A.ti dat cu parerea despre necesitatea si motivul botezului cu/in Duhul sfant total eronata. Scopul a fost imputernicirea pentru lucrarea de slujire si marturisire a evangheliei. Am irosit 32 de min ascultandu-va. Dumnezeu sa ne lumineze pe toti
Botezul cu Duhul se repeta in dreptul oricarui credincios, care este pecetluit pentru ziua rascumpararii. "În zilele de pe urmă’, zice Dumnezeu, ‘voi turna din Duhul Meu peste orice făptură; feciorii voştri şi fetele voastre vor proroci, tinerii voştri vor avea vedenii şi bătrânii voştri vor visa visuri! Da, chiar şi peste robii Mei şi peste roabele Mele voi turna, în zilele acelea, din Duhul Meu şi vor proroci." Peste orice faptura, inseamna peste fiecare credincios in parte (individual sau intr-un grup...). "Căci făgăduinţa aceasta este pentru voi, pentru copiii voştri şi pentru toţi cei ce sunt departe acum, în oricât de mare număr îi va chema Domnul Dumnezeul nostru.” Toti cei ce raspund chemarii Mantuitorului, primesc botezul cu Duhul, ca si apostolii...
1 Corinteni 13:8 - "Dragostea nu va pieri niciodată. Prorociile se vor sfârşi; limbile vor înceta; cunoştinţa va avea sfârşit." In versetul Ioel 2:28 avem de-a face cu timpul verbal aorist? Faptele apostolilor 2:38 - "„Pocăiţi-vă”, le-a zis Petru, „şi fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veţi primi darul Sfântului Duh." Eu inteleg ca vom primi numai iertarea pacatelor prin botezul in Numele lui Isus, eu nu inteleg ca se primeste botezul cu Duhul. Din contra se va primi ( dupa o perioada de timp) darul Duhului Sfant, deci o abilitate/caracteristica umana care este necesara comunitatii crestine (1 Cor 12). Dar Duhul Sfant nu va fi in noi prin botezul in Numele lui Isus ci Duhul ne va invata/imprima o abilitate prin care sa devenim utili in ''Trupul Lui Isus'' la care ne alipim. Din punctul meu de vedere trebuie avuta mare atentie la semnificatia cuvintelor si de nu a incerca sa atribuim noi sensuri acestor cuvinte. Si o alta nedreptate este sa scoatem din contexte diferite niste versete, care contin cuvinte comune, si apoi sa le modelam astfel incat sa capatam noi sensuri.
@@cteodorbogdan 1Cor.13:8 se referă la timpul când vom fi față în față cu Domnul și vom fi ca El. Deocamdată suntem în această lume...unde este neapărată nevoie de Duhul Sfânt și darurile Sale trecătoare... „Pocăiți-vă“, le-a zis Petru, „și fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veți primi darul Sfîntului Duh." Apostolul Petru le vorbește despre primirea Duhului Sfânt, care ne este dăruit de Fiul lui Dumnezeu. El nu vorbește despre primirea unuia din darurile duhovnicești... "Căci făgăduința aceasta este pentru voi, pentru copiii voștri, și pentru toți cei ce sînt departe acum, în oricît de mare număr îi va chema Domnul, Dumnezeul nostru.“ Este vorba despre același lucru, despre făgăduința primirii Duhului Sfânt, sau făgăduința Tatălui... Și acest verset îți confirmă valabilitatea făgăduinței din Ioel 2:28, pentru toți cei chemați... Trebuie atenție la citirea Cuvântului, pentru a înțelege expresiile care sunt sinonime... Dar fără practică, lucrarea Duhului Sfânt, nu poate fi înțeleasă. Cunoașterea adevărată implică experimentarea, umblarea practică. Altfel este vorba doar de exerciții intelectuale și nu de credință mântuitoare. "De aceea, dați-vă și voi toate silințele ca să uniți cu credința voastră fapta; cu fapta, cunoștința" (2Petru 1:5).
@@ionelfrunza4729ai spus bine ceea ce a spus apostolul Petru în ziua cincizecimii Fapte 2.38. Pocaiți vă și FIECARE din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos spre iertarea păcatelor voastre APOI veți primi darul Sfântului Duh. Deci FIECARE trebuie să fie botezat în Numele lui Isus Hristos. Tu cum ești botezat?? În Tată Fiu și Duh Sfânt?? Atunci fi sigur că nu poți primi Duhul Sfânt. Trebuie să fi botezat în Numele Domnului Isus Hristos.
@@eugen684 Relația cu Dumnezeu, nu are la bază folosirea unor formule. În magie este necesară folosirea corectă a unor "formule". Noi nu ne ocupăm cu așa ceva... Dacă am înțeles Evanghelia, o credem și umblăm în pocăință și ne alipim de Domnul, "formula" utilizată la botez nu are importanța pe care i-o dai tu. Fiul, implică cu necesitate pe Tatăl și pe Duhul Sfânt. Nu poate exista o rupere sau o distanțare între ei. "Căci trei sînt cari mărturisesc în cer: Tatăl, Cuvîntul și Duhul Sfînt, și acești trei una sînt." (1Ioan 5:7) Dacă încerci să-i separi, să-i desparți, să-i rupi...faci o enormă greșeală. Nu este o greșeală, ca cineva să fie botezat în numele Domnului Hristos, câtă vreme este subînțeleasă unitatea cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Dar este greșit, dacă ești botezat în numele Domnului Hristos și este subînțeleasă despărțirea de Tatăl și de Duhul Sfânt.
@@ionelfrunza4729 relația cu Dumnezeu este doar pe baza Cuvântului lui Dumnezeu. Deoarece El este Cuvântul Ioan 1.1 și v.14. Apostolul Pavel a spus; Dacă nu țineți evanghelia așa cum a fost propovăduită, degeaba ați crezut.1 Corintieni 15.1-2. Iar în Fapte 19, Pavel când a întâlnit ucenicii lui Ioan botezătorul care erau BOTEZAȚI de Ioan care la botezat pe Domnul nostru Iisus Hristos, Pavel ia botezat din nou în Numele Domnului Isus, pentru a primi Duhul Sfânt. Iar botezul în Numele Domnului Isus Hristos nu este o formulă magică și este ceea ce a PORUNCIT apostolul Petru să se facă la casa lui Corneliu care erau neamurile. Fapte 10.48. Deci nu poți avea o relație cu Dumnezeu încercând să ocolești Aceasta.
S-au propus următoarele soluții: (1) Unii consideră că Domnul a făcut aici o făgăduință referitoare la primirea Duhului Sfânt de la Rusalii. Dar explicația aceasta nu stă în picioare. (2) Alții arată că versetul trebuie tradus prin: „Primiți Duh Sfânt" (vezi traducerea Azimioară și Cornilescu, n.tr.), iar nu „Primiți Duhul Sfânt", deci nearticulat. Concluzia lor este că ucenicii nu ar fi primit Duhul Sfânt în toată plinătatea Lui, în versetul de față, ci doar o lucrare a Duhului Sfânt, cum ar fi capacitatea de a cunoaște adevărul, puterea și călăuzirea de care aveau nevoie în misiunea lor. Astfel, susțin adepții acestei teorii, ucenicii au primit o garanție sau o arvună a Duhului Sfânt. (3) Cercetătorii din a treia categorie susțin că a avut loc o turnare deplină a Duhului Sfânt peste ucenici în versetul acesta. Dar acest lucru pare improbabil, având în vedere afirmațiile de la Luca 24:29 și Fapte 1:4,5,8, unde venirea Duhului Sfânt este descrisă la timpul viitor. Din Ioan 7:39 rezultă limpede că Duhul nu putea veni în toată plinătatea Sa decât după ce va fi fost proslăvit Isus, adică după ce Se va fi întors în cer.
(Ioan 20:22,23). Nu e corect, să citezi doar o porțiune din fraza rostită de Domnul. Domnul a rostit: „Luați Duh Sfînt! Celorce le veți ierta păcatele, vor fi iertate; și celor ce le veți ținea vor fi ținute.“ De aceea pot apărea confuzii. Dar când privești la întreaga frază, se observă că, subiectul nu este primirea Duhului Sfânt. Prin Duhul Sfânt, Domnul a mandatat pe ucenici, pentru lucrarea la care erau chemați. Lucrul acesta devine și mai clar, dacă adăugăm și v.21: Deci, trebuie citite mai multe versete și contextul ne va arăta despre ce este vorba. Dacă nu suntem corecți și luăm doar cuvintele "Luați Duh Sfînt!", sigur că vom înțelege altceva...
Omul care astăzi vă aude, înțelege că nu are nevoie de Mântuitorul, pentru a fi mântuit. Este suficient să crezi tot ce a făcut Mântuitorul (la trecut) să te pocăiești, să-ți pui viața în rânduiala Scripturii, să-ți declari credința (că păcatele îți sunt iertate in baza jertfei Domnului) și să te angajezi (în fața credinciosilor dintr-o Biserică locală că vei face voia lui Dumnezeu, iar apoi să primești botezul în apă. Astfel ajungi "mântuit", ajungi "copil al lui Dumnezeu", mădular în trupul lui Hristos... Practic, astăzi nu mai este nevoie de Mântuitorul, ca să fii mântuit. Este nevoie doar de un om, așa cum era Ioan Botezătorul, să constate pocăința ta și să-ți administreze botezul (pe baza mărturisirii credinței tale...). Totuși, Ioan spunea tuturor că vor avea a face cu o ființă cu autoritate divină, care îi va boteza cu Duhul Sfânt... Propovăduitorii de astăzi, nu mai seamănă cu Ioan Botezătorul. Ei nu te mai îndreaptă spre Cel ce are toată puterea (în Cer și pe pământ...). Este suficient să primești botezul lor și ei te declară "fiu de Dumnezeu". Ei au devenit destul de asemănători slujitorilor bisericilor istorice. Te declară "dreptcredincios" mântuit, fără ca Domnul să aibă ceva de spus... Ei au eliminat lucrarea Mântuitorului, au eliminat botezul cu Duhul Sfânt. "Ioan a făcut următoarea mărturisire: " Peste Domnul, care este modelul nostru suprem, în timp ce se ruga, a coborât Duhul Sfânt. El însuși a avut parte de confirmare, că este Fiul lui Dumnezeu, prin mărturisire divină... Iar noi pretindem că suntem fii de Dumnezeu, fără nici o dovadă? Noi suntem mai vrednici de a fi crezuți? În acest aspect, Domnul nu ne este model? Apostolii au avut parte de confirmare, în ziua Cincizecimii.
Da a venit Duhul Sfânt peste ei , după ce au fost botezați în Numele Domnului Isus. Fapte 8.16. și 19.5. Tu în cum ai fost botezat în Nume sau in titluri de Tată Fiu și Duh Sfânt??.
Așa cum ați arătat, Ioan Botezătorul a pregătit poporul pentru venirea Mântuitorului. Printre altele, el îi învăța: "Cît despre mine, eu vă botez cu apă, spre pocăință; dar Celce vine după mine, este mai puternic decît mine, și eu nu sînt vrednic să-I duc încălțămintele. El vă va boteza cu Duhul Sfînt și cu foc." Cei care credeau propovăduirea lui Ioan și se pocăiau, veneau la el să-și mărturisească păcatele și să fie botezați. Iar el le vorbea despre "Unul", căruia "eu nu sînt vrednic să-I duc încălțămintele", care îi va boteza cu Duhul Sfânt... Toți cei învățați de Ioan, înțelegeau că urmau să aibă a face cu o persoană cu o autoritate mult mai înaltă... Urmau să aibă a face cu o persoană divină, cu Fiul lui Dumnezeu, care îi va boteza cu Duhul Sfânt. Iar astăzi, o mulțime de "slujitori", vin cu minciuna că botezul cu Duhul Sfânt a avut loc o singură dată, în ziua Cincizecimii. În ziua Cincizecimii, au fost botezați 120 galileeni. Iar Ioan a vorbit mai mult celor din Iudeea și locuitorilor Ierusalimului. "Locuitorii din Ierusalim, din toată Iudea și din toate împrejurimile Iordanului, au început să iasă la el" (Mat.5:4) E diferență uriașă, între ce le-a spus Ioan și ce susțineți...
