bir şeyi bilmek veya bildiğin şeyin ne olduğunu kavramsal olarak kavramak ve karşındaki insanın anlayacağı mantık örgüsünde zengin düzgün cümle ve kelimelerle anlatabilmek ne kadar büyük bir yetenek...
Fizik ,kuantum zaman mekan gibi konuları daha iyi anlayabilmek için ileri temel fizik bilgisi hazinesi olması olacağını duşűnuyorum yoksa kavrayabilmek çok zor Ancak hocalarımız zengin ve alışik olmadigimiz bilgiler deneyler ve felsefelerini anlatiyorlar Bu proglamları severim insani dusunmeye sorgulamaya sevk ediyor
şu kanalı yaşatıp büyütmek hepimizin görevi. nasıl mı ? like atacağız agalar. algoritma öne çıkaracak sürekli bu videoları.
Рік тому+8
İbrahim hoca karadeliği o kadar güzel bir örnekle açıkladı ki, her şey çok daha temiz bir şekilde oturdu kafamda. 👏👏 Bilmek kadar anlatabilmek de çok önemli
Zamanin olmadigi degil, nasil oldugu konusuluyor. Anlayamiyorlar. Anlayamadiklarini anliyorlar. Bu gidislede daha cok anlayamadiklarini anlayacaklar anladigim kadariyla. Cünkü. Önce kendi beyinlerini anlamadan, etrafini anlamaya calisiyorlar. Bu, kendini bilmeden baskasini tanimaya calismak gibi birsey. Oysa, bizim beynimiz adrenalin altinda zaten zaman ile oynuyor. Yasayan bilir. Özet: Evren beynimize sigabiliyor, cünkü sinkron. Aklini bil, beynini oku, evreni zaman ile doku
@@Ali_bayindir bu bir soruysa yukarıda öyle birşey yazdığımı görmüyorum. Bu tarafkirlik işi ne kadar yayıldı toplumda. Bilim videosu bu ve Erkcan hocanın bilim anlayışını beğeniyorum bu kadar basit. Takım tutmuyoruz!
Bir fizikçi olarak bile zor takip edebildiğim bir çok şey öğrendiğim bir programdi ama popüler bilimden daha çok akademik yana yaklaştı genel için zorlayıcı bence erkcan hocanın farkı ortaya daha çok çıkıyor. ❤
Abi programın telif haklarının sende olması ve dolayısıyla yeniden yayınlamandan dolayı çok teşekkür ederim, süpersin. Yeniden izlenebilecek çok program olduğuna eminim zira bunuda izlememiştim:)
Öğretmen olmak da ayrı bir yetenek. Erkcan hoca iyi bir öğretmen bilgisini aktarabilme yeteneğine sahip . Farkettiyseniz slayt demedi "yansı" dedi bunu herkes hemen bulup söyleyemez . Ben de Erkcan hocayla ilgili bunu gozlemledim
Gelen giden bilim adamları yanlış anlaşmasında İlber ve Celal hoca gibi bilim adamını dinlemek çok ayrı bir zevk . Hem konulara hakimiyetleri hemde karşı tarafa hissetirmeleri.
Uğraşmışken keşke "iii", "ııı"ları da kesebilseydiniz. Belki ben biraz takıntılıyım ama bunlar konuya odaklanmayı bile zorlaştırıyor. Üşenmedim saydım... 0:56 ile 1:26 arasında 11 tane ıııı var :) Verdiğiniz emeğin karşılığını alabilmeniz adına umarım bundan rahatsız olan tek kişi benimdir.
Zaman yoktur. Tek bir oluş vardir o da andir. Zaman yaratilmis bir kavramdir. Hepimiz anda yasiyoruz, yasadik, yasayacagiz. Zaman yetersizligimizden kaynaklanan bir anlamlandirma cabasindan ibarettir. Eger varlik olmasaydi zaman da olmayacakti. Hiclikte zaman olmaz.
mekansızlıkta kavram olarak bizim anlayamadığımız konulardan. Allah için zaman ve mekanın olmadığını konuşuyoruz ama anlayamıyoruz. mesela anlatılar bile kuranda sıralı. önce yaratıyor sırayla eşyanın adını öğretiyor. meleklerden secde etmelerini istihor. iblis secde etmiyor. meyve ağacı var yasaklı o yasaklı meyveden yiyo ve dünyaya gönderiliyorlar. tüm bunlar sıralı anlatımlar. ve mekansız bri anlatım yok. aklımız böyle anlıyor. biz mekansız ve zamansız çıldırırız bence. cennette allah ı göreceğiz deniyor ama mekansız allah ne tür bir görme ile görülecek. biz cennette bu şeklimizle mi olucaz yoksa bambaşka bir yaratılışla mı ahirete doğacağız. sonrasında ebedi hayat deniyor. bizim içinde zaman kalkıyor sanki ahirette. ajirette mekan gibi algılıyoruz ama mekan mı ne anlamıyorum
İbrahim Bey'in yaptığı zaman tanımını lisedeyken yapmıştım ben, sağolsun eğitim sistemimiz insanı çok güzel köreltiyor. Bilimsel düşünceden uzaklaşılan bir eğitim sistemi.
Bizim eğitim sistemi değil ki batıda ne yapılıyorsa tercüme ediyorlar. Batı o zaman öyle eğitiyordu. Onlar değiştirince bizimkide aynısı oluyor. Kendi eğitim sistemimizi yapacağımız birgün iyi bir eğitimimiz olacak.
Üç Hoca da birbiriyle kıyaslanmayacak çok değerli açıklamalar yapmışlar. Hocalarımıza ve Fatih Altaylı'ya teşekkür ederim. İbrahim Hoca'yı olumsuz şekilde yargılayanlar olmuş. Bir bilim insanının yıllarca biriktirdiği bir alt yapıyı bir program ile değerlendirmeyi ve farklı Hocalarla kıyaslamayı doğru bulmuyorum.
Bir öneri, bence bu çok önemli. konuşma arasında değinilen detay bilgilerin veya yabancı terimlerin açıklamalarını ekranda kısaca gösterirseniz, hatta görsel olanları filan da, takip etmesi daha keyifli olabilir. Durdurup araştırmaktan daha iyi. Hem böylece başka sayfaya geçip izleyicilerin yayından düşmesinin önüne geçilir ve daha çok izlenme süresi sağlanır.
Aynı şeyi ben de düşündüm flu TV de hemen altta dipnot yazıyorlar. Canlı yayında olmaz belki ama sonrasında bu dipnotlar dusulebilir. Bir çok terimi bilmiyoruz
Fatih abi son zamanlarda bir tek senin yorumlarını, senin sesini, senin cümlelerini dinleyip anlayabiliyorum. Garip bir şekilde herkesin çok ve boş konuştuğu bir dönemde kafamızın içini doldurduğun için teşekkürler.
Bilim insanları , bilimi daha anlaşılır kılmak adına anlatımlarını biraz daha sadeleştirerek daha anlaşılır kılabilir. Fatin Altaylı anlatılanları sadeleştirecek “ to the point” sorular sormakla birlikte hocalarımız zaman zaman kendilerini bir TV programında değilde bilimsel bir toplantıda olduklarını zannediyorlar. İlber ve Celal hoca bu konuda çok başarılı.
