burcuoruc9984 çünkü bankalar ticari kuruluşlardır. Misal olsun diye örnek veriyorum, mesela enflasyon yıllık yaklaşık %130 ise banka yıllık olarak %150 veya %160 ister. Yani bankalar sadece değer kaybıyla yetinmez. Ticari şirketler olduğu için değer kaybının bir veya iki tık üstünü talep ederler borç verirken.
Muhteşem bi açıklama olmuş.. noktası virgülüne kadar kafada hic bi tereddüt kalmadan açıklamasını yapmışsınız . Allah razi olsun hocam. Borçlu ve alacaklı kardeşlerimizde Allah ödeme kolaylığı ve ödeme gayreti göstersin
Dinlemedinizmi onu baz alma diyor zaten. enflasyon sepetine kendiniz yapacaksınız diyor o dönemdeki bazı şeylerin fiyatlarıyla güncel fiyat farkını ortak sepette beraber hesapla diyor
Teşekkürler hocam.En doğrusu; Borç vereceği para ile,kaç gram altın alınıyorsa,şahitli ,kaydedilmeli-ödeyeceği zaman da,ayni gram altını alabilecek parayı ödemesi en sağlam yol olmalı diye düşünüyorum 5:415:41 .Sevgili Peygamberimiz (SAV)’de ,siz daha iyi bilirsiniz şüphesiz,kayda alınmasını,yazılmasını tavsiye ediyormuş zaten.Hayırlı geceler.Selamlar,sevgiler saygılar.Prof .Dr.H.Şükrü ÖZER.
Kuranda da ayet var zaten bakara suresinde geciyor. Rabbimiz birbirinize borc verirseniz bunu yazin 2 de sahit tutun diyor. Yani borc alacak sozlesmesini yazili olarak yapmak farz.
Altınin fiyatı, piyasada fiyat belirleyen bir şey değildir. Yani, altının fiyatı ons etkisi ile 2000 den 1000 e düşebilir. Ama , altın gram fiyatı düştü diye, peynirin fiyat düşmez. En doğrusunu Allah bilir tâbi. Benim aklıma gelen şu. TÜİK her ay, belirliyor veriler açılıyor. Mesela yoksulluk sınırı. Borcu verirken, yoksulluk sınırının 2 katı ise, geri aldığın ay da yoksulluk sınırının 2 katı istersin
Hocam enflasyon yükseķ olunca bunun adı enflasyon farkı, enflasyon düşük olunca faiz mi oluyor ? Turkiyede dusuk ya da yuksek her yil bir enflasyon oluyor. Standart bir yontem belirlemek gerekmez mi ?
Allah razı olsun hocam. Hocam ben kısas yaptım, kayınço kamyonet alacağım dedi, 1/3 kadar eksiğim var dedi verdim. elin bollaşınca o gün fiyatına bakarız, aynen 1/3 kadarını geri ödersin dedim.
peki güzel geçen yılda gördük ki araba fiyatları kısa sürede kat be kat arttı. adam da sana dese ki bankadan faizli para ceksem 100liraya 50 ödeyecektim şimdi sen benden 100 liraya 100lira istemiş oluyorsun banka mı tefeci yoksa sen mi tefeci oluyorsun dese ne cevap verirsin. hadi demedi diyelim 100lirayı verdi içinden gecirmicek mi peki
@@emrul7576 Güzel bir konuya değinmişsiniz. Arabanın fiyatı düştüğünde de, arabanın 1/3 parasını alacaksa, bu sefer de parayı veren zarara girmiş olur. Borcu isteyen kişinin de bankaya ve faize bulaşmamak adına yaptığı borç isteme işlemi de kendi tasarrufundadır. Borcu verenle, borcu alan arasındaki akit neyse ona uyulmalıdır. Böyle durumlar için alınan borcun son ödeme tarihi muhakkak belirtilmelidir, zira elin bollaşınca diye söylenen gün, belirsiz bir gündür. Borca konu olan arabanın da zaman geçtikçe değer kaybı yaşayacağı aşikar olduğundan, borcun ödeme günü muhakkak belirtilmelidir. Bol, bereketli, hayırlı işler içinde olduğumuz günler dilerim.
Hocam Allah razı olsun da konu galiba yarım kaldı. Nasıl hesaplıya cağız. Bu hesaplama metodların da tüik in verilerini baz alabilirmiyiz. Teşekkür ederim.
Valla tüik paramızdaki gerçek değer kaybının yarısını gösteriyor. Siz buna razı iseniz hakkınızın yarısını borçluya bağışlamış olacağınız için sevaba bile girersiniz 🙂
HOCAM Yapılacak hesap en güzeli asgari ücret üzerinden olmasıdır. Kanımca, atıyorum 10 yıl önce bırç verdiniz o gün kaç asgari ücrete tekabül ediyor, Örneğin 4 asgari ücret, ödeme imkanı gelince 4 asgari ücret olarak alınması yada verilmesi en kolay hesaplama yöntemi olabilir mi?
Bu konuya daha bir açıklık getirmesi açısından başımdan geçen bir olayı anlatayım 90 lı yılların başında babam rahmetli birinin evinin inşaatında çalışırken eski evin duvarındaki bir boşluğa saklanmış 1800 tl bulmuştu. 1 tane 1000 lik, 1 tane 500 lük ve 3 tane de 100 lük banknot. O paraları bulduğunda 10 bin lira bile demir para olmuş o banknotlar piyasadan kalmıştı. Kımbilir o paralar saklandığında ne kadar değerli idi.
@ozkanarrslan pek farklı yerden ele alınabilecek bir konudan bahsediyorsun. Şahsi kanaatimi soruyorsan islam dinin her yanı mantığa yatkın değil doğrudan, ancak mantık değiştikçe çeşitli hocalar güncel mantığa oturan bir şekilde yorumlayarak islamı tekrardan mantıklı bir çizgiye çekiyor. Mesela kadınların şahitliğinin erkek şahitliği ile eşit olmaması benim mantığıma uymuyor. Benim burada takdir ettiğim şey hocanın olayı kendi inancına göre mantıksal bir yerden yaklaşarak cevaplaması. Mesela farklı ürünlerin enflasyonlarındaki fark konusuna hiç değinmeyip geçebilirken, bu mevzuyu irdeleyip mantıklı bir sonuca bağlaması. Senin söylediğin şeye de katılıyorum, bu verdiği cevaplar dini kuvvetli yüce bir evliya anlamına gelmez elbette, dine uygun veya değil mantıklı bir cevap verme yeteneği olan birisi. Ben de dini hakikatini çok merak etmediğim bir konu olsa da bu özelliğini takdir ettim.
Hocam 8 sene önce birine yuklu borç verdim ozmaan genciz ortamda enflasyon biye bişey yok tl olarak verdim cahiliz ne bilelim ülke boyle olacak, ozamanda arkadaşın evi vardı 1 2 sene sonra satıp vereceğim dedi ustune bukadar yıl geçti vermedi hala satacam diyor satmıyor, şimdi de o zaman ki evin değerine karşılık evin 3 te 1 borcu denk geliyor diyor satınca 3 te 1 ini veririm diyor ozaman ekmek 1 liraydı şimdi 10 lira, buna göre bile hesaplamıyor altını geçtim benim zararım nasıl olacak be hakkımı helal etmeme hakkım varmı, ödemedi zamanında şimdide kendi kafasına göre hesap çıkarıp borcum bu diyor, ne yapayım ben boyle zalimlik olurmu.
Burada borç ödenmesi için anlaşılan tarihten bir gecikme olması durumunda yapılabilecek durumlar anlatılmış. Ama benim merakım borcu ilk verirken şu tarihte ve o tarihe kadarki enflasyon farkını da üstüne ekleyerek ödemek üzere borç verilir mi veya böyle bir borç alınır mı?
Enflasyon çok yüksek, %50 faiz bile alsak paranın degeri yine enflasyonun altında kalıyor... Paranın degerini nasıl koruyabiliriz? bu ortamda faiz caiz olur mu?
Astralll391 Allah Rasulü piyasa fiyatlarına müdahale etmesi için kendisine başvuran Sahabilere şöyle buyurdu: "Şüphe yok ki, fiyat tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah'tır. Ben sizden hiç kimsenin mal ve canına yapmış olduğum bir haksızlık sebebiyle hakkını benden ister olduğu halde, Rabbine kavuşmak istemem" (Ebu Davud, Buyu', 49; Tirmizi, Buyu', 73; ibn Mace, Ticarat, 27; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 327, III, 85, 106, 286)
Hocam başka bir soru sormak istiyorum bu konu ile de biraz ilgili şimdi Benim Eskişehirde 5 tane Dairem var ve 5 tane Kiracım var şimdi ekonominin durumu belli 2-3 senede enfalsyondan dolayı her şey 10 kat artı emsal dairelerin fiyatları 10000 -15000 lira iken ben kiraları kaç para yaparsam helal dairesinde olur ?
Dairelerinizin bulunduğu yerdeki (Mahalle, Site, Semt) kiralar ile, enflasyon artışı sonucu oluşacak kira miktarınızı da göz önünde bulundururak, mağduriyet oluşturmayacak bir rakam belirlemenizin adil olacağı kanaatindeyim. Hayırlı günler. @@gazitunc6316
Enflasyon ortamında aldığımız faizli krediler bir süre sonra karlı hale geliyor. Örneğin birçoğunun çektiği ev kredisine ödediği para ev kiralarindan düşük. Biriktirse para kaybı var. Bunu nasıl açıklarsıniz çok ilginç bir zamandayız
Hocam tokiden alınan evler hakkında bir sorum olacaktı Evin degeri 6 ayda bir cüzi bir şekilde memur enflasyon oranında artıyo buna gore taksitlerde artıyo bunu bilerek kontrat imzalanmış Bu artış faize giriyomu
Peki hocam borç paraya ihtiyacım vardı, eşim dostum akrabam hiç kimse vermedi. Bende bankaya gittim, bana faiz almadan borç para verin dedim. Onlarda dedilerki tamam faiz almayalım sizden dediler ve borcumu nezaman sonranra ödersin diye sordular, bende 1 sene sonra öderim dedim, onlarda dedilerki tamam al sana 200.000 tl dediler ve sonra ülkemizde paranın değer kaybı olduğu için devletin açıkladığı endex üzerinden enflasyon değer kaybı %50 dediler ve bize seneye 300.000 olarak ödersin dediler . Ne dersin hocam bu duruma. Eş dost akraba hepsi sırtını döndü yardımcı olmadılar. Ne dersin bu bankadan Allah razı olsunmu acaba?
Selam aleyküm vakti gelmiş alacağın günle borç verdiğim gün arasında geçen sürede değer kaybı yaşanmış ise o değer kaybını verecekliden kesin olarak alınmasında sakınca varmı not : verecekli sözverdiği tarihte ödüyor
Öncelikle bu yayınınız için teşekkür ederim. Öte yandan, sormak isterim ki fiziki olmayan değerler üzerinden borç/alacak ilişkileriyle ilgili fetva vermek ne kadar doğrudur, ne kadar tutarlıdır? Referans verilen dönemlerdeki şartlar günümüzle hangi seviyede örtüşmektedir? İmam ebu yusuf referans alınarak cevap verilmiş ayrıca "borcunu zamanında ödemeye gücü olduğu halde ödemeyen" için kanaat belirtilmiş. Paranı fiziki olduğu 8. yy'da bile değer kaybının göz önüne alındığını görüyoruz. Bu açıdan çok değerli ancak bugün çok daha geniş kapsamlı bir fetva'ya/ ya da "fetva verilemez" durumda olduğumuzun kabul edilmesine ihtiyaç var. Günümüzde herhangi bir borç için bile şartlar aynı değil. Çok daha ötede bir değer kaybı söz konusu. Para artık itibari, son 50 senedir böyle, dolayısıyla fiziksel değil. Bir hükümet isterse paranın değerini M3 para arzı üzerinden 1/10'una kadar düşürebilmekte. Son senelerde artık kağıt basmak zorunda bile değil. Ancak 8. yy'da paranın değerini 1/10'a düşürebilmeniz için para imalatında kullanılan değerli madenlerin 9 katına ihtiyacınız var ki böyle bir madene ulaşıldığında dahi eşdeğer büyüme elde edildiği için paranın değeri o seviyede düşmeyecektir. Dolayısıyla o dönemi referans alarak yapılan yorumlar, "borcunu zamanında ödemeye gücü olduğu halde ödemeyen" şeklinde koyulan kriterler çok daha naif kalacaktır.
