Laboratorul social | Tânărul regizor din R. Moldova care își asumă experimente teatrale riscante

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 кві 2024
  • Roman Malai este actor la trei teatre și montează ca regizor spectacole independente. Are 33 de ani și a făcut actorie la Chișinău. În 2020 și-a luat diploma de regizor de teatru la Cluj. Crede că un spectacol de teatru nu trebuie să fie moralist, dar e obligatoriu să-ți provoace niște întrebări.
    Am aflat de regizorul Roman Malai acum un an, când am văzut O2, una din cele două piese montate de el la Centrul Național de Educație prin Artă din Chișinău.
    În baza piesei Oxygen de Ivan Vyrypaiev, Roman a creat un spectacol-concert împreună cu trupa „Delta pe obraz”, care cântă live pe tot parcursul reprezentației. Solistul trupei, Gheorghe Gușan, joacă unul din cele două roluri din piesă, alături de Victoria Pădure. Este o piesă „oxigenată” despre lipsa de oxigen și căutarea disperată a acestuia, „oxygenul” fiind o metaforă pentru sensul vieții și condiția obligatorie pentru existență.
    „Suntem parte a unui experiment teatral și muzical riscant, desigur, pentru că altfel nu ar fi avut rost”, scria Roman pe o rețea de socializare, atunci când anunța prima reprezentație: „Vrem să facem asta, pentru că ne lipsește și nouă oxigenul, sub diferite forme. Veniți și vedeți, și auziți, și fiți parte a unei intoxicații comune”.
    Piesa a fost montată în cadrul TOTEM, un teatru independent de limbă rusă din Chișinău și a fost prima piesă în limba română montată la ei. De altfel, Roman își dorește ca publicul de limbă rusă și de limbă română să nu se mai divizeze pe principiul lingvistic și să meargă la spectacolele de la orice teatru.
    Un alt spectacol pus de el în scenă anul trecut a fost „Povestea unui om cu față urâtă” după „Urâtul” de Marius von Mayenburg, un dramaturg contemporan german. Este o piesă despre dileme identitare între aparențe și autenticitate în relația cu sinele și cu mediul.
    La actorie, Roman a dat după ce a absolvit Liceul de Arte plastice „Igor Vieru” din Chișinău. A fost ultima promoție cu grupă mixtă româno-rusă la actorie, iar aceasta îi permite acum să joace atât în teatrele de limbă română, cât și în cele de limbă rusă.
    Roman este angajat acum ca actor la Teatrul Satiricus „Ion Luca Caragiale” din Chișinău și mai joacă la „Teatr s ulițî Roz”, un teatru independent de limbă rusă și din acest an este în repetiții la Teatrul Rus „A.P. Cehov”, unde va juca chiar rolul lui Cehov într-un spectacol de Petru Vutcărău.
    Acum, Roman lucrează la un alt experiment teatral, o adaptare după un text contemporan polonez. Este prima piesă în limba rusă pe care o montează și despre care nu a vrut să ne dea prea multe detalii pentru a nu deconspira mesajul spectacolului. Dar, ca toate piesele montate de el, va fi adaptată la realitatea și actualitatea din Republica Moldova.
    ***
    În acest sezon din podcastul „Laboratorul social”, cercetăm scena underground din Republica Moldova. Fiecare generație își are rebelii și răzvrătiții săi, deschizătorii de drumuri pentru noi tendințe și noi curente. Prin urmare, vrem să aflăm ce idei și probleme îi preocupă pe non-conformiștii zilelor noastre, ca să știm care vor fi trendurile de mâine ale întregii societăți.
    🎧 Puteți asculta podcastul „Laboratorul social” și pe:
    ● Site-ul nostru: moldova.europalibera.org/labo...
    ● Apple Podcasts: bit.ly/3J7qjl6
    ● Spotify: bit.ly/3H7goJQ
    ***
    ✔️ Abonați-vă la Europa Liberă pe rețele sociale:
    Facebook - / europalibera.org
    Telegram - t.me/europaliberaru
    Instagram - / europalibera
    Odnoklassniki - ok.ru/group/52203659460797
    🌐 Accesați site-ul nostru pentru cele mai proaspete știri și reportaje - moldova.europalibera.org/
    📜 Ne bucurăm că participați la dezbaterile noastre și scrieți comentarii, dar vă rugăm să respectați câteva reguli:
    1. Nu vrem să limităm în nici un fel libertatea de gândire și exprimare, dar ne rezervăm dreptul de a șterge din forum afirmații care pot avea consecințe juridice, care sunt defăimătoare, obscene, indecente, abuzive, violente, pornografice, amenințătoare, discriminatoare, care îndeamnă la ură sau sunt ilegale.
    2. Forumul de dezbateri nu poate fi utilizat în scopuri comerciale.
    3. Nu postați, cu bună știință, nici un material care ar putea reprezenta o încălcare a dreptului de autor.
    4. Comentariile trebuie să fie, în cea mai mare parte, în limba română și rusă.

КОМЕНТАРІ •