Η θέση της γυναίκας στην Εκκλησία - π. Συμεών Βενετσιάνος
Вставка
- Опубліковано 10 лют 2025
- Η θέση της γυναίκας στην κοινωνία έχει περάσει πολλά διαφορετικά στάδια μέσα στο διάβα των αιώνων. Από την πλήρη υποτίμησή της μπροστά στον ρόλο του άνδρα στην αρχή της κοινωνικής πάλης για τα βασικά και αυτονόητα δικαιώματα στην ψήφο και τον δημόσιο λόγο, η γυναικεία προσπάθεια για πλήρη ισότητα απέναντι στον άνδρα συνεχίζει και σήμερα να μάχεται σε πολλά μέρη του κόσμου.
Στην Εκκλησία μας, όμως, δεν τίθεται ούτε θέμα ανωτερότητας ούτε θέμα κατωτερότητας ανάμεσα στα δύο φύλα. Όπως πλάστηκε ο άνθρωπος από τον Θεό και όπως ο Αδάμ και η Εύα ήταν ομοίως πλασμένοι «κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν» Θεού, έτσι και σήμερα πρέπει να έχουμε αυτή την οπτική αυτή της ισότητας των φύλων. Όπως και πολύ εύστοχα μας διδάσκει και η προς Γαλάτας επιστολή του Αποστόλου Παύλου, «...οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ».
Με τον π. Συμεών Βενετσιάνο, διευθυντή του Ιδρύματος Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
------------------------------------------------
Το βίντεο πλαισιώνει το Ιδιόμελο του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης «Ὁ τῃ ψυχῆς ῥαθυμίᾳ...» σε ήχο δ'
Ψάλλει ο Χορός Ψαλτών Πρεβέζης «Chorus Nicopolitanus» με χοράρχη τον κ. Νεκτάριο Θάνο
Πηγή: • "Ὁ τῃ ψυχῆς ῥαθυμίᾳ"
------------------------------------------------
Facebook: / info.aparchi
Instagram: / aparchi.gr
Ιστοσελίδα: aparchi.gr/
Η κοινότητά μας στο viber: invite.viber.c...
------------------------------------------------
Στηρίξτε την προσπάθειά μας μέσω του συνδέσμου: aparchi.gr/sup...
------------------------------------------------
Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση μέρους ή ολόκληρου του βίντεο για δημοσίευση σε άλλο κανάλι ή σελίδα, χωρίς την άδεια του νόμιμου κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαρχή © 2022. Με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.
Οι Πατέρες είναι πάντοτε επίκαιροι!
Ας τους μελετάμε κι ας τους ακολουθούμε στο βαθμό που ο καθένας μας μπορεί.
Ευχαριστούμε π. Συμεών!
Πολύ χρήσιμο, ευχαριστούμε. Χρειάζονται τέτοια βίντεο.
Θεολογικά όντως δεν τίθεται θέμα. Ποιμαντικά όμως οι Πατέρες και μη θέλοντας να διαταράξουν την κοινωνική συνοχή, υιοθέτησαν κοινωνικές αντιλήψεις για την γυναίκα που δεν ήταν απόλυτα σύμφωνες με τη διδασκαλία της Εκκλησίας. Όταν διαβάζουμε Πατέρες χρειάζεται προσοχή να ξεχωρίσουμε τη θεολογία από τη ποιμαντική.
Στην επιστολή του Αγίου Παύλου Τιμόθεον Α' φαίνεται δυστυχώς η άποψη του Θεού για τις γυναίκες.Ως χριστιανή που ομολογώ τον Χριστό πληγώθηκα όταν διάβασα αυτό το απόσπασμα.
@@katerinakaterinaki9143 Οι Άγιοι γράφουν σε συγκεκριμένες εποχές με συγκεκριμένες αντιλήψεις, για αυτό και δεν πρέπει να θεωρούμε ό,τι γράφουν σωστό.
Στην αρχαία Ελλάδα δεν ήταν και τόσο ιδανικά για τις γυναίκες, μην τα ρίχνουμε όλα στον χριστιανισμό. Ο χριστιανισμός λέει πολλά σωστά αλλά εφαρμόστηκαν λάθος από τους εκπροσώπους του.
Το εδάφιο στην στην επιστολή προς Τιμόθεον Α είναι που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα. Ουσιαστικά οι γυναίκες σε αυτήν τη συγκεκριμένη επιστολή φαίνονται κατώτερες.
