Hoi Pablo, van dat aanbod maak ik graag gebruik! Mooie conclusie dat je eigenlijk nooit onterfd kan zijn. Een kennis van mij heeft enkele jaren geleden haar vader verloren. Zij is geïnformeerd dat ze feitelijk kan fluiten naar haar deel. Wettelijk erfdeel of niet. Dat zou dan komen door een slimme constructie in het testament van haar vader. Dat is jammer, want ze zou enkele tienduizenden euro's erven, voornamelijk op basis van de waarde van de woning van vader, waarvan de hypotheek was afbetaald. Moeder was al langer overleden. Vader was hertrouwd en heeft kort voor zijn overlijden samen met de nieuwe echtgenoot een soort "kruislingse" constructie gemaakt in hun testamenten. Mijn kennis heeft van een notaris te horen gekregen dat zij daardoor feitelijk kan fluiten naar haar erfdeel. Want zij krijgt pas iets als stiefmoeder overlijdt. Die stiefmoeder heeft nog niet, zoals verplicht is, een boedelbeschrijving gemaakt. En stiefmoeder kan haar testament op elk moment aanpassen en mijn kennis er helemaal uit halen. Dat is althans wat mijn kennis heeft gehoord van de notaris. Dus zij denkt dat ze ondanks de bescherming van het wettelijk erfdeel toch is koudgesteld. Kan dat kloppen? Of heeft zij meer poten op te staan dan ze denkt?
Hoi Wytze, Zo werkt het niet. Het staat de vader natuurlijk vrij om zelf te bedenken wat hij met zijn erfenis wilde doen. Het is typisch Nederlands dat we vinden dat kinderen dan een wettelijk recht moeten hebben. Dat komt ergens uit ons christelijke geschiedenis voort. Modernere denkers zijn van mening dat die hele legitieme portie niet meer van deze tijd is. Dat het ouders altijd vrij staat hun bezit na te laten aan wie ze maar willen. Dat gezegd hebbende. De vriendin heeft zeker meer rechten. Ja, zoals ze het geregeld hebben, die nieuwe vrouw kan op de erfenis blijven zitten tot ze dood gaat. Maar zij kan dat deel, die legitieme portie niet aan anderen nalaten. Dus jouw vriendin moet wel even doorpakken nu. Dan heeft ze in beeld hoe hoog dat bedrag van die legitieme portie is. De nieuwe vrouw van vader kan wel al het geld opmaken voor ze dood gaat, of het schenken aan haar eigen kinderen of de poezenboot. Ook dan eindigt jouw vriendin met lege handen. Dat is ook het geval als deze nieuwe vrouw jonger is dan jouw vriendin en misschien wel langer leeft. Dus, naast de juridische kant, je kan je er ook bij neerleggen. Kennelijk heeft vader het zo gewild. Het zou bij de aanvaarding van die keuze helpen als hij ook even had uitgelegd waarom hij deze keuze zo heeft gemaakt. Door de normen die wij ook in de wet hebben neergelegd, voelt onterven altijd heel hard. Realiseer je dat dit cultureel bepaald is. Met vriendelijke groet, Namens DoeHetZelfNotaris mr. Pablo van Klinken
Mijn vader is overleden, ik was zijn wettige kind, hij heeft mij als baby geadopteerd, er is een adoptieakte waar hij vermeld staat als vader. Mijn vader is toen ik 12 jaar was gescheiden van mijn (adoptief) moeder, zij waren in gemeenschap van goederen getrouwd, en is toen hertrouwd, ook weer in gemeenschap van goederen, met een andere (veel jongere) vrouw. Vervolgens heeft mijn vader zijn kinderen (mijzelf, mijn zus en mijn broer) onterfd, hij wilde namelijk niet dat wij nog deel uitmaakten van zijn nieuwe leven met zijn nieuwe vrouw. Sowieso gaat alles naar de overlevende partner, zijn nieuwe, veel jongere vrouw. Mijn vader laat een groot vermogen na, zijn nieuwe vrouw heeft geen kinderen. Zij kan dus in feite nu alles gaan opmaken of gaan beleggen in goederen opdat wij dus niets kunnen krijgen. Er is een grote kunstcollectie (goederen) waar wij sowieso dus niks van kunnen krijgen? Losstaand van het feit dat ik dus eerst moet informeren of de onterving in het testament is opgenomen, en hoe groot het vermogen precies is, voelt dit alles als behoorlijk kansloos....