Da Ioan ia botezat și ia învățat despre Unul mai mare ca El care urma să vină. Iar când aceea mare Persoană a venit, Pavel a întâlnit pe ucenicii lui Ioan care au fost botezați de Ioan și ia botezat din nou în Numele Domnului Isus ( Fapte 19.5). Pe tine cum te-au botezat??
Botezul cu Duhul Sfânt este aceia etapă în care omul este încercat și trece prin diferite probe, ca aurul prin cuptor, și de care a avut parte Pavel, prin diferite probe și necazuri prin care a trebuit să treacă. Botezul este confundat astăzi și cu primirea darurilor, daarul de vorbire in limbi sau daarul de prorocie. De aceia este scris că VĂ VA BOTEZA CU DUHUL SFÂNT ȘI CU FOC. FOCUL ESTE SUFERINȚA CARE REPREZINTĂ ȘI NAȘTEREA DIN NOU, DESPRE CARE SE VORBEȘTE LUI NICODIM, ȘI CARE MAI TÂRZIU, SE PRODUCE PRIN CONVERTIREA LUI PAVEL, DUPĂ CARE TIMP DE TREI ANI TRĂIEȘTE ÎN SUD ÎN ȚARA LUI ISMAIL ARABIA, UNDE PRIMEȘTE VIZIUNILE, ȘI MAI TÂRZIU ÎNCERCĂRILE PRIN CARE TRECE: (AM SĂ ÎI ARAT CE TREBUIE SĂ SUFERE PENTRU NUMELE MEU..) Fapte 9.16; ASTA ÎNSEAMNĂ BOTEZUL, ÎNCERCAREA CARE FORMEAZĂ PE OM. PENTRU CĂ ÎN CER PE FLORI NU POȚI FI DUS CÂND ALȚII S-AU LUPTAT, ȘI PENTRU REGELE ISUS, CHIAR VIIAȚA ȘI-AU DAT. DECI ÎNCERCAREA FOCULUI CĂLEȘTE PE OM ȘI ÎL TRANSFORMĂ. AICI ÎNCEPE BOTEZUL ȘI NAȘTEREA DIN NOU. SĂ NU CONFUNDĂM NAȘTEREA CU CONVERTIRE. SĂ NE ADUCEM AMINTE PRIN CÂTE A TRECUT DUMNEZEU PE POPORUL EVREU PÂNĂ SĂ-L LASE SĂ INTRE ÎN CANAAN. OARE ÎN CANAANUL CERESC SE VA INTRA MAI ALTFEL ? MAI SIMPLU ? EVREI 12.18,-22,23,-29; Naștere se referă și la Isus când Dumnezeu îl trece prin toate ispitirile diavolului în direct în pustie, dar și indirect prin acțiunile fariseilor si a cărturarilor care îl puneau la strâmtorare și îi întindeau capcane prin întrebările cu capcană. Tu ești Fiul Meu Astazi te-am născut, adică a trecut testul, nu a păcătuit oricâte capcane cu ispitiri i s-au întins. Ioan 8.6; Luca 11.54; Luca 6.7;
Si daca nu e asa? Si daca nu ai dreptate? Dece avem exemple in biblie cind oamenii nu au fost botezati cu Duhul Sfint cind au crezut? Dece nu au primit Duhul Sfint cind sau pocait? Ai o explicatie ? Sau doar o scuza
În Scriptură avem exemplul a sute de credincioși,care au primit Duhul Sfânt. Putem citi cu ochii noștri și putem înțelege când au primit Duhul Sfânt. Putem observa că, nu există "ai primit Duhul Sfânt, când ai crezut". Aceasta este o lozincă. Trebuie să ținem seama de ceea ce "este scris" și să analizăm într-un mod corect. Tu ne trimiți la Gal.3:2. "Iată numai ce voiesc să știu dela voi: prin faptele Legii ați primit voi Duhul, ori prin auzirea credinței?" Ce înțelegi tu, din acest verset? Scriptura este scrisă, astfel încât omul să poată alege. Poți crede ce vrei tu și găsești versete prin care să te justifici... Problema este, dacă ești interesat de adevăr, sau te mulțumești și cu o minciună. Ai in față și binele și răul, alegerea depinde de inima ta... Din versetul citat de tine, se poate înțelege: 1. Că este suficient să auzi pe cineva vorbind despre credință, iar asta înseamnă că tu ai primit Duhul Sfânt. Este valabil? Acesta este unul din sensurile versetului. Nu este așa? Totuși, putem înțelege cu ușurință, că trebuie să ai și tu un răspuns, la acea propovăduire... 2. Aud Evanghelia și o cred. Înseamnă că am primit Duhul Sfânt? Ai cugetat la întâmplarea cu tânărul bogat care, întreba ce să facă, pentru a moșteni viața veșnică? El era un om tare credincios... Dar i s-a cerut un preț: toată averea! Tu dorești o Evanghelie ușoară, gratuită? Nu vrei să plătești nici un preț? De ce i s-a cerut un preț așa de mare? Pentru că merită! Iată deci, că trebuie să ascultăm!! "Noi sîntem martori ai acestor lucruri, ca și Duhul Sfînt, pe care L-a dat Dumnezeu celor ce ascultă de El.“ Iată deci că deja am plecat de la versetul tău, căci nu este suficient să ai ureche. Marea majoritate au auz, dar nu cred. Însă sunt mulți care aud și care cred, dar nu ascultă. Poporul român a auzit Evanghelia și foarte mulți cred că este adevărată, dar preferă să rămână "în rândul lumii". 3. Am auzit, am crezut și ascult. Totdeauna putem găsi mai multe variante. Există posibilitatea să nu auzi Evanghelia curată sau completă. Avem exemplul uceniciilor din Efes. Ei au crezut în Domnul Hristos, după cum i-a învățat Apolo. Dar Apolo nu știa de botezul in numele Domnului și nici de botezul cu Duhul Sfânt. Pavel le-a aprobat credința, dar "i-a mirosit" că nu au Duhul Sfânt. Așa că i-a întrebat: "Ați primit voi Duhul Sfînt cînd ați crezut?“ Pavel le-a vestit Evanghelia completă, i-a botezat în apă și apoi s-au rugat cu ei, cu punerea mâinilor. Astfel, fiecare a primit Duhul Sfânt, când Pavel și-a pus mâinile peste el și s-a rugat... 4. Să presupunem că Apolo ar fi avut învățătura că, Duhul Sfânt se primește "când ai crezut". El le propovăduia pe Hristos, ucenicilor din Efes. La sfârșit, celor 12 evrei care au crezut, el le spunea: "Acum ați crezut în Domnul Hristos, asta înseamnă că ați primit Duhul Sfânt! La întrebarea lui Pavel, ucenicii din Efes ar fi răspuns: "Da, L-am primit!" Îl puneau pe Pavel în încurcătură? Dacă i-ar fi lăsat în credința lor, nu ar mai fi primit Duhul Sfânt. Primirea Duhului Sfânt, nu este o problemă de imaginație: Eu cred că îl am... Sunt milos, am dragoste, am fapte bune, am lăsat păcatul... Scriptura ne învață, ce se întâmplă, când Duhul este turnat peste un om. Avem atât de multe exemple... Dar pe cine interesează?? Te interesează? Ce se întâmplă, când o persoană intră sub puterea Duhului Sfânt? Iată câteva exemple: A. "Domnul S’a pogorît în nor, și a vorbit lui Moise; a luat din duhul care era peste el, și l-a pus peste cei șaptezeci de bătrîni. Și de îndată ce duhul s’a așezat peste ei, au început să proorocească" (Num.11:25) B. "Cînd au ajuns la Ghibea, iată că i-a ieșit înainte o ceată de prooroci. Duhul lui Dumnezeu a venit peste el, și el a proorocit în mijlocul lor." (1Sam.10:10) C. "Zaharia, tatăl lui, s’a umplut de Duhul Sfînt, a proorocit, și a zis:" (Lc.1:67) D. "Și toți s’au umplut de Duh Sfînt, și au început să vorbească în alte limbi, după cum le da Duhul să vorbească." ........ Ți-am arătat câteva exemple, care arată că, cel umplut cu Duhul, incepe a vorbi "după cum îi dă Duhul"... Dacă ești interesat, trebuie să cauți, să ceri, să bați...
Ba da cind crezi ai primit Duhul Sfant Gal 3 cu 2, cand crezi esti botezat cu Duhul Sfant e acelssi lucrude ce impartiti in 2 faze caci prin credinta se primeste Duhul Sfant care e aceeasi treaba cu botezul in Duhul Sfant
Ai dreptate frate ! Asta este adevarul ! Penticostalii cer pentru ca atâta cunostință au, iar aceia dintre ei care "nu primesc", sunt vizibil condamnati cu soarta de a nu fi alesi in planul de mântuire, pentru ca fara duhul sfant, omul este pierdut.
Draga frate crestin. Am ascultat cu interes expunerea d-voastra despre tema botezului cu duhul sfant. Nu e o problema ca d- voastra credeti in acest fel. Dar sa va atribuiti rolul sa dati o invatatura pe tema botezului cu duhul sfant fara sa o experimentati in felul cum e prezentata in faptele apostolilor sau macar sa luati cateva interviuri celor care au experimentat acest botez in duhul sfant, va dati seama cat de departe trebuie sa fiti de adevar. Fiti binecuvantat si luminat de duhul sfant
Așa este, botezul cu Duhul Sfânt, primirea Duhului Sfânt și sigilarea cu Duhul Sfânt, sunt expresii sinonime. Mai sunt și alte expresii: ungerea cu Duhul Sfânt, sfințirea lucrată de Duhul Sfânt, înnoirea făcută de Duhul Sfânt, un duh nou... Faptul că sunt atât de multe expresii, arată importanța deosebit de mare a acestei lucrări. Este ceea ce Domnul mai numea: nașterea din Duhul. Nașterea din nou are 2 etape distincte: nașterea din apă și nașterea din Duhul. 1. Nașterea din apă, este lucrarea Duhului Sfânt, prin Cuvântul lui Dumnezeu. "Căci niciun cuvînt dela Dumnezeu nu este lipsit de putere." (Lc.1:37) "„Nu este Cuvîntul Meu ca un foc, zice Domnul, și ca un ciocan care sfărîmă stînca?“ (Ier.23:29) Rezultatul nașterii din apă este un om cu o inimă nouă (curată, curățită prin credință...). Asta înseamnă: o altă gândire, alte simțăminte, altă voință, alte fapte, altă vorbire. Un om cu o viață nouă (curată), un om nou (curat). Aceasta era starea ucenicilor, înainte de Cincizecime. "Acum voi sînteți curați, din pricina cuvîntului, pe care vi l-am spus." (Ioan 15:3) Ei erau morți față de lume, credeau în Domnul, aveau făgăduința vieții: "...pentrucă Eu trăiesc, și voi veți trăi" (Ioan 14:19b). Nașterea din apă, se mai numește: o altă inimă, o inimă nouă, curățirea inimii prin credință, curățire prin botezul cu apă prin Cuvînt (Ef.5:26), baia nașterii din nou (Tit 3:5) 2. Nașterea din Duhul, este intervenția directă a Duhului Sfânt, prin care omul primește natură divină, este făcut părtaș firii dumnezeiești, primește Duhul lui Hristos, primește Duhul Sfânt... Trupul omului are multe mădulare. Toate mădularele sunt însuflețite de un singur duh, de duhul omului. "După cum trupul fără duh este mort..." (Iac.2:26) Așa este și Biserica, trupul lui Hristos. Mădularele (noi, credincioșii) care sunt însuflețite de Duhul lui Hristos, fac parte din trupul Domnului. De aceea Pavel avertizează: "Dacă n’are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui." (Rom.8:9b) Și Domnul ne avertizează: "Adevărat, adevărat îți spun, că, dacă nu se naște cineva din apă și din Duh, nu poate să intre în Împărăția lui Dumnezeu." (Ioan 3:5). Rezultatul nașterii din Duhul, este o făptură nouă (o altă creație...), care se numește: "copil al lui Dumnezeu ". Un exemplu concret de naștere din nou, îl poți citi în 1Sam.10:1-12. În v.9 avem nașterea din apă, în v.10 avem nașterea din Duhul. Putem observa explicația proorocului Samuel, în v.6. O relatare extraordinară a nașterii din Dumnezeu, o avem în Ezechiel 37.
