Tuleeko Panu harventamaan meidän koivikon pienellä koneellaan?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 лют 2025
  • Panun firman insta: / zertiforestoy
    ***
    Kun ostimme metsätilamme vuonna 2010, tilan metsät olivat olleet hoitamatta monta vuotta. Yhtenä suurimpana metsätyönä meillä oli ~1997 äestämällä ja sitten luontaisesti uudistetun kuvion raivaaminen kuntoon. Kuviolla oli aivan täynnä noin 5cm puustoa josta ylimääräiset kaatamalla tuli maahan puolen metrin risumatto.
    Poltimme kuviolle vuonna 2011 noin 150 tankista raivaussahoilla ja laskimme kuvion puumäärän 3000 runkoon hehtaarilla. Sen jälkeen kävimme vuonna 2015 kaatamassa ylimääräiset puut pois maahan ( • Energiaharvennus ilman... ). Viimeistelyn jälkeen kuvio sai kasvaa vuoteen 2022 rauhassa.
    Nyt kuvio tuntui kasvaneen taas täyteen puuta. Elävän latvuksen osuus puusta alkoi nousemaan puolen välin päälle kun sen pitäisi olla koivulla 70 prosenttia pituudesta. Jotakin pitää tehdä.
    Olin huomannut Metsälehden videolta meidän seudulle tulleen Malwan hakkuukoneen ja pohdin hommaavani heidät hoitamaan metsämme kuntoon jos en itse pääse tekemään. Parempi tehdä toisella pienkoneella kuin suurella jos omalla ei pääse.
    Panun kanssa oli kiva kävellä. Panulle tämän videon aika oli hyvä sijoitus - aika pienellä vaivalla sai hyvän mainoshuomion. Kannatti kävellä vaikka videon tekemiseen menikin vähän lisäaikaa.
    Kokonaisuudessa hakkuusta tulee reilun 10 hehtaarin puuha. Ala on 20% meidän metsäpinta-alasta. Aika reilu alue.

КОМЕНТАРІ • 77

  • @Urpo66621
    @Urpo66621 2 роки тому +4

    Kiitos molemmille. Olipa mielenkiintoinen, vaikka vain näin stadilaiselle....

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому +2

      Helsinkiläiset omistavat Suomen metsistä merkittävän osan. Asun itsekkin täällä isolla kirkolla.

  • @ossiossila
    @ossiossila 2 роки тому +2

    Oli kyllä loistavaa nähdä susta oikea ilo kun kävelit omassa metsässä. Positiivinen video. :)

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      Kyllä siellä ihminen viihtyy. Tuntee kun verenpaine laskee ja päähän tulee rauha.

  • @suursnagangst5858
    @suursnagangst5858 2 роки тому +3

    Hyvä, mielenkiintoinen keskustelu.

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому +1

      Oli itsellekin mukavaa päästä Panun kanssa jauhamaan omaan metsään metsä- ja metsäkoneasioista. Oppia päivät kaikki.

  • @MetsaMan
    @MetsaMan 2 роки тому +6

    Panun Malwa kyllä hyvä kone juuri tuollaiseen harvennukseen, taksapolitiikka yhtiöillä tehnyt sen että ainakaan toistaiseksi pienemmät koneet ei ole yleistyneet

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому +2

      Juu, ei sitä kannata tuota suurempaan enää viedä. Sitten kun ajourat saavat olla viisi metsiä ja puut suuria niin aivan turha mennä Ponssea pienemmällä puuhaamaan. Pienillä litroilla oikeat kustannukset alkavat lähestymään pienten kannalta oikeaan suuntaan - kylläkin tekevät sitten isoilla koneilla vaikka tappiolla kohteita joten kustannuksilla ei taida ihan kauheasti olla väliä. Puolen miljoonan koneella ei oikeasti kannattaisi risua poimia.

    • @rekkapeikko336
      @rekkapeikko336 2 роки тому

      Siinä se harvennusten laatu usein kärsiikin kun tappiolla urakoivat….paine on kova saada tuottavuutta aikaiseksi. Useimmiten valitettavasti metsän kustannuksella…

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      @@rekkapeikko336 Tuota itsekkin oletan. Otetaan käytännössä tappiolla kohteita jotta taas voidaan tehdä rahaa toisella kohteella. Jos Suomessa olisi Ruotsin malli eli ei pystykauppoja niin meillä alkaisi metsänhoito järkevöitymään monella tapaa.

