Tinenta Portvendres, Trobada sense Fronteres: "L'ajuntament fa tot per ensenyar el català a la gent"

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 гру 2024
  • Entrevista de Monique Serre, tinenta de Portvendres.
    Tercera Trobada Sense Fronteres dels municipis catalanes - 5 d'octubre de 2024, Tuïr
    El passat dissabte 5 d’octubre de 2024, Tuïr va acollir la tercera Trobada Sense Fronteres dels municipis catalans. L’esdeveniment està organitzat des de fa 10 mesos per l’associació cultural autogestionada i autofinançada dels Angelets de la Terra que treballen des de fa 25 anys per teixir nous llaços entre Catalunya Nord, Catalunya Sud i tots els Països Catalans. L'objectiu principal d’aquestes trobades és generalitzar els projectes comuns entre les municipalitats en el marc Europeu, per esborrar les fronteres mentals de la gent.
    Aquesta última trobada va permetre organitzar tres taules rodones per debatre tres temes acordats prèviament amb les municipalitats participants: la cultura, la llengua i la història comunes, com a eines de coesió social i de col·laboració pels municipis catalans.
    Amb l'objectiu de recatalanitzar el Vallespir, el Conflent, l'Alta Cerdanya, el Capcir i el Rosselló, els Angelets de la Terra ja havien fet 55 propostes per desenvolupar unes polítiques municipals orientades a la transmissió de la cultura, la llengua i la història en el Llibre Blanc de Catalunya Nord, editat en 2021. Aquest projecte va comptar amb la participació de 70% dels ajuntaments nord-catalans. Des de llavors, va sorgir com una evidència que aquesta recatalanització també és necessària en una bona part de la Catalunya del Sud, on el català està en retrocés, i també per aquesta raó hi ha un interès compartit en crear vincles.
    Els debats van ser molt enriquidors, i tots els participants van coincidir en que s’ha assolit un nou esglaó, fet que permet projectar per a la pròxima trobada, que es farà a Olot el 17 de maig de 2025, un repàs de tots els projectes ja realitzats gràcies a aquestes Trobades Sense Fronteres, així com els projectes en curs. Els Angelets s'han compromès a fer el seguiment de les col·laboracions entre els municipis que ho hagin sol·licitat.
    Diverses altres alcaldies de Catalunya Nord i Sud han sol·licitat l'organització de les pròximes trobades. Cosa que fa evident la necessitat d’una col·laboració amb organismes que tenen finançaments i assalariats dedicats en aquest tema perquè aquest projecte, en constant creixement, pugui perdurar i desenvolupar-se. És important recordar que tots els membres dels Angelets de la Terra són voluntaris que treballen durant la setmana en vàries empreses. Per això, l’associació fa una crida a tots els càrrecs electes i als ajuntaments de Catalunya Nord i Sud, independentment del seu color polític, contactar amb ells si volen participar activament en aquest projecte obert a tothom.
    Communiqué en Français:
    Troisième Rencontre Sans Frontières des municipalités catalanes - 5 octobre 2024, Thuir
    Le samedi 5 octobre 2024 dernier, Tuïr (Thuir) a accueilli la troisième Trobada sense Fronteres (rencontre sans frontières). L'événement est organisé depuis 10 mois par l'association culturelle autogérée et autofinancée des Angelets de la Terra, qui travaille depuis 25 ans à tisser de nouveaux liens entre la Catalogne Nord, la Catalogne Sud et tous les Pays Catalans. L'objectif principal de ces rencontres est de généraliser les projets communs entre les municipalités dans le cadre européen, afin d'effacer les frontières mentales de la population.
    Cette dernière rencontre a permis d'organiser trois tables rondes pour débattre de trois thèmes convenus préalablement avec les municipalités participantes: la culture, la langue et l'histoire communes, comme outils de cohésion sociale et de collaboration pour les municipalités catalanes.
    Dans le but de recatalaniser le Vallespir, le Conflent, la Haute Cerdagne, le Capcir et le Roussillon, les Angelets de la Terra avaient déjà fait 55 propositions pour développer des politiques municipales orientées vers la transmission de la culture, de la langue et de l'histoire dans le Livre Blanc de Catalogne Nord, édité en 2021. Ce projet a compté avec la participation de 70 % des mairies nord-catalanes. Depuis, il est devenu évident que cette recatalanisation concerne aussi une grande partie de la Catalogne Sud, où le catalan est en perte de vitesse, et c’est aussi pour cette raison qu’il existe un intérêt commun à créer des liens.
    Les débats ont été très enrichissants, et tous les participants ont convenu qu’un nouveau palier avait été franchi, ce qui permet de projeter pour la prochaine rencontre, qui se tiendra à Olot le 17 mai 2025, un bilan de tous les projets déjà réalisés grâce à ces Rencontres Sans Frontières, ainsi que des projets en cours. Les Angelets se sont engagés à assurer le suivi des collaborations entre les municipalités.

КОМЕНТАРІ •