Zeytin Ne Zaman Hasat Edilir?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 лют 2025
  • Herkese merhabalar.
    Bir yıl boyunca gözümüz gibi baktığımız, zaman, emek ve para harcadığımız zeytin bahçelerimizi hasat etmeye çok az bir zaman kaldı. Hatta bazı bölgelerde toplanıp kırıldı ve sofralara bile katıldı. Hasat telaşesinin arefesinde sizlere birkaç konuda uyarılar yapmak ve tavsiyeler vermek istedim.
    ZEYTİN NE ZAMAN HASAT EDİLMELİ ?
    Zeytinin hasat zamanı biraz da nasıl değerlendireceğimiz ile alakalıdır. Yeşil salamura için en uygun toplama zamanı sararmadan çakır dönemine kadardır. Çakır dönemdeki siyahlık salamurayla birlikte tekrar yeşile dönebilmektedir. Yağlık olarak ise çakırdan kararmanın ilk dönemine kadar olan aralık idealdir. Bu dönemde yağlanma sürecinin artık sonuna gelinmiş ve aroma olarak en güzel kıvama ulaşılmıştır.
    PEKİ BU ERKEN HASAT ZEYTİNYAĞI NEDİR?
    Normal şartlarda zeytinler hasat olgunluğuna en erken eylül sonunda ulaşırlar. Tabi bazı bölgelerde bu biraz daha gecikebilir. Erken hasat dediğimiz yöntemde zeytin daha yeşilken, yani yağlanma süreci bitmeden toplanır. Yağlanma süreci bitmeden toplandığı için bu hasatlarda yağ oranı düşük çıkar. Bu yağlar, geç hasat yağlarına göre de bir miktar acı gelebilir. Bu acının nedeni içerdiği yüksek miktardaki polifenoldur. Polifenoller insanlar için bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan özelliği taşırken ağaçlar için de zararlıları uzaklaştırmak için kullandığı bir kalkan görevi görür. Yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermeden şu notu da düşelim; tüm zeytinyağlarında polifenol bulunur, sadece erken sıkımda bu miktar biraz daha fazladır.
    SICAK VE SOĞUK SIKIM FARKI NEDİR ?
    Zeytinyağını elde etmek için önce güzelce ezip bulamaç haline getirmek gerekiyor. Sonra bu bulamaç 40-45 dakika ısıtılarak yoğuruluyor. İşte buradaki ısıl işlem eğer 27 derecelerin altındaysa soğuk sıkım deniyor. Bazı tesisler daha fazla yağ elde etmek için bu sıcaklığı 50 derecelere kadar çıkarabiliyor. Sıcaklık arttıkça çıkan yağ da artıyor belki ama yağın içerisindeki besin değerleri de aynı oranda azalıyor. Tabi aynı şekilde soğuk sıkımda da yağ çıkım oranı düşüyor. Bu yüzden soğuk sıkım yağlar pazarda fiyat yönünden bir miktar pahalı satılabiliyor. Ortalama sıcaklık değerlerinde yani 30-35 derecelerde yapılan çekimlerde hem yağ miktarı yükseliyor hem de besin değerleri korunuyor.
    DİPTEKİ ZEYTİNLERİ NE YAPALIM ?
    Meyve nesli güvesi, zeytin sineği, zeytin kızıl kurdu, sap mantarı, stres, rüzgar ve dolu gibi sebeplerle ağaçtaki zeytinlerimiz dökülebiliyor. Bazı durumlarda bu hasarlar öylesine büyük oluyor ki zeytinler toprağa döşek gibi seriliyor. Yere düşen zeytinin genelde kabuğu yırtılıp mantar içten içe tüketmeye başlıyor. Hava, toprak ve nemle buluşan tane hızlıca oksidasyona giriyor ve yüksek asit değerlerine ulaşıyor. Tadı ve aromasındaki bozulmadan bahsetmiyorum bile. Bu sebepten dolayı kesinlikle ayrıca toplanmalı ve ayrıca değerlendirilmeli. Fabrikalar bu tip yağları alıp, gıda harici başka alanlarda değerlendirebiliyorlar.
    ZEYTİNYAĞINI NERDE, NASIL VE NE KADAR SÜRE SAKLAYALIM ?
    Zeytinyağını üretmek kadar saklayıp muhafaza etmek de çok önemli. Yağlarımızı cam, teneke veya krom tanklarda ve oksijensiz olarak saklamamız gerekiyor. Nemden, sıcaklıktan ve güneş ışığından uzakta serin ve loş ortamlar oluşturmalıyız. Bu ortamlarda saklanan yağlar iki seneye kadar dayanabilmektedir. Bu yağları iki yıla kadar tüketmek gerektiğini de unutmamak gerekir.
    SON UYARI !!!
    Bu dönemde gerek zeytin sineği gerek fidan tırtılı için üreticilerimiz zirai mücadelelere devam etmektedir. Sevgili üreticilerimiz, zeytinlerin yağlanma dönemine girmesinden itibaren atılan sistemik ilaçlar kalıntı bırakabilmektedir. Hele hele bu dönemde kesinlikle bu tür ilaçlardan kaçınmak gerekir. İllaki bir mücadele gerekiyorsa kontak etkili zirai ilaçlar veya kaplama usulü atılan kaolin, gülleci gibi organik çözümlere başvurulabilir.
    Şimdiden tüm zeytinci kardeşlerime hayırlı ve bereketli bir hasat sezonu diliyorum. Kazancımız bol olsun...

