Це відео не доступне.
Перепрошуємо.

Ο «χορός» του Ζαλόγγου Ήπειρος | Zaloggo Greece 4k.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 15 вер 2023
  • Ο «χορός» του Ζαλόγγου. Θεσπρωτία Ήπειρος.
    «Έχε γεια καημένε κόσμε, έχε γεια γλυκιά ζωή και συ δύστυχη πατρίδα έχε γειά παντοτινή. / Έχετε γεια βρυσούλες λόγγοι βουνά ραχούλες, έχετε γεια βρυσούλες κι εσείς Σουλιωτοπούλες. / Στη στεριά δε ζει το ψάρι ούτε ανθός στην αμμουδιά. Κι οι Σουλιώτισσες δε ζούνε δίχως την ελευθεριά» Σύμφωνα με την παράδοση είναι το τραγούδι που έλεγαν οι Σουλιώτισσες πέφτοντας, αυτοθυσιαζόμενες, στον γκρεμό. Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ μεταγενέστερο, γεγονός όμως που δεν αναιρεί τη σημασία της Ιστορίας. Ας ταξιδέψουμε λοιπόν!
    Κοντά στη γυναικεία μονή Αγίου Δημητρίου Ζαλόγγου και τη μονή Ταξιαρχών, ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Ηπείρου του 4ου αιώνα, βόρεια της Πρέβεζας, στα όρια του χωριού Καμαρίνα και 500 μ. από την αρχαία πόλη της Κασσώπης, μετά από 410 πέτρινα σκαλοπάτια στην κορυφή του γκρεμού ύψους 100 μέτρων που θυσιάστηκαν οι Σουλιώτισσες τοποθετήθηκε το μεγαλύτερο άγαλμα της Ελλάδας. Με 13 μέτρα ύψος και 18 πλάτος είναι ορατό από απόσταση 35 χιλιομέτρων
    Τον Δεκέμβριο του 1803 το πολιορκημένο Σούλι πέφτει στα χέρια των Τούρκων του Αλή Πασά. Ομάδες Σουλιωτών καταφέρνουν να ξεφύγουν και κινούνται προς Πάργα και Ζάλογγο. Όσοι κατευθύνθηκαν προς Πάργα, υπό τον Κίτσο Μπότσαρη, κατάφεραν και σώθηκαν. Όσοι έμειναν στο Ζάλογγο −μια εκδοχή αναφέρει ότι είχαν εγκλωβιστεί στη μονή Ταξιαρχών, στη ρίζα του ομώνυμου βράχου− δεν κατόρθωσαν να ξεφύγουν και στις 18 Δεκεμβρίου 1803 κατέφυγαν στην άκρη του γκρεμού μαζί με τα παιδιά τους και αυτοθυσιάστηκαν. Οι πληροφορίες διαφέρουν ως προς τον ακριβή αριθμό: άλλοι αναφέρουν 57-63 γυναίκες, αλλού γίνεται λόγος για 300 Σουλιώτισσες. Πολλοί ξένοι περιηγητές αλλά και Έλληνες ιστορικοί της εποχής (Ιάκωβος Μπαρτόλντυ, Χριστόφορος Περραιβός, Φρανσουά Πουκεβίλ, Κλωντ Φωριέλ κ.ά.) καταγράφουν το περιστατικό που προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και θαυμασμό για τη γενναιότητα των Σουλιωτισσών, αλλά και φρίκη για την αγριότητα των Τούρκων.
    Η ιδέα για τη δημιουργία του εντυπωσιακού συμπλέγματος του Ζαλόγγου ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950. Τον Μάιο του 1953 προκηρύχθηκε διαγωνισμός μεταξύ γλυπτών και αρχιτεκτόνων και βραβεύτηκε η μελέτη των Πάτροκλου Καραντινού και Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Τη γενική εποπτεία ανέλαβαν οι δυο προαναφερθέντες, ενώ την τεχνική εφαρμογή ο μαρμαροτεχνίτης Ελευθέριος Γυφτόπουλος. Μαρμάρινη πλάκα στη βάση του μνημείου αναφέρει τα ονόματα των συντελεστών: «Γεώργιος Ζογγολόπουλος γλύπτης, Πάτροκλος Καραντινός αρχιτέκτων, τεχνική επιμέλεια Ελευθέριος Γυφτόπουλος». Το μνημείο κατασκευάστηκε από οπλισμένο σκυρόδεμα, επενδύθηκε με πάνω από 4.300 ασβεστόλιθους των 50 εκατοστών και απεικονίζει τέσσερις γιγαντόσωμες αφαιρετικές μορφές Σουλιωτισσών πάνω σε πέτρινη πλατφόρμα. Στέκει αγέρωχο στο όρος Ζάλογγο (ύψος 780 μ.)
    Δέκα χρόνια χρειάστηκαν για την αποπεράτωσή του. Η μεταφορά υλικών έγινε αρχικά με τα χέρια και ζώα της περιοχής, ενώ αργότερα κατασκευάστηκε εναέριος μηχανισμός μήκους 280 μέτρων. Το κόστος κατασκευής στηρίχτηκε σε εράνους, τοπικούς και πανελλαδικούς, και ολοκληρώθηκε με τη βοήθεια του στρατού (ΜΟΜΑ) Ιωαννίνων. Τα αποκαλυπτήρια έγινα στις 11 Ιουνίου του 1961 παρουσία του βασιλικού ζεύγους (Παύλος-Φρειδερίκη), των μητροπολιτών όλης της Ηπείρου και άλλων επισήμων.
    Για να αντιμετωπιστούν προβλήματα φθοράς, με πρωτοβουλία του ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου εκπονήθηκε το 2004 ειδική μελέτη για τη συντήρηση και αποκατάσταση του μνημείου, που ενισχύθηκε με σύγχρονη αντικεραυνική προστασία. Καλή αντάμωση!
    Εναέρια 4k πλάνα Dji Drone φωτογραφία:
    Μυγδανάλευρος Σπύρος
    Επιμέλεια κειμένων: Βασιλική Παλαιοχώρη
    Edit filmora sPr.mYg
    sprmyg@gmail.com
    Η εγγραφή σας στο κανάλι μας η προώθηση υλικού και ένα σχόλιο μας βοηθάει να συνεχίσουμε @sprmyg ακολουθήστε μας..
    / spyros.mygdanalevros
    ...
    #preveza #zoggolopoulos

КОМЕНТАРІ • 8

  • @user-rv9dn8rj5e
    @user-rv9dn8rj5e 11 місяців тому +2

    Υπέροχοοο...όπως και η μουσική !!👏💯💜

    • @sprmyg
      @sprmyg  11 місяців тому +1

      Ευχαριστούμε από καρδιάς..🙂

  • @VasilikiCoccinella77
    @VasilikiCoccinella77 11 місяців тому +2

    Υποβλητική μουσική που "ντύνει" εξαίρετα ένα υποβλητικό μνημείο. Μπράβο, Σπύρο!

    • @sprmyg
      @sprmyg  11 місяців тому

      🙂

  • @user-yh5tm2yr8d
    @user-yh5tm2yr8d 11 місяців тому +2

    Πάρα μα πάρα πολύ ωραίο!

    • @sprmyg
      @sprmyg  11 місяців тому

      Ευχαριστούμε πολύ 🙂

    • @user-yh5tm2yr8d
      @user-yh5tm2yr8d 11 місяців тому

      @@sprmyg Νά είστε καλά!