Nu exista un "botez fondator". Exista un inceput al zidirii Bisericii si va exista un sfarsit al acestei zidiri. Biserica nu a fost deja zidita, iar noi suntem lipiti pe "pereti". Noi suntem "caramizile vii" cu care se continua zidirea Bisericii. Nu exista un trup deja botezat. Nu trupul lui Hristos a fost botezat la Cincizecime, ci cei aproximativ 120 credinciosi. Cu cei 120 a inceput zidirea trupului. Prin botezul in apa ne identificam cu Hristos in moartea lui. Prin botezul cu Duhul, primim viata, suntem facuti partasi firii dumnezeiesti, devenim "pietre vii" in Biserica Domnului. Prin botezul cu Duhul suntem adusi la viata si asezati "in Hristos".
Daca tot se da cu pareri si ca eu asa cred, las si eu o parere.. interpretarea o puteti lua singuri.. părerea mea este ca daca te adancesti prea tare in scripturi fara sa ai ungere este ca si cum esti într-o jungla fara harta..
Nu, nu este periculos a te adânci în Scripturi. Dimpotrivă, este o poruncă divină. De aceea ne-a fost dată Biblia... Nu se pune problema ungerii, ci a sincerității. Domnul privește la inimă...(1Sam.16:7) În funcție de inimă, de sinceritate, de dorință, de smerenie... primești lumină sau te împietrești. De aceea spunem: "Căci Cuvîntul lui Dumnezeu este viu și lucrător, mai tăietor decît orice sabie cu două tăișuri..." Trebuie ținut cont că, te apropii de Cuvântul viu... Cuvântul interacționează cu tine și ți se descoperă, dacă vii cu inima sinceră și smerită. Dacă vii cu prejudecăți și fără sinceritate, alegi singur căile rătăcirii... Dincolo de literă și de carte, este Cel care a insuflat acest Cuvânt. Și El interacționează cu noi, folosind ca instrument chiar acest Cuvânt al Său. Poți observa, chiar din descrierea acestui video, că nu există sinceritate: doctrina penticostală și doctrina baptistă evanghelică. De ce crezi că, la doctrina baptistă, a fost adăugată și caracteristica "evanghelică"?? Așa ne trădăm poziția imparțială!! Chiar dacă nu ar fi scris, Domnul tot îi cunoștea inima... Dar Domnul a îngăduit această scăpare, ca să știm și noi (cu cine avem a face...). Fără sinceritate, noi ne adâncim in părerile și doctrinele noastre. Dar dacă ne deschidem inima, Cuvântul o curăță, o întocmește bine și ne dă pricepere. Trebuie să ne apropiem cu sinceritate și cu dorința de a ne supune! Suntem atât de iubiți, de doriți... Pentru noi a fost dăruit Mielul lui Dumnezeu, de ce să nu ne supunem?? "Gustați și vedeți ce bun este Domnul! Ferice de omul care se încrede în El!" (PS.34:8)
Dragule ai făcut un ghiveci cu companiile, ai complicat mult lucrurile , Pecetluirea cu Duhul atunci când omul crede este tocmai ceea ce Pavel explică...iar treaba cu mai multe trupuri n-are nici o normă. Cred sincer că ai reușit să adaugi un picior la o masa (din perspectiva reformata și din perspectiva carismatică ) cu 4 picioare .
Exemplul cu compania este bun, dar nu aduce o intelegere completa. Trebuie tinut cont ca, "capul" "companiei" noastre nu este mort, iar noi am ajuns acum in "afacerea" respectiva... Adica, trebuie sa fii angajat al "companiei", ca sa poti vorbi reprezentativ. Iar ca angajat, trebuie sa ai parafa (pecetea) conducatorului companiei.
Ma bucur frate drag ca lupti pentru adevar,astai ce spune biblia ,luptati pentru adevar si nus de acord cu cei care spun ca intristam pe Duhul Sfint,Duhul Sfint se intristeaza daca nu luptam pentru adevar,pe Pavel lau numit ciuma din cauza adevarului.
Este irepetabil, în sensul că, cei 120 galileeni, nu vor mai fi niciodată adunați în camera de sus... Este irepetabil, în sensul că, un om nu este botezat cu Duhul Sfânt de mai multe ori... Dar este repetabil, în sensul că, fiecare credincios trebuie să fie botezat cu Duhul Sfânt, ca și apostolii... A. "Apostolii, cari erau în Ierusalim, cînd au auzit că Samaria a primit Cuvîntul lui Dumnezeu, au trimes la ei pe Petru și pe Ioan." Dacă Duhul Sfânt s-ar primi, când ai crezut Evanghelia (când ai primit Cuvântul), apostolii trebuiau să stea liniștiți... Însă Filip le-a spus că, nici un samaritean, nu a primit Duhul Sfânt. Primirea Duhului Sfânt, este o lucrare clară, care se vede și se aude... Toți cei prezenți văd, când o persoană este botezată cu Duhul Sfânt. A văzut și Simon... Primirea Duhului Sfânt este prima urgență a credinciosului. De aceea apostolii s-au grăbit să vină în ajutorul samaritenilor. B. "Toți credincioșii tăiați împrejur, cari veniseră cu Petru, au rămas uimiți cînd au văzut că darul Duhului Sfînt s’a vărsat și peste Neamuri. Căci îi auzeau vorbind în limbi... (F.Ap.10:45,46a) Ar părea că, acești oameni au primit Duhul Sfânt, în momentul în care au crezut... Aici pare să se potrivească "lozinca" care place multora... Însă, adevărul este că, acești oameni erau de multă vreme, în prelucrarea lui Dumnezeu. În 10:2b citim: "...se ruga totdeauna lui Dumnezeu". Putem observa că, tot ce urmează (în cap.10) este răspunsul lui Dumnezeu, la rugăciunile lui Corneliu... "„Rugăciunile și milosteniile tale s’au suit înaintea lui Dumnezeu, și El Și-a adus aminte de ele. Trimete acum..." Trebuie atenție la citirea Cuvântului, căci și Vrăjmașul vine cu ceea ce "este scris"... Duhul Sfânt ii declară pe acei oameni: curați. "Ce a curățit Dumnezeu, să nu numești spurcat.“ (v.15) Erau "curățiți de Dumnezeu..." Aveau nașterea din apă și le mai lipsea Duhul Sfânt. "«Trimete la Iope, și cheamă pe Simon, zis și Petru, care-ți va spune cuvinte prin cari vei fi mîntuit tu și toată casa ta.» (F.Ap.11:13b,14) Te poți numi "mântuit", numai după ce ai primit Duhul Sfânt. C. Apostolul Pavel a primit Duhul Sfânt, la rugăciunea cu punerea mâinilor a lui Anania. (F.Ap.9:.17) Unii ar putea spune: "Iată, alt om care, a primit Duhul Sfânt, fără să îl ceară..." Însă Pavel se ruga din toată inima, cu jale, plâns și bocet... Orb, ca să-și înțeleagă orbirea, de 3 zile in post și rugăciune, rugăciunea lui străbate Cerul. Mare este puterea rugăciunii. Vedem că Domnul ni-l arată in rugăciune: "Căci iată, el se roagă..." (9:11b) Iar lucrarea cu Anania, este răspunsul Domnului... D. Lucrarea de la Cincizecime, s-a repetat și în cazul ucenicilor din Efes. Dar nici ei nu au primit "când au crezut".. După ce au crezut, au fost botezați în apă și după aceea au trecut la rugăciune pentru primirea Duhului Sfânt. Pavel a trecut pe la fiecare și se ruga, cu punerea mâinilor, iar respectivul primea Duhul Sfânt... Când citim în Ef.1:13, ar părea că au primit Duhul "când au crezut".. Însă în Fapte 19 avem descrierea acestei primiri a Duhului. Punând textele împreună, putem vedea ce înseamnă "când ai crezut". Căci nu înseamnă ce vreau eu, ci înseamnă ceea ce înțelegea Pavel. Iar Pavel înțelegea că ai crezut în Domnul Hristos și ai fost botezat în apă; apoi,crezând "făgăduința Tatălui", te-ai rugat și ai primit Duhul Sfânt. Asta înseamnă "ai primit, când ai crezut"!!! E. Lucrarea s-a repetat in cazul corintenilor. Când citești în Fapte (18), nu ar părea că, cei din Corint au primit Duhul Sfânt ca și apostolii... Dar din epistola 1Cor., înțelegem că au avut și ei parte de revărsarea harului... F. La fel primeau și galatenii... G. Făgăduința este valabilă pentru fiecare credincios. "Deaceea și Eu vă spun: Cereți, și vi se va da: căutați, și veți găsi; bateți și vi se va deschide. Fiindcă oricine cere, capătă; cine caută găsește; și celui ce bate, i se deschide." (Lc.11:9,10) "Căci făgăduința aceasta este pentru voi, pentru copiii voștri, și pentru toți cei ce sînt departe acum, în oricît de mare număr îi va chema Domnul, Dumnezeul nostru.“ ..........Tocmai, pentru că avem canonul biblic, ar trebui să cunoaștem învățătura și faptele apostolilor, și să călcăm pe urmele lor...
Botezul cu Duhul Sfânt e nașterea din nou , nașterea de sus, anularea vechii firi, adamice și activarea firii noi, cea din Cristos. Aceasta înseamnă că urăști păcatul, ai o foame pt Biblie, ai ca rod sfințenia .
Nu mai filozofați Scriptura. Cuvântul este clar aici. Fapte 2.38. Pocăiți-vă și FIECARE din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos spre iertarea păcatelor voastre APOI veți primi darul Sfântului Duh. Deci nu poți primi Duhul Sfânt cu botezul in Tată Fiu și Duh Sfânt. Doar pentru botezul în Numele Domnului Isus Hristos este făgăduit Duhul Sfânt.
Unele afirmatii arata totala nepricepere a comentatorilor... "Duhul Sfant a venit, El este aici, Botezul Duhului Sfant a fost primit si in consecinta, nu trebuie sa se astepte un nou botez..." "Duhul Sfant a venit" - adica era plecat undeva? Astfel de afirmatii arata totala nepricepere. Duhul este omniprezent. Nu ai unde sa te ascunzi de El. Este prezent si in Iad... Problema este, in ce relatie suntem cu El, ce lucreaza El in noi si cu noi... "El este aici" - tot timpul a fost aici. De aceea Domnul le spunea ucenicilor: "...căci rămâne cu voi..." Este o mare nepricepere, sa nu intelegi ca "viata" se primeste prin Duhul: "Duhul este acela care dă viaţă". Botezul cu Duhul este legat de nasterea din Dumnezeu, caci este chiar momentul in care primim "viata din El", firea dumnezeiasca... Inainte de Cincizecime, ucenicii erau morti fata de lume (erau "curati" - nu mai apartineau lumii), dar erau morti și fata de Dumnezeu. Iar mantuitorul le promitea viata: "...pentru că Eu trăiesc, şi voi veţi trăi" (Ioan 14:19b). Inainte de Cincizecime, ucenicii erau orfani (fara Tatal...), iar Mantuitorul le promitea infierea: "Nu vă voi lăsa orfani..."
