TÜRKİYE’DEN GÖÇ EDENLER NEDEN MUTSUZ?

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 лис 2024

КОМЕНТАРІ • 569

  • @Hollandadaki_yazilimci
    @Hollandadaki_yazilimci  3 місяці тому +5

    Sosyal medya hesaplarimiz
    Instagram: instagram.com/denniskender
    Instagram: instagram.com/onanastasya/
    Tiktok: www.tiktok.com/@hollandadaki_yazilimci
    Spotify: open.spotify.com/show/0Oj5ueynK93LJ8dwlDZejB
    Websitesi: www.deniziskender.com/

    • @sertdert1006
      @sertdert1006 2 місяці тому

      ne olursa olsun kapağı oraya atalım diyenler çok mutsuz ve evliler için çok çok aşırı zor
      dil öğrenmek yetenek işidir böyle yeteneğiniz yoksa ve evliyseniz sakın göç etmeyin.
      japonyadaki arakdaşım 1 senedir can ciğer kanka olduğu japon arkadaşının evine habersiz gidiyor kız bunu kovuyor nasıl haber vermeden gelirsin diye sonra çok büyük mesafe koyuyor kız ve bu japon arkadaşlarınada bunu anlatıyor bizimkini artık pek aralarına almıyolar herkes tavır almış :)
      avustralyada bi kız alman ve ingiliz bir çiftle çok çok yakın arkadaşlar ama kız karavanda yaşıyor bu çiftin evinin önünde kalmak için izin istemiş(içeri almamışlar tabi) ve akşam bi tabak yemek verip parasını istemişler :D
      türkler sadece italya yunanistan gibi ülkelerde rahat edebilir kültürel olarak yakınız
      diğer ülkeler bitarafınızdan kal alır çok ağlarsınız :)

  • @fatmaemin511
    @fatmaemin511 3 місяці тому +115

    Bende gocmenim, ABD de yasiyorum. Mutlu muyum degilim. Turkiye'ye donsem mutlu olur muyum? Olmam. Dunya degisiyor Istanbulda dogdum buyudum ITU'den mezun oldum o kampusun disina ciktiktan sonra da hayati ve insanlari sevemedim. O guzel gunler ve guzel insanlar cok gerilerde kaldi..

    • @fatihmehmed2806
      @fatihmehmed2806 2 місяці тому +3

      @@fatmaemin511 Allah yardımcın olsun.

    • @Kenanio6zi
      @Kenanio6zi 2 місяці тому +6

      Yazik, cok yazik, Amerika Amerika diye gidenlerin çogu piṣman, Ben 45 yildir Almanyadayim ama Sizin dediklerinizi çok çok iyi anliyorum.
      BEN, SIZ, O yurdisinda aslinda bir Okyanusun tam ortasindayiz ve Kara ya çikmak için ṣöyle etrafima bakiniyorum, jendini karaya atayim ve kurtulayayim diye karayida göremiyorum , glrsemde karaya kadar yüzebilnek icin insanin dermani bile yok.
      Amerikadaki Türkler agirlikli olaraktan egitim seviyeleri Avrupadaki Türklerden yüksek sanirim, buralarda ki Türklerin cogu bayagi geri kalmis lar.
      Amerikada sanirim ortalama Saat ṣu anda gündüz ve 14: 00 civarlarinda, neyse jendinize iyi bakin, bende suanda bahmyagi hüzünlendim.

    • @fatmaemin511
      @fatmaemin511 2 місяці тому +5

      @@EmEm-r2w alakasi yok universitede daha zor sartlar altinda calisiyordum ogrenciyken hatta kutuphanede mescidde yerde ustume kabanimi orterek sabahladigim aylar yasamisimdir. Parayla alakasi yok yani cok sukur halim vaktim cok daha yerinde. Belki o yoksullukta yedigin ekmegin tadini simdi bulamiyorum.. Hersey cok hizli tuketiliyor arkadaslar dostluklar iliskiler.. Okul imkanlariyla kampa gider cadirda kalir makarna yerdik, cesmeye alacatiya da gittim tatile ne o guzel insanlar var nede o genclik enerjisi bilemiyorum.. zaten iletisimde oldugum uc bes dostum da o gunlerden kalma arkadaslikalr. Kimimiz pilot oldu kimimiz yonetici kimimiz kendi isini kurdu ama hepimiz o bir arada cikarsiz olan dostlugun ozlemindeyiz. Insallah yine hayatimizda boyle guzel dostlar ediniriz diye avere avare dolasiyoruz dunyanin dort bir tarafinda :)

    • @muharrem9006
      @muharrem9006 2 місяці тому +5

      Hakikaten İTÜ günlerimiz bir başkaydı. Ama ben biliyordum mezun olana kadar tadını çıkarın diyordum arkadaşlarıma. Herkese mutluluklar dilerim arkadaşlar.

    • @huseyinaydnhh3109
      @huseyinaydnhh3109 2 місяці тому +5

      O kampüste yıllarını geçirmiş bir İTÜ lü olarak sizleri gayet iyi anlayabiliyorum.Hızla yaşlanıyoruz.Yaşlandıkça ve hayatın kısalıgını idrak ettikçe hayatımızdaki bir çok şey anlamsızlaşıyor.O nedenle en iyi günlerimiz çocukluk ve gençlik günlerimiz.Hep bu zamanlara özlem duyuyoruz kötü hatıraları barındırsa bile daha lezzetliydi.

  • @meteertunga8856
    @meteertunga8856 2 місяці тому +18

    Her şeyin süper olduğu bir ülke yok.
    Mantıklı bir insan davranışı göstermişsiniz.
    Pek rastlanmıyor, tebrikler.

  • @ziyahacioglu3154
    @ziyahacioglu3154 2 місяці тому +20

    Ben Azerbaycanlıyım, iş vizesiyle Polonyaya geldim. AMA geri dönüyorum, Avrupa uzaktan gelen davulun sesi gibidir.

  • @zirtoadam
    @zirtoadam 2 місяці тому +16

    Ben burada mezun olup, ilk Software isime burada en bilindik yerli sirketlerden birinde baslamistim. Burdaki yasam kalitesi guvenli olsa da, kulturleri bir Turk icin cok zayif kalir (sosyal, mutfak, dogal alanlar acisindan). Bira ic, bisiklet sur nereye kadar arkadas ya. Arkadaslarimin cogu da Turk, Ispanyol ve Yunandi. Hollandali komsularim, is ve universite arkadaslarimin hepsi benimle arkadasliktan cok tahammul etme iliskisi yasiyorlar gibiydi. Bu tarz dislanma ve irkciligi hissettikten sonra, burdan direk ayrilma kararini aldim (is yerinde duydugum irkci ve dislayici yorumlara hic girmeyecegim bile). Bir de Hollandalilarin asiri plana bagli yasamalari beni o kadar baydi ki. 2 hafta, 1 ay one kadar en kucuk detayina kadar hayatlarini hesaplarlar, sanki dunyayi kurtariyorsun amk. Insanlarin pozitifligini takdir ediyorum, fakat yuzeyi biraz kazarsaniz farkedeceksiniz ki size ve diger orta dogulu halklara genelde tahammul ediyorlar. Pasif agresif Hollandali Allah hicbirinize gostermesin. Asiri snob ve kasintidirlar.
    Ben burada hep tek basima yasadim ve calistim, dedigim gibi de arkadaslarim da bana benzer genc okuyan ve calisan insanlardi. Ailesiyle gelenler icin, cok zor durumdan buraya gelenler icin tabii ki durum farkli olacaktir. Benzer fikirlere ve hislere sahip olan arkadaslara sesleniyorum, burada is yerinde veya disarida kendinizi ezdirmeyin, caninizi da hic sikmayin. Benim sahsi dusuncem, buraya entegre olmak gibi bir dusunce veya plan kesinlikle ise yaramayacaktir. Size sadece tahammul ederler, sizinle zaman gecirecek yerli bulmak da imkansiza yakindir. TRye geri donmek, veya baska bir ulkeye yerlesmek icin de hicbir zaman gec degil. Herkese bol sans. Allaha sukur geri donebilecegimiz bir vatanimiz var, ben emegimi vatanima veririm daha iyi.