Het is niet kansloos. Ook als je onterfd bent heb je recht op je legitieme portie. Dat is de helft van waar je zonder onterving recht op zou hebben. Je kunt nu voorkomen dat de nieuwe vrouw de kunst gaat verkopen bijvoorbeeld. Ze kan inderdaad veel opmaken tijdens haar leven. Maar als het gaat om een serieus bedrag dan zou ik je aanraden een advocaat in te schakelen. Mogelijk heb jij of een van de andere kinderen een rechtsbijstandsverzekering, die zou je ook kunnen gebruiken. Dat is de reden dat je een dergelijke verzekering hebt immers.
Bedankt voor de video. Mijn broer en ik zijn onterft door onze moeder, de ex stiefzoon van mijn moeder is benoemd als erfgenaam en executeur. Hij wil de woning van mijn moeder verkopen voor €200.000,- waar de woz waarde €261.000 is en gelijkwaardige woningen in de buurt ook voor meer geld verkocht worden. Nu heb ik begrepen dat wij recht hebben op een deel van de waarde die het was op de dag van overlijden stel dat was inderdaad 261 maar het wordt verkocht voor 200 kunnen wij dan aanspraak maken op een deel van die 261 of van 200?
De werkelijke waarde, die is minimaal gelijk aan de WOZ. Er zijn een hele reeks regels bedacht om de waarde voor onterfden uit te rekenen. Jullie hebben straks recht op je legitieme portie. Die is dan bepaald op de legitieme massa. Daar horen bijvoorbeeld ook grote schenkingen nog bij die de overledene zou hebben gedaan. Het is een onderwerp waar heel veel over wordt geprocedeerd. Maar kijk uit dat je niet bakken geld uitgeeft aan een advocaat en dan uiteindelijk minder terug krijgt.
Vraag: mijn vader is 18 jaar geleden plotseling overleden. Nu is zijn moeder (mijn oma) vorige week overleden. Ik had al een jaar of 8 geen contact meer met haar. Ik heb recht op het kindsdeel van mijn vader. Maar kan mijn Oma voordat ze overleed, het testament zo veranderd hebben dat ik geen recht meer heb op het kindsdeel van mijn vader? Ik heb hier graag antwoord op.
Dat zou Oma inderdaad kunnen doen. Als kleinkind heb je geen recht op een "legitieme portie". Kleinkinderen worden niet beschermd door de wet. Normaal, dus zonder testament komen de kinderen van de kinderen in diens plaats. Ook met een testament zonder bijzondere bepalingen is dat meestal het geval. Maar Oma kan dus zeker wel bewust het testament zo hebben aangepast dat jij als kleinkind niets erft. Juridisch gezien is dat niet hetzelfde als "onterven". Maar in financiële zin komt het wel op hetzelfde neer. Ik zou wel denken dat je in ieder geval recht hebt op inzage in dat stukje van het testament waarin dit geregeld is.
@@DoeHetZelfNotaris Ok. Dus we hebben geen recht op het kindsdeel van mijn vader? Dat kan dus na het overlijden van mijn vader door haar geregeld worden? Maar mijn vader had toch recht op zijn deel? Nu hij er niet is, kan zijn deel toch niet zomaar overgaan aan iemand anders dan zijn kinderen?
@@gaatjullieniksaan535 ja dat kan dus wel. Ik begrijp dat het frustrerend is. Iemand die is overleden heeft in Nederland geen rechten. Dus om het kort te zeggen: door te overlijden verloor jouw vader het recht op zijn erfenis. Oma kon zelf bepalen naar wie zijn erfdeel zou gaan. Als ze niets had gedaan, dan was het naar jullie als kleinkinderen gegaan.