    • @rekkapeikko336
      @rekkapeikko336 2 роки тому

      @@puuntuottaja Tässä asiassa olisi todella hyvä,ottaa Ruotsista mallia!
      Täälä kun ongelmaa kärjistää paljon juuri se,että pystykaupan ”ostaja” on useimmiten ihan eri kuin se kohteessa käytännössä puunkorjuuta tekevä yrittäjä…
      ”Ostaja” ei tee kohteessa tappiota,vaan sen tappion kantaa kassassaan juuri se käytännön toteuttaja….😣

    • @rekkapeikko336
      @rekkapeikko336 2 роки тому

      Tuohon yleistymiseen vaikuttaa taksaa enemmän se,etteivät metsänomistajat vaadi sitä pientä konetta riittävän pontevasti. Niitä kyllä tulee jos ei kuitukauppa muuten käy.

  • @anterolaakso9189
    @anterolaakso9189 2 роки тому

    Kiitos molemmille vidiosta

  • @heteromies5550
    @heteromies5550 2 роки тому

    Isolla koneella saa jonku euron enemmän motilta. Omassa metsässä saa teettää tai vaikka tehdä itse lähes mitä tahansa. Jos olisi joku täysin oikea vaihtoehto sitä tietysti kaikki käyttäisivät.

  • @kookoo28
    @kookoo28 2 роки тому

    Pikkukone on hankala urakointikäytössä, koska niitä isompia puita tulee väkisinkin vastaan vaikka kuinka yrittäisiä erikoistua ensiharvennuksille. Urakanantajat haluavat yleiskoneen jolla saa kaikki leimikot tehtyä. Ja metsänomistajille suoraan hankintahakkuiden teko voi olla haasteellinen ympärivuotista työllisyyttä ajatellen. Tarkkaan joutuu valikoida työmaat että välttyy isoilta puilta.

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      Juu, ei noilla voi mennä metsäkombinaatin listoille. Tulee hätä, kylmä ja vilu. Jos antaa ulkopuolisen määrittää kohteet ja hinnat niin yrittäjän on hyvin vaikea menestyä. Suuremmilla koneillakaan ei keskimäärin kauhean vahvaa tulosta tehdä vaikka saavatkin suuremmat puut nurin. Tuollainen kone hakkaa vuodessa 200 hehtaaria - 60 vuoden kiertoajalla koneen elinpiiri on 12 000 hehtaaria. Sopivia kohteita on Suomi täynnä ja monet metsänomistajat haluavat enskansa hoidettavan noilla vaikka pari euroa jäisi hakkuutilistä enskalla uupumaan. Mutta homma ei todellakaan toimi perinteisellä tavalla jossa metsäyhtiö päättää millä koneella, missä, millä hinnalla ja milloin hakkuut tehdään.

    • @mrvallumies2209
      @mrvallumies2209 2 роки тому +1

      Niin. Ja toisin päin. Iso kone ei sovellu pienten kkuitupuitten tekoon kun niitä tulee eka harvennuksessa vastaan. Kun kustannukset karkaa!

  • @kukkaro7749
    @kukkaro7749 2 роки тому

    Energianpuun osalta pitäisi metsänomistajilla olla vähän yhteispeliä taustalla. Esimerkiksi Saksassa maksettu aivan järjettömiä hintoja polttopuusta. Täällä olisi päässyt rikastumaan mikäli olisi yhteisvoimin hankittu satamaan paatti ja lastattu kuitua täyteen, jonka jälkeen viety tuonne eurooppaan
    Aika kaukaa haettu, mutta ajat ovat kummalliset

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому +1

      Juu, tuossa olisi yhdelle toimijalle kaupan paikka. Itsellä ei ole kokemusta täysien laivojen viemisestä toiseen maahan. Käytännössä tekijän ei tarvitse olla edes metsäammattilainen, kertoo paljon maksaa satamassa puusta ja ottaa toimitusvelvoitteet. Hinnan ei tarvitse olla paljoa sellunkeittäjien päälle jotta porukka myy puuta. Eurolla on iso valta. Välittäjä saa tehdä vapaasti rahaa välissä.