Yorumunuz enteresan ve düşündürücü. Öte yandan enflasyonu tam olarak ve doğru hesaplamak çok zor. Bu konuda borç alınıp verilirken eskiden olduğu gibi Islamda para olarak kabul edilen altının değeri esas alınsa nasıl olur bütün borçlar için ?
İyi ama hocam diyelim ki ödeme zamanı 1 sene ve bu 1 sene içerisinde de enflasyon büyük oranda değişebiliyor yine zamanında ödese enflasyona göre borç veren kişi zararda olabiliyor bu durumda enflasyon farkını talep edemez miydi? Bu bende tam netleşmedi bilen hocalar yoruma cevap yazarsa sevinirim.
Akit yani sözleşmenizde, ödeme tarihi belirlenmiş ve borçlu da ödeme tarihinde borcunu ödemişse, buna rağmen fark talep etmeniz faize girer kanaatindeyim. Hayırlı günler.
Hocam yalnızca gecikmeden bahsetmişsiniz. Ama diyelim 6 ay sonra ödemek için söz verdik ve zamanında da ödedik fakat içinde bulunduğumuz enflasyon durumunda 6 ayda emtia değerleri çok değişiyor. Gecikme olması mı gerekiyor illa ki...
Hocam Allah razı olsun çok güzel açıklamışsınız ancak alacaklı için Rabb’imin dediğini nasıl söylemezsiniz bu kadar bilginin içinde bunu saklamanızın sebebi ne? Rabb’im Bakara 280’de der ki; …”Sadaka olarak bağışlamanız sizin için daha hayırlıdır, eğer bilirseniz.” Arkadaşlar herkes elini vicdanına koysun Allah’a samimi olsun, Rabb’im için iyilik eden borç veren ne zaman kaybetmiş ki? Böyle bir güzel ayetin verdiği Rahmeti başka bir şekilde satın alabilir misiniz? Allah’a güvenelim iyi olanı kötü olanla değiştirmeyelim. Bu Dünya Sınavdan başka bir şey değildir. Eğer müslümansanız temiz kalp ile Allah’a yönelerek nüzul sıralamasından Kur-an’ı Kerim Meal’ini mutlaka okuyunuz. Allah bütün vicdanlara gerçeği yerleştirir Önemli olan o doğruyu seçebilmek/seçmeye çalışabilmek. Kimse kimsenin sözüyle vicdanını rahatlatmaya, kendini kandırmaya çalışmasın emzirdiği çocuğunu unutup geçeceği, kimsenin kimseye faydasının dokunmayacağı günden sakının. Eğer Allah’a Derin bir saygı duyuyor iseniz.
Diyelim ki, bankadan 1m parayı 1.1m olarak ödeyeceğim konusunda banka ile anlaşarak kredi çektim, bu para ile gidip 1kg altın veya 50k dolar aldım. 1m alıp 1.1m ödeme tarihi geldiğinde aldığın 1kg altını bozdurduğumda 1.3m param oldu, 1.1 myi bankaya yatırıp borcumu ödedim. Şimdi ben 1 m alıp 1.1 m verdiğimde ve elimde 0,2 m kaldığında bankaya faiz ödemiş oluyormuyum.
@@denizylmaz8181 faiz aldığımız paradan yada altından daha fazlasının ödenmesi değil mi?. Ben aldığım altından daha azı ile anlaştığım bankanında kabul etmesiyle ödeme yaptım. Faiz nasıl oluyor. Kuranda faiz geçmez riba geçer, Riba borç aldığından fazla ödemekle olmaz mı. Ben borç aldım ama anlaştığım yer aldığım borçtan daha azını almayı kabul etti. Bu nasıl riba oluyor. He utanmaya gelince neden utanacam. Altın alıp satma ile para kazanmışım bundan mı utanayım
Aldığım altından daha azını ödedim diyorum. Nasıl faiz ödemiş oluyorum, Kuran ı Kerimde faiz değil Riba geçer Riba artma anlamına gelir yani aldığın borcun ödeme yaparken artmış olarak ödenmesi anlamına gelir. Şimdi ben aldığım borçtan aldığım kişi ile anlaşarak daha az ödemiş olmam faiz mi oluyor. Bu arada hocanın dediğini iyi anlamışsın borç aldığında borç aldığın kişi eğer borç verdiği parayı alım gücü ile isterse ona göre ödemelisin diyor. Ben ise anlaştığım yerin istediği parayı ödedim ve aldığım altından daha azını benden istedi bunun neresi faiz, neresi riba. Neden utanacam. Borç aldığım yer benden daha az altın istedi diye mi utacam.
Peki hocam : Diyelimki şahıs benden 1 yıllığına 100 TL aldı ve bunu direk kazanım aracı olarak faize yatırdı.. enflasyon yerinde saydı yada 20 oldu..ve benim verdiğim para direkt alın teri.. Ben adama helal para verdim adam bana faize bulaş mis para verdi.. Sorum şu: borç veririken desem ki sen bu parayı nerede kullanacaksın? Adam dermi faize yatıracak? Bunun akıbeti ne olur?
Bu konuşmada dikkatimi çeken diğer bir konu, hocamın konuşurken baştan sona aklı ve mantığı kullanması. Konuyu irdelerken ortaya koyduğu kanıt ve argümanlar aklının ve hayatın gerçeklerinin ürünü. Demek ki, sorunları çözerken aklı kullanmanın dinen bir sakıncası yok. Neden bu mantığı hayatın bütün alanlarında kullanmıyoruz?
Hoca olayı en başta söylemiş. Kim zulüm eder. Borcunu ödeyecek gücü olduğu halde ödememişse zülüm eder. Zülüm ise telafi edilmeli. Ancak en güzel cevap kuranda Bakara Suresi, 280. ayet: Eğer (borçlu) zorluk içindeyse, ona elverişli bir zamana kadar süre (verin). (Borcu) Sadaka olarak bağışlamanız ise, sizin için daha hayırlıdır; eğer bilirseniz. Yani aslında borç verirken biz Allah'a vermiş oluyoruz. Allah ise onub karşılığını en güzel şekilde verecektir. Aklıma bir hadis geldi. Tam kelime kelime aklımda değil. Ama ana manası şöyle idi. "kim Allh içşn ödemek niyeti ile borç alırsa o borç ödenene kadar Allah borçluyla beraberdir.
akla da yatkın olan bu dediğiniz şekilde, o zaman bir finans kurumundan alınan borcunda zamanla paranın alım gücüne göre taksitle daha fazla ödenmesi faiz değil paranın değer karşılığıdır bu yaklaşıma göre, bana göre de doğru ancak burada karşı tarafın alacaklının paranın bugünkü değeri üstünde aldığı belki de faizdir. Konuyu bu yönüyle de değerlendirir misiniz.
Bankadan alınan paranın, değer olarak kabul edilmssi için alım sırasında belirlenen ödeme şeklinde şuan ki değeri diyelim yüz bin aylık on bin ödeyeceksiniz, 3 ay sonra değer kaybı oldu yeniden hesaplandı iki yüz bine çıktı. Şeklinde yapılırsa olur muhtemelen. Diğer türlü baştan yüz bin alırken ödeme doğrudan iki yüz bin denirse o faiz oluyor. En azından ben öyle düşündüm.
Zaten faiz, bir bakıma paradan herhangi bir üretim yapmadan kâr elde etmek oluyor. Ben ihtiyacı olan birisine diyorum ki sana 5 lira veririm ama bana karşılığında 10 lira ödersen. Yâni hocanın ekmek örneğinden anlatmayı deneyeyim. Ben 5 ekmek ihtiyacı olana bana karşılığında 10 ekmek alırsan 5 ekmek veririm diyorum.
@@cabir.bin.hayyan.800 konu net bende, hem de yıllardır. Anlaşılmayacak birşey yok, basit. Para dediğiniz şey bi oran şu ahir zamanda eskiden olduğu gibi kendisinin bir değeri olan (altın, akçe vs) bir meta değil dolayısıyla enflasyonu var, borç ve alacak işlerinde bu enflasyon farkını almaz veya vermezseniz kul hakkı olur bu kadar basit. Ama borcunuz veya alacağınız bizatihi değerli bişeyse yani, enflasyonu yoksa mesela altınsa aynen verdiğinizi alır ya da ödersiniz. Okudukça düşündükçe ve araştırdıkça herkes bu noktaya gelecek, üstünkörü faiz diyip kesip atılan şeyin bu bahsedilen enflasyonun üstündeki miktar olduğunu anlayacağız sanırım.
Fark şu, değerli kardeşim: bankadan borç alınmıyor, direkt faizli işlem olarak akitleşiliyor. Burada ki ise karz-ı hasen dediğimiz menfaat beklemeden verilen borç. Eğer faizli olacağına dair akitleşilmiş ise durum senin dediğin gibi olsa bile haramdır.
@@Rezekaza7 Kardeşim, kimse keyfinden bankadan borç almıyor, yatıran belki nemalanmak için faize razı o bahsimizden hariçtir. Banka enflasyon farkı üstünde faiz alır. Bu kısmı "riba"dır ve haramdır bu açık, sağlıcakla kal.
Bugun verilen borc paranin yine bugunku altin ve gumus cinsinden degeri belirlenmisse alacagin vadesi geldiginde vade gunundeki altin ve gumus degerine gore alinmasi caizdir. TL cinsinden borc verdiysek aradaki farki enflasyon farkiyla hesaplamak guctur. Bu yuzden tl cinsinden alacagi altina endeksleyip vade gununde altinin degerine gore tahsil etmek makuldur. Ornegin bugun bir arkadasiniza 3 ay vadeli 20 bin tl borc verdiniz ve bunun degeri bugun 10 ceyrek altina denk geliyor diyelim. 3 ay sonra arkadasinizin size verecegi para 10 ceyrek altinin degerine denk gelmesi lazim. Ama bunu enflasyon farkiyla hesaplamaya calisirsaniz is karisir ve fazladan para alirsaniz bu faize girer.
Ben kiracıyım 40 ay önce 1030 TL kira ödüyordum, 2023 temmuz ayında kira 6000 TL,ye yükseldi. Temmuzda ev sahibi yine zam isteyecek. Çevrede 10.000 TL,nin altında kiralık ev yok. Kardeşim komşusuna 2020 mart ayında 16,000 TL borç verdi. komşusu 2 ay sonra ödeyeceni söylediği halde 40 ay bekletti ve 40 ay sonra 16,000 TL olarak ödemek istedi. Gülermisin ağlarmısın ?
Bu hesabı nasıl yapacağız? Mesela 2 yıl önce 10 bin lira borç verdiğim kişi bugün bana verecek olsa tüik enflasyon verisini mi ekleyeceğiz? 10000 * 1.64 * 1.64 (borç * 2022 enf * 2023 enf)
Bunun bence çözümü; en başta borcu altın hesabı olarak vereceksin. S.a. sizden şunu cevaplanızı rica ediyorum; senelik banka mevduat faizi %40 diyelim ve o süreçte ortalama enflasyon %70. Yani mevduat faizine girilmesine rağmen o kişi zararda, alım gücü erişmiş. Yine de banka mevduat faiz geliri haram mıdır? Teşekkürler.