  • @alsahba
    @alsahba 3 місяці тому +62

    Türkiye'den avrupadaki her şeyin güzel görünmesi biraz davulun sesinin uzaktan hoş gelmesine benziyor. İnsan bazen içinde bulunduğu yerin olumlu taraflarından çok olumsuz taraflarına odaklanabiliyor. Söylediklerinizin hepsine katılıyorum, mutluluk kesinlikle insanın kendi içinde bulması gereken bir şey gün sonunda. Hollanda'ya yaklaşık bir sene önce yalnız ve hiç arkadaşı olmadan gelmiş biri olarak, özellikle başlarda çok yalnızlık çekip bu çabanın niye olduğunu, niye kendime bu kadar eziyet çektirmek zorundayım diye düşündüğümü hatırlıyorum. Zaman zaman da hala yalnızlık çekebiliyorum çünkü Türkiye'de uzun zamanlar boyunca yatırım yapıp kurduğum arkadaşlıkları yani o konfor alanımı ve ailemi arayabiliyorum. Geleceklere ve gelmeyi düşünenlere şunu söyleyebilirim zorlukların bir kısmı zamanla aşılabilse de tamamen hiçbir zaman tam çözülmüyor ve videoda söylenildiği gibi kendinizi bir yere ait hissetmekte güçlük çekebiliyorsunuz. Yurtdışına göç etmek kesinlikle Türkiye'nin içinde göç etmek gibi değil, sürekli bir bilinmezlik içerisinde sorun çözmeniz, sağlam durmanız ve geleceği düşünmeniz gerekiyor. Çektiğiniz yalnızlık hissiyle veya diğer entegrasyon sorunlarıyla uğraşırken bunların hepsini her zaman yeteri kadar yapamayabiliyorsunuz.

    •  3 місяці тому

      @@-Engineering01- Sen ve senin gibiler yurtdışını instagramda izlediğiniz bir kaç reels videosundan ibaret sandığınız için yurtdışında yaşayıp orayla alakalı en ufak olumsuz yorumda bulunan herkese; '' ee dön o zaman Türkiye'ye.. Niye dönmüyon ehehee, yemiyo mu? '' demekten başka hiç bir vasfa sahip değilsiniz maalesef ve üzgünüm; bu insanlar doğruları söylüyor, sizin işinize gelmiyor.

    • @fatihynr_7814
      @fatihynr_7814 3 місяці тому

      @@-Engineering01- dönmeme sebebi şu çünkü insan umudunu yitirdiği için çıktığı kapıdan bir daha içeri girerek hayatı kendine zehir etmek istemiyor Hollanda'da doğup büyüyen Türkiyeye gelse sadece kira gelirleriyle krallar gibi yaşayacak insanlar bile dönmüyor çünkü Türkiye yaşanılabilir bir ülke değil kimse 70-80 senelik ömrünü dertle geçirmek istemiyor kardeşim gidenlerin dönmeme sebebi bu
      Sebep olanların gelmişi geçmişini s.......

    • @alsahba
      @alsahba 3 місяці тому +4

      @@-Engineering01- Çevremdeki insanlara sürekli önemli olanın mutluluk olduğunu söylüyorum, eğer uzun süredir mutsuzlarsa göç ettikleri ülkelerde ellerindeki seçenekleri değerlendirip doğru kararlar vermeleri önemli. Sırf avrupada kalmak için mutsuz olma durumunu ben de pek mantıklı bulmuyorum açıkçası. Videoda bahsedildiği gibi her ülkenin artısı eksisi var, hangi ülkenin artısı daha fazlaysa orada kalmaya çalışmak daha mantıklı.

    • @fundavaris8094
      @fundavaris8094 3 місяці тому +5

      Arkadasin soylediklerine katiliyorum, ben esimle geldigim icin yalnizlik kismini daha kolay atlattim ama aileden arkadaslardan kulturden uzak olmak zor surekli mucadele icinde olmak durumu var ve bunu basarabilmek icin mental olarak guclu de olmak lazim, tabi ki herkesin beklentisi de farkli, bizim icin artilar daha fazla olduguicin hollandada devam etme karari aldik. Su da var eger zaten mutsuz bir insansan nereye gidersen git onu da yaninda goturuyorsun.

  • @MehmetSahin-o2r
    @MehmetSahin-o2r 2 місяці тому +27

    Avrupadayım yalnız degılım esım akrabalarım herşeyimde var bin şükür bugün yalnız kahvemi içerken bir dilim pastamı yemeye başlarken mutlu gibiydim biranda ağlama geldi ne pastamı yiyebildim ne kahvemden ikinci yudumu alabildim herşeye sahip olmak degil mevzu inanın ailen dostların istedigin zaman annenle vakit geçirememen bir ömrü boşa geçirmek gibi hayat geçip gidiyor degermi bilemiyorum dönsen olmuyor dönmesen olmuyor öyle kolay degil belli bir yaştan sonra ülkene dahi gitmek kolay degil inanın

    • @gunesdenizcyprus599
      @gunesdenizcyprus599 2 місяці тому +3

      ❤ sadece sizi çok iyi anladığımı söylemek istedim , o güzel pastayı yerken ve şahane bir mimariye doğru oturmuşken Bath/ ingiltere ‘de , gözlerimden akan yaşları ve içimin ezim ezim kıyılmasını hiç unutamadım.
      Yaşamayan bilmez

  • @demirzazaoglu2019
    @demirzazaoglu2019 2 місяці тому +47

    10 yıldır ingilterede yaşıyorum hala alışamadım ve bu sene son senem ülkeme geri dönme kararı aldım

    • @paradoksparadoks6299
      @paradoksparadoks6299 2 місяці тому +10

      Gel gel de gör...

    • @haticetu000
      @haticetu000 2 місяці тому

      Sjdjjfjfng oğlum haklılar demekki​@@paradoksparadoks6299

    • @erkutyldz6087
      @erkutyldz6087 2 місяці тому +7

      Dönme…

    • @ugurcandan843
      @ugurcandan843 2 місяці тому

      Dön dön :)birkaç ay sonra silahini ben vericem kafana sikman için :)

    • @Hollandadaki_yazilimci
      @Hollandadaki_yazilimci  2 місяці тому +9

      Şu an Tr’nin kötü durumunu göz önüne alarak dönmenizi tavsiye ederim. Allah yardımınız olsun.