Söylediğimi umarım yanlış anlamazsınız, çocukluğumdan beri bir bilim meraklısıyım ve önüme çıkan tüm anlatımları tüketmeye gayret ediyorum. Birçok konuyu da normal olarak gün geçtikçe daha iyi anlıyorum. Şunu söyleyebilirim, bilim anlaşılması için 'basite indirgendikçe' anlaşılmaktan uzaklaşıyor. Bir bilim meraklısı iseniz, bilimi daha iyi anlamak için kişisel bir çaba göstermeniz gerekiyor, yoksa sürekli yüzeysel bir bilgi seviyesinde kalıyorsunuz ve bu bilimi anlamaktan çok uzak bir seviye oluyor. Özellikle kuantum gibi konuları, en azından asgari gereklilikte matematik öğrenmeden, termodinamige iyi kötü aşina olmadan 'anlamanın' imkansız olduğunu düşünüyorum. Anlaşılıyor tabi ama dediğim gibi çok yüzeysel ve bence bu şekilde hiç keyifli değil :)
Anlattiklari konular ile alakali.. Tarih bir noktada masal ve hikayeye dayaniyor ama bilimi ozellikle fizigi bu sekilde anlatma yontemi yok. En sadelesmis hali Erkcan Hoca'dan dinleyebilirsin. Cunku bunca ciddi meseleyi (uzay-zaman) matematik kullanmadan anlatmak zaten asiri zor bir is ve ayrica bu konulara hakaret bile kabul ediliyor bir noktada. Herhangi bir konuyu, hele ki toplumun buyuk bir kisminin zaman ayirmaktan bile korktugu konuyu, kendi cabamiz olmadan baskasindan hazir beklemek buyuk hasizlik.
Sadeleştirin dediğiniz kısımlarda terim kullanılmazsa konu daha da uzar. Genel izleyicinin donanımlı olması bekleniyor ki bu konular kuantum fiziği gibi konular. En uzman kişi bile anlayamıyor. Siz anlamak isterseniz bebar bilim ve evrim ağacının sayısız videoları var.
'Beynimizin nasıl çalıştığı bambaşka bir olay ve bir sürü şey var orada,biz fizikçiler daha basit şeylerle uğraşıyoruz nispeten.' Hocamın sözü tüm programa bambaşka bir anlam kattı.Taktir ediyorum kendisini.
Kanal için tebrik ederim, zevkle takip edeceğim. Bir tavsiye olarak, yeni "Teke Tek Bilim" programlarınızı bir veya en fazla iki konuk alarak yaparsanız daha iyi olabilir. Bazen tüm konuklar bir birleri ile uyumlu olamayabiliyor.
Max Planck, "Modern Doğa Anlayışı ve Kuantum Teorisine Giriş" kitabında determinizimin özgür irade ile çelişmediğini göstermek için özgür iradeyi yerel ve genel olarak ayırmıştı ve kimilerince paradoks olarak görülen bu fenomeni bir referans noktası problemine indirgemişti. Erkcan hocanın da meseleye aynı pencereden baktığını görmek yanağıma ince bir gülümseme kondurdu.
Bence zaman bir enerjidir.Evrendeki her hareketin gerçekleşmesine izin veren enerjidir.Karanlık enerji denilen enerjinin de zaman olduğunu düşünüyorum.
Zaman yolculugu derken ister istemez, gencligimizin "Gelecege Donus" filmi aklima geliyordu.. Ortada oturan hocamda, o filmde Marty karakterinin okuldaki mudurunu canlandiran oyuncunun neredeyse aynisi... acaba bu da bir paralel evren hilesi mi... kafam karisti..
Benim düşüncem (fizikçi veya mühendis vs değilim) ileride uzaydaki ses dalgalarını alıp dinleyebilirsek bunlardan geçmişi simüle edebilir ve böyle görebiliriz. Ama zaman kavramı göreceli olduğundan video gibi geri sarabileceğimizi düşünmüyorum. Çünkü zaman biyolojimizle ilgili gibi geliyor bana. Zaman ancak canlılık veya hareketlilik (örn dünyanın canlılığı, yer kürenin hareketi) gibi kavramlar ile mümkün. Hareket olmadığında zamandan da bahsedemeyiz diye dusunuyorum. Ama bir şeyler değiştiğinde ve bu düzenli olduğunda zamanı ölçüyoruz. Umarım doğru akıl yürütmüşümdür 😅
size katılıyorum ve daha detaylı bir özeti izninizle burada paylaşmak isterim: Zaman sadece bir çıktıdır, ölçüm birimidir. Uzunluk da öyle, hepsi birer ölçümdür, kıyastır. Bir cismin uzun olmasıyla uzunluk birimi aynı mıdır ? Değildir. İki farklı olayın birbirine kıyaslanıyor olmasının sonucunu ölçebildiğimiz için zaman gibi bir kavramdan bahsediyoruz ama zamanı durdurayım da olaylar dursun gibi bir yapı var mı evrende ? Farklı uzunlukta olan iki farklı cismi kıyasladığımızda bu farkı şu uzunluktadır diye ifade edebiliyoruz ama bu cisimlerin uzun oluşları bizim ölçüm aracı olarak kullandığımız uzunluk kavramından bağımsızdır, yani aslında bizim ölçüm kavramlarımız cisimlere, olaylara ve oluşlara bağlıdır, farklılıklara bağlıdır. Uzunluk diye bir kavram kendi başına var olan bir kavram değildir, bu bizim farkındalığımızdır. Yani biz cismin uzunluğunu nasıl değiştirirsiniz ? O cisme çeşitli kuvvetler uygulayarak değiştirebilirsiniz. Yani uzunluk diye bir varlık bir yapı bağımsız bir değişken yok ki sadece onu değiştirince evrendeki her şeyin uzunluğu değişsin. Zaman ölçüm birimi de öyle. Olayların oluşumların birbirlerine olan kıyaslama farkını nasıl değiştirirsiniz ? Örneğin bir miktar suyun daha hızlı şekilde kaynamasını istiyorsanız daha yüksek bir yerde aynı miktar ısı vererek bunu yapabilirsiniz. Burada iki tutam zaman buharlaştırayım gibi bir şey yok ki. Ölçüm birimleriyle maddeyi cisimleri hareketi şunu bunu matematiğe döksek bile bu bizim aslında insani farkındalığımızdır. Farklı basınçlar altında, süratler altında, kütle çekim kuvveti altında cisimlerin uzunluğu, olayların oluşma süresi ve her şey etkilenmektedir. Burada dikkat ederseniz bizim kullandığımız ölçüm birimleri bağımsız somut bir cisim madde vb değildir, insani farkındalığımızın ifade ediş şeklimizdir. Madde var olduğu için uzunluk şu bu gibi ölçümlerden bahsedebiliyoruz, farklı olay ve oluşlar olduğu için bu farklı oluşumları kıyaslayabildiğimiz için bu farkı referans aldığımız bir olaya oluşuma göre ölçebiliyoruz ve buna zaman diyoruz. Sihirli büyülü gizemli bir şey değil hiçbirisi. ** Not: Tiyatro sahnesiyle zaman ölçüm biriminin ne alakası var hocam ? Saygılar. Birbirinden farklı en az iki olay, oluşum yoksa burada kıyaslanacak hiçbir şey yok. Değişen dönüşen hareket eden hiçbir şey yok. Yani zaman mefhumu aktığından mı zaman var yoksa fiziksel kimyasal olay ve oluşlar olduğu için ve birbirlerine kıyaslandıkları için mi bizim insani olarak ortaya attığımız bir zaman var ? Bir de zaman mefhumu, dokusu dediğiniz şey her koşulda aynı akmıyor gibi ifadeler öne sürüyorsunuz. Kütleçekimsel etkiler vb zamanı değiştiriyor diyoruz. Burada zaman mı değişiyor yoksa fiziksel ve kimyasal olaylar mı etkileniyor farklı kuvvetler altında ve doğal bir sonucu olarak ölçümler de değişmiş olmuyor mu ? Ya da şöyle sorayım. Hiçbir maddenin enerjinin olmadığı bir evren hayal edelim. Diyelim ki böyle bir evren var. Peki böyle bir evrende zaman var mıdır ? Uzunluk var mıdır ? Sıcaklık var mıdır ? Yani herhangi bir ölçüm için referans olacak bir temel olay ve bu olaydan farklı olan başka bir olay, oluşum vb olmadan neyi neyle ölçeceksiniz ki ? Diyelim bu evrende sadece bir cisim olsun. Bu cismin gideceği herhangi bir yön bile yok. Çünkü varabileceği, yanından geçip gidebileceği herhangi bir başka bir cisim de yok ki yön kavramını bile kullanamıyoruz. Yön kavramından bahsedelim yer gelmişken. Yön kavramı kendi kendine mi var mesela ? Yön kavramı da kendi kendine var olan bir olgu değilse, uzunluk da kendi kendine var olan bir olgu değilse zaman niye kendi kendine var olabilen bir olgu olsun ki ? Bunların hepsi farklılıkların ifade ediş şeklimizdir ve farklılıklar olduğu için bu kavramları icat etmişiz.
