Dostum o iş yerinden biran önce kurtulmaya bak. Yazılımcı adam olmuşsun 15 dk geç kaldın diye maaşından kesiyorlarsa, filtre kahve bile içemiyorsan, çalışana değer vermeyen bir yerde çalışıyosun demektir. 3000-4000 TL kısmını anlamadım. Sana asgari ücretin bile altında ücret vermişler SGK’ya şikayet etmeni önenirim. Genelde yeni kuşakta senin gibi emek verip mücadele eden kişiler bulmak zor umarım biran önce değerini bilecek bir firma ile anlaşırsın. Bol şans.
Şimdiye kadar yapılmış bir yazılımcının bir günü tarzı vlogların NBC tarzını çekmişsin, özel sektörün acı gerçekleri. Tanıdığım çoğu yazılımcı kendim dahil ilk senesinde sabır edip tecrübe kazanıp sonra başka güzel fırsatları elde etmiş. İnşallah senin de öyle olmuştur.
Ellerine sağlık çok doğru noktalara değinmişsin. Editing ve ses mix mastering ve çekim açılarını beğendim. İçeriğe zaten diyecek yok. Devamını bekliyoruz takipteyim.
Hocam benle aynıymışsın ama şuan 1 sene daha tecrübelisin orası ayrı :D 2 senelik okuyup mezun olduktan sonra 5 -6 ay içerisinde işe girdim ve 6. ayım oldu, uzaktan çalışıyorum o bir avantaj aynı zamanda bir dezavantaj tabii
Bir zamanlar ben de senin gibi bir junior developer olarak başladım. İşime gösterdiğim özen ve çabayı bir kenara koy, üstüne bir de C1 seviyesinde İngilizce biliyordum. Ama tüm bunlara rağmen asgari ücretle çalışıyordum. Asgari ücretin zamlandığı dönemde maaşıma zam istedim, ama işverenim buna yanaşmadı. Ben de çıkışımı verdim. O noktada "Tamam, gitme, maaşına 6 bin TL ekleyelim," dedi ama artık kararımı vermiştim. Böyle bir durumda, sana da o işten ayrılmanı tavsiye ederim. Çünkü en ufak bir sorunda gideceğini bildiği için hemen senin yerine birini arayacaktır. Bunun dışında orada kalmaya devam ederek emeğini ve kendini değersizleştirmiş olacaksın. Evet, kolay olmayacak. Ben 8 ay boyunca işsiz kaldım. Ama şu an çok daha iyi bir yerdeyim; işimi, aldığım maaşı ve sıcak kanlı yöneticimi seviyorum. Takdir edilmenin ne demek olduğunu öğrendim. Demem o ki, kendini küçümseme ve değerini bil. Şimdiden iş aramaya başla, çünkü hak ettiğinden daha azına razı olmak seni sadece yorar! 🙌
Programlama dilleri günün sonunda sadece birer araç, amaç olmamalı. Çözeceğiniz soruna göre dili seçer dokumanı okur öğrenir ve uygularsınız. Bence problem çözme yeteneğini geliştirmek, problemlere yaklaşım tarzı geliştirmek daha önemli. dolayısıyla dillerden ziyade öncelikle "algoritma ve programlama" mantığını iyice oturtun. algoritmadan kastımda sıralama algoritması vb. değil istenilen yazılımdaki işin akış mantığı. Selam ve saygı ile
Bu geç kalma muhabbeti kötü olmuş yazılımcı dediğin gerektiğinde evden bile müdahale edebilen bir iş dalı. Bende senin geçtiğin yollardan geçtim çalışanı rahat ettireceksinki işini kendi işi gibi sahiplensin. Kendi özel pc ni kullanamama da saçma olmus çunkü işte yaptıgın işi evde devam edebilme imkanı olması gerek Umarın şuan daha iyi bir yerdesindir.
