آغوا در شیله استانبول | İstanbul Şilede Ağvadayız

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 вер 2024
  • آغوا در شیله استانبول | İstanbul Şilede Ağvadayız
    Ağva is a neighbourhood and resort town in the municipality and district of Şile, Istanbul Province, Turkey.
    Its population is 2,150 (2022)
    History
    The area around Ağva was a part of ancient Bithynia. During the Ottoman era, Turkmen people were settled around Ağva. Up to 20th century, a sizable Greek population also dwelled in Ağva. However, according to population exchange between Greece and Turkey agreement in the 1920s, they were replaced by Turks from Greece. It was an independent municipality until it was merged into the municipality of Şile in 2008.[3]
    Geography
    Göksu River in Ağva
    Ağva is a coastal place at Black Sea, situated between two rivers, Göksu in the west and Yeşilçay in the east. In fact, the name Ağva means "between the rivers". Yeşilçay is known as one of the main sources of Istanbul urban water system, the Yeşilçay Drinking Water Plant.[4]
    Its distance to Istanbul centrum is 97 km (60 mi) and to Şile 38 km (24 mi).[4]
    Living
    With a picturesque scenery, Ağva is one of the popular resorts of Istanbul. In addition to the 2.5 kilometres (1.6 mi) beach [5] there are many boarding houses and restaurants. Göksu River is well known for boat excursions[6] and the settlement became shooting place in a number of television serials.
    Population of Ağva rises during the summers. The resort hosts around 15,000 people in the summer time. Up to 2009, Ağva was the seat of a township being a municipality since 1992. After the local elections in 2009, it lost its town status due to decreased population below limit. It was declared a neighborhood of Şile district.[4][7] As of 2022, its population is 2,150.[2]
    Economy
    Thanks to woodlands around the settlement, Ağva was known as Istanbul's main source for charcoal up to the 1950s. Today, tourism plays an important role in addition to weaving of Şile cloth at hand looms and cultivation of vegetables and fruit.[4]
    Ağva, Şile'ye bağlı bir semttir. Hititler, Frigler, Romalılar ve Osmanlılar gibi birçok uygarlığın geçiş yeri olmuş bir belde. M.Ö. 7. yüzyıla uzanan tarihin kalıntılarına, Ağva'ya bağlı civar köylerde rastlamak mümkün. Kalem Köy'de Romalılara ait kilise kalıntıları ve mezar taşları, Hacıllı Köyü'nde, 3. yüzyıl sonu - 4.yüzyıl başlarında bulunan Gürlek Mağarası, Hisar Tepe'de bulunan kale kalıntısı, Sungurlu mahallesindeki dağ değirmeni önemli buluntular. Ağva'ya 14. yüzyılın ikinci yarısında Konya, Karaman ve Balıkesir'den gelen Türkmen boyları yerleşmiş. Bugünkü Ağvalılar da aynı Türkmen boylarının çocukları.
    Ağva, Latince "iki dere arasına kurulmuş köy" ve "su" anlamına geliyor. İstanbul'un kuzeyinde, Göksu ve Yeşilçay derelerinin ortasında bir sahil kasabası. Göksu ve Yeşilçay dereleri Ağva'dan geçip Karadeniz'e dökülüyor. Yeşilçay balıkçı teknelerinin mekânı. Göksu kıyısında ise oteller var. Derelerde kano veya deniz bisikleti ile gezinti yapılabiliyor. Motorlu teknelerle birkaç saatlik gezintiler organize edilebiliyor. 12 km. uzaktaki Hacıllı köyü, mağara ve şelaleleri ile ünlü. Kilimli ve Kadırga koyları, yürüyüş için çok elverişli.
    Ağva'nın nüfusu 3000 civarında. Ama yazın, özellikle hafta sonları bu rakam 10.000'e çıkıyor.
    Ağva beldesi, Roma, Ceneviz, Bizans egemenliklerine girmiştir. Osmanlı döneminde önemli bir Rum nüfusu varmış. Milattan önceki yüzyıllarda, MÖ 5. ve 7. yüzyılda, Ağva ve yakınlarında yerleşim bulunduğuna dair kanıtlar ele geçmiştir. Kalıntılar; Hitit ve Friglerin de bölgede yaşamış olduğunu gösterir. Başta Yeniköy olmak üzere çevre köylerde, Roma ve Bizans dönemine ait kalıntılar bulmak mümkündür.
    Ağva'nın tarihte bilinen ilk konukları Hititler olmuştur. Daha sonra Frigler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gelmiştir. Tarihi MÖ 7. yüzyıla kadar uzanan Ağva'da, Hititlere ve Friglere ait kalıntıları, ayrıca Roma ve Bizans döneminden kalan kilise kalıntılarını, mezar taşlarını görmek mümkündür.
    2 Kasım 1991 tarihinde belediye statüsü alarak beldeye dönüştü.[2]
    Göksu
    Şehrin batısından kıvrılarak Karadeniz'e dökülen Göksu'nun kıyıları yemyeşil bitki örtüsü ve kimi bölümlerininde geçit vermeyen sazlıklarla kaplıdır. Sahilinin her iki tarafında konaklama ve günübirlik tesisler bulunan derenin Karadeniz'e dökülen ağzı geniş bir kumsala açılır.Yaklaşık 4.5 km kumsalı olan denize girmek sakıncalıdır ve dikkatli olunmalıdır. Ayrıca kanalizasyon sisteminin arıtma tesisi maliyet nedeniyle zaman zaman çalıştırılmayabildiği için deniz kirliliği söz konusudur. Ağva'da yapılabilecek birçok aktivite bulunmaktadır. Dere kenarındaki bazı oteller bu aktiviteleri gerçekleştirmektedirler.
    Yeşilçay
    Ağva'nın doğusunda kalan Yeşilçay adını her iki sahilindeki bitki örtüsünün suya yansıyan renginden almıştır.

КОМЕНТАРІ •