Maddenin oldugu yerde zamanin olmamasi cok anlasilabilir gibi gelmiyor ama sonucta aklimiz da bir yere kadar kavrayabiliyor.isin ehilleri daha iyi bilir tabi.
Fatih Bey Sizin Emekli vatandaşlarla ilgili vicdanınzin yaptığı açıklama ile ilgili Teşekkurler...Devlettede aynı vicdan olsaydıda Emekliler üvey evlat muamelesi görüp yoksullukta. perişan olmasaydı...Allah güzel gönlünü Sağlık Ve Huzurda yaşatsin...
Bir soru daha :) mesela atmosferin rengi yok aslında suyun rengi mavi olduğu için yansıması olarak gökyüzünü mavi olarak görüyoruz. Yani biz aslında gökyüzüne baktığımızda okyanusların bilmem kaç mikrosaniye önceki halinin yansımasını görüyoruz. Büyük patlama için ise mümkün olduğunca uzağa bakmak yerine onun yansıyanbilecek bir yer varsa onu bulsak ve yansımasına bakabilsek zamanı bükmüş ve en az iki kat uzağa bakmış olmazmıyız? Bunu sadece bir görüntü olarak düşünmeyelim ama lazeri aynaya tutup tam tersi bir duvardaki iz düşümü gibi. Hiç bir zman o duvara lazer tutmamışız ama ayna sayesinde lazerin iz düşümünü duvarda görebilmek gibi
Atmosferin maviliği sulardan kaynaklı değil. Atmosferin ışığı nasıl kırdığı ile alakalı. Büyük patlama için mümkün olduğunca uzağa bakmıyoruz, CMB radyasyonuna "bakıyoruz". CMB radyasyonu da görüp görebileceğimiz en eski şey, çünkü programda hocaların da dediği gibi evrenin saydamlaştığı anı gösteriyor. Bunun öncesinde evren opak. Yani "ışık" yok ki "yansıyabileceği" bir yer olsun. Programda daha eskisini görebilmekle iligli olan kısımda, daha uzağa bakmaktan bahsedilmiyor, elektromanyetik dalgalar (ışık) yerine, nötrinoları tespit edebileceğimizden bahsediliyor. Nötrinoların esprisi de, fotonların aksine madde ile etkileşime neredeyse hiçbir zaman girmiyorlar, dolayısıyla evrenin optik opaklığı onlar için bir problem teşkil etmiyor.
Zammı Allah'ın yaptığını sanan bir toplum için ne kadar ütopik ve üst düzey bir tartışma. Bunu yayınlayabilmek bile büyük başarı. Katılımcılara çok teşekkürler...
Ülkeni, bir topluluğu , bir inancı aşağılamadan hoş , heyecan verici bir programdan keyif almakta neden bu kadar zorlanıyorsun? Kendine bu bakış açısını neden layık görüyorsun?
yok abi bilim adamı olup bişeyi halkın anlıyabileceği şekilde anlatabilen en iyi gördüğüm celal şengör.. kesinlikle karşıdakilerin anlayabileceği şekilde ama yine de detaylı anlatıyo..bu gelen hocalar sanki aralarında bi konuşma yapıyolarmış gibi öle bi havada konuşuyolar.. yahu sizi dinleyen normal senin benim gibi insanlar bu anlattığınızı nasıl kendi hayatlarına indirgeyecekler..
Muhteşem bir programdı ama keşke bir profesörün konuşurken dikkat dağıttığı (ııııııı) ya dikkat etseydi. Konuşma akiciligini kaybetmiş. Bir süre sonra sıkıcı olmaya başladı. Ama sonuna kadar izledim. Teşekkürler.
1:04:00 Solucan deliğini kullanana birinin zamanda geriye gittiği bence doğru bir tanım değil. Geri kaldı demek daha doğru. Bir koşuda geri kalan birinin 3 boyutlu evrendeki durumu gibi..Koşuda sonuncu olan kişinin sonucu olması, birincinin birinciliğini etkileyemez.. Buradaki hocanın verdiği gözlemci örneği, karayolunda aynı yönde hareket eden iki araçtan birinin kendinden yavaş giden bir aracın geri geriye gittiğini sanması (!) gibi bir şey.. Gerçekten de arkada kalan araç uzaklaşsa da aslında ikisi de çıkış noktasına göre ileri doğru gitmekte. Ayrıca ben zamanın tanım olarak tek yönde ilerleyen bir boyut olduğunu, ve bu tanım gereği zamanda - en azından geri gitmemin) olası olmadığını düşünüyorum..
Tanrı katında Zaman yok. Yaratılmış olan herşeyin bir vadesii , ömrü oldğu için zaman tık tık işliyor gibi gelir. Aslında hep şimdiyi yaşıyoruz ne dün ne gelecek var. ölümsüz olduğunu farzet , ve hep güneşsiz ama aydınlık bir ortam oldupunu düşün. ve uyku diye birşey olmadığını düşün , yani ozmn neye göre dün veya geçmişi nasıl tanımlayabiliriz ? zaman diye birşey yok. Aslında hep şimdiyi yaşıyruz .dün de yok yarın da
1:11:00 Erkcan hocanın burada söylediği muz kabuğu ilkesi çok mantıklı görünüyor. Yani bu durumda büyükbaba paradoksu da ortadan kalkmış oluyor gibi. Geçmişe dönüp yaptığın eylemlerin zaten geçmişin bir parçası olması.
Bence Erkcan Hoca dışında konuşmasın kimse. Diğer iki hoca konuyu parçalıyor, zaten anlaması güç olan konular, iyice anlaşılmaz oluyor. Ibrahim Hoca'nın zırt pırt söz kesmesi de ayrı rahatsız ediyor.
Zaman Quantum dalganin kendisidir ve bu nedenle de iki quantum parçacık ışık hızından hızlı, anında iletişim kurar. Bu nedenle gözlemci olduğunda görelilik devreye girer ve gözlemciye göre zaman şekillenir, dalga olan sey parçacık olur. Bu da zamanın kuralıdır. Bu nedenle zaman her zaman ileri akar. . Bu benim düşüncem tabi.
Zamandan bahsederken programın en başında İbrahim hoca "yönetimini de biliyoruz" gibi bir cümle kullandı. Uzaylılarla iletişimde. Bu sanırım bir maddenin parçacıklarının titreşim süreleri ya da bir parçacığın bozunma süresini referans almak şeklindeydi. Yani uzaylıya bizim zaman ölçümüzü anlatmak için atıyorum serbest nötronun yarı ömrünün şu kadar da biri şu birim gibi. "dışardan uyarımını tamamen kesince ne olur" ile ilgili araştırmalar vardı. Hatta bununla ilgili çok enteresan bir film var; altered states (1980) Köpekler ve atlar rüya görüyor kesin biliniyor. Başka hayvanlar da görüyordur muhtemelen.
