Tack så mycket för informationen, detta kommer göra mycket. Den sista typuppgiften tog några sek att lösa med din metod, hade gissat utan den här informationen.
Tack själv. Jag löser ju själv på detta sätt och får "alltid" rätt svar utan att anstränga hjärnan. Generellt sett föredrar jag lösningar typ rita och berätta framför ekvationssystem.
Roligt att du uppskattar videon. med den här metoden tarv det någon sekund extra, men det blir "alltid" rätt. För övrigt, jag börjat att i min egen träning alltmer förenkla de numeriska uppgifterna. Handlar det t.ex. om 87 barn som 33 cyklar går det lika bra att,, med lite sunt förnuft, byta till 80 barn och 30 cyklar. Allt för att göra huvudräkningen enklare. Tack igen för tacket, och uppmana gärna folk att prenumerera.
Ja, uppgifterna liknar varandra. Men det är en viktig skillnad. Fyrfältarna används när det finns ett objektsom har två egenskaper som vardera har två möjliga varianter. T.ex. skolbarn som dels har ett kön, pojke eller flicka men inte båda samtidigt, och en viss ögonfärg, brun eller blå men inte båda samtidigt. I uppgiftens formulering brukar det framgå just att inget barn är både blåögt och brunögt. Venndiagram gäller objekt som kan ha eller flera egenskaper. Det kan vara människor som kan tala svenska, tyska och franska. Att kunna tala franska utesluter inte att personen också kan tyska och/eller svenska. Hoppas detta hjälper. Om inte hör av dig!
Metoden fungerar på typiska hp-uppgifter, där individer har två egenskaper (pojke/flicka, blåögd/brunögd) där det inte går att ha båda egenskapsvärdena samtidigt. I verkligheten är världen mer nyanserad, så jag vill säga att den bara fungerar på hp(-liknande) uppgifter): Och det är i NOG dessa uppgifter förekommer, vad jag minns. Imorgon (lördag 28 aug) kommer en video om Venn-diagram. Där är öppningsexemplet barn som har vantar, mössor och halsduk i olika kombinationer. jag tror att den kan ha mer bäring på KVA också. Jag fortsätter det du skrev i en annan tråd om motivationsarbete. Jag vill att de som ser mina lösningar ska uppskatta dem. De skiljer sig lite från andra lösningar jag sett på nätet, jag använder grafiska lösningar lite mer, jag gillar att rita tallinjer och undviker gärna ekvationslösningar. Kan jag förmedla det är jag glad. Det lilla jag lärt känna mina prenumeranter, några har också skrivit privat, har berört mig, jag känner hur det kämpas för att nå drömmarnas mål. Man, jag känner att jag är ganska usel på motivationsarbete, Det ligger inte för mig att bara ropa heja, heja, som det det görs i hp-guidens chat. Däremot, jag har ju nått goda resultat på hp, och det kan väl vara motiverande att det är möjligt. Jag vill också att de som följer mina videor ska dela min uppfattning att hp är hårt arbete. Det är ju en alternativ väg till gymnasiebetyg efter tre års studier, då är det inte något som fixas med en veckas plugg. Det är helt enkelt inte seriöst att publicera en "ultimat guide" som tar 17 minuter. Jag vill gärna att de som följer mig delar åsikten att kunskap kommer inifrån som ett resultat av hårt arbete. Slutligen, jag gör inte mina videor bara för att hjälpa andra. Kan jag hj'lpa till är det kul, men det är jag som lär mig mest genom att jag tvingas tänka till.
Hej, jag hoppas du ursäktar jag använder dig som referensgrupp. Men du har givit så värdefulla synpunkter tidigare. Jag har grupperat mina videor i olika serier. Den här videon har en startbild bild på en måsfågel med ett berg och en blå himmel. Det är ett slags varumärkesbyuggande. Alla videor med denna bild är ganska korta och beskriver en algoritm eller någon räknefiness. Det är praktiskt för mig att hålla samman dem med en gemensam bild. Å andra sidan, när videon börjar spela visas en vacker bild över fält, lite vitsigt med en fyrfältare. vad lockar mest till att klicka in på videon? En mås som återfinns på kanske 20 videor som är gemensamma? Eller en vacker bild, men som dock gör det svårare att förknippa bilden med Aristofanes? Det är möjligt att byta bild på en grupp video. Men det tar tid, jag vill inte göra det för många gånger. Det är också ett praktiskt problem, mitt förråd av självtagna bilder är begränsat. Bilden på åkerfälten är en gratisbild från pexels.com, men det tar tid att leta fram dem och deras förråd är också begränsat. Så, en synpunkt är mycket välkommen!