Datorită multora fără ungerea cu Duhul Lui Dumnezeu Bisericile sint fără putere ,fără vlaga, pentru ca lipsește ceia ce voi excludeți ceia ce a fost la început....filisteni au acoperit cu țărână fântânile făcute de primi patriarhi ...asa sunt oameni firești...astupa adevăratele fântâni...
Da filistenii au acoperit cu țărână fântânile făcute de Abraham, dar a venit Isac și le-a săpat din nou și le-a dat aceleași nume Geneza 26.18. Aceasta au făcut cultele astăzi, au astupat fântână din Fapte 2.38, 8,16. 10.48. 19.5, unde fiecare a fost botezat în Numele Domnului Isus Hristos, dar astăzi Dumnezeu a trimis profetul Lui și le-a săpat din nou, și a predicat aceiași evanghelie că la cinzecime.
@@eugen684 Nu ai înțeles despre ce este vorba. Fântânile sunt sursele de apă, care asigurau viața... Nu era vorba despre un ritual dau o formulă ce trebuia rostită... Domnul Hristos deschide pentru noi izvorul de viață, ne dă Duhul Sfânt. Și nu îl dă pe baza unei formule...
Biblia nu este un manual de exercitiu al imaginatiei; ci este un manual practic, pentru a ne pune in randuiala lui Dumnezeu. Invatatura crestina nu a aparut astazi, deci avem o istorie bogata de urmarit. Recomand cartea Omilii duhovnicesti, a Sf. Macarie cel Mare, care comenteaza mai mult pe acest subiect. Botezul cu Duhul Sfant (sau primirea Duhului Sfant), este experienta fiecarui crestin; altfel nu suntem ai lui Hristos. Nu este un eveniment unic, avem aratate mai multe situatii de botez cu Duhul...(5 situatii, sute de persoane). Botezul cu Duhul, poate fi individual sau colectiv. A fost colectiv atunci cand nu existau mijlocitori si a fost individual, atunci cand era organizarea omului. Credinciosii primeau Duhul Sfant la rugaciune, cand apostolii sau alti slujitori mijloceau rugandu-se cu punerea mainilor. Samaritenii, Pavel si Efesenii au primit individual, la rugaciunea cu punerea mainilor... Logica timpului, este deasemenea defectuoasa... Era normal ca in epistolele catre credinciosi, botezul cu Duhul sa fie la trecut... Priviti in Fapte 19, la intamplarea cu ucenicii din Efes. Pavel ii intreaba: "Aţi primit voi Duhul Sfânt când aţi crezut?” Timpul este la trecut!! Dar ucenicii nu primisera Duhul. Ei credeau in Domnul Hristos, deoarece au fost invatati de Apolo. Dar Apolo nu stia de botezul in apa, pentru Hristos si nici de botezul cu Duhul Sfant... Iar Pavel nu le-a spus ca ei au fost inclusi in trupul lui Hristos inca de la Cincizecime (doar erau evrei...). I-a botezat in numele Domnului, apoi s-a rugat cu ei (individual...) pana au primit Duhul (cu manifestarile specifice...).
Randuiala Lui Dumnezeu a cuprins semne neanunțate dinainte, asa cum a fost vâjâitul de vânt, limbile de foc si rapirea lui filip de la famenul etiopian. Dumnezeu nu si-a pus singur rânduieli in lucrarea de mântuire a omului !!! El a dat chiar si pe Fiul sau, si a facut prin el o multime de alte semne care nu sunt scrise in biblie: Dar lucrurile acestea au fost scrise pentru ca voi sa credeti ca Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu; si, crezand, sa aveti viata in Numele Lui. (Ioan.20:31) Nu au fost scrise pentru ca noi sa dorim numaidecat a fi la acelasi fel, si identic nivel de manifestare si lucrare a duhului sfant. Trebuie sa lasam duhul sfant sa lucreze cum vrea bunul plac al voii sale. Daca ai pe inima sa ceri, dorinta lui se va si implinii, dar sa nu o luam inaintea lui strofocândune si indemnând la cereri staruitoare si pe altii, pentru ca in cazul ăsta suntem inaintea Duhului Sfant si nu-i urmam voia. Masura noastră de dragoste față de Dz nu are rânduială si nici reguli: 22. Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, 23. blandetea, infranarea poftelor. Impotriva acestor lucruri nu este lege. Asadar în Dragoste nu este lege. Zidestete si creste in continuare in credința, si nu bloca accesul multora catre evanghelie !!
@@baraemanuel8469 Sigur că, Dumnezeu a fixat rânduieli, chiar și pentru Sine. El a rânduit, chiar și să ne dăruiască pe singurul Lui Fiu: "Atunci am zis: „Iată-Mă (în sulul cărții este scris despre Mine), vin să fac voia Ta, Dumnezeule!“. Observăm că însuși Fiul, s-a supus rânduielii... Iar noi, să nu ne supunem? Câtă amăgire, să ajungi a crede că, stăruința in rugăciune ar împiedica revărsarea harului felurit al lui Dumnezeu...
@@baraemanuel8469 Dumnezeu a fixat rânduieli, chiar și pentru Sine însăși. El a fixat chiar și faptul că ne va dărui pe singurul Lui Fiu. Iar Fiul s-a supus rânduielii: "Atunci am zis: „Iată-Mă (în sulul cărții este scris despre Mine), vin să fac voia Ta, Dumnezeule!“ (Evrei 10:7) Există o rânduială in toate, privește cerul... Faptul că noi nu vrem să ascultăm și ne lăsăm înșelați de Cel Rău, nu va putea strica rânduiala divină... El își va împlini voia și planurile. Nu ne fixăm noi reguli și ținte nebune..., ci privim la înaintași și vrem să călcăm pe urmele lor. Așa este rânduit... Ce mare rătăcire, să creezi că stăruința in rugăciune, ar bloca lucrarea Duhului Sfânt...
@@baraemanuel8469 Dumnezeu a pus rânduială și El însuși o respectă (nu este un mincinos). Fiul s-a supus rânduielii: Și noi, trebuie să luptăm după rânduieli. "Și cine luptă la jocuri, nu este încununat, dacă nu s’a luptat după rînduieli." Învățătura și faptele apostolilor au fost scrise, ca noi să cunoaștem "credința care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna" și să călcăm pe urmele lor. Este o mare rătăcire să consideri că, stăruința in rugăciune, ar bloca revărsarea harului felurit...
@@baraemanuel8469 "...căci Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorînduielii..." Dumnezeu are rânduială in toate...și El însuși lucrează după sfatul voii Sale, după rânduiala Sa. El a rânduit (de bună voie, din dragoste), să ne dăruiască pe singurul Lui Fiu. Fiul s-a supus rânduielii: Apostolul ne învață importanța rânduielilor: "Și cine luptă la jocuri, nu este încununat, dacă nu s’a luptat după rînduieli." Învățătura și faptele apostolilor, au fost scrise, că noi să cunoaștem "credința, care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna" și să călcăm pe urmele lor. Este o mare rătăcire, să consideri că, stăruința in rugăciune, ar putea bloca revărsarea harului felurit al lui Dumnezeu...
Botezul cu Duhul Sfant este insasi lucrarea Mantuitorului. Cine crede ca Duhul Sfant se primeste pe alta cale, fara sa-l ceara si sa-l primeasca ca si apostolii, se lipseste de lucrarea Mantuitorului.
Foarte bine ai spus, ca este lucrarea Mântuitorului, pt ca asa este, dar unde ai citit ca trebuie sa-l cerem, si nu se primeste tot la fel ca mântuirea Mântuitorului, adica prin credinta ?? Peste tot scrie cum ca "vil voi trimite", si ca "voi ruga pe Tatal", ceia ce ne arata că el ne este mijlocitor. Sau mântuirea este una si duhul sfant este alta ?? Este scris ca Tatal,Fiul si duhul sfant sunt una in marturisirea lor. Esti sigur ca nu cauti filozofari care sa se potriveasca cu preconceptiea religie care o ai ??? Atunci cauta sa dai explicatii care sa se armonizeze cu scrierile scripturii care acum te contrazic total in sustinerea bazei tale penticostale !!! Schilodeascase odata cei ce tulbură pe cei mai slabi în cunoasterea adevarului scripturii, pentru ca am fost slab cunoscator, si tulburat de penticostalismul in care m-am nascut, iar timpul de tulburare imi putea fi de folos in altfel decat in a astepta lumină de la Dumnezeu pe parcursul intrebărilor si cercetărilor din scriptură pe subiectul ideologiei penticostale.
A căuta lumina, nu poate fi un timp pierdut... Te-ai încurcat în altceva... Tu ai găsit măcar un caz, în care Duhul nu s-a coborât în contextul rugăciunii?? La o citire superficială, mulți cred că nu este nevoie de rugăciune, ci este suficientă credința. Aceasta este o lozincă, cu care Vrăjmașul înșeală pe mulți... Doar credința, nu este suficientă. Iar dovada este atât de ușor de oferit: "Tu crezi că Dumnezeu este unul, și bine faci; dar și dracii cred … și se înfioară! Vrei dar să înțelegi, om nesocotit, că credința fără fapte este zădarnică?" Doar credința - înseamnă credința dracilor... Doar credința, nu este suficientă. Credința trebuie să aibă și alte "ingrediente", pentru a fi credința adevărată (mântuitoare). Cuvântul ne prezintă "credința care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna", pe aceasta trebuie să o avem...
Doamne Isus.... la ce s-a ajuns cu interpretările !?!.... Vino și dă lumină prin Duhul Tău cel Sfânt că cine- știe unde mai ajung cu Turnul Babel ! Cuvantul lui Dumnezeu nu se interpretează ! Cereți cu sete Duhul Sfânt ca El să vă descopere Cuvantul Lui ! Voi cei ce veniti cu învățături care mai de care mai complicate TEMEȚI-VĂ de Dumnezeu ,caci Domnul va cere socoteală de ce zidiți în lucrarea voastră , prin foc. Și ce va rămâne ?
A.ti dat cu parerea despre necesitatea si motivul botezului cu/in Duhul sfant total eronata. Scopul a fost imputernicirea pentru lucrarea de slujire si marturisire a evangheliei. Am irosit 32 de min ascultandu-va. Dumnezeu sa ne lumineze pe toti
Haideți și cu partea a doua pentru răspuns la comentarii. Aștept cu interes.
Botezul cu Duhul se repeta in dreptul oricarui credincios, care este pecetluit pentru ziua rascumpararii.
"În zilele de pe urmă’, zice Dumnezeu, ‘voi turna din Duhul Meu peste orice făptură; feciorii voştri şi fetele voastre vor proroci, tinerii voştri vor avea vedenii şi bătrânii voştri vor visa visuri!
Da, chiar şi peste robii Mei şi peste roabele Mele voi turna, în zilele acelea, din Duhul Meu şi vor proroci."
Peste orice faptura, inseamna peste fiecare credincios in parte (individual sau intr-un grup...).
"Căci făgăduinţa aceasta este pentru voi, pentru copiii voştri şi pentru toţi cei ce sunt departe acum, în oricât de mare număr îi va chema Domnul Dumnezeul nostru.”
Toti cei ce raspund chemarii Mantuitorului, primesc botezul cu Duhul, ca si apostolii...
1 Corinteni 13:8 - "Dragostea nu va pieri niciodată. Prorociile se vor sfârşi; limbile vor înceta; cunoştinţa va avea sfârşit."
In versetul Ioel 2:28 avem de-a face cu timpul verbal aorist?