  • @goncaada5945
    @goncaada5945 3 місяці тому +54

    39 yaşındayım, geleli 3ay oldu tr de devlette çalılıyordum arkadaş çevrem çok güzeldi. Sırf kızım için geldim buralara..Geleceği olsun diye kendimi heba ettim. İlk geldiğim 1ay hergün ağladım şuan biraz alıştım şükür. Umarım ileriki zamanlarda mutluluğum artar. Çünkü belli bir yaştan sonra gelmek daha ağır geliyor.

    • @MegaLeavinG
      @MegaLeavinG 3 місяці тому +2

      Durumunuz sizin için daha zor ama emin olun ki ilk sene bu sanrılar devam edecek çalışırken avutabiliyorsunuz kendinizi ama 2 sene sonra emin olun artık tamamen alışmış olucaksınız umarım bu süreciniz çok zor olmaz kızınıza da hayatında başarılar diliyorum

    • @Angela-kr1pk
      @Angela-kr1pk 3 місяці тому +19

      Ben de oğlum için Almanya ya geldim. İnanın 6 ay gizli gizli ağladım. Çok pişman oldum. O da hala adapte olamadı. Buradaki çoğu Türk yeni gelen eğitimlileri istemiyor. Nasıl kazıklarız diye sinsice yaklaşıyor. Yardımcı olunca sizden bir kaç bin Euro komisyon talep ediyorlar. Bunların içine akrabalar da dahil. Bu da sizin kendinizi içinize çekmenize sebep oluyor. Aynı millet olsak bile onlar kültürel olarak farklılaşmışlar. Koloniler halinde yaşıyorlar. Bu gerçekleri görmek bizi şok ve mutsuz etti. İstanbul un nezih bir bölgesinden buraya gelince resmen kültür şoku yaşadık. Hiç görmediğimiz cahil insanları burada gördük. Hala dili öğrenmeye çalışıyoruz. Oğlum eğitimini bitirince dönmeyi düşüyoruz.

    • @lavinyaburcu6733
      @lavinyaburcu6733 3 місяці тому +10

      @@Angela-kr1pkSöylediklerinize sonuna kadar katılıyorum. Bence daha çok Almanya’ daki gurbetçi tayfa ile değil de, “new wave” denilen yeni akım nitelikli göçmenlerle görüşmeniz, yardımlaşmanız ve bu gruptan insanlarla arkadaş çevrenizi oluşturmanız sizi daha mutlu edecektir diye düşünüyorum. Almanya’ daki new wave nitelikli Türk göçmenlerinin sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Onların insanlıkları, gurbetçilerden kat be kat fazla 😊😊

    • @ibrahimhalil5951
      @ibrahimhalil5951 3 місяці тому +9

      Memursun maaşın iyi kızını güzelçe okutsaydın daha iyi olurdu ne işin var Hollanda'da

    • @Timucin01
      @Timucin01 3 місяці тому +6

      Zamanla mutsuz olmaya alisirsin.

  • @BS-vk3fq
    @BS-vk3fq 2 місяці тому +21

    CANADA ' DA YASIYAN BIR ARKADASIM YILLAR ONCE BANA " BIRINE KIZDIGIM ZAMAN ONA KUFRETMIYORUM, INSALLAH HER HANGI BIR ULKEYE GOCMEN OLARAK GIDERSIN" DEMISTI.

  • @chillerfrigotek9121
    @chillerfrigotek9121 2 місяці тому +14

    Gidenlere, güle güle diyemiyorum.. Çoğu mutsuz anlaşıldığı kadarı ile. Ben güzel Yurdumu çok seviyorum, bütün eksiklerine rağmen. Aynı anda, farklı yerlerinde, neredeyse 4 mevsim yaşanabilen ender ülkelerden.. Yurdumda yaşıyorum ve mutlu bir aile babasıyım..

  • @1907kao
    @1907kao 2 місяці тому +15

    “Kalpler ancak Allah’ı (c.c) anmakla huzur bulur.” [Rad,28]

  • @cybel451
    @cybel451 3 місяці тому +41

    Bir konuda ufkumu açtınız. "Konfor alanı" hep olumsuz olarak ele alınıyor. Ancak yurtdışına göç eden bir kişinin kendisine yeni bir "konfor/rahatlık alanı" kurması gerekliliğinin üzerine pek düşünmemiştim. Aslında bu durumu 4 yıldır yaşıyorum, Norveç'e taşındım. İlk iki yıl içinde iki kez kesin dönüş kararıyla Türkiye'ye geri döndüm. Eşimden ayrılmayı bile düşündüm. Çünkü eşim Norveçli ve Türkiye'de iş bulamadı. Eşim buralı olmasına rağmen çok zorlandım ve hâlâ daha zorlanıyorum. Zorlanıp bunaldığım, oturup ağladığım zamanlarda hep söylendiğim şeyler: "Pazar her yer kapalı, dışarı çıkıp bir şey yiyecek yer yok." (Çünkü Türkiye'de pazar günleri şehir merkezinde dolaşıp açık havada, kalabalık içinde yemek alışkanlığım vardı) "Saçımı kestirmeye gidecek kuaförüm bile yok." "Bir kasabımız da yok." " Dışarıda bir çay içecek yerimiz yok." "Ev soğuk, dışarısı soğuk." "Ev karanlık, dışarısı karanlık -özellikle kışın-"
    Şimdi sizi dinleyince "konfor alanı"nın aslında olumlu bir şey olduğunu ve bunu kurmanın önemini çok iyi kavradım. Son bir yıldır farkında olmadan konfor/rahatlık alanımı oluşturmaya başlamışım: Daha ilk kez geçen ay burada kuaföre gidip saçımı kestirmek. (Hep Türkiye tatillerimizi bekliyordum.) Pazar günleri açık tek yer olan hamburgerciye gitmek, açık tek markete gidip atıştırmalık alıp dışarıda yürüyerek yemek, eve daha fazla ısıtıcı ve ışıklandırma almak...
    Yalnız, sizi dinledikten sonra "konfor alanı oluturmak", "yurtdışına göç sonrası konfor alanı kurmak" , "konfor alanı kriterleri" gibi aramalar yaptım. Türkçe olarak ne UA-cam'da bilgi var ne de Google'da. Bu konuda daha fazla bilginiz varsa paylaşırsanız hem bizim gibi göçmenlere yardımcı olursunuz hem de çok dikkat çeker. Mesela şimdi aklıma bir fikir geldi: Her gün işe daha erken gidip ilk önce oturup bir çay içeceğim. Çok küçük gibi görünen bir şey ama insan memleket değiştirince böyle önceden hep hayatında olan ve rahatlık veren, üzerine hiç düşünmediği çok şey puf diye yok oluyor hayatından. Bir boşluk hissi gelip yerleşiyor. O bütün küçük ayrıntıların yok olmasıyla o olumsuz hissin kendisine daha fazla yer bulduğunu fark edemiyoruz. Tabi ki annemi babamı, kardeşimi, arkadaşlarımı, mesleğimi, vatanımı, anadilimi çok özlüyorum; ama günlük hayatı oluşturan ya da haftada bir, ayda bir yaptığımız, bizi rahat ve güvende hissettiren bazı rutinlerle de gurbet hissini hafifletebiliriz. İyi hissetme çek listim vardı. Yarın sabah ilk iş kendime "konfor/rahatlık alanım" çek listi oluşturacağım. Günlük, haftalık ve aylık olarak... Çok uzun yazdım; ama beni gerçekten düşünmeye yönelttiniz. Ufkumu açan bir video oldu. Teşekkür ederim.