dgs ile yazılıma mı geçtin hocam? Dersleri saydırabildin mi?3 ten mi başladın? Dgs den kaç yaptın? biraz çok soru sordum ama bende düşünüyorum cevaplarsan çok yardımın dokunur
DGS ile yazılıma geçmedim. Zaten bilgisayar programcılığı okuyordum. Mezun olduktan sonra geçiş yapabileceğim bölümlere baktım ve Yönetim Bilişim Sistemleri’ni seçtim. Ders saydırma işlemi için özel bir şey yapmadım, her şey otomatik olarak gerçekleşti ve direkt 3. sınıftan başladım. (Şu anda hâlâ 3. sınıftayım ve okula devam etmiyorum, bilerek kalıyorum.) DGS'den kaç aldığımı hatırlamıyorum, bakmam lazım, ancak çok yüksek bir sonuç değildi. Edirne tarafında okuyabilirdim ya da açıktan okumayı tercih edebilirdim. Bu iki seçenek arasında, parayı sevdiğim için açıktan devam etmeyi seçtim. Belki ileride 4 yıllık bir diploma gerekirse tamamlarım.
@@imnottalkingtoanatolianzombies direkt mesleğe odaklandığımdan ne okuduğum spesifik olarak pek umrumda olmadı. Sonuçta yazılım ile ilgili olsun ben zaten okumayacaktım. Şu anda 3. sınıf öğrencisiyim ancak okumuyorum. İş hayatıma devam ediyorum.
önce kendine şu soruları sorman lazım. Hangi alana yöneliceksin. Mekatroniği var, Web kısmı front, back, fullstack var siber güvenlik ile ilgilenenler ayrıca var. Mobilcisi var...
3 senedir sektörde web alanında yazılımcı olarak çalışmaktayım. Bende ilk yıllarımda bir şirkette senin gibi düşük bir maaş ile işe başlamıştım. Ben 8 ay çalışabildim o şirkette sonra istifa edip freelance olarak hizmet vermeye başladım. Şu anda genelde yurtdışı müşterilerime hizmet veriyorum. Çok şükür az çok kazanıyoruz. Neyse video yu paylaşalı 1 yıl geçmiş sende durumlar nasıl?
Önceki halime göre daha iyi bir durumdayım. Ancak taşındığımdan para olarak zor durumdayım. Ekstra iş ayarlayıp işleri yoluna koymaya çalışıyorum. Freelancer işler arıyorum. Son videomda bu konuya değindim.
dgs durumunu ne yaptınız şuan 2. sinifim ve yazin staj yaptigim yere devam ediyorum hafta da 2 gun olarak sizce dgs ye calisip muhendislige gecmek mi yoksa 4 yili heba etmeyip tecrube + maas almak mı
Bazı insanlar üniversite diploması olmadığı için diplomalıları kıskanırken, bazı işkolikler de “Keşke üniversiteye gitmek yerine doğrudan çalışmaya başlasaydım; projelerimle daha genç yaşta bir yerlere gelirdim,” diyerek pişmanlık duyabiliyor. Herkesin yolculuğu kendine özgü ve tercihleriyle şekilleniyor. Ben DGS yaptım şu anda 3. sınıf YBS öğrencisiyim açıktan okuyorum. Ancak derslere bakmıyorum bile. Bunun yerine yazılım etkinliklerine gidip insanlar tanıyıp iletişim bilgilerini alıp, internette yeni teknoloji haberlerine bakıp onlara göre yeni şeyleri kendi kişisel projelerimde deniyorum. Bunun nedeni bu meslek benim için hobi. Eğer hayatım boyunca beyaz yaka olarak çalışıp bu şekilde emekli ve rahat bir hayat yaşamak isteseydim (rahattan kastım kendi işini yapmayarak risk almayarak daha stressiz bir hayat) üniversiteye açıktan gitmek yerine normal giderdim derslerime çalışırdım. Ancak LinkedIn üzerinde üni terk türklerin google veya daha ünlü firmalarda çalıştığını görmek benim kendi zamanımı boşa harcadığımı hissettiriyor. Halen daha görmeye devam ediyorum. Ve gördüğüm kişilere mesajda atıyorum pişman mısın gitmediğine gibi. Burda kendine şu soruyu sorman lazım. Üniversite title olmadan bir yere gelebileceğini bildiğin halde (ancak bu sefer gitmen gereken yol bol bol evde proje geliştirmek youtube videolarından birebir izleyebilirsin. Olmayan bir şeyi yap demiyorum sana sadece github hesabın kalabalık olsun anlamında diyorum.) Proje yazarak mı bu sektörde ilerlemek isterdin yoksa üniversite title alıp 1,2 yaş daha geç başlamak ve teknoloji bilgisi olarak biraz daha az başlamak mı. DİPNOT: tabiki hem üni title hem proje hem bilgi birikimini aynı anda halletmen mümkün ama ünideyken ara sıra eğlenip partilere katılıp hayatını yaşamadıktan sonra durmadan çalışıp meslek kasmanın ne manası kalır? ve tüm bunlar 24 saate sığdırmak imkansız oluduğundan bu şekilde seçim olarak söyledim.
