Compost uit de regio heeft grote meerwaarde voor akkerbouwer Hegge

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 жов 2024
  • Akkerbouwer Johan gaat bij een aantal collega's op bezoek om ideeën op te doen over hoe natuur en landbouw zo goed mogelijk samen kunnen gaan. Hopelijk inspireren ze u om op uw eigen bedrijf aan de slag te gaan met natuurinclusieve landbouw!
    Kringloopcoöperatie
    In deze video gaat Johan op bezoek bij Gerard Hegge. Hegge is akkerbouwer in Kloosterburen. Hij maakt compost van bermmaaisel uit de regio. De meerwaarde voor het bedrijf is dat compost een goede bodemverbeteraar is. Hegge ziet compost als één van de componenten om een goede en gezonde bodem te houden, naast de maatregelen die hij al eerder in zijn bedrijfsvoering geïmplementeerd heeft, zoals groenbemesters en vaste mest.
    Tien jaar geleden startte hij met de aanvoer van compost. Nu maakt hij het zelf, samen met andere leden van de kringloopcoöperatie. Dit doen ze met bermmaaisel uit de regio. Het zelf maken is wel een proces dat aandacht vraagt. Zo moet het een aantal weken tussen de 50 en 60 graden zijn om eventuele onkruidzaden kapot te maken. Daarnaast moet de compost een aantal keren gekeerd worden. Gelukkig kan Hegge een beroep doen op een loonwerker die het proces goed beheerst.
    De kosten worden een deel gedekt door een bijdrage van de overheden die eigenaar zijn van de bermen. Daarmee kunnen de kosten van de aanvoer en verwerking door de loonwerker voor worden betaald. Maar het belangrijkste is om dit te zien als een investering in een goede bodem. Door het jarenlange gebruik van compost merkt Hegge dat de bodem steeds actiever wordt en dat hij daardoor ook minder hoeft aan te voeren voor hetzelfde effect. Ook kan Hegge met minder kunstmest toe. Hij waarschuwt echter ook: om resultaat te bereiken, moet je het wel een paar jaar volhouden.
    Algemeen
    In 2019 ondertekenden de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe en het ministerie van LVVN de Regio Deal Natuurinclusieve Landbouw. Doel van deze Regio Deal was om de omslag naar een landbouwvorm te creëren die zowel voedsel produceert, biodiversiteit versterkt en de leefbaarheid verbetert. In acht proefgebieden in Noord-Nederland is gewerkt aan de verbetering van de biodiversiteit, bodemkwaliteit, leefbaarheid en het landschap.
    De afgelopen vijf jaar hebben boeren, natuurbeheerders, onderzoekers en provincies gewerkt aan meer dan 90 projecten, activiteiten en experimenten met natuurinclusieve landbouw. Dat varieert van eenjarige experimenten met een ander gewas tot langjarige proeven met een breder, ruimer bouwplan of ontwerpen van bedrijfssystemen voor de melkveehouderij. Van aandacht voor de korte keten, bomen en voederhagen en kansen voor natuur tot sturen op doelen via KPI’s .
    Eind dit jaar ronden we de Regio Deal af. In de tussenliggende periode maken we de balans op en kijken we naar de 'oogst' van de looptijd van het programma. Wat heeft het opgeleverd aan kennis en ervaring? En, niet onbelangrijk, wat willen we meegeven aan agrarisch ondernemers, overheden en andere partijen? De oogst is groot: er zijn kleinschalige experimenten uitgevoerd en er zijn nieuwe instrumenten ontwikkeld waardoor ook in de toekomst gewerkt kan worden aan natuurinclusieve landbouw. In deze videoreeks kijken we naar een aantal van deze aansprekende experimenten die zijn uitgevoerd met behulp van deze Regio Deal. Akkerbouwer Johan Dankert bezoekt boeren die hem kunnen inspireren op zijn zoektocht naar goede en aansprekende vormen van natuurinclusieve landbouw.

КОМЕНТАРІ • 2

  • @HuizeSchipper
    @HuizeSchipper Годину тому

    Mag ik jullie erop wijzen dat grond NIET composteert

  • @sjefdeijkers1393
    @sjefdeijkers1393 Годину тому

    Nooit aan beginnen. Er zit zoveel plastic in, raak je nooit meer van af.