***ERATĂ*** 33:05 trebuia să adaug Dividendele brute (taxate) de 2613$ și Dividendele Netaxate de 242$ pentru un total de 13.060 RON. Deși am verificat articolul de mai multe ori, mi-a scăpat acest aspect și îmi pare rău! Aveți și ghidul de la ANAF: static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/Instructiuni_DU_2023.pdf Și mențiunile oficiale ale celor de la Tradeviile: public.tradeville.ro/Documents/home/FAQ_fisa_portofoliu.pdf
Multumesc pentru munca depusa si informatiile de foarte mare ajutor! Ar trebui sa va treaca pe statul de plata cei de la ANAF ca le faceti o parte din treaba de a informa si ghida oamenii.
Nu știu cum de nu eram subscribed până acum. Mulțumesc mult pentru tot ce faci! Ai reușit să mă înveți ceva ce ai mei nu au reușit niciodată: să dezvolt un obicei pentru investiții și să mă informez financiar. Apreciez foarte mult că mi-ai răspuns pe Facebook acum un an și ceva când am început. Te rog să continui cu ce faci, deoarece aduci un bine la foarte mulți români. Zi faină îți doresc!
Multumesc pentru explicatii! In fiecare an ma documentez din mai multe surse in legatura cu completarea acestei declaratii, dar de fiecare data mi se pare ca tu reusesti sa explici in modul cel mai clar ce avem de facut.
La min 33:00 as avea cateva intrebari: 1. La venitul brut punem suma care a intrat in contul brokerului dupa ce acesta ne-a scazut impozitul de 10% (presupunand ca face asta) sau dividendele brute inainte ca brokerul sa sustraga acel impozit? De ex: Am primit dividende de la coca cola in valoare de 90 lei de la broker, dar acesta inainte a scazut 10 lei (10% impozit pe venit, dividend total ar veni 100 lei), in declaratie ce se trece la brut? 2. Daca luam cazul de mai sus, dar adaugam o companie ca BTI (cu aceeasi suma totala de 100 lei) de la care brokerul nu sustrage acel impozit, nu am inteles cum se schimba ecuatia. Impozitul pe venit datorat in Ro, ar fi 8 lei, iar impozitul pe venit platit in strainatate ar fi 10 lei (10% de la coca cola)?
1. suma brută, recte 100 RON pe exemplu tău. 2. dacă primești 100 de lei de la BTI, ai impozit 0 oprit, treci 0 la impozit plătit în străinătate, plătești 8 lei la ANAF (8%)
La 31:49 , pe codul 36 ai capital gains. Prima întrebare, de ce ai transformat în Ron și la ce iti folosește suma respectiva în cadrul D212? Nu apare nimic în comentariu sau text legat de regimul acestora în cadrul D212 (poate mi-a scapat). A doua întrebare legat de codul 36, fiind un câștig de capital, chiar și impozitat de US, nu ar trebui sa iti diminueze pierderea raportata de 1875,34 lei? Adică în D212 sa treci -1875,34 + 117,14 = pierdere de 1758,20 lei -> 1758 Ron în D212 la pierderi.
n-am avut un motiv anume, acel cod 36 e inclus la mine în cod 06 (dividende) și a fost impozitat. dacă nu era impozitat cu 10%, da, aș fi făcut cum ai descris, îi treceam drept câștig din acțiuni și îmi diminuam acea pierdere de 1875 RON.
Pentru REIT nu prea am inteles cum se calculeaza. Daca as avea la XTB actiuni la un REIT (plus formularul W-8BEN) si primesc doar dividende in valoare de 1000 dolari intr-un an (fara capital gain) ar trebui sa declar diferit fata de actiuni de ex Nvidia? Multumesc de info pana acum.
XTB nu îți dă, din ce știu, defalcat precum IBKR acel 1042-S (cu return of capital, capital gains etc. la REITs), așa că declari și pentru REIT-uri cum declari pentru orice companie obișnuită.
la min 16:30, pt plata CASS nu se considera daca venitul brut depaseste pragul? Vad ca la tine consideri venitul brut minus impozitul de 10% pe venitul brut
@@Dividendeblog min 13:41 sa inteleg ca dpdv al CASS-ului(calcul prag) e diferenta intre brokerul rezident(se ia in considerare profit-impozit) si nerezident(se ia in considerare profit-pierdere fara sa mai scad si impozitul din profit-pierdere)? Merci
@@ffrakturada, ai dreptate, tranzacția a fost anunțată în 2022, dar s-a realizat efectiv în 2023, eu am vândut înainte de termen în 2022. da, cum nu cred că ai o altă dată la dispoziție, calculează folosind cursul din ziua merge-ului, aș zice.
am tratat în exemplele prezentate. dacă te referi la completarea declarației în sine cu un caz ipotetic de CASS, da, poate fi un exercițiu benefic, dar n-am fost în situația asta. o să iau în calcul la anul, dacă nu uit, să arăt câteva exemple strict pe DU. eu o completez mereu fix cu exemplul și cifrele mele că exemple ipotetice sunt peste tot pe YT, dar ms pt sugestie.
In primul rand, multumesc pentru munca depusa si informartii! Intrebare legata de o neclaritate: la suma bruta primita din dividende, nu ar fi trebuit adunati cei 11.952,65 lei (2613$) + 1.107 lei (242.1$) din care sa ramana acei 89 lei de plata? Am vazut ca ai completat doar 12.158 Lei reprezentand echivalentul celor 2.613$ + ceva capital gains din REITs.
mda, ai dreptate, am uitat să includ ȘI dividendele alea, deși am verificat articolul de mai multe ori. sper însă că ideea din spate e clară: adunăm toate dividendele și plătim strict pentru partea unde nu s-a reținut impozit (cei 89 de RON pentru cei 242.1$ de la BTI/UL/PM, în cazul meu)
Cat de util! Multumesc mult pentru tot efortul depus pentru realizarea acestor resurse! As avea doua intrebari: 1) Legat de tara care trebuie declarata. Folosesc Etoro si am primit dividende trecute in raportul de dividende ca dividende din CFD-uri (desi sunt de la ETF-ul SPY). Conform informatiilor din clip, trebuie sa declar tara brokerului. Nu sunt sigur daca este Cipru sau Irlanda, iar apoi, cum pot stii daca exista un tratat de dubla impunere? (Conform statementului, au fost impozitate la sursa 10%) 2) Statementul pt dividende are 2 coloane, una reprezentand dividendele net primite si a doua suma impozit cu retinere la sursa. Pentru declarare, va trebui sa insumez cele doua coloane pentru a obtine venitul brut din dividende?
salut, cu plăcere. 1. SPY nu se poate cumpără în Europa (nu e UCITS). ce vinde Etoro e CFD, se trece cipru. mă îndoiesc foarte tare că ei aplică tratatul de evitare a dublei impuneri, așa că vei mai avea de plată și 8% la ANAF. 2. dacă e cum descrii, da, așa ajungi la suma brută (nu folosesc etoro)
Multumesc! Scuze daca sunt pedant, dar cei 8% datorati ANAF pt dividende Cipru se calculeaza din dividendul brut sau cel net (brut - impozit retiunut la sursa)
Mulțumiri pentru video, mi-a fost de mare ajutor. După ce am depus cu succes declarația unică, unde/cum pot plăti de la distanță? E primul an in care declar/plătesc și nu mă aflu în țară. Cele bune, Aurelian
Foarte clar explicat, chiar am priceput tot deși matematica nu este punctul meu forte! Acum îmi vine ușor să plătesc taxele pentru cei 567 000 $ din portofoliul meu, pe care i-am făcut urmând sfaturile unor youtuberi români, cu randamente de 143% sau... la ‰ , nu mai știu exact.
Buna ziua Inteleg din inregistrare ca se compenseaza pierderile cu castigurile, dar citind legislatia ar parea ca din 2023 nu se mai poate face acest lucru deloc.
Salut! E pentru prima cand completez declaratia unica si am cateva intrebari. In 2023 am realizat profit din dividende (de la 4 companii, printre care BTI si un REIT care se pare ca mi-a oferit long term capital gains). Din ce am inteles din video si raspunsurile la comentarii: in campul 1 din declaratia unica ``venitul brut`` ar trebui sa mentionez suma ce apare la codul 06 in 1042-S + dividendele oferite de BTI, iar in campul 10 ``diferenta de impozit de plata`` ar trebui sa fie 0.08*dividendeBTI. Am inteles bine? Alta intrebare pe care o am, este cum exact s-a ajuns la suma ce apare la codul 06? Dividende brute - capital gains - dividende bti? in cazul in care fac acest calcul raman cu o diferenta de 6 centi. E posibil sa fie aproximata suma (gross income) din 1042-S?
1. da 2. pare că IBKR a inclus în acele dividende de la code 06 și ce apărea înainte la capital gains pt REITs (code 36), deci la code 06 ai dividende brute care se taxează în US (deci fără ADR-uri ca BTI) + capital gains ce înainte apărea la code 36. da, se aproximează suma ce apare la gross income, așa că pot fi diferențe mici de câțiva cenți între formular și ce apare în raporte la IBKR.
Deci eu am acțiuni doar din SUA care respectă tratataul de dubla impozitare, îmi arată când primesc dividendele în jur de (15$/luna) ca deja s-a reținut la sursă 10%, ar trebui să mai declar la ANAF această sumă care este destul de mică ,chiar mi se pare complicat:)
@@Dividendeblog e suficenta declaratia unica din mai pentru dividendele din SUA? sunt la inceput si am gasit ceva legat de declararea dividendelor incasate LUNAR ...
Pentru dividende e si un 52...am primit doua 1042-S-uri, unul cu cod 52, altul cu 6. Dintr-o sumara citite a descrierii...nu imi e clara diferenta; important e ca le-a taxat pe ambele cu 10% si nu mai e extra bataie de cap. De ce defalcarea asta pentru un singur stock in tot portofoliul? Beats me...
@@Dividendeblog Sigur, QCOM. Am lucrat la ei, si am putut cunpara la un moment dat la pret preferential (nu mai stiu cat sub pretul mediei ultimelor 6 luni). Trans din salar lunar, etc. In capul meu, erau dividende reinvestite automat si nu aveam ce plati pe ele nimic...ei bine, surpriza...setarea default a atformei nu se aplica la mine. Nu e mare lucru, m-a speriat cand am realizat: "Oh, stai! Am obligatii ficale!" - la 6 luni dupa purchase initial, am schimbat locul de munca.
Eu nu inteleg o chestie, de ce la pct 8, unde declari ce ai platit in strainatate nu se declara asa : divinnde brute totale - ADR-uri = suma pe care s-a retinut impozit in strainatate ce trebuie declarat( mai pe scurt suma din 1042S) In cazul meu aceasta suma este mai mica decat impozitul datorat in romania pct 7= dividente totale *0.08% pct8= (dividende totale - div adr neimpozabile)*0.08% De ce pct 8 trebuie sa fie egal cu pct 9 credit fiscal? Multumesc !
salut, in primul rand, foarte util videoclipul ca si cele din anii trecuti de altfel, felicitari! am insa o intrebare, in dividents report(ibkr) am la o actiune pe langa ordinary divident(taxat), revenue type " Qualified - Other Interest from RIC or REIT " (nu a fost taxat), acesta pare ca apare si in 1042-s cu codul "01", ai idee cum as putea sa il tratez? Multumesc!
Buna, mi-am infiintat PFA luna aceasta si in ultimul model de Declaratie unica nu am voie sa adaug la data de infiintare anul 2024, se poate completa doar cu 2023, insa nu ar fi corect...
am verificat acum și merge. vezi să nu cumva să completezi secțiunea aferentă veniturilor din 2023. dacă te duci la estimarea pentru 2024 (secțiunea II.1.1), merge să pui 2024
salut pot incerca o optimizare fiscala la portofoliu de pe interactive broker? adica sa vand niste actuni din US la care sunt pe pierdere si apoi sa le cumpar din nou ,practic sa marchez o pierdere ? daca Da ,e un interval de timp in care sa astept pana sa cumpar? multumesc
@Dividendeblog Poate imi scapa mie ceva, insa, daca se tine cont de codul ISIN si tara instrumentului, de ce in declaratia unica nu ai selectat UK pentru a plati cei 8% pentru dividendele din UK(BTI, UL)? Le-ai pus la gramada cu cele din US la impozit facand acel artificiu de calcul ca sa iasa cei 89 RON de platit. Multumesc!