Evet, haramdır. Çünkü bankalar senden aldığın parayı başkasına faiz verir. Ali Koç a bile. Bir de, enflasyon ürünün fiyatı artışın gösterir Bunun üzerine gelir artışını koyup arkadaki fark zararım diyebilirsin. Bunu da devletten talep edebilirsiniz
Ben evde oturuyorum tek varlığım bankaya yatırdığım para. Maaşı falan karıştırmaya gerek yok, sadece bankaya yatırılan para üzerinden konuşuyoruz. Onun hesabı ayrı onun hesabı ayrı. Maaşlara bakarsan; 2000 senesinde et,yağ, peynir ve asgari ücret fiyatına bak, şimdiye bak. Şimdi alım gücü bir tık artmış bile, o ayrı. Ben ondan bahsetmiyorum. Ayrıca banka faizli kredi vermezse, sadece verdiği parayı geri alırsa ve o sıra %200 enflasyon olursa banka batar? Amme hizmeti mi veriyor bu kurum? Bana bunu biri cevaplasın. Enflasyon oranından fazla faizli kredi veremez bile diyebilirsin. Bak size yardımcı oluyorum.@@zafererturk2262
Borç aldığımız para ile altın alsak ve altın değerlendiğinde aldığımız borç ile değerlenen fark faiz midir? Örnek aldığım borç olan 1000 liraya altın aldım. Belli bir süre bu altın 1100 lira oldu. 100 liranın hükmü nedir?
Fantazi falan yaptığımız yok olsa zaten bu sayfada işimiz olmaz. helali haramı öğrenelim diye soru soruyoruz. Belki bu işlemi yapan bu mesajları okur yapmayı bırakır. Etrafımızda yapan olursa söyleyelim diye insanlara hakaret etmemeyi öğrenin. Herkes sizin gibi bilgili olmayabilir!
Öncelikle açıklamalarınız teşekkür ederim. Ticaretle iştigal edenlerin, sattığı mal için zamanında alamadığı ödemenin (belirlenen ödeme tarihinin geçmesi sebebiyle olması şartı ile); borcun ödendiği günkü aynı malın değerinden ödenmesi daha uygun olur kanaatindeyim. Her ne kadar alacaklı kişi bu durumda bile zarara uğramışsa da, borca konu alan işlemin ya da malın, borcun ödendiği gündeki değeri, her iki taraf içinde daha içlerine sinen bir uygulama olur. Hayırlı günler dilerim.
Bey ve şira dediğimiz alış veriş hukuku günümüzün en büyük öneme sahip ve insanımızın en çok dikkat etmesi gereken bir konu iken enflasyon gerçeği ile faiz ve haram olanı güzel göstermek de çok büyük bir yıkıma ve Allah cc gazabına ve gazabına neden olan büyük bir gerçektir. Rabbım ümmeti Muhammed e feraset versin insaAllah
buna göre bankaların verdigi faiz haram degil.zira bankalar enflasyonun oldukça altında faiz verdigine göre hatta bankaya faize para yatıran şahıs alacaklı bile oluyor (eger bankalar adı faiz degilde enflasyon farkı deseydi ve öncesinde degilde sonradan hesaplanan enflasyon farkını verseydi para yatıran daha fazla para alacaktı,eger banka enflasyonun üzerinde fark verseydi buna faiz denirdi) (bu arada hoca nın anlattıklarını destekler nitelikte yazıyorum yanlış anlaşılmasın)
Yanlış yorumluyorsun. Borç alınırken veya verilirkenki zamanda fi tarihinde enflasyon olup olmayacağı belli değildir. Bu nedenle borç esnasında bir faizden bahsediliyorsa o peşinen faizi kabul etmektir ki zaten haram ilk anda ortaya çıkmış olur faiz almayı veya vermeyi kabul ederek.
@@yunusyilmaz7603 bankanın verecegi faizin enflasyondan düşük olacagı kesin mesela günümüzde enflasyon % 100 civarı açıklanan %64,80 bankanın verdigi %45 sen bankanın öncede açıklasa enflasyondan daha fazla faiz verdigini yada verecegini iddia edebilirmisin? (ben para almam sag cebime koy ! ne farkeder)
@@yunusyilmaz7603 banka birine deseki sana %45 degilde ay sonunda açıklanan enflasyon kadar faiz (adı faiz geçtigi için bu tabiri kullanıyorum) verecegim o kişi kesinlikle kabul eder ,etmeyen çıkmaz. çünki daha fazla faiz alacaktır
Devlet senin alim gücünü korumakla yükümlü (sen işini yaptığın sürece) 100 TLnin alım gücünü değil. Enflasyon, ürün zammını gösterir. Maaş zammı ne olacak? Üstelik bu farki bile bankadan almazsin. Çünkü, zararını karşılamak için önden para veremezsin. Konu İslami ise, İslam sana derki bankaya koyacağın para ile iş yapaydin
Alacaklının yaptığı işte ki farkı kadar olmuş olsa daha adilane olmaz mı? Çünkü bütün iş alacaklının durumu hali aldığı sattığı şey ile alakalı olduğu için olmuş olmuyor mu ?
Bu mantıkla vadeli hesaba koyulan para değer kaybettiği için bu ölçüde faiz geliri elde etmek de sorun değil. Diyanet de bilançosunda faiz geliri elde ediyor. Sayıştay raporlarında gördüm.
Bu ekonomik şartlarda bu enflasyonda böyle değer kaybı krizlerine girmemek için borcu ya dolar/euro ya da altın üzerinden vermek/almak daha sağlıklı olur.
Dinledim çok güzel..peki faizle farkı nedir.yani ticaret nedir faiZ nedir enflasyon farkı nedir...altının değerini belirleyen kimdir....çok ama çok yüzeysel geciliyir soru işaretleri çok fazla ..mesela efe Tüfe siyasi olmamak kaydiyla diyor buyrun bunu da madem siz hesap ettiriverin...kim yapacak bu hesapları siz yapmayacaksaniz
Güzel anlattınız da hocam. Bu anlatımın kemikleşmesi gerekli. Akla mantiga en uygun şekil sizin anlattığınız şekildedir. Ama biz isteriz ki şura kararı olsun dinen bir bağlayıcılığı olsun. Ulema ictihad etsin. Hani tavsiyeden ziyade, bağlayıcılık önemli. Ama bir başka hoca da şöyle diyor dememeli kaçacak yer bırakmayacak biçimde netleşmeli. Çünkü insanlar hep bankaların kucağına itildiler. Borç müessesesi kalmadı güven de kalmadı.
Bence orda baz almanın ucu açık borçlu karşı taraf ne derse ona göre hüküm etmeli mesela ben o paraya 2 çeyrek alacaktım derse o değerde borç alınmalı yok ben ona ne bileyim 200 dolar alacaktım dese o alınmalı bence yoksa adaletsiz olur. Sonuçta emeğini biriktiren kişi size o parayı emanet etmiş.
Hoca burada aslında faizi tarif etmiş de işte adını enflasyon farkı olarak söylüyor. Zaten günümüz ekonomik modelinde faiz denilen şeyin olmasının sebebi de enflasyondur. Enflasyonun %1 olduğu ülkelerde faiz bazen eksi olur ya da yılda 0,25 gibi bir rakam olur. Yani öyle çok bildiğinin sanan birinin dediği gibi "faiz sebep enflasyon sonuç değil, enflasyon sebep faiz sonuçtur" bir ortamda faiz olmamasi için enflasyonun olmaması gerekir.
Açık olmayan bir durum var açıklamada. Matıl durumuna düşmemiş zamanında gelip borcu veriyor, o zaman değer farkına dikkate edilecek mi? Mesala adama bir ay önce tl borç verilmiş. Ama bir kriz olmuş, enflasyon fırlamış. Para %30 değer kaybetmiş. Bunlar yaşandı. 1 ay sonra gelindiğinde bu değer kaybı tazmin edilerek mi verilecek?
Borç verirken. Bir marketin İnternet sitesinden. Temel 10 ihtiyaç maddesine bakılır.Marka.ve gramajlari ile beraber. Verilen paranın,o ürünlerin fiyatının %kaci ettiğine bakarsın Alırken de öyle geri alırsın;)
11 місяців тому+1
Endeks ile borçlanma olmaz. Bu tefeciliktir. Para parayla altın altınla ödenir. Bunun harici üzerine katılan ne ise faizdir ribadır. TEFE = tüketici fiyat endeksi
Hocam bir müslüman olarak Allah için elinizi kalbinize koyun tuik ve üfe rakamlarına inanıyormusunuz devletin manipüle ettiği rakamlara göre ödeme yapılsa borç veren müslüman zarara girmeyecekmi ? Benim hayatımda en çok harcama yaptığım kalem faturalar , gıda ve barınma geçen seneden bugüne aldığım ürünler yüzde 200 ila yüzde 350 artmış marketlerde aynı şekilde oturduğum dairemin kirasıda yüzde 120 arttı şimdi ben neye göre karşı taraftan borcumu istiyeceğim ????
Para arzını dikkate alın hocam.. Eskiden Akçenin içindeki altın oranına göre devalüasyon analiz edilirdi.. Kağıt paranın da M3 para arzına göre değeri analiz edilir.. Bu konu hk fetvacı makam Paranın ne olduğunu bilmesi gerekir.. Para bir senettir ve sonsuz sayıda basılabilinir.. O süreç içerisinde basılan para miktarı kadar yüzdesel olarak verilmesi en doğru olur.. Türkiye'de enflasyon verisi ile oynanıyor, çok bariz, zaten 1 yıl içerisinde para pul oluyor.. Para emisyonuna göre para kaybı tazmini en doğrusu gibi gözüküyor..
Öncelikle "M3 para arzı" ile ilgili bir yorum gördüğüm için çok sevindim. Ancak bunun da enflasyona ya da alım gücüne yansıması birebir değil maalesef. Örneğin bu açıdan bakıldığında dolar en iyimser hesapla şimdikinden %10 daha pahalı olması gerekirdi, referansı nereye aldığınıza bağlı olarak değişir bu hesap. Her konuda fetva verilmesi gerekli midir? Mümkün müdür? Geçmişten hangi konularda referans alınabilir, hangi konularda alınamaz? Örneğin genetiği değiştirilmiş bir koyunun kurban edilip edilemeyeceği ile ilgili hangi 8.yy imamının fetvasına bakabiliriz? Bence bazı konuları "fetva verilemez" kabul edip konuyu tercihlere bırakmanın vaktinin geldiğini düşünüyorum.
