Krepost Sveaborg (English subtitles)
Вставка
- Опубліковано 16 лис 2024
- Random Military History: Krepost Sveaborg, Russian WWI Land Fortifications in Helsinki. S01 E06.
Helsinki is surrounded by a fortress chain built by the Russian Empire during World War I. Most of the forts have stood empty for a hundred years and all possible materials have been salvaged.
Nevertheless, there are still signs of trenches, stone roads, pillboxes and shelters in the terrain.
Why the Russian Empire ended up digging rocks full of fortifications is an interesting story.
IGOR in Russia is making more detailed tours to Krepost Sveaborg fortifications:
• WWI pääkaupunkiseudun ...
Disclaimer:
I am military history hobbyist. The videos are partly historical facts, partly military rumours and partly author's own conclusions. It is up to the viewer to decide which part is true and which is not.
Music:
"Kiitorata" by Saundiamo
"Light Expanse" by Unicorn Heads (from UA-cam audio library)
Sources:
Lagerstedt, J. & Saari, M. 2000. Krepost Sveaborg - Helsingin maa- ja merilinnoitus ensimmäisen maailmansodan aikana, http//www.novision.fi/viapori/
Tiede Ja Ase (1950). Rauanheimo: Venäläiset joukot Suomessa maailmasodan 1914 - 18 aikana: niiden yleisryhmitykset ja toimintasuunnitelmat.
en.wikipedia.o...
Encyclopaedia Britannica: Battle of Tsushima
en.wikipedia.o...
esoteerinenmaan...
Helsingin yleiskaava: Ensimmäisen maailmansodan linnoitusvyöhyke (Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleissuunnitteluosaston selvitys 2014:32)
SA-kuva.fi kuva-arkisto
Wikimedia Commons
Espoon kaupunginmuseo
Erittäin mielenkiintoista ja minulle ennen tätä täysin tuntematonta. Kiitos.
Taas oppi jotain uutta. Kiitos.
Erinomainen kaiken kattava alustus näihin erittäin vaikuttaviin linnoitteisiin!
Erinomainen video, kiitos.
great video and work, thank you
Hyvää kerrontaa historiasta, kiitokset näistä👍
Erinomainen video. Ensimmäisen kerran kuulin sveaborgin sisämaan suojalinnoitustöistä.
Itse olin tietoinen muutamasta linnoitteesta, mutta vasta videota tehdessä hahmotin kuinka paljon niitä on. Käytännössä kaikki Stadin lähiöt on rakennettu linnoitusrakennelmien päälle.
Hieno video Helsingin kotiseutuhistoriasta. Ennennäkemättömän hyvää ilmakuvaa, kiitoksia. Mainittakoon, että puolustusasemat oli sijoitettu siten, että raskas rannikkotykistö pystyi kaikkialla ampumaan puolustusasemien etumaastoon. Modernin, raskaan tykistön tulituki olisi tehnyt maahyökkäyksen Venäläisten puolustamaan Helsinkiin erittäin vaikeaksi. Onneksi suursota pääosin ohitti Suomen, eikä taistelu Helsingistä 1918 ollut yhtä verinen kuin Saksalaiset ja jääkärit pelkäsivät.
Tsekkaa myös minun kanavalta linnoite-sarja jossa käyn kuvaamassa kaikki tukikohdat (3sta jaksosta myös ilmakuvaa kokonaisuudesta (100m)
Kannelmäessä asuessa tuli useammassakin paikassa vastaan vanhoja juoksuhautoja/linnoitteiden jäänteitä, jopa omalla takapihalla.
Hyvä video
Edesmennyt isäni tiesi näistä ja viikoloppuretkiä eväitten kanssa näitä koluttiin.
Mielenkiintoinen video, jatka samaan malliin 👍
Vinkki: Kehä-I:n ulkopuolella 0-500m etäisyydellä linnoitteita löytyy maastosta lähes kaikkialta, erityisesti sieltä, missä korkeampia maastonkohtia on jäänyt rakentamatta. Kukkulalta kun on hyvä ampuma-ala...
