17. Wat is slim? Een e-boiler of een warmtepomp-boiler?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 жов 2024
  • Download de gebundelde tips; www.energie-tr...
    Wil je mij steunen om deze boodschap te blijven uitdragen? Donaties zijn welkom: NL36 INGB 0388 6155 16 (energie-transitie.info) Kijk ook op www.energie-tr...
    In deze aflevering: e-boiler vs warmtepomp-boiler
    Allereerst wil ik even beginnen met de bedanken van mensen die een donatie hebben gedaan. Super gaaf want zo kan ik blijven doen wat ik doe. Nou zoals jullie van mij gewend zijn vertel ik mijn ervaringen over het verwarmen van ons huis met een airco en ons de zonnepanelen. Maar de laatste tijd krijg ik veel vragen binnen over 'goh kan je iets vertellen over een warmtepompboiler of een e-boiler'. En laat ik daar nou geen ervaring mee hebben. Vandaar dat ik jullie hulp wil inschakelen. Maar daar later meer over. Maar wat zou ik er nu al wel of kunnen vertellen? Nou wat ik wel weet is dat ik nu met mijn cv ongeveer 152 kubieke meter aan gas verbruik voor warm water. Wanneer ik dat gaat door rekenen wat dit mij kost op jaarbasis is dat inclusief onderhoud aan mijn cv en vastrecht dan is dat ongeveer en 663 euro. Natuurlijk is het afhankelijk van een gasprijs. En voor een alternatief voor warm water heb je eigenlijk twee opties voor de hand liggen. Dat is een e-boiler en een warmtepompboiler. Een zuinigen e-boiler en een e-boiler verwarmt eigenlijk het water direct met de elektriciteit van ongeveer 100 liter verbruikt ongeveer 1250 kWh stroom per jaar en met een energieprijs van 30 eurocent kom ik uit op 375 euro. Dat is dan een besparing van 288 euro per jaar. Met een warmtepompboiler die de warmte net als een airco uit zijn omgeving haalt zou je 75 procent efficiënter kunnen zijn op papier. Nou dan kom je uit op 312 kWh per jaar en dan zit je ook 93 euro. Dat is een besparing van 569 euro per jaar. Ja dat scheelt best veel. Een echt energiezuinige e-boiler die heb je al rond de 800 euro. En warmtepompboiler zit al snel op het dubbele. Maar daar zit de aansluiting van unit nog niet bij inbegrepen. Maar het is nou slim? Mijn vraag aan jullie is dan ook: wie heeft er al ervaring met een e -boiler ? En wat is het stroomverbruik per jaar? En welk boilerinhoud hoort bij welk type huishouden? En wat zijn ongeveer de installatiekosten? En wie heeft er al ervaring met een warmtepompboiler? Wat het stroomverbruik ten opzichte van de inhoud voor je boiler? En wat zijn de ervaringen? Hoe zit het met de aansluiting van de apparatuur? En wat zijn daar dan weer de kosten voor? En welke voor en nadelen zien jullie in beide systemen? En hoe zit het nou met subsidie die je kan krijgen? Ja... en dan heb je ook nog eens hybride elektrische boilers met subsidie!!! aaaahhh Geef je input even in de comments en wanneer je liever anoniem wil blijven stuur dan een email. Ik probeer daar daar weer een compact verhaal van te maken. Vergeet niet een duimpje te geven en je te abonneren. Tot volgende keer!

КОМЕНТАРІ • 285

  • @instappenvanhetgasaf.4374
    @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +2

    Wanneer je vragen hebt? Stel ze gerust. Wellicht weer voer voor een volgende vlog.

    • @JasperTielen
      @JasperTielen 2 роки тому

      Wel een vraag, heb je al een oplossing voor het drogen van de was bedacht. Ik meen me te herinneren dat je daar nog geen oplossing voor had en nu wordt het beter weer dus is nog niet nodig maar dacht vraag het toch vast.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      @@JasperTielen Het is nu inderdaad minder een probleem. Er kwamen hele leuke en vaak simpele oplossingen langs zoals een ventilator (die we gewoon hebben) dus dat gaan we zeker uitproberen. We hebben ook wel eens de airco in de slaapkamer als verwarming aangezet en toen merkte we dat eigenlijk de hele 1e verdieping daarvan mee profiteerde. Maar het gaat pas echt weer een probleem worden wanneer het weer kouder gaat worden.

    • @dinosaur279
      @dinosaur279 2 роки тому

      in je berekeningen bij E-boiler ga je ervanuit dat je geen onderhoudskosten en geen vastrechtkosten meer hebt? Klopt dit uberhaupt? wanneer je een E-boiler neemt moet je nog steeds je huis verwarmen met CV toch of is het een volledige vervanging en kan je dus gasloos verder? In ieder geval onderhoudskosten zullen wel elk jaar een X bedrag blijven?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      @@dinosaur279 De doelstelling is met een e-boiler dat ik dan ook van het gas af ga omdat ik het huis al verwarm met airco's. Koken gaan we dan op inductie doen. Onderhoud van een e-boiler beperkt zich tot 1 maal per 2 jaar dat je de anode moet vervangen. (die gegevens heb ik dan weer van kijkers)

    • @dinosaur279
      @dinosaur279 2 роки тому

      @@instappenvanhetgasaf.4374 Denk dat je iets kritischer moet kijken naar je berekening dan

  • @davevantilburg
    @davevantilburg 2 роки тому +15

    Ik stook al meer dan een jaar met airco's en heb nu ook al meer dan een jaar zonnepanelen en sinds een half jaar heb ik twee e-boilers. Eentje van 100 liter voor de bdakamer en een kleine van 10 liter voor de keuken en het bevalt uitstekend. Ik heb de boilers zelf aangesloten en ondanks dat ik geen loodgieter ben viel het aansluiten reuze mee. Voor de 100 liter boiler heb ik gekozen voor een horizontaal model omdat ik voor een verticaal model geen ruimte had en een horizontaal model heel handig boven een deur geplaatst kan worden. Wij hebben een huishouden van twee personen en dan is 100 liter ruim voldoende, zeker met een waterbesparende douchekop. Ondanks dat wij nog nooit onder een koude douche hebben gestaan douchen we een stuk bewuster en dus minder lang dan met gas. De e-boiler in de keuken van 10 liter is bijzonder praktisch omdat we nu vrijwel gelijk heet water hebben. Voorheen met de combiketel die op zolder hing duurde het zeker 3 minuten voordat het water een beetje warm was bij de kraan. Omdat we zonnepanelen hebben zijn de boilers een goede investering geweest en ook als het terugdraaien van de meter afgeschaft wordt hebben boilers een voordeel omdat je deze overdag als de zon schijnt kunt laten opwarmen voor het warme water dat je in de avond nodig hebt. In de toekomst willen we de badboiler nog vervangen voor een warmtepompboiler omdat nu het prijsverschil nog veel te groot is. Per maand verbruikt de badboiler bij ons ongeveer 50 kwh aan stroom en de 10 liter boiler in de keuken ongeveer 8 kwh per maand.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +2

      Dank je voor je input!

    • @geertvanschaik7976
      @geertvanschaik7976 2 роки тому +2

      Je kunt ook nog tijdsklokken op de boilers zetten, omdat meestal niet meer dan 1x per dag (x 2 personen) gedoucht wordt. En warmwater in de keuken is ook niet altijd nodig. 's Nachts kan dat uit.
      Dus als je daar een beetje slim naar kijkt dan kan je daar zonder comfortverlies nog fors op besparen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@geertvanschaik7976 Goede tip!

    • @erictenwestenend868
      @erictenwestenend868 2 роки тому

      is 100 liter ook genoeg voor een bad?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@erictenwestenend868 Dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je bad. Over het algemeen hoor je dat je dan 120 liter nodig hebt.

  • @ferryvanyperen5088
    @ferryvanyperen5088 2 роки тому +11

    Zelf heb ik geen gebruikerservaring met de warmtepompboiler, maar heb er in mijn vorige baan wel storingen aan verholpen.
    Wij hebben naast onze CV ketel een elektrische boiler die we opwarmen met "overschot" zonne-energie. Die doet het goed tussen april en oktober, in de wintermaanden start hij niet op, omdat we wat teruglever grenzen hebben ingesteld (zo bepalen we het overschot).
    Daarvoor kozen wij een 150 liter vat, maar omdat die als een zonneboiler in serie staat met de ketel maakt het niet uit of hij warm of koud is - warm water hebben we toch wel.
    Vorig jaar hebben we op deze manier 86m3 gas bespaard voor warm waterverbruik.
    Voor de keuze "wat is een slimme keuze" ga ik eerst uitlegen wat "COP" betekent.
    Een normale elektrische boiler heeft een COP van 1. Dat betekent: 1 kWh elektra wordt 1kWh aan warmte.
    Een warmtepompboiler heeft een COP van 3 tot 4, we houden het even op 3. Dat betekent: 1 kWh elektra wordt 3kWh aan warmte
    Overigens: Een energiezuinige E boiler is een beetje een verkooppraatje. Bij deze boilers is wat meer aandacht besteed aan de isolatie om de stilstrandverliezen te verminderen. Dus "energiezuinig" is in dit geval relatief.
    Dan moet je weten dat 1m3 aardgas 9,769kWh aan warmte bevat.
    Als ik dan met jouw verbruik van 152m3 per jaar reken dan ziet dat er zo uit:
    Hoeveel warmte verbruik je voor je warm water:
    152m3 gas = 1485kWh aan warmte
    Bij het vervangen van de gasketel voor een elektrische boiler stijgt je elektrisch verbruik dus met 1485kWh per jaar.
    Bij het vervangen van de gasketel voor een warmtepomp boiler stijgt je elektrisch verbruik met 495kWh per jaar (bij een COP van 3).
    Nu kun je dus aan de hand van je energieprijzen uitrekenen wat je besparing op de rekening is.
    Hoe werkt zo'n warmtepompboiler dan?
    Een warmtepomp boiler werkt met ventilatielucht uit de woning.
    De warmtepomp onttrekt de warmte uit de ventilatielucht (koelt deze dus) en blaast die lucht naar buiten. En de warmte die komt lekker in het water.
    Dan heb je 2 types: de ene heeft een interne ventilator, en de andere sluit je aan met een normale ventilatie box.
    In de warmtepomp zit een regelingetje waarmee je kunt instellen binnen welke tijdvakken hij mag draaien om op te warmen. De een wat uitgebreider dan de andere.
    Vaak zit er ook nog een elektrisch element in om net wat verder door te kunnen warmen dan dat hij red als warmtepomp (dat element is gelijk aan de werking van een conventionele boiler: 1kWh elektra voor 1 kWh aan warmte).
    Edit:
    Warmtepompboilers vallen op dit moment onder een subsidieregeling.
    Stel dat je zelf installeert, dan koop je een warmtepompboiler bij (bijvoorbeeld) warmteservice, rekent het volle pond af en na plaatsing kun je de subsidie aanvragen. (aldus een collega die het zo gedaan heeft)
    Als je het installeren wilt laten uitvoeren door een installateur dan regelen zij vaak de rompslomp, en betaal je aan hen alleen het niet gesubsidieerde deel.

    • @ferryvanyperen5088
      @ferryvanyperen5088 2 роки тому +1

      Ik heb even gekeken naar de kreet "hybride warmtepompboiler". Die kan ik niet helemaal rijmen. Er is een fabrikant die heeft een warmtepomp boiler de naam "hybrid" gegeven, maar wat er hybride aan is kan ik niet echt vinden. Die doet niets anders dan andere warmtepompen - behalve dat hij niet in de ventilatielicht wordt opgenomen maar gewoon lucht uit de ruimte haalt.
      Als je het over een hybride warmtepomp hebt, dan heb je het over een warmtepomp voor CV, die in combinatie met een CV ketel werkt, waarbij de CV ketel de piek in warmtevraag moet opvangen.

    • @ferryvanyperen5088
      @ferryvanyperen5088 2 роки тому +3

      Oja: bij die "energiezuinige" boilers zijn naast isolatie ook wat "intelligenter", omdat je daar wat instellingen in kunt doen voor wanneer die warm moet zijn / aan mag. Dus opwarmen voor de "standaard" douchetijd, en daarna niet. Dat scheelt natuurlijk ook energie voor het warmhouden.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      Superduidelijk en helder verhaal. Goed om te weten en bedankt voor je input!

    • @familieband5651
      @familieband5651 2 роки тому

      Hallo Ferry, wat vind jij van LG
      WH20S Warmtepompboiler. Ik ben benieuwd naar je mening.

    • @ferryvanyperen5088
      @ferryvanyperen5088 2 роки тому

      @@familieband5651 geen idee. Ik heb de specs bekeken. Lijkt mij een prima apparaat.