Video atttt
uğraşıyorummmmmm
Dostum o iş yerinden biran önce kurtulmaya bak.
Yazılımcı adam olmuşsun 15 dk geç kaldın diye maaşından kesiyorlarsa, filtre kahve bile içemiyorsan, çalışana değer vermeyen bir yerde çalışıyosun demektir.
3000-4000 TL kısmını anlamadım. Sana asgari ücretin bile altında ücret vermişler SGK’ya şikayet etmeni önenirim.
Genelde yeni kuşakta senin gibi emek verip mücadele eden kişiler bulmak zor umarım biran önce değerini bilecek bir firma ile anlaşırsın. Bol şans.
Şimdiye kadar yapılmış bir yazılımcının bir günü tarzı vlogların NBC tarzını çekmişsin, özel sektörün acı gerçekleri. Tanıdığım çoğu yazılımcı kendim dahil ilk senesinde sabır edip tecrübe kazanıp sonra başka güzel fırsatları elde etmiş. İnşallah senin de öyle olmuştur.
kral NBC nedir ?
Güzel kardeşim umarım bu azminle daha iyi yerlere geleceksindir hem zaten bu bahsettiğin negatif dönemi yaşamadan bir sıçmara olmuyor başarılar sana
Ellerine sağlık çok doğru noktalara değinmişsin. Editing ve ses mix mastering ve çekim açılarını beğendim. İçeriğe zaten diyecek yok. Devamını bekliyoruz takipteyim.
hocam cidden çok objektif bir video çekmişsin teşekkürler
Çok iyi bir video olmuş. Ellerine sağlık. Devam videolarını bekliyorum.
Harika bir emek, devamı gelsinnnn🎉
yine aynı kalitede gelicek!!
Kaç oradan genç, kaç kurtar kendini, hatta Türkiye’de de durma yurtdışına git, hayatını kurtar
18 yaşında yaptığın hikaye uygulamasını 6 yaşındaki çocuğum ile kullanıyorduk. Başarılarının devamını dilerim.
gerçekten çok haklısın türkiyedeki yazılım şirketlerinin 90% ı böyle
bilgilendirici ve verimli bir video olmuş eline sağlık
Gerçekçi bir video olmuş tebrik ederim.
çok güzel bir video. hepsini izledim
güzel video dostum
Hocam benle aynıymışsın ama şuan 1 sene daha tecrübelisin orası ayrı :D
2 senelik okuyup mezun olduktan sonra 5 -6 ay içerisinde işe girdim ve 6. ayım oldu, uzaktan çalışıyorum o bir avantaj aynı zamanda bir dezavantaj tabii
Şuan ne yapıyorsun, kurumsal bir firmaya geçiş yaptın mı durumlar nasıl neler öğrendin gibisinden bi video akıtsan fena olmaz gibi güzel videoydu
dostum merdiven altı ajans a girmişsin gemiş olsun
Güzel video eline sağlık
Bir zamanlar ben de senin gibi bir junior developer olarak başladım. İşime gösterdiğim özen ve çabayı bir kenara koy, üstüne bir de C1 seviyesinde İngilizce biliyordum. Ama tüm bunlara rağmen asgari ücretle çalışıyordum. Asgari ücretin zamlandığı dönemde maaşıma zam istedim, ama işverenim buna yanaşmadı. Ben de çıkışımı verdim. O noktada "Tamam, gitme, maaşına 6 bin TL ekleyelim," dedi ama artık kararımı vermiştim.