КОМЕНТАРІ • 98

  • @feridesesver1315
    @feridesesver1315 2 роки тому +6

    Dürüst davranış ve sözcükleriniz için sizi kutluyor,ve çok teşekkür ediyorum,İzmirden selamlar.

  • @hediyevahapoglu7389
    @hediyevahapoglu7389 Рік тому +1

    Allahü teala"celle celaluhu"hazretleri razı olsun sizden...Bugün iki ayrı videonuzu seyrettim...Rabb'im razı olsun çok güzel bilgiler edindim sayenizde...Zeytin sineğine karşı(Kimyasal ilaçlar kullanmadan,korunma yönteminden v.s. bahsediyorsunuz) kimyasal ilaçlama yapmadan çareler arama konusunda üreticiyi uyarıyorsunuz...Hatta vebal olur diye ikaz ediyorsunuz...Vebali düşünebilmek nasip meselesi...Hala bu hassasiyetleri dikkate alan üreticilerin varlığı bizi mutlu ediyor...Rızık Rabb'im celle celaluhu"hazretlerinden, yeterki bizler dürüst olalım...Önemli olan yaptığı işle iki cihân seadetine kavuşa bilmek.Bütün tüketiciler adına size ve dürüst çalışan üreticilere teşekkür ediyor başarılar diliyorum...Bol bereketli hasatlar...

  • @uzeyirbakr776
    @uzeyirbakr776 2 роки тому +6

    Selamünaleyküm. Çok güzel bir konuya değindiniz.Vadandaşlar arasında beklettikçe çok yağ verir zeytinim 3 de bir verdi 4 de bir yağ verdi gibi konuşuyorlar. Sizin dediğiniz gibi beklettikçe zeytin tanesi hafiflediği için öyle veriyor. Yağıda iyi olmuyor. Size katılıyorum. Ayrıca fabrikacılar zeytin çekildiğinde yaklaşık 30kg makinelerin içinde yağ kaldığını söylüyorlar. Buda başkasının yağı size sizin yağınızda bir sonrakine karışıyor. Yağınızın bozulmaması için sizden önceki çekilen zeytin çok önemli ben bunun farkındayım çünkü başından topladığım zeytini çektirdiğimde yağı küf kokusundan yiyemedik sabun yaptırmıştım.
    Siz bu zeytinin uzmanı olmuşsunuz. Birde bu fabrikalar söylesende dip zeytini çektiklerinde kazanı yıkamazlar. Çünkü çok sıra var.