    • @jupeka777
      @jupeka777 2 роки тому

      Uskon ettei ole edes nopeaa ohimenevä toi polttopuun hinnan nousu ja menekki, sekä kotimaassa että laajemmin. Voi lisätä pienten koneiden markkinaa myös..kun on mielekästä ihan hakemalla hakea paikoin polttopuuta

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      @@jupeka777 Juu, vaikka ennustaminen on vaikeaa niin arvelisin idästä tulevan energia korvautuvan vaihtoehtoisilla tulevaisuudessa. Ydinvoimaloilla saataisiin homma korjattua, mutta kun niidenkin tekeminen on niin vastenmielistä niin olettaisin puunpoltolla olevan kysyntää myös pidempään.

    • @jupeka777
      @jupeka777 2 роки тому

      @@puuntuottaja ja vaikka tilanne rauhoittuisi vähän, niin ihmisten luottamus on järkkynyt ja tulisijoja myydään nyt jo lujaa ja vastaisuudessa varmaan moni pitää ne iskussa..

  • @mrvallumies2209
    @mrvallumies2209 2 роки тому +1

    Kyllähän luonto voittaa ihmisen tullen mennen tuossakin taimettumisessa. Vanha kalevala kertoo muuten . Missä mikin puu kasvaa. Kannattaa lukea sitäkin. Hyvin on pohja vesoista raivattu!

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому +5

      Juu, luontoa vastaan on vaikea taistella. Puuntuottajan hommaksi jää luonnonkierron nopeuttaminen ja laadun ohjaaminen. Tuohon vielä tuo Kalevalan pätkä niille kenelle kirja ei ole tuttu (oli aikuisena kevyt lukea, lapsena ihan kauhea):
      "Mäet kylvi männiköiksi, kummut kylvi kuusikoiksi,
      kankahat kanervikoiksi, notkot nuoriksi vesoiksi.
      Noromaille koivut kylvi, lepät maille leyhke'ille,
      tuomet kylvi tuorehille, raiat maille raikkahille,
      pihlajat pyhille maille, pajut maille paisuville,
      katajat karuille maille, tammet virran vieremille".

    • @stranger-j7j
      @stranger-j7j 2 роки тому +1

      Liian väljäksi hakattuna menee laatupuun tuotto pilalle. Täällä tekevät isolla motolla eh, n ja väljennys hakkuun samalla kertaa niin vituix menee...

    • @enolemarkku1426
      @enolemarkku1426 2 роки тому +1

      @@puuntuottaja "pajut maille paisuville"!

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      @@enolemarkku1426 En ihan kaikkia ohjeita ymmärtänyt, on aika esoteerinen metsänhoitosuositus.

    • @enolemarkku1426
      @enolemarkku1426 2 роки тому +1

      @@puuntuottaja Onhan kiva kun saa ajatuksen leijumaan, sehän tässä viehätti minua!

  • @artolauri
    @artolauri 2 роки тому +1

    * Tuokin Putin on jo menettänyt pelinsä. Ja itsekin tietää sen. * Laitetaan Arto Lauri UA-cam kanavat tilaukseen. Niin itselle, kuin läheinen kaveripiireillenne myös.

  •  2 роки тому +1

    Malwaan näyttää saavan kantokäsittelylaitteetkin.
    Klapikauppiaat saattaisi ottaa nuo koivut kiljuen. Tai varmasti moni muukin.

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      Nyt on koivuille monta kiljuvaa vastaanottajaa. Pitää näkyä myös hinnassa.

  • @urho1234
    @urho1234 2 роки тому +1

    Miten olis jos energiaksi kaiken laittais,kertymäkin suurempi.Huhu puheiden mukaan talvella 22/23 voipi olla energiapuu arvossaan.

    • @urho1234
      @urho1234 2 роки тому

      Korjaan,tarkoitin talvella 23/24🙂

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      Juu, alueellisesti vaihtelee melkoisesti muta energiapuunsaatavuuden kanssa tulee varmasti haasteita vielä. Tuolla päin on aika vähän asutusta ja paljon metsää niin erergiapuusta ei saa yhtä mukavasti kuin seuduilla jossa on toisinpäin tilanne. Kyllä puu rekalla kulkee, mutta vaikuttaa hintaan.

