Felicitări profesore țineți-o tot așa ce vreau să întreb să nu-mi altoiaiască căprioarele iepurașii ce se poate face Mulțumesc frumos Să auzim numai de bine
Mulțumesc frumos pt postare, vă urmăresc cu drag,foarte ok explicat,mai ales pt mine,eu fiind aceea care țin foarfeca in mână 😂. Vă aștept și cu alte postări! Multă sănătate!
Profesore e f f bine spus dar eu în loc de trestie folosesc bidoane de 5:00 l paturi pline cu apă am folosit sistemul cu trestie trestie dar la mine la țară țară sunt f f multe ciori și coțofene se așează pe iele și le dă jos ieste bine și așa SĂNĂTATE MAXIMĂ Mulțumesc
După cum se vede în videoclip ramurile de un an care le-am tăiat sunt in prelungirea șarpantei principale sau a celor ramuri secundare de schelet vor dezvolta pe cei 3-4muguri terminali creșteri vegetative dintre care anul viitor îmi voi alege acele creșteri vegetative către exterior și voi executa o taiere de trecere a șarpantei principale sau de semischelet către exterior.
Sănătate vă doresc explicați super as vrea sa vă întreb și eu la popu de anul 2 sa retezat la 80 și sub mugurele de la retezatura a dat lastar si a crescut drept îl retez si las ceilalți lastari vă mulțumesc pentru înțelegere
Pe tulpina principala alegeti 4 lastari diametrali opusi cei mai dezvoltati si sa fie orientati catre exterior ,acestia vor forma coroana pomului pe viitor iar celelalte ramuri se inlatura cu taietura la inel de specificat toate aceste operatiuni se vor efectua la sfarsitul lunii febroarie inceputul lui martie cand nu mai exista pericol de inghet.
Salutăm, Salutăm, Frumoase cuvinte și bine venite, bune invataturi! Ce foarfeca aveți, merge de minune, ce recomandare de foarfeci faceți pentru un începător? Mulțumesc!
Excelllente explicatii detailate in toate postarile dar poate in urmatoarea ai timp sa raspunzi simplu la o intrebare: daca " pisc" cresterea anuala adica de 1 an nu provoc auxina adica explozia de ramuri lacomi? ( maturoaie)Sau asta ii scopul si apoi fac trecerea in exterior pe unu singur dupa ce-i elimin oe ceilalti? Multam fain, pe cant o taiere la cais de 3-4 ani?
La interiorul coroanei se elimină toate creșterile de un an la inel cu excepția celor de 3 ,4 mm dacă sunt prea lungi îi tăiem la jumătate acestea sunt creșteri preflorifere pt anul ce urmează , creșterile vegetative ce duc la exteriorul coroanei în prelungirea șarpantei principale sau a ramurilor de schelet se scurtează la pomii tineri între 25 și 40cm acest lucru se face pt stratificarea lemnului mult m-ai rapid și a genera țepi prefloriferi . După tăiere primii 3,4 muguri terminali vor exploda în vegetație și vor creea 3 ,4 lacomi ,anul următor veți alege un lacom către exterior și veți executa o taiere de trecere iar după aceea în continuare veți tăia în înălțime maxim până la 40 de cm acest procedeu se repetă până la înălțimea dorită.
@@gospodinageta4678 Va mulțumesc mult de tot ,am citit de mai multe ori să pot a înțelege bine, Dumnezeu să va binecuvinteze cu sănătate și tot ce va dorește sufletul.
Totul bine și frumos până la un punct. De ce tăiați la inel? Tot ce nu trebuie în coroana se scurtează la cep,din cep nu veți avea creșteri foarte mari pentru că nu are putere mare de creștere,din acei cepi veți avea niste ramuri mixte care va asigura rod in următorii 3-5 ani.
Sunt deacord cu dumneavoastra in situatia in care avem cresteri de slaba vigoare adica lastari tineri pana la grosimea de 3,4 mm .La ogrosime mai mare a lastarilor adica de vigoare medie sau mare seva va circula mult mai abundent si la taierea lor la cep vom avea o explozie de cresteri vegetative ce ar duce la aglomerarea ramurilor facand ca tratamentele efectuate sa nu mai patrunda in interiorul coroanei fapt ce ar duce la imbolnavirea pomilor sau a unor fructe de proasta calitate.