    •  2 роки тому

      Haklisiniz kardesim, ozellikle rekabetin az oldugu bolgelerde sıra oylesine uzuyor ki fabrikaci musteri kacirmamak adina, yagi tam cikarmadan kisa kesil üreticiyi gönderebiliyor. İyi dilek ve görüşleriniz icin de ayrica teşekkür ederim. Saygılar selamlar..

  • @feridesesver1315
    @feridesesver1315 4 місяці тому +1

    Verdiginiz by cok degerli bilgiler icin tdsekkurler,Izmirden selamlar.

  • @mustafacan7181
    @mustafacan7181 2 роки тому +2

    Kardeşim çok teşekkür ederim; faydalı bir konuşma olmuş. Anlaşılır olmuş..

  • @erolayhekim3803
    @erolayhekim3803 2 роки тому +3

    Yunus bey videolarınızdan çok faydalanıyoruz sizden ricam videoyu çekerken tarih de belirtirseniz yaptığınız işin hangi tarihte olduğunu bilir ona göre bizde ilaç veya gübrelemeyi yaparız teşekkür

    •  2 роки тому

      Video baslarinda tarihi belirtiyorum kardesim. Bu videonun tarihle ilgisi olmadigi icin gerek duymadim.

  • @zafersubs7588
    @zafersubs7588 2 роки тому +1

    Aleyküm selam Yunus ağam, geçmiş iki yıl siyah topladım ve 3kiloya 1 kg yağ aldım. Bu pazar salamura için zeytinlige girdim ve 15/20 güne yeşilden döner gibi gördüm .ve bu sefer tam kararmadan alacalı toplayıp yağa götürme kararı aldım ki aynı şeyi anlattınız. Herkes tarih yazmış, sizin anlatmanız meyvenin yeşilden kararmaya döndüğü alacalı duruma şeklinde . Herkesin zeytine bakıp hasat zamanını ona göre ayarlaması doğru olacağını ben de düşünüyorum. İklim, hava şartları, meyve durumu aynı bahçede bile değişiklik gosterirken tarihe takılmak hatalı olur.. Yunus ağam değerli anlatımlarınziı kesmeyin , teşekkürler.

    • @muratknal6007
      @muratknal6007 2 роки тому

      Zafer kardeşim sizin yeriniz nerede?

  • @sanemkoc619
    @sanemkoc619 2 роки тому

    Çok güzel anlattınız.Ağzınıza sağlık. Ben Ankaradayım Milasta zeytinler nezaman toplanır? Ben ilkdefa toplayacağım. Siz nerdesiniz anlayamadım.

    •  2 роки тому

      Adana'da bizim bahcemiz. Su tarih demek yanlis olur. Yaglik icin alarma ve ilk siyah donemi yag verimi acisindan en uygun donem.

  • @mehmetyucel5015
    @mehmetyucel5015 2 роки тому +1

    Teşekkür ederiz, çok yararlı bilgiler verdiniz.

  • @muratknal6007
    @muratknal6007 2 роки тому +1

    Çok faydalı bir video.Emeğinize sağlık. teşekkür ederim

  • @kubradlr9727
    @kubradlr9727 2 роки тому +1

    Zeytinler de çeşit çeşit hepsi nin olgunlasma zamanı farklı

  • @mehmetgoher8798
    @mehmetgoher8798 2 роки тому

    Teşekkürler vermiş olduğun bilgiler için faydalı bilgiler bunlar

  • @mazlumvural5152
    @mazlumvural5152 2 роки тому +4

    Zeytin yağını hasattan 1-2 ay sonra tüketeceksen tortunun zararı yok. Hatta filtrelenmemil yaş daha lezzetli olur. Ama o yağı tortulu vaziyette tank içinde uzun süre bekletirsen o tortu yağ içinde mayalanır yağın tadını ve kalitesini bozar raf ömrünü kısaltır. Bu yüzden büyük yağcılar yağı filtreleyip öyle şişeler. Normal vatandaş şunu yapabilir. Yağını tank içinde 1 ay dinlendirip tortuyu çökeltir sonra tenekeler

