Esbjerg Kunstforenings historie

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 сер 2024
  • Esbjerg Kunstforening blev stiftet i 1910 bla.a. med henblik på at gøre Charlottenborgs Vandreudstilling til en årlig tilbagevendende begivenhed i Esbjerg.
    Senere blev Esbjerg Kunstforening ejer af en biografbevilling til en af byens biografer, og det var en væsentlig indtægtskilde i en del år.
    I 1927 fik kunstforeningen endelig et udstillingslokale, da et nyt centralbibliotek blev opført i Esbjerg, hvor Esbjerg Kunstforening og Esbjerg Centralbibliotek i fællseskab fik etableret Ovenlyssalen på det nyopførte bibliotek.
    Ikke lang tid efter kom statsanerkendelsen, som medførte, at man kunne få del i Ny Carlsberfondets uddelinger af kunstværker.
    I 1962 fik Esbjerg Kunstforening så endelig deres eget hus, Esbjerg Kunstpavillon i Esbjerg Bypark. Det fik imidlertid en ende som selvstændigt byggeri, da Musikhuset i Esbjerg blev etableret midt i 1990erne.
    Pladsen i huset er i dag blevet for trang for Esbjerg Kunstforening, så foreningen arbejder i dag på at flytte Esbjerg Kunstmuseum ud til havet ved Esbjerg Strand.
    Esbjerg Kunstforening samlede oprindeligt på dansk kunst fra det 20. århundrede. Her var "Motiv fra Langelinie" fra 1924 af Edvard Weie et af de væsentlige værker. Den konkrete kunst har også fået en stor plads i samlingen, og i dag har man så åbnet for udenlandske kunstværker.
    Direktør for Esbjerg Kunstmuseum, Inge Merete Kjeldgaard og formand for Esbjerg Kunstforening, Jørgen Broch fortæller.
    Udsendelsen blev tilrettelagt af Jens Christian Top i 2006, og den blev produceret med støtte fra Claus Sørensens Fond, Lida & Oskar Nielsens Fond og Ribe Amts Kunstudvalg.
    Se flere udsendelser fra TV Dengang:
    / @tvdengang7207

КОМЕНТАРІ •