Buna ziua , in alte postari cu alti autori din tara explica ca lastari de un an care sunt la exterior,care ajuta la desfacerea coroanei nu trebuie taiati din varfuri ca forteaza crestetri de noi lastari lacomi si se fac in varfuri asa zisele cozi de maturi .Acum eu ca incepator dupa cine sa ma iau ??? Va multumesc.
La prunii de 3 ani se vor alege maxim 4 sarpante principale lasand cate 50 cm maxim de la taietura de anul trecut al varfurilor sarpantelor dupa care se vor inlatura la inel cresterile de un an la interior dupa aceea se vor alege ramurile de semischelet incepand de la baza sarpantelor principale din stanga catre dreapta la o distanta intre ele de 30 -35cm si se vor taia pana la 40 cm.Pana la pornirea in vegetatie a mugurilor terminali de pe semisarpante acei muguri in partea de jos vor forma tepi preforiferi ce se vor transforma in muguri de rod anul viitor.Lastarii tineri cu grosimea de 2,3mm nu se vor taia de pe coroana pomului aceea sunt prefloriferi vor rodi anul care urmeaza.
De ce taiati la inel si nu la cep? La samburoase se taie la cep majoritatea ramurilor pentru a garnisi sarpantele cu ramuri de rod. Va rog sa ma contraziceti cu argumente.
Sunt de acord cu ce spuneti dar numai in situatia lastarilor de slaba vigoare care fiind taiati nu produce o explozie a vegetatiei si se transforma mai repede mugurii vegetativi in muguri de rod.In situatia cresterilor vegetative de un an de medie si mare vigoare care cresc la interiorul pomului sau in locuri nedorite pt a forma alte ramuri care nu sunt necesare taindule la cep in timpul vegetatiei veti avea o explozie de cresteri noi anuale vegetative care va deforma sarpantele principale,va consuma seva pomului in exces fructele ramanand mici iar interiorul pomului va fi plin de lacomi ce nu va permite in timpul vegetatiei patrunderea soarelui si a tratamentelor care se fac.
Buna seara.Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi.Am cativa pomi de 3 ani.Nu se dezvolta Ramurile nu au crescut mai mult de 30 cm.Ce pot sa fac.Multumesc frumos.Mult respect.
Puteti cumpara ingrasamint NPK 20-20-20 si puneti cate un pahar de unica folosinta de 100 de ml de ingrasamant in jurul tulpinei la 20 ,25 cm de tulpina.Repetati acest procedeu o data la 20 de zile pana la sfarsitul luni mai dupa care urmati acest procedeu inca o data incepand cu 15 august pana pe 15 octombrie.
Fiti mai explicita ca nu am inteles la ce tratament va referiti .In acest video sunt taieri la pomii fructiferi care se fac pe perioada repausului vegetativ.
@@gospodinageta4678 Multumesc ca mi-ati adresat intrebarea! Ma refeream la faptul ca ati mentionat ff scurt ca tot dvs i-ati 'tratat', si vroiam sa imi spuneti ce tratament ati facut, caci par niste pomi f sanatosi, si daca vb de ceva tratament obligatoriu la pruni. Multumesc mult!
Acei lăstari la interior care sunt subțiri de 3,4 mm maxim sunt prefloriferi de rod anul acesta vor apărea buchete de mai începând de la baza acestora și se taie la 10 cm iar cei care depășesc grosimea de4,5 mm la interior se taie la inel .
Ochiul in jos inseamna ca acel lăstar pe viitor va fructifica, dacă ochiul este in sus , se transformă intr-un lăstar gros , viguros și vertical dar plin de frunze , fără fructe ...
După cum ați observat se lasă câte 40 cm maxim pe șarpantele principale în prelungirea lor pt a avea loc stratificarea lemnului mult mai repede și garnisirea acelor prelungiri ale șarpantelor principale cu țepi prefloriferi de rod pt anul viitor.
La formarea unui prun când este tânăr și doriți să-l formați tip vas ameliorat se lungesc șarpantele principale cu câte 40cm pe an ajutând la stratificarea lemnului mult mai repede,crearea de țepi prefloriferi și intrarea pe rod mai repede.