Faptele apostolilor 2:38 - "„Pocăiţi-vă”, le-a zis Petru, „şi fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veţi primi darul Sfântului Duh." Eu inteleg ca vom primi numai iertarea pacatelor prin botezul in Numele lui Isus, eu nu inteleg ca se primeste botezul cu Duhul. Din contra se va primi ( dupa o perioada de timp) darul Duhului Sfant, deci o abilitate/caracteristica umana care este necesara comunitatii crestine (1 Cor 12). Dar Duhul Sfant nu va fi in noi prin botezul in Numele lui Isus ci Duhul ne va invata/imprima o abilitate prin care sa devenim utili in ''Trupul Lui Isus'' la care ne alipim.
Din punctul meu de vedere trebuie avuta mare atentie la semnificatia cuvintelor si de nu a incerca sa atribuim noi sensuri acestor cuvinte. Si o alta nedreptate este sa scoatem din contexte diferite niste versete, care contin cuvinte comune, si apoi sa le modelam astfel incat sa capatam noi sensuri.
@@cteodorbogdan
1Cor.13:8 se referă la timpul când vom fi față în față cu Domnul și vom fi ca El.
Deocamdată suntem în această lume...unde este neapărată nevoie de Duhul Sfânt și darurile Sale trecătoare...
„Pocăiți-vă“, le-a zis Petru, „și fiecare din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; apoi veți primi darul Sfîntului Duh."
Apostolul Petru le vorbește despre primirea Duhului Sfânt, care ne este dăruit de Fiul lui Dumnezeu.
El nu vorbește despre primirea unuia din darurile duhovnicești...
"Căci făgăduința aceasta este pentru voi, pentru copiii voștri, și pentru toți cei ce sînt departe acum, în oricît de mare număr îi va chema Domnul, Dumnezeul nostru.“ Este vorba despre același lucru, despre făgăduința primirii Duhului Sfânt, sau făgăduința Tatălui...
Și acest verset îți confirmă valabilitatea făgăduinței din Ioel 2:28, pentru toți cei chemați...
Trebuie atenție la citirea Cuvântului, pentru a înțelege expresiile care sunt sinonime...
Dar fără practică, lucrarea Duhului Sfânt, nu poate fi înțeleasă.
Cunoașterea adevărată implică experimentarea, umblarea practică.
Altfel este vorba doar de exerciții intelectuale și nu de credință mântuitoare.
"De aceea, dați-vă și voi toate silințele ca să uniți cu credința voastră fapta; cu fapta, cunoștința" (2Petru 1:5).
@@ionelfrunza4729ai spus bine ceea ce a spus apostolul Petru în ziua cincizecimii Fapte 2.38. Pocaiți vă și FIECARE din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos spre iertarea păcatelor voastre APOI veți primi darul Sfântului Duh.
Deci FIECARE trebuie să fie botezat în Numele lui Isus Hristos. Tu cum ești botezat?? În Tată Fiu și Duh Sfânt?? Atunci fi sigur că nu poți primi Duhul Sfânt. Trebuie să fi botezat în Numele Domnului Isus Hristos.
@@eugen684 Relația cu Dumnezeu, nu are la bază folosirea unor formule.
În magie este necesară folosirea corectă a unor "formule". Noi nu ne ocupăm cu așa ceva...
Dacă am înțeles Evanghelia, o credem și umblăm în pocăință și ne alipim de Domnul, "formula" utilizată la botez nu are importanța pe care i-o dai tu.
Fiul, implică cu necesitate pe Tatăl și pe Duhul Sfânt.
Nu poate exista o rupere sau o distanțare între ei.
"Căci trei sînt cari mărturisesc în cer: Tatăl, Cuvîntul și Duhul Sfînt, și acești trei una sînt." (1Ioan 5:7)
Dacă încerci să-i separi, să-i desparți, să-i rupi...faci o enormă greșeală.
Nu este o greșeală, ca cineva să fie botezat în numele Domnului Hristos, câtă vreme este subînțeleasă unitatea cu Tatăl și cu Duhul Sfânt.
Dar este greșit, dacă ești botezat în numele Domnului Hristos și este subînțeleasă despărțirea de Tatăl și de Duhul Sfânt.
@@ionelfrunza4729 relația cu Dumnezeu este doar pe baza Cuvântului lui Dumnezeu. Deoarece El este Cuvântul Ioan 1.1 și v.14. Apostolul Pavel a spus; Dacă nu țineți evanghelia așa cum a fost propovăduită, degeaba ați crezut.1 Corintieni 15.1-2. Iar în Fapte 19, Pavel când a întâlnit ucenicii lui Ioan botezătorul care erau BOTEZAȚI de Ioan care la botezat pe Domnul nostru Iisus Hristos, Pavel ia botezat din nou în Numele Domnului Isus, pentru a primi Duhul Sfânt. Iar botezul în Numele Domnului Isus Hristos nu este o formulă magică și este ceea ce a PORUNCIT apostolul Petru să se facă la casa lui Corneliu care erau neamurile. Fapte 10.48. Deci nu poți avea o relație cu Dumnezeu încercând să ocolești Aceasta.
Azi nu mai exista Apostoli
Cine crede Cuvântul acela a primit Duhul Sfânt ala e botezul cu Duhul Sfânt, e instant în același timp când ai crezut Cuvantul
Drept ce vorbiți mi se pare corect
Undeva , sunt întrebați niște nou credinciosi: "ați primit voi DS ,când ați crezut? " cum comentați?
Fiți binecuvîntat,va rog să explicați Ioan 20/22, După aceste vorbe,a suflat peste ei și le a zis, Luați Duh Sfint!
S-au propus următoarele soluții:
(1) Unii consideră că Domnul a făcut aici o făgăduință referitoare la primirea Duhului Sfânt de la Rusalii. Dar explicația aceasta nu stă în picioare.
(2) Alții arată că versetul trebuie tradus prin: „Primiți Duh Sfânt" (vezi traducerea Azimioară și Cornilescu, n.tr.), iar nu „Primiți Duhul Sfânt", deci nearticulat. Concluzia lor este că ucenicii nu ar fi primit Duhul Sfânt în toată plinătatea Lui, în versetul de față, ci doar o lucrare a Duhului Sfânt, cum ar fi capacitatea de a cunoaște adevărul, puterea și călăuzirea de care aveau nevoie în misiunea lor. Astfel, susțin adepții acestei teorii, ucenicii au primit o garanție sau o arvună a Duhului Sfânt.
(3) Cercetătorii din a treia categorie susțin că a avut loc o turnare deplină a Duhului Sfânt peste ucenici în versetul acesta. Dar acest lucru pare improbabil, având în vedere afirmațiile de la Luca 24:29 și Fapte 1:4,5,8, unde venirea Duhului Sfânt este descrisă la timpul viitor. Din Ioan 7:39 rezultă limpede că Duhul nu putea veni în toată plinătatea Sa decât după ce va fi fost proslăvit Isus, adică după ce Se va fi întors în cer.
(Ioan 20:22,23).
Nu e corect, să citezi doar o porțiune din fraza rostită de Domnul.
Domnul a rostit: „Luați Duh Sfînt! Celorce le veți ierta păcatele, vor fi iertate; și celor ce le veți ținea vor fi ținute.“
De aceea pot apărea confuzii.
Dar când privești la întreaga frază, se observă că, subiectul nu este primirea Duhului Sfânt.
Prin Duhul Sfânt, Domnul a mandatat pe ucenici, pentru lucrarea la care erau chemați.
Lucrul acesta devine și mai clar, dacă adăugăm și v.21:
Deci, trebuie citite mai multe versete și contextul ne va arăta despre ce este vorba.
Dacă nu suntem corecți și luăm doar cuvintele "Luați Duh Sfînt!", sigur că vom înțelege altceva...
Omul care astăzi vă aude, înțelege că nu are nevoie de Mântuitorul, pentru a fi mântuit.
Este suficient să crezi tot ce a făcut Mântuitorul (la trecut) să te pocăiești, să-ți pui viața în rânduiala Scripturii, să-ți declari credința (că păcatele îți sunt iertate in baza jertfei Domnului) și să te angajezi (în fața credinciosilor dintr-o Biserică locală că vei face voia lui Dumnezeu, iar apoi să primești botezul în apă.
Astfel ajungi "mântuit", ajungi "copil al lui Dumnezeu", mădular în trupul lui Hristos...
Practic, astăzi nu mai este nevoie de Mântuitorul, ca să fii mântuit.
Este nevoie doar de un om, așa cum era Ioan Botezătorul, să constate pocăința ta și să-ți administreze botezul (pe baza mărturisirii credinței tale...).
Totuși, Ioan spunea tuturor că vor avea a face cu o ființă cu autoritate divină, care îi va boteza cu Duhul Sfânt...
Propovăduitorii de astăzi, nu mai seamănă cu Ioan Botezătorul.
Ei nu te mai îndreaptă spre Cel ce are toată puterea (în Cer și pe pământ...).
Este suficient să primești botezul lor și ei te declară "fiu de Dumnezeu".
Ei au devenit destul de asemănători slujitorilor bisericilor istorice.
Te declară "dreptcredincios" mântuit, fără ca Domnul să aibă ceva de spus...
Ei au eliminat lucrarea Mântuitorului, au eliminat botezul cu Duhul Sfânt.
"Ioan a făcut următoarea mărturisire: "
Peste Domnul, care este modelul nostru suprem, în timp ce se ruga, a coborât Duhul Sfânt.
El însuși a avut parte de confirmare, că este Fiul lui Dumnezeu, prin mărturisire divină...
Iar noi pretindem că suntem fii de Dumnezeu, fără nici o dovadă? Noi suntem mai vrednici de a fi crezuți?
În acest aspect, Domnul nu ne este model?
Apostolii au avut parte de confirmare, în ziua Cincizecimii.
Salutare! Unde erau limbile ca de foc în împrejurarea cu Corneliu?
Atunci botez cu Duhul Sfânt a fort și în fapte 8 și în fapte 19
Da a venit Duhul Sfânt peste ei , după ce au fost botezați în Numele Domnului Isus. Fapte 8.16. și 19.5. Tu în cum ai fost botezat în Nume sau in titluri de Tată Fiu și Duh Sfânt??.
Așa cum ați arătat, Ioan Botezătorul a pregătit poporul pentru venirea Mântuitorului.
Printre altele, el îi învăța: "Cît despre mine, eu vă botez cu apă, spre pocăință; dar Celce vine după mine, este mai puternic decît mine, și eu nu sînt vrednic să-I duc încălțămintele. El vă va boteza cu Duhul Sfînt și cu foc."
Cei care credeau propovăduirea lui Ioan și se pocăiau, veneau la el să-și mărturisească păcatele și să fie botezați.
Iar el le vorbea despre "Unul", căruia "eu nu sînt vrednic să-I duc încălțămintele", care îi va boteza cu Duhul Sfânt...
Toți cei învățați de Ioan, înțelegeau că urmau să aibă a face cu o persoană cu o autoritate mult mai înaltă...
Urmau să aibă a face cu o persoană divină, cu Fiul lui Dumnezeu, care îi va boteza cu Duhul Sfânt.
Iar astăzi, o mulțime de "slujitori", vin cu minciuna că botezul cu Duhul Sfânt a avut loc o singură dată, în ziua Cincizecimii.
În ziua Cincizecimii, au fost botezați 120 galileeni.
Iar Ioan a vorbit mai mult celor din Iudeea și locuitorilor Ierusalimului.
"Locuitorii din Ierusalim, din toată Iudea și din toate împrejurimile Iordanului, au început să iasă la el" (Mat.5:4)
E diferență uriașă, între ce le-a spus Ioan și ce susțineți...
Da Ioan ia botezat și ia învățat despre Unul mai mare ca El care urma să vină. Iar când aceea mare Persoană a venit, Pavel a întâlnit pe ucenicii lui Ioan care au fost botezați de Ioan și ia botezat din nou în Numele Domnului Isus ( Fapte 19.5). Pe tine cum te-au botezat??
Pai la primul botez cu Duhul Sfânt , nu ereau numai evrei, acolo ereau si din neamuri ????
Era o sarbatoare (OBLIGATORIE) EVREIASCA!...