Çift yarık deneyinde de aslında elektron Lambayı geçmeyebilir ama karşıda saçaklar oluşacaktır Bunun sebebi karanlık maddedir yine elektron boruda karanlık maddi harekete geçirmiştir
Zaman insan için yaşam döngüsü, hayvanlar, Bitkiler, Su'lar , Toprak, Dağ, Taş için sürdürülebilir Denge ve hazırlanma kavramı, güneş gezegen, yıldız ve diğer cisim ler için, hareketleri belirleme Kavramı ,
Zaman bizim algılayamadığımız boyutlardan biri. Bizim zaman dediğimiz şey aslında insanoğlunun günlük entegrasyon için uydurduğu bir kavram. Fiziki olarak “zaman” denilen kavram ise bir boyut. Evren kesinlikle 3 boyuttan oluşmuyor. Multidimensional kabul etmeliyiz. Bu boyutlardan birisi de zaman ve biz onu duyularımızla sadece boyut olarak kabul edebiliyoruz. x, y, z gibi zaman da koordinat sisteminde t olarak kısaltılan bir bileşen. Peki zamana da bizim x, y ve z’ye değer verdiğimiz gibi değer verilebilir mi? Infinitesimal’dan infinite’e gittiği için herhangi bir noktadaki değeri aslında aynıdır. Biz onun üzerinde lineer gittiğimizi düşünüyoruz. Belki de sirküler, hatta ve hatta random bir düzleme sahip olabilir. Spacetime fabric’te hepimiz kütlemize oranla belli bir gravitasyonda seyahat halindeyiz. Bazı lokasyonlarda bu doku öylesine bükülmekte ki, zamanın en başta belirttiğim değerlemesini ve gidişatını da büküyor ve farklı şekilde işliyor. Hepimiz t koordinatında ilerliyoruz. Bilinen imkanlar ile bu koordinatta geriye gitmek mümkün değil. İmkan olsa dahi, cosmos’un alternatif bir dokusuna gitmiş olabiliriz. Mantıken bana göre zaman makinesinin geri dönebilmesi gereken en geçmiş zaman, makinenin üretildiği an olmalıdır (Eğer Spacetime continuum bozulmayacaksa). Böyle bir imkanımız varsa da eğer, geriye gittiğimiz zaman zaten bizim yaşadığımız evrendeki ilerlemiş zamanın geçmişi olmayacaktır. Farklı bir alternatif evrenin, farklı pathwaylerde ilerleyen bir zamanına gitmiş oluruz.
Bir cismin uzunluğu nasıl ki farklı kuvvetler altında değişiyorsa olay ve oluşumların süreleri de farklı kuvvetler altında değişiyor. Basınç farkı gibi. Burada değişen şey ölçüm birimleri değil maddeyi meydana getiren atomlar, atom altı parçacıkların farklı kuvvetler altındaki davranışlarıdır. Karadeliğe yaklaşan yapılarda, örneğin Dünya'da 10 dakikada kaynayan su, karadelik yakınında bin senede kaynayabilir ki bu da Dünyadaki gözlemciye göre bir ifadedir. Burada değişen zaman akışı değildir, karadeliğe yaklaşan maddenin atomsal faaliyetlerinin değişmesidir ve bu nedenle fiziksel, kimyasal olaylar değişir.
bir şeyi bilmek veya bildiğin şeyin ne olduğunu kavramsal olarak kavramak ve karşındaki insanın anlayacağı mantık örgüsünde zengin düzgün cümle ve kelimelerle anlatabilmek ne kadar büyük bir yetenek...
Habertürk'ün yaptığını yapmayıp bölümlerin tamamını atan Fatih abi ve ekibine sonsuz teşekkürler. Kıymetli bir arşiv... Eşi benzeri yok
Fizik ,kuantum zaman mekan gibi konuları daha iyi anlayabilmek için ileri temel fizik bilgisi hazinesi olması olacağını duşűnuyorum yoksa kavrayabilmek çok zor Ancak hocalarımız zengin ve alışik olmadigimiz bilgiler deneyler ve felsefelerini anlatiyorlar Bu proglamları severim insani dusunmeye sorgulamaya sevk ediyor
gercekten tesekkürler ileride silerler falan diye psikopata baglayip download edesim var hepsini 😂
Tturxpts😊Stacy
Evet ayrıca bu programın şimdiye kadarki Teke Tek bilim programlarının açık ara en iyisi olduğunu söyleyebilirim ilgili içeriği de seven biri olarak.
fatih abinden bir kilo yağ, iyi günlerde kullan
Erkcan hoca gerçekten insanı bilime meraklandırıyor. Bu kadar bilinmez konuları bu kadar açıklıkla anlatabilmesi şahane 🌸
şu kanalı yaşatıp büyütmek hepimizin görevi. nasıl mı ? like atacağız agalar. algoritma öne çıkaracak sürekli bu videoları.
İbrahim hoca karadeliği o kadar güzel bir örnekle açıkladı ki, her şey çok daha temiz bir şekilde oturdu kafamda. 👏👏 Bilmek kadar anlatabilmek de çok önemli
Erkcan hoca bildiğini aktarabilme konusunda gerçekten çok iyi
Aynı fikirdeyim.
Kesinlikle hocayı ön plana çıkaran bariz bir özellik. Öğretmek çok farklı bir yetenek. İyi ki var
Bu güzel grubu en kısa zamanda yeniden bir araya getirmek lazım zira 2 aydır zamanın olmadığı tartışılıyor. Çok güzel bir zamanlama olur.
zaman yok diye 2 saatlik program yapsalar, hipotez kendiliğinden çöker gibi geliyor bana... merak ettim şimdi :)
Zamanin olmadigi degil, nasil oldugu konusuluyor. Anlayamiyorlar. Anlayamadiklarini anliyorlar. Bu gidislede daha cok anlayamadiklarini anlayacaklar anladigim kadariyla. Cünkü. Önce kendi beyinlerini anlamadan, etrafini anlamaya calisiyorlar. Bu, kendini bilmeden baskasini tanimaya calismak gibi birsey. Oysa, bizim beynimiz adrenalin altinda zaten zaman ile oynuyor. Yasayan bilir. Özet: Evren beynimize sigabiliyor, cünkü sinkron. Aklini bil, beynini oku, evreni zaman ile doku
@@NoPro135Zaman yok!
The End
Directed by Robert Zemeckis
😂
"zaman var mı?" Çarşamba saat 22:00'da Show tv'de
destek. Erkcan hocaya bu ülkenin çok ihtiyacı var. Teşekkürler hocam.
ibrahim hocaya dünyanın çok ihtiyacı var
@@dartanyan5712hayırdır birader. sana 100 lira mı verdiler burada yorum yap diye
öbür ikisini at çöpe yani
@@Ali_bayindir bu bir soruysa yukarıda öyle birşey yazdığımı görmüyorum. Bu tarafkirlik işi ne kadar yayıldı toplumda. Bilim videosu bu ve Erkcan hocanın bilim anlayışını beğeniyorum bu kadar basit. Takım tutmuyoruz!
Bir fizikçi olarak bile zor takip edebildiğim bir çok şey öğrendiğim bir programdi ama popüler bilimden daha çok akademik yana yaklaştı genel için zorlayıcı bence erkcan hocanın farkı ortaya daha çok çıkıyor. ❤
Hangi universite?
Abi programın telif haklarının sende olması ve dolayısıyla yeniden yayınlamandan dolayı çok teşekkür ederim, süpersin. Yeniden izlenebilecek çok program olduğuna eminim zira bunuda izlememiştim:)
Erkcan Hoca apayrı bir level ✌️
Takım tutar gibi hoca,uni tutmayalım
Sanane kardeş ister tutarım ister tutmam. Sana mı soracağım?@@fiberwireandsilverballer
Erkan hoca, ibrahim hocanın getir götürünü yapar.