@@JonErikNordstrand Helt rätt synpunkt om högskoleprovet. Om gymnasiet tar 3 år så kan man förvänta sig att ett riktigt bra resultat på högskoleprovet tar mer än ett par veckor. snarare månader eller något år beroende på vart man börjar kunskapsmässigt.
Hej Jag skrev ett svar som jag tror försvann i cyberrymden. Kanske kommer det två likartade svar! Jag har aldrig jobbat som mattelärare. Det skulle inte vara min grej att försöka motivera trötta elever. Jag arbetade ett tag som volontär med läxhjälp i Biskopsgården, ett s.k. utsatt område här i Göteborg. Jag fann att det var roligt att förklara för ambitiösa elever, samma människor som satsar på högskoleprovet. Men signatur Aristofanes syftar inte på den grekiske dramatikern med det namnet. Nej, jag avser att påminna om den Aristofanes som på 200-talet f.Kr. var chef för biblioteket i Alexandria, världens största bibliotek. Som bisyssla hade han ansvar för kungens uppfostran, som jag fattat det. Detta ger mitt tidigare yrke, jag var chef för några universitetsbibliotek. Min utbildning var till ingenjör vid Chalmers, en mycket förnämlig utbildning. Men matematiken där har inte så mycket med hp-matte att göra annat än att den ger ett gott självförtroende.
Tack så mycket för informationen, detta kommer göra mycket. Den sista typuppgiften tog några sek att lösa med din metod, hade gissat utan den här informationen.
Tack själv. Jag löser ju själv på detta sätt och får "alltid" rätt svar utan att anstränga hjärnan. Generellt sett föredrar jag lösningar typ rita och berätta framför ekvationssystem.
Verkligen användbart! Förenklar verkligen NOG då det ofta blir rörigt att försöka lösa uppgifter som dessa i huvudet
Roligt att du uppskattar videon. med den här metoden tarv det någon sekund extra, men det blir "alltid" rätt. För övrigt, jag börjat att i min egen träning alltmer förenkla de numeriska uppgifterna. Handlar det t.ex. om 87 barn som 33 cyklar går det lika bra att,, med lite sunt förnuft, byta till 80 barn och 30 cyklar. Allt för att göra huvudräkningen enklare.
Tack igen för tacket, och uppmana gärna folk att prenumerera.
Hej, när vet man när man ska använda fyrfältare och när man ska använda vendiagram eftersom uppgifterna liknar varandra. Tacksam för svar :)
Ja, uppgifterna liknar varandra. Men det är en viktig skillnad. Fyrfältarna används när det finns ett objektsom har två egenskaper som vardera har två möjliga varianter. T.ex. skolbarn som dels har ett kön, pojke eller flicka men inte båda samtidigt, och en viss ögonfärg, brun eller blå men inte båda samtidigt. I uppgiftens formulering brukar det framgå just att inget barn är både blåögt och brunögt.
Venndiagram gäller objekt som kan ha eller flera egenskaper. Det kan vara människor som kan tala svenska, tyska och franska. Att kunna tala franska utesluter inte att personen också kan tyska och/eller svenska.
Hoppas detta hjälper. Om inte hör av dig!
@@JonErikNordstrand Tack!! Nu förstår jag.
Ännu en bra video, tack för det!
Är denna metoden endast användbar på NOG uppgifter?🤔
Metoden fungerar på typiska hp-uppgifter, där individer har två egenskaper (pojke/flicka, blåögd/brunögd) där det inte går att ha båda egenskapsvärdena samtidigt. I verkligheten är världen mer nyanserad, så jag vill säga att den bara fungerar på hp(-liknande) uppgifter): Och det är i NOG dessa uppgifter förekommer, vad jag minns.