@@emreozeren Emre Bey merhaba, Ben İstanbul Üni Ekonometri Böl - İktisat Fak Mezunuyum, Bankacılık yaptım, diğer akademik eğitimlerimi belirtmeyeceğim, bu konu da fetva verilmesi gerekmektedir, Çünkü Düşmanımız Parayı da bizim İmanımıza karşı kullanmaktadır, Hatta Büyük Cihat da Şeytanın da bir numaralı silahıdır, Para Emisyonuna göre karşı tarafın zararının verilmesi elzemdir, Vermezsek Allah-u Teala hzleri bizden hesap sorar, Ön Bilgilendirme yaptığım için detayına girmedim, Kısaca yapayım, Öncelikle Karşılıksız para basmak karşı tarafın zararı ile birebir aynıdır, zaruri olmadıkça karşılıksız para basmak büyük haramdır, Dediğim gibi enflasyon hesaplamasında zaten doğru bir hesaplama yapılmıyor ki doğru yapılsa bile konu bu değildir, burada önemli olan paranın değer kaybıdır, o da karşılıksız para basmaktır, Ayrıca Adil Dolar değerini Aralık ayında hesapladığımda, 2018 yılını referans almıştım, %23,73 TL değerliydi ki 36,5 - 37 liralara geliyordu, Ki bu hesaplamam da Rusya'ya olan 20 Mia Dolar borcumuz, Eksi 50 Mia dolar rezerv vb hesaplamalar yok, olsa çok daha fazla olurdur Para = Üretim + Hizmetler + Servet + Askeri Güç, Diplomatik Güç vb, Denklemin sağındaki bir yerinde diyelim ki 1 birimlik artış oldu, Para arzında da 1 birimlik artış olabilir ve bu farkın ödenmesine ihtiyaç duyulmaz, çünkü para arzı sağdaki etkenlerin birisi sebebiyle artmıştır, Fakat para etkenlerden birinin artışı olmaksızın olursa karşılıksız para basmaya karşılık gelir (Akçenin içindeki altının azaltılması gibi, BÜYÜK HARAMDIR KARŞILIKSIZ PARA BASMAK ZARURİ OLMADIKÇA, BUNUN HESABI İYİ YAPILMALI, MESELA SAVAŞTA PARA BASILIR), bunun da borç verene tanzim edilmesi gerekir.. Çok genel olarak durum böyle, Tabi böyle bir karar için Sosyolojik - Ekonomik vb etkenleri de dikkate alan bir değerlendirme - çalışma yapmak gerekir, Bunun özet izahı ve yapılacakları anlatmak bile en az 12 - 13 sayfa olur, Allah-u Teala hzlerinin Umursamaz Borçludan haz etmeyeceğini de belirtmek isterim, Zaten Şeriat da insanların barınması, asgari sosyal yaşamı, Dini ve Dünyevi eğitimi Şeriat'ın sorumluluğu altındadır, BU İHTİYAÇLARIN TEMİN EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR, Bunları bir Şeriat devletinin sağlaması zorunludur...
@@zafererturk2262 Faiz ödenmesi para arzını arttırmaz aslında, reel faiz artışı, azaltır fakat burada dikkate alınması gereken şey Para'nın ne olduğudur, Para senettir, Para arzı ne sebeple artarsa artsın, Karşılıksız para basımı paranın alım gücünü düşürür, bu alım gücünün düşmesinin karşılanması gerekmektedir..
Heh bravo hocam valla. İşte tefe tüfe ye endeksli olarak bunu yansıtmanın adına faiz deniyor. Adını değiştirip, zararı tanzim etmek falan deyince adı değişiyor. Ama faiz oluyor. Sistem aynı.
Herkes kafasına göre yorum yazmış. Ortada TL ile alınan borçların geri ödenmesi olayı var, güncel bir fetva çalışması yapılmış. Hocamdan Allah c.c. razı olsun
Hoca, aynen faizi tarif etmiş. İsmini söylememiş ama faiz de zaten bu. Faiz, paranın zaman değeri demektir. Bir para birimi için zaman ne kadar degerli ise, yani enflasyon ne kadar yüksek ise, faizi de o kadar yüksek olur. Doların faizi düşüktür ama Türk lirasının faizi yüksektir.
Senin söylediğin ve Faizin arasındaki farkı tam anlayamadım. Faizin de kendi alımgücünü korumak için konulan bir unsur fakat peygamber efendimiz be Allaha savaş açmış olmuyormu yani hocanın söylediği faiz ile birebir aynı şey değil mi ?
hocalar sizleri nerde görmek istiyorum biliyormusunuz? Torna,Marangoz.inşaat ustası ve başka meslek .bu sohbetleri iş başında tezgah başında yapmanızı Allah tan niyaz ediyorum
Böyle olaylarda kardeşiniz de olsa sizden borç istenildiğinde gerçekten acil bir durum yoksa vermeyin. Eğer olurda verecekseniz de altın olarak verin. Çok önemli bir konu bu yerel para birimlerinin kendi enflasyonu olduğu için ucun vadede birim başına erime yapar bu usd de olsa erir. Altın sizi korur
Hatalı bir bakış açısı. Bakara 280 derki ''Eğer borçlu zor durumdaysa genişliğe çıkıncaya kadar ona mühlet verin. Darda olan borçluya alacağınızı bütünüyle bağışlamanız ise, bir bilseniz, sizin için daha hayırlıdır.''. Bu ayet varken siz kim oluyorsunuz da fark istiyorsunuz. Fark almayı uygun görüyorsunuz. İnsanların borçlarını öderken kasıtlı olarak ödemediklerini veya ödeyemediklerini nerden bileceksiniz. Kur'an size yetmez mı de çözümü fıkıhlarda veya başka yerlerde arıyorsunuz. Mesela amerikan doları tam müslümana göre bir para ne artıyor ne eksiliyor. Neden bizim ülkemizin parası eriyor. Buna müsade edenler bilerek veya bilmeyerek bize zulüm etmiş olmuyor mu?
Hiç beklemiyordum ama hoca gayet makul cevap vermiş. Bazı gelenekçi hocalar olmaz faizdir diye kestirip atıyor. Bir de bugün teknik olarak bu değer kaybını hesaplamak eskiye göre daha kolay. Bir akrabam aradı kardeşine borç vermiş adam 10 sene ödememiş. Sonra al paranı diyerek 10 sene önceki parayı vermek istemiş. O da benim param değer kaybetti zararını telafi et deyince sen faiz istiyorsun diye kıyameti koparmış. Beni aradı bu faiz mi dedi yok değil dedim. Tatmin olmadılar gidip bir hocaya sordular o da zararın telafi edilmesi gerekir dedi ama adam yine durmadı gitti bir hoca buldu o da olmaz faiz olur demiş. Böyle olunca adam bunu bahane ederek ben faiz vermem diye diretti. Alacaklı mecbur kabul etti ama hakkımı helal etmiyorum dedi.
O akrabada ona borç versin 10 sene ödemesin faiz vermemiş olur tabi işine gelmez.
Eee bankalarda 3-5 yıl vadeyle borç verip sonra değer kaybını düşünerek üstüne bir meblağ koyuyo sonuçta Tl veriyo değer kaybı riski yüksek ozaman o niye faiz
imam-ı yusuf ve bütün ehli sünnet fetva mercileri doğrudurlar.
........... mülk sahiplerinin darphanelerde bakır vb.metallerden ve kağıtlardan tedavüle sürerek mali AÇIKLARIN'ı DA mağlüm şekilde karşılar iseler .. bu PARALAR ile KARZI HASEN OLMAZ.
@@burcuoruc9984 Aslında baktığınızda aynı mantık geçerli. Bankanın verdiği de aynı. şekilde işliyor. Faizin olması için enflasyonun 0 yani hiç olmaması lazım. Enflasyonik bir ortamda enflasyonun üzerinde verilen ve, alinan miktar faiz olur düşüncesindeyim.
Dusununsene A B ye 1000 TL veriyor ve seneye 1000 TL alması için enflasyonun 0 olması yani para değer kaybının olmaması lazım bugün enflasyon % 65 A B ye 1000 TL verdiğinde seneye enflasyon, diyelim %40 açıklandı A bu durumda rnumda B den 1400 tl talep etmez ise enflasyon, karşısında parası değer kaybettiği için zulme uğrar dinde bunu kabul etmez. Ama enflasyon 0 olursa 1000 TL karşılığında 1000 TL alacaktır. Çünkü kaybı yoktur.
Bence bankalarda bu şekilde çalışıyor. Enflasyonun düşük olduğu tek haneli yıllarda 0, 60 lara kadar düştüğünü hatırlarım.
Ancak banka faiz uygularken bankacılık hizmetinden dolayida ekleme yapıyor olabilir.
Asil faiz tefecilik ve parasının değer kaybini korumak için deyilde sırf paradan para kazanmak için alın teri ve emek harcamadan bankaya yatırılan paradan alınan faiz haram olanda bu bence ben bu düşüncesindeyim. Neticede alim deyiliz. Bu konuyu yüzyıllardır alim dediğimiz kişiler bile çözümemis ki hala insanlarin kafası karışık.
@@burcuoruc9984 çünkü bankalar ticari kuruluşlardır. Misal olsun diye örnek veriyorum, mesela enflasyon yıllık yaklaşık %130 ise banka yıllık olarak %150 veya %160 ister. Yani bankalar sadece değer kaybıyla yetinmez. Ticari şirketler olduğu için değer kaybının bir veya iki tık üstünü talep ederler borç verirken.
Hazreti Muhammed Sallallahu Aleyhi Ve Sellem ile haşr olasın hocam amin
Amin
Ödeme geçikirse değer kayı bı sanayi ürünü ise Altın baz alınır gıda veya tarımsal ürün ise arpa veya buğday fiyatı baz alınır
Fatih kalender hocamızla nasıl konuśabilirim hastalığım var sormam gereken sorular var
@@ŞemsettinSeraslan kardeşim ismailağa fetva hattı var ordan belki ulasabilirsin
@@ŞemsettinSeraslan Rabbim tez zamanda şifa versin amin
Esnafın merak ettiği konu da buydu hocam Allah razı olsun sizden
maaş ödemeyip parasını faizde bekleten yada dövizde bekleten uyanık iş verende merak ediyormudur.
Rabbim razı olsun hocam
Muhteşem bi açıklama olmuş.. noktası virgülüne kadar kafada hic bi tereddüt kalmadan açıklamasını yapmışsınız . Allah razi olsun hocam. Borçlu ve alacaklı kardeşlerimizde Allah ödeme kolaylığı ve ödeme gayreti göstersin
Enflasyon hesabı yapması çok zor. Devlet kurumları doğru enflasyon oranı vermiyor. İki tarafında artık orta yolu bulması lazım gibi geliyor.
Ekmek fiyatıda baskılanıyor.
@@erhan313 ekmek örnek başka birşeyde seçebilirsiniz
Dinlemedinizmi onu baz alma diyor zaten. enflasyon sepetine kendiniz yapacaksınız diyor o dönemdeki bazı şeylerin fiyatlarıyla güncel fiyat farkını ortak sepette beraber hesapla diyor
@@tknomrktc0in 4 yıl önce birket ve çimento almış şimdi ödemek istiyor şimdi birketin ve çimentonun bugünkü fiyatındanmı ödenecek nasıl yapacaz
Teşekkürler hocam.En doğrusu; Borç vereceği para ile,kaç gram altın alınıyorsa,şahitli ,kaydedilmeli-ödeyeceği zaman da,ayni gram altını alabilecek parayı ödemesi en sağlam yol olmalı diye düşünüyorum 5:41 5:41 .Sevgili Peygamberimiz (SAV)’de ,siz daha iyi bilirsiniz şüphesiz,kayda alınmasını,yazılmasını tavsiye ediyormuş zaten.Hayırlı geceler.Selamlar,sevgiler saygılar.Prof .Dr.H.Şükrü ÖZER.
Kuranda da ayet var zaten bakara suresinde geciyor. Rabbimiz birbirinize borc verirseniz bunu yazin 2 de sahit tutun diyor. Yani borc alacak sozlesmesini yazili olarak yapmak farz.
@@muhammedterzi5640 bankadan gönderince yazılı oluyor bir nevi, farzı karşılar mı acaba
Altınin fiyatı, piyasada fiyat belirleyen bir şey değildir.
Yani, altının fiyatı ons etkisi ile 2000 den 1000 e düşebilir.
Ama , altın gram fiyatı düştü diye, peynirin fiyat düşmez.
En doğrusunu Allah bilir tâbi.
Benim aklıma gelen şu.
TÜİK her ay, belirliyor veriler açılıyor.
Mesela yoksulluk sınırı.
Borcu verirken, yoksulluk sınırının 2 katı ise, geri aldığın ay da yoksulluk sınırının 2 katı istersin
Hocam enflasyon yükseķ olunca bunun adı enflasyon farkı, enflasyon düşük olunca faiz mi oluyor ? Turkiyede dusuk ya da yuksek her yil bir enflasyon oluyor. Standart bir yontem belirlemek gerekmez mi ?
Bu Hocamız bir çok hocaya göre gayet net ve akla mantığa ve kaynaklara uygun bir biçimde cevap vermiş şahsen tebrik ediyorum .