Mijn vader is overleden en ik ben onterfd (ik ben zijn enige kind en hij was alleen, 20 jaar geleden gescheiden) , hij heeft alles nagelaten aan mijn stiefzus de dochter van zijn ex, notaris is executeur ,hij had eigen huis. Ik heb al beroep gedaan op legitieme portie en dat ook getekend bij notaris. heb ik nu een advocaat nodig ?
Beste Klaas, excuses dat ik zo laat reageer! Ik had lang niet gekeken in ons kanaal. De vraag over een advocaat is afhankelijk van wat je wilt. Bij onterving gaat de bepaling van die legitieme portie over een begrip dat heet "legitieme massa". Dat is niet exact hetzelfde als wat in de erfenis is vastgesteld. Bijvoorbeeld voor de erfbelasting is de erfenis meestal lager. Bij de bepaling van die legitieme massa kunnen allerhande posten nog bij de erfenis opgeteld, vooral schenkingen en dergelijke. Punt is dat dit meestal een bron van ellende is. Jij moet dan allerhande documenten ontvangen, die de notaris of erfgenaam niet wil afstaan (bankafschriften van vijf jaar en dergelijke). Kortom, haal je er een advocaat bij, dan krijg je een juridisch gedoe. De andere weg is dat je gewoon denkt, mij maakt het bedrag niet veel uit, het gaat om het principe. Dan aanvaard je wat die notaris jou aan informatie geeft. Laat het uitbetalen en daarmee is de kous af. In dat geval lijkt me een advocaat ook niet nodig. Dit hele antwoord gaat ervan uit dat jij een advocaat zou moeten betalen. Als je bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering hebt, dan kun je die inschakelen. Dat kost je niets. Ik hoop dat je hiermee voldoende informatie hebt om zelf een keuze te maken.
In de testament van mijn overlijden man ben ik niet als zijn vrouw benoemd ,mijn man heeft zijn familie genot als erfnaam genoemd wat kan ik doen ,heb ik de recht voor een bedrag van onze samen rekening ,hoe kan ik dat eisen ?
Als deze vraag over Nederland gaat kan ik een antwoord geven, anders niet. In Nederland was je getrouwd begrijp ik. Dan zijn de bezittingen van jullie samen. De helft die van jou is valt dus niet in de erfenis. Die is gewoon van jou. Die zou je ook niet op hoeven eisen, want die bezit je al. De familie van jouw overleden man zou juist hun deel moeten opeisen.
Hoe bedoel je de vraag exact? Een legitieme portie is een ondergrens. Het is dus het bedrag waar een onterfd kind minimaal (!) recht op heeft. De erflater kan in een testament dus ook bepalen dat het de legitieme portie plus een bepaald bedrag is.
@@DoeHetZelfNotaris nou mijn zus kreeg een grote som geld. Plus haar legitiem portie. Terwijk mijn broer met dezelfde rechten en plichten het legitiem portie niet kreeg. Hoe zit dat exact?.
Leuk bedacht allemaal…..maar ook eens aan de ouders gedacht die met kinderen zitten die niets meer met de ouders te maken willen hebben??? Zadie staan dan straks wel klaar om te incasseren??? Schande, het is gewoon terecht als je de kinderen al 10 jaar niet meer hebt gezien dat je die kan onterven.
Het is niet mijn mening, het is de uitleg van de wet. Het is ook best afwijkend. Er zijn maar een paar landen in de wereld waar je jouw eigen kinderen niet kunt onterven. Meestal is dat de vrijheid van de erflater. Maar wij hebben ooit op grond van christelijke principes besloten dat kinderen bijzondere rechten hebben. Daar heb ik wel een mening over, maar dat is politiek.
Hoi Pablo, van dat aanbod maak ik graag gebruik!
Mooie conclusie dat je eigenlijk nooit onterfd kan zijn. Een kennis van mij heeft enkele jaren geleden haar vader verloren. Zij is geïnformeerd dat ze feitelijk kan fluiten naar haar deel. Wettelijk erfdeel of niet. Dat zou dan komen door een slimme constructie in het testament van haar vader. Dat is jammer, want ze zou enkele tienduizenden euro's erven, voornamelijk op basis van de waarde van de woning van vader, waarvan de hypotheek was afbetaald.