BTI și UL sunt ADR-uri (American Depositary Receipts), se declară din US. entitățile din spatele lor, BATS și ULVR sunt din UK, alea se declară de acolo.
Îți mulțumim petru tot ceea ce faci pentru noi! Este posibil să ne spui care sunt diferențele pentru 2024? Astfel am putea gestiona mai bine intrarile și ieșirile, dacă nu mai se aplică regulile din 2023?
nu cred că înțeleg exact la ce te referi. Mai avem 9 luni și ceva din 2024, timp berechet pentru încă 1000 de schimbări fiscale, n-am cum să îți spun de acum ce și cum.
Multumesc, oferiti o acoperire excelenta a subiectului 💯 Am o neclaritate: eu rezident fiscal in Romania, broker in US, dividende de la o companie germana; mi s-a retinut ~26% impozit la sursa; inseamna automat ca nu s-a aplicat acordul pentru evitarea dublei impuneri si ca sunt dator cu 8% pe dividende si la ANAF?
Salut. Avand in vedere ca FX-ul din 6 aprilie, este valabil pentru data de 7 aprilie. Nu cumva tb folosit cursul din 5 aprilie care este valabil pt 6 Aprilie ?
nu îmi bat capul cu așa ceva, cred că supraanalizezi. se folosește cursul din ziua tranzacției, așa e menționat în lege (în situația în care legea e interpretabilă, se merge pe bună credință, într-un fel) => google.com -> curs valutar X data Y și gata
Multumesc mult pentru ceea ce faci. Majoritatea asteapta solutii, dar nu contribuie cu nimic la ele, din pacate. La mine apare o dileala. Am avut anul trecut ADR-uri pe PBR (Petroleo Brasiliero). Intr-adevar ele sunt domiciliate in SUA si ISIN-ul incepe (in mod firesc) cu US. Problema apare in raportul de dividende de la IBKR unde dividendele de la PBR sunt declarate venituri din Brazilia. Cam ciudat, dar exact asa stau lucrurile. Ar mai fi cateva detalii: declararea dobanzilor platite de IBKR la imprumutul de actiuni sau la cash-ul din cont. De asemenea, sunt cateva dispozitii tranzitorii care permit compensarea totala a pierderilor din 2023, dar o compensare partiala a pierderilor viitoare in limita a 70% din castiguri, plus modificari ale perioadei de compensare a pierderilor de la 7 la 5 ani (art. 119 modificat prin OUG 115/2023), cu observatia ca aceste modificari intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2024.
în teorie, totul e corect. veniturile vin din Brazilia, dar ele trec prin banca ce deține ADR-ul. La ADR-uri poți ignora lucruri de acest gen, așa la mine la BTI și UL apare Great Britain, dar nu există țara GB, există UK (regatul unit ce include și Irlanda de nord) dobânzile plătite de IBKR se declară din Ungaria/Irlanda, depinde la care din ele ai cont și se taxează cu 10%, dacă asta mă întrebi. nu am precizat pt că este un caz foarte rar. mulțumesc pentru completare, auzisem de proiectul/discuția asta, dar nu știam dacă e implementată. păcat. mă voi asigura că menționez la anul aspectul ăsta, mulțumesc încă o dată.
@@Dividendeblog Problema e ca dividendele nu au fost impozitate in Brazilia (doar au retinut niste taxe care au probabil legatura cu gestionarea ADR-urilor - in jur de 1%) si nici nu avem tratat de evitare a dublei impuneri incheiat cu ei (sunt o tara mai ciudata Camera Deputatilor a aprobat impozitarea dividendelor strainilor, dar Senatul e camera decizionala si aia nu sunt de acord, asa ca nu se impoziteaza dividendele😃). Dobanzile la sold au fost acordate de IBKR incepand din 2023 (la cash-ul care depaseste 10.000 USD.) Si eu multumesc mult! Bafta!👍
@@dinu8373 da, dar chiar dacă dividendele au fost impozitate sau nu în Brazilia, cum nu avem tratat cu ei, plătești efectiv 8% pe ce ți-a intrat în cont. interesantă completarea, ms frumos, utilă dacă pe viitor ajung să investesc pe acolo. nu sunt mulți oameni care țin 10k cash la broker, de aia am zis că e destul de rar cazul ăla și nu l-am menționat
@@Dividendeblog Ipoteza impozitului de 10% pe dobanda se aplica si celor care isi imprumuta actiunile catre shorteri la sumele pe care le primesc de la shorteri cu titlul de dobanda. Cat priveste cashul este consecinta faptului ca am inceput sa investesc in 1997-1998.
"(4) Pierderile nete anuale provenind din străinătate se reportează și se compensează de către contribuabil în limita a 70% din câștigurile nete anuale de aceeași natură și sursă, realizate în străinătate, pe fiecare țară, înregistrate în următorii 5 ani fiscali consecutivi." se calculeaza pe urmatorii 5 ani consecutivi. deci anul 2024 poti compensa 100% daca vrei, dar trebuie sa ai grija pe o perioada de 5 ani sa nu depasesti 70% din castiguri. cel putin asta e intelegerea mea.
Am o intrebare, costurile de la IBKR din documentul "Aggregated Costs and Charges" sunt incluse sau nu in "Realized Profit" ? Daca sunt incluse trebuiesc scazute banuiesc, desi cred ca ANAF se uita doar la ce scrie in "Realized Profit".
alea-s, în mare, taxele pe dividende. e o informare, poate fi ignorată. în Realized Profit se ține cont de comisionul pe care îl plătim atât la achiziție, cât și la vânzare, așa că nu mai trebuie să scazi tu nimic apoi. ce apare la realized profit e final, după toate comisioanele.
Si pentru castiguri din vanzare actiuni, care consideram tara in care s-a realizat venitul? Ne luam dupa isin sau tara bursei unde am vandut? De exemplu, compania Euronext are isin de Olanda dar e pe bursa din Franta.
Salut. Inteleg ca de fapt, aduni toate dividendele brute primite si platesti doar pentru cele pentru care nu ai platit deja in US (acele ADR-uri). Doar ca eu nu inteleg de ce, in cazul meu, consultand raportul anual de IBKR apare dividends - 422,64 si witholding tax 39,08, dar cand ma uit in Dividend Report am total dividends 415,47 (format din US - 393,91 si GB - 21,56) si witholding tax 39,19 doar pentru cele din US si 0 pentru cele din GB. Mai mult decat atat, cand ma uit ADR-urile mele (PM, BTI, UL, STOR) in Divident Report am 27,24. Deci, care e valoarea corecta pentru dividende totale si cat am platit in US si cat mai trebuie sa mai platesc la ANAF? :))
pentru că la code 06 (dividends) IBKR a inclus anul ăsta și Capital Gains de la REIT-uri (care era code 36 înainte). mai mult ca sigur de acolo vine diferența. BTI și UL sunt ADR. PM nu e ADR, e o companie ce are majoritatea veniturilor din afara US și e taxată diferit. STOR nu e ADR, e un REIT ce a fost achiziționat și delistat în 2023. vei plăti 8% impozit pe dividendele de la BTI + UL (ADR-uri ale unor companii din UK unde nu ți s-a reținut impozit) + PM + STOR (doar DACĂ ele nu au fost impozitate cu 10%, verifică în dividend report că ce și cum)
@@DividendeblogMersi pentru raspuns! Nu mi s-a retinut nici un impozit pentru BTI, UL,PM si STOR deci ar veni un 8% din cei 27,24$ calculati, dar cu privire la dividende brute totale si cat am platit deja ce sa declar? as pune varianta cu cifrele mai mari (cele din raportul anual) 422,64$ cu witholding tax 39,08$.
declari ce apare în 1042-S la code 06 la dividende + dividendele netaxate pt suma totală. apoi vezi cât vine 8% din suma asta totală. apoi ai cât ar trebui tu să plătești de fapt (cei 8% din 27,24) și completezi chestiile astea într-o manieră similară cum am completat eu în clip. (transformi toate sumele astea în RON folosind cursul mediu anual pt USD de anul trecut)
legat de cursul valutar venituri din actiuni obtinute prin brokeri straini - eu am gasit informatia in ghidul anaf ca se foloseste cursul mediu anual (art 21 din ghid) gresesc?
cursul mediu, am intrebat in scris la anaf. Cursul zilnic e instructiune pt brokeri romani. Intreaba anaf in scris, domnul din video isi da cu parerea, si e si cam iritabil😂
IBKR mi-a trimis un raport pe 2023 cu aprox 200 eur “castig din schimb valutar”. Contul la ei e in euro si castigul la schimb valutar a fost generat de cumparare-vanzare actiuni in USD. Ai idee daca se considera profit conform legislatiei RO?
Dacă nu am vândut acțiuni în 2023 și dividendele obținute nu ajung la limita minimă de 6 salarii minime brute pe economie mai trebuie să depun declarație unică la ANAF? Menționez că lucrez cu brokeri rezidenți în România. Mulțumesc!
Salut Pierderile se pot compensa anii următori daca am actiuni la un broker extern pt ca am auzit ca s-a dat lege ca nu se mai pot compensa Sau e valabila doar pt acțiuni la brokeri din România?
am explicat în clip cum se compensează pierderile. de anul viitor avem un procent de doar 70% din pierderi ce pot fi recuperate, dar nu îmi e clar, momentan, cum se aplică legea, mai trebuie să citesc.
Salut ! Faci o treaba excelenta pentru a ne informa pe noi toti. O intrebare: Sunt forte nou in ''investitii'' si as vrea sa am un fisier foarte bine structurat cu ce cumpar, ce voi vinde, etc., ceva asemanator cu fiserul tau din linkul catre protofoliul tau. Oare se poate folosi acel sheet fara restrictii? Sa pot beneficia de formulele acestuia fara sa mai caut altundeva cum se face? Multumesc. Astept un raspuns. Cu stima, Marius.
salut, merci frumos si felicitări că te-ai decis să investești. ai aici template: dividende.blog/intrebari-frecvente ia-l la tine și modifică-l cum vrei
Salutare, multumesc si eu pt video dar am dat peste o nelamurire la calculul meu. Mai exact la declararea profitului pt vanzarea actiuni (1singura firma) : Am un profit de 2500 lei care reiese din inmultirea profit usd cu valoarea dolarului la data vanzarii. Pe statement de la revolut profitul este 3000 lei. De unde diferenta? Pt ca revolut caluleaza si diferenta intre valoare in RON de la vanzare si valoarea in RON de la cumparare. Deci eu practic am mai castigat 500 lei din aprecierea dolarului fata de leu. Sa trec in declaratie 2500 sau 3000 lei?
hmm, cam ciudată situația. eu mai degrabă aș lua legătura cu ei să mă lămuresc ce și cum. forex-ul nu se declară că nu e activitate recurentă (cum nu declari nici când schimbi 100 EUR la o casă de schimb și faci "profit")
@@costyytsoc se prescrie în anumite condiții (dacă nu au luat legătura deloc cu tine). dacă îți trimit ceva, termenul se resetează. atenție că ANAF trimite în ultima clipă sesizările (fix înainte să se împlinească 5 ani).
@@Dividendeblog am sunat și la ei, din păcate nici doamna/domnișoara de acolo nu era foarte lămurita și nu mi-a lăsat de înțeles ca ar trebui sa includ și câștigul din cursul valutar, poate trebuia sa fi întrebat mai clar: cum calculez? diferența între sumele în dolari înmulțit cu cursul de la data tranzacției sau diferența între sume dar în lei?