@@gospodinageta4678 stai la cratitele tale si lasa gramatica, literatura. "Ca stiu ca si la batranete poti invata..." am gresit tasta c, dar na, o gospodina asa de intepata ca dumneata se pricepe la toate, chiar si la taieri de pomi 😅🤣🤣🤣🤣🤣
Pentru a intelege aceasta operatiune trebuie sa -ti spun ca pomii fructiferi se impart in 2 categorii :samantoase si samburoase, pt detalii in general la specia pruni te rog citeste raspunsul de i l-am dat lui Radu Tamas la acesta postare.
Eu la varsta care o am dupa 10 ani de pomicultura in italia ,5 ani anglia pomicultura in domeniul livezilor intensive si super intensive plus carti citite de horticultura inclusiv manualul dupa care invata inginerii horticol , eu de la tine nu am ce invata tu de la mine da.
Spuneam ca e bine sa inveti, la orice varsta... ca aveti 10.. 5 ani in vest, si taiati asa, mie cel putin imi spune multe despre specialistii din vest. Daca ati taiat 15 ani la idioti care habar nu au ce este o livada, asta nu inseamna ca v-ati meritat banii, ci doar ati gasit fraieri care voiau sa spuna ca au taiat copacii. 🤣 sper ca m-am exprimat gramatical. In Olanda, cel mai mare producator de vin, are 2 hectare de vie... 🤣🤣. Nu mai spun mai multe ca as consuma energie degeaba. Invatati de pe acest link. ua-cam.com/video/G_6kMjqgljw/v-deo.html ati avea ce invata.
Apropos, este Moldovean care taie sute de hectare pe an si nu prea stie gramatica limbii Romane. Stiu ca dvs. vreti ca cel cate taie un pom sa stie sa se exprime corect gramatical, dar cu siguranta ca nu stiti la perfectie limba italiana sau engleza. Apropos, putem trece sa scrim si in franceza, ca sa imi aratati ca stiti gramatica limbii franceze....
@@4danf Cel mai inteligent lucru ar fi sa sintetizezi si sa culegi ce e bun de la fiecare. Daca erai atent intelegeai ca Sergiu, de la Sezon agricol, se refera acolo la niste pomi de 5,6 ani, deja formati. Si spune ca nu cobori coroana niciodata prin retezarea lastarilor de un an ci faci taieri de transfer sau taieri in lemn de 2 ani ca sa temperezi cresterile vegetative. Dar cand ai niste pomi tineri, de 2, 3 ani, tu ai nevoie sa creasca deci scopul este sa obtii cresteri vegetative ca sa extinzi coroana. Nu e nevoie sa fim agresivi si sa criticam felul cum se exprima omul. Daca eram toti filozofi muream de foame...
Curios am rămas....e foarte frumos că oameni plantează pomi fructiferi....dar de ce atîți pruni pruni și iar pruni... 60 de pruni...!! ptr ...dulceață ? compot .magiun. sau ptr .......... ???? Vie multă și soiuri ** nu de masă** ..pruni.. ... Poate o fi avînd teren mult și scoate pe piață fructe.. dar dacă își creează o portiță spre pierzare ..mai bine ar lăsa pîrlog totul...
Unele persoane pun prunii mai mulți pt. a face compot, dulceață dar și multă țuică iar .din acea vie face vinul , nu prea pun mulți soiuri de struguri de masă pt.a face vin.
Sa iti faci un control pt a schimba dioptriile la ochelari , pt tine ar fi mai bine sa intri pe internet sa cauti foarfeci lisam cu doua falci taietoare
Sa traiesti, taierile se fac la cep lungi, nu la inel, sanatate
Mulțumim! Foarte util explicat pentru cei care abia am prins gustul plantării și îngrijirii pomilor fructiferi.❤
De mare folos, mulțumesc frumos!🙏👍👏
Sănătate va doresc,a ți explicat pe înțelesul tuturor, felicitări,santeti un om corect!
Mulțumesc .
Felicitări profesore țineți-o tot așa ce vreau să întreb să nu-mi altoiaiască căprioarele iepurașii ce se poate face Mulțumesc frumos Să auzim numai de bine
Nu am inteles intrebarea fiti mai explicit.