Moeder was al langer overleden. Vader was hertrouwd en heeft kort voor zijn overlijden samen met de nieuwe echtgenoot een soort "kruislingse" constructie gemaakt in hun testamenten. Mijn kennis heeft van een notaris te horen gekregen dat zij daardoor feitelijk kan fluiten naar haar erfdeel. Want zij krijgt pas iets als stiefmoeder overlijdt. Die stiefmoeder heeft nog niet, zoals verplicht is, een boedelbeschrijving gemaakt. En stiefmoeder kan haar testament op elk moment aanpassen en mijn kennis er helemaal uit halen.
Dat is althans wat mijn kennis heeft gehoord van de notaris. Dus zij denkt dat ze ondanks de bescherming van het wettelijk erfdeel toch is koudgesteld. Kan dat kloppen? Of heeft zij meer poten op te staan dan ze denkt?
Hoi Wytze,
Zo werkt het niet. Het staat de vader natuurlijk vrij om zelf te bedenken wat hij met zijn erfenis wilde doen. Het is typisch Nederlands dat we vinden dat kinderen dan een wettelijk recht moeten hebben. Dat komt ergens uit ons christelijke geschiedenis voort. Modernere denkers zijn van mening dat die hele legitieme portie niet meer van deze tijd is. Dat het ouders altijd vrij staat hun bezit na te laten aan wie ze maar willen.
Dat gezegd hebbende. De vriendin heeft zeker meer rechten. Ja, zoals ze het geregeld hebben, die nieuwe vrouw kan op de erfenis blijven zitten tot ze dood gaat. Maar zij kan dat deel, die legitieme portie niet aan anderen nalaten. Dus jouw vriendin moet wel even doorpakken nu. Dan heeft ze in beeld hoe hoog dat bedrag van die legitieme portie is.
De nieuwe vrouw van vader kan wel al het geld opmaken voor ze dood gaat, of het schenken aan haar eigen kinderen of de poezenboot. Ook dan eindigt jouw vriendin met lege handen.
Dat is ook het geval als deze nieuwe vrouw jonger is dan jouw vriendin en misschien wel langer leeft.
Dus, naast de juridische kant, je kan je er ook bij neerleggen. Kennelijk heeft vader het zo gewild. Het zou bij de aanvaarding van die keuze helpen als hij ook even had uitgelegd waarom hij deze keuze zo heeft gemaakt. Door de normen die wij ook in de wet hebben neergelegd, voelt onterven altijd heel hard. Realiseer je dat dit cultureel bepaald is.
Met vriendelijke groet,
Namens DoeHetZelfNotaris
mr. Pablo van Klinken
@@DoeHetZelfNotaris Bedankt voor je antwoord Pablo! Ik zal het (voorzichtig) delen met mijn vriendin.
Wat heerlijk om in korte uitleg veel te leren over dit onderwerp. Dit helpt echt.
Dank je, we doen ons best.
Mijn vader is overleden, ik was zijn wettige kind, hij heeft mij als baby geadopteerd, er is een adoptieakte waar hij vermeld staat als vader. Mijn vader is toen ik 12 jaar was gescheiden van mijn (adoptief) moeder, zij waren in gemeenschap van goederen getrouwd, en is toen hertrouwd, ook weer in gemeenschap van goederen, met een andere (veel jongere) vrouw. Vervolgens heeft mijn vader zijn kinderen (mijzelf, mijn zus en mijn broer) onterfd, hij wilde namelijk niet dat wij nog deel uitmaakten van zijn nieuwe leven met zijn nieuwe vrouw. Sowieso gaat alles naar de overlevende partner, zijn nieuwe, veel jongere vrouw. Mijn vader laat een groot vermogen na, zijn nieuwe vrouw heeft geen kinderen. Zij kan dus in feite nu alles gaan opmaken of gaan beleggen in goederen opdat wij dus niets kunnen krijgen. Er is een grote kunstcollectie (goederen) waar wij sowieso dus niks van kunnen krijgen? Losstaand van het feit dat ik dus eerst moet informeren of de onterving in het testament is opgenomen, en hoe groot het vermogen precies is, voelt dit alles als behoorlijk kansloos....