@@costyytsoc eu calculez mereu diferența în moneda în care am tranzacționat (recte USD, în cazul meu), apoi folosesc cursul din ziua vânzării pentru a transforma profitul în RON. cum ți-am zis, forex-ul nu se declară, nu e activitate recurentă (e ca și cum depui 10 lei, cumperi 2 EUR, apoi peste un an transformi cei 2 EUR în 15 lei, e fix ca la o casă de schimb valutar, nu se declară așa ceva)
Salut. Ai mentionat la impozitul pe profit, cont la broker in strainate, ca pierderile (aferente veniturilor din 2023) le putem folosi pentru urmatorii 7 ani pentru aceeasi categorie de venit si tara. Ai idee daca aceeasi logica se poate aplica si la anul sau anii precedenti? Exemplu: Daca am uitat sa fac declaratia unica pe 2023 (aferent veniturilor din 2022) si acolo as iesi cu ceva castiguri, pot folosi pierderile din anul 2024 (aferent veniturilor din 2023) sau chiar din anii urmatori pentru a anula (o parte din) acele castiguri? Multumesc anticipat
salut, nu. pierderile se folosesc așa cum am menționat: pentru următorii ani. nu poți să folosești pierderea din 2023 pentru câștigul din 2022. poți folosi pierderea din 2023 pentru câștigurile din 2024-2030
@@Dividendeblog multumest pt raspuns. deci inteleg ca se aplica doar la pierderi, nu si la castiguri. Adica pentru castiguri nete, raportam si platim impozitul pe loc (anul in curs) Cat despre situatia in care raportam pierderi, ma astept ca in declaratia unica viitoare (venituri din 2024) sa completam aceste pierderi (din venituri 2023) la sectiunea - "5.Pierderi fiscale/nete anuale reportate din anii precedenti". E intelegerea corecta?
Salut, am cateva intrebari usor stupide:)) 1. Am primit actiuni gratis (Heineken) pe T212 in valoare de 6euro in 2022 si de 8 euro in 2023 doar asta trebuie sa declar si sa platesc impozit in declaratia unica nu si ce I 10 euro (depozitul facut pentru a primii actiunile gratuite de mai sus). 2. Tratatul de evitare a dublei impozitari W-8Ben se aplica doar in cazul dividendelor? Daca eu doar am vandut actiuni Heinekein cu ISIN in NL trebuie sa platesc 10% la ANAF sau trebuie sa platesc impozit si in Olanda si in Romania? 3. Daca am primit actiuni gratis in data de 05.05.2022 in valoare de 6euro si alte actiuni gratis in valoare de 8 euro in data de 02.04.2023 iar in data de 01.05.2023 le-am vandut, cum trebuie luat cursul valutar euro-ron, pentru fiecare zi in parte? Din ce-am inteles doar cand am vandut ma intereseaza curs euro-ron?
nicio întrebare nu e stupidă. 1. am menționat în clip care sunt evenimentele taxabile cele mai comune: vânzarea acțiunilor și primirea dividendelor. ai primit acțiuni gratuite, dar le-ai și vândut? dacă nu, nu ai ce declara. le declari strict atunci când vinzi, iar tot ce iei va fi tratat drept profit (pentru că ai "cost" de achiziție 0, fiind primite gratuit). strict a depune bani în cont nu intră la niciuna din cele amintite anterior, nu ai ce declara. 2. evitarea dublei impuneri se aplică la multe lucruri, dar strict pt investiții, se aplică la dividende. impozitul pe profit se plătește doar în țara unde ai rezidența fiscală, atât, conform codului fiscal din țara respectivă. 3. ai înțeles bine, se ia cursul din ziua vânzării.
@@Dividendeblog cam da dar îmi era să nu mă cerți cum i-ai certat pe unii în comentarii ( bine pe răspunderea lor...eu ce l puțin am stat să mă documentez înainte să te întreb și am vrut o confirmare la ce-am urmărit până acum:)) ), apreciez👍🏻.
@@low335 cert doar oamenii care nu depun un minim efort să se documenteze și vor totul pe tavă. oamenii care au impresia că timpul lor e mai valoros decât al meu
Daca am la IBKR , XEON care e din Luxemburg, ar trebui doar sa declar cand vand ca am realizat venitul din Luxemburg, si sa platesc 10% din profit daca e sub 6 salarii minime pe anul cand le-am vandut. Am inteles bine?
Mulțumim pentru un clip atât de detaliat 👏👏👏. Chiar aveam o dilemă referitoare la stabilirea țării unde încadrăm o companie . Am vândut tot pe t212 și m am mutat pe IBKR unde am luat înapoi pozițiile pe RIO și BTI dar ADR uri , și nu înțelegeam de ce îmi apar pe US acum la completarea declarației . ADR urile sunt întodeauna încadrate în declarația unică la US ,sau există și excepții ?
Multumesc pentru video foarte folositor. Va rog frumos, am o intrebare. In situatia urmatoare, cu broker nerezident (IBKR) - Transferul titlurilor de valoare: - in anul 2023, Câștig net 30.000 RON, - din anii precedenți, pierderi fiscale/nete anuale reportate = 55.000 RON Nu am alte surse de venit. Pentru CASS, am de reportat cei 30.000 RON si am de platit CASS ? Multumesc foarte mult
Daca am avut incasari din Dividende (in urma retragerilor de dividende din SRL) in 2023, incasari pe care le-am declarat deja completand Sectiunea II.2.2 in mometul in care am depasit plafonul de CASS (in cursul anului 2023), mai trebuie sa completam din nou acea parte de CASS?
nu mă pricep foarte bine pe partea asta, dar dacă ai completat deja un estimat pt CASS pt 2023, dar nu ai plătit încă, cred că e ok să completezi și efectiv ce s-a realizat în 2023 la I.3.2 că nu vei plăti de 2 ori CASS. dar mai consultă-te și cu cineva mai experimentat decât mine, te rog, pe partea asta.
Salut! Foarte concret si simplu de urmarit video-ul. As avea o intrebare. Eu am primit actiuni de la compania la care lucrez, prin Etrade (US), si la data in care s-a facut vestingul, s-a acordat o suma care apare pe planul de confimare a actiunilor oferite, drept "cash-in-lieu". Aceasta suma mi-a fost virata de catre companie si apare pe fluturasul de salariu in luna in care s-a facut vestingul. Banuiesc ca si suma aceasta (intr-adevar foarte mica) ar trebui inclusa in Declaratia Unica, nu? Daca da, in sectiunea de Dividende? Multumesc frumos pentru ajutor!
hmm, nu vreau să îți dau informații eronate. e un caz super specific și nu mă pricep pe partea asta foarte bine (stock options). eu ți-aș recomanda să vorbești cu un consultant fiscal/contabil ca să fii sigură de ce declari. în cel mai rău caz, cred că trebuie plătit 10% pe suma respectivă, dar nu știu unde e cel mai bine să o încadrezi (posibil la dividende, dar nu sunt 100% sigur)
nu, e ADR din US al celor de la BATS din UK. în raport o să îți apară din UK, dar ISIN e de US. am explicat în clip ce și cum, cât și în cele din anii anteriori.
Salut. Super tari explicatiile si foarte la obiect . Mi-au simplificat viata in primul meu an de plati catre Anaf . Doar o intrebare daca nu te superi : am si niste " canadiene " strecurate in portofoliu, la care s-au retinut la sursa americana 15% . Intra sub incidenta tratatului cu Canada sau trebuiesc luate in considerare pentru 8% la Ro ? Multumim frumos pentru tot ceea ce faci si transmiti .
salutare. nu există situație în care pentru o companie din Canada ți se reține la sursă în SUA. definiția la sursă implică țara de înregistrare a companiei. ai companie din Canada, ți se reține impozit în Canada, irelevant că le-ai luat de pe NYSE, așa cum explic în clip. acestea fiind zise, la IBKR ai posibilitatea aplicării tratatului cu Canada, verifici din Settings -> Account Settings -> click pe acel (i) albastru din dreptul numelui -> jos de tot ai mai multe tratate (printre care și cu US)
@@DividendeblogAm completat sectiunea 'Combined CRS/IRS Tax Form, CRS Tax Form' bifand ca am resedinta in Romania, dar nu vad posibilitatea de a alege ce tratate sa folosesc.
Multumim pentru informatii! Daca in 1042 S casuta 8, "tax witheld by other agents" este 0, in schimb 7a, "federal tax witheld" e de 10% (dupa cum zice si 3b, "tax rate"), este acelasi caz ca viceversa - s-a retinut taxa la origine, si am doar obligatia declararii in tara?
a ține banii acolo e similar cu a ține banii într-un cont bancar. dacă primești dobândă (fiind de la o entitate ce nu are sediu în RO), declari. dacă treci de pragurile de CASS cu acea dobândă, declari.
Salut Maestre si multumesc pentru munca pe care o depui. Spune mi,te rog, legat de 1042-S cuprinde venituri obtinute si prin alti brokeri( eu am t 212 si inbk)?A doua problema la 1042-S(la mine) am multe coduri-1,6,27,34,57 si daca ma iau dupa valorile din 1042-s trebuie sa platesc imp la 39$ in conditiile in care am vandut pe plus 500$. Nu stiu daca sa ma iau dupa el cand completez declaratia.Multumesc anticipat.
1042-S cuprinde strict ce ai obținut la brokerul care ți l-a oferit (habar nu am dacă și T212 pune la dispoziție așa ceva, pare rău). îți recomand cu tărie să te iei și după el când completezi declarația și să nu îl ignori.
@@Dividendeblog da, cu 10%. ma gandesc ca trebuie raportate si astea, dar nu stiu daca la dividende sau in alta parte, sa nu se aplice alta cota de impozitare.
te salut, pe formularul 1042-s imi apare gross income 2.00, tax rate 10 dar la punctul 10 am zero valoare. daca ma uit pe divident report am un total de 4.47$ si taxe platite de 0.76$. pe activity report total dividente 4.6$ venit si 0.77$ taxe. actiunile de la care primesc dividente sunt apple, ibkr si race (isin de olanda dar listat pe NYSE). intreabarea mea e de ce pe 1042-s nu apare valoarea totala din celelalte rapoarte iar taxe zero? sa iau valorile din rapoarte pt declaratie? si pt race vad ca s-au platit taxe (26%) mai trebuie sa platesc si la anaf? mersi tare mult!
pentru că e o valoare prea mică și 10% din 2 = 0.20. tot ce e sub 0.50, va fi aproximat la 0. e irelevant ce s-a plătit, am explicat foarte clar în clip. contează dacă există tratat de evitare a dublei impuneri și dacă el se aplică. reurmărește clipul atent. dividende, nu există termenul divident.
Salutare si merci mult ca le-ai pus toate cap la cap si cu exemple! Am totusi întrebare, intra cupoanele de la titlurile de stat romanesti la calculul CASS? Stiu că, cat cuponul atat si diferneta din vanzare a titlurilor de stat nu sunt taxabile.. insa nu stiu daca veniturile din titluri intra in calculul CASS. Merci mult!
Salut, mentionez ca am urmarit video-ul tau integral, cap coada. In cazul meu in formularul 1042S mai am si codurile de investitii 27 si 57 la care mi s-a retinut un impozit de 37% , respectiv 10%. Dupa mintea mea aceste sume vor trebui declarate laolalta cu '06'' (dividende obtinute din US) in declaratia unica. Gresesc? La mine in 1042S mai am 01 (dobanzi) si 36 (capital gains) la care nu vad sa mi se fi retinut impozit. Dupa mintea mea ar trebui sa le declar ca '10.dobanzi' in declaratia unica din US si sa platesc 10% impozit? Multumesc mult, Costin PS. Apreciez mult materialele tale si din cauza ta am ajuns sa investesc.
la code 27 e vorba de MLP-uri (master limited partnerships), acolo nu se dau dividende, banii care ajung la tine sunt distribuții și sunt taxate cu 37%. din ce știu, nu fac obiectul tratatului de dublă impunere și mai trebuie plătit încă 8% și în țară (dar pot să mă înșel, de aceea am evitat întotdeauna genul ăsta de companii) la code 57 pare să fie tot legat de MLP-uri, nu știu nici astea cum ar trebui tratate, dar cred că-s șanse mai mari să fie sub dividende aici code 01, da, declari la dobânzi și plătești 10%. la mine code 36 nu apare în 1042-S și a fost pus laolaltă cu code 06 (dividends) și taxat cu 10%, dar dacă la tine apare în mod specific și nu e taxat, l-aș trece în declarația unică sub transferuri titluri de valoare și aș plăti 10% și pe el
răspunsul e depinde că habar nu am ce deții. dar dacă ai acțiuni din US, da, nu mai de plătit pe dividende pentru că Revolut aplică tratatul cu US. am explicat foarte clar în clip acest lucru. nu uita să iei însă acele dividende în calcul pentru calculul CASS, așa cum am precizat în clip.
fie cont pe ghiseul.ro, fie cont pe SPV, fie plata directa in contul de trezorerie pentru judetul/sectorul tau aferent pentru contributiile sociale. recomand primele doua variante
Buna. As aprecia mult daca mi-ai Răspunde. In cazul in care totalul veniturilor mele nu depășește pragul de 6 salarii , mai trebuie sa declar si dobânzile de la bănci ținând cont ca mi s-a oprit impozitul la sursa? Daca da, in ce categorie trebuie completate ? Multumesc
nu, dobânzile de la bănci nu se declară deoarece impozitul ți-l rețin ele și ție îți virează direct suma netă. folosești acele dobânzi doar ca să calculezi veniturile și dacă depășești 6 salarii, ai de plătit CASS, altfel nu ai treabă.