    • @fatihynr_7814
      @fatihynr_7814 3 місяці тому +10

      konfor alanı yaratmak tamamen sizin elinizde olan bir konu yani bu şu demek esasında : gideceğiniz bir kuaför,bir market,bir otomobil tamircisi,oto yıkamacı,spor salonu,dönerci,kebapçı,fırın vs vs yani Türkiyede yaşarken size bir soru sorduğumda "şuradan alabilirsin,bu yardımcı olur,bunu ararsan bu sana bulur,bununla görüşürsen sana destek verir,buradan daha iyisini bulursun" diye cevap vereceğiniz her şeyin aynısını burada da cevaplayacak yetkinliğe ve sosyalliğe erişmek demek aslında konfor alanı yani insan tanımak... Mesela ben Hollandaya geldiğimde yaşadığım şehirde Türk isimli veya Türklerin tanıştırdığı bildiği herkesle muhabbet etmeye ticaret yapmaya yemek yemesem saç kestirmesem arabamı yaptırmasam veya hizmet almasam bile sırf canım sıkıldığı için yanlarına gittiğim insanlarla tanışmış oldum onlardan akıl aldım,tecrübe kazandım,dostluk kazandım yani olabildiğince yeni insanlar tanıdım ve canım sıkıldığında gidip kahve içebildiğim bir berberim oldu bir pizzacım var dönercilerim var ehliyet kursu hocam var öğretmenlerim var esnaf tanıdıklarım var Tribün gruplarından tanıdığım arkadaşlarım var yani kendimle başbaşa kaldığımda aynaya karşı konuşmuyorum ve kendimi yiyip bitirmiyorum sizinde insanları tanıyıp ilgi alanlarınıza yönelik ortak aktiviteler yaparak dostluk pekiştirmeniz gerekiyor insanlar sizden gördükçe size karşı samimileşecektir ANCAK kimseye de çok güvenmeyin bir kuaförünüz varsa bir yenisini tanıyın bir ustanız varsa diğerini de bulun ki kimse sizin ona muhtaç olduğunuzu hissetmesine izin vermeyin ve kendinizden taviz verip enayi yerine de koyulmayın insanlara ne çok mesafeli ne de aşırı samimi olun

    • @cybel451
      @cybel451 3 місяці тому

      @@fatihynr_7814 Şimdi sizin yazdıklarınızı okuyunca kendi ihtiyaçlarımı daha da iyi anladım. Sizin gibi çok insan tanımaya, Türk bulup arkadaş olmaya ihtiyaç duymuyorum inanın. Dışarıda yeme içme, benim konfor alanımı oluşturuyor. Türkiye'deyken hep şehir ya da kasaba merkezlerinde yaşadım ve haftanın 5-6 günü dışarıda yemek yiyordum. Norveç'de köyde yaşıyorum. Pandeminin de etkisiyle hep haftanın 7 günü hatta bazen günde iki kez yemek yaptım. Sanırım sadece dışarıda yemeği artırmam gerek. Zaten eşimle 2-3 yıl içerisinde daha merkezî, büyük alışveriş merkezinin olduğu, sokakta insanların olduğu, kafeli, lokantalı bir yere taşınmayı konuşuyorduk. Köyde sokağa çıkıp yürüyüş yapınca bile içime fenalıklar geliyor. Hareket eden ve ses çıkaran tek şey kuşlar. 😖 40 yıl hep çarşıya yürüme mesafesi 5-10 dakika uzaklıkta yaşadım. Köyde yaşamak açıkhava hapishanesi gibi geliyor. Köye alışır mıyım acaba diye düşünüyordum, ama insan yazarken gerçekten daha iyi düşünüyor. Yüzde yüz karar verdim şimdi, şehre taşınıyoruz. 💯🤔🧳🏙

    • @ufukpusat297
      @ufukpusat297 2 місяці тому +1

      Ev soğuk demişsiniz nasıl yani? Doğal gaz yok mu norveçte?

    • @MehmetAydın-b9z
      @MehmetAydın-b9z 2 місяці тому

      Hocam mesleğiniz nedir

  • @kunaltuna
    @kunaltuna 2 місяці тому +8

    Gayet bilgilendirici ve söylenenlere katıldığım bir video olmuş. 6 yıl Almanya, 12 yıl ABD'de yaşamış (şu an Türkiye'de olan) bir Bilgisayar Mühendisi olarak birkaç nokta ekleyebilirim. Bunları Bilgisayar Mühendisleri veya diğer beyaz yaka çalışanlar için söylüyorum sadece. 1. Evet, benim dönemimden beri Dünya değişti, ama yaşadığınız ülkenin dilini bilmeden o ülkede yaşamak en fazla misafirlik olur (ben hem çok iyi derece Almanca - Alman Lisesi'ne gittim, hem de çok iyi derece İngilizce konuşabiliyordum - ABD'de Doktora yaptım). Mutlaka ülkenin dilini öğrenin. 2 Çocuklu olarak yurtdışına gitmek bana mantıklı gelmiyor. Bence gitmeyin. Evli olarak da eşinizle %100 aynı fikirlerde olmanız ve mesleki olarak onun da çalışabiliyor olması dışında gitmeyin. 3. Almanlar Türk olduğunuz için size tepeden bakacaklardır. Yanlış anlama olmasın, kesinlikle ırkçılıktan bahsetmiyorum, ayrıca Almanya'da hiç ırkçılık yaşamadım. "Türkler Almanlar kadar iyi olamaz," şeklinde düşünen çok Alman var (tabi ki öyle düşünmeyenler de çok var). Hollanda'yı bilmiyorum, ama ABD kesinlikle böyle değil. Size kimse tepeden bakmaz orada. İngiltere de ABD'ye benziyor. 4. Türkiye'de (Bilgisayar Mühendisi olarak) kendi işinizi kurmak yurt dışına göre daha kolay. Hele de benim gbi 18 yıl yurtdışında tecrübe kazandıysanız kendi işinizi yapmanız gayet mümkün, sizi prestijli biri yapıyor bu tecrübeler. Özetle, gidip tecrübe kazanıp dönmek de mantıklı bir hareket olabilir. 5. Son olarak size tavsiyem, kültürel olarak kendinizi batı ülkelerinin kültüründen çok uzakta hissediyorsanız (ne demek istediğim anlaşılıyor sanıyorum) bu ülkelere gitmeyin. Çok sıkıntı çekersiniz. Herkese başarılar dilerim.