Het is niet kansloos. Ook als je onterfd bent heb je recht op je legitieme portie. Dat is de helft van waar je zonder onterving recht op zou hebben. Je kunt nu voorkomen dat de nieuwe vrouw de kunst gaat verkopen bijvoorbeeld. Ze kan inderdaad veel opmaken tijdens haar leven. Maar als het gaat om een serieus bedrag dan zou ik je aanraden een advocaat in te schakelen. Mogelijk heb jij of een van de andere kinderen een rechtsbijstandsverzekering, die zou je ook kunnen gebruiken. Dat is de reden dat je een dergelijke verzekering hebt immers.
Bedankt voor de video. Mijn broer en ik zijn onterft door onze moeder, de ex stiefzoon van mijn moeder is benoemd als erfgenaam en executeur. Hij wil de woning van mijn moeder verkopen voor €200.000,- waar de woz waarde €261.000 is en gelijkwaardige woningen in de buurt ook voor meer geld verkocht worden. Nu heb ik begrepen dat wij recht hebben op een deel van de waarde die het was op de dag van overlijden stel dat was inderdaad 261 maar het wordt verkocht voor 200 kunnen wij dan aanspraak maken op een deel van die 261 of van 200?
De werkelijke waarde, die is minimaal gelijk aan de WOZ. Er zijn een hele reeks regels bedacht om de waarde voor onterfden uit te rekenen. Jullie hebben straks recht op je legitieme portie. Die is dan bepaald op de legitieme massa. Daar horen bijvoorbeeld ook grote schenkingen nog bij die de overledene zou hebben gedaan. Het is een onderwerp waar heel veel over wordt geprocedeerd. Maar kijk uit dat je niet bakken geld uitgeeft aan een advocaat en dan uiteindelijk minder terug krijgt.
Vraag: mijn vader is 18 jaar geleden plotseling overleden. Nu is zijn moeder (mijn oma) vorige week overleden. Ik had al een jaar of 8 geen contact meer met haar. Ik heb recht op het kindsdeel van mijn vader. Maar kan mijn Oma voordat ze overleed, het testament zo veranderd hebben dat ik geen recht meer heb op het kindsdeel van mijn vader? Ik heb hier graag antwoord op.
Dat zou Oma inderdaad kunnen doen. Als kleinkind heb je geen recht op een "legitieme portie". Kleinkinderen worden niet beschermd door de wet.
Normaal, dus zonder testament komen de kinderen van de kinderen in diens plaats. Ook met een testament zonder bijzondere bepalingen is dat meestal het geval.
Maar Oma kan dus zeker wel bewust het testament zo hebben aangepast dat jij als kleinkind niets erft. Juridisch gezien is dat niet hetzelfde als "onterven". Maar in financiële zin komt het wel op hetzelfde neer.
Ik zou wel denken dat je in ieder geval recht hebt op inzage in dat stukje van het testament waarin dit geregeld is.
@@DoeHetZelfNotaris Ok. Dus we hebben geen recht op het kindsdeel van mijn vader? Dat kan dus na het overlijden van mijn vader door haar geregeld worden? Maar mijn vader had toch recht op zijn deel? Nu hij er niet is, kan zijn deel toch niet zomaar overgaan aan iemand anders dan zijn kinderen?
@@gaatjullieniksaan535 ja dat kan dus wel. Ik begrijp dat het frustrerend is. Iemand die is overleden heeft in Nederland geen rechten. Dus om het kort te zeggen: door te overlijden verloor jouw vader het recht op zijn erfenis.
Oma kon zelf bepalen naar wie zijn erfdeel zou gaan. Als ze niets had gedaan, dan was het naar jullie als kleinkinderen gegaan.
@@DoeHetZelfNotaris bedankt voor de informatie
Mijn vader is overleden en ik ben onterfd (ik ben zijn enige kind en hij was alleen, 20 jaar geleden gescheiden) , hij heeft alles nagelaten aan mijn stiefzus de dochter van zijn ex, notaris is executeur ,hij had eigen huis. Ik heb al beroep gedaan op legitieme portie en dat ook getekend bij notaris. heb ik nu een advocaat nodig ?