Mulțumesc pentru postare. Știți să explicați foarte bine. Toate cele bune.
O seară frumoasă să aveți.
Multumim pt explicatii foarte ajutator ...numai bine si la cat mai multe videoclipuri
Tot înainte doamne ajuta.
Interesant și pe intelesul tuturor!
multumim pentru explicatii
Mă bucur că vă sunt de ajutor urmăriți-ma în continuare căci vor urma și alte videoclipuri interesante
Salut super prietene!
Te salut!
Sanatate vă doresc explicați super as vrea sa faceti si un video la pomi de 2 ani vă mulțumesc
Voi face când voi incepe anul acesta tăierile la pomi
Mulțumesc frumos pt postare, vă urmăresc cu drag,foarte ok explicat,mai ales pt mine,eu fiind aceea care țin foarfeca in mână 😂. Vă aștept și cu alte postări! Multă sănătate!
Cu respect și mă bucur că v-am fost de ajutor.
De
Bravo frumos
Profesore e f f bine spus dar eu în loc de trestie folosesc bidoane de 5:00 l paturi pline cu apă am folosit sistemul cu trestie trestie dar la mine la țară țară sunt f f multe ciori și coțofene se așează pe iele și le dă jos ieste bine și așa SĂNĂTATE MAXIMĂ Mulțumesc
Si eu multumesc ,cred că am vizionat aceste filmări de câteva ori . Cum se mai încălzește o să văd ce am reușit să învăț
Te rog să pui un filmuleț la vară să vedem căți lacomii au crescut din ramurile de 1 an care le-ai scurtat
După cum se vede în videoclip ramurile de un an care le-am tăiat sunt in prelungirea șarpantei principale sau a celor ramuri secundare de schelet vor dezvolta pe cei 3-4muguri terminali creșteri vegetative dintre care anul viitor îmi voi alege acele creșteri vegetative către exterior și voi executa o taiere de trecere a șarpantei principale sau de semischelet către exterior.
@@gospodinageta4678 de unde sunteti?
@@nihilsinedeQ din jud olt
Multumesc . Era prea fain sa fiti din jud arad
Frumos și interesant..va mltumesc, daca se poate aș dori sa vad și un pom Columnar cu se curata .Și va rog sonorul mai tare .
Sănătate vă doresc explicați super as vrea sa vă întreb și eu la popu de anul 2 sa retezat la 80 și sub mugurele de la retezatura a dat lastar si a crescut drept îl retez si las ceilalți lastari vă mulțumesc pentru înțelegere
Pe tulpina principala alegeti 4 lastari diametrali opusi cei mai dezvoltati si sa fie orientati catre exterior ,acestia vor forma coroana pomului pe viitor iar celelalte ramuri se inlatura cu taietura la inel de specificat toate aceste operatiuni se vor efectua la sfarsitul lunii febroarie inceputul lui martie cand nu mai exista pericol de inghet.
Da, se vede că omul nostru a lucrat prin Italia şi că are experienţă. Mulţumim.
Cu plăcere și vă aștept la videoclipurile următoare care vor fi un adevărat folos pt a vă îmbogăți cunoștințele generale in domeniul pomiculturi .
Salutăm, Salutăm,
Frumoase cuvinte și bine venite, bune invataturi!
Ce foarfeca aveți, merge de minune, ce recomandare de foarfeci faceți pentru un începător?
Mulțumesc!
Vedeți că am videoclip postat cu sculele care lucrez eu cum se numesc și care sunt avantajele lor .
@@gospodinageta4678 mulțumesc, am sa caut👍👍👍
Excelllente explicatii detailate in toate postarile dar poate in urmatoarea ai timp sa raspunzi simplu la o intrebare: daca " pisc" cresterea anuala adica de 1 an nu provoc auxina adica explozia de ramuri lacomi? ( maturoaie)Sau asta ii scopul si apoi fac trecerea in exterior pe unu singur dupa ce-i elimin oe ceilalti?
Multam fain, pe cant o taiere la cais de 3-4 ani?