🙏💙💙🌹🇪🇸
Μήπως ένωσης ότι θα πρέπει να πάρει και λειτουργικά δικαιωματα', ΝΑΙ Η ΓΥΝΑΊΚΑ ΕΊΝΑΙ ίσα με τον άνδρα. Αλλά ηγυναικα εντολή του Θεού να εξαρτάται υπό ανδρος(στον άνδρα σου ή αποστροφή σου και αυτός σου κυριεύσει). Γενν
Μιας και αναφερθήκατε στην Γένεσιν και στην δημιουργίαν, ξεχάσατε να μας πείτε ότι ο Θεός είπεν "ποιήσωμεν βοηθόν κατ' αυτόν" (δηλ. βοηθόν του Αδάμ). Ο Θεός μας το λέει εκεί καθαρά ότι η γυναίκα επλάσθη ως βοηθός για τον άνδρα της και όχι σαν ίσος προς αυτόν. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγει σχετικά με την θέσιν της γυναίκας: "Εδίδαξεν άπαξ η γυνή (δηλ. τον Αδάμ εις τον Παράδεισον) και πάντα κατέστρεψε, διά τούτο, φησί, μη διδασκέτω. Και πάλιν. Τοσούτον γαρ αυτήν σιγηράν είναι δεί, φησίν, ως μη μόνον περί βιωτικών, αλλά μήτε περί πνευματικών φθέγγεσθαι εν Εκκλησία. Τούτο κόσμος, τούτο αιδώς, τούτο μάλλον αυτήν των ιματίων κοσμήσαι δύναται. (λόγ. Θ' της ά. προς Τιμόθ. σελ.283 του δ' τόμ.). Στην Εκκλησίαν πάτερ μου, δεν λέει ο καθένας την άποψιν του (όπως νομίζω ότι κάνετε εσείς με τα πιο πάνω λεγόμενα σας τα οποία λοιπούμαι να πω ότι είνα " ήξεις, αφίξεις", αλλά λέει τι γράφει σχετικά μέσα στην Αγίαν Γραφήν και στους Κανόνες της Εκκλησίας. (Τα πιό πάνω του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ευρίσκονται και μέσα στο "Πηδάλιον" στις υποσημειώσεις που είναι για τον Ο' Κανόνα της Στ' Οικουμενικής Συνόδου -έκδοσις Αστέρος, σελ.282)
Επειδή ανέφερε την Γυναίκα ως "βοηθό" τού Άνδρα εσύ συμπεραίνεις ότι αυτό σημαίνει πως δεν είναι ίση με τον Άνδρα; Ποιός άνθρωπος χρειάζεται βοήθεια από έναν κατώτερό του; Αν ήταν ανώτερος ο Άνδρας από τη Γυναίκα δεν θα χρειαζόταν την βοήθειά της!
Ο Θεός δεν είπε "ποιήσωμεν δούλον κατ' αυτόν" ή "ποιήσωμεν θεράποντα κατ' αυτόν", είπε "ποιήσωμεν βοηθόν κατ' αυτόν". Άρα η λέξη "βοηθός" δεν υποδηλώνει κατωτερότητα της Γυναίκας έναντι του Άνδρα. Ως πρόσωπα είναι ίσοι.
@@Stellarionas Όπως λέει και ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μυτιληναίος, άνδρας και γυναίκα, όλοι είμαστε ίσοι ενώπιον του Θεού. Όχι όμως και στην παρούσαν ζωήν, μεταξύ μας. Γιαυτό και στο μυστήριον του γάμου, ο ιερέας λέει: "και δος τη παιδίσκη ταύτη, εν πάσιν υποταγείναι το ανδρί, και τον δούλον σου τούτον είναι εις κεφαλήν της γυναικός".
Υπάρχουν και άλλα πολλά στην Αγίαν Γραφήν που λένε τα ίδια. Αν προσέξεις το σχετικόν χωρίον του Απ. Παύλου που λέει το "ουκ ένι άρσεν και θύλι", θα δείς ότι λέει και το "εν Χριστώ Ιησού". Αυτό το εν Χριστώ Ιησού, ακόμα και αρχιερείς και άλλοι θεολόγοι δεν το προσέχουν.
Αυτά και αν χρειασθεί θα επανέλθωμεν.
Ανδρέας Ζαχαρουδιού
+357-99-608456
@@Stellarionas Την Αγίαν Γραφήν δεν την ερμηνεύομεν με την λογικήν μας. Διαβάζομεν την ερμηνείαν της Εκκλησίας και όχι την δικήν μας
@@andreaszacharoudiou1397
Σου προτείνω να ακούσεις τον πατέρα Αθανάσιο Μυτιληναίο, περί Χριστιανικής Ανθρωπολογίας
@@Stellarionas ο αείμνηστος άγιος πατήρ Αθανάσιος Μυτιληναίος είναι ο διδάσκαλος μου. Κάθε μέρα τον ακούω. Νομίζω δεν λέει κάτι αντίθετον από αυτά που έγραψα