Öğretmen olmak da ayrı bir yetenek. Erkcan hoca iyi bir öğretmen bilgisini aktarabilme yeteneğine sahip . Farkettiyseniz slayt demedi "yansı" dedi bunu herkes hemen bulup söyleyemez . Ben de Erkcan hocayla ilgili bunu gozlemledim
@@minesoylemez3076bişey bulduğu yok, Türkçe konuşacağız diye alışkanlık zaten o kelimeler çoğu kişide.
Muazzam bilgiler teşekkürler sayın Altaylı ve tüm ekip❤
Fatih abi bilime yaptiginiz bu katkilardan dolayi size cok tesekkur ediyorum.
Bu programlar ile Fatih Altay’lının Bilime katkısı yok! Ama insanların bilgilenmesine katkısı var
Konu çok iyi ama katılımcılar anlatımlarında yetersiz
Erkcan hoca ile tanışmıştım. Muazzam bilgili. Muazzam. Ayrıca hoş sohbet.
Bu kanal muazzam bir bilim arşivi. Emeğinize sağlık.
Gelen giden bilim adamları yanlış anlaşmasında İlber ve Celal hoca gibi bilim adamını dinlemek çok ayrı bir zevk . Hem konulara hakimiyetleri hemde karşı tarafa hissetirmeleri.
Sanırım Teke Tek Bilim'in şimdiye kadarki izlediğim en iyi bölümüydü. Tekrar izlemeyi düşünüyorum.
Uğraşmışken keşke "iii", "ııı"ları da kesebilseydiniz. Belki ben biraz takıntılıyım ama bunlar konuya odaklanmayı bile zorlaştırıyor. Üşenmedim saydım... 0:56 ile 1:26 arasında 11 tane ıııı var :) Verdiğiniz emeğin karşılığını alabilmeniz adına umarım bundan rahatsız olan tek kişi benimdir.
Uğraşmışken bu sıkıntını çözmeye çalışsaydın keşke 😅
Zaman yoktur. Tek bir oluş vardir o da andir. Zaman yaratilmis bir kavramdir. Hepimiz anda yasiyoruz, yasadik, yasayacagiz. Zaman yetersizligimizden kaynaklanan bir anlamlandirma cabasindan ibarettir. Eger varlik olmasaydi zaman da olmayacakti. Hiclikte zaman olmaz.
mekansızlıkta kavram olarak bizim anlayamadığımız konulardan. Allah için zaman ve mekanın olmadığını konuşuyoruz ama anlayamıyoruz. mesela anlatılar bile kuranda sıralı. önce yaratıyor sırayla eşyanın adını öğretiyor. meleklerden secde etmelerini istihor. iblis secde etmiyor. meyve ağacı var yasaklı o yasaklı meyveden yiyo ve dünyaya gönderiliyorlar. tüm bunlar sıralı anlatımlar. ve mekansız bri anlatım yok. aklımız böyle anlıyor. biz mekansız ve zamansız çıldırırız bence. cennette allah ı göreceğiz deniyor ama mekansız allah ne tür bir görme ile görülecek. biz cennette bu şeklimizle mi olucaz yoksa bambaşka bir yaratılışla mı ahirete doğacağız. sonrasında ebedi hayat deniyor. bizim içinde zaman kalkıyor sanki ahirette. ajirette mekan gibi algılıyoruz ama mekan mı ne anlamıyorum
Harkulade bir program olmuş dinlemeye doyamadım bu 3 lü tekrar gelsin lütfen sohbet inanılmaz ötesi hayran kaldım😊👏👏👏👏👍👍👍👍
Yumurta tavuk.. Fatih Altayli = bize sevdirdigi ve tanittigi cok degerli ilim ve bilim insanlari. Iyiki varsin be Fatih Abi.
Saçma siyaset ve haberlerden ayrisip böyle programlar yapın harikaaa
Dinleyen varsa her akşam bir tane yükleyin bence insanlar için bekledikleri bir seri olsun daha çok izlenir bence.
Teketek bilimi görür görmez abone oldum. Fatih Altaylıda olmazsa bilim kimsenin umrunda olmayacak
her şey mükemmel; sadece inanılmaz derecede dikkat dağıtan şu 'eee', 'ııııı' olmasa keşke..
Kolay değil o kadar. Hazırlanmış bir metin ve prompterdan okumuyorlar sonuçta.
arada üüüü de var. haksızlık etmeyin😅
Anlatımları ne kadar iyi hoca olduklarını gösteriyor.
İbrahim Bey'in yaptığı zaman tanımını lisedeyken yapmıştım ben, sağolsun eğitim sistemimiz insanı çok güzel köreltiyor. Bilimsel düşünceden uzaklaşılan bir eğitim sistemi.
Bizim eğitim sistemi değil ki batıda ne yapılıyorsa tercüme ediyorlar. Batı o zaman öyle eğitiyordu. Onlar değiştirince bizimkide aynısı oluyor. Kendi eğitim sistemimizi yapacağımız birgün iyi bir eğitimimiz olacak.
teke tek bilimin ayrı kanal olması iyi olmuş. habertürkte karmaşıktı böyle ferahlamış.
Erkcan Hocam! İyiki varsınız👏🏻👏🏻👏🏻
Kavramları ve bilimsel terminolojiyi anladıkça zamanı daha kolay kavramak mümkün oluyor..Çok boyutlu bir program olmuş..
Erkcan hocayı hayatımda ilk kez görüyorum. Kendimden utandım resmen. Sevgi ve saygılar kendisine 🤍
Üç Hoca da birbiriyle kıyaslanmayacak çok değerli açıklamalar yapmışlar. Hocalarımıza ve Fatih Altaylı'ya teşekkür ederim. İbrahim Hoca'yı olumsuz şekilde yargılayanlar olmuş. Bir bilim insanının yıllarca biriktirdiği bir alt yapıyı bir program ile değerlendirmeyi ve farklı Hocalarla kıyaslamayı doğru bulmuyorum.
Ülkede kaliteli yayın yapan birileri ve bir kanal ın olması bile büyük sevinç.
zaman sadece bir kabuldür. var olan bir şey değildir. zaten konuşulanlar da bunu destekliyor.
program şahane tabi.
Erkcan Özcan müthiş bi adam ✊
Bir öneri, bence bu çok önemli. konuşma arasında değinilen detay bilgilerin veya yabancı terimlerin açıklamalarını ekranda kısaca gösterirseniz, hatta görsel olanları filan da, takip etmesi daha keyifli olabilir. Durdurup araştırmaktan daha iyi. Hem böylece başka sayfaya geçip izleyicilerin yayından düşmesinin önüne geçilir ve daha çok izlenme süresi sağlanır.
Aynı şeyi ben de düşündüm flu TV de hemen altta dipnot yazıyorlar. Canlı yayında olmaz belki ama sonrasında bu dipnotlar dusulebilir. Bir çok terimi bilmiyoruz
Habertürk'ün en kaliteli programıydı..
Fatih altaylı bu ülkenin bir numaralı gazeteci, program ve sunucusu diyenler👍👍👍
Hayırlı uğurlu olsun. Özgür düşünen bireylere selam olsun.
Yeni kanal hayırlı olsun, Fatih bey, iyi bir iş çıkarmışsınız. Tebrkler.
Akıllı insanlar aşı olur diyor fatih reis 😂 adanadan selamlar seviyoruz seni tipi yaşlı gönlü genç adam ❤
Harika program olmuş, ufuk açıcı
Fatih abi son zamanlarda bir tek senin yorumlarını, senin sesini, senin cümlelerini dinleyip anlayabiliyorum. Garip bir şekilde herkesin çok ve boş konuştuğu bir dönemde kafamızın içini doldurduğun için teşekkürler.