  • @jos4564
    @jos4564 2 роки тому +15

    Goed. Hier is mijn mening: een WPB neemt (1) veel meer ruimte in beslag. Dit is omdat een 100 liter gewone boiler doorgaans vertaald in 200/300 liter WPB boiler omdat de temp lager is. Verder zijn ze altijd rond en groot, en gewone boilers heb je ook platte en horizontale dus makkelijker weg te werken ergens. Ten tweede maakt een WPB altijd geluid, nu kun je dat geluid oplossen met een buitenunit, maar dat is nog meer werk. Ten derde heeft een WPB (bij voorkeur) een lucht aanvoer/afvoer naar buiten nodig. Je bent dus veel minder flexibel om een WPB aan te sluiten want je hebt meer ruimte nodig, en je moet ook nog eens naar buiten. Ook denk ik dat een WPB complexer in elkaar zit dus er kan meer stuk en de onderdelen zullen duurder zijn. Verder kan een WPB niet eenvoudig om b.v. een houten zoldervloer (vanwege gewicht). Verder is het lastig om deze krengen naar boven te krijgen wnat ze wegen lood en zijn groot (OK maar dat is eenmalig). Persoonlijk ga zou ik voor een E-boiler kiezen. Ik heb geen plek voor een WPB en ik ben bang dat een groot gedeelte van de voordeel verdwijnt aan onderhoud etc. Ik kijk over een paar jaar wel. Misschien is dan de subsidie wel minder, maar de kostprijs van die dingen relatief ook, maar zijn de kinderziektes er uit.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Dank je voor je bijdrage!

    • @ferryvanyperen5088
      @ferryvanyperen5088 2 роки тому +6

      Kinderziektes? Het concept warmtepompboiler is pas 25 jaar oud, dus ik zou nog 25 jaar wachten. Dan zijn ze misschien wel door geëvolueerd.
      Dit zelfde geldt ook voor de warmtepomp trouwens.

    • @jos4564
      @jos4564 2 роки тому +2

      @@ferryvanyperen5088 Ja dit kan allemaal wel, maar grootschalig gebruik in Nederlandse huishoudens is iets anders natuurlijk.

    • @ferryvanyperen5088
      @ferryvanyperen5088 2 роки тому +3

      Ik heb het gewoon over warmtepompen en warmtepomp boilers huishoudelijk gebruik. Dus maak je gerust geen zorgen over kinderziektes.
      Ik kom uit het vak en weet waar ik over praat.

    • @pcamhorrevorts9076
      @pcamhorrevorts9076 Рік тому

      Ik heb een vraag over WP boiler in combinatie met heat pipes of zonnecolektoren , is iets!

  • @svendona8333
    @svendona8333 2 роки тому +2

    Ik heb zelf een warmtepomp boiler geïnstalleerd. Vaillant Arostor (200 Liter variant). Wij zijn met 4 personen en gebruiken het om de douche en bad mee te verwarmen. Ons verbruik is 63,5KwH voor 50 dagen. Ongeveer een totaalverbruik van 400 a 500 Kwh op jaarbasis schat ik. Gasaansluiting is bij ons gratis weggehaald door de netbeheerder en verwarmen alles met infraroodpanelen in huis. Daarnaast hebben we een 15-tal zonnepanelen die de overcapaciteit aan energie niet opslaat in een accu maar gebruikt voor thermische opslag van water in de boiler. Zeer tevreden.

  • @jwb6583
    @jwb6583 2 роки тому +4

    Ik heb een e-boiler. Het ding kost me ongeveer 20kw aan stroom per maand extra.
    Het is wel maar een 50 liter. Dat is genoeg, want ik draai de douche uit nog voordat de zandloper (5min.) leeg is. Opwarmen kost niet veel tijd en zou een volgende persoon al kunnen douche na 15-20 minuten.
    Aansluitkosten door een werkspot man koste me 100 euro.
    De boiler zelf koste me 250 euro. Dat was wel voor de (mega)inflatie en de oorlog in Oekraine.
    Met de cv ketel was het verbruik 3m3 gas per maand.
    De boiler lijkt dus duurder, maar omdat ik zonnepanelen heb is die voor mij goedkoper. Zeker in dit seizoen.

  • @berdenpaul
    @berdenpaul 2 роки тому +10

    Ik heb nu zo'n 3 jaar een WPB van 300 liter. Hij staat in de kelder, daar heb ik de vloer een paar centimeter moeten verlagen om hem erin te krijgen. Hij neemt inderdaad veel plaats in beslag. Waar ik ook geen rekening mee had gehouden was het geluidsniveau. Het monotone gebrom is vervelend wanneer je TV wilt kijken. Dat heb ik echter op kunnen lossen door hem alleen tussen 01.00 en 07.00 te laten werken. Ik wil binnenkort wel nog wat geluidsisolatie gaan aanbrengen om hem ook overdag in te kunnen schakelen. Dit om gebruik te kunnen maken van stroom van de zonnepanelen, en om de warmwater capaciteit te verhogen.
    We zijn een gezin met 4 kinderen en we hebben pas 1 keer meegemaakt dat het vat leeg raakte. Persoonlijk ben ik geen lange doucher, max 5 minuten. Maar als er een badkuip gevuld moet worden en dan nog +/- 30 minuten moet worden gedoucht, dan zitten we wel ongeveer op de max. Verder gebruiken we amper warm tapwater, we hebben een Quooker die we daarvoor (mis)bruiken.
    Het enige onderhoud dat we tot nog toe hebben gehad is het vervangen van de anode. Dat moet periodiek gebeuren. Verder moet je rekening houden met afvoer van condenswater. In onze kelder hebben we geen afvoer dus daar gaat het met een pompje de koekoek in. Daar blaast hij overigens ook de lucht door naar buiten.
    Ik heb een plug die het energieverbruik meet aan de WPB hangen en die geeft aan dat in 2021 het verbruik 735 kWh was en in 2020 420 kWh. Best een fors verschil als ik dat nu zo zie. Wellicht is dit te verklaren door een kouder 2021 en kinderen die ouder worden en daardoor meer / langer douchen?

    • @gijsqwerasdf
      @gijsqwerasdf 2 роки тому +2

      Houd er ook rekening mee dat tussen 1u en 7u 's nachts de buitentemperatuur vaak een flink stuk lager is dan overdag. Dit heeft invloed op je COP.

    • @donaldotrumpie8067
      @donaldotrumpie8067 2 роки тому

      Gooi de tv uit het raam, dit is een hersenspoel methode om jou nog volgzamer en dommer te maken.

    • @Nietzointeressantdoen
      @Nietzointeressantdoen 2 роки тому

      @@gijsqwerasdf De WP boiler haalt zijn lucht uit de woning. Het dalen van de COP zal dus verwaarloosbaar zijn omdat ik aan neem dat de beste man zijn woning verwarmd met een WP en dus geen nachtverlaging doorvoert.
      Er is dus een constante luchttemperatuur.

  • @roland9367
    @roland9367 2 роки тому +2

    Een E-boiler is gewoon een elektrische boiler die we al jaren kennen. Ik denk de volgende dingen te kunnen stellen:
    - warmtepompboiler is 2.5 tot 3 keer zo efficient water verwarmen
    - warmtepompboiler haalt de warmte uit ventilatie afvoer, of soms rechtstreeks van buitenlucht (gaten door de muur)
    - warmtepompboilers hebben soms meer lucht nodig dan normaliter wordt afgevoerd in de woning door ventilatie. Dit zorgt soms voor meer afkoeling, of voor geluid van ventilatiebuizen.
    - installatie elektrische boiler kun je goed zelf doen. Installatie warmtepompboiler kun je ook zelf doen, maar vereist ietsje meer inlezen.
    - prijs warmtepompboiler op zichzelf is nauwlijks meer dan goede elektrische boiler vanwege de subsidie
    Naast dit alles kun je met een lucht/water warmtepomp ook een los vat verwarmen voor tapwater, dat is een hele mooie oplossing die je dan meeneemt in de installatie van lucht/water warmtepomp.
    Ook kun je, bij verbouwing badkamer, een douche warmteterugwin installatie doen (een simpele pijp van 400 euro) of zelfs voor een volledige recycle douche gaan waardoor je nog maar een 30 liter boikertje nodig hebt.
    Het hangt vooral af van hoeveel gedoucht wordt, hoe groot het huishouden is.
    Bij ons wordt er niet megaveel gedoucht of zelfs koud gedoucht. Wij verwarmen ook het huis middels airco en we hebben een klein houten huis. Hierdoor is een warmtepompboiler niet zo gewenst omdat het lawaai zich makkelijk verplaatst in onze kleine houten woning en hij ook teveel zou afzuigen, omdat we niet zoveel m3 inhoud lucht hebben.
    Gezien een elektrische boiler wel flink bijdraagt in de elektra rekening (je zit zo aan 1500kWh) hebben we daarom gewoon een zootje extra zonnepanelen neergelegd.
    En nu probeer ik de elektrische boiler juist actief te sturen op de actueel geleverde zonnestroom.
    De conclusie is, heb je veel warm water verbruik en heb je ook wat ruimte, zet een warmtepompboiler neer. Of een boiler die onderdeel is van je lucht/water warmtepomp installatie.

  • @jeroenzoujewelwillenweten8284
    @jeroenzoujewelwillenweten8284 2 роки тому +15

    We hebben ongeveer 20jr ervaring met een Warmtepompboiler. Tijdens de bouw werd deze aangesloten op de retour van de ventilatie. In al die jaren is gebleken dat dit niet goed werkt. De WPB heeft namelijk een bepaalde hoeveelheid lucht/debiet nodig om warm water te kunnen maken, is dat er niet dan wordt het elektrisch element ingeschakeld. Ons CO2 gestuurde ventilatie systeem kwam hier niet aan en als we met de hand ventileerden ging het koude tocht geven. We vebruikten dus relatief veel stroom. De WPB ging in 2016 defect behalve het elektrisch element. Dit element aangesloten op een domotica systeem zodat we slim konden schakelen en daarmee was het eigenlijk een e-boiler geworden! Het stroomverbruik was hierdoor heel redelijk te noemen ongeveer 1500kWh/jaar. Echter je was wel aan ritme gebonden om te douchen, onverwachts douchen is bij een slimme e-boiler niet echt mogelijk. Het leert je gewoontes en zorgt voor warm water op die momenten. Bij ons meestal 's morgens en op die manier werd onze boiler verwarmt tegen nachttarief. Na een paar jaar waren we het zat dat onze boiler bepaalde wanneer we konden douchen. Dus nu hebben we weer een warmtepompboiler Daikin 200liter die de lucht vanuit buiten aanzuigt en naar keuze met kleppen naar buiten of naar binnen blaast. De laatste is de zomerstand want de lucht uit de boiler is heel koud en koelt op die manier eigenlijk gratis ons huis en bespaart airco koelingskosten (elektra). We hebben hem nog geen jaar en ik moet nog steeds de modbus meter aansluiten maar het geschatte verbruik is ongeveer 900kWh/jaar. Die waardes die je noemt in je filmpje voor eboiler en WPB zijn aan de erg lage kant! Wel hebben we veel PV (18x325Wp ZZW e 6x365WP op NO en dit willen we in de toekomst nog uitbreiden met verticale panelen voor winter energie) en een SMA energymanager, als er veel stroom over is wordt de WPB via SGready aangestuurd, hij fungeert dus als warmtebatterij. We moeten hem nog wel extra gaan isoleren want de stilstandsverliezen zijn nu te groot. Wat betreft de kosten van de installatie van de Daikin; die waren bij ons hoog doordat de oude boiler eruit moest (giga klus!) en er moesten gaten in de gevel worden geboord dus alles bij elkaar waren we €4500 kwijt voor de boiler en de installatie. We krijgen hier nog €750 subsidie van terug. We kijken maar niet naar terugverdientijd maar vooral naar comfort. We hebben sowieso geen gas aansluiting. Een doorstroomapparaat hebben we ook overwogen maar dat betekende een krachtstroom groep extra aanleggen naar de plek waar hij dan moest komen en het is maar de vraag of je het met een 3x25A aansluiting redt. En om naar 3x40A te gaan is zeker niet aan te raden wat je vaste lasten nemen direct met ongeveer €700/jaar toe. Op dit moment verwarmen we de badkamer met IR, de slaapkamers met een airco, en de benedenverdieping met stadsverwarming maar die gaat er einde jaar uit en komt er een lucht/water warmtepomp van Nibe (deze staat in bestelling). Terugverdientijd? Tja je kan rekenen met de huidige prijzen maar de toekomst is een glazen bol. Op deze manier ben ik veel onafhankelijker van de grillen van de energiemarkt en heb ik een comfortabel huis.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Super bedankt voor je input!

    • @marcelk2506
      @marcelk2506 2 роки тому

      Hoe bevalt de ir in de badkamer ? Ben nu zelf aan toe om de boel te moeten organiseren tegen de energie prijzen. Ir paneel om te beginnen lijkt me een begin voor de badkamer, maar hoor ook negatieve geluiden dat het niet echt warm aanvoelt als gehoopt. gr. Marcel

    • @jeroenzoujewelwillenweten8284
      @jeroenzoujewelwillenweten8284 2 роки тому +2

      @@marcelk2506 Hi Marcel ons bevalt het prima we hebben het plafond vol op de plekken waar je staat. Geschakeld met een count down timer van 30 minuten. Je moet niet naar een thermometer kijken want de lucht wordt niet echt veel warmer het gaat om de straling die je voelt. Net als voor een kampvuur het kan vriezen maar dat vuurtje is wel lekker warm!