  • @mehmetyilmaz9924
    @mehmetyilmaz9924 2 роки тому +3

    Sen bu işi biliyon abi.. ALLAH razı olsun bizde sayende öğreniyoruz

  • @tolgadogan8097
    @tolgadogan8097 2 роки тому

    Selamınaleyküm abi ben ekim sonu başlıyorum hasata herkese bol bereketli olsun❤

    •  2 роки тому

      Hayirli ve bereketli hasat dilerim kardeşim.

  • @AysegulJess
    @AysegulJess 2 роки тому

    Çok teşekkürler abi cok güzel anlattın

  • @alicanturkoglu7219
    @alicanturkoglu7219 2 роки тому

    Adamın kralı yanına gelecem inşallah abi

  • @ilkerpakelli1471
    @ilkerpakelli1471 2 роки тому +1

    Yunus bey …..
    Avrupa normları 1. Sınıf z. Yağı sıkım derecesi 27 derece olarak kabul edilmiş bir standart…. Sizin dediğiniz gibi 30 veya 35 derece sıcaklıkta sıkılırsa. O zaman kalite 2 sınıf olarak etiket alıyor….çekimlerinizi ilgi ile izliyorum.. Orhangazi Gemiç köyünden İlker Pakelli selamlarımla

    •  2 роки тому

      27 derece ve altı sıkımlar soğuk sıkım diye ifade edilir. Bu derecelerde yag verimi bir miktar dusebiliyor kardeşim. Bazi isletmeler 50 derecelere kadar bu ısıyı arttirabiliyor. Tabi çok yag almak adina yağı çöpe donusturmeye de gerek yok. Dolayısıyla ortalama deger olarak hem yag oraninin yukselmesi hem yarayisliligin korunmasi adina 30-35 e kadar kabul edilebilir. Soguk sıkımı uretmek de almak da maaliyetli.

  • @gkhn_gogo
    @gkhn_gogo Рік тому +1

    Benim bahçemde sadece 1 tane zeytin ağacı var. Bundan yağ çıkar mı? Bir de fabrika sadece 1 ağaçtan toplanan zeytinle uğraşıp yağa dönüştürür mü?

    • @muammersoganc4967
      @muammersoganc4967 4 місяці тому

      Sen topla götür, yaparlar. Ama götürdün zeytin ~1 tonun altında olursa başkasının zeytini ile karıştırıp sıkarlar.

  • @veyselkutbay6776
    @veyselkutbay6776 2 роки тому

    ALLAH razı olsun

  • @erolyaral5171
    @erolyaral5171 2 роки тому

    Bilgilerin için tşk ederim abim emeğine diline sağlık hepimiz için inşallah güzel hasat dönemi olur özelikle benim için 8 genç agaclarimda olan zeytinimi yağ cektirecegim seni dinleyerek yaptım iyi olur inşallah 🙏🙏🙏 iyi akşamlar abim

  • @fahricelik1974
    @fahricelik1974 2 роки тому

    Elinize emeğinize sağlık Yunusbey fabrikaların sıkım ücretleri sizin orda ne kadar bilmiyorum ama Erzin Dörtyol da çok yüksek bendaha toplayıp sıktırmadım ama üçgün önce sıktıran arkadaşlarla konuştum taneyi tartıp kg.1.50 ücret almışlar bende Döryol ÖTE yağ fabrikaların.aradım tane kg.1.50 laradan sıktıklarını söyledi yani bir ton zeytin tanesi sıkımına 1500 lira alıyorlar cok yüksek
    Kırıkanı aradım oradaki fabrikalar çıkan yağın %7sini alıyorlar bu normal

  • @nerminkarakamis609
    @nerminkarakamis609 2 роки тому

    Yağ almak için size nasıl ulaşırız

  • @ersinogut8926
    @ersinogut8926 2 роки тому

    Agbi size nasil ulasabilirim birkac fotograf paylasmak istiyorum. Zeytinler dokuluyor siyah ve burusmus

  • @reserchforufo
    @reserchforufo 2 роки тому

    selamlar...bordo bulamacı zeytin sineğine etki eder mi ?