La interiorul coroanei se elimină toate creșterile de un an la inel cu excepția celor de 3 ,4 mm dacă sunt prea lungi îi tăiem la jumătate acestea sunt creșteri preflorifere pt anul ce urmează , creșterile vegetative ce duc la exteriorul coroanei în prelungirea șarpantei principale sau a ramurilor de schelet se scurtează la pomii tineri între 25 și 40cm acest lucru se face pt stratificarea lemnului mult m-ai rapid și a genera țepi prefloriferi . După tăiere primii 3,4 muguri terminali vor exploda în vegetație și vor creea 3 ,4 lacomi ,anul următor veți alege un lacom către exterior și veți executa o taiere de trecere iar după aceea în continuare veți tăia în înălțime maxim până la 40 de cm acest procedeu se repetă până la înălțimea dorită.
@@gospodinageta4678 Va mulțumesc mult de tot ,am citit de mai multe ori să pot a înțelege bine, Dumnezeu să va binecuvinteze cu sănătate și tot ce va dorește sufletul.
Totul bine și frumos până la un punct. De ce tăiați la inel? Tot ce nu trebuie în coroana se scurtează la cep,din cep nu veți avea creșteri foarte mari pentru că nu are putere mare de creștere,din acei cepi veți avea niste ramuri mixte care va asigura rod in următorii 3-5 ani.
Sunt deacord cu dumneavoastra in situatia in care avem cresteri de slaba vigoare adica lastari tineri pana la grosimea de 3,4 mm .La ogrosime mai mare a lastarilor adica de vigoare medie sau mare seva va circula mult mai abundent si la taierea lor la cep vom avea o explozie de cresteri vegetative ce ar duce la aglomerarea ramurilor facand ca tratamentele efectuate sa nu mai patrunda in interiorul coroanei fapt ce ar duce la imbolnavirea pomilor sau a unor fructe de proasta calitate.
Buna ziua , in alte postari cu alti autori din tara explica ca lastari de un an care sunt la exterior,care ajuta la desfacerea coroanei nu trebuie taiati din varfuri ca forteaza crestetri de noi lastari lacomi si se fac in varfuri asa zisele cozi de maturi .Acum eu ca incepator dupa cine sa ma iau ??? Va multumesc.
La prunii de 3 ani se vor alege maxim 4 sarpante principale lasand cate 50 cm maxim de la taietura de anul trecut al varfurilor sarpantelor dupa care se vor inlatura la inel cresterile de un an la interior dupa aceea se vor alege ramurile de semischelet incepand de la baza sarpantelor principale din stanga catre dreapta la o distanta intre ele de 30 -35cm si se vor taia pana la 40 cm.Pana la pornirea in vegetatie a mugurilor terminali de pe semisarpante acei muguri in partea de jos vor forma tepi preforiferi ce se vor transforma in muguri de rod anul viitor.Lastarii tineri cu grosimea de 2,3mm nu se vor taia de pe coroana pomului aceea sunt prefloriferi vor rodi anul care urmeaza.
❤❤❤
F.f. la subiect.Stimă.
De ce taiati la inel si nu la cep? La samburoase se taie la cep majoritatea ramurilor pentru a garnisi sarpantele cu ramuri de rod. Va rog sa ma contraziceti cu argumente.
Sunt de acord cu ce spuneti dar numai in situatia lastarilor de slaba vigoare care fiind taiati nu produce o explozie a vegetatiei si se transforma mai repede mugurii vegetativi in muguri de rod.In situatia cresterilor vegetative de un an de medie si mare vigoare care cresc la interiorul pomului sau in locuri nedorite pt a forma alte ramuri care nu sunt necesare taindule la cep in timpul vegetatiei veti avea o explozie de cresteri noi anuale vegetative care va deforma sarpantele principale,va consuma seva pomului in exces fructele ramanand mici iar interiorul pomului va fi plin de lacomi ce nu va permite in timpul vegetatiei patrunderea soarelui si a tratamentelor care se fac.
Salutare, după tăierile din primăvara aproape la toate ramurile unde am tăiat a-a format clei…cum trebuie procedat??
Inlaturati cleiul pana la lemn sanatos si dati cu mastic pt cicatrizarea ranilor.
Ceva filmulete cu taieri la arbusti puteti face ? (aronia, zmeur, mur, catina) etc
Nu am așa ceva.