    • @marcelk2506
      @marcelk2506 2 роки тому

      @@jeroenzoujewelwillenweten8284 Welk merk hebben jullie in deze ? of maakt het niet zo veel uit.

    • @jeroenzoujewelwillenweten8284
      @jeroenzoujewelwillenweten8284 2 роки тому +2

      @@marcelk2506 het schijnt niet veel uit te maken maar ik heb gekozen voor lange garantie en een wat langer bestaand merk Ohle Infrarot is ook makkelijk te monteren

  • @jooptablet1727
    @jooptablet1727 2 роки тому +13

    Vanwege mijn grote terugleveroverschot heb ik zelf een e-boiler 120 liter geïnstalleerd (heel simpel, kwestie van een paar slangen aansluiten en stekker er in) van +/- 350 euro. Dat komt overeen met mijn vastrecht kosten gas die ik niet meer hoeft te betalen ieder jaar. Een warmtepompboiler is toch wat meer gedoe (installatie en onderhoud) en ik vind het fijn dat het water vrij snel met 3kW verwarmd kan worden mocht dat nodig zijn. Van onderhoud is bij de e-boiler eigenlijk geen sprake, alleen moet je de anodestaaf na een x aantal jaren vervangen voor een paar tientjes. Ik hou de tank op 40 graden, wat meteen fijn is voor je handen als je geen mengkraan hebt. Daarnaast is de delta met de omgevingstemperatuur bij 40 graden zo laag dat het slechts 0,5 tot 1 kwh per dag verbruikt om het water warm te houden. Bij 60 of 70 graden moet 'ie harder werken. Uiteraard wel de legionellastand aanzetten (1 x per week tot 70 graden verwarmen).
    Verder verwarm ik de woning overigens ook met airco's. Vooral omdat ik zelf veel energie opwek (+/- 18mWh per jaar) kan ik zorgeloos alles elektrisch doen. Ook de twee elektrische auto's worden door de zon voorzien. Het mooie van een e-boiler is dan ook dat je het water overdag kan verwarmen met je opgewekte zonnestroom voor gebruik 's avonds en 's ochtends als de zon niet schijnt. Zo is het een beetje een warmwater batterij.
    Dit soort energieconsumptie op de tijd en plek waar het opgewekt wordt zal steeds belangrijker worden.
    Wat betreft het comfort: ik ben er erg blij mee, voor een 2 persoons huishouden is de 120 liter meer dan groot genoeg op 40-graden stand. Als je meer water verbruikt kan je de temperatuur hoger zetten zodat je effectief meer gemengd 38-graden water uit je reservoir krijgt.
    Al met al ben ik dus tevreden met mijn keuze omdat het voor mijn situatie erg voordelig en flexibel is. Ik kan me voorstellen dat voor een groot gezin een waterpompboiler beter zou zijn, maar daar mag iemand anders zijn/haar ervaring over delen. Volgens mij zit er wel subsidie op de warmtepomp boilers, check dat ook even!

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Dank je voor je input!

    • @erictenwestenend868
      @erictenwestenend868 2 роки тому +1

      Heb je met die 120 liter ook genoeg voor een bad?

    • @jooptablet1727
      @jooptablet1727 2 роки тому +2

      @@erictenwestenend868 Jazeker, gemakkelijk. Je moet natuurlijk niet een uitgebreide douche nemen tijdens het vullen van het bad, maar dat is met een CV ketel ook zo. 120 liter is best groot. En omdat het 3kW verwarmingselement het reservoir vrij snel weer opwarmt (ongeacht de buitentemperatuur) is het zo flexibel.

    • @erictenwestenend868
      @erictenwestenend868 2 роки тому

      @@jooptablet1727 welk merk en type heb jij?

    • @jooptablet1727
      @jooptablet1727 2 роки тому +2

      @@erictenwestenend868 Eldom / Galanta (=hetzelfde) 120liter. Het is niet de meest geavanceerde (geen WiFi), maar voor de prijs een goede koop, zeker als je zonnepanelen hebt.

  • @MarcelS-yz1gf
    @MarcelS-yz1gf Рік тому

    Wat legt u altijd alles goed en duidelijk uit! Het is zeer prettig om naar uw video's te kijken.

  • @Svendeboer
    @Svendeboer 2 роки тому +4

    LET OP : Bij installatie van een boiler is het belangrijk dat hij op een geaard stroomnet zit en hij moet direct op het net aangesloten worden met een werkschakelaar, de plus van de boiler moet op de plus van het net, je mag dus geen stekker gebruiken die je perongeluk ondersteboven erin kan doen , dit geeft een lichte lekstroom af in de boiler en met een ongeaard stopcontact of een fout in de aarding van je stopcontact of badkamer kan er spanning komen te staan op je douchekraan of water , wat nare situaties oplevert.
    Dus:
    Direct op Geaard netwerk aansluiten en opletten dat de stroomdraad van de boiler strookt met je stroomdraad van je voeding uit de meterkast.
    Badkamer doucheput en douchekraan moeten geaard zijn , gebeurd dit niet kan de boiler in een (extreem scenario door defect) kortsluiting maken en de badkamer onder stroom zetten.

  • @arnold_2523
    @arnold_2523 2 роки тому +3

    Kies voor een hybride boiler met spiraal, dan kan je de boiler evt. als backup verwarming gebruiken of de vloerverwarming op aansluiten, dit kan heel mooi complementair zijn aan verwarmen met een airco

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Ook een interessante kijk! Dank je.

    • @anscornelissen01
      @anscornelissen01 2 роки тому +1

      Kun je dat eens verder toelichten ajb? Ik wil van het gas af en zoek een e-boiler (douchen en tapwater) en 'iets' om mijn vloerverwarming woonkamer aan te sturen. Andere kamers worden verwarmd met airco's.

  • @pietklusser1896
    @pietklusser1896 2 роки тому +2

    Weer een prachtig verhaal🙂. Hartelijk dank!!

  • @ruudwilschut9095
    @ruudwilschut9095 2 роки тому +2

    Zoals je wellicht weet ben ik ook bezig met een warmtepompboiler om de laatste stap naar gasloos te maken sinds ik mijn huis verwarm met airco’s. Één ding moet je alvast vergeten en dat is de e-boiler oftewel een gewone elektrische boiler. Die dingen zijn onzuinig en hebben een COP van 1. Dat wil zeggen, er gaat 1000 watt in en er gaat 1000 watt uit. Een warmtepompboiler daarentegen is veel efficiënter en heeft een COP van gemiddeld tussen de 2,5 en 3. Twee tot drie keer zuiniger dus dan een elektrische boiler, wat je ook al aangaf in je video.
    Het klopt dat een warmtepompboiler ongeveer twee keer zo duur is. Maar je krijgt subsidie, die dit jaar verhoogd is, die ligt tussen de 650 en 725 euro, wat zo’n beetje de helft is van de aankoopprijs en dan ben je ongeveer net zo duur uit dan wanneer je een elektrische boiler zou kopen. Wat de subsidie betreft kom je daar echter alleen voor in aanmerking als je de warmtepompboiler door een erkende installateur laat plaatsen. Dat is jammer, want een warmtepompboiler is relatief simpel aan te sluiten voor een beetje een handige harrie. 😉

    • @jooptablet1727
      @jooptablet1727 2 роки тому

      Hoewel een WPB inderdaad efficienter is dan een e-boiler, vind ik het te kort door de bocht om te stellen dat voor iedere situatie een WPB een betere keuze is. Vooral als je zonnepanelen hebt (en al helemaal als je een overschot teruglevering hebt) is naar mijn mening voor een klein gezin een e-boiler zeker de overweging waard. Daarom is dit ook zo'n interessante discussie :)

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 2 роки тому

      @@jooptablet1727 Je hebt gelijk dat het niet voor iedere situatie geldt, zeker als je zonnepanelen hebt. Ik heb voor dat doel in de keuken ook een 10 liter close-in boiler geplaatst wat natuurlijk ook gewoon een elektrische boiler is, maar ik gebruik maar weinig warm water in de keuken en dan vooral voor handen wassen, even snel iets afspoelen e.d. en ik heb hem vooral gekocht vanwege de snelheid. Met de CV-ketel die boven staat duurt me dat gewoon te lang. En met zonnepanelen merk ik dat verbruik niet echt. Maar sowieso wil ik van dat dure gas vastrecht af dus moet er een WPB komen. Ik wacht nog op wat offertes van installateurs, maar ik heb het idee dat die totaal geen haast hebben. Die hebben werk zat denk ik. Echt balen dat de voorwaarde voor subsidie echt afhangt van zo’n installateur.

    • @jooptablet1727
      @jooptablet1727 2 роки тому

      @@ruudwilschut9095 Dat is inderdaad vervelend om zo afhankelijk te zijn. Toch zal er sneller een installateur beschikbaar komen dan dat de wetgeving veranderd wordt vrees ik. Succes met de voortgang! Hoe meer woningen van dat gas af hoe beter, op welke manier dan ook.

    • @donaldotrumpie8067
      @donaldotrumpie8067 2 роки тому

      @@ruudwilschut9095 Ik wacht al een jaar dus er komt een gewone boiler , heb namelijk ook overschot met de panelen en kijk wel over een paar jaar weer ....maar ben dan bang dat dan de subsidie helemaal weg is.ps dat ding is niet duur en kan hem zelf ophangen.

    • @gertsiekmans9246
      @gertsiekmans9246 2 роки тому

      Lucht aan en afvoer van de WPB kan een dingetje zijn, ga je vol voor buitenlucht en gebruik je de koude lucht weer om te koelen in de zomer van bv de zolder. Een Electrische boiler heeft dit niet. Reken even snel 100 m3 per jaar is een gemiddelde verbruik per persoon per jaar: dat is circa 1000 kWh!!!!, dat is de opbrengst van ca 3 x 375 Wp zonnepanelen op het zuiden. Voor een gezin van 4 heb je het dan al snel over 12 zonnepanelen, en wie heeft er deze als "extra" op het dak liggen?

  • @btd1993
    @btd1993 2 роки тому +2

    Ik zie ook warmtepompboilers van 100L (merk bijv ATAG) voor zo,n €1100. Met de €500 subsidie is dit toch een hele goede oplossing

  • @erik9380
    @erik9380 2 роки тому +7

    Goede tussenoplossing is de hybride warmtepomp boiler van ATAG/Ariston lydos hybride 100 liter met een COP 1,89 (bij een jaarlijks gemiddelde van 20°C in de opstellingsruimte)
    Deze WP boiler haalt de warmte uit de opstellingsruimte en geeft de koude daaraan af. Geen kanalen of buitenluchtaansluiting nodig. Aansluiten is net zo simpel als een elektrische boiler.
    In het stookseizoen zou je de extra afkoeling van de ruimte moeten meerekenen in het warmteverbruik wat uitkomt op circa 15-20% van het stroomverbruik van de WP boiler per jaar. Als je gemakshalve rekent met COP 1,5 zit je goed.
    Deze WP boiler kan tot 53°C verwarmen en wordt vanwege legionella wekelijks door het elektrisch element verhoogd. De boiler doet dit standaard 1x per maand, echter ingesteld op 1x per week.
    Produceert geluid, maar staat op zolder dus geen last.
    Voordeel is dat het ET vermogen laag is, 220W, waardoor zonnepanelen het makkelijk kunnen volgen. ET boilers zitten veelal tussen 1,5-3 kW. Bij afbouw saldering een aandachtspunt.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Dank je voor de info. Zit hier dan ook subsidie op en heb je dan een installateur nodig om deze subsidie te verkrijgen?

    • @erik9380
      @erik9380 2 роки тому +1

      ​@@instappenvanhetgasaf.4374 Het is een label A boiler met €500 ISDE subsidie en kost ca €950. Formeel heb je een installateur nodig om de subsidie te ontvangen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@erik9380 Top! Dank je voor de info.

    • @erictenwestenend868
      @erictenwestenend868 2 роки тому

      Wat is het geluid? Valt dat mee?

    • @erictenwestenend868
      @erictenwestenend868 2 роки тому

      Ik wil deze wp boiler ook aanschaffen, wil hem wel eens in werking zien bij jou, kan dat?

  • @gab6468
    @gab6468 4 місяці тому

    Leuk ben benieuwd.