    •  2 роки тому +1

      Etmez. Bordo hasattan sonra kisa girerken ve kistan cikarken mantara yani halkali lekeye karsi koruma saglamak icin kullanilir.

    • @reserchforufo
      @reserchforufo 2 роки тому

      @ teşekkürler iyi çalışmalar...

  • @tuncaycnd4774
    @tuncaycnd4774 2 роки тому

    Merhaba bahçemde 1 tane zeytin ağacım var evde zeytinyağ çekebileceğim ufak el makineleri nerden bulabilirim

  • @muratknal6007
    @muratknal6007 2 роки тому

    Hatay İskenderun için de Kasım başı ortası hasat düşünüyoruz?yağmur ve rüzgardan dökülebiliyor.gecen sene Kasım 10 20 arası yaptık...

    •  2 роки тому

      Fazla geciktirip dokmeye gerek yok zaten kardeşim. Toplama uygunluguna yani cakirdan sonraki donemde tarak calismaya baslayabilir. İskenderun a selamlar..

    • @muratknal6007
      @muratknal6007 2 роки тому

      @ ve aleykümselam 🖐️

  • @ayhankara4609
    @ayhankara4609 2 роки тому +1

    Dip zeytinlerini bu zamana kadar hiç ayırmadım, hepsini birlikte yağ çektirdim. Sayende birşeyler daha öğrendik yunus abi. Bundan sonra ayrı toplayacağım inş. Bir de asit meselesinin çoğunluğu dediğin gibi yağ fabrikasındaki bulaşıktan oluyo. Ne kadar dikkat etsek de bulaşıyo bir şekilde. Bu yıl da geçen yıl gibi afrinden türkiyeye yüklü tonajda zeytin yağı gelebileceği fısıltıları yayılmaya başladı. İmkanı olan krom tanka koysun şubat mart gibi 150 /lt ye elini öpene satar. Cümleten hasatımız bereketli olsun. Allah herkesin gönlüne göre versin.

    • @zehraakkoyu6517
      @zehraakkoyu6517 2 роки тому

      Maşallah Allah bereket versin inşallah güzel bilgiler öğrendik hayırlı cumalar

  • @kuttusisaglam9822
    @kuttusisaglam9822 2 роки тому

    Ve aleyküm selam kardeşim

  • @huseyinyenikan6687
    @huseyinyenikan6687 2 роки тому

    hocam sistematik ilaç ne hangisi isimlri neler sistemat,k olmayanlar ne

    •  2 роки тому +1

      İlacin etken maddesini internetten araştırarak sistemik olup olmadigi kolayca ogrenilebilir. Genelde 14 gun ve fazla kalinti gunu olan ilaclar sistemik ilaclara giriyor. Kontak ilaclar 3 gun kalinti birakanlar.

    • @huseyinyenikan6687
      @huseyinyenikan6687 2 роки тому

      @ sağol patron

  • @neslihan7240
    @neslihan7240 2 роки тому

    İzmir’de yaşıyorum. Maalesef burada da yağmur yağdığı yok. Zeytin yağı yapmak için tam kararmadan toplanıyor mu?

    • @ado7891
      @ado7891 2 роки тому

      İxmir in neresi benim yerim bayındır da yaglık için en uygun zaman İxmir bölgesi için Kasım aralık tir yağmur görmesi ve soğuk yemesi gerekir

    • @muratknal6007
      @muratknal6007 2 роки тому

      @@ado7891 ama o zamana kadar rüzgar ve yağmurdan dökülüyor?