Imorgon (lördag 28 aug) kommer en video om Venn-diagram. Där är öppningsexemplet barn som har vantar, mössor och halsduk i olika kombinationer. jag tror att den kan ha mer bäring på KVA också.
Jag fortsätter det du skrev i en annan tråd om motivationsarbete.
Jag vill att de som ser mina lösningar ska uppskatta dem. De skiljer sig lite från andra lösningar jag sett på nätet, jag använder grafiska lösningar lite mer, jag gillar att rita tallinjer och undviker gärna ekvationslösningar. Kan jag förmedla det är jag glad.
Det lilla jag lärt känna mina prenumeranter, några har också skrivit privat, har berört mig, jag känner hur det kämpas för att nå drömmarnas mål. Man, jag känner att jag är ganska usel på motivationsarbete, Det ligger inte för mig att bara ropa heja, heja, som det det görs i hp-guidens chat. Däremot, jag har ju nått goda resultat på hp, och det kan väl vara motiverande att det är möjligt.
Jag vill också att de som följer mina videor ska dela min uppfattning att hp är hårt arbete. Det är ju en alternativ väg till gymnasiebetyg efter tre års studier, då är det inte något som fixas med en veckas plugg. Det är helt enkelt inte seriöst att publicera en "ultimat guide" som tar 17 minuter. Jag vill gärna att de som följer mig delar åsikten att kunskap kommer inifrån som ett resultat av hårt arbete.
Slutligen, jag gör inte mina videor bara för att hjälpa andra. Kan jag hj'lpa till är det kul, men det är jag som lär mig mest genom att jag tvingas tänka till.
Hej,
jag hoppas du ursäktar jag använder dig som referensgrupp. Men du har givit så värdefulla synpunkter tidigare.
Jag har grupperat mina videor i olika serier. Den här videon har en startbild bild på en måsfågel med ett berg och en blå himmel. Det är ett slags varumärkesbyuggande.
Alla videor med denna bild är ganska korta och beskriver en algoritm eller någon räknefiness. Det är praktiskt för mig att hålla samman dem med en gemensam bild.
Å andra sidan, när videon börjar spela visas en vacker bild över fält, lite vitsigt med en fyrfältare.
vad lockar mest till att klicka in på videon? En mås som återfinns på kanske 20 videor som är gemensamma? Eller en vacker bild, men som dock gör det svårare att förknippa bilden med Aristofanes?
Det är möjligt att byta bild på en grupp video. Men det tar tid, jag vill inte göra det för många gånger. Det är också ett praktiskt problem, mitt förråd av självtagna bilder är begränsat. Bilden på åkerfälten är en gratisbild från pexels.com, men det tar tid att leta fram dem och deras förråd är också begränsat.
Så, en synpunkt är mycket välkommen!
@@JonErikNordstrand Helt rätt synpunkt om högskoleprovet. Om gymnasiet tar 3 år så kan man förvänta sig att ett riktigt bra resultat på högskoleprovet tar mer än ett par veckor. snarare månader eller något år beroende på vart man börjar kunskapsmässigt.
Har du varit mattelärare innan eller hur kommer det sig att du är så bra på matte och kan i princip alla mattematik-regler?
Hej
Jag skrev ett svar som jag tror försvann i cyberrymden. Kanske kommer det två likartade svar!
Jag har aldrig jobbat som mattelärare. Det skulle inte vara min grej att försöka motivera trötta elever. Jag arbetade ett tag som volontär med läxhjälp i Biskopsgården, ett s.k. utsatt område här i Göteborg. Jag fann att det var roligt att förklara för ambitiösa elever, samma människor som satsar på högskoleprovet.
Men signatur Aristofanes syftar inte på den grekiske dramatikern med det namnet. Nej, jag avser att påminna om den Aristofanes som på 200-talet f.Kr. var chef för biblioteket i Alexandria, världens största bibliotek. Som bisyssla hade han ansvar för kungens uppfostran, som jag fattat det. Detta ger mitt tidigare yrke, jag var chef för några universitetsbibliotek. Min utbildning var till ingenjör vid Chalmers, en mycket förnämlig utbildning. Men matematiken där har inte så mycket med hp-matte att göra annat än att den ger ett gott självförtroende.