  • @jasper221176
    @jasper221176 2 роки тому

    Ik heb zojuist een WP boiler aangeschaft, de installatie moet nog volgen.
    Op een warmtepomp boiler kan je subsidie krijgen, mits deze op de lijst van de overheid staat.
    Hoe kinderlijk eenvoudig de installatie ook is, om recht te hebben op deze subsidie moet deze worden geïnstalleerd door een erkend installatie bedrijf.
    Daar kun je (waarschijnlijk?! ) om heen werken, door zelf de installatie te doen en door een erkend bedrijf een in bedrijfstelling te laten doen.
    Waar je ook rekening mee moet houden is dat je een lucht aan en uitvoer buis moet aanbrengen door het dak.
    Voor de aanzuigende kant kan je nog een T-stuk aanbrengen om deze aan te sluiten op de uitgang van de centraal afzuig/mechanische ventilatie. Op deze wijze haal je energie uit de warmte die je het huis uit pompt. Let wel op dat je een T-stuk gebruikt, anders trekt de warmtepompboiler warmte uit het huis via het ventilatie kanaal.
    Uit blazende kant is zeer koude lucht en zou je in de zomermaanden kunnen gebruiken om een kamer iets te koelen. Dit zal redelijk beperkt zijn aangezien de pomp niet heel de dag aan staat.
    Aandachtspunt is dat een warmtepomp nauwelijks functioneert bij een buitenlucht van -8 gr. Mocht de temperatuur daar onder zakken dan zal een traditioneel elektrisch warmte element inschakelen.
    Ook is het goed te kijken hoeveel warm water je nodig hebt. Immers al dat water moet warm gehouden worden.
    Je zou bij een te groot vat ook kunnen kijken of je de basis temp. kan verlagen.
    Dus ipv 60gr., 50-55gr. (let wel op legionella.... Handig is al er een legionella preventie modus op de boiler aanwezig is)

  • @BeertjeRulez
    @BeertjeRulez 2 роки тому +3

    Wij hebben een Atag Nuos Evo 110 liter WP boiler hier. 2 volwassenen en 1 kind van 7. Zelf geinstalleerd (zeer eenvoudig; 2x water plus 1x condensafvoer en lucht aan/afvoer op bestaande ventilatiesysteem), dus geen installatiekosten. Daardoor ook geen subsidie, want dat krijg je alleen als je de installatie laat doen. Wegstreep actie dus. Tot nu toe zeer tevreden. Staat ingesteld op 55 graden en we kunnen alle 3 's avonds douchen als dat niet te lang duurt. Soms is de boiler leeg als de laatste te lang blijft staan. Verbruik nog niet bekend, want hangt er pas 6 maand. Qua stroom neemt hij ongeveer 450 watt op uit het net. Hoe warmer de aangezogen lucht hoe sneller de boiler ook weer 'vol' is. In de winter was dat in de regel zo'n 6 uur; gedurende de nacht, nu met het warme weer rond de 4.5 uur. Het is wel een fors ding, voornamelijk vanwege de hoogte. Ik had geluk dat het net paste. Enige ander nadeel wat ik kan noemen is dat je wel een spaarkop op je douche moet hebben. Niet zo'n extreem ding, maar iets van max 12 l/min anders gaat het echt te snel. 110 liter is natuurlijk ook niet veel. Als we de douche sessie zouden splitsen over de hele dag (2 's avonds en 1 's morgens dan zou het werkelijk nooit een issue zijn. Wat ook kan is de temperatuur van het water hoger zetten, maar dat is slecht voor de levensduur. 55 graden is voor ons het optimum. De boiler heeft geen wifi of app, maar is wel te programmeren. Ik heb er een programmeerbare 230V wifi switch tussen zitten die rond 09:00 aan gaat als de zonnepanelen al genoeg leveren. 's nachts daardoor geen verbruik. Geluidproductie is trouwens nihil. We horen hem niet. Kortom, we zijn er zeer content mee!

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 2 роки тому

      Interessante keuze! Ik zit hier ook aan te denken, maar dan de 150 liter uitvoering vanwege een ligbad en regendouche. Zelf zou ik nooit een regendouche hebben gekocht, maar die zat al in de badkamer toen ik dit gerenoveerde en dus goed geïsoleerde huis kocht. Het is zo’n luxe douchepaneel dus niet zomaar even te vervangen. Ik wil eens kijken of ik de douchekop, die je er af kan halen, wellicht zuiniger kan instellen door gaatjes dicht te maken o.i.d.

    • @BeertjeRulez
      @BeertjeRulez 2 роки тому +2

      Ik sprak laatst iemand die een oud boilervat zonder isolatie als dummy voor zijn WP boiler had aangesloten, waar het koude aanvoerwater eerst doorheen stroomde. In dat vat kan het water de hele dag al een beetje opwarmen door de omgevingstemperatuur voordat het 's avonds de WP boiler ingaat wanneer er warm water wordt getapt. De WP boiler hoef dan zelf een kleinere delta T te overbruggen. Ik ga dit zelf ook zo bouwen voor de komende winter. Goedkope manier van capaciteit uitbreiden.

  • @panlomito
    @panlomito Рік тому

    Vorig maand heb ik zelf een E-boiler geïnstalleerd voor onze badkamer en voor de badkamer/keuken van onze naastgelegen vakantiewoning. De 100 liter boiler wordt dagelijks verwarmd met zonnestroom naar 65°C. Met een gemiddelde aanvoertemperatuur van 25°C (want Curaçao) kunnen we daarmee enkele keren per dag douchen en ook onze gasten die douchen en afwassen. De boiler is van het merk Ignis en kost slechts € 235... met installatiematerialen (overstortventiel, leidingen/koppelingen, aftapkraan) komen de totale kosten op zo'n € 300. De 1500 Watt boiler wordt dagelijks ingeschakeld met een klokschakelaar van 09:30-10:30 uur. Het stroomverbruik is dus 1,5 kWh per etmaal. Met gasten zet ik er een tweede programma van een uur bij aan het eind van de middag ofwel 3 kWh per etmaal. Voordeel voor ons is dat we zo 's avonds en 's nachts geen stroom verbruiken uit de thuisaccu waardoor er meer accustroom beschikbaar blijft voor nachtkoeling.
    Een warmtepompboiler is doorgaans 10x zo duur in aanschaf (2.000-3.000 euro) maar verbruikt veel minder stroom. En bij een zeer goed geïsoleerde woning met balansventilatie kun je de af te voeren lucht ná WTW prima gebruiken als aanvoerlucht voor de warmtepompboiler. Met een temperatuur van10°C zit daar nog genoeg warmte in om het tapwater op te warmen. In de zomer kan de koude afvoerlucht van de warmtepompboiler zelfs gebruikt worden om de woning te koelen.

  • @RBCgoodolddays
    @RBCgoodolddays Рік тому

    In dit filmpje bereken je het gas(cv&ww) samen. En dit neem je mee in de berekening verbruik boiler. Daar ontstaat dus een vertekend beeld. Ww+cv. Vergelijk met ww.
    Verder prima filmpje die ik als installateur ga gebruiken naar de klant toe! Dankje wel

  • @koevlaas
    @koevlaas 2 роки тому +2

    Een gewone boiler voor een doorsnee gezin (80 liter en 4 personen in het gezin) zit al snel op 2500 kWh per jaar, een E boiler misschien 2000 in deze situatie, geen gezin en situatie zijn gelijk dus naar boven of beneden afwijken is mogelijk.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Dank je voor je bijdrage!

    • @Nietzointeressantdoen
      @Nietzointeressantdoen 2 роки тому

      Wel leuk zo een “smart” boiler maar als je ineens gaat douche op een ander tijdstip dan normaal dan blijft er weinig comfort over.
      En daarnaast is een verschil van 500kWh voor de zelfde hoeveelheid water wel heel erg optimistisch.

    • @joopbakker5512
      @joopbakker5512 2 роки тому

      Afgelopen week een Itho Daalderdop smartboiler 80 liter met een vermogen van 1000kw gekocht. Zeer degelijke boiler met koperen vat waarbij geen onderhoud nodig is. Ik gebruik bewust de smartfunctie niet maar wel de ingebouwde tijdklok omdat dat nog goedkoper is. Hij mag verwarmen tussen 10:00 en 16:00 (ik heb ook 15 zonnepanelen dus kost mij grootste deel van het jaar niets). Om 16:00 is de boiler 70 graden en gaat dus uit. Daarna douchen wij alledrie gewoon nog en in de ochtend ook nog wel eens iemand. Hij zakt dan naar een graad of 40 maar dat is gewoon nog prima. Incl installatie en weghalen cv ketel 1600 euro. Volgende maand krijg ik 2 airco's en kook al electrisch dus ben helemaal klaar met het gas.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@joopbakker5512 Gaaf! Goed gedaan man! Dank je voor je input!

  • @gertsiekmans9246
    @gertsiekmans9246 2 роки тому +3

    Wij hebben sinds Januari een WPB boiler. Ja, deze zijn groot en staat in de bijkeuken, bij ons geen gebrek aan ruimte. Hij is parralel geplaatst tov de CV unit. Bij warmwater vraag springt de ketel nooit meer aan. Op koude dagen verbruiken wij een 5kWh aan stroom, de afgelopen dagen 2kWh aan stroom per dag. Is op een normaal stopcontact aangesloten, max verbruik 500W. In het begin was het even wennen, wie douched hoe lang, maar nu geen probleem meer. Water max 55 graden warm in ons geval, en 1 x per week een legionella run. Twee gaten in de muur (160mm) voor de aan en afvoer, echter je kan ook lucht aanzuigen van binnen (wellicht een aanrader voor de hele koude de dagen). We besparen hier een 300m3 gas mee, en verbruiken naar schatting een 850kWh aan stroom, welke door de (extra) zonnepanelen word geleverd.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Dank je voor je duidelijke input!

    • @mroztay
      @mroztay Рік тому

      Kunt u me laten weten welke WPB u heeft aangeschaft?

    • @gertsiekmans9246
      @gertsiekmans9246 Рік тому

      @@mroztay Wij hebben de Vaillant Arostor 200 ltr. Verbruik was 950kWh over een heel jaar. We hebben ca 315m3 aan gas bespaard. Maart was net 130kWh de topper in verbruik, juli was 35 kWh.

    • @mroztay
      @mroztay Рік тому

      @@gertsiekmans9246 bedankt voor de snelle reactie. Ik wil ook Vaillant aanschaffen. Ik weet niet of 200 liter voldoende zou zijn voor ons. We zijn met zijn vieren namelijk 2 kinderen en 2 volwassenen. Is de situatie bij u ook vergelijkbaar? Het heeft ook te maken hoelang er per persoon gedoucht wordt. Bedankt

    • @mroztay
      @mroztay Рік тому

      Ik zie bij Vaillant nergens hoeveel minuten/uren het duurt tot de hele vat opgewarmd is.

  • @bertlahaye9102
    @bertlahaye9102 2 роки тому

    Eind maart ,begin april in een vakantiehuis in de Vulkaneifel doorgebracht.
    Het was koud buiten. Maar binnen niet. Er was geen gasaansluiting. De kamers waren voorzien van elektrische accumulatie kachels. Had ik nog nooit van gehoord maar functioneert prima. S' nachts als de stroom goedkoper is worden de stenen in de kachel opgeladen met warmte die overdag afgegeven wordt. Kachel beschikt daarnaast ook nog over een ventilator wanneer je het even snel warm wilt hebben. Verder een electrische kookplaat en een doorstroomboilertje voor het warme water. Vooral dat doorstroomboilertje, wat ik ook niet kende, werkte supergoed. Temperatuur kon ingesteld en douchen ging gewoon prima.
    In de douche hing een infraroodpaneel wat ook fijn was, gaf heel snel warmte af.
    We moesten wel veel nabetalen voor het stroomgebruik, maar ik weet helaas niet meer hoeveel. De doostroomboiler was van het merk Stiebel Eltron.

  • @eelcodullaart3249
    @eelcodullaart3249 2 роки тому +8

    Vanaf morgen een 118 liter warmtepomp boiler in huis..ben erg benieuwd. Volgende week 2x airco en dan ben ik van gas af. Beneiuwd hoe alles loopt. 24 zonnepanelen zijn aktief

    • @haraldbrukx9543
      @haraldbrukx9543 Рік тому

      Hoi Eelco, ben benieuwd naar je eerste ervaringen. Ik krijg volgend jaar 24 zonnepanelen. Heb nu 1 airco en komt een 2de bij. Heb wel een redelijk nieuw huis uit 2016.

    • @SRMV19
      @SRMV19 Рік тому

      How did it go ? I have same plan :)

    • @luckyreda
      @luckyreda Рік тому

      Update?