  • @Bigfunofsomething
    @Bigfunofsomething 3 місяці тому +63

    Türkiyede hava biraz kapalı olsun kafayı yiyorum. Sürekli güneş görmeyen bi ülkede mutluluk çok zor. Dikkat edin siz de konuşurken göç edenler daha paralı yer aramıyor, daha güneşli ülke arıyor…. Güneş çok büyük bir nimet

    • @hsynozcn44
      @hsynozcn44 2 місяці тому +8

      O kadar gereksiz bir yorum ki. Senin mantığınla dünyanın en mutlu ülkesi Afrika ülkeleri olmalı? Türkiye’de Şanlıurfa inanılmaz mutlu yaşıyor. Finlandiya berbat güneş yok herkes hergün kavga ediyor. Dünyanın en mutsuz ülkesi. Mutluluk parayla oluyor. Sağlıklı beslenip, stresten uzak, siyasetten uzak, adaletli bir ülkede yaşarsan mutlu olmamak için tek nedenin kişisel sorunların olabilir

    • @kayhantuncsoy
      @kayhantuncsoy 2 місяці тому +2

      @@hsynozcn44 Git de gör uzaktan konuşmak kolay

    • @ilyasozturk921
      @ilyasozturk921 2 місяці тому

      ​@@hsynozcn44aynı fikirdeyim bazıları pislikten uzakta rahat edemiyorlar bence.

    • @bomcimtube
      @bomcimtube 2 місяці тому +4

      gunessiz yerde yasanmaz

    • @Hollandadaki_yazilimci
      @Hollandadaki_yazilimci  2 місяці тому +6

      İnsan neye sahip değilse mutluluğu o sanır :)

  • @berildurmazz
    @berildurmazz 3 місяці тому +15

    Merhaba Deniz öncelikle emeğine sağlık, yorumlarını severek dinledim! Biz Hollanda'ya taşınalı 10 ay oldu. Ben de kendi sürecimizle ilgili yorum yapmak istedim. Buraya taşınmadan önce senin videolarını izlemiş, hatta söylemiş olduğun uygulama sayesinde evimizi gelmeden önce bulmuştuk :) Ben ve eşim eşimin iş bulmasıyla birlikte buraya taşındık. İkimiz de 26 yaşındayız ve hali hazırda var olan tabiri caizse çiçek gibi işlerimizi bırakıp o şekilde geldik. Hem de daha 4 aylık evli, eşyalarımızı yeni düzmüş ve arabamızı yeni almışken :) Gelmeden önce çok düşünmüş ve karar vermekte de epey zorlanmıştık. Fakat dediğin şu noktaya çok katılıyorum durum değerlendirmesi yapmak çok ama çok önemli. Biz hayattan ne istiyoruz.. Burada 5 yıl kalırsak hangi noktada olabiliriz, ülke hangi noktada olabilir.. Hollandaya gidersek 5 yıl içinde nerede olabiliriz. Entegre olamazsak bizi neler bekleyebilir.. Tüm bu durum değerlendirmelerinin sonunda artıları eksileri değerlendirip karar vermek en sağlıklısı. Bir diğer değinmek istediğim nokta ise mücadeleye açık olmak kesinlikle. Biz gelmeden önce burada kuracağımız yeni hayat için mücadele etmeye çok açık bir şekilde geldik. Ve bu yüzden olumsuz olarak görebileceğimiz durumlar yaşadığımızda da olsun halledebiliriz diyebildik. Kuralları öğrenme, günlük hayatta yaptığın basit eylemleri nasıl yapabileceğini öğrenme, neyi nereden bulabileceğini öğrenme ve arkadaşlıklar kurma süreci.. Ve daha bir çoğu.. Yani ben de konfor alanından çıkmaktan bahsediyorum aslında. Evet biz göç edenlerin sıkça kullandığı bir ifade ama çok çok doğru. Fakat konfor alanından çıkmadan da hayatının ne derece güzelleşebileceğini ne yazık ki öğrenemiyorsun.. Bu yüzden 10 aydır buradan yaşayan biri olarak ben diyebilirim ki biz burada mutluyuz :) Yarın ne hissederiz bilemiyoruz.. Ama hiç değilse bu 10 ayda çok şey öğrendik, çok kişi tanıdık ve çok güzel vakit geçirdik. Her şeye rağmen.. Bu tecrübeye değerdi! Her şey biraz beklenti ve bakış açısıyla alakalı aslında. Son olarak bu süreçte ben de terapiye başladığımı söylemeden edemeyeceğim :) Ama kendimi kötü hissettiğim için değil toplumsal sorunları düşünmek yerine kendimle ilgili düşünme sürecinde potansiyelimin en iyisini bulabilmek için! İnsanın kendiyle ilgilenecek vaktinin olması ne kıymetli. Gelmeye karar verme sürecinde tek tek yorumları okuyan ve herkesin bakış açısını anlamaya çalışan biri olarak, umarım aynı süreçte olan birine ilham olabilir ve ufak da olsa bir fikir verebilirim. Sevgiler 💫

  • @arzuulusoy3965
    @arzuulusoy3965 3 місяці тому +46

    Ben göçmen değilim, ama tanıdğım göçmenlerin video da bahsettiğin problemleri yaşadığını görüyorum. Tespitler çok doğru.

  • @mgokhanylmaz4151
    @mgokhanylmaz4151 3 місяці тому +17

    Tebrik ediyorum, güzel içerik olmuş. Ben ve ailem ( 3 çocuğumuz var ) , 1 ay önce Haarlem e taşındık. Eğer aile ile geliyorsanız ve bu tarz entegrasyon sorunları ile karşı karşıya kaldıysanız , ilk sormanız gereken soru şu olmalı : Bu zorluklar,geldiğim ülkedeki zorluklara kıyasla daha mı zor daha mı kolay. Ya da gelme sebebim , bu zrolukları göğüslememe yeterli değil mi? Bence durum net, alışmak için çabalayın ve mutlu olmaya çalışın. bu hayata bir kere geliyoruz, siz ve ailenizden önemli birşey yok. Güvenlik ve çocukların eğitimi ve huzurlu bir yaşam arıyorsanız doğru yerdesiniz. umarım herkes hayal ettiği yaşama sahip olur.

  • @ezgikoroglu
    @ezgikoroglu 3 місяці тому +19

    9 yıldır Hollanda'da yaşıyorum. Aynı düşünce ve duygulardayım.
    "Mutluluk göç ederek bulunan bir şey değil" cümlesine de bire bir katılıyorum. Çözüm önerisi kafanı değiştirmediğin sürece nereye gidersen git bir zaman sonra yine o kafayla yaşamaya başlıyorsun. Başka ülkeler, kültürler görmek , arkadaşlıklar edinmek beyin sağlığı için elzem fakat kalıcı olarak başka bir ülkeye huzura ererim orası huzurludur diye gitmek bir rüyadan ibaret. Bir süre huzur bulursun doğru ama adapte olamazsan bu mümkün değil. Hollanda zor bir ülke. Sistem ülkesi, güneşsiz, dağsız bir ülke. Dışarıda sosyalleşen bir kültürü yok. Bir Akdeniz insan sıcaklığı ya da domatesin kokusu yok. Vergiler çok yüksek! Sistemin içinde aynılaşmaktan gocunmuyorsan, ortalama vasat şeylerden hoşlanıyorsan, illa da huzur evi gibi bir yerde olayım yeter diyorsan da mükemmel bir seçim ama hasta olmayacaksın. Doktor, hastane, ilaç göremiyorsun. O yüzden gençlikte göç tahammül edilebilir ama yaşlılıkta zor çünkü hakikaten sağlığa erişim rezalet. Sigortanı ödediğin halde bunlara erişim çok zor. Herkesin hayatı en güzelinden deneyimlemesi dileğiyle.💙

    • @aydin7379
      @aydin7379 3 місяці тому +1

      Hemfikirim bende hollandada yasiyorum .izmirliyim

    • @1vaultdweller
      @1vaultdweller 2 місяці тому

      Aynen kendi arabamızı kolayca almak yerine domatesin kokusunun derdine düşelim😂

  • @osmanaymaz6350
    @osmanaymaz6350 3 місяці тому +22

    1 yıldan uzun bir süredir hollandada yaşayan biri olarak anlattıklarınızın hepsine imzamı atarım. Emeğine sağlık.