Itsellekkin oli yllätys miten paljon noita asemia löytyy.
Tiesin että Mellunmäessä, Kontulassa, Malmilla ja ehkä Jakiksessa on jotakin, mutta kun rupesin karttoja katselemaan niin oikeastaan vaikeampaa löytää kalliota jossa ei olisi linnoitteita.
"Lähiarkeologiasta" kiinnostunut koiranulkoiluttaja voi bongata yhtä sun toista. Esimerkiksiksi Pakilantien ja Kehä-I:n risteykseen tienoilla Länsi-Pakilassa Kehätien ulkopuolella on reilun 1 km vyöhyke, jossa (lähes) kaikki puut ovat alle 110-vuotiaita. Välittömsti Kehän sisäpuolelta löytyy ikiaikaisia puita sieltä tältä, erityisesti linnoiterakennelmien alueilta. Syynä on epäilemättä se että puolustusaseman etumaastosta kaadettiin kaikki puut ampuma-alan raivaamiseksi. Ekoarkeologiaa puunhalaajille.
Leppävaarassakin on myös yksi linnoitettu kukkula aseman pohjoispuolella noin vajaan kilometrin päässä, missä myös käytiin sisällissodan aikana pieni kahakka saksalaisten ja punakaartin välillä.
Näitä Venäjän rakennuttamia 1. Maailmansodan aikaisia linnoitteita löytyy muualtakin maasta, ainakin Pohjois-Karjalasta. Suomalainen upseeri on tehnyt kirjan niistä, jonka muista lukeneeni. (OK, tuo mainitaankin 2:55 )
Nämä Helsingin lähiöiden linnoitukset on ehkä näkyvimmät kun niitä on ihan jokaisessa lähiössä.
Kuten sanottu niin olihan tuo linnoittamisen mittakaava jotakin ihan käsittämätöntä.
Näsijärvellä ja Pielisellä oli jotakin sota-aluksiakin. Siviilialuksista muunnettuja, mutta kuitenkin.
Mielenkiintoinen video näin Oululaaselle ... Kyllä sota on rumaa. Aiheuttaa tommosia rumia arpia kauniiseen kalliomaastoon, vaikka siellä ei ole edes sodittu. Tottakai noitakin pitäisi säilyttää jonkin verran, jotta jälkipolvet tajuaisi, kuinka typerää sotiminen on. Mutta että kaikki?
Ois hauska kuulla, jonkun helsinkiläisen kokemuksia noista "arvista maastossa". Vanhemmat varmaankin on joutunut vuosikymmeniä varoittamaan lapsia menemästä leikkimään noille louhikoille. Ja varmaankin jokunen on loukannut itsensä noihin "ansakuoppiin".
Linnakkeiden raunioita on monessa paikassa yhdistetty puistoihin. Eli kun kerrostalojen seassa on hyvä olla viheraluettakin, niin ne on vain sijoiteltu kaivantojen sijaintien mukaisesti. Erikseen täytyy sanoa että Espoossa on tehty nättiä työtä kun juoksuhaudat on yhdistetty kaupunkitilaan.
Normaalit juoksuhaudat eivät ole kamalan vaarallisia, pohja on täyttynyt ja on aika pehmeää. Syvien luolien reunat on toki ympäröity aidoilla.
Erinomainen video! Itse olen käynyt katsomassa Patterimäen linnakkeita. Linnakkeista puheenollen, pystyisitkö tekemään videon Harparskog linjasta?
Hmm, tuo Hangon suunta voisi olla ihan mielenkiintoionen videon aihe.
Harparskog-linjasta en muista kuulleeni aiemmin, täytyypä ottaa listalle ja katsella minkälaista infoa siitä löytyy.
Miten nuo asemat näkyvät maastossa? Osaatko arvioida minkälaista drone -kuvaa niistä saisi?