    • @neslihan7240
      @neslihan7240 2 роки тому

      @@ado7891 Bornova’dayım

    • @ado7891
      @ado7891 2 роки тому

      @@neslihan7240 çok zeytin yoksa ağacı yanı yağ için Aralık da topla ben bu yil kasim sonu gıbı topluycam

    • @neslihan7240
      @neslihan7240 2 роки тому

      @@ado7891 5 tane var• geçen yıl geç topladım ve ilk defa zeytin yağı çıkardım. Geçen yıl sallana sallana toplamıştım ve maalesef çuval ve torba içinde biriktirdiğim için zeytinlerde küflenme oldu. Bu yıl inşaAllah daha dikkatli toplayacağım

  • @serk5198
    @serk5198 2 роки тому

    Abi şuanda Adana'daki yağ fabrikaları litresini kaç liradan alıyorlar bilginiz var mı?

    •  2 роки тому

      65-68 civarında kardeşim.

  • @mehmetcetin042
    @mehmetcetin042 2 роки тому

    Tsk

  • @talhacantekin994
    @talhacantekin994 2 роки тому

    Aydın Atça oturuyorum ne zeytin sineği ne yan kurdu yok göremiyorum sulamada yapmıyorum bizim bu bölgelerde yok mu yardımcı olur musunuz

    •  2 роки тому +1

      Zeytin sineği genelde iri ve yagli zeytinlere zarar veriyor kardeşim. Sulama yapilmayan bahcelerde taneler ufak ve etsiz oldugu icin sinek cok az zarar veriyor.

    • @talhacantekin994
      @talhacantekin994 2 роки тому

      @ çok çok teşekkür ederim sağol

  • @Dr.Yusuf_E
    @Dr.Yusuf_E 2 роки тому

    Abi bu hasat zamanı benim kafamı kurcalıyor. Benim zeytinlerde buruşma var şu an. Yağa çevirmek istiyorum. Buruşukken toplayabilir miyim? Kasımın başında toplamak istiyorum. O zamana kadar buruşukluk geçer mi?

    •  2 роки тому +1

      Kardeşim kafanin karismasi gayet normal. Sulama yapilmayan bahcelerde yag gelisimi düşük oluyor çünkü et gelişimi olmuyor ve burusuyor. Bu donemlerde yagan yagmurlarla birlikte olabildigince suyu tanelere cekiyor. Taneler sisti hadi toplayalim dendiginde 7-8 kg dan yağ çıkıyor. Boyle bahcelerde yağmurdan veya tanelerin su cekmesinden hemen sonra hasattan kacinilmali bir miktar ağacın suyunu cekmesi beklenmelidir.

    • @mustafaozgen3137
      @mustafaozgen3137 2 роки тому

      Zeytin buruştuğuna göre demekki meyve büyümesi yani etlenme devam ediyor. Hemen sulasanız iyi olur.

  • @yasarkoc5987
    @yasarkoc5987 Рік тому

    Ve aleyküm selam

  • @adnanyurtdas625
    @adnanyurtdas625 2 роки тому

    Suyunu alıp şişnce sofralık olarak satmak daha iyi olur

  • @omerbozan9725
    @omerbozan9725 2 роки тому

    VE ALEYKUMES SELAM VE RAHMETULLAH

  • @xadmi
    @xadmi 2 роки тому

    Çiğ zeytin gönderiyor musunuz benim gibi amatör salamuracılar için? Ankara'da yok bulamıyoruz. Pazarda satılanlar kalitesiz.

    •  2 роки тому +1

      Maalesef kardeşim boyle bir hizmetimiz yok.

  • @serkan.bostan
    @serkan.bostan 2 роки тому

    Tortu konusunu araştırmanı öneririm. Tortunun alınması gerekir. Yoksa zeytinyagini bozar. Tortu aslında zeytinin süzügeçten geçen taneçikler. Bunlar zamanla fermante olup zeytinyagini bozar. Büyük işletmeler filtreleyip depoluyorlar.