Güncel konuları ele aldığınız için Allah razı olsun. Siizn fetvalarınıza güveniyoruz. Rabbim ilminizi bereketlendirsin
iste burda 296 bin kişi yuzunden bunhalde bu ulke kafanız calısmıyı
Allah razı olsun hocam. Hocam ben kısas yaptım, kayınço kamyonet alacağım dedi, 1/3 kadar eksiğim var dedi verdim. elin bollaşınca o gün fiyatına bakarız, aynen 1/3 kadarını geri ödersin dedim.
peki güzel geçen yılda gördük ki araba fiyatları kısa sürede kat be kat arttı. adam da sana dese ki bankadan faizli para ceksem 100liraya 50 ödeyecektim şimdi sen benden 100 liraya 100lira istemiş oluyorsun banka mı tefeci yoksa sen mi tefeci oluyorsun dese ne cevap verirsin. hadi demedi diyelim 100lirayı verdi içinden gecirmicek mi peki
@@emrul7576 Güzel bir konuya değinmişsiniz. Arabanın fiyatı düştüğünde de, arabanın 1/3 parasını alacaksa, bu sefer de parayı veren zarara girmiş olur. Borcu isteyen kişinin de bankaya ve faize bulaşmamak adına yaptığı borç isteme işlemi de kendi tasarrufundadır. Borcu verenle, borcu alan arasındaki akit neyse ona uyulmalıdır. Böyle durumlar için alınan borcun son ödeme tarihi muhakkak belirtilmelidir, zira elin bollaşınca diye söylenen gün, belirsiz bir gündür. Borca konu olan arabanın da zaman geçtikçe değer kaybı yaşayacağı aşikar olduğundan, borcun ödeme günü muhakkak belirtilmelidir. Bol, bereketli, hayırlı işler içinde olduğumuz günler dilerim.
O şekilde olmaz enflasyondan fazla aldığını geri vermen lazım.
ödeme imkanını nasıl anlayacağız
Hocam Allah razı olsun da konu galiba yarım kaldı. Nasıl hesaplıya cağız. Bu hesaplama metodların da tüik in verilerini baz alabilirmiyiz. Teşekkür ederim.
Valla tüik paramızdaki gerçek değer kaybının yarısını gösteriyor. Siz buna razı iseniz hakkınızın yarısını borçluya bağışlamış olacağınız için sevaba bile girersiniz 🙂
ALLAH RAZI OLSUN 🤲
Emeğinize sağlık hocam. Allah razı olsun...
HOCAM
Yapılacak hesap en güzeli asgari ücret üzerinden olmasıdır.
Kanımca, atıyorum 10 yıl önce bırç verdiniz o gün kaç asgari ücrete tekabül ediyor,
Örneğin 4 asgari ücret, ödeme imkanı gelince 4 asgari ücret olarak alınması yada verilmesi en kolay hesaplama yöntemi olabilir mi?
Bu konuya daha bir açıklık getirmesi açısından başımdan geçen bir olayı anlatayım
90 lı yılların başında babam rahmetli birinin evinin inşaatında çalışırken eski evin duvarındaki bir boşluğa saklanmış 1800 tl bulmuştu.
1 tane 1000 lik, 1 tane 500 lük ve 3 tane de 100 lük banknot.
O paraları bulduğunda 10 bin lira bile demir para olmuş o banknotlar piyasadan kalmıştı.
Kımbilir o paralar saklandığında ne kadar değerli idi.
Peki enflasyon farkında baz alınacak TÜİK rakamları mı olmalıdır? Neye göre baz alınacak acaba..?
Gönlünde hangisinin doğru olduğuna tam/daha fazla inanç varsa. Bu konuda kendini, çıkarını değil hakkı düşünmelisin
Üretici fiyat endeksi
Sağolun hocam.....
ALLAH RAZI OLSUN HOCAM
ALLAH ﷻ RAZI OLSUN HOCAM
eflasyonist ekonomide alacakli borcun vadesi geldiginde eflasyon farki istemesi caiz midir? Matil yok tam zamaninda ödedi.
Allah razı olsun
hiç tarzım değil ama denk geldim dinledim, gerçekten akıllıca açıklamış.
@ozkanarrslan tam olarak ne demek istedin, anlamadım
@ozkanarrslan pek farklı yerden ele alınabilecek bir konudan bahsediyorsun. Şahsi kanaatimi soruyorsan islam dinin her yanı mantığa yatkın değil doğrudan, ancak mantık değiştikçe çeşitli hocalar güncel mantığa oturan bir şekilde yorumlayarak islamı tekrardan mantıklı bir çizgiye çekiyor. Mesela kadınların şahitliğinin erkek şahitliği ile eşit olmaması benim mantığıma uymuyor.
Benim burada takdir ettiğim şey hocanın olayı kendi inancına göre mantıksal bir yerden yaklaşarak cevaplaması. Mesela farklı ürünlerin enflasyonlarındaki fark konusuna hiç değinmeyip geçebilirken, bu mevzuyu irdeleyip mantıklı bir sonuca bağlaması.
Senin söylediğin şeye de katılıyorum, bu verdiği cevaplar dini kuvvetli yüce bir evliya anlamına gelmez elbette, dine uygun veya değil mantıklı bir cevap verme yeteneği olan birisi. Ben de dini hakikatini çok merak etmediğim bir konu olsa da bu özelliğini takdir ettim.
Allah razı olsun. Peki para değer kaybına uğramasa tam tersi değer kazansaydı nasıl bir durum olacaktı ?
Güzel soru merak ettim ben de
Türkiyede 10 yıl önce verdiğin para değermi kazanacak
Bence yersiz bir soru olmuş
Dolar bile borç versen yine zarardasın
Eksi enflasyon mu yani. Ne kadar eksi olmuşsa o da bellidir. Sende onu kesersin tabi baştan anlaşarak. Kısasta hayat vardır. 😀
Hocam 8 sene önce birine yuklu borç verdim ozmaan genciz ortamda enflasyon biye bişey yok tl olarak verdim cahiliz ne bilelim ülke boyle olacak, ozamanda arkadaşın evi vardı 1 2 sene sonra satıp vereceğim dedi ustune bukadar yıl geçti vermedi hala satacam diyor satmıyor, şimdi de o zaman ki evin değerine karşılık evin 3 te 1 borcu denk geliyor diyor satınca 3 te 1 ini veririm diyor ozaman ekmek 1 liraydı şimdi 10 lira, buna göre bile hesaplamıyor altını geçtim benim zararım nasıl olacak be hakkımı helal etmeme hakkım varmı, ödemedi zamanında şimdide kendi kafasına göre hesap çıkarıp borcum bu diyor, ne yapayım ben boyle zalimlik olurmu.
Tane tane cok açık bir sekilde anlatmis hocaefendi, Allah razı olsun
Burada borç ödenmesi için anlaşılan tarihten bir gecikme olması durumunda yapılabilecek durumlar anlatılmış. Ama benim merakım borcu ilk verirken şu tarihte ve o tarihe kadarki enflasyon farkını da üstüne ekleyerek ödemek üzere borç verilir mi veya böyle bir borç alınır mı?
Dakika 4:30 dan sonra anlatmak istediği o kardeşim. Şartlı olması durumunda faiz olacaktır.
Enflasyon çok yüksek, %50 faiz bile alsak paranın degeri yine enflasyonun altında kalıyor... Paranın degerini nasıl koruyabiliriz? bu ortamda faiz caiz olur mu?
Hiç bir şekilde faiz caiz değildir.Faizin haram olması ayetlerle sabittir.
Faiz ayetlerle haram olduğu kesindir. Faizli borç alacak duruma düşmemek için ona göre tedbirli yaşamak ve Allah'a dayanıp,sığınmak gerekir.
@@harunnbirmac8748 Riba'nin haram olmasi ayetlerle sabittir
@@birturkvatandasi Haşa ayeti inkar edecek halimiz yok ama paranın degerini nasıl koruyacagız? Enflasyon %0 olsa tamam, bu soruyu hiç sormazdım.
Astralll391
Allah Rasulü piyasa fiyatlarına müdahale etmesi için kendisine başvuran Sahabilere şöyle buyurdu: "Şüphe yok ki, fiyat tayin eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran ancak Allah'tır. Ben sizden hiç kimsenin mal ve canına yapmış olduğum bir haksızlık sebebiyle hakkını benden ister olduğu halde, Rabbine kavuşmak istemem" (Ebu Davud, Buyu', 49; Tirmizi, Buyu', 73; ibn Mace, Ticarat, 27; Ahmed b. Hanbel, Müsned, II, 327, III, 85, 106, 286)
Hocam başka bir soru sormak istiyorum bu konu ile de biraz ilgili şimdi Benim Eskişehirde 5 tane Dairem var ve 5 tane Kiracım var şimdi ekonominin durumu belli 2-3 senede enfalsyondan dolayı her şey 10 kat artı emsal dairelerin fiyatları 10000 -15000 lira iken ben kiraları kaç para yaparsam helal dairesinde olur ?
Enflasyon oranında zam adil olacaktır diye düşünüyorum
@@mesut4860 devlet beni %25 e zorluyor bu nasıl olacak ve gerçekten bundan dolayı insanlar birlerini öldürüyor sizin tavsiyeniz ne bu konuda ?
Dairelerinizin bulunduğu yerdeki (Mahalle, Site, Semt) kiralar ile, enflasyon artışı sonucu oluşacak kira miktarınızı da göz önünde bulundururak, mağduriyet oluşturmayacak bir rakam belirlemenizin adil olacağı kanaatindeyim. Hayırlı günler. @@gazitunc6316
Bunda kiracının hakkı da önemli.
Sonuçta sen ev piyasasına göre fiyat belirlemek isteyebimirsin.
Peki bu fiyat, maaşının %80 i ise?
Enflasyon ortamında aldığımız faizli krediler bir süre sonra karlı hale geliyor. Örneğin birçoğunun çektiği ev kredisine ödediği para ev kiralarindan düşük. Biriktirse para kaybı var. Bunu nasıl açıklarsıniz çok ilginç bir zamandayız
Hocam nasilsiniz
Hocam tokiden alınan evler hakkında bir sorum olacaktı
Evin degeri 6 ayda bir cüzi bir şekilde memur enflasyon oranında artıyo buna gore taksitlerde artıyo bunu bilerek kontrat imzalanmış
Bu artış faize giriyomu
Tokiden ev almak konusunda Fatih Kalender hocanın fetvalarını dinleyiniz.
Evet faizdir. Anlaşma bittikten sonra hesapta olmayan parayı istemek faizdir
Allah razi olsun. Gayet net izah ettiniz.
Peki hocam borç paraya ihtiyacım vardı, eşim dostum akrabam hiç kimse vermedi. Bende bankaya gittim, bana faiz almadan borç para verin dedim. Onlarda dedilerki tamam faiz almayalım sizden dediler ve borcumu nezaman sonranra ödersin diye sordular, bende 1 sene sonra öderim dedim, onlarda dedilerki tamam al sana 200.000 tl dediler ve sonra ülkemizde paranın değer kaybı olduğu için devletin açıkladığı endex üzerinden enflasyon değer kaybı %50 dediler ve bize seneye 300.000 olarak ödersin dediler . Ne dersin hocam bu duruma. Eş dost akraba hepsi sırtını döndü yardımcı olmadılar. Ne dersin bu bankadan Allah razı olsunmu acaba?
Fatih Hocam iyi varsın
Bu hoca iyi anlatıyor açıklıyor
Selam aleyküm vakti gelmiş alacağın günle borç verdiğim gün arasında geçen sürede değer kaybı yaşanmış ise o değer kaybını verecekliden kesin olarak alınmasında sakınca varmı not : verecekli sözverdiği tarihte ödüyor
Sende bu zamanda TL verme kardeşim.dersinki al sana şu kadar gram altın.oldu bitti.kabul etmezse başka kapıya
Peki hocam TOKİ'den ev alsam 20 yıl vade olsa ve tokide tefe TÜFE'ye göre taksitlerimi ayarlasa olurmu.
