Knikkende vogelmelk - Ornithogalum nutans

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 тра 2023
  • Een bolgewas dat nu net gaat bloeien is een opvallende witte. Na de explosie van witte bosanemonen is nu aan de beurt de subtiele grijs/witte knikkende vogelmelk.
    De bloemen hangen in een tros die naar een kant gekeerd staat. Vandaar de naam knikkende vogelmelk.
    Er is ook een gewone vogelmelk die wit is en met de bloemen als een scherm naar boven staan. Deze bloemen zijn echter wel veel kleiner als de forse bloemen van de knikkende vogelmelk.
    De gewone vogelmelk zet slecht zaad maar deze forse knikkende maakt veel zaad met daaraan een oliehoudend stofje, het zo genaamde mierenbroodje.
    Deze zaden worden dan door mieren volop in het hele gebied verspreid. Ook maakt de knikkende vogelmelk veel bij-knollen die ook zorgen voor een flinke verspreiding.
    De bollen komen oorspronkelijk uit Oost Europa en het oosten van Griekenland. Ze zijn rond 1600 naar Nederland gehaald om als stinzeplant onze voorjaarsbossen en parken op te fleuren.
    De vogelmelk houdt van lichte schaduw en een flinke vaak kalkhoudende bodem.
    In onze heemparken komt u deze opvallende verschijning her en der tegen. Geen grote groepen maar hier en daar een toefje.
    Kom dus maar de komende weken eens kijken en bewonder de nu snel veranderende parken.
    Elke dag is er meer groen om van te genieten, en dat gecombineerd met een uitbundige vogelzang maakt de komende tijd een genot om eens rustig door de parken heen te slenteren.

КОМЕНТАРІ •