Salut! Trebuie si eu sa completez aceasta declaratie. Problema este ca nu stiu ce sa completez exact, yearly statement-ul de la Trading 212 spune ca profit am 99,95 lei si pierdere 102lei, dividende am 0,2 ron la Nvidia. Pe 28 dec 2023 am cumparat niste actiuni RR care sunt in Uk, trebuie sa le declar si pe cele de la RR? Problema este ca la RR nu arata dividende, pur si simplu nu am si profit la RR am de -1,70lei , deci practic pierdere. Restu actiunilor si dividendelor sunt doar din US. Deci, ce sa declar? si daca declar RR, il declar in aceeasi declaratie? Va multumesc!
n-am nici cea mai mică idee ce să declari. modul cum pui întrebarea arată că nu ai chef să petreci timp să înțelegi cum stau lucrurile. ți-am lăsat instrucțiuni ce se declară și cum, treci la treabă și dă-i bătaie. mai mură în gură de atât nu există.
@@Dividendeblog , Imi pare rau ca am pus intrebarea asta, este prima data cand declar venitul asa ca nu stiam ce sa completez mai exact deoarece pierderea este mai mare decat profitul.
@@Andrei-qh6cr nici eu nu știam prima oară ce să completez și m-am dat cu capul de pereți o grămadă. ce mi-aș fi dorit să am un clip ca cel la care comentăm acum cu totul pus cap la cap și organizat...
@@cristianfilip207 pentru că nu e activitate recurentă, la fel cum nu declari la ANAF când schimbi 500 RON în EUR și apoi în RON (și poate faci profit) la o banală casă de schimb valutar.
Pana acum aveam rubrica de perderi sau e primul an in care apare? Intreb pentru ca am avut niste piederi in anii anteriori dar castig in 2023, broker nerezident. Multam! Nu am declarat pierderile pana acum.
@@FlorinCiocan rectificarea e una, nedeclararea e alta. tu m-ai întrebat inițial dacă le mai poți declara. ai declarațiile din anii anteriori și le poți completa ca atare, dar posibil să ai și penalități de plată, nu știu.
@@Mihail8844 atunci verifică pe investopedia sau google cum funcționează un ETF de genul. tu nu vei vedea niciodată când sunt dividendele distribuite, ele ajung la administratorul de fond care le reinvestește pentru tine și astfel valoarea unității de fond va crește.
Pentru mine este primul an în care am de interactionat cu ANAF iar clipul îmi va fi foarte util. Intrebare: Ca să pot sa trimit declarația /sa plătesc am nevoie de cont de utilizator pe site-ul ANAF (auzisem de un token)? Sunt plecat din tara și m-ar ajuta sa pregătesc din timp o eventuala calatorie dacă e necesara prezenta fizica deși sper ca se poate face totul la distanță. Mulțumesc foarte mult pentru toate informațiile pe care le împărtășești!
trebuie să faci cont pe SPV (spațiu privat virtual). verificarea se face online prin zoom parcă. nu e nevoie ca acum câțiva ani de prezență fizică pentru cont.
nope, iar n-ai ascultat atent. eu plătesc cei 89 de lei pe dividende. pierderea de care zici e pentru impozitul pe venit. se compensează aceeași clasă de venituri. venitul din tranzacții cu acțiuni NU se compensează cu dividende.
dacă ai și declarat-o, da. dacă ai pierdere în 2022 de 100 RON și declari. și apoi ai pierdere ȘI în 2023 de 100 RON, declari direct 100+100 = 200 RON. după cum am menționat în clip, pierderile se pot folosi timp de 7 ani.
@@Dividendeblog mulțumesc pentru răspuns. Cred că și aici se plătește doar CASS dacă este cazul. Sincer nu am auzit pe nimeni niciodată să declare veniturile din conturile de economii.. probabil nu a fost cazul
dividendele din Ro se declara! Daca sumele cumulate din venituri din chirii, dobanzi, dividende, etc, depasesesc 6 salarii minime trebuie platiti CASS!
mnu, dividendele din RO nu se declară, au reținere la sursă, revizuiește-ți informațiile. așa cum nici dobânzile bancare nu se declară, dar le iei în calcul la plata CASS
In sfarsit o explicatie ca la carte. O explicatie mura in gura cu care mi-am raspuns la nenumarate intrebari referitoare la taxe, plasate in comentarii la alti youtuberi care nu raspundeau niciodata. Felicitari!
Ce draqu o sa facă cei care fac day trading si au zeci de tranzacții zilnic ......o sa le trebuiască 3 ani ca sa centralizeze corect datele in vederea impozitării.....
***ERATĂ*** 33:05 trebuia să adaug Dividendele brute (taxate) de 2613$ și Dividendele Netaxate de 242$ pentru un total de 13.060 RON.
Deși am verificat articolul de mai multe ori, mi-a scăpat acest aspect și îmi pare rău!
Aveți și ghidul de la ANAF: static.anaf.ro/static/10/Anaf/formulare/Instructiuni_DU_2023.pdf
Și mențiunile oficiale ale celor de la Tradeviile: public.tradeville.ro/Documents/home/FAQ_fisa_portofoliu.pdf
Mulțumim. Foarte profesionist!
Așa da! Am calculat de mai multe ori si nu înțelegeam de unde ai ajuns la 12.158 lei dividende brute 😁
Multumesc pentru munca depusa si informatiile de foarte mare ajutor! Ar trebui sa va treaca pe statul de plata cei de la ANAF ca le faceti o parte din treaba de a informa si ghida oamenii.
merci și eu că mă urmărești, apreciez
Cel mai important video al anului! Multumim! 😊
merci și eu frumos că mă urmărești
Sa-ti dea Dumnezeu sanatate! Si Maicuta Domnului.
oh, mulțumesc frumos. asemenea!
Apreciez foarte mult informațiile pe care le furnizezi noua celor care investim la bursa. Multumim frumos!
merci și eu că mă urmărești
Foarte util video si foarte necesar pentru fiecare an. Multumesc foarte mult. :)
ms și eu că mă urmărești
la min 17:10, calculezi pt plata cass din venit brut pe cand mai sus la broker rezident calculezi cass din venitul net
eu zic sa mai revezi partea aia. de mai multe ori eventual.
Nu știu cum de nu eram subscribed până acum. Mulțumesc mult pentru tot ce faci! Ai reușit să mă înveți ceva ce ai mei nu au reușit niciodată: să dezvolt un obicei pentru investiții și să mă informez financiar.
Apreciez foarte mult că mi-ai răspuns pe Facebook acum un an și ceva când am început. Te rog să continui cu ce faci, deoarece aduci un bine la foarte mulți români. Zi faină îți doresc!
cu plăcere, mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase și felicitări că investești!
Multumesc! Foarte clar explicat sunt la minutul 10 al videoului si am deja toate intrebarile clar explicate!
merci frumos
Multumesc pentru explicatii! In fiecare an ma documentez din mai multe surse in legatura cu completarea acestei declaratii, dar de fiecare data mi se pare ca tu reusesti sa explici in modul cel mai clar ce avem de facut.
ms frumos. probabil se întâmpla asta pentru că eu și investesc și mă lovesc de diferite situații spre deosebire de alții care doar vorbesc în teorie.
Felicitari pentru structurarea mesajelor trimise si pentru claritate ! multumim
merci frumos și eu că mă urmărești
wow. exatc azi vizionam clipul de anul trecut. multumim
cp, sper să îți fie de folos.
La min 33:00 as avea cateva intrebari:
1. La venitul brut punem suma care a intrat in contul brokerului dupa ce acesta ne-a scazut impozitul de 10% (presupunand ca face asta) sau dividendele brute inainte ca brokerul sa sustraga acel impozit?
De ex: Am primit dividende de la coca cola in valoare de 90 lei de la broker, dar acesta inainte a scazut 10 lei (10% impozit pe venit, dividend total ar veni 100 lei), in declaratie ce se trece la brut?
2. Daca luam cazul de mai sus, dar adaugam o companie ca BTI (cu aceeasi suma totala de 100 lei) de la care brokerul nu sustrage acel impozit, nu am inteles cum se schimba ecuatia. Impozitul pe venit datorat in Ro, ar fi 8 lei, iar impozitul pe venit platit in strainatate ar fi 10 lei (10% de la coca cola)?
1. suma brută, recte 100 RON pe exemplu tău.
2. dacă primești 100 de lei de la BTI, ai impozit 0 oprit, treci 0 la impozit plătit în străinătate, plătești 8 lei la ANAF (8%)
Super material. Nota 10 cu felicitări.
ms
Multumim. Foarte util vlog!
merci că mă urmărești
Felicitari pentru prezentarea profesionista! Va mulțumesc!
De ce la investitii nu platesc CAS? Nu am gasit resurse legate de asta. La investitii la care nu se aplica CAS se includ si veniturile din dividende?
pentru că așa e legea. se plătește doar CASS (sănătatea). nu există investiții la care să nu se aplice CASS, cu excepția titlurilor de stat Fidelis.
foarte folositor si concis,multumesc!!!
mă bucur că ți-a fost de folos
La 31:49 , pe codul 36 ai capital gains. Prima întrebare, de ce ai transformat în Ron și la ce iti folosește suma respectiva în cadrul D212? Nu apare nimic în comentariu sau text legat de regimul acestora în cadrul D212 (poate mi-a scapat).
A doua întrebare legat de codul 36, fiind un câștig de capital, chiar și impozitat de US, nu ar trebui sa iti diminueze pierderea raportata de 1875,34 lei? Adică în D212 sa treci -1875,34 + 117,14 = pierdere de 1758,20 lei -> 1758 Ron în D212 la pierderi.
n-am avut un motiv anume, acel cod 36 e inclus la mine în cod 06 (dividende) și a fost impozitat. dacă nu era impozitat cu 10%, da, aș fi făcut cum ai descris, îi treceam drept câștig din acțiuni și îmi diminuam acea pierdere de 1875 RON.
Pentru REIT nu prea am inteles cum se calculeaza.
Daca as avea la XTB actiuni la un REIT (plus formularul W-8BEN) si primesc doar dividende in valoare de 1000 dolari intr-un an (fara capital gain) ar trebui sa declar diferit fata de actiuni de ex Nvidia?
Multumesc de info pana acum.
XTB nu îți dă, din ce știu, defalcat precum IBKR acel 1042-S (cu return of capital, capital gains etc. la REITs), așa că declari și pentru REIT-uri cum declari pentru orice companie obișnuită.
@@Dividendeblog Merci mult de raspuns, am intrebat pe chat-ul lor de suport si nu au stiut ce sa-mi zica. Spor la investitii.
la min 16:30, pt plata CASS nu se considera daca venitul brut depaseste pragul? Vad ca la tine consideri venitul brut minus impozitul de 10% pe venitul brut
se considera ce am mentionat in clip
@@Dividendeblog min 13:41 sa inteleg ca dpdv al CASS-ului(calcul prag) e diferenta intre brokerul rezident(se ia in considerare profit-impozit) si nerezident(se ia in considerare profit-pierdere fara sa mai scad si impozitul din profit-pierdere)? Merci
@@mikemma1981 ma bucur ca ai urmarit mai atent, pana la urma.
cand calculam profitul pentru STOR capital (care a fost delistata), calculam la cursul valutar din ziua in care a fost facut merge-ul ?
urmărește clipul de anul trecut, STOR în 2022 a fost delistată.