    • @7120.
      @7120. 3 місяці тому

      24 zonnepanelen 😮😮😮 jij bent een rijke man

    • @redwhite_040
      @redwhite_040 9 днів тому

      @@7120. dure grap met al die terugleverkosten

  • @davidt6849
    @davidt6849 2 роки тому +2

    Ik heb mn boilers "e" gemaakt.
    We hebben een huishouden van 8, 2 boilers, 1 van 100 liter en 1 van 80 liter, beide horizontaal en geplaatst achter het schot onder de schuine kant van t dak op zolder.
    Ze zitten samen op een Daalderop stroom verdeler, die wijst de laatste boiler in de hydraulische serie aan als dominant. De laatste krijgt dus voorang op de eerste. Die Daalderop stroomverdeler zit via een homewizzard stekker in het stopcontact. De uitstroom van de boiler loopt bij mij door de cv (via een mengklep zoals een zonneboiler), die cv slaat dus alleen aan als beide boilers leeg zijn.
    De home wizzard stekker is via de app zo ingesteld dat hij aangaat als de pv teruglevering (gemeten op de slimme meter) groter is dan 2300watt. (Real time metingen)
    Ja kan hem ook meerdere opdrachten geven, als je geen nageschakelde cv heb bv dan kun je hem een teruglever meet opdracht geven + een tijdopdracht, je warmt dan zoveel mogelijk op met je eigen zonnestroom maar als dat voor een bepaald tijdstip niet klaar is gaat hij dan sowieso aan om je douchewater klaar te hebben. Behoorlijk clever die regeling, kosten 30 euro voor de stekker, 30 voor de meter uitlezer en 30 voor de stroomregelaar (alleen nodig als je zoals ik 2 boilers gebruikt, veel mensen zullen met 1 af kunnen, bij mij is dat een gevalletje veel water nodig weinig bergruimte) een beetje leuke normale boiler koop je al voor 350 euro nieuw.
    Dit systeem is bij mij geboren als "peak shaver" voor de pv installatie, die is t.o.v. mn hoofdzekering nogal kantje boord ik wil dus op de piek van stroomproductie het terug geleverde vermogen begrenzen om mijn hoofdzekering te beschermen. Dat werkte zo goed dat er een 2e boiler bij kwam en de cv dus eigenlijk overbodig is, in de zomer in ieder geval. In de winter gaan de boilers op een dal tarief instelling, water verwarmen op het moment dat stroom het goedkoopst is mocht de pv installatie hem niet op eigen kracht aan de gang willen houden. (Met 7kw piekvermogen moet het wel een eind komen maar dat gaan we zien)
    Verwarmen doe ik met lucht lucht warmtepompen en voor de koudste dagen een econorm 2022 jotul kachel van 6kw gevoerd met briketten (persen ze uit afval hout van de meubelmakerij industrie)
    Ik hoop dat jullie er wat aan hebben, het is al duur genoeg die energie transitie, maak t niet duurder dan nodig is met al die hippe merken en grote claims.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      Superbedankt voor je bijdrage. Goed idee trouwens om je boilers horizontaal te plaatsen onder de schuine kant van je dak!

  • @ramonschliszka6332
    @ramonschliszka6332 2 роки тому +1

    Er bestaan ook boilers die aan te sluiten zijn op je CV installatie. (Om het nog overzichtelijker te maken 😊)

  • @vincentzuidema
    @vincentzuidema 2 роки тому +2

    Als je beide kinderen al de deur uit heb, zou ik in de keuken een Quooker plaatsen en op de zolder een kleine slimme e-boiler 100L (slim: dat hij gekoppeld is aan je zonnepanelen, dat eerst de zonnestroom in je boiler gaat en dan pas terugleveren aan het net.) want hoeveel warmwater gebruik je met z'n twee??
    Zeker als je een Quooker in de keuken hebt.
    Quooker is weer zuinig omdat het warme water niet helemaal van de zolder hoeft te komen.
    Wonen de kinderen nog wel thuis, dan zou ik voor een warmtepomp-boiler gaan.

  • @paulsprunken
    @paulsprunken 2 роки тому +1

    Er zijn veel bijdragen hieronder waar over een doorstroomboiler wordt gesproken. Dat is een foute term. Een boiler is een voorraadvat. Een doorstroom-apparaat heeft GEEN voorraadvat. Je kunt het vergelijken met een geiser (die waren vroeger op het gas aangesloten; je zou kunnen zeggen dat een doorstromer (of doorstroomapparaat of ook ' instant heaters') een electrische geiser is. Het principe: je verwarmt alleen dat water dat op dat moment verbruikt wordt naar een zelf ingestelde temperatuur. De stel je dus in op een voor het lijf aangename temperatuur zodat je ook geen koud meer bij hoeft te mengen. Een boilervat dat water vasthoudt op een temperatuur van bijv 55C ga je bij de douche weer afkoelen naar 38-42 C. Dat is ook verleis wat nooit wordt meegenomen.
    Je sluit 'm aan met een standaard 3 x 25 a 3-fase aansluiting en gebruikt een heel zuinige douchekop (6.5l/min) (Regendouches: misschien lekker maar slurpers van water dat onnodig opgewarmt moet worden; niet logisch voor de puristen onder ons (en je kan altijd nog buiten in de regen gaan staan voor de die-hards))
    Thuis een electrische CV voor de vloerverwarming, IR panelen, doorstromer en een laadpaal; nooit last gehad van te weinig vermogen voor de douche (en bad hebben we ook in de ban gedaan)
    nog even over de closein boilers in de keuken kan je eenvoudig " intelligent" maken door er een schakelklok tussen te zetten. Kijk eerst een wanneer je werkelijk heet tapwater gebruikt en hoeveel. Wij verwarmen de closein nu tussen 0930 en 1930 (overdag) en dat valt dan ook samen met de periode van opbrengst zonnepanelen

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Dank je wel voor je input. Duidelijk verhaal!

    • @josslag1779
      @josslag1779 2 роки тому

      ik heb 2 douche,s een boven en een op de begaande grond en apart aangesloten met een elektrisch. doorstroomtoestel van 11/13kw. ingesteld op 11kw. deze 2 apparaten zijn klein en kun je dichtbij waar je het warmwater nodig hebt plaatsen.
      Het verbruik is tussen 1 en 2 kwh. per douchebeurt ,een boiler heeft gouw een stilstand verlies van 0,7 kwh/dag.
      Ik heb deze aangesloten met 1 installatieautomaat van 3x16A. zodat als er per ongelijk tegelijk word gedoucht de aut.er uit
      gaat en niet de hoofdzekering van 3x 25A. alles werkt al jaren naar tevredenheid.
      Voor het omzetten van 1x35A naar 3x25A kost ong.260 euro maar verder blijven de net beheers kosten gelijk.

    • @dickdijkstra4895
      @dickdijkstra4895 Рік тому

      @@josslag1779 Ik zou dat ook willen om een bad te vullen, heb ook 3x25A maar volgens mij duurt dat veel te lang om hem gevuld te krijgen.

  • @akoebrugge
    @akoebrugge Рік тому

    Ik gebruik een e boiler voor het douchen van 80 liter we hebben een gezin van 4 personen .De boiler staat dus 2 dagen in de week aan van 4 uur tot 8 uur de rest staat deze uit. een warmte pom boiler moet continu aanstaan.een e boiler aansluiten is simpel denk aan je inlaatcombinatie.voor warm water in de keuken voor schoonmaken of emmer vullen gebruiken wij een inductie doorstromer deze heeft geen voorraad boiler deze word direct warm zo kun je veel besparen

  • @rroosenFB
    @rroosenFB 2 роки тому +1

    Voordeel van een warmtepompboiler is dat je id zomer ook gratis airco hebt. Je sluit namelijk op de uitstroom een T stuk waarbij 1 uitlaat de woonkamer in gaat en de andere naar buiten. In dat T stuk (of y stuk) zit namelijk een omschakelaar waarbij je ofwel de koude uitlaatlucht de woonkamer instuurt of naar buiten. In de zomer laat je de koude uitlaatlucht je woonkamer instromen, in de winter naar buiten. Zo heb je aan de warmtepompboiler niet enkel warm water maar id zomer ook nog eens een extra airco.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Hele leuke tip! Superbedankt!

    • @rroosenFB
      @rroosenFB 2 роки тому

      @@instappenvanhetgasaf.4374 in deze pdf zie je op pagina 2 hoe het werkt, je hebt 2 handbediende regelkleppen die je kan openzetten en sluiten waardoor je de koude uitlaatlucht kan omleiden voor zomer en wintermodus: www.tesy.nl/_files/ugd/9e9435_dfbf4efe4a3245239de317ee6822e448.pdf

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@rroosenFB Dank je!

    • @guidofliek5278
      @guidofliek5278 2 роки тому

      Valt erg tegen. In de zomer draait je ventilatiewarmptepomp boiler maar heel kort omdat er dan ruim voldoende warmte in de lucht zit.

    • @rroosenFB
      @rroosenFB 2 роки тому

      @@guidofliek5278 wie het kleine niet eert…😄

  • @patrickadriaens4826
    @patrickadriaens4826 2 роки тому

    Hoi, in winter is dat uiteraard een heel stuk minder, maar de temperatuur blijft tocht snel tussen de 20 a 25 graden hangen dat moet dan verder opgewarmd worden. Mijn zonneboiler staat in serie met de boiler op de verwarming die het water in de winter op temperatuur houd en als er warm water wordt verbruikt krijgt de verwarmingsboiler water dat reeds is opgewarmd van de temperatuur in de d 20 a25 graden. Van maart tot oktober is het rende ment van de zonneboiler op zijn best als de dagen reeds beginnen te lengen. Het levert mij een besparing op op jaarbasis van tussen de 4 a 500 liter stookolie.

  • @RBCgoodolddays
    @RBCgoodolddays Рік тому

    Ook waterstof komt er snel aan! Indien je nog niet hoeft dan doe je er goed aan even de kat uit de boom te kijken

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Van gemeentes begrijp ik dat vele gasleidingen aan vervanging toe zijn. Het is dus nog maar de vraag hoe het vluchtige waterstof het gaat doen in ons leidingnet.

  • @SpikeHome
    @SpikeHome 2 роки тому

    Als je woning een ventilatiekokers heeft ga voor een warmtepomp boiler op ventilatie.
    En ja die doet ook je c.v. Mee helpen.
    Zelf ben ik van 900m3 gas naar minder dan 150m3 gas gegaan en een huis die 25/7 warm is.
    Verbruik van de warmtepomp is een 1200kw per jaar ik heb alles op domotica dus word de warmtepomp verbruik gemeten.
    Ik moet wel zeggen dat ik ook een zonneboiler voor de warmtepomp heb zitten en die zorgt zomers dat de warmtepomp nauwelijks warm water hoeft te maken.
    Dus zonder zonneboiler zal je energieverbruik van je warmtepomp hoger liggen maar zomers heb je daar zonnepanelen voor.

  • @keespiano
    @keespiano 2 роки тому +3

    Ik heb zins enkele maanden nu een 50 liter e.boiler gewoon een goedkope van 190 euro en zelf met knel koppelingen aangesloten bevalt prima ik heb er ook een tijdschakelaar tussen die hem overdag een uur voordat ik van mijn werk kom laat opwarmen.grote voordeel is ook dat je dan al voorbereid bent als saldering word afgebouwd zoals ik nu inschat vallen energie kosten erg mee. Als ik een paar dagen van huis ben zet ik hem uit

    • @leonnelen151
      @leonnelen151 2 роки тому

      Als je nadat je hem uitgezet en je dan weer moet douchen hem maar eerst voldoende opwarmt vanwege legionella.

    • @keespiano
      @keespiano 2 роки тому

      Ja 1 uur op 60 graden moet voldoende zijn

  • @janeleveld1133
    @janeleveld1133 2 роки тому

    Een boiler van 30 liter is ruim voldoende voor één persoon. Als je 10 minuten geduld hebt kan de tweede persoon ook weer douchen. Ik heb het over de boiler van Wesen die een A-label heeft. Verbruik is ongeveer 1 kWh per dag.
    Mijn appartement is full-electric met infrarood-panelen en keramisch koken.

  • @cas-221
    @cas-221 2 роки тому +2

    Vind dit wel discutabel, per 1 juli is variabel tarief 60 tot 70 cent per kWh,en een boiler met 5 gezinsleden ,dat is echt geen goed idee,ik heb er 1 gehad van 150 liter ,die leg bij de oud ijzer boer

  • @janjanssen8933
    @janjanssen8933 Рік тому

    ik zie deze video pas daarnet, maar heb al wel ervaring met een E-Boiler. Deze 200 Ltr boiler wordt door de E van de zonnepanelen opgewarmd.. Door een slimme socket van Homewizzard tussen het stopcontact en de stekker te zetten begint de opwarming pas als de panelen 2,5kWh over hebben op het normale gebruik. Op dagen dat er nauwelijks zon is en op dagen de WM draait en de WD en evt de VW dan schakelt de E-boiler niet in. Het tapwater gaat dan gewoon door de CV die voor opwarming zorgt. (cascade opstelling).
    In de donkere maanden heb ik er dus niks aan (aanschaf € 800 + 200 installatiekosten). Dus of ik moet meer zonnepanelen aanschaffen of deze situatie accepteren. (reeds 15panelen 6000Wp) Nu ga ik aan de slag met verwarmen dmv airco. De resultaten hiervan weet ik dus pas over grofweg een jaar.

  • @simonvandingstee5507
    @simonvandingstee5507 2 роки тому

    Wij hebben sinds kort alle opties in huis. Voor in de schuurde een airco als verwarming en een warmtepomp boiler voor warm water, beiden zelf geïnstalleerd. Voor in het huis een elektrische bolier, en een warmtepomp voor verwarming en warm water. Alles nog te kort om er grote conclusies aan te kunnen verbinden.

  • @busje884
    @busje884 Рік тому

    ik heb hier een goedkope electrische boiler van 80 liter (ariston regent) aanschaf 140€ deze is maar 1500 watt (extra niet veel vermogen genomen omdat die op de zonnepanelenstroom moet draaien) die panelen doen op de max 5400 watt maar er zijn ook dagen waar het weer niet MAX is. (ook na de saldering) de boiler draait vanaf 10-11-2022 en op dit moment heeft die 1253 kwh stroom erdoorheen. er zit een DUCO klep achter, mocht het water onder de 55 graden zakken (boiler leeg) of ander moment van de dag dan springt de CV ketel bij. ook mbt legionela preventie maar met 80 liter van 70 graden kun je gemakkelijk met 2-3 personen douchen die boiler heb ik op een tijdklok en die start om 11.00 uur en stopt om 18.00 (maar van 11-13,30 heeft die de 80 liter warm daarna moet die alleen temperatuur vasthouden) dit is de goedkoopste thuisaccu die er is.