    •  2 роки тому

      Piyasada filtresiz yağlar daha cok ragbet görüyor. Bu tamamen tuketicinin zevkiyle alakalı bir durum. Evet bahsettiğiniz gibi filtreliye gore daha hizli tuketilmesi gerekiyor ama yine de dogru kosullar sağlandığında 1 seneye kadar rahatca tüketilebiliyor.

  • @muratknal6007
    @muratknal6007 2 роки тому

    Ne zaman hasat yapmayı düşünüyorsunuz?

    •  2 роки тому

      Cakirdan sonra.

    • @muratknal6007
      @muratknal6007 2 роки тому

      @ çakır tam olarak ne demek?zeytinlerin siyahlasmaya başlaması mı?

    • @muammersoganc4967
      @muammersoganc4967 4 місяці тому

      ​@@muratknal6007 "çakır" siyahlaşmaya başlamış zeytine denir. Siyahlaşma oranı agaçtaki mahsul geneli ve tane yüzeyi olarak yarıyı geçtiyse de "çakırdan sonra" dediği zaman oluyor diye anladım ben.

  • @mahmutsahin1292
    @mahmutsahin1292 2 роки тому

    Abi mrb zeytin ağacı ortalama kaç kilo verir

    •  2 роки тому +1

      Fidandan itibaren iskeleti iyi oluşturulmuş bir agac tam verime ortalama 15 yaşlarında geliyor ve min 50-60 kg agac basi urun verebiliyor. Tabi dedigim gibi bu alt limit bakima gore yuzleri gecebilir.

  • @serkan.bostan
    @serkan.bostan 2 роки тому +1

    Yağ oranı zamanla artar.. Araştırmalar var.

    • @Fatihoca
      @Fatihoca 2 роки тому

      Ama yağda kalite düşer..

    • @Fatihoca
      @Fatihoca 2 роки тому +1

      Slm. Yararlı bilgiler için teşekkürler Yunus kardeşim. Buca, İzmir civar köylerde yılbaşına kadar bekleyen üreticiler var. Sorduğumuzda daha çok yağ elde ettiklerini söylüyorlar. Genelde ben Kasım in ilk haftasında,7-8-9 Kasım gibi toplatirdim. Geçen yıl köylüye uydum ve epeyce geç hasat ettik. Çıkan yağ sapsarı geldi. Bizzat da fabrika/gülcü de başında bulundum. Fabrika hakkını bile para olarak verdim. Yağın asit oranı:0,4 dediler. Fakat geçen yılın o yemyeşil yağından ve tadından eser yok! Acaba diyorum, değirmende katakulli işler mi oluyor? Ne dersin.
      Esenlik üzere kal.

    •  2 роки тому +1

      Fatih bey çok guzel bir noktaya deginmissiniz. Ve aslinda uygulamali olarak da tecrube etmissiniz. Gec hasatta yagin kalitesi gerçekten düşüyor. Erken hasat dedigimiz zeytinlerin yesilken toplandigi durumlarda yagin rengi bulanik ve koyu yeşildir. Bunun sebebi icerisindeki polifenollerin yüksek olmasidir. Hasat geciktikce polifenol değeri düşer ve en sonunda daha az fayda saglayan yaglar elimizde kalir. Bizim amacimiz cok yag almaktan ziyade faydali yag uretmek ve satmaktir. Zaten siyahlanmanin baslamasiyla yag uretimi sona gelmistir. Kışın soguyla agacin suyu cekilir sadece. Danedeki su oraninin azalmasi yagin artacagi anlamina gelmez. Yag bugune kadar olacagini olmustur. Gerisi su trafigi. Saygılar selamlar.