Böyle bir durumda, sana da o işten ayrılmanı tavsiye ederim. Çünkü en ufak bir sorunda gideceğini bildiği için hemen senin yerine birini arayacaktır. Bunun dışında orada kalmaya devam ederek emeğini ve kendini değersizleştirmiş olacaksın. Evet, kolay olmayacak. Ben 8 ay boyunca işsiz kaldım. Ama şu an çok daha iyi bir yerdeyim; işimi, aldığım maaşı ve sıcak kanlı yöneticimi seviyorum. Takdir edilmenin ne demek olduğunu öğrendim.
Demem o ki, kendini küçümseme ve değerini bil. Şimdiden iş aramaya başla, çünkü hak ettiğinden daha azına razı olmak seni sadece yorar! 🙌
Programlama dilleri günün sonunda sadece birer araç, amaç olmamalı. Çözeceğiniz soruna göre dili seçer dokumanı okur öğrenir ve uygularsınız. Bence problem çözme yeteneğini geliştirmek, problemlere yaklaşım tarzı geliştirmek daha önemli. dolayısıyla dillerden ziyade öncelikle "algoritma ve programlama" mantığını iyice oturtun. algoritmadan kastımda sıralama algoritması vb. değil istenilen yazılımdaki işin akış mantığı. Selam ve saygı ile
Bu geç kalma muhabbeti kötü olmuş yazılımcı dediğin gerektiğinde evden bile müdahale edebilen bir iş dalı. Bende senin geçtiğin yollardan geçtim çalışanı rahat ettireceksinki işini kendi işi gibi sahiplensin. Kendi özel pc ni kullanamama da saçma olmus çunkü işte yaptıgın işi evde devam edebilme imkanı olması gerek Umarın şuan daha iyi bir yerdesindir.
hocam kardeşler yazılım aş de çalışıyorsun galiba
çok güzel video eline sağlık bir şey sormak istiyorum Çorlu' da mı oturuyorsun ?
Oturuyordum. Taşındım.
Video güncel hali bekleniyor
Güncel iş hayatı değil devam videoları gelicek konu farklı olaraktan.
dgs ile yazılıma mı geçtin hocam? Dersleri saydırabildin mi?3 ten mi başladın? Dgs den kaç yaptın? biraz çok soru sordum ama bende düşünüyorum cevaplarsan çok yardımın dokunur
DGS ile yazılıma geçmedim. Zaten bilgisayar programcılığı okuyordum. Mezun olduktan sonra geçiş yapabileceğim bölümlere baktım ve Yönetim Bilişim Sistemleri’ni seçtim. Ders saydırma işlemi için özel bir şey yapmadım, her şey otomatik olarak gerçekleşti ve direkt 3. sınıftan başladım. (Şu anda hâlâ 3. sınıftayım ve okula devam etmiyorum, bilerek kalıyorum.) DGS'den kaç aldığımı hatırlamıyorum, bakmam lazım, ancak çok yüksek bir sonuç değildi. Edirne tarafında okuyabilirdim ya da açıktan okumayı tercih edebilirdim. Bu iki seçenek arasında, parayı sevdiğim için açıktan devam etmeyi seçtim. Belki ileride 4 yıllık bir diploma gerekirse tamamlarım.
@@krhnatalay Yazılım mühendisliğini niye tercih etmedin
@@imnottalkingtoanatolianzombies direkt mesleğe odaklandığımdan ne okuduğum spesifik olarak pek umrumda olmadı. Sonuçta yazılım ile ilgili olsun ben zaten okumayacaktım. Şu anda 3. sınıf öğrencisiyim ancak okumuyorum. İş hayatıma devam ediyorum.
hangi dili kullanıyosunuz , sektöre yeni girecek biri hangi dili öğrenmeli?
önce kendine şu soruları sorman lazım. Hangi alana yöneliceksin. Mekatroniği var, Web kısmı front, back, fullstack var siber güvenlik ile ilgilenenler ayrıca var. Mobilcisi var...
Umarım kovulmam (çaresizlik)
Alaylı olarak calismak yada universite de o bolumu okumamak sektor de arti eksileri anlatiri misin
2,3 cümle ile açıklanabilecek bir konu değil, buna komple bir video hazırlamak lazım. Belki ilerde olabilir. Şu durumumu bir düzeltirsem
Kafanın yanında telefonla uyuma. Bir mühendis olarak önermiyorum beynini eritir.