  • @patrickadriaens4826
    @patrickadriaens4826 2 роки тому +1

    Wij verwarmen ons sanitair water met een pure zonneboiler, het verbruik van de pomp voor het water te laten circuleren, zo ongeveer 80wath is het verbruik van deze pomp wat in principe een cv pompje is zoals in de verwarming van een gasboiler. Deze dagen is de watertemperatuur in de boiler van 300 liter +/- 60 graden. Dit is volgens mij de meest gunstige manier om water te verwarmen. Er zijn ook zonnepanelen op het dak al 15 jaar. De elektriciteit die ik niet verbruik om water op te warmen doet dienst om tijden de koudere maanden te verwarmen met de airco.Ik ken verschillende mensen die zonnepanelen hebben en daar enkel het sanitair water mee opwarmen en bijna niets over hebben om tijdens de winter verbruiken. Wij denken destijds een goede keuze gemaakt te hebben, onze gedachte was toe om zoveel mogelijk van de olie vanaf te komen. Voor de winter gebruiken we ongeveer 1000 liter stookolie.

    • @Nietzointeressantdoen
      @Nietzointeressantdoen 2 роки тому +1

      Maar hoe is je warmwater capaciteit in de winter als het meer dan een week goed bewolkt is?

  • @TheVideohans
    @TheVideohans 2 роки тому

    Een goed alternatief is een elektrisch doorstroom ventiel (vergelijkbaar met geiser op gas) Die kun je probleemloos op de bestaande waterleiding van de verwijderde CV ketel aansluiten. Een sterke heeft dan wel een 3 fase aansluiting nodig maar het apparaat koop je tussen de € 500 en 800,- Het stroomverbruik is sterk afhankelijk van het gebruik. Maar ik heb hem nu 2 jaar (Ben al 2 jaar van het gas af) en ben totaal nog steeds goedkoper uit dan toen alles nog op gas was. Je kunt ook b.v. 2 kleinere plaatsen b.v. een kooiker in de keuken en een op 220V bij de douche. (breekwerk?)

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Dank je voor je input. Een elektrisch doorstroom ventiel ken ik nog niet. Ga ik eens opzoeken.

    • @QnA22
      @QnA22 Рік тому

      Ik heb zelf electrische verwarming gehad. Daar had ik een pomp bij nodig om het verwarmde water door het huis te pompen. Dat ding had 3 standen. Op de laagste stand (niet altijd voldoende) zorgde deze op zichzelf al een rekening van 25 tot 50 Euro per maand. Doorstroom ventiel lijkt een efficiente te hebben van 98%. Dus het lijkt vooral een goede aanvulling te zijn voor bv een warmtepomp, dan echt een vervanging van een HR ketel?

  • @JasperTielen
    @JasperTielen 2 роки тому +1

    Ik ga voor een warmtepompboiler, kost waarschijnlijk per jaar iets meer voor warm water maar kan dan wel volledig van het gas af.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Heel stoer!

    • @dutchmoviez7744
      @dutchmoviez7744 2 роки тому

      Jasper maar kan een wpb ook worden aangesloten op je CV circuit ? Als dat kan zou dat helemaal geweldig zijn.

    • @gertsiekmans9246
      @gertsiekmans9246 2 роки тому

      @@dutchmoviez7744 Waarom aansluiten op je CV circuit?

    • @JasperTielen
      @JasperTielen 2 роки тому

      @@dutchmoviez7744 Die zijn er wel maar ik ga de cv niet meer gebruiken. Al blijft hij wel nog standby voor de aankomende winter natuurlijk omdat ik niet precies weet of ik de 3 airco's goed ingeschat heb.

  • @desireeeilander4009
    @desireeeilander4009 2 роки тому

    Wij hebben een kleine maand de wp boiler van Ariston. 100 liter met 3 mensen en dit werkt prima.

  • @leondegroot7659
    @leondegroot7659 2 роки тому

    In 1 maand 850 euro duurder...daar gaat die extra subsidie...zal wel door de schaarste komen.

  • @RIZFERD
    @RIZFERD 2 роки тому

    e-boiler met zonnepanelen daarom zijn ze heel populair in Indonesië sinds de jaren 1980er, de meest beroemde merk in Indonesië is "WIKA"

  • @barryleurs8049
    @barryleurs8049 2 роки тому +1

    Ik ben bezig met de aanschaf van een wpb. Ik ga over op verwarmen (en koelen) met airco's.
    De wpb zorgt er ook voor dat ik volledige van het gas af kan.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Spannend. Laat even weten waarom je waarvoor kiest en wat je bevindingen zijn. Heel veel succes!

  • @akoebrugge
    @akoebrugge Рік тому +1

    o ja isoleer de boiler extra scheelt ook weer

  • @erictenwestenend868
    @erictenwestenend868 2 роки тому +1

    Ben benieuwd naar de reacties

  • @leonnelen151
    @leonnelen151 2 роки тому

    Een warmtepompboiler. Waar pakt die dan de warmte van? Van buiten of, gezien minder installatiekosten en minder klagende buren, van binnen. In dat geval raak je in de winter dus binnenwarmte kwijt. In de zomer koelt het dan binnen juist af.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Dat kan verschillen per warmtepomp.

    • @jeroenzoujewelwillenweten8284
      @jeroenzoujewelwillenweten8284 2 роки тому

      Veel geluid maakt de WPB niet bij ons haalt hij de warmte van buiten en blaast naar keuze binnen of buiten uit door een klep om te zetten. Als ik er naast sta buiten hoor ik hem amper… Van binnen halen zou kunnen met een ventilatie type C maar je moet dan wel 270m3 afzuigen en dat is niet fijn weet ik uit ervaring. Dus uit jarenlange ervaring haal de lucht van buiten

  • @robtomberg2393
    @robtomberg2393 2 роки тому

    Ga eens kijken naar een Auer eau wp boiler, deze gaat op de retour van je vloerverwarming. Dus geen buizen naar buiten. Heb hem al drie jaar en werkt perfect

  • @stamplusalmelo
    @stamplusalmelo 2 роки тому +2

    Volgende maand krijg ik de sleutel van ons andere huis (bouwjaar 2004).
    Hier ga ik een monoblock hybride warmtepomp van Itho Daalderop installeren, die met dikke buizen de lucht van buiten trekt en weer afgekoeld naar buiten blaast. (Heb ik toevallig voordelig op de kop kunnen tikken) Op deze kanalen ga ik dan ook een warmtepompboiler aansluiten (een Vaillant Arostor vwl B 200-5). De mechanische afzuiging wordt ook vernieuwd en de uitblaast toegevoegd aan de invoer kanalen van de warmtepompen.
    Om in de winter voldoende vermogen te hebben tijdens de hele goede periodes, vervang ik de oude gas-cv door een electrische CV ketel.
    Zo kan de gasaansluiting de deur uit.
    Verder worden er dan zoveel mogelijk zonnepanelen geplaatst om het elektraverbruik te compenseren.
    Indien er interesse voor is, wil ik de vorderingen en ervaringen wel delen.
    Gerrit
    Almelo

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Supergaaf.Laat mij je ervaringen maar weten.

    • @niels5145
      @niels5145 Рік тому +1

      @@instappenvanhetgasaf.4374 hoi gerrit, ik zou graag weten hoe het is verlopen en bevalt aub. mvg

    • @aristides-89
      @aristides-89 Рік тому

      Hoi Gerrit, benieuwd hoe het er nu voor staat!

    • @stamplusalmelo
      @stamplusalmelo Рік тому

      @@aristides-89 inmiddels zijn we van het gas af.
      De meterkast is aangepast naar 3x25A. Er zijn 17 zonnepanelen geplaatst.

    • @stamplusalmelo
      @stamplusalmelo Рік тому +1

      Na onze vakantie hield de oude gasketel ermee op.
      Ik had nog geen vervanging voor het warme water, want de warmtepompboiler staat nog steeds op nalevering.
      Voor dit moment een goedkope electraboiler aangeschaft.
      De radiatoren in de woonkamer vervangen door Jaga convectoren.
      En de warmtepomp aangesloten.
      Aangegeven dat de gasaansluiting weg mag. In week 9 2023 komt de aannemer om hem te verwijderen.

  • @Jansplinter-pf3dx
    @Jansplinter-pf3dx 2 роки тому +1

    We moeten een hybride pomp van hugootje 😉

  • @harriepoelma3290
    @harriepoelma3290 2 роки тому +1

    Ik ben mijzelf aan het oriënteren op een doorstroom boiler omdat bij een normale boiler het warme water vast wordt gehouden in een vat. Maar een doorstroom boiler geeft de warmte direct af als er vraag is en slaat geen warm water op. Dit lijkt mij een energie besparende oplossing. Het enige verschil met een gewone boiler is dat er een 380 amp aansluiting moet komen.

    • @JasperTielen
      @JasperTielen 2 роки тому +1

      380amp? Dat lijkt me niet. 3x80 zou kunnen maar dan gaan je vaste lasten enorm omhoog.

    • @vincentzuidema
      @vincentzuidema 2 роки тому +5

      Harrie, Wij hebben een doorstroom boiler en zijn er erg blij mee, het grootste voordeel is dat je de temperatuur op 38 graden kunt zetten, inplaats van 60 graden wat een boiler moet hebben, in verband met legionella en je hebt geen verlies van warmt, want je hoeft niet 24 uur per dag een paar honderd liter water warm te houden.
      Het nadeel is dat je inderdaad 380V moet hebben, en dat de waterdruk een stuk minder is, dus een regendouche kan een probleem worden.
      In Nederland heb je maar 3x25A of 1x35A in de meterkast en een doorstroom boiler vraag veel ampère, (zelf heb ik een doorstroom boiler van 3x40A daar gaat een regendouche prima op, maar ik woon in Duitsland en daar hebben wij standaard 3x80A in de meterkast.)
      Als jij zonnepanelen hebt, moet jij je afvragen of het wel handig is om een doorstroom boiler te kopen, want wanneer heb je warm water nodig, dat is meestal of in de morgen of in de avond net wanneer de zon niet schijnt, en met een slimme e-boiler, die met een kastje op je zonnepanelen is aan gesloten, kun je de stroom die je zelf opwekt eerst naar je boiler laten lopen en als die op temperatuur is, gaat de rest van je stroom het net in, dus ben je al vast op de toekomst voor bereid als het salderen minder word, dan sla je alvast wat energie zelf op, en dat kan niet met een doorstroom boiler.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      @@vincentzuidema Super goede informatie. Bedankt!

    • @gerbeng8479
      @gerbeng8479 2 роки тому

      @@vincentzuidema ,wat is dan precies een "slimme e boiler"
      Kan dat nu niet echt vinden op het internet

    • @vincentzuidema
      @vincentzuidema 2 роки тому

      @@gerbeng8479 Slimme boiler is een warmwatervat dat voorzien is van temperatuursensoren en slimme technologie.
      Door deze technologie past de boiler zich aan het waterverbruik van een huishouding aan en schakelt in op de meest gunstige momenten.
      In tegenstelling tot de traditionele boiler zal de slimme boiler het water niet de gehele dag door verwarmen.
      De slimme boiler kan ook rekening houden met eventuele overschotten aan zonne- en windenergie, zodat deze niet verloren gaan.
      Er zijn ook losse besturingssystemen voor bestaande boilers, die dus kijken hoeveel stoom er word opgewekt in huis.
      De boiler krijgt dan voorrang en verwarmt al eerste.
      Als de boiler op temperatuur is, gaat pas het overtollige stroom de rest van je huis voorzien van stroom, of als je het zelf niet gebruikt het net op.
      Van oudsher verwarmde we de boiler snachts, laag tarief
      Maar met zonnepanelen wil je graag dat als de zon schijnt je stroom eerst naar de boiler gaat, want dan sla je indirect al energie op, en ben je al wat beter voorbereid op de toekomst zonder salderen.

  • @dutchmoviez7744
    @dutchmoviez7744 2 роки тому +1

    Interessant onderwerp👏
    Ik ben aan het oriënteren om van het gas af te kunnen en elektrisch mijn huis te verwarmen en te voorzien van warm water.
    Ik heb nu nog een CV systeem met close in boiler. Het CV water gaat door een warmtewisselaar waardoor lucht gezogen wordt. Ik verwarm het huis dus met lucht. Tevens de badkamer er de begane grond vloer met vloerverwarming.
    Mijn grote voorkeur zou zijn dat ik mijn CV kan vervangen door een installatie(s) die de functie kan overnemen maar dan zonder buiten units.
    Daarom lijkt me een wpb en misschien gecombineerd met een andere installatie een goede oplossing.
    Hopelijk kan iemand me hierin adviseren.
    Vast bedankt👍

  • @mastersmurf1
    @mastersmurf1 2 роки тому

    Ik zelf denk eraan om de boiler te laten functioneren met de cv ketel er nog bij. Helemaal van het gas af, gaat het voorlopig nog niet worden, zeker voor warmwater niet. De boiler sluit je dan aan op je cv ketel. Het doel hiervan is, altijd warmwater, maar de ketel doet niets totdat de boiler leeg is. Gebruik je een keer meer dan normaal, heb je dus altijd warmwater. Kijk het principe maar is na van een zonneboiler. Ipv verwarmen door de zon, doe je het door elektriciteit.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Dank je voor je input! Je gebruikt het warmwater vanuit je CV als tapwater? Of zijn dat gescheiden systemen?