Olur 👍🏻
Klasik bir hoca örneği değil, ezbere konuşmuyor.. Sakalına, cüppesine bakıp aldanmayın..Okur-yazar entelektüel hoca...bravo
Muhtemelen asıl mesleği hukuk.. ve fakat Allah'ı önceleyen değerli bir insan izlenimi verdi. Allah ilmini artırsın, ilmi ile sınav olmasın...
Öncelikle bu yayınınız için teşekkür ederim. Öte yandan, sormak isterim ki fiziki olmayan değerler üzerinden borç/alacak ilişkileriyle ilgili fetva vermek ne kadar doğrudur, ne kadar tutarlıdır? Referans verilen dönemlerdeki şartlar günümüzle hangi seviyede örtüşmektedir?
İmam ebu yusuf referans alınarak cevap verilmiş ayrıca "borcunu zamanında ödemeye gücü olduğu halde ödemeyen" için kanaat belirtilmiş. Paranı fiziki olduğu 8. yy'da bile değer kaybının göz önüne alındığını görüyoruz. Bu açıdan çok değerli ancak bugün çok daha geniş kapsamlı bir fetva'ya/ ya da "fetva verilemez" durumda olduğumuzun kabul edilmesine ihtiyaç var.
Günümüzde herhangi bir borç için bile şartlar aynı değil. Çok daha ötede bir değer kaybı söz konusu. Para artık itibari, son 50 senedir böyle, dolayısıyla fiziksel değil. Bir hükümet isterse paranın değerini M3 para arzı üzerinden 1/10'una kadar düşürebilmekte. Son senelerde artık kağıt basmak zorunda bile değil. Ancak 8. yy'da paranın değerini 1/10'a düşürebilmeniz için para imalatında kullanılan değerli madenlerin 9 katına ihtiyacınız var ki böyle bir madene ulaşıldığında dahi eşdeğer büyüme elde edildiği için paranın değeri o seviyede düşmeyecektir. Dolayısıyla o dönemi referans alarak yapılan yorumlar, "borcunu zamanında ödemeye gücü olduğu halde ödemeyen" şeklinde koyulan kriterler çok daha naif kalacaktır.
Yorumunuz enteresan ve düşündürücü. Öte yandan enflasyonu tam olarak ve doğru hesaplamak çok zor. Bu konuda borç alınıp verilirken eskiden olduğu gibi Islamda para olarak kabul edilen altının değeri esas alınsa nasıl olur bütün borçlar için ?
İyi ama hocam diyelim ki ödeme zamanı 1 sene ve bu 1 sene içerisinde de enflasyon büyük oranda değişebiliyor yine zamanında ödese enflasyona göre borç veren kişi zararda olabiliyor bu durumda enflasyon farkını talep edemez miydi? Bu bende tam netleşmedi bilen hocalar yoruma cevap yazarsa sevinirim.
yahu bir ayda değişiyor alım gücünün düşmesi
Akit yani sözleşmenizde, ödeme tarihi belirlenmiş ve borçlu da ödeme tarihinde borcunu ödemişse, buna rağmen fark talep etmeniz faize girer kanaatindeyim. Hayırlı günler.
Borcu dövizde endekslenirse peki yine fark vermek zorunda mıyız
dövizin TL den daha az olsa da mal karşısında onun da değer kaybı var…
Allah razı olsun hocam sizden Rabbim sayılarınızı artırsın afiyetle.
Hocam yalnızca gecikmeden bahsetmişsiniz. Ama diyelim 6 ay sonra ödemek için söz verdik ve zamanında da ödedik fakat içinde bulunduğumuz enflasyon durumunda 6 ayda emtia değerleri çok değişiyor. Gecikme olması mı gerekiyor illa ki...
Demek bundan sonra resmi enflasyon oranını fazladan isterim diyeceksin. Vade farkı hesap eder gibi.
Ödeyemeyecek durumu olsa bile yine enflasyon farkı ile ödemesi gerekmez mi?
Yine aynı parayı verirse haksızlık olmuyor mu sonuçta?
O zaman enflasyonla aynı oranda faizli kredi çekmeye de cevaz vermen gerekiyor hoca. Ayrıca mevduat faizi enflasyona eşitse ona da cevaz vermen gerek.
Hocam Allah razı olsun çok güzel açıklamışsınız ancak alacaklı için Rabb’imin dediğini nasıl söylemezsiniz bu kadar bilginin içinde bunu saklamanızın sebebi ne?
Rabb’im Bakara 280’de der ki; …”Sadaka olarak bağışlamanız sizin için daha hayırlıdır, eğer bilirseniz.”
Arkadaşlar herkes elini vicdanına koysun Allah’a samimi olsun, Rabb’im için iyilik eden borç veren ne zaman kaybetmiş ki? Böyle bir güzel ayetin verdiği Rahmeti başka bir şekilde satın alabilir misiniz? Allah’a güvenelim iyi olanı kötü olanla değiştirmeyelim. Bu Dünya Sınavdan başka bir şey değildir.
Eğer müslümansanız temiz kalp ile Allah’a yönelerek nüzul sıralamasından Kur-an’ı Kerim Meal’ini mutlaka okuyunuz. Allah bütün vicdanlara gerçeği yerleştirir Önemli olan o doğruyu seçebilmek/seçmeye çalışabilmek.
Kimse kimsenin sözüyle vicdanını rahatlatmaya, kendini kandırmaya çalışmasın emzirdiği çocuğunu unutup geçeceği, kimsenin kimseye faydasının dokunmayacağı günden sakının. Eğer Allah’a Derin bir saygı duyuyor iseniz.
İHSAN EDENE İHSAN ET DEMİŞ MAŞALLAH HOCAMA ALLAH CC İLMİNİ AMELİNİ VE İHLASINI ZİYADE EYLESİN AMİİN AMİİN AMİİN
Diyelim ki, bankadan 1m parayı 1.1m olarak ödeyeceğim konusunda banka ile anlaşarak kredi çektim, bu para ile gidip 1kg altın veya 50k dolar aldım. 1m alıp 1.1m ödeme tarihi geldiğinde aldığın 1kg altını bozdurduğumda 1.3m param oldu, 1.1 myi bankaya yatırıp borcumu ödedim. Şimdi ben 1 m alıp 1.1 m verdiğimde ve elimde 0,2 m kaldığında bankaya faiz ödemiş oluyormuyum.
Bankakadan çektiğin kredi zaten faizle geri odemedir.FAİZ haramdır.
Ha kâr etmişsin ha zarar.
Bide utanmadan sıkılmadan soruyorsun??
@@denizylmaz8181 faiz aldığımız paradan yada altından daha fazlasının ödenmesi değil mi?. Ben aldığım altından daha azı ile anlaştığım bankanında kabul etmesiyle ödeme yaptım. Faiz nasıl oluyor. Kuranda faiz geçmez riba geçer, Riba borç aldığından fazla ödemekle olmaz mı. Ben borç aldım ama anlaştığım yer aldığım borçtan daha azını almayı kabul etti. Bu nasıl riba oluyor. He utanmaya gelince neden utanacam. Altın alıp satma ile para kazanmışım bundan mı utanayım
Aldığım altından daha azını ödedim diyorum. Nasıl faiz ödemiş oluyorum, Kuran ı Kerimde faiz değil Riba geçer Riba artma anlamına gelir yani aldığın borcun ödeme yaparken artmış olarak ödenmesi anlamına gelir. Şimdi ben aldığım borçtan aldığım kişi ile anlaşarak daha az ödemiş olmam faiz mi oluyor. Bu arada hocanın dediğini iyi anlamışsın borç aldığında borç aldığın kişi eğer borç verdiği parayı alım gücü ile isterse ona göre ödemelisin diyor. Ben ise anlaştığım yerin istediği parayı ödedim ve aldığım altından daha azını benden istedi bunun neresi faiz, neresi riba. Neden utanacam. Borç aldığım yer benden daha az altın istedi diye mi utacam.
@@ilkerk01 sana ne anlatılabilir ki? anlamaya niyetin yok.git fetva hattına sor
Hocam 2016 dan kalma tl cinsi alacaklarım var siz düşünün .
O günkü kurdan altına çevir. Borç iadesini güncel kurdan altın olarak iste. Herkes uyanık olmuş bu devirde.
Peki hocam :
Diyelimki şahıs benden 1 yıllığına 100 TL aldı ve bunu direk kazanım aracı olarak faize yatırdı.. enflasyon yerinde saydı yada 20 oldu..ve benim verdiğim para direkt alın teri.. Ben adama helal para verdim adam bana faize bulaş mis para verdi..
Sorum şu: borç veririken desem ki sen bu parayı nerede kullanacaksın? Adam dermi faize yatıracak? Bunun akıbeti ne olur?
Bu konuşmada dikkatimi çeken diğer bir konu, hocamın konuşurken baştan sona aklı ve mantığı kullanması. Konuyu irdelerken ortaya koyduğu kanıt ve argümanlar aklının ve hayatın gerçeklerinin ürünü. Demek ki, sorunları çözerken aklı kullanmanın dinen bir sakıncası yok. Neden bu mantığı hayatın bütün alanlarında kullanmıyoruz?
Ya ne diyorsunuz kardeşim.Fazla vermek faiz değilmidir ?Resullulah döneminde ne aldıysa aynısı verilemsini önememişmidir ?
Hoca olayı en başta söylemiş. Kim zulüm eder. Borcunu ödeyecek gücü olduğu halde ödememişse zülüm eder. Zülüm ise telafi edilmeli. Ancak en güzel cevap kuranda Bakara Suresi, 280. ayet:
Eğer (borçlu) zorluk içindeyse, ona elverişli bir zamana kadar süre (verin). (Borcu) Sadaka olarak bağışlamanız ise, sizin için daha hayırlıdır; eğer bilirseniz.
Yani aslında borç verirken biz Allah'a vermiş oluyoruz. Allah ise onub karşılığını en güzel şekilde verecektir.
Aklıma bir hadis geldi. Tam kelime kelime aklımda değil. Ama ana manası şöyle idi. "kim Allh içşn ödemek niyeti ile borç alırsa o borç ödenene kadar Allah borçluyla beraberdir.
akla da yatkın olan bu dediğiniz şekilde, o zaman bir finans kurumundan alınan borcunda zamanla paranın alım gücüne göre taksitle daha fazla ödenmesi faiz değil paranın değer karşılığıdır bu yaklaşıma göre, bana göre de doğru ancak burada karşı tarafın alacaklının paranın bugünkü değeri üstünde aldığı belki de faizdir. Konuyu bu yönüyle de değerlendirir misiniz.
Bankadan alınan paranın, değer olarak kabul edilmssi için alım sırasında belirlenen ödeme şeklinde şuan ki değeri diyelim yüz bin aylık on bin ödeyeceksiniz, 3 ay sonra değer kaybı oldu yeniden hesaplandı iki yüz bine çıktı. Şeklinde yapılırsa olur muhtemelen. Diğer türlü baştan yüz bin alırken ödeme doğrudan iki yüz bin denirse o faiz oluyor. En azından ben öyle düşündüm.
Zaten faiz, bir bakıma paradan herhangi bir üretim yapmadan kâr elde etmek oluyor. Ben ihtiyacı olan birisine diyorum ki sana 5 lira veririm ama bana karşılığında 10 lira ödersen. Yâni hocanın ekmek örneğinden anlatmayı deneyeyim. Ben 5 ekmek ihtiyacı olana bana karşılığında 10 ekmek alırsan 5 ekmek veririm diyorum.