  • @Nikfishy1
    @Nikfishy1 2 роки тому

    meiän seudul on noi kolme isointa, john deere, ponsse, komatsu. komatsun ja john deeren myymälä on 5km pääs mun kotoo

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      Suurien saatavuudessa metsäyhtiön kautta ei ole perinteisesti ollut haastetta. Suoraan urakoitsijan löytyminen edes suurilla koneilla on aika vaikeaa ja pienillä lähes mahdotonta.

    • @Nikfishy1
      @Nikfishy1 2 роки тому

      @@puuntuottaja oon noitte pikkukoneiden puolel et niit pitäis saada suomee enemmän👍🏻

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      @@Nikfishy1 Juu, sen takia minä tässä kilpailijaakin mainostelin.

  • @Moment313
    @Moment313 2 роки тому

    Kanavasi on kyllä asiaa!

  • @mkm5416
    @mkm5416 2 роки тому +1

    Komeeta kuvioo ja harvinaisen asiallinen vieraileva tähti

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      Juu, Panu on sanavalmis ja rauhallinen tyyppi.

  • @leevimatilainen3149
    @leevimatilainen3149 2 роки тому

    Itse teetän mielummin isolla koneella tommoset. Tulee kerralla kunnon ajoura ja riittävä uraväli. Hakkuu talvella ja ne samat urat palvelee koko metsän elinkaaren

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому +1

      Katsotaan mitä tästä nyt tulee. Tavoitteena on saada kakkosharvennukseen sitten parempi saanto ja uudistukselle parempaa laatua. Näkee sitten kymmenen vuoden päästä oliko fiksua vai ei.

    • @mrvallumies2209
      @mrvallumies2209 2 роки тому

      @@puuntuottaja Uskosin ,että hyvä tulee. Näyttäs tummonen tyypillinen koivu valtanen sekametsä olevan. Ja ylleesä maapoja tuolla koivu valtasella puustolla jonniin verran pehmeellä maalla. Pienemmällä kalustolla vähemmin tulee painumia .isoilla vehkeillä tulee vai kaksi ojaa jossa veet ei kule minnekkään!

    • @molli3805
      @molli3805 2 роки тому +1

      Ite just mittailin ruutupaperille, että isolla koneella jää enemmän kasvupinta alaa.esim 2m ura vs 4m ura ja 6m puomi vs 10m puomi.

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому +1

      @@molli3805 Meillä on tavoitteena 3.5 metrin tasainen puuväli. Kone kaipaa puolelleen metrin eli 4 metrin reittiä tulee väkisin koneelle. Silloin hehtaarille menee koneelle 10 x 100 x 0.5 metriä = 500m2. Jos taas isolla koneella tulee 5 metrin ajoura niin menee 5 x 100 x 1.5 = 750m2. Eli enemmän. Käytännössä Metsäkeskuksen mittauksien mukaan ajouraväli on alle 20 metriä ja ajourat ovat tuotakin leveämpiä. Meidän laskujen erona oli puuston ajourasta käyttämän pinta-alan ottaminen metsänkasvatukseen mukaan.

    • @mrvallumies2209
      @mrvallumies2209 2 роки тому +1

      @@molli3805 Se paperi mittaus ruuduissa näyttää hyvältä! Meeppä maastoon paperi ruudukkoneis. Ehkä maailma aukkee!!!!

  • @JuhaErkkila
    @JuhaErkkila 2 роки тому

    Nätin näkönen kuvio. Nyt nousee itelle ressi omista "työjonoista" ;)

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      Kiitoksia. On tuota tullut myös hierottua. Itsellä pari kuviota odottamassa taimikosta väljentämistä ja sitten ne istutet kuusikot nähtävästi tulevat vielä kaipaamaan raivaussahaa. Eli on meilläkin työjonoa edessä mutta onneksi on aikaakin. Olisi tylsää jos ei olisi hommia.