Beste Klaas, excuses dat ik zo laat reageer! Ik had lang niet gekeken in ons kanaal. De vraag over een advocaat is afhankelijk van wat je wilt. Bij onterving gaat de bepaling van die legitieme portie over een begrip dat heet "legitieme massa". Dat is niet exact hetzelfde als wat in de erfenis is vastgesteld. Bijvoorbeeld voor de erfbelasting is de erfenis meestal lager. Bij de bepaling van die legitieme massa kunnen allerhande posten nog bij de erfenis opgeteld, vooral schenkingen en dergelijke. Punt is dat dit meestal een bron van ellende is. Jij moet dan allerhande documenten ontvangen, die de notaris of erfgenaam niet wil afstaan (bankafschriften van vijf jaar en dergelijke). Kortom, haal je er een advocaat bij, dan krijg je een juridisch gedoe. De andere weg is dat je gewoon denkt, mij maakt het bedrag niet veel uit, het gaat om het principe. Dan aanvaard je wat die notaris jou aan informatie geeft. Laat het uitbetalen en daarmee is de kous af. In dat geval lijkt me een advocaat ook niet nodig. Dit hele antwoord gaat ervan uit dat jij een advocaat zou moeten betalen. Als je bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering hebt, dan kun je die inschakelen. Dat kost je niets.
Ik hoop dat je hiermee voldoende informatie hebt om zelf een keuze te maken.
@@DoeHetZelfNotaris dankjewel voor de info
@@DoeHetZelfNotaris Deze man heeft in mijn leven veel ellende veroorzaakt ... dus ik ga door tot de laatste stuiver.
In de testament van mijn overlijden man ben ik niet als zijn vrouw benoemd ,mijn man heeft zijn familie genot als erfnaam genoemd wat kan ik doen ,heb ik de recht voor een bedrag van onze samen rekening ,hoe kan ik dat eisen ?
Als deze vraag over Nederland gaat kan ik een antwoord geven, anders niet. In Nederland was je getrouwd begrijp ik. Dan zijn de bezittingen van jullie samen. De helft die van jou is valt dus niet in de erfenis. Die is gewoon van jou. Die zou je ook niet op hoeven eisen, want die bezit je al. De familie van jouw overleden man zou juist hun deel moeten opeisen.
Maar wat als & Het kind het legitiem portie krijgt, plus 40.000 euro?. Hoe zit dat dan?.
Hoe bedoel je de vraag exact? Een legitieme portie is een ondergrens. Het is dus het bedrag waar een onterfd kind minimaal (!) recht op heeft. De erflater kan in een testament dus ook bepalen dat het de legitieme portie plus een bepaald bedrag is.
@@DoeHetZelfNotaris nou mijn zus kreeg een grote som geld. Plus haar legitiem portie. Terwijk mijn broer met dezelfde rechten en plichten het legitiem portie niet kreeg. Hoe zit dat exact?.
@@DoeHetZelfNotaris en moet een onterft kind ook tekenen voor de verkoop van het huis?. Want dan gebeurde dat hiero. Legitiem portie = onterft zegt U.
@@DoeHetZelfNotaris en kan de koper van een woning ook FF 5.000 euro cash betalen voor haar handtekening?. Want ook dat gebeurde.
@@herbertolijslager1395 je broer moet zijn legitieme portie dn (alsnog) opeisen.
Leuk bedacht allemaal…..maar ook eens aan de ouders gedacht die met kinderen zitten die niets meer met de ouders te maken willen hebben??? Zadie staan dan straks wel klaar om te incasseren??? Schande, het is gewoon terecht als je de kinderen al 10 jaar niet meer hebt gezien dat je die kan onterven.
Het is niet mijn mening, het is de uitleg van de wet. Het is ook best afwijkend. Er zijn maar een paar landen in de wereld waar je jouw eigen kinderen niet kunt onterven. Meestal is dat de vrijheid van de erflater. Maar wij hebben ooit op grond van christelijke principes besloten dat kinderen bijzondere rechten hebben. Daar heb ik wel een mening over, maar dat is politiek.
Ik bedoel staan die dan straks wel klaar om te incasseren…….als jij je ouders laat vallen dan heb jij je rechten verspeeld….
Zie mijn andere commentaar.