@@Satunnaistasotilashistoriaa Harparskog-linjalle rakennettiin noin 40 betonibunkkeria joista jokainen on yhä jäljellä. Bunkkereiden lisäksi on sinne rakennettu myös noin 4km mittainen panssarieste sekä lukuisia taisteluhautoja. Skogbyn alueella on melko vähän puita joka tekisi myös dronella kuvaamisesta melko vaivatonta.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Vielä noista drone kuvailuista niin tässä on varmaan paras paikka koko linjalla jos haluaa kuvata dronella
gyazo.com/080c993f93040485769ed4e7151ec9a5
Kyseisellä paikalla sijaitsee kalliion rakennettuja betonibunkkereita juoksuhautoineen sekä vastapäisellä pellolla voi nähdä taisteluhautoja sekä panssariesteen.
@@pattab2779 Iso kiitos vinkistä!
Laitan kyllä muistilistalle, Harparskog -linja on tosiaan vähän tuntemattomampi mutta edustaa Välirauhan aikaa eli siitä näkee mitä Talvisodasta opittiin.
Mutta tosiaan teen videoita ihan harrastuksena. Eli jos ensi kesänä kerkinä sinne kuvaamaan niin video tulisi ulos aikaisintaan seuraavana syksynä.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Hangossa on noin sodanaikaisen rintaman tasalla paikallisten pitämä Hangon rintamamuseo. Sieltä varmaan kannattaa aloittaa alueeseen tutustuminen. Hangon maastossa on edelleen jonkin verran suutareita ja miinoja, joista varoitetaan asiallisesti. Hangossa on myös neuvostosotilaiden hautausmaa ja saksalaisten parakkialueen jäännökset.
Todella mielenkiintoisia ja hyvin tehtyjä ja kerrottuja videoita. Peukku ja tilaus. Tuo tykkitien häivytys nykyaikaan taisi olla kuva kontulankaarelta?
Mahdollisesti on Kontulankaari, en osaa enää sanoa varmasti.
Vuosi sitten kuljin pitkin Itä-Helsinkiä kuvaamassa kaikkea aiheeseen liittyvää. Leikkauskuvaan valitsin jonkin sopivasti asetellun katunäkymän.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Ok, kylläpähän se sitten on kuva Kontulankaarelta, kuvattuna ostarille päin.. Leikkaus oli tosi hieno kuten muukin tuotantosi ja kiitos siitä. Jatkoon! Jatkakaa!
Leppävaarassa asuneena on tullut näitä kierrettyä mm vallikalliolla hienoja juoksuhautoja ja jopa ehjä katettu KK tuliasema/tähystys asema...
Itse asiassa olen käynyt Leppävaaran suunnalla ulkoiluttamassa dronea ja muutenkin kuvaamassa. Ne saattavat päätyä videoksi jollakin aikavälillä.
@@Satunnaistasotilashistoriaa jooh se kyseinen asema on muistaakseni ajurinkadun puolella vallikalliota
Mäkkylänmetsässä noissa lapsena leikittiin. Ihme, että kukaan ei loukkaantunut.
Ei sitä ennen vanhaan ruukattu loukkaantua leikkiessä.
Kiva kun joku vihdoinkin selitti meikäläisellekin näiden juoksuhautojen tarkoituksen. 27 vuotta pk-seudulla asunut enkä ole tätä ennen juuri mitään niistä tiennyt =D
Itsellekkin tuli yllätyksenä linnoitustöiden laajuus kun rupesin videota tekemään.
Mun kanavalta muuten kaikki Krepost Sveaborgin tukikohdat puolustusasemineen (37 tukikohtaa ja yli 100 puolustusasemaa) Olen kuvannut uniikit paikat juoksuhaudoista, bunkkereiden sisältä, luolien pimeydestä aina ilmakuviin saakka :)
"epäreilusti" vähän vihlaisi :)
Mielenkiintoinen asia, suurta osaa tästä en tiennyt!
Linnoittamisen laajuus oli itsellekkin yllätys.
Tiesin että Mellunmäessä, Kontulassa, Malmilla ja ehkä Jakiksessa on jotakin, mutta kun rupesin karttoja katselemaan niin oikeastaan vaikeampaa löytää kalliota jossa ei olisi linnoitteita.
Finns treats someting usefull as useless due to spite . I guess its not about saving money in a case of war but would give credit to a former state.