Bilmen kaçıncı defa izliyorum, elinize sağlık
Bilim insanları , bilimi daha anlaşılır kılmak adına anlatımlarını biraz daha sadeleştirerek daha anlaşılır kılabilir. Fatin Altaylı anlatılanları sadeleştirecek “ to the point” sorular sormakla birlikte hocalarımız zaman zaman kendilerini bir TV programında değilde bilimsel bir toplantıda olduklarını zannediyorlar. İlber ve Celal hoca bu konuda çok başarılı.
DOĞRU
Söylediğimi umarım yanlış anlamazsınız, çocukluğumdan beri bir bilim meraklısıyım ve önüme çıkan tüm anlatımları tüketmeye gayret ediyorum. Birçok konuyu da normal olarak gün geçtikçe daha iyi anlıyorum. Şunu söyleyebilirim, bilim anlaşılması için 'basite indirgendikçe' anlaşılmaktan uzaklaşıyor. Bir bilim meraklısı iseniz, bilimi daha iyi anlamak için kişisel bir çaba göstermeniz gerekiyor, yoksa sürekli yüzeysel bir bilgi seviyesinde kalıyorsunuz ve bu bilimi anlamaktan çok uzak bir seviye oluyor. Özellikle kuantum gibi konuları, en azından asgari gereklilikte matematik öğrenmeden, termodinamige iyi kötü aşina olmadan 'anlamanın' imkansız olduğunu düşünüyorum. Anlaşılıyor tabi ama dediğim gibi çok yüzeysel ve bence bu şekilde hiç keyifli değil :)
Anlattiklari konular ile alakali.. Tarih bir noktada masal ve hikayeye dayaniyor ama bilimi ozellikle fizigi bu sekilde anlatma yontemi yok. En sadelesmis hali Erkcan Hoca'dan dinleyebilirsin. Cunku bunca ciddi meseleyi (uzay-zaman) matematik kullanmadan anlatmak zaten asiri zor bir is ve ayrica bu konulara hakaret bile kabul ediliyor bir noktada. Herhangi bir konuyu, hele ki toplumun buyuk bir kisminin zaman ayirmaktan bile korktugu konuyu, kendi cabamiz olmadan baskasindan hazir beklemek buyuk hasizlik.
Sadeleştirin dediğiniz kısımlarda terim kullanılmazsa konu daha da uzar. Genel izleyicinin donanımlı olması bekleniyor ki bu konular kuantum fiziği gibi konular. En uzman kişi bile anlayamıyor. Siz anlamak isterseniz bebar bilim ve evrim ağacının sayısız videoları var.
@@tugbaozdemir1628kesinlikle haklısınız.
Seni Seviyorum Fatih Altaylı Abi.
ON NUMARASİNİZ!!! ❤❤❤ Çok teşekkürler
İbrahim hoca : "ııııııı", "eeeeee", "uuuuuu" ... en nefret ettiğim şey. Erkcan hoca çok çok başarılı.
'Beynimizin nasıl çalıştığı bambaşka bir olay ve bir sürü şey var orada,biz fizikçiler daha basit şeylerle uğraşıyoruz nispeten.' Hocamın sözü tüm programa bambaşka bir anlam kattı.Taktir ediyorum kendisini.
İyi Geceler Kardeşim.
Konular çok iyi👏
Kanal için tebrik ederim, zevkle takip edeceğim.
Bir tavsiye olarak, yeni "Teke Tek Bilim" programlarınızı bir veya en fazla iki konuk alarak yaparsanız daha iyi olabilir. Bazen tüm konuklar bir birleri ile uyumlu olamayabiliyor.
Cevabı merak eden fakat videoyu izlemek istemeyenler için: Hayır yok. Çünkü zaman ve mekan birbirinden bağımsız değil.
Max Planck, "Modern Doğa Anlayışı ve Kuantum Teorisine Giriş" kitabında determinizimin özgür irade ile çelişmediğini göstermek için özgür iradeyi yerel ve genel olarak ayırmıştı ve kimilerince paradoks olarak görülen bu fenomeni bir referans noktası problemine indirgemişti. Erkcan hocanın da meseleye aynı pencereden baktığını görmek yanağıma ince bir gülümseme kondurdu.
İzlediğim en iyi program
Bence zaman bir enerjidir.Evrendeki her hareketin gerçekleşmesine izin veren enerjidir.Karanlık enerji denilen enerjinin de zaman olduğunu düşünüyorum.
İyi Uykular Kardeşim.
Sürekli ıııı demeleri hariç mükemmel bir programdı
Zaman yolculugu derken ister istemez, gencligimizin "Gelecege Donus" filmi aklima geliyordu.. Ortada oturan hocamda, o filmde Marty karakterinin okuldaki mudurunu canlandiran oyuncunun neredeyse aynisi... acaba bu da bir paralel evren hilesi mi... kafam karisti..
Benim düşüncem (fizikçi veya mühendis vs değilim) ileride uzaydaki ses dalgalarını alıp dinleyebilirsek bunlardan geçmişi simüle edebilir ve böyle görebiliriz. Ama zaman kavramı göreceli olduğundan video gibi geri sarabileceğimizi düşünmüyorum. Çünkü zaman biyolojimizle ilgili gibi geliyor bana. Zaman ancak canlılık veya hareketlilik (örn dünyanın canlılığı, yer kürenin hareketi) gibi kavramlar ile mümkün. Hareket olmadığında zamandan da bahsedemeyiz diye dusunuyorum. Ama bir şeyler değiştiğinde ve bu düzenli olduğunda zamanı ölçüyoruz. Umarım doğru akıl yürütmüşümdür 😅
size katılıyorum ve daha detaylı bir özeti izninizle burada paylaşmak isterim:
Zaman sadece bir çıktıdır, ölçüm birimidir. Uzunluk da öyle, hepsi birer ölçümdür, kıyastır. Bir cismin uzun olmasıyla uzunluk birimi aynı mıdır ? Değildir. İki farklı olayın birbirine kıyaslanıyor olmasının sonucunu ölçebildiğimiz için zaman gibi bir kavramdan bahsediyoruz ama zamanı durdurayım da olaylar dursun gibi bir yapı var mı evrende ? Farklı uzunlukta olan iki farklı cismi kıyasladığımızda bu farkı şu uzunluktadır diye ifade edebiliyoruz ama bu cisimlerin uzun oluşları bizim ölçüm aracı olarak kullandığımız uzunluk kavramından bağımsızdır, yani aslında bizim ölçüm kavramlarımız cisimlere, olaylara ve oluşlara bağlıdır, farklılıklara bağlıdır. Uzunluk diye bir kavram kendi başına var olan bir kavram değildir, bu bizim farkındalığımızdır. Yani biz cismin uzunluğunu nasıl değiştirirsiniz ? O cisme çeşitli kuvvetler uygulayarak değiştirebilirsiniz. Yani uzunluk diye bir varlık bir yapı bağımsız bir değişken yok ki sadece onu değiştirince evrendeki her şeyin uzunluğu değişsin. Zaman ölçüm birimi de öyle. Olayların oluşumların birbirlerine olan kıyaslama farkını nasıl değiştirirsiniz ? Örneğin bir miktar suyun daha hızlı şekilde kaynamasını istiyorsanız daha yüksek bir yerde aynı miktar ısı vererek bunu yapabilirsiniz. Burada iki tutam zaman buharlaştırayım gibi bir şey yok ki. Ölçüm birimleriyle maddeyi cisimleri hareketi şunu bunu matematiğe döksek bile bu bizim aslında insani farkındalığımızdır. Farklı basınçlar altında, süratler altında, kütle çekim kuvveti altında cisimlerin uzunluğu, olayların oluşma süresi ve her şey etkilenmektedir. Burada dikkat ederseniz bizim kullandığımız ölçüm birimleri bağımsız somut bir cisim madde vb değildir, insani farkındalığımızın ifade ediş şeklimizdir. Madde var olduğu için uzunluk şu bu gibi ölçümlerden bahsedebiliyoruz, farklı olay ve oluşlar olduğu için bu farklı oluşumları kıyaslayabildiğimiz için bu farkı referans aldığımız bir olaya oluşuma göre ölçebiliyoruz ve buna zaman diyoruz. Sihirli büyülü gizemli bir şey değil hiçbirisi.
