Vaste groepen van Aalst Carnaval - mini-documentaire door Erfgoedcel Denderland
Вставка
- Опубліковано 31 січ 2025
- Jaarlijks lokt de zondagsstoet tot 100.000 kijklustigen naar Aalst Carnaval. De typische satire en spot van de carnavalsverenigingen blijven tot de verbeelding spreken. De ‘losse groepen’ vormen met ludieke en actuele thema’s het peper en zout van de stoet, terwijl de ‘vaste groepen’ meer inzetten op pracht en praal.
AKV Possensje is één van die vaste groepen. Dertig jaar geleden begonnen zij in de categorie ‘kleine groep’, om nadien door te groeien naar een ‘middelgrote groep’ en tenslotte een ‘grote groep’ te worden. Deze categorieën hebben weinig te maken met het aantal leden, maar zijn een indeling volgens de lengte van de wagens die gebouwd worden. Zo mag een ‘grote groep’ tot 50 meter praalwagen bouwen.
Dat Possensje inmiddels een vaste waarde geworden is bij de grote groepen bewijst de prijzenkast: al tien jaar op rij belandt de groep op het podium en reeds vijf keer konden ze de eerste prijs binnenhalen.
Bovenal is zo’n carnavalsvereniging een hechte vriendengroep die veel plezier beleeft. Om het nodige budget te verzamelen organiseren ze verschillende activiteiten, zoals een eetfestijn en in het geval van Possensje ook een voetbaltoernooi en een ‘pillampenfuif’.
Het echte voorbereidingswerk begint met een goed idee voor een origineel carnavalsthema. Op basis van dat idee wordt een verhaal uitgeschreven, waarna een visuele voorstelling op basis van schetsen wordt gemaakt. Om de wagens op te bouwen start men met een platte kar, waarop een constructie gelast wordt die de figuren in piepschuim kan dragen. Veel aandacht gaat ook naar de technische kant van de praalwagen: er moet verlichting voorzien worden en soms ook bewegende onderdelen. Tenslotte moet de hele wagen piekfijn afgewerkt en geschilderd worden.
Ook de kostuums vormen een belangrijk onderdeel van de uitwerking van het thema. Na een eerste brainstorm met de leden van de vereniging wordt een proefkostuum gemaakt. Nadien gaan vooral de vrouwelijke leden aan de slag om de kostuums te maken.
Een praalwagen en een kostuum zijn echter niet voldoende voor de uitwerking van het thema: er hoort ook een eigen carnavalsliedje en een passende choreografie bij.
Tijdens de stoet komt alles samen: de carnavalsvereniging gaat met muziek, dans, kostuums en praalwagen de straat op en geniet van de grote publieke belangstelling. Een moment om kippenvel van te krijgen.