Va salut, spuneți-mi va rog dacă foarfeca este cumva Stocker? Mulțumesc!
Nu ,este Lisam.
Buna seara.Va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi.Am cativa pomi de 3 ani.Nu se dezvolta Ramurile nu au crescut mai mult de 30 cm.Ce pot sa fac.Multumesc frumos.Mult respect.
Puteti cumpara ingrasamint NPK 20-20-20 si puneti cate un pahar de unica folosinta de 100 de ml de ingrasamant in jurul tulpinei la 20 ,25 cm de tulpina.Repetati acest procedeu o data la 20 de zile pana la sfarsitul luni mai dupa care urmati acest procedeu inca o data incepand cu 15 august pana pe 15 octombrie.
@@gospodinageta4678 Multumesc frumos .O zi frumoasa si multa sanatate ,spor an toate.
@@alexandravoicu9447 o duminica placuta .
Ce tratament ati facut va rog? Este ceva obligatoriu, sau a fost nevoie? Multumesc mult!
Fiti mai explicita ca nu am inteles la ce tratament va referiti .In acest video sunt taieri la pomii fructiferi care se fac pe perioada repausului vegetativ.
@@gospodinageta4678 Multumesc ca mi-ati adresat intrebarea! Ma refeream la faptul ca ati mentionat ff scurt ca tot dvs i-ati 'tratat', si vroiam sa imi spuneti ce tratament ati facut, caci par niste pomi f sanatosi, si daca vb de ceva tratament obligatoriu la pruni. Multumesc mult!
@@engwatch urmariti pe canalul meu si vedeti caci sunt si tratamentele care sunt cele mai importante sunt 3 videoclipuri cu tratamente
@@gospodinageta4678 Am inteles! Multumesc mult
Va salut!
Nu înțeleg, pe unii lăstari din interior ii tăiați la inel și pe alții ii scurtati la 10 cm,va rog explicați!
Mulțumesc!
Acei lăstari la interior care sunt subțiri de 3,4 mm maxim sunt prefloriferi de rod anul acesta vor apărea buchete de mai începând de la baza acestora și se taie la 10 cm iar cei care depășesc grosimea de4,5 mm la interior se taie la inel .
@@gospodinageta4678 ok,mulțumesc mult, sănătate va doresc!
Migdalul cum se taie?
Am unul de 7 ani și unul de 4 ani!
Vă salut o întrebare am și eu la dvs:puteți vă rog foarte frumos să îmi spuneți cum se numește foarfeca pe care o folosiți dvs??
Lisam made în italy
Mulțumim pentru informații! Din ce zonă a țării sunteți?
Oltenia
Pot sa fac aceste taieri si in luna mai daca nu am putut in februarie?
Aceste taieri pe care le _ati vazut sunt taieri ce se fac doar in perioada de repaus vegetativ, adica din noiembrie pana la martie.
@@gospodinageta4678 Multumesc!
Înseamnă că ochiul în jos înseamnă pai putina creștere?
Da ,cu ochiul în jos nu explodează în vegetație.
Ochiul in jos inseamna ca acel lăstar pe viitor va fructifica, dacă ochiul este in sus , se transformă intr-un lăstar gros , viguros și vertical dar plin de frunze , fără fructe ...
Lacomii nu sunt lasati cam lungi?
După cum ați observat se lasă câte 40 cm maxim pe șarpantele principale în prelungirea lor pt a avea loc stratificarea lemnului mult mai repede și garnisirea acelor prelungiri ale șarpantelor principale cu țepi prefloriferi de rod pt anul viitor.
Fara hate sau alte nebunii , nu exista termenul de decupatura in lb romana(o mica observatie) demonstratie excelenta 👍
Eu incerc să explic in termeni populari pt a înțelege și un începător.
Tăieri la cep
Bună ziua , ceva nou
Vă salut și să auzim de bine.
Eu stiam ca ramurile de un an nu se taie niciodata la un prun!
La formarea unui prun când este tânăr și doriți să-l formați tip vas ameliorat se lungesc șarpantele principale cu câte 40cm pe an ajutând la stratificarea lemnului mult mai repede,crearea de țepi prefloriferi și intrarea pe rod mai repede.