  • @hidrojensiyanit23
    @hidrojensiyanit23 2 місяці тому +3

    Neden mutsuzlar
    1 yeni kültürle inatlaşma kabullenmeme
    2 sosyalliği avm yada Starbucks sanıyorlar
    3 festival sergi konser aktivitelere gitmemek kitap vb

  • @hollandaamsterdamdenhaag2596
    @hollandaamsterdamdenhaag2596 3 місяці тому +31

    31 senedir Hollandada yaşıyorum soylediklerinizi hemen,hemen yaşadım hatta geldikten iki ay yada 3 ay sonra benim burada ne işim var dedim kalbim Turkiyedeydi.Dha sonra okula başladım tabi bu arada iki küçük oğlumda ilk okula başladı. OKULA başladıktan iki ay sonra Hollandayi farklı görmeye başladım çünkü insanlarla iletişim kuruyordum sonra gönüllü olarak çalışmaya başladım yarim dille departmanı Hollanfali işvereni ikiside beni kendi alanlarından birini seçim yapmamı önerdiler. Bilgisayarmi,Halkla ilişkileri ben halkla ilişkileri seçtim.Her şey çok güzel gidiyordu.Fakat kalp ameliyatı olmam gerektiğini söyledi kardiyoloji calisamazsin dedi.Sarsildim ama yoluma devam ettim. KALP ameliyatı oldum fakat sorun bit.edi kalple ilgili başka ameliyatlar ve 26 kere şok aldim hayata kusmedim ileri dedim çocuklarımın sorumluluğu ekonomik bakımdan biraz zorlandım fakat çocuklar ergenlikte dahi üzmesinler beni .Her sey yolunda gitmediği za.anda hayata dört elle sarılıp mücadele edebiliriz.Hollanda bana hayatta güçlü olmayı öğretti. TURKIYEDE çocuklarımın babası ben bir prenses gibiymişim gibi davrandı her şeyi o üstlendi fakat burada yarı yolda birakilabilirsiniz fakat hayat devam ediyor onada kızamıyorum adam özgürlüğünü seçti.Baska yasama tutundu.Hayat bu insanoğlunun başka her şey gelebilir .Yılmak yıkılmak yok nerede olursak olalım içimizdeki neşeyi ve pozitif duyguları kaybetmeyelim arkadaş güzel arkadaşlıklar edindim sana kötü duygu vereni bir kenara at ve ilerle çünkü bizler Ataturkun kurdugu Cumhuriyet çocuklarıyız.Her seyin ginlunuzce olmasını dilerim ve en az beş yada 7 sene burada kalıp dil öğrenin bir tek Türk toplumundan arkadaşlarınız olmasın Hollandali ve diğer ülkelerden arkadaşlıklar edinin .Dünya çok renkli ve o insanlarda bu dünyadan.. Renlilikler diliyorum herkese...

    • @incibeyaz6226
      @incibeyaz6226 3 місяці тому +1

      👏👏👏

    • @zartogan
      @zartogan 2 місяці тому

      👏👏👏💐💐💐

    • @ezgieftekin4495
      @ezgieftekin4495 2 місяці тому

      Kesinlikle katılıyorum. İnsan mutsuz olmaya eğimliyse her yerde mutsuz olur. Etrafımızdaki iyilikleri güzellikleri görüp onlara tutunmamız lazım.

  • @Serrah-rf4mp
    @Serrah-rf4mp 3 місяці тому +113

    4 senedir Hollanda'dayim partner yoluyla geldim. Fakat 1 senenin sonunda eşim ayilmak istedi ve benim Türkiye'ye dönmem gerektiğini söyledi. Bir avukat bulup konuştum ve çalıştığım için kaldım önce geçici oturum verdiler 3 senenin sonunda 5 yıllık oturum aldım. evimde çıktı şimdi kimseye bağımlı olmadan yasıyorum. Ehliyetimi ilk yıl aldım arabamida aldım. Hollanda'da tek yaşamak gerçekten zor ve kimse size yardımcı olmayacak.

    • @zamazingo34
      @zamazingo34 3 місяці тому +7

      Niye geri dönmüyorsunuz o zaman ?

    • @Mustafag20
      @Mustafag20 3 місяці тому +8

      ​@@zamazingo34 çünkü 5 kuruş parası yok bunda 10 bin euro olsa balıklama dalar turkiyeye açlıktan gelemiyor kepaze bir hayatı vardır

    • @kardelen8420
      @kardelen8420 3 місяці тому

      ​@@Mustafag20o senin doğrun ,hiçte rezil hayatımız yok, aksine o rezilliği ancak kendin oluşturabilirsiniz, otu yedin samanıda sı.....çı verdin, boş yapma bence . Sana hadi gel hollandaya götüreyim deseler çoluğu çocuğu bırakır balıklama atlarsın, herşeye şikayet edersiniz Tayyip amca zam yapınca sabahın köründe bankanın yolunu tutarsın 😅

    • @rosabella-g
      @rosabella-g 3 місяці тому +18

      Yukari mahalleden aşağı mahalleye tasinmak gibi kolay değil Türkiye 'ye geri dönme işi.

    • @zamazingo34
      @zamazingo34 3 місяці тому +7

      @@rosabella-g , niyeki ?
      Mutlu değisen dönersin …..ama dönemezler….herkez bıraksın kendini veya bizleri kandırmayı .

  • @mustafaersoy2170
    @mustafaersoy2170 3 місяці тому +20

    emegine saglik, gercekten cok iyi bir video. yurtdisina gitmenin olumsuz yonlerini anlatan cok az video var youtube'da ve bu en iyisi ve detaylisi olabilir.

  • @hakancivelek5461
    @hakancivelek5461 3 місяці тому +23

    Bu kadar sade ve açık anlatıldığı halde hala mutsuz olanlar dönsün, niye dönmüyor vb yorumlar gördüm ya hayretler içerisindeyim. Anlamak isteyene harika bir içerik olmuş. Emeğinize sağlık.

  • @NarrativeOfLifeM
    @NarrativeOfLifeM 3 місяці тому +10

    39 yasindayim ve hayatimda pisman oldugum tek bir sey oldu. 5 sene evvel hollanda ucagina binmek. Hayatim koklu olarak degisti ve cok daha kotu hale evrildi. Uzaktan vizlayan erdogandan bikip cok guzel olan hayatimi geride biraktim. Simdi asla ulasamayacagim eski bir ani gibi.

    • @Hollandadaki_yazilimci
      @Hollandadaki_yazilimci  3 місяці тому +2

      Hayatınız neden daha kötü oldu?

    • @rtx1017
      @rtx1017 3 місяці тому +1

      Onun Vızlaması bitmiyor bitecek gibide görünmüyor zaten çoğu kişi onun yüzünden terk etti ülkeyi.

