Mariana Draghicescu - Tinerete, tinerete

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 жов 2024
  • Mariana Drăghicescu s-a născut la Bogaltin, comuna Cornereva, Caraș-Severin, în 18 septembrie 1952, a fost o cântăreață română de muzică populară din regiunea Banatului. Tiberiu Ceia o numește „Privighetoarea Banatului”.
    Copilăria ei s-a petrecut în Bogaltin, împreuna cu frații ei, mai mult pe la bunici. Bunicul le canta la fluier, unde Mariana Drăghicescu a început să cânte, acompaniată de bunic, cu fluierul său, pe la 4-5 ani, a început cu melodiile Mariei Tănase și-ale Mariei Lătărețu.
    Mariana Drăghicescu a învățat primele cântece populare în sat, de la părinții ei, care l-a rândul lor cântau doine când mergeau cu vitele la câmp.
    Prima apariție pe “scenă” a fost în Prisasina, la vârsta de 8 ani, la o serbare a școlii, în anul 1960, unde a fost foarte aplaudată.
    Mariana Drăghicescu a devenit artistă profesionistă odată cu angajarea sa la Orchestra „Doina Banatului“ din Caransebeș de unde, după câțiva ani, se transferă la Ansamblul profesionist „Banatul“ din Timișoara. A colaborat adesea și cu Ansamblul „Doina Timișului“ al Casei de cultură a municipiului Timișoara precum și cu multe ansambluri și orchestre de muzică populară din țară.
    Mariana Drăghicescu a debutat cu doina Duce-m-aș și m-aș tot duce/La măicuța mea la cruce înregistrat la Radio Timișoara (1972) care a devenit instantaneu un adevărat șlagăr solicitat prin mii de scrisori pentru emisiunea realizată zilnic la cererea publicului „Drag(i) mi-i(s) cântecul și jocul“.
    Mariana Drăghicescu a murit la doar 45 de ani, pe 3 aprilie 1997, în Toronto - Canada.
    În anul următor, 1998, ia fiinţă Asociaţia culturală „Mariana Drăghicescu“ care organizează la Timișoara un Festival-concurs purtând numele regretatei soliste.
    Vă mulțumesc frumos pentru aprecieri! 🤗
    🔔 Aboneaza-te ► / banatulautentic
    👍 Facebook ► / banatulautentic
    ✉ Contact ► milulescuioan@gmail.com

КОМЕНТАРІ • 27