  • @jariolavilaitila5600
    @jariolavilaitila5600 2 роки тому

    Ostomies sanoo saat 60 tukista pystyyn ja hankintana se siitä pienkoneiden esiinmarssista

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      Tukista ei saa millään pystyyn enempää kuin hankintana. Katkonta ja tuorevarastointi ovat sahayhtiöille liian kivaa. Tuollaisessa 80-100 litran metsässä pienillä taas pystyy taistelemaan suurempia vastaan. Koneet maksavat vähemmän ja kaadossa eivät häviä niin paljoa päivässä. Ajossa tulee tappiota - mutta myös pienemmät urat.

    • @jariolavilaitila5600
      @jariolavilaitila5600 2 роки тому +1

      @@puuntuottaja Justihin neuvottelin kaupoista M - group ja UPM samat hinnat 3 harvennusta 6 hehtaaria. Pystykaupassa kuitu on 20,50 tukki 60 hankintana kuitu 36 tukki 60 mä meen ensiharvennus kohteille hankintaa tekemään 3 harvennus jäi myymättä. Ilman palkkaa saa hankintakaupalla tehdä 15 euroa ei sisällä työpalkkaa.

    • @duffekoiranen
      @duffekoiranen 2 роки тому

      @@jariolavilaitila5600 ollaan pyritty myymään harvennukset aukkojen yhteydessä mitenkään ei saa kannattavaa hankintakaupoista taimikon raivaus ainoa mitä itse tehty

    • @motozeta50
      @motozeta50 2 роки тому +2

      @@jariolavilaitila5600 Metsätaloudesta on alkutuottajana vaikeaa saada kannattavaa.
      Miksihän Itävallassa kuusitukki on n.120€ ja kuitu n.70€ tienvarressa,(hankinta)??
      Ja nyt sahatavara ollu maailmalla hinta tapissa....meillä myyjälle tukki noussu liki 10€/kiinto. (joskus käyny mielessä,jotta lahokoot pystyyn)

    • @rekkapeikko336
      @rekkapeikko336 2 роки тому

      @@jariolavilaitila5600
      Tere.
      Usein yhtälö hiukan paranee,kun saa kaupat hankintatukista paikallisen (yksityisen) sahan kanssa ja kuitu hankintana intekraatille…. Tämmönen minun kokemus….

  • @eerohedman1789
    @eerohedman1789 2 роки тому

    ei kait tuo malwa aivan 300k voi maksaa kun meinasit että puolet ponssesta😅

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      Noi Malwat maksavat oikeastikin 250k€ ( www.metsalehti.fi/artikkelit/kayko-laatuharvennus-pikkumotolla/#8237e955 ). Eli lähelle puolta Ponssesta noilla mennään. Tuo Metsälehden jutun kone on se sama jonka pitäisi tulla meille hakkaamaan jos vain saamme kaupat tehtyä.

  • @TRavalto1
    @TRavalto1 2 роки тому

    Eihän tuossa ole tarvetta hakata vielä moneen vuoteen.

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      Näyttää videolla harvalta, mutta oikeasti tuolla on lähtenyt elävälatvus nousemaan yli puolen välin. Video hämää. Turha tuon kasvua on ekana pysäyttää ennen kuin antaa taas kasvun jatkua. Otamme ennemmin lyhyen kiertoajan ja nopesti tukkia kuin 100€ enemmän enskasta.

  • @olli-pekkapollanen9495
    @olli-pekkapollanen9495 2 роки тому

    Sama on metsurihakkuussa. Ei enää ymmärretä/tiedetä mitä etuja metsurihakkuussa on. Malwa kyllä suurelta osin rinnastuu käsihakkuuseen. Ei edes osata, tai tiedetä vaatia parempaa jälkeä. Eli aivopesu on hyvin onnistunut 😄

    • @olli-pekkapollanen9495
      @olli-pekkapollanen9495 2 роки тому

      Jos olisi itsellä tarpeeksi metsiä, niin heti hommaisin esim. Malwan 560f:n

    • @puuntuottaja
      @puuntuottaja  2 роки тому

      Käytännössä jos ei ole vaihtoehtoja (eli manuhakkuu- tai pienkoneurakoitsijoita) niin vaikea sitä on valita muuta.

    • @olli-pekkapollanen9495
      @olli-pekkapollanen9495 2 роки тому

      Niinhän se valitettavasti on

  • @penggraiankayuchannel7760
    @penggraiankayuchannel7760 2 роки тому

    👀👈