Kunstenaars op de Hondsrug - Exloo

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 22 лип 2013
  • De Expeditiepoort Kunstenaars in het Hondsruggebied is ondergebracht in het Van Gogh Huis in Veenoord, gevestigd in de voormalige herberg van Scholte waar Vincent van Gogh in 1883 heeft gelogeerd. Hier krijgen de bezoekers het hele verhaal over Van Gogh's tijd in Drenthe voorgeschoteld en daarnaast wordt aangegeven wat te beleven valt bij de overige negen hotspots van de Expeditie Kunst.
    In de tweede helft van de 19e eeuw trokken kunstschilders de (Drentse) natuur in om daar te gaan schilderen. Bepaalde plaatsen hadden een aantrekkingskracht voor schilders. De dorpen waar ze verbleven en werkten werden 'schildersdorpen'. In de expeditie Kunstenaars op de Hondsrug gaat het verhaal van de kunstenaars die geschilderd hebben in Eext, Exloo, Nieuw Amsterdam, Rolde, Zeegse en Zweeloo. Zo zij er op de Hondsrug vele bekende schilders geweest: Willem Roelofs, Egbert van Drielst, Sientje van Houten, Hendrik Willem Mesdag, Gerrit Alexander Godart Filip Mollinger, Anton Mauve, Artz, Max Liebermann, Julius Jacobus van de Sande Bakhuyzen, Johannes Bosboom, Nicolaas Bastert, Willem Wenckebach, Gerardine van de Sande Bakhuyzen, Alphonse Stengelin, Willem Hamel, Arie van der Boon, Lodewijk Mulder, Marie Cremers, Erasmus Bernard von Dülmen Krumpelmann, Phieke van de Wall Bake, Vincent van Gogh.Het monumentale Land Art project op het terrein van de Zand en Exploitatie Maatschappij Emmen, Broken Circle/Spiral Hill, werd gemaakt voor de tentoonstelling 'Sonsbeek Buiten de Perken'.
    De keuze voor een verlaten zandafgraving past in het werk van Smithson door tijdelijke kunst te maken. Op een nauwelijks bereikbare plaats wilde Smithson zich onttrekken aan de marktwerking in de kunst en toont zich daarmee een kind van zijn [flowerpower] tijd.
    Hunebedden hebben altijd tot de verbeelding gesproken. De een voelt zich uitgedaagd door de kracht, het ruwe aardse materiaal, een ander voelt contact met de herkomst en de ouderdom van de stenen.
    De Stichting Art in Stone, met Hans Zabel als drijvende kracht, verenigde kunstenaars om van zwerfstenen beelden te maken die nu nog steeds in het landschap te bewonderen zijn.
    Natuurkunst Drenthe: kunst in de bossen bij Schoonoord. Stichting Natuurkunst Drenthe, nodigde jaarlijks een tiental kunstenaars uit om binnen een bepaald thema in het bos een kunstwerk te maken met voornamelijk in de natuur gevonden materiaal.

КОМЕНТАРІ •