Mai nene🤣 esti simpatic, pune mana pe carte, sa stiu ca si la batranete poti invata...🤣
Si tu pe pix si caiet sa mai inveti sa scri
@@gospodinageta4678 stai la cratitele tale si lasa gramatica, literatura. "Ca stiu ca si la batranete poti invata..." am gresit tasta c, dar na, o gospodina asa de intepata ca dumneata se pricepe la toate, chiar si la taieri de pomi 😅🤣🤣🤣🤣🤣
@@gospodinageta4678 "sa scri" sau "sa scrii" vezi ca te faci de cacao
Pana si eu stiu ca gresesti😅 nu scurta lastari de 1 an!!!!
Pentru a intelege aceasta operatiune trebuie sa -ti spun ca pomii fructiferi se impart in 2 categorii :samantoase si samburoase, pt detalii in general la specia pruni te rog citeste raspunsul de i l-am dat lui Radu Tamas la acesta postare.
Eu la varsta care o am dupa 10 ani de pomicultura in italia ,5 ani anglia pomicultura in domeniul livezilor intensive si super intensive plus carti citite de horticultura inclusiv manualul dupa care invata inginerii horticol , eu de la tine nu am ce invata tu de la mine da.
Spuneam ca e bine sa inveti, la orice varsta... ca aveti 10.. 5 ani in vest, si taiati asa, mie cel putin imi spune multe despre specialistii din vest. Daca ati taiat 15 ani la idioti care habar nu au ce este o livada, asta nu inseamna ca v-ati meritat banii, ci doar ati gasit fraieri care voiau sa spuna ca au taiat copacii. 🤣 sper ca m-am exprimat gramatical. In Olanda, cel mai mare producator de vin, are 2 hectare de vie... 🤣🤣. Nu mai spun mai multe ca as consuma energie degeaba. Invatati de pe acest link. ua-cam.com/video/G_6kMjqgljw/v-deo.html ati avea ce invata.
Apropos, este Moldovean care taie sute de hectare pe an si nu prea stie gramatica limbii Romane. Stiu ca dvs. vreti ca cel cate taie un pom sa stie sa se exprime corect gramatical, dar cu siguranta ca nu stiti la perfectie limba italiana sau engleza. Apropos, putem trece sa scrim si in franceza, ca sa imi aratati ca stiti gramatica limbii franceze....
@@4danf Cel mai inteligent lucru ar fi sa sintetizezi si sa culegi ce e bun de la fiecare. Daca erai atent intelegeai ca Sergiu, de la Sezon agricol, se refera acolo la niste pomi de 5,6 ani, deja formati. Si spune ca nu cobori coroana niciodata prin retezarea lastarilor de un an ci faci taieri de transfer sau taieri in lemn de 2 ani ca sa temperezi cresterile vegetative. Dar cand ai niste pomi tineri, de 2, 3 ani, tu ai nevoie sa creasca deci scopul este sa obtii cresteri vegetative ca sa extinzi coroana.
Nu e nevoie sa fim agresivi si sa criticam felul cum se exprima omul. Daca eram toti filozofi muream de foame...
Curios am rămas....e foarte frumos că oameni plantează pomi fructiferi....dar de ce atîți pruni pruni și iar pruni... 60 de pruni...!! ptr ...dulceață ? compot
.magiun. sau ptr .......... ????
Vie multă și soiuri ** nu de masă** ..pruni.. ... Poate o fi avînd teren mult și scoate pe piață fructe.. dar dacă își creează o portiță spre pierzare ..mai bine ar lăsa pîrlog totul...
Unele persoane pun prunii mai mulți pt. a face compot, dulceață dar și multă țuică iar .din acea vie face vinul , nu prea pun mulți soiuri de struguri de masă pt.a face vin.
Uite-un grădinar care taie pomii cu foarfecă de tablă 😂😂😂
Sa iti faci un control pt a schimba dioptriile la ochelari , pt tine ar fi mai bine sa intri pe internet sa cauti foarfeci lisam cu doua falci taietoare
@gospodinageta4678 🤡🤡🤡🤡😂😂😂🤣
Aia ce ai făcut cu betele de bambus ii ca și apa de ploaie ….. vine un vânt și cade
Daca sti cum sa le pui nu cad