@@Dividendeblog daca a fost delistata in 2022, mie de ce imi apare tranzactia in februarie 2023 ? Profitul tot pe 2023 este inregistrat.
@@ffrakturada, ai dreptate, tranzacția a fost anunțată în 2022, dar s-a realizat efectiv în 2023, eu am vândut înainte de termen în 2022.
da, cum nu cred că ai o altă dată la dispoziție, calculează folosind cursul din ziua merge-ului, aș zice.
Multumim. Ar fi fost util sa tratezi si un caz in care se plateste si CASS
am tratat în exemplele prezentate. dacă te referi la completarea declarației în sine cu un caz ipotetic de CASS, da, poate fi un exercițiu benefic, dar n-am fost în situația asta.
o să iau în calcul la anul, dacă nu uit, să arăt câteva exemple strict pe DU.
eu o completez mereu fix cu exemplul și cifrele mele că exemple ipotetice sunt peste tot pe YT, dar ms pt sugestie.
In primul rand, multumesc pentru munca depusa si informartii! Intrebare legata de o neclaritate: la suma bruta primita din dividende, nu ar fi trebuit adunati cei 11.952,65 lei (2613$) + 1.107 lei (242.1$) din care sa ramana acei 89 lei de plata? Am vazut ca ai completat doar 12.158 Lei reprezentand echivalentul celor 2.613$ + ceva capital gains din REITs.
mda, ai dreptate, am uitat să includ ȘI dividendele alea, deși am verificat articolul de mai multe ori. sper însă că ideea din spate e clară: adunăm toate dividendele și plătim strict pentru partea unde nu s-a reținut impozit (cei 89 de RON pentru cei 242.1$ de la BTI/UL/PM, în cazul meu)
Cat de util! Multumesc mult pentru tot efortul depus pentru realizarea acestor resurse! As avea doua intrebari:
1) Legat de tara care trebuie declarata. Folosesc Etoro si am primit dividende trecute in raportul de dividende ca dividende din CFD-uri (desi sunt de la ETF-ul SPY). Conform informatiilor din clip, trebuie sa declar tara brokerului. Nu sunt sigur daca este Cipru sau Irlanda, iar apoi, cum pot stii daca exista un tratat de dubla impunere? (Conform statementului, au fost impozitate la sursa 10%)
2) Statementul pt dividende are 2 coloane, una reprezentand dividendele net primite si a doua suma impozit cu retinere la sursa. Pentru declarare, va trebui sa insumez cele doua coloane pentru a obtine venitul brut din dividende?
salut, cu plăcere.
1. SPY nu se poate cumpără în Europa (nu e UCITS). ce vinde Etoro e CFD, se trece cipru. mă îndoiesc foarte tare că ei aplică tratatul de evitare a dublei impuneri, așa că vei mai avea de plată și 8% la ANAF.
2. dacă e cum descrii, da, așa ajungi la suma brută (nu folosesc etoro)
Multumesc! Scuze daca sunt pedant, dar cei 8% datorati ANAF pt dividende Cipru se calculeaza din dividendul brut sau cel net (brut - impozit retiunut la sursa)
@@thanoscar9719 net
Mulțumiri pentru video, mi-a fost de mare ajutor.
După ce am depus cu succes declarația unică, unde/cum pot plăti de la distanță?
E primul an in care declar/plătesc și nu mă aflu în țară.
Cele bune, Aurelian
fie pe SPV, fie pe ghiseul.ro
Foarte clar explicat, chiar am priceput tot deși matematica nu este punctul meu forte!
Acum îmi vine ușor să plătesc taxele pentru cei 567 000 $ din portofoliul meu, pe care i-am făcut urmând sfaturile unor youtuberi români, cu randamente de 143% sau... la ‰ , nu mai știu exact.
:))
Buna ziua
Inteleg din inregistrare ca se compenseaza pierderile cu castigurile, dar citind legislatia ar parea ca din 2023 nu se mai poate face acest lucru deloc.
dacă urmărești clipul atent, ai să înțelegi unde anume se compensează și în ce condiții
Salut! E pentru prima cand completez declaratia unica si am cateva intrebari.
In 2023 am realizat profit din dividende (de la 4 companii, printre care BTI si un REIT care se pare ca mi-a oferit long term capital gains). Din ce am inteles din video si raspunsurile la comentarii:
in campul 1 din declaratia unica ``venitul brut`` ar trebui sa mentionez suma ce apare la codul 06 in 1042-S + dividendele oferite de BTI, iar in campul 10 ``diferenta de impozit de plata`` ar trebui sa fie 0.08*dividendeBTI. Am inteles bine?
Alta intrebare pe care o am, este cum exact s-a ajuns la suma ce apare la codul 06? Dividende brute - capital gains - dividende bti? in cazul in care fac acest calcul raman cu o diferenta de 6 centi. E posibil sa fie aproximata suma (gross income) din 1042-S?
1. da
2. pare că IBKR a inclus în acele dividende de la code 06 și ce apărea înainte la capital gains pt REITs (code 36), deci la code 06 ai dividende brute care se taxează în US (deci fără ADR-uri ca BTI) + capital gains ce înainte apărea la code 36.
da, se aproximează suma ce apare la gross income, așa că pot fi diferențe mici de câțiva cenți între formular și ce apare în raporte la IBKR.
@@Dividendeblog multumesc pentru raspuns si in special pentru video, mi-ai salvat o groaza de timp!
Deci eu am acțiuni doar din SUA care respectă tratataul de dubla impozitare, îmi arată când primesc dividendele în jur de (15$/luna) ca deja s-a reținut la sursă 10%, ar trebui să mai declar la ANAF această sumă care este destul de mică ,chiar mi se pare complicat:)
nu e, crede-mă, deși pare.
fă declarația o dată sau de două ori și o să vezi că e floare la ureche apoi.
@@Dividendeblog e suficenta declaratia unica din mai pentru dividendele din SUA? sunt la inceput si am gasit ceva legat de declararea dividendelor incasate LUNAR ...
@@CalinVirgiliuGheorghitoiu cu siguranță nu se referă la partea de investiții. aici se declară o singură dată, termenul e 25 mai, da
Pentru dividende e si un 52...am primit doua 1042-S-uri, unul cu cod 52, altul cu 6.
Dintr-o sumara citite a descrierii...nu imi e clara diferenta; important e ca le-a taxat pe ambele cu 10% si nu mai e extra bataie de cap.
De ce defalcarea asta pentru un singur stock in tot portofoliul? Beats me...
despre ce stock e vorba? că m-ai făcut curios :)
@@Dividendeblog Sigur, QCOM.
Am lucrat la ei, si am putut cunpara la un moment dat la pret preferential (nu mai stiu cat sub pretul mediei ultimelor 6 luni). Trans din salar lunar, etc.
In capul meu, erau dividende reinvestite automat si nu aveam ce plati pe ele nimic...ei bine, surpriza...setarea default a atformei nu
se aplica la mine.
Nu e mare lucru, m-a speriat cand am realizat: "Oh, stai! Am obligatii ficale!" - la 6 luni dupa purchase initial, am schimbat locul de munca.
@@szilardfineascovasa6144 interesant, ms. or fi tratate altfel, fiind stock based compensation.
@@Dividendeblog Aceasta este si teoria mea 🙂.
Eu nu inteleg o chestie, de ce la pct 8, unde declari ce ai platit in strainatate nu se declara asa : divinnde brute totale - ADR-uri = suma pe care s-a retinut impozit in strainatate ce trebuie declarat( mai pe scurt suma din 1042S)
In cazul meu aceasta suma este mai mica decat impozitul datorat in romania
pct 7= dividente totale *0.08%
pct8= (dividende totale - div adr neimpozabile)*0.08%
De ce pct 8 trebuie sa fie egal cu pct 9 credit fiscal?
Multumesc !
aia e suma maximă ce poate fi folosită drept credit fiscal, altfel pare ca și cum îți e ANAF-ul dator
@@Dividendeblog Acum am inteles deci trebuie sa fie ca la credit fiscal ca sa nu iti datoreze ,,anaf'' cv, multumesc
salut, in primul rand, foarte util videoclipul ca si cele din anii trecuti de altfel, felicitari!
am insa o intrebare, in dividents report(ibkr) am la o actiune pe langa ordinary divident(taxat), revenue type " Qualified - Other
Interest from RIC or REIT " (nu a fost taxat), acesta pare ca apare si in 1042-s cu codul "01", ai idee cum as putea sa il tratez?
Multumesc!
hmm, codul 01 e pentru dobânzi, așa l-aș trece și în declarația unică și aș plăti 10% doar să fiu liniștit
asa m-am gandit si eu sa fac, multumesc!
Buna, mi-am infiintat PFA luna aceasta si in ultimul model de Declaratie unica nu am voie sa adaug la data de infiintare anul 2024, se poate completa doar cu 2023, insa nu ar fi corect...
am verificat acum și merge. vezi să nu cumva să completezi secțiunea aferentă veniturilor din 2023.
dacă te duci la estimarea pentru 2024 (secțiunea II.1.1), merge să pui 2024
Cum verific dacă am tratatul activ pe IBKR de dublă impozitare ?
ai aici: dividende.blog/intrebari-frecvente
@@Dividendeblogmulțumesc
salut
pot incerca o optimizare fiscala la portofoliu de pe interactive broker?
adica sa vand niste actuni din US la care sunt pe pierdere si apoi sa le cumpar din nou ,practic sa marchez o pierdere ?
daca Da ,e un interval de timp in care sa astept pana sa cumpar?
multumesc
poți, dar atenție că pierderile se compensează cu profitul pe aceeași țară (US cu US, de exemplu).
nu există un interval de timp, poți lua imediat
Genial! Fac cinste cu niște beri dacă vrei să ieși vreodată! :)
poți să te abonezi la baza de date și să mi le dai acum, dacă tot ți-a fost atât de util (și nu ești încă abonat) :)
Asta da prezentare. 🙂 Multumim frumos. Deci, pentru un Revolut cu actiuni pe US trecu suma in lei de la incheierea tranzactiei?
da, se folosește cursul din ziua tranzacției
@Dividendeblog Poate imi scapa mie ceva, insa, daca se tine cont de codul ISIN si tara instrumentului, de ce in declaratia unica nu ai selectat UK pentru a plati cei 8% pentru dividendele din UK(BTI, UL)? Le-ai pus la gramada cu cele din US la impozit facand acel artificiu de calcul ca sa iasa cei 89 RON de platit. Multumesc!
BTI și UL sunt ADR-uri (American Depositary Receipts), se declară din US.
entitățile din spatele lor, BATS și ULVR sunt din UK, alea se declară de acolo.
Mie BTI in raportul IBKR apare că venit din GB, ISIN-ul incepe cu GB. Așa că eu le declar că fiind din Regatul unit
@@asmarandeivlad300 eu zic să verifici mai atent raportul ăla. nu de alta, dar să nu fii surprins să vezi asta: BTI(US1104481072)
Îți mulțumim petru tot ceea ce faci pentru noi!
Este posibil să ne spui care sunt diferențele pentru 2024? Astfel am putea gestiona mai bine intrarile și ieșirile, dacă nu mai se aplică regulile din 2023?
nu cred că înțeleg exact la ce te referi. Mai avem 9 luni și ceva din 2024, timp berechet pentru încă 1000 de schimbări fiscale, n-am cum să îți spun de acum ce și cum.
@@Dividendeblog Ai dreptate, mulțumesc!
