Timo Miettinen: EU ja tulevaisuuden haasteet

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 29 вер 2024
  • Kalevi Sorsa -säätiö järjesti toukokuussa nuorille suunnatun Reilun siirtymän retriitin. Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen akatemiatutkija Timo Miettinen puhui tilaisuudessa EU:n tulevaisuudennäkymistä.
    Miettinen aloitti tilannekatsauksella. 2010 luvun aikana Euroopan keskeisimmät ongelmat liittyivät alueen sisäisiin asioihin. Eurooppaa vaivasivat eurokriisi, ”pakolaiskriisi”, Brexit ja Puolan ja Unkarin oikeusvaltiohaasteet. Nämä haasteet dominoivat EU:n poliittista agendaa. Samaan aikaan EU:n geopoliittinen toimintaympäristö alkoi muuttua. Arabikevään jäljet näkyivät, Venäjä valtasi Krimin, Kiinan valta globaaleilla markkinoilla kasvoi ja Trump toimi Yhdysvaltojen presidenttinä.
    - Nyt ollaan siirtymässä tilanteeseen, jossa kehityskulut, jotka tuottavat poliittisia ratkaisuja, tulevat enemmänkin Euroopan ulkopuolelta eikä sisältä. Nämä globaalit kysymykset tulevat ratkaisevasti vaikuttamaan Euroopan tulevaisuuteen ja EU:n päätöksentekoon.
    Miettinen nosti neljä keskeistä haastetta, jotka Euroopalla on edessä ja joihin muun muassa EU:n on vastattava. Ensimmäinen haaste on globaali kilpailu. Maailma on blokkiutumassa ja EU:n on päätettävä, miten se asemoi itsensä suhteessa Yhdysvaltoihin ja Kiinaan.
    - Turvallisuusympäristön muutos on toinen keskeisistä haasteista. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on muuttanut eurooppalaista turvallisuusarkkitehtuuria. Seuraavia vuosia tulee dominoimaan keskustelu Ukrainan tukemisesta.
    Myös kolmas haasteista, eli mitä tapahtuu EU:n laajentumiselle, liittyy turvallisuusympäristön muutokseen. Venäjän hyökkäyssodan myötä laajentuminen nähdään nyt geopoliittisena välttämättömyytenä. Se tulee vaatimaan myös EU:lta merkittäviä uudistuksia liittyen päätöksentekoon, budjettiin ja muun muassa maatalouspolitiikkaan.
    - Viimeinen haaste liittyy ilmastopolitiikkaan. Tällä hetkellä siitä käytävä keskustelu on viemässä meitä väärään suuntaan. Seuraavalla parlamenttikaudella määritetään välitavoitteet vuotta 2040 varten, joten on ensiarvoisen tärkeää, että tuleva komissio sitoutuu ilmastopolitiikan edistämiseen.
    - Haasteet, jotka meillä on edessämme ihmiskuntana, ovat sellaisia, ettei niitä pystytä ratkaisemaan kansallisvaltioiden tasolla. Tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä. Suomelle EU on tähän paras keino, Miettinen kiteyttää.

КОМЕНТАРІ • 1

  • @kingarthur7950
    @kingarthur7950 4 місяці тому

    Tykkään, selkeää ja ymmärrettävää.