Botezul cu Duhul Sfânt este aceia etapă în care omul este încercat și trece prin diferite probe, ca aurul prin cuptor, și de care a avut parte Pavel, prin diferite probe și necazuri prin care a trebuit să treacă.
Botezul este confundat astăzi și cu primirea darurilor, daarul de vorbire in limbi sau daarul de prorocie.
De aceia este scris că VĂ VA BOTEZA CU DUHUL SFÂNT ȘI CU FOC.
FOCUL ESTE SUFERINȚA CARE REPREZINTĂ ȘI NAȘTEREA DIN NOU, DESPRE CARE SE VORBEȘTE LUI NICODIM, ȘI CARE MAI TÂRZIU, SE PRODUCE PRIN CONVERTIREA LUI PAVEL, DUPĂ CARE TIMP DE TREI ANI TRĂIEȘTE ÎN SUD ÎN ȚARA LUI ISMAIL ARABIA, UNDE PRIMEȘTE VIZIUNILE, ȘI MAI TÂRZIU ÎNCERCĂRILE PRIN CARE TRECE: (AM SĂ ÎI ARAT CE TREBUIE SĂ SUFERE PENTRU NUMELE MEU..)
Fapte 9.16;
ASTA ÎNSEAMNĂ BOTEZUL, ÎNCERCAREA CARE FORMEAZĂ PE OM.
PENTRU CĂ ÎN CER PE FLORI NU POȚI FI DUS CÂND ALȚII S-AU LUPTAT, ȘI PENTRU REGELE ISUS, CHIAR VIIAȚA ȘI-AU DAT.
DECI ÎNCERCAREA FOCULUI CĂLEȘTE PE OM ȘI ÎL TRANSFORMĂ.
AICI ÎNCEPE BOTEZUL ȘI NAȘTEREA DIN NOU.
SĂ NU CONFUNDĂM NAȘTEREA CU CONVERTIRE.
SĂ NE ADUCEM AMINTE PRIN CÂTE A TRECUT DUMNEZEU PE POPORUL EVREU PÂNĂ SĂ-L LASE SĂ INTRE ÎN CANAAN.
OARE ÎN CANAANUL CERESC SE VA INTRA MAI ALTFEL ? MAI SIMPLU ?
EVREI 12.18,-22,23,-29;
Naștere se referă și la Isus când Dumnezeu îl trece prin toate ispitirile diavolului în direct în pustie, dar și indirect prin acțiunile fariseilor si a cărturarilor care îl puneau la strâmtorare și îi întindeau capcane prin întrebările cu capcană.
Tu ești Fiul Meu Astazi te-am născut, adică a trecut testul, nu a păcătuit oricâte capcane cu ispitiri i s-au întins. Ioan 8.6; Luca 11.54; Luca 6.7;
Asa e Fapte 2 e irepetabil, botezul cu Duhul Sfânt e instant în același timp când omul a crezut Evanghelia
Si daca nu e asa?
Si daca nu ai dreptate?
Dece avem exemple in biblie cind oamenii nu au fost botezati cu Duhul Sfint cind au crezut?
Dece nu au primit Duhul Sfint cind sau pocait?
Ai o explicatie ? Sau doar o scuza
Ba da cind crezi ai primit Duhul Sfant Gal 3 cu 2, cand crezi esti botezat cu Duhul Sfant e acelssi lucru
În Scriptură avem exemplul a sute de credincioși,care au primit Duhul Sfânt.
Putem citi cu ochii noștri și putem înțelege când au primit Duhul Sfânt.
Putem observa că, nu există "ai primit Duhul Sfânt, când ai crezut".
Aceasta este o lozincă.
Trebuie să ținem seama de ceea ce "este scris" și să analizăm într-un mod corect.
Tu ne trimiți la Gal.3:2.
"Iată numai ce voiesc să știu dela voi: prin faptele Legii ați primit voi Duhul, ori prin auzirea credinței?"
Ce înțelegi tu, din acest verset?
Scriptura este scrisă, astfel încât omul să poată alege.
Poți crede ce vrei tu și găsești versete prin care să te justifici...
Problema este, dacă ești interesat de adevăr, sau te mulțumești și cu o minciună.
Ai in față și binele și răul, alegerea depinde de inima ta...
Din versetul citat de tine, se poate înțelege:
1. Că este suficient să auzi pe cineva vorbind despre credință, iar asta înseamnă că tu ai primit Duhul Sfânt.
Este valabil?
Acesta este unul din sensurile versetului.
Nu este așa?
Totuși, putem înțelege cu ușurință, că trebuie să ai și tu un răspuns, la acea propovăduire...
2. Aud Evanghelia și o cred.
Înseamnă că am primit Duhul Sfânt?
Ai cugetat la întâmplarea cu tânărul bogat care, întreba ce să facă, pentru a moșteni viața veșnică?
El era un om tare credincios...
Dar i s-a cerut un preț: toată averea!
Tu dorești o Evanghelie ușoară, gratuită?
Nu vrei să plătești nici un preț?
De ce i s-a cerut un preț așa de mare?
Pentru că merită!
Iată deci, că trebuie să ascultăm!!
"Noi sîntem martori ai acestor lucruri, ca și Duhul Sfînt, pe care L-a dat Dumnezeu celor ce ascultă de El.“
Iată deci că deja am plecat de la versetul tău, căci nu este suficient să ai ureche.
Marea majoritate au auz, dar nu cred.
Însă sunt mulți care aud și care cred, dar nu ascultă.
Poporul român a auzit Evanghelia și foarte mulți cred că este adevărată, dar preferă să rămână "în rândul lumii".
3. Am auzit, am crezut și ascult.
Totdeauna putem găsi mai multe variante.
Există posibilitatea să nu auzi Evanghelia curată sau completă.
Avem exemplul uceniciilor din Efes.
Ei au crezut în Domnul Hristos, după cum i-a învățat Apolo.
Dar Apolo nu știa de botezul in numele Domnului și nici de botezul cu Duhul Sfânt.
Pavel le-a aprobat credința, dar "i-a mirosit" că nu au Duhul Sfânt.
Așa că i-a întrebat: "Ați primit voi Duhul Sfînt cînd ați crezut?“
Pavel le-a vestit Evanghelia completă, i-a botezat în apă și apoi s-au rugat cu ei, cu punerea mâinilor.
Astfel, fiecare a primit Duhul Sfânt, când Pavel și-a pus mâinile peste el și s-a rugat...
4. Să presupunem că Apolo ar fi avut învățătura că, Duhul Sfânt se primește "când ai crezut".
El le propovăduia pe Hristos, ucenicilor din Efes. La sfârșit, celor 12 evrei care au crezut, el le spunea: "Acum ați crezut în Domnul Hristos, asta înseamnă că ați primit Duhul Sfânt!
La întrebarea lui Pavel, ucenicii din Efes ar fi răspuns: "Da, L-am primit!"
Îl puneau pe Pavel în încurcătură?
Dacă i-ar fi lăsat în credința lor, nu ar mai fi primit Duhul Sfânt.
Primirea Duhului Sfânt, nu este o problemă de imaginație:
Eu cred că îl am...
Sunt milos, am dragoste, am fapte bune, am lăsat păcatul...
Scriptura ne învață, ce se întâmplă, când Duhul este turnat peste un om. Avem atât de multe exemple...
Dar pe cine interesează??
Te interesează?
Ce se întâmplă, când o persoană intră sub puterea Duhului Sfânt?
Iată câteva exemple:
A. "Domnul S’a pogorît în nor, și a vorbit lui Moise; a luat din duhul care era peste el, și l-a pus peste cei șaptezeci de bătrîni. Și de îndată ce duhul s’a așezat peste ei, au început să proorocească"
(Num.11:25)
B. "Cînd au ajuns la Ghibea, iată că i-a ieșit înainte o ceată de prooroci. Duhul lui Dumnezeu a venit peste el, și el a proorocit în mijlocul lor." (1Sam.10:10)
C. "Zaharia, tatăl lui, s’a umplut de Duhul Sfînt, a proorocit, și a zis:" (Lc.1:67)
D. "Și toți s’au umplut de Duh Sfînt, și au început să vorbească în alte limbi, după cum le da Duhul să vorbească."
........ Ți-am arătat câteva exemple, care arată că, cel umplut cu Duhul, incepe a vorbi "după cum îi dă Duhul"...
Dacă ești interesat, trebuie să cauți, să ceri, să bați...
Ba da cind crezi ai primit Duhul Sfant Gal 3 cu 2, cand crezi esti botezat cu Duhul Sfant e acelssi lucrude ce impartiti in 2 faze caci prin credinta se primeste Duhul Sfant care e aceeasi treaba cu botezul in Duhul Sfant
Convertirea lui Pavel a fost ceva singular.
Botezul cu Duhul Sfant a fost administrat doar apostolilor. Nu altora.
Citeste Efeseni cap 1 cu vers 13!
Ai dreptate frate !
Asta este adevarul !
Penticostalii cer pentru ca atâta cunostință au, iar aceia dintre ei care "nu primesc", sunt vizibil condamnati cu soarta de a nu fi alesi in planul de mântuire, pentru ca fara duhul sfant, omul este pierdut.
Draga frate crestin.
Am ascultat cu interes expunerea d-voastra despre tema botezului cu duhul sfant.
Nu e o problema ca d- voastra credeti in acest fel. Dar sa va atribuiti rolul sa dati o invatatura pe tema botezului cu duhul sfant fara sa o experimentati in felul cum e prezentata in faptele apostolilor sau macar sa luati cateva interviuri celor care au experimentat acest botez in duhul sfant, va dati seama cat de departe trebuie sa fiti de adevar. Fiti binecuvantat si luminat de duhul sfant
F A L S !!!
Cind primesti Duhul Sfant , atunci cand ai crezut Cuvantul acela e botezul cu Duhul Sfant e arvina mostenirii, pecetluiti cei alesi care cred
Așa este, botezul cu Duhul Sfânt, primirea Duhului Sfânt și sigilarea cu Duhul Sfânt, sunt expresii sinonime.
Mai sunt și alte expresii: ungerea cu Duhul Sfânt, sfințirea lucrată de Duhul Sfânt, înnoirea făcută de Duhul Sfânt, un duh nou...
Faptul că sunt atât de multe expresii, arată importanța deosebit de mare a acestei lucrări.
Este ceea ce Domnul mai numea: nașterea din Duhul.
Nașterea din nou are 2 etape distincte: nașterea din apă și nașterea din Duhul.
1. Nașterea din apă, este lucrarea Duhului Sfânt, prin Cuvântul lui Dumnezeu.
"Căci niciun cuvînt dela Dumnezeu nu este lipsit de putere." (Lc.1:37)
"„Nu este Cuvîntul Meu ca un foc, zice Domnul, și ca un ciocan care sfărîmă stînca?“ (Ier.23:29)
Rezultatul nașterii din apă este un om cu o inimă nouă (curată, curățită prin credință...).
Asta înseamnă: o altă gândire, alte simțăminte, altă voință, alte fapte, altă vorbire.
Un om cu o viață nouă (curată), un om nou (curat).
Aceasta era starea ucenicilor, înainte de Cincizecime.
"Acum voi sînteți curați, din pricina cuvîntului, pe care vi l-am spus." (Ioan 15:3)
Ei erau morți față de lume, credeau în Domnul, aveau făgăduința vieții: "...pentrucă Eu trăiesc, și voi veți trăi" (Ioan 14:19b).
Nașterea din apă, se mai numește: o altă inimă, o inimă nouă, curățirea inimii prin credință, curățire prin botezul cu apă prin Cuvînt (Ef.5:26), baia nașterii din nou (Tit 3:5)
2. Nașterea din Duhul, este intervenția directă a Duhului Sfânt, prin care omul primește natură divină, este făcut părtaș firii dumnezeiești, primește Duhul lui Hristos, primește Duhul Sfânt...