Multumesc, oferiti o acoperire excelenta a subiectului 💯 Am o neclaritate: eu rezident fiscal in Romania, broker in US, dividende de la o companie germana; mi s-a retinut ~26% impozit la sursa; inseamna automat ca nu s-a aplicat acordul pentru evitarea dublei impuneri si ca sunt dator cu 8% pe dividende si la ANAF?
da, mai nimeni în Europa nu aplică tratatele de evitare a dublei impuneri cu celelalte țări europene
Salut. Avand in vedere ca FX-ul din 6 aprilie, este valabil pentru data de 7 aprilie. Nu cumva tb folosit cursul din 5 aprilie care este valabil pt 6 Aprilie ?
nu îmi bat capul cu așa ceva, cred că supraanalizezi.
se folosește cursul din ziua tranzacției, așa e menționat în lege (în situația în care legea e interpretabilă, se merge pe bună credință, într-un fel) => google.com -> curs valutar X data Y și gata
Multumesc mult pentru ceea ce faci. Majoritatea asteapta solutii, dar nu contribuie cu nimic la ele, din pacate. La mine apare o dileala. Am avut anul trecut ADR-uri pe PBR (Petroleo Brasiliero). Intr-adevar ele sunt domiciliate in SUA si ISIN-ul incepe (in mod firesc) cu US. Problema apare in raportul de dividende de la IBKR unde dividendele de la PBR sunt declarate venituri din Brazilia. Cam ciudat, dar exact asa stau lucrurile. Ar mai fi cateva detalii: declararea dobanzilor platite de IBKR la imprumutul de actiuni sau la cash-ul din cont. De asemenea, sunt cateva dispozitii tranzitorii care permit compensarea totala a pierderilor din 2023, dar o compensare partiala a pierderilor viitoare in limita a 70% din castiguri, plus modificari ale perioadei de compensare a pierderilor de la 7 la 5 ani (art. 119 modificat prin OUG 115/2023), cu observatia ca aceste modificari intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2024.
în teorie, totul e corect. veniturile vin din Brazilia, dar ele trec prin banca ce deține ADR-ul.
La ADR-uri poți ignora lucruri de acest gen, așa la mine la BTI și UL apare Great Britain, dar nu există țara GB, există UK (regatul unit ce include și Irlanda de nord)
dobânzile plătite de IBKR se declară din Ungaria/Irlanda, depinde la care din ele ai cont și se taxează cu 10%, dacă asta mă întrebi. nu am precizat pt că este un caz foarte rar.
mulțumesc pentru completare, auzisem de proiectul/discuția asta, dar nu știam dacă e implementată. păcat. mă voi asigura că menționez la anul aspectul ăsta, mulțumesc încă o dată.
@@Dividendeblog Problema e ca dividendele nu au fost impozitate in Brazilia (doar au retinut niste taxe care au probabil legatura cu gestionarea ADR-urilor - in jur de 1%) si nici nu avem tratat de evitare a dublei impuneri incheiat cu ei (sunt o tara mai ciudata Camera Deputatilor a aprobat impozitarea dividendelor strainilor, dar Senatul e camera decizionala si aia nu sunt de acord, asa ca nu se impoziteaza dividendele😃). Dobanzile la sold au fost acordate de IBKR incepand din 2023 (la cash-ul care depaseste 10.000 USD.) Si eu multumesc mult! Bafta!👍
@@dinu8373 da, dar chiar dacă dividendele au fost impozitate sau nu în Brazilia, cum nu avem tratat cu ei, plătești efectiv 8% pe ce ți-a intrat în cont. interesantă completarea, ms frumos, utilă dacă pe viitor ajung să investesc pe acolo.
nu sunt mulți oameni care țin 10k cash la broker, de aia am zis că e destul de rar cazul ăla și nu l-am menționat
@@Dividendeblog Ipoteza impozitului de 10% pe dobanda se aplica si celor care isi imprumuta actiunile catre shorteri la sumele pe care le primesc de la shorteri cu titlul de dobanda. Cat priveste cashul este consecinta faptului ca am inceput sa investesc in 1997-1998.
"(4) Pierderile nete anuale provenind din străinătate se reportează și se compensează de către contribuabil în limita a 70% din câștigurile nete anuale de aceeași natură și sursă, realizate în străinătate, pe fiecare țară, înregistrate în următorii 5 ani fiscali consecutivi."
se calculeaza pe urmatorii 5 ani consecutivi. deci anul 2024 poti compensa 100% daca vrei, dar trebuie sa ai grija pe o perioada de 5 ani sa nu depasesti 70% din castiguri. cel putin asta e intelegerea mea.
Am o intrebare, costurile de la IBKR din documentul "Aggregated Costs and Charges" sunt incluse sau nu in "Realized Profit" ? Daca sunt incluse trebuiesc scazute banuiesc, desi cred ca ANAF se uita doar la ce scrie in "Realized Profit".
alea-s, în mare, taxele pe dividende. e o informare, poate fi ignorată.
în Realized Profit se ține cont de comisionul pe care îl plătim atât la achiziție, cât și la vânzare, așa că nu mai trebuie să scazi tu nimic apoi. ce apare la realized profit e final, după toate comisioanele.
Si pentru castiguri din vanzare actiuni, care consideram tara in care s-a realizat venitul? Ne luam dupa isin sau tara bursei unde am vandut? De exemplu, compania Euronext are isin de Olanda dar e pe bursa din Franta.
ai chestia asta explicată foarte clar în clip, revezi cu atenție, te rog
Din videoclip impresia e ca discutia se refera la dividende, nu transfer titluri
@@cccccuy dacă îl asculți pe diagonală în timp ce faci caca și te joci, da, aia e impresia.
dacă ești atent 2 min, o să vezi că ai altă impresie
Salut. Inteleg ca de fapt, aduni toate dividendele brute primite si platesti doar pentru cele pentru care nu ai platit deja in US (acele ADR-uri). Doar ca eu nu inteleg de ce, in cazul meu, consultand raportul anual de IBKR apare dividends - 422,64 si witholding tax 39,08, dar cand ma uit in Dividend Report am total dividends 415,47 (format din US - 393,91 si GB - 21,56) si witholding tax 39,19 doar pentru cele din US si 0 pentru cele din GB. Mai mult decat atat, cand ma uit ADR-urile mele (PM, BTI, UL, STOR) in Divident Report am 27,24. Deci, care e valoarea corecta pentru dividende totale si cat am platit in US si cat mai trebuie sa mai platesc la ANAF? :))
pentru că la code 06 (dividends) IBKR a inclus anul ăsta și Capital Gains de la REIT-uri (care era code 36 înainte). mai mult ca sigur de acolo vine diferența.
BTI și UL sunt ADR.
PM nu e ADR, e o companie ce are majoritatea veniturilor din afara US și e taxată diferit.
STOR nu e ADR, e un REIT ce a fost achiziționat și delistat în 2023.
vei plăti 8% impozit pe dividendele de la BTI + UL (ADR-uri ale unor companii din UK unde nu ți s-a reținut impozit) + PM + STOR (doar DACĂ ele nu au fost impozitate cu 10%, verifică în dividend report că ce și cum)
@@DividendeblogMersi pentru raspuns! Nu mi s-a retinut nici un impozit pentru BTI, UL,PM si STOR deci ar veni un 8% din cei 27,24$ calculati, dar cu privire la dividende brute totale si cat am platit deja ce sa declar? as pune varianta cu cifrele mai mari (cele din raportul anual) 422,64$ cu witholding tax 39,08$.
declari ce apare în 1042-S la code 06 la dividende + dividendele netaxate pt suma totală.
apoi vezi cât vine 8% din suma asta totală.
apoi ai cât ar trebui tu să plătești de fapt (cei 8% din 27,24) și completezi chestiile astea într-o manieră similară cum am completat eu în clip.
(transformi toate sumele astea în RON folosind cursul mediu anual pt USD de anul trecut)
legat de cursul valutar venituri din actiuni obtinute prin brokeri straini - eu am gasit informatia in ghidul anaf ca se foloseste cursul mediu anual (art 21 din ghid) gresesc?
am explicat, zic eu destul de clar, în clip cum stă treaba și ce curs se folosește. mai departe faci cum consideri
Da este specificat de tine cursul valutar la data vanzarii pt actiuni- care se contra zice ce spune in Ghidul Anaf
@@doruungureanu-mp1ln nu cred că se contrazice nimic că așa e legea. foarte probabil ca tu să interpretezi greșit ce scrie acolo
In regula , multumesc pt raspuns
cursul mediu, am intrebat in scris la anaf. Cursul zilnic e instructiune pt brokeri romani. Intreaba anaf in scris, domnul din video isi da cu parerea, si e si cam iritabil😂
IBKR mi-a trimis un raport pe 2023 cu aprox 200 eur “castig din schimb valutar”. Contul la ei e in euro si castigul la schimb valutar a fost generat de cumparare-vanzare actiuni in USD. Ai idee daca se considera profit conform legislatiei RO?
nu, nu ai treabă cu forex, poți ignora.
Dacă nu am vândut acțiuni în 2023 și dividendele obținute nu ajung la limita minimă de 6 salarii minime brute pe economie mai trebuie să depun declarație unică la ANAF? Menționez că lucrez cu brokeri rezidenți în România. Mulțumesc!
nope
Salut
Pierderile se pot compensa anii următori daca am actiuni la un broker extern pt ca am auzit ca s-a dat lege ca nu se mai pot compensa
Sau e valabila doar pt acțiuni la brokeri din România?
am explicat în clip cum se compensează pierderile. de anul viitor avem un procent de doar 70% din pierderi ce pot fi recuperate, dar nu îmi e clar, momentan, cum se aplică legea, mai trebuie să citesc.
Salut ! Faci o treaba excelenta pentru a ne informa pe noi toti. O intrebare: Sunt forte nou in ''investitii'' si as vrea sa am un fisier foarte bine structurat cu ce cumpar, ce voi vinde, etc., ceva asemanator cu fiserul tau din linkul catre protofoliul tau. Oare se poate folosi acel sheet fara restrictii? Sa pot beneficia de formulele acestuia fara sa mai caut altundeva cum se face?
Multumesc. Astept un raspuns. Cu stima, Marius.
salut, merci frumos si felicitări că te-ai decis să investești. ai aici template: dividende.blog/intrebari-frecvente
ia-l la tine și modifică-l cum vrei
Salutare, multumesc si eu pt video dar am dat peste o nelamurire la calculul meu. Mai exact la declararea profitului pt vanzarea actiuni (1singura firma) : Am un profit de 2500 lei care reiese din inmultirea profit usd cu valoarea dolarului la data vanzarii. Pe statement de la revolut profitul este 3000 lei. De unde diferenta? Pt ca revolut caluleaza si diferenta intre valoare in RON de la vanzare si valoarea in RON de la cumparare. Deci eu practic am mai castigat 500 lei din aprecierea dolarului fata de leu. Sa trec in declaratie 2500 sau 3000 lei?
hmm, cam ciudată situația. eu mai degrabă aș lua legătura cu ei să mă lămuresc ce și cum.
forex-ul nu se declară că nu e activitate recurentă (cum nu declari nici când schimbi 100 EUR la o casă de schimb și faci "profit")
@@Dividendeblog merci, cred ca o sa declar cei 2500 lei și aștept sa se sesizeze ei dacă e ceva greșit. Parca se prescrie oricum după 5 ani, nu?
@@costyytsoc se prescrie în anumite condiții (dacă nu au luat legătura deloc cu tine). dacă îți trimit ceva, termenul se resetează.
atenție că ANAF trimite în ultima clipă sesizările (fix înainte să se împlinească 5 ani).
@@Dividendeblog am sunat și la ei, din păcate nici doamna/domnișoara de acolo nu era foarte lămurita și nu mi-a lăsat de înțeles ca ar trebui sa includ și câștigul din cursul valutar, poate trebuia sa fi întrebat mai clar: cum calculez? diferența între sumele în dolari înmulțit cu cursul de la data tranzacției sau diferența între sume dar în lei?
@@costyytsoc eu calculez mereu diferența în moneda în care am tranzacționat (recte USD, în cazul meu), apoi folosesc cursul din ziua vânzării pentru a transforma profitul în RON. cum ți-am zis, forex-ul nu se declară, nu e activitate recurentă (e ca și cum depui 10 lei, cumperi 2 EUR, apoi peste un an transformi cei 2 EUR în 15 lei, e fix ca la o casă de schimb valutar, nu se declară așa ceva)
Salut.
Ai mentionat la impozitul pe profit, cont la broker in strainate, ca pierderile (aferente veniturilor din 2023) le putem folosi pentru urmatorii 7 ani pentru aceeasi categorie de venit si tara.
Ai idee daca aceeasi logica se poate aplica si la anul sau anii precedenti?
Exemplu: Daca am uitat sa fac declaratia unica pe 2023 (aferent veniturilor din 2022) si acolo as iesi cu ceva castiguri, pot folosi pierderile din anul 2024 (aferent veniturilor din 2023) sau chiar din anii urmatori pentru a anula (o parte din) acele castiguri?