    • @yldznrtn
      @yldznrtn 3 місяці тому +4

      Evet o vızlayandan bıkıp gitmek isteyen cok var. Ve guzel memleketim cok yorgun, bitkin. Peki siz neden pismansınız, tecrubenizi paylasırsanız kimileri icin yol gosterici olur..

  • @Koddokmusic
    @Koddokmusic 3 місяці тому +8

    Mucadeleyi birakip kaçmak cözüm değil !ülkenizde kalip yaşadigimiz yeri düzeltmeli

  • @TheCowboyBebop.
    @TheCowboyBebop. 2 місяці тому +7

    Türkiye'de de insanlar maddi sebeplerden mutsuz, Avrupa'da da yalnızlık, sıla hasreti, yabancılık çekme v.b. sebeplerden dolayı mutsuz. Sonuçta mutsuz olacaksanız ama hangi sebepten dolayı mutsuz olacağınızın seçimi size kalmış.

    • @Hollandadaki_yazilimci
      @Hollandadaki_yazilimci  2 місяці тому

      Çok iyi yorum. Teşekkürler 🙏

    • @ilyasozturk921
      @ilyasozturk921 2 місяці тому

      Kardeş ne yalnızlığı, arkadaş edinmek çok mu zor . Hatta bazen yanlizlik ta güzeldir , kargalar sürüyle Kartallar yalnız uçar 🦅🦅🦅

    • @gamzeyldrm3241
      @gamzeyldrm3241 4 дні тому

      Kısaca bu kadar iyi anlatılır

  • @semihbayram7422
    @semihbayram7422 2 місяці тому +5

    Artık herkes mutsuz.Nerede olduğun farketmiyor çünkü internet hemen hemen heryerde çekiyor.

  • @ariatamar2706
    @ariatamar2706 2 місяці тому +9

    Dönecek ülkemiz olsa dönmez miyiz?

  • @sadkylmaz3348
    @sadkylmaz3348 3 місяці тому +12

    Simdiye kadar izledigim en acik en durust ve en dogru videolardan birisi oldu. Agzina emegine saglik👍🏻

  • @celalergun
    @celalergun 2 місяці тому +9

    Bir yere taşındığınızda kendinizi de beraberinizde götürüyorsunuz. Bir yerde mutlu değilseniz başka bir yerde mutlu olabilecekmişsiniz gibi gelir der Baudelaire. Önce mutlu olmayı öğrenin, sonra koşulları değiştirmek için başka bir yere taşınırsınız. Estonya'dan selamlar.

  • @gul37378
    @gul37378 2 місяці тому +11

    Azerbaycanllylm 28 senedir türkiyedeyim qeri dönmeye kararlıyım taş yerinde aqlrdlr ata sözü .

  • @hishamhisham2924
    @hishamhisham2924 2 місяці тому +6

    5 yıl önce Hollandaya geldim, elektrikçiyim aylık bruto 5800 € alıyorum, ve çok mutluyum. İngilizce zaten biliyordum, Hollandaca öğrendim.

    • @Hollandadaki_yazilimci
      @Hollandadaki_yazilimci  2 місяці тому +1

      Süper çok sevindim sizin adınıza. Zaten maddi olarak kimsenin problem yaşadığını görmedim Hollanda’da.

    • @ufukpusat297
      @ufukpusat297 2 місяці тому

      Meslek lisesi diplomanız mı vardı, yoksa çırak olarak başlayıp mı öğrendiniz elektrikçiliği? Türkiyede kaç yıllık tecrübeniz vardı?

    • @ilyasozturk921
      @ilyasozturk921 2 місяці тому

      Hisham helal olsun sonunda psikolojisi düzgün bir yorum gördüm, tebrik ve teşekkürler.

    • @hishamhisham2924
      @hishamhisham2924 2 місяці тому

      @@ufukpusat297 Türkiye de hem meslek lisesi elektrik bitirdim, hemde 2 yıllık önlisans elektrik bitirdim, Hollanda da diplomalarımın denkliğini aldım. Yani diplomalar Hollandada geçerli.

    • @hishamhisham2924
      @hishamhisham2924 2 місяці тому

      @@Hollandadaki_yazilimci maddi problemin zerresini yaşamıyoruz, eşimde çalışıyor 3400 bruto maaş. Yani aylık 6500 gibi bir netto kazanıyoruz.

  • @sinanturgut6429
    @sinanturgut6429 2 місяці тому +4

    1,5 yıl önce iki çocuğumuzla birlikte 40 yaşından sonra İsveç’e göç ettik. Bahsettiğin şeylerin bir kısmını deneyimledik ve hala deneyimliyoruz. Etrafımdaki göçmenlerde de sıkça gördüğüm durumlar bahsettiklerin. Son zamanlarda dinlediğim en güzel ve aklı başında bir özetleme olmuş. Emeğine sağlık!
    Naçizane eklemek isterim ki, ne aradığını ve nerede bulması gerektiğini bilen, bir şekilde mutlu olur. Aksi durumda ölçmeden tartmadan hareket edenler için nereye gitse hüsrandır. Ama mutluluk da dediğin gibi hiçbir zaman herşeyi maksimize ederek olmuyor. Önceliklerimize göre yaşamalıyız. Herşeyi bir arada arayan, hiçbir yerde bulamaz. Umarım çok mutlu olursunuz. İsveç’ten selamlar, sevgiler.

  • @Mahir_Kırcı
    @Mahir_Kırcı 3 місяці тому +11

    Bu işin matematiğini belirlemek zor çünkü çok fazla parametre var ve bu parametrelerin çoğunluğu kendi kontrolünde değil. gittiğin yerde mutlu olma olasılığın biraz da karakter yapın ve hayattan beklentilerinle ilgili. Kimi çabuk entegre olur kimi izole takılır, Türk lokalinden kahvesinden dışarı çıkmaz. Karışık işler vesselam!

  • @astrolojiderslerim3373
    @astrolojiderslerim3373 3 місяці тому +3

    Çok kaliteli bir video olmuş. Elinize sağlık. Bizim kültürümüzde çoğu genç aileye çok bağımlı. Maddi olarak olmasa bile manevi olarak bağımlı. Aynı şekilde aileler de çocuklarına. 17-18 olunca evden çıkıp zaten yalnız büyüyen, olgunlaşanlar çoğunlukla göç süreçlerini daha rahat atlatıyor. Sosyal çevre Türkiye'de fazla ise o da zorluyor. Ancak izole yaşıyorsan yerin önemi kalmıyor. Her insan farklı tabii. İş olmadan gelene çok daha yıpratıcı. Yük gibi kalıyor insan. Ülkenin şartlarında kendini göç etme zorunluluğunda hissedenler için çok zorlayıcı olmalı. Hepsine kalp ferahlığı diliyorum. Ülke sizin ülkeniz. İstediğiniz zaman dönersiniz. Denemiş olmak bile güzel bir anı olur. 🙏🏻✨

  • @faridmehtizadeh9678
    @faridmehtizadeh9678 3 місяці тому +3

    İnanılmaz kaliteli bir içerik, çok teşekkür ederim bu video için. Özet olarak, göç etmek somut problemleri halleder (eğer iyi bir ülkeyse), soyut, yani, manevi problemleri halletmek insanın kendisine bağlı bir şey. Dünyanın en iyi ülkesinde bile her zaman problemle karşılaşmak mümkün, bunu doğal kabul etmek en iyisi. Türkiyede, Azerbaycanda yaşayıp mutlu olanı gördüm, amerikada yaşayıp şikayetleneni de. İnsanına bağlı bir şey, eğer olduğunuz ülkede geleceğinizi görmüyorsanız, gelişemiyorsanız, göç etmek somut olarak fayda sağlayacaktır. Yine de sosyal insanlar için gerçekten zorluklar mevcut eğer dili iyi bilmiyorsa. Bu kanalın her içeriğini çok beğeniyorum ♥

  • @bgforeman4474
    @bgforeman4474 3 місяці тому +14

    Ben tek başıma yaşıyorum çok ta mutluyum, şuraya gidelim şunu alalım bunu yapalım diye başımın etini yiyen yok.