3 senedir sektörde web alanında yazılımcı olarak çalışmaktayım. Bende ilk yıllarımda bir şirkette senin gibi düşük bir maaş ile işe başlamıştım. Ben 8 ay çalışabildim o şirkette sonra istifa edip freelance olarak hizmet vermeye başladım. Şu anda genelde yurtdışı müşterilerime hizmet veriyorum. Çok şükür az çok kazanıyoruz. Neyse video yu paylaşalı 1 yıl geçmiş sende durumlar nasıl?
Önceki halime göre daha iyi bir durumdayım. Ancak taşındığımdan para olarak zor durumdayım. Ekstra iş ayarlayıp işleri yoluna koymaya çalışıyorum. Freelancer işler arıyorum. Son videomda bu konuya değindim.
ortalama maaşınız nedir
dgs durumunu ne yaptınız şuan 2. sinifim ve yazin staj yaptigim yere devam ediyorum hafta da 2 gun olarak sizce dgs ye calisip muhendislige gecmek mi yoksa 4 yili heba etmeyip tecrube + maas almak mı
Bazı insanlar üniversite diploması olmadığı için diplomalıları kıskanırken, bazı işkolikler de “Keşke üniversiteye gitmek yerine doğrudan çalışmaya başlasaydım; projelerimle daha genç yaşta bir yerlere gelirdim,” diyerek pişmanlık duyabiliyor. Herkesin yolculuğu kendine özgü ve tercihleriyle şekilleniyor.
Ben DGS yaptım şu anda 3. sınıf YBS öğrencisiyim açıktan okuyorum. Ancak derslere bakmıyorum bile.
Bunun yerine yazılım etkinliklerine gidip insanlar tanıyıp iletişim bilgilerini alıp, internette yeni teknoloji haberlerine bakıp onlara göre yeni şeyleri kendi kişisel projelerimde deniyorum. Bunun nedeni bu meslek benim için hobi. Eğer hayatım boyunca beyaz yaka olarak çalışıp bu şekilde emekli ve rahat bir hayat yaşamak isteseydim (rahattan kastım kendi işini yapmayarak risk almayarak daha stressiz bir hayat) üniversiteye açıktan gitmek yerine normal giderdim derslerime çalışırdım.
Ancak LinkedIn üzerinde üni terk türklerin google veya daha ünlü firmalarda çalıştığını görmek benim kendi zamanımı boşa harcadığımı hissettiriyor. Halen daha görmeye devam ediyorum. Ve gördüğüm kişilere mesajda atıyorum pişman mısın gitmediğine gibi.
Burda kendine şu soruyu sorman lazım. Üniversite title olmadan bir yere gelebileceğini bildiğin halde (ancak bu sefer gitmen gereken yol bol bol evde proje geliştirmek youtube videolarından birebir izleyebilirsin. Olmayan bir şeyi yap demiyorum sana sadece github hesabın kalabalık olsun anlamında diyorum.) Proje yazarak mı bu sektörde ilerlemek isterdin yoksa üniversite title alıp 1,2 yaş daha geç başlamak ve teknoloji bilgisi olarak biraz daha az başlamak mı.
DİPNOT: tabiki hem üni title hem proje hem bilgi birikimini aynı anda halletmen mümkün ama ünideyken ara sıra eğlenip partilere katılıp hayatını yaşamadıktan sonra durmadan çalışıp meslek kasmanın ne manası kalır? ve tüm bunlar 24 saate sığdırmak imkansız oluduğundan bu şekilde seçim olarak söyledim.
ne yap ne et 4 yıllık bir yerden mezun ol. Koca bir ömürde 4 yıl hiçbir şey
@@krhnatalay çok teşekkür ederim bildirim geç geldi fikirleriniz benim için önemli teşekkürler
hangı şehirde yaşiyosun
o videodaki zamanlarda tekirdağ taraflarında
umarım kovulmazsın evet ahah
Kovuldun mu?
Yok
@@krhnatalay umarım düzeltme olmuştur
Bu ne MP3 ya
Başımız qaçdı