@@cabir.bin.hayyan.800 konu net bende, hem de yıllardır. Anlaşılmayacak birşey yok, basit. Para dediğiniz şey bi oran şu ahir zamanda eskiden olduğu gibi kendisinin bir değeri olan (altın, akçe vs) bir meta değil dolayısıyla enflasyonu var, borç ve alacak işlerinde bu enflasyon farkını almaz veya vermezseniz kul hakkı olur bu kadar basit. Ama borcunuz veya alacağınız bizatihi değerli bişeyse yani, enflasyonu yoksa mesela altınsa aynen verdiğinizi alır ya da ödersiniz. Okudukça düşündükçe ve araştırdıkça herkes bu noktaya gelecek, üstünkörü faiz diyip kesip atılan şeyin bu bahsedilen enflasyonun üstündeki miktar olduğunu anlayacağız sanırım.
Fark şu, değerli kardeşim: bankadan borç alınmıyor, direkt faizli işlem olarak akitleşiliyor. Burada ki ise karz-ı hasen dediğimiz menfaat beklemeden verilen borç. Eğer faizli olacağına dair akitleşilmiş ise durum senin dediğin gibi olsa bile haramdır.
@@Rezekaza7 Kardeşim, kimse keyfinden bankadan borç almıyor, yatıran belki nemalanmak için faize razı o bahsimizden hariçtir. Banka enflasyon farkı üstünde faiz alır. Bu kısmı "riba"dır ve haramdır bu açık, sağlıcakla kal.
Bugun verilen borc paranin yine bugunku altin ve gumus cinsinden degeri belirlenmisse alacagin vadesi geldiginde vade gunundeki altin ve gumus degerine gore alinmasi caizdir. TL cinsinden borc verdiysek aradaki farki enflasyon farkiyla hesaplamak guctur. Bu yuzden tl cinsinden alacagi altina endeksleyip vade gununde altinin degerine gore tahsil etmek makuldur. Ornegin bugun bir arkadasiniza 3 ay vadeli 20 bin tl borc verdiniz ve bunun degeri bugun 10 ceyrek altina denk geliyor diyelim. 3 ay sonra arkadasinizin size verecegi para 10 ceyrek altinin degerine denk gelmesi lazim. Ama bunu enflasyon farkiyla hesaplamaya calisirsaniz is karisir ve fazladan para alirsaniz bu faize girer.
Ben kiracıyım 40 ay önce 1030 TL kira ödüyordum, 2023 temmuz ayında kira 6000 TL,ye yükseldi.
Temmuzda ev sahibi yine zam isteyecek. Çevrede 10.000 TL,nin altında kiralık ev yok.
Kardeşim komşusuna 2020 mart ayında 16,000 TL borç verdi. komşusu 2 ay sonra ödeyeceni söylediği halde 40 ay bekletti ve 40 ay sonra 16,000 TL olarak ödemek istedi. Gülermisin ağlarmısın ?
İlginç; ezbere faiz deyip bırakmamış gayet makul şekilde açıklamış.
Ben şunu anladım. Paranın değer kaybı söz konusuysa o zaman enflasyon oranındaki faize izin verilmiş mi oluyor?
Borç alış verişinden bahsediyor faiz anlaşmalarindan değil
borç alanın eli bol değil diye para değer kaybetmekten vazgeçmiyor.. enfelasyon farkını almayacakmıyız eli bollaşınca..
Bu hesabı nasıl yapacağız? Mesela 2 yıl önce 10 bin lira borç verdiğim kişi bugün bana verecek olsa tüik enflasyon verisini mi ekleyeceğiz? 10000 * 1.64 * 1.64 (borç * 2022 enf * 2023 enf)
Bunun bence çözümü; en başta borcu altın hesabı olarak vereceksin. S.a. sizden şunu cevaplanızı rica ediyorum; senelik banka mevduat faizi %40 diyelim ve o süreçte ortalama enflasyon %70. Yani mevduat faizine girilmesine rağmen o kişi zararda, alım gücü erişmiş. Yine de banka mevduat faiz geliri haram mıdır? Teşekkürler.
Evet, haramdır.
Çünkü bankalar senden aldığın parayı başkasına faiz verir.
Ali Koç a bile.
Bir de, enflasyon ürünün fiyatı artışın gösterir
Bunun üzerine gelir artışını koyup arkadaki fark zararım diyebilirsin.
Bunu da devletten talep edebilirsiniz
Yoksa diğer türlü,100 TL'lik ürün 200 TL olmuş olabilir.
Ama devlet memurusundur mesela, maaşın 20 kat artmıştır.(atıyorum)
Sen şimdi fakirlerin mi?
Ben evde oturuyorum tek varlığım bankaya yatırdığım para. Maaşı falan karıştırmaya gerek yok, sadece bankaya yatırılan para üzerinden konuşuyoruz. Onun hesabı ayrı onun hesabı ayrı. Maaşlara bakarsan; 2000 senesinde et,yağ, peynir ve asgari ücret fiyatına bak, şimdiye bak. Şimdi alım gücü bir tık artmış bile, o ayrı. Ben ondan bahsetmiyorum. Ayrıca banka faizli kredi vermezse, sadece verdiği parayı geri alırsa ve o sıra %200 enflasyon olursa banka batar? Amme hizmeti mi veriyor bu kurum? Bana bunu biri cevaplasın. Enflasyon oranından fazla faizli kredi veremez bile diyebilirsin. Bak size yardımcı oluyorum.@@zafererturk2262
Borç aldığımız para ile altın alsak ve altın değerlendiğinde aldığımız borç ile değerlenen fark faiz midir? Örnek aldığım borç olan 1000 liraya altın aldım. Belli bir süre bu altın 1100 lira oldu. 100 liranın hükmü nedir?
borç aldığınız para ile altın alamazsınız borç ancak zaruri bi ihtiyaç için alınabilir dolayısıyla sorduğunuz soru İslami esaslara göre caiz değil...
Sen zaten borç alıyorsun alooo,iyicene sacmaliyorsunuz böyle soru sorarak.fantezi yapmayın kafanızda
Fantazi falan yaptığımız yok olsa zaten bu sayfada işimiz olmaz. helali haramı öğrenelim diye soru soruyoruz. Belki bu işlemi yapan bu mesajları okur yapmayı bırakır. Etrafımızda yapan olursa söyleyelim diye insanlara hakaret etmemeyi öğrenin. Herkes sizin gibi bilgili olmayabilir!
Öncelikle açıklamalarınız teşekkür ederim. Ticaretle iştigal edenlerin, sattığı mal için zamanında alamadığı ödemenin (belirlenen ödeme tarihinin geçmesi sebebiyle olması şartı ile); borcun ödendiği günkü aynı malın değerinden ödenmesi daha uygun olur kanaatindeyim. Her ne kadar alacaklı kişi bu durumda bile zarara uğramışsa da, borca konu alan işlemin ya da malın, borcun ödendiği gündeki değeri, her iki taraf içinde daha içlerine sinen bir uygulama olur. Hayırlı günler dilerim.
Bu enflasyonu kim arttırıyor.....? Ekonomiyi bu hale sokan kim? Borçlu olan insan çok iken ekonomiyi bu hale getirenler zalim değilimi?
Asıl benim sormak istediğim de buydu ama bu arkadaşlar her nedense buna değinmek istemiyor
Bey ve şira dediğimiz alış veriş hukuku günümüzün en büyük öneme sahip ve insanımızın en çok dikkat etmesi gereken bir konu iken enflasyon gerçeği ile faiz ve haram olanı güzel göstermek de çok büyük bir yıkıma ve Allah cc gazabına ve gazabına neden olan büyük bir gerçektir. Rabbım ümmeti Muhammed e feraset versin insaAllah
buna göre bankaların verdigi faiz haram degil.zira bankalar enflasyonun oldukça altında faiz verdigine göre hatta bankaya faize para yatıran şahıs alacaklı bile oluyor (eger bankalar adı faiz degilde enflasyon farkı deseydi ve öncesinde degilde sonradan hesaplanan enflasyon farkını verseydi para yatıran daha fazla para alacaktı,eger banka enflasyonun üzerinde fark verseydi buna faiz denirdi) (bu arada hoca nın anlattıklarını destekler nitelikte yazıyorum yanlış anlaşılmasın)
Yanlış yorumluyorsun. Borç alınırken veya verilirkenki zamanda fi tarihinde enflasyon olup olmayacağı belli değildir. Bu nedenle borç esnasında bir faizden bahsediliyorsa o peşinen faizi kabul etmektir ki zaten haram ilk anda ortaya çıkmış olur faiz almayı veya vermeyi kabul ederek.
@@yunusyilmaz7603 bankanın verecegi faizin enflasyondan düşük olacagı kesin mesela günümüzde enflasyon % 100 civarı açıklanan %64,80 bankanın verdigi %45 sen bankanın öncede açıklasa enflasyondan daha fazla faiz verdigini yada verecegini iddia edebilirmisin? (ben para almam sag cebime koy ! ne farkeder)
@@yunusyilmaz7603 banka birine deseki sana %45 degilde ay sonunda açıklanan enflasyon kadar faiz (adı faiz geçtigi için bu tabiri kullanıyorum) verecegim o kişi kesinlikle kabul eder ,etmeyen çıkmaz. çünki daha fazla faiz alacaktır
Devlet senin alim gücünü korumakla yükümlü (sen işini yaptığın sürece) 100 TLnin alım gücünü değil.
Enflasyon, ürün zammını gösterir.
Maaş zammı ne olacak?
Üstelik bu farki bile bankadan almazsin.
Çünkü, zararını karşılamak için önden para veremezsin.
Konu İslami ise, İslam sana derki bankaya koyacağın para ile iş yapaydin
Alacaklının yaptığı işte ki farkı kadar olmuş olsa daha adilane olmaz mı?
Çünkü bütün iş alacaklının durumu hali aldığı sattığı şey ile alakalı olduğu için olmuş olmuyor mu ?
Enflasyon farkı - faiz ? Kafam karıştı ikisini birbirinden ayıran sey ney fark faiz ikiside haksız kazanç olmuyormu?
Enflasyon, fiyatların artması, Faiz , Parayı borç verirken karşılığında borcundan fazla miktarda para almak için anlaşmak.
Bu mantıkla vadeli hesaba koyulan para değer kaybettiği için bu ölçüde faiz geliri elde etmek de sorun değil. Diyanet de bilançosunda faiz geliri elde ediyor. Sayıştay raporlarında gördüm.
imam ebu yusuf zamanında enflasyon mu vardı?
Bu ekonomik şartlarda bu enflasyonda böyle değer kaybı krizlerine girmemek için borcu ya dolar/euro ya da altın üzerinden vermek/almak daha sağlıklı olur.
Bu mantıkla günümüzdeki faiz helal sayılabilir bence
Dinledim çok güzel..peki faizle farkı nedir.yani ticaret nedir faiZ nedir enflasyon farkı nedir...altının değerini belirleyen kimdir....çok ama çok yüzeysel geciliyir soru işaretleri çok fazla ..mesela efe Tüfe siyasi olmamak kaydiyla diyor buyrun bunu da madem siz hesap ettiriverin...kim yapacak bu hesapları siz yapmayacaksaniz
Güzel anlattınız da hocam. Bu anlatımın kemikleşmesi gerekli. Akla mantiga en uygun şekil sizin anlattığınız şekildedir. Ama biz isteriz ki şura kararı olsun dinen bir bağlayıcılığı olsun. Ulema ictihad etsin. Hani tavsiyeden ziyade, bağlayıcılık önemli. Ama bir başka hoca da şöyle diyor dememeli kaçacak yer bırakmayacak biçimde netleşmeli. Çünkü insanlar hep bankaların kucağına itildiler. Borç müessesesi kalmadı güven de kalmadı.