Multumesc anticipat
salut, nu. pierderile se folosesc așa cum am menționat: pentru următorii ani. nu poți să folosești pierderea din 2023 pentru câștigul din 2022. poți folosi pierderea din 2023 pentru câștigurile din 2024-2030
@@Dividendeblog multumest pt raspuns.
deci inteleg ca se aplica doar la pierderi, nu si la castiguri. Adica pentru castiguri nete, raportam si platim impozitul pe loc (anul in curs)
Cat despre situatia in care raportam pierderi, ma astept ca in declaratia unica viitoare (venituri din 2024) sa completam aceste pierderi (din venituri 2023) la sectiunea - "5.Pierderi fiscale/nete anuale reportate din anii precedenti".
E intelegerea corecta?
@@andreideco exact
Salut, am cateva intrebari usor stupide:))
1. Am primit actiuni gratis (Heineken) pe T212 in valoare de 6euro in 2022 si de 8 euro in 2023 doar asta trebuie sa declar si sa platesc impozit in declaratia unica nu si ce I 10 euro (depozitul facut pentru a primii actiunile gratuite de mai sus).
2. Tratatul de evitare a dublei impozitari W-8Ben se aplica doar in cazul dividendelor? Daca eu doar am vandut actiuni Heinekein cu ISIN in NL trebuie sa platesc 10% la ANAF sau trebuie sa platesc impozit si in Olanda si in Romania?
3. Daca am primit actiuni gratis in data de 05.05.2022 in valoare de 6euro si alte actiuni gratis in valoare de 8 euro in data de 02.04.2023 iar in data de 01.05.2023 le-am vandut, cum trebuie luat cursul valutar euro-ron, pentru fiecare zi in parte? Din ce-am inteles doar cand am vandut ma intereseaza curs euro-ron?
nicio întrebare nu e stupidă.
1. am menționat în clip care sunt evenimentele taxabile cele mai comune: vânzarea acțiunilor și primirea dividendelor. ai primit acțiuni gratuite, dar le-ai și vândut? dacă nu, nu ai ce declara. le declari strict atunci când vinzi, iar tot ce iei va fi tratat drept profit (pentru că ai "cost" de achiziție 0, fiind primite gratuit). strict a depune bani în cont nu intră la niciuna din cele amintite anterior, nu ai ce declara.
2. evitarea dublei impuneri se aplică la multe lucruri, dar strict pt investiții, se aplică la dividende. impozitul pe profit se plătește doar în țara unde ai rezidența fiscală, atât, conform codului fiscal din țara respectivă.
3. ai înțeles bine, se ia cursul din ziua vânzării.
@@Dividendeblog cam da dar îmi era să nu mă cerți cum i-ai certat pe unii în comentarii ( bine pe răspunderea lor...eu ce l puțin am stat să mă documentez înainte să te întreb și am vrut o confirmare la ce-am urmărit până acum:)) ), apreciez👍🏻.
@@low335 cert doar oamenii care nu depun un minim efort să se documenteze și vor totul pe tavă. oamenii care au impresia că timpul lor e mai valoros decât al meu
@@Dividendeblog de acord 👍🏻.
Daca am la IBKR , XEON care e din Luxemburg, ar trebui doar sa declar cand vand ca am realizat venitul din Luxemburg, si sa platesc 10% din profit daca e sub 6 salarii minime pe anul cand le-am vandut. Am inteles bine?
ai înțeles bine.
Mulțumim pentru un clip atât de detaliat 👏👏👏. Chiar aveam o dilemă referitoare la stabilirea țării unde încadrăm o companie . Am vândut tot pe t212 și m am mutat pe IBKR unde am luat înapoi pozițiile pe
RIO și BTI dar ADR uri , și nu înțelegeam de ce îmi apar pe US acum la completarea declarației .
ADR urile sunt întodeauna încadrate în declarația unică la US ,sau există și excepții ?
ADR = american depositary receipts
nu au ce excepții să existe
Multumesc pentru video foarte folositor.
Va rog frumos, am o intrebare.
In situatia urmatoare, cu broker nerezident (IBKR) - Transferul titlurilor de valoare:
- in anul 2023, Câștig net 30.000 RON,
- din anii precedenți, pierderi fiscale/nete anuale reportate = 55.000 RON
Nu am alte surse de venit.
Pentru CASS, am de reportat cei 30.000 RON si am de platit CASS ?
Multumesc foarte mult
da, așa cum am precizat și în clip
@@Dividendeblog Multumesc mult de tot, toate cele bune
Salut. Nu am inteles, de ce a trebuit sa calculezi separat pentru PM, BTI și UL? Nu sunt deja taxate de IBKR?
urmărește clipul cu atenție, ai răspunsul acolo
Daca am avut incasari din Dividende (in urma retragerilor de dividende din SRL) in 2023, incasari pe care le-am declarat deja completand Sectiunea II.2.2 in mometul in care am depasit plafonul de CASS (in cursul anului 2023), mai trebuie sa completam din nou acea parte de CASS?
nu mă pricep foarte bine pe partea asta, dar dacă ai completat deja un estimat pt CASS pt 2023, dar nu ai plătit încă, cred că e ok să completezi și efectiv ce s-a realizat în 2023 la I.3.2 că nu vei plăti de 2 ori CASS.
dar mai consultă-te și cu cineva mai experimentat decât mine, te rog, pe partea asta.
@@Dividendeblog am platit deja. Am sa intreb contabila si revin cu un update aici. Merci!😁
Salut! Pentru code 01 cum se procedeaza ? De plata 10% in Romania?
așa aș zice
Salut,
felicitari, ca de obicei un clip de calitate.
Imi poti spune de unde pot rula raportul 1042-s pentru contul meu?
Multumesc
performance & reports -> tax
Salut! Foarte concret si simplu de urmarit video-ul.
As avea o intrebare. Eu am primit actiuni de la compania la care lucrez, prin Etrade (US), si la data in care s-a facut vestingul, s-a acordat o suma care apare pe planul de confimare a actiunilor oferite, drept "cash-in-lieu". Aceasta suma mi-a fost virata de catre companie si apare pe fluturasul de salariu in luna in care s-a facut vestingul. Banuiesc ca si suma aceasta (intr-adevar foarte mica) ar trebui inclusa in Declaratia Unica, nu? Daca da, in sectiunea de Dividende?
Multumesc frumos pentru ajutor!
hmm, nu vreau să îți dau informații eronate. e un caz super specific și nu mă pricep pe partea asta foarte bine (stock options). eu ți-aș recomanda să vorbești cu un consultant fiscal/contabil ca să fii sigură de ce declari.
în cel mai rău caz, cred că trebuie plătit 10% pe suma respectivă, dar nu știu unde e cel mai bine să o încadrezi (posibil la dividende, dar nu sunt 100% sigur)
BTI nu ar trebui declarat pentru UK? In raportul de la IBKR apare catalogat ca dividend primit din UK.
nu, e ADR din US al celor de la BATS din UK. în raport o să îți apară din UK, dar ISIN e de US. am explicat în clip ce și cum, cât și în cele din anii anteriori.
Intrebare: castigurile sau pierderile din curs valutar (cand ai cash alta valuta decat base-currency) la IBKR le declaram?
nu, nu se raportează, nu e activitate recurentă
@@Dividendeblog multumesc mult pentru explicatie, si pentru tot ce postezi! Daca nu gaseam blogul tau clar si la obiect, nu cred ca m-as fi apucat...
@@foreigncontaminant2015 cu placere, ma bucur ca ti-e util
Salut. Super tari explicatiile si foarte la obiect . Mi-au simplificat viata in primul meu an de plati catre Anaf . Doar o intrebare daca nu te superi : am si niste " canadiene " strecurate in portofoliu, la care s-au retinut la sursa americana 15% . Intra sub incidenta tratatului cu Canada sau trebuiesc luate in considerare pentru 8% la Ro ? Multumim frumos pentru tot ceea ce faci si transmiti .
salutare. nu există situație în care pentru o companie din Canada ți se reține la sursă în SUA. definiția la sursă implică țara de înregistrare a companiei. ai companie din Canada, ți se reține impozit în Canada, irelevant că le-ai luat de pe NYSE, așa cum explic în clip.
acestea fiind zise, la IBKR ai posibilitatea aplicării tratatului cu Canada, verifici din Settings -> Account Settings -> click pe acel (i) albastru din dreptul numelui -> jos de tot ai mai multe tratate (printre care și cu US)
@@Dividendeblog Salut, unde exact in IBKR in settings->Account Settings am posibilitatea sa vad tratatele?
@@nitsoc8396văd că au schimbat. Settings -> Account Settings -> Profile -> click pe (i) albastru din dreptul numelui
@@DividendeblogAm completat sectiunea 'Combined CRS/IRS Tax Form, CRS Tax Form' bifand ca am resedinta in Romania, dar nu vad posibilitatea de a alege ce tratate sa folosesc.
@@nitsoc8396 nu alegi, se aplică toate. IBKR aplică, în clipa de față, tratatele cu US, Canada și Australia.
Multumim pentru informatii!
Daca in 1042 S casuta 8, "tax witheld by other agents" este 0, in schimb 7a, "federal tax witheld" e de 10% (dupa cum zice si 3b, "tax rate"), este acelasi caz ca viceversa - s-a retinut taxa la origine, si am doar obligatia declararii in tara?
tind să zic că da, dar nu sunt sigur 100%
@@Dividendeblog Multumesc! Apreciez oricum.
E-trade...
Salut! Cat timp tin banii doar pe t212 timp de 15 ani de exemplu, mai trebuie sa fac vreo declaratie? Mulțumesc
a ține banii acolo e similar cu a ține banii într-un cont bancar. dacă primești dobândă (fiind de la o entitate ce nu are sediu în RO), declari. dacă treci de pragurile de CASS cu acea dobândă, declari.
Salut Maestre si multumesc pentru munca pe care o depui. Spune mi,te rog, legat de 1042-S cuprinde venituri obtinute si prin alti brokeri( eu am t 212 si inbk)?A doua problema la 1042-S(la mine) am multe coduri-1,6,27,34,57 si daca ma iau dupa valorile din 1042-s trebuie sa platesc imp la 39$ in conditiile in care am vandut pe plus 500$. Nu stiu daca sa ma iau dupa el cand completez declaratia.Multumesc anticipat.
1042-S cuprinde strict ce ai obținut la brokerul care ți l-a oferit (habar nu am dacă și T212 pune la dispoziție așa ceva, pare rău).
îți recomand cu tărie să te iei și după el când completezi declarația și să nu îl ignori.
@@Dividendeblog Multumesc pentru raspuns.🥂
legat de income code 34 ai idee cum se taxeaza"payments in lieu of dividends" ?
ce scrie în 1042-S, cu cât s-au taxat? bănuiesc că 10%?
@@Dividendeblog da, cu 10%. ma gandesc ca trebuie raportate si astea, dar nu stiu daca la dividende sau in alta parte, sa nu se aplice alta cota de impozitare.
@@dinugeorgealexandru atunci trebuie doar să le declari, nu mai plătești nimic. le-aș declara tot la dividende, e o plată ce are legătură cu ele.
te salut,
pe formularul 1042-s imi apare gross income 2.00, tax rate 10 dar la punctul 10 am zero valoare. daca ma uit pe divident report am un total de 4.47$ si taxe platite de 0.76$. pe activity report total dividente 4.6$ venit si 0.77$ taxe. actiunile de la care primesc dividente sunt apple, ibkr si race (isin de olanda dar listat pe NYSE).
intreabarea mea e de ce pe 1042-s nu apare valoarea totala din celelalte rapoarte iar taxe zero? sa iau valorile din rapoarte pt declaratie? si pt race vad ca s-au platit taxe (26%) mai trebuie sa platesc si la anaf?
mersi tare mult!
pentru că e o valoare prea mică și 10% din 2 = 0.20. tot ce e sub 0.50, va fi aproximat la 0.
e irelevant ce s-a plătit, am explicat foarte clar în clip. contează dacă există tratat de evitare a dublei impuneri și dacă el se aplică. reurmărește clipul atent.
dividende, nu există termenul divident.
In cazul vanzarii de actiuni prin brokeri nerezidenti, nu ar trebui scazut si impozitul inainte de a aduna veniturile pentru calculul CASS?
nope
@@Dividendeblog de ce? nu se ia in calcul venitul netpt plata CASS?