** Not: Tiyatro sahnesiyle zaman ölçüm biriminin ne alakası var hocam ? Saygılar. Birbirinden farklı en az iki olay, oluşum yoksa burada kıyaslanacak hiçbir şey yok. Değişen dönüşen hareket eden hiçbir şey yok. Yani zaman mefhumu aktığından mı zaman var yoksa fiziksel kimyasal olay ve oluşlar olduğu için ve birbirlerine kıyaslandıkları için mi bizim insani olarak ortaya attığımız bir zaman var ? Bir de zaman mefhumu, dokusu dediğiniz şey her koşulda aynı akmıyor gibi ifadeler öne sürüyorsunuz. Kütleçekimsel etkiler vb zamanı değiştiriyor diyoruz. Burada zaman mı değişiyor yoksa fiziksel ve kimyasal olaylar mı etkileniyor farklı kuvvetler altında ve doğal bir sonucu olarak ölçümler de değişmiş olmuyor mu ? Ya da şöyle sorayım. Hiçbir maddenin enerjinin olmadığı bir evren hayal edelim. Diyelim ki böyle bir evren var. Peki böyle bir evrende zaman var mıdır ? Uzunluk var mıdır ? Sıcaklık var mıdır ? Yani herhangi bir ölçüm için referans olacak bir temel olay ve bu olaydan farklı olan başka bir olay, oluşum vb olmadan neyi neyle ölçeceksiniz ki ? Diyelim bu evrende sadece bir cisim olsun. Bu cismin gideceği herhangi bir yön bile yok. Çünkü varabileceği, yanından geçip gidebileceği herhangi bir başka bir cisim de yok ki yön kavramını bile kullanamıyoruz. Yön kavramından bahsedelim yer gelmişken. Yön kavramı kendi kendine mi var mesela ? Yön kavramı da kendi kendine var olan bir olgu değilse, uzunluk da kendi kendine var olan bir olgu değilse zaman niye kendi kendine var olabilen bir olgu olsun ki ? Bunların hepsi farklılıkların ifade ediş şeklimizdir ve farklılıklar olduğu için bu kavramları icat etmişiz.
@@futurexjam2 gerçekten çok güzel yazmışsınız elinize sağlık
Eline sağlık abi, iyi ki varsın
erkcan hocanın kalitesi der susarım
İzlemeden var diyorum . Bir evrende hiç hareket kalmamışsa o evrende zaman yoktur
Maddenin oldugu yerde zamanin olmamasi cok anlasilabilir gibi gelmiyor ama sonucta aklimiz da bir yere kadar kavrayabiliyor.isin ehilleri daha iyi bilir tabi.
Kitap gibi bir bölüm daha, herkese teşekkürler.
Fatih Bey Sizin Emekli vatandaşlarla ilgili vicdanınzin yaptığı açıklama ile ilgili Teşekkurler...Devlettede aynı vicdan olsaydıda Emekliler üvey evlat muamelesi görüp yoksullukta. perişan olmasaydı...Allah güzel gönlünü Sağlık Ve Huzurda yaşatsin...
Bir soru daha :) mesela atmosferin rengi yok aslında suyun rengi mavi olduğu için yansıması olarak gökyüzünü mavi olarak görüyoruz. Yani biz aslında gökyüzüne baktığımızda okyanusların bilmem kaç mikrosaniye önceki halinin yansımasını görüyoruz. Büyük patlama için ise mümkün olduğunca uzağa bakmak yerine onun yansıyanbilecek bir yer varsa onu bulsak ve yansımasına bakabilsek zamanı bükmüş ve en az iki kat uzağa bakmış olmazmıyız? Bunu sadece bir görüntü olarak düşünmeyelim ama lazeri aynaya tutup tam tersi bir duvardaki iz düşümü gibi. Hiç bir zman o duvara lazer tutmamışız ama ayna sayesinde lazerin iz düşümünü duvarda görebilmek gibi
Atmosferin maviliği sulardan kaynaklı değil. Atmosferin ışığı nasıl kırdığı ile alakalı. Büyük patlama için mümkün olduğunca uzağa bakmıyoruz, CMB radyasyonuna "bakıyoruz". CMB radyasyonu da görüp görebileceğimiz en eski şey, çünkü programda hocaların da dediği gibi evrenin saydamlaştığı anı gösteriyor. Bunun öncesinde evren opak. Yani "ışık" yok ki "yansıyabileceği" bir yer olsun. Programda daha eskisini görebilmekle iligli olan kısımda, daha uzağa bakmaktan bahsedilmiyor, elektromanyetik dalgalar (ışık) yerine, nötrinoları tespit edebileceğimizden bahsediliyor. Nötrinoların esprisi de, fotonların aksine madde ile etkileşime neredeyse hiçbir zaman girmiyorlar, dolayısıyla evrenin optik opaklığı onlar için bir problem teşkil etmiyor.
Bomboş soru
Zammı Allah'ın yaptığını sanan bir toplum için ne kadar ütopik ve üst düzey bir tartışma.
Bunu yayınlayabilmek bile büyük başarı. Katılımcılara çok teşekkürler...
Siz düşünmüyorsanız ben düşünmüyorsam kısaca bileme meraklı bir kaç insana ulaşsa yeter bilim böyle ilerliyor sonuçta
Ülkeni, bir topluluğu , bir inancı aşağılamadan hoş , heyecan verici bir programdan keyif almakta neden bu kadar zorlanıyorsun? Kendine bu bakış açısını neden layık görüyorsun?
@@BilenBudakDoğruları söylemiş
@@BilenBudak
👌👌👌
O iş dış güçlerin işi değilmiydi 😂😂
Bayılıyorum böyle yayınlara
Biz göremeyiz ama insanlık illaki başka bir yaşam yeri bulacak .
İbrahim Semiz'in farkıına bak bee diğerlerinin yanında...hepsi kıymetli tabi.
yok abi bilim adamı olup bişeyi halkın anlıyabileceği şekilde anlatabilen en iyi gördüğüm celal şengör.. kesinlikle karşıdakilerin anlayabileceği şekilde ama yine de detaylı anlatıyo..bu gelen hocalar sanki aralarında bi konuşma yapıyolarmış gibi öle bi havada konuşuyolar.. yahu sizi dinleyen normal senin benim gibi insanlar bu anlattığınızı nasıl kendi hayatlarına indirgeyecekler..
Ne güzel bir program olmuş..
Fatih Beeeeeyyyyy👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻🎉
Muhteşem bir programdı ama keşke bir profesörün konuşurken dikkat dağıttığı (ııııııı) ya dikkat etseydi. Konuşma akiciligini kaybetmiş. Bir süre sonra sıkıcı olmaya başladı. Ama sonuna kadar izledim. Teşekkürler.
Fatih bey gibi dinledim
Eski programları da rica ediyoruz.
2 nokta arasında gerçekleşen harekete hız denir zamanda buna uygun olarak yavaş veya hızlı ilerler hıza bağlıdır
Kaynak ve hırslar farklı olsa da karanlık madde içinde hareket aynı zamanda gerçekleşir Dolayısıyla ikisini de aynı anda ulaşır
Erkcan hocam o kadar sevmişiz ki sizi gömleğinizin acayipliğini 3’üncü izleyişimde farkettim 😂
Yemin ederim süper 🙈 hiç bişey anlamadım 😂 Bide sonuna kadar izledim 😂😂
Google TV ikinci defa korsan olarak UA-cam'a giriş yaptı.