Bence orda baz almanın ucu açık borçlu karşı taraf ne derse ona göre hüküm etmeli mesela ben o paraya 2 çeyrek alacaktım derse o değerde borç alınmalı yok ben ona ne bileyim 200 dolar alacaktım dese o alınmalı bence yoksa adaletsiz olur. Sonuçta emeğini biriktiren kişi size o parayı emanet etmiş.
Natıl bsl gibi faizdir. Zarara girmek istemiyorsan tl bazında degil altın bazında borçlan
şu ortamda duyduğum tek ve gerçek hakiki bilgiydi. Allah razı olsun
Hoca burada aslında faizi tarif etmiş de işte adını enflasyon farkı olarak söylüyor. Zaten günümüz ekonomik modelinde faiz denilen şeyin olmasının sebebi de enflasyondur. Enflasyonun %1 olduğu ülkelerde faiz bazen eksi olur ya da yılda 0,25 gibi bir rakam olur. Yani öyle çok bildiğinin sanan birinin dediği gibi "faiz sebep enflasyon sonuç değil, enflasyon sebep faiz sonuçtur" bir ortamda faiz olmamasi için enflasyonun olmaması gerekir.
Açık olmayan bir durum var açıklamada. Matıl durumuna düşmemiş zamanında gelip borcu veriyor, o zaman değer farkına dikkate edilecek mi? Mesala adama bir ay önce tl borç verilmiş. Ama bir kriz olmuş, enflasyon fırlamış. Para %30 değer kaybetmiş. Bunlar yaşandı. 1 ay sonra gelindiğinde bu değer kaybı tazmin edilerek mi verilecek?
Alacaklı kesinlikle isteyemez, ama borç alan kişi bunu düşünerek ödeme yapması lazım.
Borç verirken.
Bir marketin İnternet sitesinden.
Temel 10 ihtiyaç maddesine bakılır.Marka.ve gramajlari ile beraber.
Verilen paranın,o ürünlerin fiyatının %kaci ettiğine bakarsın
Alırken de öyle geri alırsın;)
Endeks ile borçlanma olmaz. Bu tefeciliktir. Para parayla altın altınla ödenir. Bunun harici üzerine katılan ne ise faizdir ribadır.
TEFE = tüketici fiyat endeksi
Çok güzel anlattiniz detaylariyla cübbelinin yerine böyle hocalari dinlemeyi tavsiye ederim
Hocam bir müslüman olarak Allah için elinizi kalbinize koyun tuik ve üfe rakamlarına inanıyormusunuz devletin manipüle ettiği rakamlara göre ödeme yapılsa borç veren müslüman zarara girmeyecekmi ? Benim hayatımda en çok harcama yaptığım kalem faturalar , gıda ve barınma geçen seneden bugüne aldığım ürünler yüzde 200 ila yüzde 350 artmış marketlerde aynı şekilde oturduğum dairemin kirasıda yüzde 120 arttı şimdi ben neye göre karşı taraftan borcumu istiyeceğim ????
Bilerek ödemedi Ya da geç ödedi diyelim bu durum kul hakkına girer mi ? Ortada bir mağduriyet var sonuçta.
Hocam esselamu aleykum , peki enflasyon farkının talep edilmesi faiz olmuyor mu ? Çünkü enflasyon ile faiz aynı şey diyenler de var
Para arzını dikkate alın hocam.. Eskiden Akçenin içindeki altın oranına göre devalüasyon analiz edilirdi.. Kağıt paranın da M3 para arzına göre değeri analiz edilir..
Bu konu hk fetvacı makam Paranın ne olduğunu bilmesi gerekir.. Para bir senettir ve sonsuz sayıda basılabilinir.. O süreç içerisinde basılan para miktarı kadar yüzdesel olarak verilmesi en doğru olur..
Türkiye'de enflasyon verisi ile oynanıyor, çok bariz, zaten 1 yıl içerisinde para pul oluyor.. Para emisyonuna göre para kaybı tazmini en doğrusu gibi gözüküyor..
Öncelikle "M3 para arzı" ile ilgili bir yorum gördüğüm için çok sevindim. Ancak bunun da enflasyona ya da alım gücüne yansıması birebir değil maalesef. Örneğin bu açıdan bakıldığında dolar en iyimser hesapla şimdikinden %10 daha pahalı olması gerekirdi, referansı nereye aldığınıza bağlı olarak değişir bu hesap. Her konuda fetva verilmesi gerekli midir? Mümkün müdür? Geçmişten hangi konularda referans alınabilir, hangi konularda alınamaz? Örneğin genetiği değiştirilmiş bir koyunun kurban edilip edilemeyeceği ile ilgili hangi 8.yy imamının fetvasına bakabiliriz? Bence bazı konuları "fetva verilemez" kabul edip konuyu tercihlere bırakmanın vaktinin geldiğini düşünüyorum.
@@emreozeren
Emre Bey merhaba,
Ben İstanbul Üni Ekonometri Böl - İktisat Fak Mezunuyum, Bankacılık yaptım, diğer akademik eğitimlerimi belirtmeyeceğim, bu konu da fetva verilmesi gerekmektedir, Çünkü Düşmanımız Parayı da bizim İmanımıza karşı kullanmaktadır, Hatta Büyük Cihat da Şeytanın da bir numaralı silahıdır, Para Emisyonuna göre karşı tarafın zararının verilmesi elzemdir, Vermezsek Allah-u Teala hzleri bizden hesap sorar, Ön Bilgilendirme yaptığım için detayına girmedim, Kısaca yapayım,
Öncelikle Karşılıksız para basmak karşı tarafın zararı ile birebir aynıdır, zaruri olmadıkça karşılıksız para basmak büyük haramdır, Dediğim gibi enflasyon hesaplamasında zaten doğru bir hesaplama yapılmıyor ki doğru yapılsa bile konu bu değildir, burada önemli olan paranın değer kaybıdır, o da karşılıksız para basmaktır,
Ayrıca Adil Dolar değerini Aralık ayında hesapladığımda, 2018 yılını referans almıştım, %23,73 TL değerliydi ki 36,5 - 37 liralara geliyordu, Ki bu hesaplamam da Rusya'ya olan 20 Mia Dolar borcumuz, Eksi 50 Mia dolar rezerv vb hesaplamalar yok, olsa çok daha fazla olurdur
Para = Üretim + Hizmetler + Servet + Askeri Güç, Diplomatik Güç vb,
Denklemin sağındaki bir yerinde diyelim ki 1 birimlik artış oldu, Para arzında da 1 birimlik artış olabilir ve bu farkın ödenmesine ihtiyaç duyulmaz, çünkü para arzı sağdaki etkenlerin birisi sebebiyle artmıştır,
Fakat para etkenlerden birinin artışı olmaksızın olursa karşılıksız para basmaya karşılık gelir (Akçenin içindeki altının azaltılması gibi, BÜYÜK HARAMDIR KARŞILIKSIZ PARA BASMAK ZARURİ OLMADIKÇA, BUNUN HESABI İYİ YAPILMALI, MESELA SAVAŞTA PARA BASILIR), bunun da borç verene tanzim edilmesi gerekir..
Çok genel olarak durum böyle, Tabi böyle bir karar için Sosyolojik - Ekonomik vb etkenleri de dikkate alan bir değerlendirme - çalışma yapmak gerekir, Bunun özet izahı ve yapılacakları anlatmak bile en az 12 - 13 sayfa olur,
Allah-u Teala hzlerinin Umursamaz Borçludan haz etmeyeceğini de belirtmek isterim,
Zaten Şeriat da insanların barınması, asgari sosyal yaşamı, Dini ve Dünyevi eğitimi Şeriat'ın sorumluluğu altındadır, BU İHTİYAÇLARIN TEMİN EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR, Bunları bir Şeriat devletinin sağlaması zorunludur...
M3 para arzının içinde M1 de var.
Yani dolaşımdaki para.
Ve o parayı, ortalama %35 oranında M3 deki faize koyulan paranın faizi arttırıyor
@@zafererturk2262 Faiz ödenmesi para arzını arttırmaz aslında, reel faiz artışı, azaltır fakat burada dikkate alınması gereken şey Para'nın ne olduğudur, Para senettir, Para arzı ne sebeple artarsa artsın, Karşılıksız para basımı paranın alım gücünü düşürür, bu alım gücünün düşmesinin karşılanması gerekmektedir..
Heh bravo hocam valla. İşte tefe tüfe ye endeksli olarak bunu yansıtmanın adına faiz deniyor. Adını değiştirip, zararı tanzim etmek falan deyince adı değişiyor. Ama faiz oluyor. Sistem aynı.
Pekala borcumuz dolar ise ne yapmalıyız
Doların enflasyonunu vereceksin. Yıllık %5-6
Konuyu en iyi ele alan vidyo gayet açıklayıcı olumlu böyle günümüz sorunlarına çözüm arayan hocalara ihtiyacımız var
Herkes kafasına göre yorum yazmış. Ortada TL ile alınan borçların geri ödenmesi olayı var, güncel bir fetva çalışması yapılmış. Hocamdan Allah c.c. razı olsun
Mevduat dediğiniz şey tam olarak bu zaten. Yani bankanın faiz dediği şeye haram değil diyorsunuz doğru mu?
Hoca, aynen faizi tarif etmiş. İsmini söylememiş ama faiz de zaten bu. Faiz, paranın zaman değeri demektir. Bir para birimi için zaman ne kadar degerli ise, yani enflasyon ne kadar yüksek ise, faizi de o kadar yüksek olur. Doların faizi düşüktür ama Türk lirasının faizi yüksektir.
Peygamber zırhını rehin verip faiz ile borç almismidir?
Allahu Ekber
Enflasyon hesaplamanın en kolay yolu Merkez bankası enflasyon hesaplayıcısı bu durumda olanlar kısa yoldan halledebilir.
Senin söylediğin ve Faizin arasındaki farkı tam anlayamadım. Faizin de kendi alımgücünü korumak için konulan bir unsur fakat peygamber efendimiz be Allaha savaş açmış olmuyormu yani hocanın söylediği faiz ile birebir aynı şey değil mi ?
hocalar sizleri nerde görmek istiyorum biliyormusunuz? Torna,Marangoz.inşaat ustası ve başka meslek .bu sohbetleri iş başında tezgah başında yapmanızı Allah tan niyaz ediyorum
Ne alâka????
21.yy da hala işbölümünü anlayamamış insanları da temel ekonomi okuması yapmaya davet ediyorum :D
TL her geçen gün değer kaybediyor bu durumda TL caiz mi? İş veren maaslari TL ödüyor kârlı çıkıyor işçi zararlı
Böyle olaylarda kardeşiniz de olsa sizden borç istenildiğinde gerçekten acil bir durum yoksa vermeyin. Eğer olurda verecekseniz de altın olarak verin. Çok önemli bir konu bu yerel para birimlerinin kendi enflasyonu olduğu için ucun vadede birim başına erime yapar bu usd de olsa erir. Altın sizi korur
Selam. Borcu alan verirken düşünecek ! Tefe, Tüfe, Eflasyon iktisadi faiz 😢... O gün insan kendine şahittir. 🤲☝️🖐️
Super
Hatalı bir bakış açısı. Bakara 280 derki ''Eğer borçlu zor durumdaysa genişliğe çıkıncaya kadar ona mühlet verin. Darda olan borçluya alacağınızı bütünüyle bağışlamanız ise, bir bilseniz, sizin için daha hayırlıdır.''. Bu ayet varken siz kim oluyorsunuz da fark istiyorsunuz. Fark almayı uygun görüyorsunuz. İnsanların borçlarını öderken kasıtlı olarak ödemediklerini veya ödeyemediklerini nerden bileceksiniz. Kur'an size yetmez mı de çözümü fıkıhlarda veya başka yerlerde arıyorsunuz. Mesela amerikan doları tam müslümana göre bir para ne artıyor ne eksiliyor. Neden bizim ülkemizin parası eriyor. Buna müsade edenler bilerek veya bilmeyerek bize zulüm etmiş olmuyor mu?