    • @mastersmurf1
      @mastersmurf1 2 роки тому

      Nee geen gescheiden systeem. Je sluit de boiler gewoon aan zoals normaal, maar het warmwater gaat eerst via de ketel naar je warmwater installatie. De ketel ziet dat het water al warm is (merk/type afhankelijk) en reageert er niet op, totdat de boiler leeg begint te raken. De ketel ziet een afname in temperatuur en zal bijspringen

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@mastersmurf1 Dank je

    • @gerbeng8479
      @gerbeng8479 2 роки тому +1

      Dat heb ik nu ook geïnstalleerd,een 120 liter electrische boiler die zit aangesloten op de CV ketel. Bij warm water vraag springt de ketel gewoon niet aan omdat er warm water van de boiler door de ketel stroomt. De boiler geschakeld met een tijdklok zodat hij op de dag aan gaat als de zonnepanelen stroom leveren.

    • @gerbeng8479
      @gerbeng8479 2 роки тому

      @@mastersmurf1 klopt,de ketel springt wel heel even aan omdat het water in de leiding tussen de boiler en de ketel nog koud is. Maar dan komt het warme water van de boiler de ketel in gaat hij uit. In principe warm je gratis je tapwater op als je zonnepanelen hebt.

  • @petersakko2348
    @petersakko2348 2 роки тому

    Heb nu een paar maanden een WPB hangen (80 liter Ariston / ATAG) aansluiten stelt niks voor dat kan iedereen die een schroevendraaier durft vast te houden. Ik heb hem parallel met de CV gezet met kranen ertussen zodat ik mocht er een storing zijn kan terugvallen op warmwater uit de CV.
    Wat me opvalt is dat hij niet 100% van de tijd doormiddel van de warmtepomp verwarmt ongeveer 80% en 20% van de tijd via het elektrische element, 2de als je hem op automatisch leren zet dan verlaagt hij de water tempratuur tot soms on de 50C hetgeen ongetwijfeld energie zuinig is maar niet zonder risico (Legionellabacterie) ik heb hem nu op 58C afgesteld, hetgeen wellicht ook de reden is dat hij niet 100% van de tijd dmv warmtepomp verwarmt.
    Qua geluid geeft hij een monotone brom (als een koelkast) hebben hem in de CV ruimte hangen (muur slaapkamer) en op de slaapkamer is het geluid niet waarneembaar valt me 100% mee maar goed of dat geluid zo blijft over x aantal jaar geen idee.
    Al met al ben ik er best enthousiast over

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Superbedankt voor je input!

    • @jeroenzoujewelwillenweten8284
      @jeroenzoujewelwillenweten8284 2 роки тому

      Kan gerust terug naar 50 graden waarschijnlijk zit er een automatisch legionella programma die hem af en toe opstookt scheelt een hoop energie

    • @petersakko2348
      @petersakko2348 2 роки тому

      @@jeroenzoujewelwillenweten8284 even de instellingen ingedoken en standaard staat deze uit, maar in het installatie menu kan dit aangepast worden, het opwarmen in de anti legionella programma gebreurt via de elementen ipv warmtepomp..

  • @alexanderbosman812
    @alexanderbosman812 10 місяців тому

    Wij zijn ook aan het oriënteren voor een warmtepompboiler, ik verwarm nu alleen nog maar d.m.v. airco en de kinderkamers zijn geschakeld d.m.v. een smart stekker en een kachel die 1000 watt verbruikt. zodra snachts de kamers onder een bepaalde temperatuur zakken, dan gaan de kacheltjes even aan. voor bijv. 30 min. en dit gaat prima. te warm in de kamers vinden de kinderen niet fijn, want met de cv gingen ze altijd hoesten. ik verbruik nu ongeveer 30m3 gas per maand voor warm water. bij het overstappen naar WPB ga ik 30 euro pm besparen op de huur van de CV ketel, en ongeveer 65 euro per maand van het dynamische energie contract. bij elkaar dus zo een 100 euro per maand. de ruimte waar de CV ketel hangt, wil ik gaan gebruiken voor een Calypso VM150 WPB Wandmontage. de ruimte zelf is te klein om zonder aan en afvoer te werken, maar hier heb ik het volgende voor bedacht:
    Aanzuigen van lucht via een buis naar het trapgat binnen de woning. Het is in de winter altijd rond de 15 graden daar, en zomers kan de temp wel oplopen tot 37 graden voor de aanvoer van de lucht. wel wil ik op de aanvoer van de lucht een filter box ertussen zetten, zodat er geen stofdelen worden aangezogen.
    Afvoeren van de lucht via een regelklep die d.m.v. smart switches open of dicht kan, afhankelijk van de buiten/binnen temperatuur. Dus in de winter, alle koude lucht naar buiten. is het warm op de bovenverdieping dan gaat de klep de andere kant op en wil ik de koele lucht op de bovenverdieping in de hal laten blazen (Wel een geluidsdemper ertussen bij uitblazen).
    Doordat ik een WPB boiler wil gaan plaatsen, hoef ik geen nieuwe Electra aan te leggen naar de kast waar nu de CV hangt, als de pomp gewoon functioneert dan zal er geen piekbelasting zijn op het huidige stroomnet. stroom trekken kan ik altijd nog achteraf doen, als ik toch merk dat het niet lekker gaat.
    Ik heb zitten kijken om i.p.v. een WPB een slimme boiler te nemen van bijv. Tesy van 120 liter... Maar ik vertrouw de opgegeven cijfers per jaar niet, als ik zie dat bijv. op de sticker staat aangegeven dat het apparaat 1248 KWh per jaar gebruikt en ik verder ga lezen in de handleiding dan zie ik dat er in de specs ineens een verbruik van wel 6/7 KWh per dag staat aangegeven. als ik dat omreken naar bijv. 365 dagen dan zit ik ineens op een stroomverbruik van ongeveer 2500 KWh. dat scheelt aanzienlijk met het energielabel. het scheelt me wel enorm in de aanschaf, maar op lange termijn ben ik bang dat ik straks qua energierekening onder de streep niks overhoud of moet bijbetalen.
    En ik vraag me af, hoe ik het geluid ga vinden van bijv. de WPB t.o. een gewone E-Boiler. vandaar dat ik ook wil gaan proberen om de uitblaas geluiden omlaag te krijgen d.m.v. een demper.
    Aansluiten doen we zelf, mijn buurman is loodgieter en heeft alle perstangen e.d. tot zijn beschikking, dus de subsidie hebben we niet nodig.
    Ik hoop hier informatie op te doen, voordat ik de definitieve koop doorzet ! :)
    En je filmpjes vind ik echt super !
    Grt, Alex

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  10 місяців тому

      Gaaf project Alex. Leuk om zo te lezen. Ik begrijp je ongerustheid volkomen. Je merkt pas het echte verbruik in je eigen situatie. Wanneer je reacties leest van mensen met een eboiler dan is rond 1200 kWh een vaak voorkomend verbruik. Wanneer je zonnepanelen hebt dan zou je ook nog kunnen kiezen voor een domme boiler en die dan met een lagere wattage laten 'opladen' wanneer de zon schijnt. Dan doe je dat met je eigen opgewekte stroom. Maar goed om te lezen dat je zo bezig bent!

  • @nielsborgers7181
    @nielsborgers7181 5 місяців тому

    In de vergelijking (minuut 2:00) is onderhoudskosten niet gespecificeerd voor de E boiler en warmtepompboiler. Waarom is dat? Zijn die onderhoudsvrij?

  • @lecramred4453
    @lecramred4453 2 роки тому

    Ik vraag me af of je met een WP boiler daadwerkelijk een rendement van 400% haalt. Ik zie officiële opgaven van een SCOP van 2,9. Een WP boiler haalt vaak de warmte uit het interieur van je huis waardoor je in de winter veel minder rendement haalt. Je moet immers je warmte op een andere manier weer in je huis stoppen. Een voordeel is dat je in de zomer de warme lucht kan koelen met een wp boiler.
    Ik heb nu ook een airco in de woonkamer, mede dankzij jouw filmpjes. Ik heb een hygieneboiler op zolder die ik met een ventilatiewarmtepomp (subsidie: 2250 euro) ga verwarmen. De warmte haal ik in de zomer uit de zolder en laat de wp koude lucht terugblazen, zodat ik daar geen airco nodig heb. In de koudere perioden wordt de warmte uit de vliering gehaald en koude lucht naar buiten. Voordeel is dat de hygieneboiler zowel warm tapwater als CV water levert. Je moet dan wel in ieder geval in de overige kamers zoneverwarming hebben, als je die vanuit de hygieneboiler wilt verwarmen.

  • @nizzlefohshizzle
    @nizzlefohshizzle 2 роки тому

    Beetje jammer dat de energieprijs niet meer 0,30 cent is zoals in rekenmodel... Maar richting de 0,80 cent... Dan ziet het plaatje d'r ineens heel anders uit

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Dat is precies de rede waarom ik iedereen aanraad zijn eigen rekensommetje te maken. Iedereen heeft andere tarieven.

  • @dennisinanir3385
    @dennisinanir3385 2 роки тому

    De gouden tip!
    Warmtepomp boilers van ferolli
    Goede scop waardes en deze boiler heeft een hele hoge aanschaf subsidie waardoor hij bijna gratis is!
    Je kunt ook je overtollig opgewekte zonnestroom de boiler in laten lopen door een elektrisch spiraal.. dus bespaar je dubbel op!
    Succes

    • @niels4321
      @niels4321 2 роки тому

      Inclusief subsidie en installatie €2.500 vind ik niet bijna gratis

    • @dennisinanir3385
      @dennisinanir3385 2 роки тому +1

      @@niels4321
      Bij een oplichter ja.

    • @Nietzointeressantdoen
      @Nietzointeressantdoen 2 роки тому

      Ferolli 😂😂 😅

    • @dennisinanir3385
      @dennisinanir3385 2 роки тому

      @@niels4321 even goed zoeken... Dat is echt veel te duur... Jou prijs

  • @keers41
    @keers41 2 роки тому

    Heb een 1 en soms 2 persoons huishouden. Vorige maand een e boiler van 30 liter opgehangen voor het douchen en dit bevalt uitstekend. In combinatie met een zuinige douchekop kunnen 2 personen douchen zonder in de kou te staan. De boiler is te programmeren met een aantal timers en gaat eind van de middag een uurtje aan en verwarmt dan naar 60gr. Door de goede isolatie blijft dit water lang op temperatuur en kan ik er prima mee douchen. Voor de keuken al jaren een close in boiler en kook op inductie. Alleen voor het verwarmen nog gas maar binnenkort wordt hier een airco geïnstalleerd en dan ben ik helemaal van het gas af. Een boiler is een relatief goedkope aanschaf en minder complex dan een warmtepomp. Mocht mijn boiler stuk gaan dan heb ik voor een paar honderd euro weer een nieuwe. Gaat met een warmtepomp niet lukken.

  • @SDE1975
    @SDE1975 2 місяці тому

    Hoi, we hebben ongeveer 4 jaar geleden een Nibe warmtepomp all electric met een buffervat van 500l en een buffervat van 230 liter aangeschaft (vloerverwarming). Het verbruik in de wintermaanden ligt tussen 25-50kwh per dag. In de zomermaanden tussen de 10-20kwh per dag. Hiernaast 27 zonnepanelen laten plaatsen, hiervoor een extra lening afgesloten:) Nu denk ik aan een constructie om een elektrische boiler ertussen te zetten om de warmtepomp mn in de wintermaanden minder hard te laten werken en bij stroomuitval wil ik met een generator de elektrische boiler gebruiken. Is deze constructie mogelijk? Ik heb zelf nog niet het idee dat een warmtepomp zo voordelig is met bijna 9000kwh per jaar. Heeft iemand ervaring met dit soort constructies?

  • @leonnelen151
    @leonnelen151 2 роки тому

    En kan je een e-boiler of wp boiler ook zo instellen dat hij een voorraad warmwater maakt als de stroom het goedkoopst is. Dus in de winter 'nachts en, hopelijk later, in de zomer overdag. En ja in ons ouderlijk huis hadden we vroeger een grote e boiler. Die werkte dus op nachtstroom.