    • @enginkale7720
      @enginkale7720 2 роки тому +1

      @ Verdiğiniz bilgiler çok faydalı çiftçi için bunun yanında söylediklerinize katkı olarak; İtalya'da (dünyada en kaliteli yağ çıkaranlar olarak kabul edilir) kaliteli yağ iddiasında olanlar zeytinler neredeyse kırma yapılacak zamanda yemyeşilken hasat ediyorlar. Dediğiniz gibi bulanık koyu yeşil yağ çıkıyor ama asiditesi de 0,1-0,2 oluyor neredeyse. Erken hasat yapıp tonajdan kaybetseler de kaliteli yağ çıktığı için fiyatını ona göre koyup oradan kazanıyorlar. Ayrıca içinde Allah korkusu olan birisi olduğunuz için kul hakkı gözettiğiniz için insanların sizi örnek alarak davranmasını dilerim...

  • @yasarkoc5987
    @yasarkoc5987 Рік тому

    Gene tarih söylemedin... Bu bizim olayı daha iyi anlamamızı sağlıyor

  • @fevziyagan7405
    @fevziyagan7405 2 роки тому +1

    Herkes farkli birşeyler anlatıyor,o kadar yağlık zeytini kasalarla fabrikaya götürerek, nasıl baş edebilrsiniz,doğru olan nedir olamayacak şeyleri anlatiyorsunuz, hiç kimse buna uymaz ,bari olabilecek şeyi anlatın.

    • @dursunozturk8770
      @dursunozturk8770 2 роки тому

      Yunus Bey doğruyu anlatmış.
      Zeytin kasalarla taşınır. Biz tonlarca zeytini yıllardır kasalarla taşıyoruz.
      Zeytinleri çuvala koyup bekleterek bir yıllık emeğinizi bir hafta on gün içinde kalitesiz mala dönüştürüyorsunuz.
      İspanya, İtalya, Yunanistan, ve Türkiye'deki bilinçli üreticiler bunu başarıyor, siz de başarırsınız.

  • @ottomanottoman7087
    @ottomanottoman7087 2 роки тому

    Yumurtalıkta 22 si gibi başlayacaz yunus abi şuan toplayanlar geçen hafta yağan yağmur sonrası düşük yağ verimi alıyor

    •  2 роки тому

      Sulanmayan bahcelerde su stresi fazla oluyor. İlk yagmurla birlikte daneleri su ile dolduruyor. Tabiri caizse su stokluyor. Bu durumda bir miktar suyunu cekmesi beklenmelidir.

  • @doganates930
    @doganates930 2 роки тому

    Kolay gelsin Abi 2 gün önce denem amaçlı çektirdik 7 kg bir verdi bıraktık toplamayı

    • @melihoz7985
      @melihoz7985 2 роки тому

      Hangi cins zeytin ve hangi bölge

    • @muratknal6007
      @muratknal6007 2 роки тому

      Yer nerede

    •  2 роки тому

      Ozellikle sulanmayan bahcelerde yagmurunda yagmasiyla birlikte su oranlari artti. Agacin suyu cekmesi ve meyvelerin cakir donemine gelmesi beklenmeli.

    • @muratknal6007
      @muratknal6007 2 роки тому

      @ çakır dönemi tam olarak ne demek ve ne zaman oluyor?ilginize teşekkür ederim

    •  2 роки тому

      Cakir dedigim donem mor siyah nokta olustugu donem. Yeşil- sari -cakir- tamamen morarma ve siyahlasma sureclerinde cakir ve mor arası yaglik toplaniyor.

  • @kubradlr9727
    @kubradlr9727 2 роки тому +1

    Kiromlarda hiç olmaz çabuk kokuyor

    • @kubradlr9727
      @kubradlr9727 4 місяці тому

      Evet

    • @kubradlr9727
      @kubradlr9727 4 місяці тому

      Krom .ve çelik kaplar kadar zararlı kap yoktur

  • @ezginkul1554
    @ezginkul1554 Рік тому

    Abi ben engelliyim bana beş kilo zeytin yağı verirmisin