1:04:00 Solucan deliğini kullanana birinin zamanda geriye gittiği bence doğru bir tanım değil. Geri kaldı demek daha doğru. Bir koşuda geri kalan birinin 3 boyutlu evrendeki durumu gibi..Koşuda sonuncu olan kişinin sonucu olması, birincinin birinciliğini etkileyemez.. Buradaki hocanın verdiği gözlemci örneği, karayolunda aynı yönde hareket eden iki araçtan birinin kendinden yavaş giden bir aracın geri geriye gittiğini sanması (!) gibi bir şey.. Gerçekten de arkada kalan araç uzaklaşsa da aslında ikisi de çıkış noktasına göre ileri doğru gitmekte.
Ayrıca ben zamanın tanım olarak tek yönde ilerleyen bir boyut olduğunu, ve bu tanım gereği zamanda - en azından geri gitmemin) olası olmadığını düşünüyorum..
Tanrı katında Zaman yok. Yaratılmış olan herşeyin bir vadesii , ömrü oldğu için zaman tık tık işliyor gibi gelir. Aslında hep şimdiyi yaşıyoruz ne dün ne gelecek var. ölümsüz olduğunu farzet , ve hep güneşsiz ama aydınlık bir ortam oldupunu düşün. ve uyku diye birşey olmadığını düşün , yani ozmn neye göre dün veya geçmişi nasıl tanımlayabiliriz ? zaman diye birşey yok. Aslında hep şimdiyi yaşıyruz .dün de yok yarın da
Ama abi insan uyumak istiyor çok sıkıcı ya.
Hiç yorulmamak.Acıkmamak.
Hele o Baklava Urfa Adana Kuru Pilav
1:11:00 Erkcan hocanın burada söylediği muz kabuğu ilkesi çok mantıklı görünüyor. Yani bu durumda büyükbaba paradoksu da ortadan kalkmış oluyor gibi. Geçmişe dönüp yaptığın eylemlerin zaten geçmişin bir parçası olması.
Bence Erkcan Hoca dışında konuşmasın kimse. Diğer iki hoca konuyu parçalıyor, zaten anlaması güç olan konular, iyice anlaşılmaz oluyor. Ibrahim Hoca'nın zırt pırt söz kesmesi de ayrı rahatsız ediyor.
Teşekkürederim. Aydınlatıcı,bilgi verici ve farkındalık yaratıcı.
Zaman Quantum dalganin kendisidir ve bu nedenle de iki quantum parçacık ışık hızından hızlı, anında iletişim kurar. Bu nedenle gözlemci olduğunda görelilik devreye girer ve gözlemciye göre zaman şekillenir, dalga olan sey parçacık olur. Bu da zamanın kuralıdır. Bu nedenle zaman her zaman ileri akar.
. Bu benim düşüncem tabi.
Bayıldım olabilir gibi geldi❤
Gibi dizisinde : Zaman nedir ? Uzerinde controlumuz olmdigi ve olamiyacagi bir conseptdir
Günaydın Kardeşim.
Yaşlı profesörleri çıkarıp bomboş muhabbet yapılmasına karşıyım. Böyle nispeten genç profesörler daha mantıklı oluyor.
Zamandan bahsederken programın en başında İbrahim hoca "yönetimini de biliyoruz" gibi bir cümle kullandı. Uzaylılarla iletişimde. Bu sanırım bir maddenin parçacıklarının titreşim süreleri ya da bir parçacığın bozunma süresini referans almak şeklindeydi. Yani uzaylıya bizim zaman ölçümüzü anlatmak için atıyorum serbest nötronun yarı ömrünün şu kadar da biri şu birim gibi.
"dışardan uyarımını tamamen kesince ne olur" ile ilgili araştırmalar vardı. Hatta bununla ilgili çok enteresan bir film var; altered states (1980)
Köpekler ve atlar rüya görüyor kesin biliniyor. Başka hayvanlar da görüyordur muhtemelen.
elinize ağzınıza sağlık, tüm emeği geçenlere teşekkürler....
Çift yarık deneyinde de aslında elektron Lambayı geçmeyebilir ama karşıda saçaklar oluşacaktır Bunun sebebi karanlık maddedir yine elektron boruda karanlık maddi harekete geçirmiştir
Şovmen jeologdan sonra çok iyi geldi. Helal olsun gerçek bilim insanları.
Zaman insan için yaşam döngüsü, hayvanlar, Bitkiler, Su'lar , Toprak, Dağ, Taş için sürdürülebilir Denge ve hazırlanma kavramı, güneş gezegen, yıldız ve diğer cisim ler için, hareketleri belirleme Kavramı ,
fatih altaylı bence erkcan hoca dışındakilerden daha iyi bakıyor konulara.
Zaman bizim algılayamadığımız boyutlardan biri. Bizim zaman dediğimiz şey aslında insanoğlunun günlük entegrasyon için uydurduğu bir kavram. Fiziki olarak “zaman” denilen kavram ise bir boyut.
Evren kesinlikle 3 boyuttan oluşmuyor. Multidimensional kabul etmeliyiz. Bu boyutlardan birisi de zaman ve biz onu duyularımızla sadece boyut olarak kabul edebiliyoruz. x, y, z gibi zaman da koordinat sisteminde t olarak kısaltılan bir bileşen. Peki zamana da bizim x, y ve z’ye değer verdiğimiz gibi değer verilebilir mi? Infinitesimal’dan infinite’e gittiği için herhangi bir noktadaki değeri aslında aynıdır. Biz onun üzerinde lineer gittiğimizi düşünüyoruz. Belki de sirküler, hatta ve hatta random bir düzleme sahip olabilir. Spacetime fabric’te hepimiz kütlemize oranla belli bir gravitasyonda seyahat halindeyiz. Bazı lokasyonlarda bu doku öylesine bükülmekte ki, zamanın en başta belirttiğim değerlemesini ve gidişatını da büküyor ve farklı şekilde işliyor.
Hepimiz t koordinatında ilerliyoruz. Bilinen imkanlar ile bu koordinatta geriye gitmek mümkün değil. İmkan olsa dahi, cosmos’un alternatif bir dokusuna gitmiş olabiliriz. Mantıken bana göre zaman makinesinin geri dönebilmesi gereken en geçmiş zaman, makinenin üretildiği an olmalıdır (Eğer Spacetime continuum bozulmayacaksa). Böyle bir imkanımız varsa da eğer, geriye gittiğimiz zaman zaten bizim yaşadığımız evrendeki ilerlemiş zamanın geçmişi olmayacaktır. Farklı bir alternatif evrenin, farklı pathwaylerde ilerleyen bir zamanına gitmiş oluruz.
Bir cismin uzunluğu nasıl ki farklı kuvvetler altında değişiyorsa olay ve oluşumların süreleri de farklı kuvvetler altında değişiyor. Basınç farkı gibi. Burada değişen şey ölçüm birimleri değil maddeyi meydana getiren atomlar, atom altı parçacıkların farklı kuvvetler altındaki davranışlarıdır. Karadeliğe yaklaşan yapılarda, örneğin Dünya'da 10 dakikada kaynayan su, karadelik yakınında bin senede kaynayabilir ki bu da Dünyadaki gözlemciye göre bir ifadedir. Burada değişen zaman akışı değildir, karadeliğe yaklaşan maddenin atomsal faaliyetlerinin değişmesidir ve bu nedenle fiziksel, kimyasal olaylar değişir.
Zaman ve geçmiş zaman düşüncelerinin örneklemesi gelecek zaman için
çok teşekkür ederiz emeği geçen herkese