@@doruungureanu7644 că așa e legea și nu se ia. lucrurile stau în modul cum am explicat în clip.
@@Dividendeblog multumesc
Salutare si merci mult ca le-ai pus toate cap la cap si cu exemple! Am totusi întrebare, intra cupoanele de la titlurile de stat romanesti la calculul CASS? Stiu că, cat cuponul atat si diferneta din vanzare a titlurilor de stat nu sunt taxabile.. insa nu stiu daca veniturile din titluri intra in calculul CASS. Merci mult!
din ce știu eu, nu, nu intră nici la calculul CASS
Nu intrat, dar daca vreti sa fiti linistit sunati la numarul contribuabilului de la ANAF. Sunt ok la telefon.
Impozitul de 1%/3% retinut direct de broker se aplica din 01.01.2023 sau din 01.01.2024? Multumesc!
eu zic să revezi clipul că explic foarte clar ce și cum. eventual nu în background.
Salut,
mentionez ca am urmarit video-ul tau integral, cap coada. In cazul meu in formularul 1042S mai am si codurile de investitii 27 si 57 la care mi s-a retinut un impozit de 37% , respectiv 10%. Dupa mintea mea aceste sume vor trebui declarate laolalta cu '06'' (dividende obtinute din US) in declaratia unica. Gresesc?
La mine in 1042S mai am 01 (dobanzi) si 36 (capital gains) la care nu vad sa mi se fi retinut impozit. Dupa mintea mea ar trebui sa le declar ca '10.dobanzi' in declaratia unica din US si sa platesc 10% impozit?
Multumesc mult,
Costin
PS. Apreciez mult materialele tale si din cauza ta am ajuns sa investesc.
la code 27 e vorba de MLP-uri (master limited partnerships), acolo nu se dau dividende, banii care ajung la tine sunt distribuții și sunt taxate cu 37%. din ce știu, nu fac obiectul tratatului de dublă impunere și mai trebuie plătit încă 8% și în țară (dar pot să mă înșel, de aceea am evitat întotdeauna genul ăsta de companii)
la code 57 pare să fie tot legat de MLP-uri, nu știu nici astea cum ar trebui tratate, dar cred că-s șanse mai mari să fie sub dividende aici
code 01, da, declari la dobânzi și plătești 10%. la mine code 36 nu apare în 1042-S și a fost pus laolaltă cu code 06 (dividends) și taxat cu 10%, dar dacă la tine apare în mod specific și nu e taxat, l-aș trece în declarația unică sub transferuri titluri de valoare și aș plăti 10% și pe el
Salut, am inteles bine? Pe Revolut nu trebuie sa mai platesc separat in Ro taxa pe dividende? Te rog poate mi raspunzi. Mulțumesc mult.
răspunsul e depinde că habar nu am ce deții.
dar dacă ai acțiuni din US, da, nu mai de plătit pe dividende pentru că Revolut aplică tratatul cu US. am explicat foarte clar în clip acest lucru.
nu uita să iei însă acele dividende în calcul pentru calculul CASS, așa cum am precizat în clip.
@@Dividendeblog da ai explicat foarte bine. Dar îmi era puțin teama că d'abia acum doresc sa investesc, este prima oara. Mulțumesc!
Dar propriu zis, cum platesc banii la ANAF? Imi iau ei din cont ce am de plata, ma duc eu la ANAF si platesc, sau cum?
fie cont pe ghiseul.ro, fie cont pe SPV, fie plata directa in contul de trezorerie pentru judetul/sectorul tau aferent pentru contributiile sociale.
recomand primele doua variante
@@Dividendeblog Multumesc!
Buna. As aprecia mult daca mi-ai Răspunde. In cazul in care totalul veniturilor mele nu depășește pragul de 6 salarii , mai trebuie sa declar si dobânzile de la bănci ținând cont ca mi s-a oprit impozitul la sursa? Daca da, in ce categorie trebuie completate ? Multumesc
nu, dobânzile de la bănci nu se declară deoarece impozitul ți-l rețin ele și ție îți virează direct suma netă.
folosești acele dobânzi doar ca să calculezi veniturile și dacă depășești 6 salarii, ai de plătit CASS, altfel nu ai treabă.
@@Dividendeblog Mulțumesc f mult !
Salut! Trebuie si eu sa completez aceasta declaratie. Problema este ca nu stiu ce sa completez exact, yearly statement-ul de la Trading 212 spune ca profit am 99,95 lei si pierdere 102lei, dividende am 0,2 ron la Nvidia. Pe 28 dec 2023 am cumparat niste actiuni RR care sunt in Uk, trebuie sa le declar si pe cele de la RR? Problema este ca la RR nu arata dividende, pur si simplu nu am si profit la RR am de -1,70lei , deci practic pierdere. Restu actiunilor si dividendelor sunt doar din US. Deci, ce sa declar? si daca declar RR, il declar in aceeasi declaratie? Va multumesc!
n-am nici cea mai mică idee ce să declari. modul cum pui întrebarea arată că nu ai chef să petreci timp să înțelegi cum stau lucrurile.
ți-am lăsat instrucțiuni ce se declară și cum, treci la treabă și dă-i bătaie. mai mură în gură de atât nu există.
@@Dividendeblog , Imi pare rau ca am pus intrebarea asta, este prima data cand declar venitul asa ca nu stiam ce sa completez mai exact deoarece pierderea este mai mare decat profitul.
@@Andrei-qh6cr nici eu nu știam prima oară ce să completez și m-am dat cu capul de pereți o grămadă. ce mi-aș fi dorit să am un clip ca cel la care comentăm acum cu totul pus cap la cap și organizat...
@@Dividendeblog Am reusit sa o completez pana la urma..
@@Andrei-qh6cr bravo, o să vezi că orele petrecute acum te vor ajuta pe viitor și o s-o completezi mult mai rapid apoi.
Mulțumesc! 👌🏻
Sa inteleg ca daca detin doar actiuni la bvb, nu trebuie sa complete declaratia unica?
depinde, am explicat în clip care sunt situațiile în care trebuie să depui și în care nu, urmărește cu atenție
Salut, am un -142 stocks si 160 din schimbul valutar ,all assets 18 ,aceeasta suma o declar si platesc 10% impozit?
forex-ul se ignoră la IBKR, te interesează strict profitul fără forex.
Multumesc pentru raspuns,eventual poti fi mai explicit dece se ignora total sau o sursa de unde pot sa ma informez.@@Dividendeblog
@@cristianfilip207 pentru că nu e activitate recurentă, la fel cum nu declari la ANAF când schimbi 500 RON în EUR și apoi în RON (și poate faci profit) la o banală casă de schimb valutar.
Multumesc pentru timpul acordat.@@Dividendeblog
Pana acum aveam rubrica de perderi sau e primul an in care apare? Intreb pentru ca am avut niste piederi in anii anteriori dar castig in 2023, broker nerezident. Multam! Nu am declarat pierderile pana acum.
e de ani buni
Deci nu le mai pot declara?Pot incerca...@@Dividendeblog
nu știu dacă le mai poți declara cu întârziere, pare rău.
@@Dividendeblog se pot face rectificari la declaratiile anterioare, info de la anaf.
@@FlorinCiocan rectificarea e una, nedeclararea e alta. tu m-ai întrebat inițial dacă le mai poți declara.
ai declarațiile din anii anteriori și le poți completa ca atare, dar posibil să ai și penalități de plată, nu știu.
Nu am inteles absolut nimic. 1042s il trimitem la IRS?
pai atunci mai uita-te iar la clip. mai incet, mai atent, mai cu rabdare.
apoi mai uita-te iar. si iar. pana intelegi. ce zici?
La mine apar doar punctele 37 si 52 este cumva o problema?
de ce ar fi o problemă?
Salut! Cum înțelegem dacă divedendele pentru un etf au fost distribuite, ar trebui sa vedem o creștere in portofoliul nostru? Mersi frumos!
trebuie să dezvolți întrebarea că sunt mai multe posibile răspunsuri. concret, ce ai luat? ETF cu acumulare, cu distribuire? etc.
IBKR te notifica atunci cand primesti dividende. Cum le gasesti, vezi mai sus in clip.
@@Dividendeblog ai dreptate, etf cu acumulare
@@Mihail8844 atunci verifică pe investopedia sau google cum funcționează un ETF de genul. tu nu vei vedea niciodată când sunt dividendele distribuite, ele ajung la administratorul de fond care le reinvestește pentru tine și astfel valoarea unității de fond va crește.
Salut, plata pe ghișeul ro ai făcut-o folosind revolut sau card personal?
plătesc cu Revolut de câțiva ani
@@Dividendeblog deci chiar merge? Am văzut că nu acceptă revolut atunci când îți creezi cont pe site ghișeul ro
Pentru mine este primul an în care am de interactionat cu ANAF iar clipul îmi va fi foarte util.
Intrebare: Ca să pot sa trimit declarația /sa plătesc am nevoie de cont de utilizator pe site-ul ANAF (auzisem de un token)? Sunt plecat din tara și m-ar ajuta sa pregătesc din timp o eventuala calatorie dacă e necesara prezenta fizica deși sper ca se poate face totul la distanță.
Mulțumesc foarte mult pentru toate informațiile pe care le împărtășești!
trebuie să faci cont pe SPV (spațiu privat virtual).
verificarea se face online prin zoom parcă. nu e nevoie ca acum câțiva ani de prezență fizică pentru cont.
Multumesc!
Salut,
Ce nu inteleg, de ce trebuie sa mai platesti cei 89 lei, daca tu ai declarat acea pierdere?
îți recomand să revezi clipul. cu atenție. multă atenție
o să înțelegi de ce.
@@Dividendeblog am vazut, se tine cont de pierdere incepand cu anul urmator. Multumesc
nope, iar n-ai ascultat atent. eu plătesc cei 89 de lei pe dividende.
pierderea de care zici e pentru impozitul pe venit. se compensează aceeași clasă de venituri. venitul din tranzacții cu acțiuni NU se compensează cu dividende.
si dupa ce ai complectat declaratia unde o incarci?
la ANAF pe SPV (spațiu privat virtual)
Am nevoie de ajutorul dvs, cum iau legătura?
mă găsești pe YT, Facebook, Twitter, Discord, Reddit, mail.
dividende.blog/contact
Daca ai fi avut pierdere si in anul 2022 din veniturile obtinute din strainatate, ar fi trebuit sa tii cont de acesta in declaratia unica?
dacă ai și declarat-o, da.
dacă ai pierdere în 2022 de 100 RON și declari.
și apoi ai pierdere ȘI în 2023 de 100 RON, declari direct 100+100 = 200 RON.
după cum am menționat în clip, pierderile se pot folosi timp de 7 ani.
@@DividendeblogMultumesc!
Mulțumim!
Excelent video!
multumim frumos!
merci și eu că mă urmărești
Conturile de economii intra in categoria de "dobanzi"?
absolut, dacă primești orice fel de dobândă
@@Dividendeblog mulțumesc pentru răspuns. Cred că și aici se plătește doar CASS dacă este cazul. Sincer nu am auzit pe nimeni niciodată să declare veniturile din conturile de economii.. probabil nu a fost cazul
@@WhaiNooa da, banca îți oprește automat impozitul, nu trebuie declarat. dar trebuie luate în calcul pentru CASS
dividendele din Ro se declara! Daca sumele cumulate din venituri din chirii, dobanzi, dividende, etc, depasesesc 6 salarii minime trebuie platiti CASS!
mnu, dividendele din RO nu se declară, au reținere la sursă, revizuiește-ți informațiile. așa cum nici dobânzile bancare nu se declară, dar le iei în calcul la plata CASS
In sfarsit o explicatie ca la carte. O explicatie mura in gura cu care mi-am raspuns la nenumarate intrebari referitoare la taxe, plasate in comentarii la alti youtuberi care nu raspundeau niciodata. Felicitari!
mă bucur că ți-a fost de folos
Ce draqu o sa facă cei care fac day trading si au zeci de tranzacții zilnic ......o sa le trebuiască 3 ani ca sa centralizeze corect datele in vederea impozitării.....
n-am idee, dar bani cu siguranță nu fac
miez