  • @marceldrenth649
    @marceldrenth649 2 роки тому

    Ik zou er nog een vraag aan willen toevoegen. U gaat nu uit van de hoeveelheid gas bij aanschaf van een boiler systeem voor het gedeelte wat u nu nog, na bezuiniging van de airco's, over hebt. Logisch maar zou je niet capaciteit volledig gebruik doen voor het geval dat in toekomst de airco's eraf gaan? Ikzelf zit met een dergelijke vraag nu ik 90% gas bezuinig met een houtkachel-cv waar ik in de toekomst vanaf wil

  • @roelolthof7179
    @roelolthof7179 2 роки тому

    Vraag, kan ik een boiler rechtstreeks achter mijn pv panelen zetten.
    Dus de opgeleverde energie meteen in de boiler zetten. En boiler vol dan pas terug leveren.

    • @keespiano
      @keespiano 2 роки тому

      In ieder geval een omvormer ertussen voor de 230 volt er bestaan ook boilers die werken direct op 1 of 2 zonnepanelen maar is totaal niet interessant vanwege hoge aanschaf prijs en als de boiler op temperatuur is de panelen niet terug leveren. Trouwens dat werkt nu toch al als boiler zijn temperatuur heeft gaat hij terug leveren of je moet de vaat of wasmachine nog hebben draaien

  • @maliev6092
    @maliev6092 Рік тому

    dat ik de aircos op twede werdiep stop in de dag om stroom te besparen nu heb ik ook focht in all slapkamers en badkamer in koude bruggen

  • @robkruit2122
    @robkruit2122 2 роки тому

    Alleen de theorie, nog geen praktijkervaring:
    1 m3 gas staat ongeveer gelijk aan 9 kWh aan stroom. Daarmee kun je dus je gasverbruik naar stroom omrekenen in het geval van een e-boiler. Daarbij komt ook dat de aansluitwaarde van een e-boiler vrij hoog is (2500 watt of meer) en dus niet bij de wasmachine of droger op een groep kan.
    Een warmtepompboiler heeft dat (rond de 1000 watt) niet. Daarbij speelt net als bij een airco of normale warmtepomp de COP een rol. Warmtepompboilers heb je in 3 varianten:
    1. Ventilatiewarmtepompboiler die warmte uit de (deels) uit de afgevoerde ventilatielucht haalt. Hierbij zit alles in de binnenunit en die kan lawaai maken.
    2. De normale warmtepompboiler die de warmte uit de binnenlucht haalt. Die werkt dus als het ware als een airco. Leuk in de zomer maar in de winter niet zo leuk.
    3. De split warmtepomp boiler die net als een airco een buitenunit heeft en daardoor erg stil kan zijn.
    Met een COP van 4,5 haal je met een warmtepompboiler uit 2kWh net zoveel warmte als uit 1 m3 gas. Voorheen lag daar zo’n beetje het omslagpunt tov gas. Tegenwoordig is dat natuurlijk anders.
    Verder werkt een warmtepompboiler met een lagere temperatuur waardoor je uit hetzelfde aantal liters minder warmte haalt dan bij een e-boiler. Mocht je bang zijn dat de boiler leeg raakt dan kun je een doorstroomboiler als naverwarmer plaatsen. Die kan het water vaak 10 tot 20 graden warmer maken waardoor je langer uit kunt met het water in je warmtepompboiler. Dit kun je eventueel op de verbruikslocaties doen (zoals in de keuken en badkamer) om transportverlies tegen te gaan.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Superbedankt voor je input!

    • @ruudwilschut9095
      @ruudwilschut9095 2 роки тому

      Je hebt ook nog thermodynamische warmtepompboilers die met koelplaten werken die je net als een buitenunit buiten plaatst. Deze platen kunnen ook onder zonnepanelen geplaatst worden waardoor het rendement nog hoger wordt want zonnepanelen kunnen behoorlijk warm worden. Nadeel is dat thermodynamische WPB’s een stuk duurder zijn.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@ruudwilschut9095 Nog meer variaties. Dank voor je input!

  • @JasperTielen
    @JasperTielen 2 роки тому

    Subsidie is alleen als hij door een installateur wordt geïnstalleerd. Maar ik laat dit combineren met de airco installatie dus voor mij geen kosten.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Slimme zet en goed dat je dat meldt van de combi subsidie en installateur!

    • @marcgeboers1964
      @marcgeboers1964 2 роки тому

      Kan je subsidie krijgen op een airco?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      @@marcgeboers1964 Particulier kan dat niet. Zakelijk zijn er voor energiezuinige types wel mogelijkheden

    • @marcgeboers1964
      @marcgeboers1964 2 роки тому

      @@instappenvanhetgasaf.4374 dank je wel, en je filmpjes zijn duidelijk en goed. Ga zo door zou ik zeggen.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      @@marcgeboers1964 Dank je!

  • @pmvantil9654
    @pmvantil9654 2 роки тому

    je vergeet in je vergelijk wel t koken.. hoe ga je dat dan doen? je verbruikt nu ook 40m3 gas daar voor

  • @arjanvanmourik5263
    @arjanvanmourik5263 2 роки тому +1

    Krijg je subsidie op een E boiler?

  • @siegfriednoet
    @siegfriednoet 2 роки тому

    0,30€ voor stroom, is dat niet erg weinig gerekend ?

  • @johnnyzondervrees2436
    @johnnyzondervrees2436 Рік тому

    Ik heb electrische kranen , doorstroom kraan 3000w

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Doorstroom hoor je steeds vaker langskomen.

    • @johnnyzondervrees2436
      @johnnyzondervrees2436 Рік тому

      @@instappenvanhetgasaf.4374
      Het zit voornamelijk in de aanschaf kosten , de electric kraan die ik in de douche gebruik gaat gewoon op 220 volt
      Een doorstroom boiler in Nederland valt ook nog wel mee
      Maar moet op krachtstroom daar zitten de kosten je moet krachtstroom aan laten legen met de daarbij horende maandelijkse kosten
      Zonne boiler werkt in de zomer prima maar moet in de winter bij verwarmt worden
      Dus kwa kosten zit ik goed helaas kan ik dat niet ff uitleggen hier

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      @@johnnyzondervrees2436 dank je voor je input

  • @gekewittenaar5205
    @gekewittenaar5205 2 роки тому

    En hoe zit het met een zonneboiler?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Deze heb ik even buiten beschouwing gehouden i.v.m. de prijs en korte profijt-tijd maar corrigeer mij als ik dat fout zie. Goede info is altijd welkom.

    • @lecramred4453
      @lecramred4453 2 роки тому +2

      Dan moet je ruimte hebben voor de zonnecollectoren. Als je al maximaal zonnepanelen hebt heb je geen plek meer voor de zonnecollectoren. Daarnaast: zonnecollectoren doen het alleen met voldoende zon en als je boiler op temperatuur is stopt de werking. Zonnepanelen gaan dan gewoon door.

  • @isgeheim999
    @isgeheim999 2 роки тому

    Met dit bericht wil ik mensen helpen. Het is voor iedereen goed. Maar vooral voor mensen die het al moeilijk hebben met geld. U hoeft dus niets te kopen om verbetering in uw finaciele situatie te krijgen. Het enige wat u kunt doen om heel veel geld te besparen is uw huis niet verwarmen gedurende de dagen als het kouder is. Elektrisch verwarmen van uw huis heeft geen zin, omdat de prijs van elektriciteit gekoppeld is aan de gasprijs.
    1 kuub gas is 8 Kilowatt kost straks 3,39 Euro.
    1 kilowatt stroom kost dan gemmiddeld 0,70 Euro.
    1 kuub Gas geeft 8 kilowatt. voor 3,39 Euro.
    1 Kw stroom geeft 1 kilowatt. voor 0,70 Euro.
    8 x 0,70 = 5,60 Euro. Begrijp dan dat stroom duurder is?
    En u nog verder in de problemen zal brengen.
    Om te voorkomen dat u een schuld overhoud. Geen eten meer kan kopen. De huur niet meer kan betalen.
    Verwarmen van het huis is 75% van uw energie rekening. Het enige wat u kan doen om niet in de problemen te raken is kou lijden. De thermostaat op 10 graden zetten. Wassen doe ik aan de wastafel, ik ga dus niet onder de douche. en kook gewoon op gas. Een half kuub per dag gebruiken. Bij een prijs van 3,39 per m3 is dat 30 x 3,39 = 101,70 Euro. Ik gebruik een half kuub dus 101,70 gedeeld door 2 is 50,85. per maand.
    In de wintermaanden moet er dus in huis onder een deken naar de tv gekeken worden. Wat doe je aan om het niet koud te hebben. Twee hemden, toffels, truien, buitenjas, aan. of anders 6000,= bij betalen. Mensen mogen om mij lachen als ik met een ijsmuts op TV kijk. Ik krijg geld terug van mijn energie leverancier.
    De vaat was ik met de hand, niet meer in de vaat wasser.
    Kleding doe ik niet meer in de was droger. maar op een rek. Mijn desktop vervang ik voor een tablet. De verlichting is led gaat vanzelf uit. Kleding wassen doe ik met koud water.
    Mijn jaar afrekening staat nu met mijn berekening in Excel op 3165,00 Euro voor gas en stroom en transport.

  • @ol7926
    @ol7926 2 роки тому

    Is er iemand die mij wat tips kan geven? Ik heb een appartement van 73m2 met een cv-ketel uit 2005. Nu kan ik wel een nieuwe plaatsen, maar zou graag is kijken naar een alternatief. Wel begrepen dat een warmte pomp best wat lawaai maakt. Wil geen last van buren hebben

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому

      Zou infrarood een optie kunnen zijn?

    • @ol7926
      @ol7926 2 роки тому

      @@instappenvanhetgasaf.4374 heb je daar geen 3 fase voor nodig?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  2 роки тому +1

      @@ol7926 In principe kan een infrarood paneel gewoon op een geaard stopcontact worden aangesloten. Maar het heeft natuurlijk wel te maken wat er op deze groep zit. Je zou dat even bij een infrarood dealer kunnen navragen wat wel of niet kan.

  • @maliev6092
    @maliev6092 Рік тому

    is niet zoo zuinig warmte boyler en airco werwarming vergelijking met radiator en ketel is a big joke i have don this big mistake 60 tot 80kw per dag huis opwarmen met aircos en warmte boiler naa 33 zonepanellen 12 kw baterij warmte boiler en 6 aircos ik heb grote spijt en 45.000 kwijt ik heb grote fout gedan om te swichen naar all elektriec en all radiatoren en gas kettel ook geanulerd warmte boiler kan niet opwarmen meer dan 60 graden maar aventoe moet voor bakterien te doden in warm water en dan gebreukt 2.6kw per uur 270 l warmteboiler merk lg

  • @SD-bv5tw
    @SD-bv5tw Рік тому

    Ik begrijp het niet.Je geeft een indicatie aan terwijl je geen ervaring heeft met de e-boiler?.Zo wel ?, waar haal je die info dan vandaan?.
    152M3 per jaar? inclusief koken op gas?. Waw dan heb je muren van bijna een meter dik dan.En piep kleine ramen.
    Ik heb op dit moment grof weg 8000KW per jaar om me te spelen. Ik ben ook op zoek naareen elektrische uitweg ipv die gas.Mocht ik uitkomen laat ik je (jullie )het weten.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Hahaha Ik heb een huis uit de jaren 70 met grote doorzon ramen. Ik verwarm met airco's (2000 kWh per jaar) verder is mijn gasverbruik gedaald naar 152 m3 gas voor warm water en koken. Zie mij latere vlogs met mijn jaarverbruik

  • @rikvanderlinde6940
    @rikvanderlinde6940 Рік тому

    300 liter zonneboiler met zonnecollectoren en mogenlijkheid om halve wege, ongeveer op de 150 liter te verwarmen met een elektrisch element.
    Ideaal omdat een klein zonnestraaltje het water al verwarmd naar 40 a 45 graden, in november. In de lente en zomer tot 70 a 80 graden

  • @artofwebdesign
    @artofwebdesign Рік тому

    Nou mensen, allemaal leuk en aardig, maar we krijgen te maken met het prijsplafond voor gas en elektra. Conclusie: Ga niet van het gas af. Want omdat we met twee plafonds te maken krijgen, kun je beter je verbruik verdelen over gas en electra.
    Dus neem gewoon een ouderwetse geiser. Of een CV ketel met warm tap water. Deze worden aangeboden rond de 100,- op markplaats voor een nieuw gebruikte omdat iedereen zo nodig af denkt te moeten van Gas. Met het prijsplafond gaat dat niet werken. Dus wacht nog maar ff een paar jaartjes.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  Рік тому

      Wanneer je ook zonnepanelen hebt zal je nog onder het prijsplafond blijven. Dan is het nog steeds een heel stuk voordeliger. Wanneer je zelf niet je eigen stroom kan opwekken dan zal het niet veel uitmaken.

  • @eigenlijkisdatheellogisch
    @eigenlijkisdatheellogisch 2 роки тому

    Herman is van het gas af door zelf aangepaste boilers | RTV Oost
    ua-cam.com/video/Pooq6CnB1d8/v-deo.html

  • @henkvrieling9586
    @henkvrieling9586 Рік тому

    Unnecessary annoying music.

  • @fkkmag8692
    @fkkmag8692 2 роки тому

    Er zijn ook nog inductie boilers, daar kwam ik gisteren nog achter, de hybride boilers zijn economisch niet rendabel deze kosten meer dan wat er op papier word berekend!