Trupul omului are multe mădulare. Toate mădularele sunt însuflețite de un singur duh, de duhul omului.
"După cum trupul fără duh este mort..." (Iac.2:26)
Așa este și Biserica, trupul lui Hristos.
Mădularele (noi, credincioșii) care sunt însuflețite de Duhul lui Hristos, fac parte din trupul Domnului.
De aceea Pavel avertizează: "Dacă n’are cineva Duhul lui Hristos, nu este al Lui." (Rom.8:9b)
Și Domnul ne avertizează: "Adevărat, adevărat îți spun, că, dacă nu se naște cineva din apă și din Duh, nu poate să intre în Împărăția lui Dumnezeu." (Ioan 3:5).
Rezultatul nașterii din Duhul, este o făptură nouă (o altă creație...), care se numește: "copil al lui Dumnezeu ".
Un exemplu concret de naștere din nou, îl poți citi în 1Sam.10:1-12.
În v.9 avem nașterea din apă, în v.10 avem nașterea din Duhul.
Putem observa explicația proorocului Samuel, în v.6.
O relatare extraordinară a nașterii din Dumnezeu, o avem în Ezechiel 37.
Ceia ce scrie la Efeseni 1 cu 13 .
Se referă la Faptele Apostolilor cap 19 cu 1 la 6 la aceștia se referă în Efeseni
Nu exista un "botez fondator". Exista un inceput al zidirii Bisericii si va exista un sfarsit al acestei zidiri.
Biserica nu a fost deja zidita, iar noi suntem lipiti pe "pereti". Noi suntem "caramizile vii" cu care se continua zidirea Bisericii.
Nu exista un trup deja botezat.
Nu trupul lui Hristos a fost botezat la Cincizecime, ci cei aproximativ 120 credinciosi. Cu cei 120 a inceput zidirea trupului.
Prin botezul in apa ne identificam cu Hristos in moartea lui.
Prin botezul cu Duhul, primim viata, suntem facuti partasi firii dumnezeiesti, devenim "pietre vii" in Biserica Domnului.
Prin botezul cu Duhul suntem adusi la viata si asezati "in Hristos".
Daca tot se da cu pareri si ca eu asa cred, las si eu o parere.. interpretarea o puteti lua singuri.. părerea mea este ca daca te adancesti prea tare in scripturi fara sa ai ungere este ca si cum esti într-o jungla fara harta..
Sunt de acord cu dumneavoastră ! Interpretarea o poate face Însuși Dumnezeu prin Duhul Său !
Nu, nu este periculos a te adânci în Scripturi.
Dimpotrivă, este o poruncă divină.
De aceea ne-a fost dată Biblia...
Nu se pune problema ungerii, ci a sincerității.
Domnul privește la inimă...(1Sam.16:7)
În funcție de inimă, de sinceritate, de dorință, de smerenie... primești lumină sau te împietrești.
De aceea spunem: "Căci Cuvîntul lui Dumnezeu este viu și lucrător, mai tăietor decît orice sabie cu două tăișuri..."
Trebuie ținut cont că, te apropii de Cuvântul viu...
Cuvântul interacționează cu tine și ți se descoperă, dacă vii cu inima sinceră și smerită.
Dacă vii cu prejudecăți și fără sinceritate, alegi singur căile rătăcirii...
Dincolo de literă și de carte, este Cel care a insuflat acest Cuvânt.
Și El interacționează cu noi, folosind ca instrument chiar acest Cuvânt al Său.
Poți observa, chiar din descrierea acestui video, că nu există sinceritate: doctrina penticostală și doctrina baptistă evanghelică.
De ce crezi că, la doctrina baptistă, a fost adăugată și caracteristica "evanghelică"??
Așa ne trădăm poziția imparțială!!
Chiar dacă nu ar fi scris, Domnul tot îi cunoștea inima...
Dar Domnul a îngăduit această scăpare, ca să știm și noi (cu cine avem a face...).
Fără sinceritate, noi ne adâncim in părerile și doctrinele noastre.
Dar dacă ne deschidem inima, Cuvântul o curăță, o întocmește bine și ne dă pricepere.
Trebuie să ne apropiem cu sinceritate și cu dorința de a ne supune!
Suntem atât de iubiți, de doriți...
Pentru noi a fost dăruit Mielul lui Dumnezeu, de ce să nu ne supunem??
"Gustați și vedeți ce bun este Domnul!
Ferice de omul care se încrede în El!" (PS.34:8)
Bravo 👌
Dv interpretati gresit , da, prin credinta se primeste Duhul Sfant sau botezul cu Duhul Sfant e acelasi lucru
Dragule ai făcut un ghiveci cu companiile, ai complicat mult lucrurile ,
Pecetluirea cu Duhul atunci când omul crede este tocmai ceea ce Pavel explică...iar treaba cu mai multe trupuri n-are nici o normă.
Cred sincer că ai reușit să adaugi un picior la o masa (din perspectiva reformata și din perspectiva carismatică ) cu 4 picioare .
Exemplul cu compania este bun, dar nu aduce o intelegere completa. Trebuie tinut cont ca, "capul" "companiei" noastre nu este mort, iar noi am ajuns acum in "afacerea" respectiva...
Adica, trebuie sa fii angajat al "companiei", ca sa poti vorbi reprezentativ.
Iar ca angajat, trebuie sa ai parafa (pecetea) conducatorului companiei.
Ma bucur frate drag ca lupti pentru adevar,astai ce spune biblia ,luptati pentru adevar si nus de acord cu cei care spun ca intristam pe Duhul Sfint,Duhul Sfint se intristeaza daca nu luptam pentru adevar,pe Pavel lau numit ciuma din cauza adevarului.
Ce a fost in fapte 2 e irepetabil, acum avem canonul biblic
Este irepetabil, în sensul că, cei 120 galileeni, nu vor mai fi niciodată adunați în camera de sus...
Este irepetabil, în sensul că, un om nu este botezat cu Duhul Sfânt de mai multe ori...
Dar este repetabil, în sensul că, fiecare credincios trebuie să fie botezat cu Duhul Sfânt, ca și apostolii...
A. "Apostolii, cari erau în Ierusalim, cînd au auzit că Samaria a primit Cuvîntul lui Dumnezeu, au trimes la ei pe Petru și pe Ioan."
Dacă Duhul Sfânt s-ar primi, când ai crezut Evanghelia (când ai primit Cuvântul), apostolii trebuiau să stea liniștiți...
Însă Filip le-a spus că, nici un samaritean, nu a primit Duhul Sfânt.
Primirea Duhului Sfânt, este o lucrare clară, care se vede și se aude...
Toți cei prezenți văd, când o persoană este botezată cu Duhul Sfânt.
A văzut și Simon...
Primirea Duhului Sfânt este prima urgență a credinciosului.
De aceea apostolii s-au grăbit să vină în ajutorul samaritenilor.
B. "Toți credincioșii tăiați împrejur, cari veniseră cu Petru, au rămas uimiți cînd au văzut că darul Duhului Sfînt s’a vărsat și peste Neamuri. Căci îi auzeau vorbind în limbi... (F.Ap.10:45,46a)
Ar părea că, acești oameni au primit Duhul Sfânt, în momentul în care au crezut...
Aici pare să se potrivească "lozinca" care place multora...
Însă, adevărul este că, acești oameni erau de multă vreme, în prelucrarea lui Dumnezeu.
În 10:2b citim: "...se ruga totdeauna lui Dumnezeu".
Putem observa că, tot ce urmează (în cap.10) este răspunsul lui Dumnezeu, la rugăciunile lui Corneliu...
"„Rugăciunile și milosteniile tale s’au suit înaintea lui Dumnezeu, și El Și-a adus aminte de ele.
Trimete acum..."
Trebuie atenție la citirea Cuvântului, căci și Vrăjmașul vine cu ceea ce "este scris"...
Duhul Sfânt ii declară pe acei oameni: curați.
"Ce a curățit Dumnezeu, să nu numești spurcat.“ (v.15)
Erau "curățiți de Dumnezeu..."
Aveau nașterea din apă și le mai lipsea Duhul Sfânt.
"«Trimete la Iope, și cheamă pe Simon, zis și Petru, care-ți va spune cuvinte prin cari vei fi mîntuit tu și toată casa ta.» (F.Ap.11:13b,14)
Te poți numi "mântuit", numai după ce ai primit Duhul Sfânt.
C. Apostolul Pavel a primit Duhul Sfânt, la rugăciunea cu punerea mâinilor a lui Anania. (F.Ap.9:.17)
Unii ar putea spune: "Iată, alt om care, a primit Duhul Sfânt, fără să îl ceară..."
Însă Pavel se ruga din toată inima, cu jale, plâns și bocet...
Orb, ca să-și înțeleagă orbirea, de 3 zile in post și rugăciune, rugăciunea lui străbate Cerul. Mare este puterea rugăciunii.
Vedem că Domnul ni-l arată in rugăciune: "Căci iată, el se roagă..." (9:11b)
Iar lucrarea cu Anania, este răspunsul Domnului...
D. Lucrarea de la Cincizecime, s-a repetat și în cazul ucenicilor din Efes. Dar nici ei nu au primit "când au crezut"..
După ce au crezut, au fost botezați în apă și după aceea au trecut la rugăciune pentru primirea Duhului Sfânt.
Pavel a trecut pe la fiecare și se ruga, cu punerea mâinilor, iar respectivul primea Duhul Sfânt...
Când citim în Ef.1:13, ar părea că au primit Duhul "când au crezut"..
Însă în Fapte 19 avem descrierea acestei primiri a Duhului.
Punând textele împreună, putem vedea ce înseamnă "când ai crezut". Căci nu înseamnă ce vreau eu, ci înseamnă ceea ce înțelegea Pavel.
Iar Pavel înțelegea că ai crezut în Domnul Hristos și ai fost botezat în apă; apoi,crezând "făgăduința Tatălui", te-ai rugat și ai primit Duhul Sfânt.
Asta înseamnă "ai primit, când ai crezut"!!!
E. Lucrarea s-a repetat in cazul corintenilor.
Când citești în Fapte (18), nu ar părea că, cei din Corint au primit Duhul Sfânt ca și apostolii... Dar din epistola 1Cor., înțelegem că au avut și ei parte de revărsarea harului...
F. La fel primeau și galatenii...
G. Făgăduința este valabilă pentru fiecare credincios.
"Deaceea și Eu vă spun: Cereți, și vi se va da: căutați, și veți găsi; bateți și vi se va deschide. Fiindcă oricine cere, capătă; cine caută găsește; și celui ce bate, i se deschide." (Lc.11:9,10)
"Căci făgăduința aceasta este pentru voi, pentru copiii voștri, și pentru toți cei ce sînt departe acum, în oricît de mare număr îi va chema Domnul, Dumnezeul nostru.“
..........Tocmai, pentru că avem canonul biblic, ar trebui să cunoaștem învățătura și faptele apostolilor, și să călcăm pe urmele lor...
DR. MARTYN LLOYD JONES BUCURIE NEGRAITĂ.
Trupul lui Hristos e biserica, vb în limbi îngerești e erezie
Fapte 2 cu 37 la 40
Vorbești cu ai spune cât de dulce e ciocolata dar tu nu ai mâncat nici o dată ciocolată
Botezul cu Duhul Sfânt e nașterea din nou , nașterea de sus, anularea vechii firi, adamice și activarea firii noi, cea din Cristos. Aceasta înseamnă că urăști păcatul, ai o foame pt Biblie, ai ca rod sfințenia .
Nu mai filozofați Scriptura. Cuvântul este clar aici. Fapte 2.38. Pocăiți-vă și FIECARE din voi să fie botezat în Numele lui Isus Hristos spre iertarea păcatelor voastre APOI veți primi darul Sfântului Duh. Deci nu poți primi Duhul Sfânt cu botezul in Tată Fiu și Duh Sfânt. Doar pentru botezul în Numele Domnului Isus Hristos este făgăduit Duhul Sfânt.
Unele afirmatii arata totala nepricepere a comentatorilor...
"Duhul Sfant a venit, El este aici, Botezul Duhului Sfant a fost primit si in consecinta, nu trebuie sa se astepte un nou botez..."
"Duhul Sfant a venit" - adica era plecat undeva? Astfel de afirmatii arata totala nepricepere.
Duhul este omniprezent. Nu ai unde sa te ascunzi de El. Este prezent si in Iad...
Problema este, in ce relatie suntem cu El, ce lucreaza El in noi si cu noi...
"El este aici" - tot timpul a fost aici. De aceea Domnul le spunea ucenicilor: "...căci rămâne cu voi..."
Este o mare nepricepere, sa nu intelegi ca "viata" se primeste prin Duhul: "Duhul este acela care dă viaţă". Botezul cu Duhul este legat de nasterea din Dumnezeu, caci este chiar momentul in care primim "viata din El", firea dumnezeiasca...
Inainte de Cincizecime, ucenicii erau morti fata de lume (erau "curati" - nu mai apartineau lumii), dar erau morti și fata de Dumnezeu.
Iar mantuitorul le promitea viata: "...pentru că Eu trăiesc, şi voi veţi trăi" (Ioan 14:19b).
Inainte de Cincizecime, ucenicii erau orfani (fara Tatal...), iar Mantuitorul le promitea infierea: "Nu vă voi lăsa orfani..."
Bine spus:părerea ta
Pavel a fost botezat de unul singur. In casa lui Anania. Sa umplut de Duhul Sfint. Este tot acelasi lucru.
Datorită multora fără ungerea cu Duhul Lui Dumnezeu Bisericile sint fără putere ,fără vlaga, pentru ca lipsește ceia ce voi excludeți ceia ce a fost la început....filisteni au acoperit cu țărână fântânile făcute de primi patriarhi ...asa sunt oameni firești...astupa adevăratele fântâni...
Așa este, din păcate....
Da filistenii au acoperit cu țărână fântânile făcute de Abraham, dar a venit Isac și le-a săpat din nou și le-a dat aceleași nume Geneza 26.18.
Aceasta au făcut cultele astăzi, au astupat fântână din Fapte 2.38, 8,16. 10.48. 19.5, unde fiecare a fost botezat în Numele Domnului Isus Hristos, dar astăzi Dumnezeu a trimis profetul Lui și le-a săpat din nou, și a predicat aceiași evanghelie că la cinzecime.
@@eugen684 Nu ai înțeles despre ce este vorba.
Fântânile sunt sursele de apă, care asigurau viața...
Nu era vorba despre un ritual dau o formulă ce trebuia rostită...
Domnul Hristos deschide pentru noi izvorul de viață, ne dă Duhul Sfânt.
Și nu îl dă pe baza unei formule...
Biblia nu este un manual de exercitiu al imaginatiei; ci este un manual practic, pentru a ne pune in randuiala lui Dumnezeu.
Invatatura crestina nu a aparut astazi, deci avem o istorie bogata de urmarit.
Recomand cartea Omilii duhovnicesti, a Sf. Macarie cel Mare, care comenteaza mai mult pe acest subiect.
Botezul cu Duhul Sfant (sau primirea Duhului Sfant), este experienta fiecarui crestin; altfel nu suntem ai lui Hristos.
Nu este un eveniment unic, avem aratate mai multe situatii de botez cu Duhul...(5 situatii, sute de persoane).
Botezul cu Duhul, poate fi individual sau colectiv.
A fost colectiv atunci cand nu existau mijlocitori si a fost individual, atunci cand era organizarea omului.
Credinciosii primeau Duhul Sfant la rugaciune, cand apostolii sau alti slujitori mijloceau rugandu-se cu punerea mainilor.
Samaritenii, Pavel si Efesenii au primit individual, la rugaciunea cu punerea mainilor...
Logica timpului, este deasemenea defectuoasa... Era normal ca in epistolele catre credinciosi, botezul cu Duhul sa fie la trecut...
Priviti in Fapte 19, la intamplarea cu ucenicii din Efes. Pavel ii intreaba: "Aţi primit voi Duhul Sfânt când aţi crezut?” Timpul este la trecut!!
Dar ucenicii nu primisera Duhul. Ei credeau in Domnul Hristos, deoarece au fost invatati de Apolo. Dar Apolo nu stia de botezul in apa, pentru Hristos si nici de botezul cu Duhul Sfant...
Iar Pavel nu le-a spus ca ei au fost inclusi in trupul lui Hristos inca de la Cincizecime (doar erau evrei...).
I-a botezat in numele Domnului, apoi s-a rugat cu ei (individual...) pana au primit Duhul (cu manifestarile specifice...).
Randuiala Lui Dumnezeu a cuprins semne neanunțate dinainte, asa cum a fost vâjâitul de vânt, limbile de foc si rapirea lui filip de la famenul etiopian.
Dumnezeu nu si-a pus singur rânduieli in lucrarea de mântuire a omului !!!
El a dat chiar si pe Fiul sau, si a facut prin el o multime de alte semne care nu sunt scrise in biblie:
Dar lucrurile acestea au fost scrise pentru ca voi sa credeti ca Isus este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu; si, crezand, sa aveti viata in Numele Lui. (Ioan.20:31)
Nu au fost scrise pentru ca noi sa dorim numaidecat a fi la acelasi fel, si identic nivel de manifestare si lucrare a duhului sfant.
Trebuie sa lasam duhul sfant sa lucreze cum vrea bunul plac al voii sale.
Daca ai pe inima sa ceri, dorinta lui se va si implinii, dar sa nu o luam inaintea lui strofocândune si indemnând la cereri staruitoare si pe altii, pentru ca in cazul ăsta suntem inaintea Duhului Sfant si nu-i urmam voia.
Masura noastră de dragoste față de Dz nu are rânduială si nici reguli:
22. Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia,
23. blandetea, infranarea poftelor. Impotriva acestor lucruri nu este lege.
Asadar în Dragoste nu este lege.
Zidestete si creste in continuare in credința, si nu bloca accesul multora catre evanghelie !!
@@baraemanuel8469
Sigur că, Dumnezeu a fixat rânduieli, chiar și pentru Sine. El a rânduit, chiar și să ne dăruiască pe singurul Lui Fiu: "Atunci am zis: „Iată-Mă (în sulul cărții este scris despre Mine), vin să fac voia Ta, Dumnezeule!“.
Observăm că însuși Fiul, s-a supus rânduielii...
Iar noi, să nu ne supunem?
Câtă amăgire, să ajungi a crede că, stăruința in rugăciune ar împiedica revărsarea harului felurit al lui Dumnezeu...
@@baraemanuel8469
Dumnezeu a fixat rânduieli, chiar și pentru Sine însăși.
El a fixat chiar și faptul că ne va dărui pe singurul Lui Fiu.
Iar Fiul s-a supus rânduielii: "Atunci am zis: „Iată-Mă (în sulul cărții este scris despre Mine), vin să fac voia Ta, Dumnezeule!“ (Evrei 10:7)
Există o rânduială in toate, privește cerul...
Faptul că noi nu vrem să ascultăm și ne lăsăm înșelați de Cel Rău, nu va putea strica rânduiala divină...
El își va împlini voia și planurile.
Nu ne fixăm noi reguli și ținte nebune..., ci privim la înaintași și vrem să călcăm pe urmele lor.
Așa este rânduit...
Ce mare rătăcire, să creezi că stăruința in rugăciune, ar bloca lucrarea Duhului Sfânt...
@@baraemanuel8469
Dumnezeu a pus rânduială și El însuși o respectă (nu este un mincinos).
Fiul s-a supus rânduielii:
Și noi, trebuie să luptăm după rânduieli.
"Și cine luptă la jocuri, nu este încununat, dacă nu s’a luptat după rînduieli."
Învățătura și faptele apostolilor au fost scrise, ca noi să cunoaștem "credința care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna" și să călcăm pe urmele lor.
Este o mare rătăcire să consideri că, stăruința in rugăciune, ar bloca revărsarea harului felurit...
@@baraemanuel8469
"...căci Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorînduielii..."
Dumnezeu are rânduială in toate...și El însuși lucrează după sfatul voii Sale, după rânduiala Sa.
El a rânduit (de bună voie, din dragoste), să ne dăruiască pe singurul Lui Fiu.
Fiul s-a supus rânduielii:
Apostolul ne învață importanța rânduielilor: "Și cine luptă la jocuri, nu este încununat, dacă nu s’a luptat după rînduieli."
Învățătura și faptele apostolilor, au fost scrise, că noi să cunoaștem "credința, care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna" și să călcăm pe urmele lor.
Este o mare rătăcire, să consideri că, stăruința in rugăciune, ar putea bloca revărsarea harului felurit al lui Dumnezeu...
Botezul cu Duhul Sfant este insasi lucrarea Mantuitorului.
Cine crede ca Duhul Sfant se primeste pe alta cale, fara sa-l ceara si sa-l primeasca ca si apostolii, se lipseste de lucrarea Mantuitorului.
Foarte bine ai spus, ca este lucrarea Mântuitorului, pt ca asa este, dar unde ai citit ca trebuie sa-l cerem, si nu se primeste tot la fel ca mântuirea Mântuitorului, adica prin credinta ??
Peste tot scrie cum ca "vil voi trimite", si ca "voi ruga pe Tatal", ceia ce ne arata că el ne este mijlocitor.
Sau mântuirea este una si duhul sfant este alta ??
Este scris ca Tatal,Fiul si duhul sfant sunt una in marturisirea lor.
Esti sigur ca nu cauti filozofari care sa se potriveasca cu preconceptiea religie care o ai ???
Atunci cauta sa dai explicatii care sa se armonizeze cu scrierile scripturii care acum te contrazic total in sustinerea bazei tale penticostale !!!
Schilodeascase odata cei ce tulbură pe cei mai slabi în cunoasterea adevarului scripturii, pentru ca am fost slab cunoscator, si tulburat de penticostalismul in care m-am nascut, iar timpul de tulburare imi putea fi de folos in altfel decat in a astepta lumină de la Dumnezeu pe parcursul intrebărilor si cercetărilor din scriptură pe subiectul ideologiei penticostale.
@@baraemanuel8469{I
A căuta lumina, nu poate fi un timp pierdut... Te-ai încurcat în altceva...
Tu ai găsit măcar un caz, în care Duhul nu s-a coborât în contextul rugăciunii??
La o citire superficială, mulți cred că nu este nevoie de rugăciune, ci este suficientă credința.
Aceasta este o lozincă, cu care Vrăjmașul înșeală pe mulți...
Doar credința, nu este suficientă.
Iar dovada este atât de ușor de oferit: "Tu crezi că Dumnezeu este unul, și bine faci; dar și dracii cred … și se înfioară!
Vrei dar să înțelegi, om nesocotit, că credința fără fapte este zădarnică?"
Doar credința - înseamnă credința dracilor...
Doar credința, nu este suficientă.
Credința trebuie să aibă și alte "ingrediente", pentru a fi credința adevărată (mântuitoare).
Cuvântul ne prezintă "credința care a fost dată sfinților odată pentru totdeauna", pe aceasta trebuie să o avem...
Doamne Isus.... la ce s-a ajuns cu interpretările !?!.... Vino și dă lumină prin Duhul Tău cel Sfânt că cine- știe unde mai ajung cu Turnul Babel ! Cuvantul lui Dumnezeu nu se interpretează ! Cereți cu sete Duhul Sfânt ca El să vă descopere Cuvantul Lui ! Voi cei ce veniti cu învățături care mai de care mai complicate TEMEȚI-VĂ de Dumnezeu ,caci Domnul va cere socoteală de ce zidiți în lucrarea voastră , prin foc. Și ce va rămâne ?