    • @behopeful1736
      @behopeful1736 Місяць тому

      Kibirli biri misin, kendini çok seven ,ya da asosyal ? Sadece merak ediyorum

    • @bgforeman4474
      @bgforeman4474 Місяць тому

      @@behopeful1736 kafa dengi biri yoksa yanında yanlız olmak daha iyidir

    • @behopeful1736
      @behopeful1736 Місяць тому +1

      @@bgforeman4474 sanırım karakterle alakalı da yalnız olmak bana hiç iyi gelmiyor Bu yüzden yalnızlığı seven yapabilen insanlar bana anormal geliyor

    • @bgforeman4474
      @bgforeman4474 Місяць тому

      @@behopeful1736 eninde sonunda herkes yalnız kalır kardeş, korkma yalnızlık kötü değil

  • @AhmetKARA-gx3tv
    @AhmetKARA-gx3tv 2 місяці тому +1

    Abi katılıyorum kesinlikle bende Almanyada bir mühendisim. Türkiyede ki ilişkim bitti, yalnız yaşıyorum baya psikolojim dağıldı. Ama benim bir farkım var ben bunları yaşayacağımı biliyordum hepsinin üstesinden geleceğim güçlü bir insanım. Kendine güveni olmayan kesinlikle bulaşmasın.

  • @asker3042
    @asker3042 3 місяці тому +7

    Ben tek çocuktum, üniversiteyi ailemden uzakta okudum. 14 sene önce Almanya ya Master ögrenci olarak geldim. Sonra kaldim, her işi kendim hallettim. Simdi birkac ev sahibiyim, alman pasaportum var, en iyi firmalardan birinde yüksek maas ile calisiyorum. Psikolojisi güçlü insanlar yapabilir bunu öyle annesi babasi ile ayni evde yasayan güçsüz hanimevlatlari beceremez, aglayarak geri dönerler.

  • @buludag89
    @buludag89 2 місяці тому +1

    Çok güzel video. Devamı gelmeli. Elinize sağlık

  • @Batt_mannn
    @Batt_mannn 3 місяці тому +4

    Verdiğiniz dürüst samimi bilgiler için çok teşekkür ederim. Sizi severek takip ediyorum.

  • @Savas-ct8ie
    @Savas-ct8ie 2 місяці тому +3

    Ben almanya da dogup büyüdüm ama burada is hayatimda Türkiyeden gelen mühendis insanlarla tanistim. Onlar da genelde zorluk cekiyor ve buradan soguyor. Hele cocugunuz var ve Almancaya hakim degilseniz, cocugunuzun sosyal ve bilhassa okul hayatinda cözülmesi cok zor olan zorluklar yasayabilirsiniz. Mesela ögretmen cocugunuzun gelisimi hakkinda sizinle konusmak istiyor, siz ama konusamiyorsunuz. Ayrica cocugun anne babasi almanca konusmadiklarini gördükleri zaman cocugunuza yaklasimlari da negatif anlamda degisebiliyor cünkü cogunuzun okul dersleriyle tam ilgilenemediginizi düsünebiliyorlar. Birde Almancaya hakim olmayinca bir mühendis olsaniz bile is bulmak da zor oluyor, sirketlerde herkez ingilizce konusabilse bile Almancayi genelde zorunlu görüyorlar.

  • @EscobarCarleone
    @EscobarCarleone 3 місяці тому +2

    Çok güzel içerikler hazırlıyorsunuz başarılar 😊 Hollanda'ya taşınırken danışmanlık şirketi kullandınız mı? Ve hangi şirket cevap yazarsanız çok mutlu olurum

    • @Hollandadaki_yazilimci
      @Hollandadaki_yazilimci  3 місяці тому

      Teşekkür ederim :) Herhangi bir danışmanlık şirketi kullanmadım. Linkedin üzerinden iş bularak geldim.

  • @tugba1824
    @tugba1824 3 місяці тому +7

    5 yildir finlandiyada yasiyorum dedikleriniz cok dogru özellikle iliskiler sinaniyor. Ben vatandas olabildim ve çocuklarım da bu haktan yararlaniyor. Guzel yablari oldugu gibi depresif bir hava var ve kendimi burada mutsuz hissediyorum.

    • @adnantorok3918
      @adnantorok3918 2 місяці тому +1

      Helsinki ve Turkuya gittim. Bu ülke mi dedim en mutlu ülke. Ekimde donma tehlikesi geçirdim. Sarışın mavi gözlü soğuk insanlar. Orda Türk insanıni aradım

  • @murat-mrkantr
    @murat-mrkantr 3 місяці тому +16

    Mutsuz arkadaşların Türkiye de çok mu sosyal ve mutlu hayatları varmış acaba. Vardı da neden gittiler.Tanıdığım bir çok aile var hayatlarında çok memnunlar. Hayat boyu sahip olamıyacakları imkanlara sahipler. O arkadaşların kendileri ile sorunları var bence.( Rahat Batıyor ) :)

    • @Hollandadaki_yazilimci
      @Hollandadaki_yazilimci  3 місяці тому +5

      “Rahat batıyor” kısmı hariç yorumunuza katılıyorum. Bu hafta da Avrupa’da yaşamanın güzel yanlarını anlatacağım. Söyledikleriniz doğru.

    • @pembebulut2781
      @pembebulut2781 3 місяці тому

      Ben 20 yildir Amerikada yasiyorum. Gelmemin sebebi ise astim idi. Cunku sigara dumani yuzunden surekli acil'lik oluyordum. 20 yil sonra geri donuyorum memlekete. Cocuk dogduktan sonra astim duzeldi. Amerikaya gelen adamlar genelde is icin geliyor, gece gunduz calisiyor. Memlekette bu kadar calisilsaydi Turkiye uzaya giderdi. Eslerinin cogu da bunalim da. Hele cocuklarini burada buyutenler, kafalarini duvara carpiyor. Buradaki Amerikalilar bile cocuklarini LPG'den kurtarmak icin 3. dunya ulkesine gitme hayalleri kurarken, Turkiye'deki mantik cok farkli.. Hele su an ic svsin esigindeyken, yabancilar kasik dusmani olarak goruluyor.

    • @nietzscheolduhaberinyokmu3495
      @nietzscheolduhaberinyokmu3495 3 місяці тому

      ​@@pembebulut2781bunlari 20 yil sonra mi anladin sadece astim icin omrunu harcamissin o zaman

    • @mustafanazifart
      @mustafanazifart 3 місяці тому

      hayat boyu sahip olanayacaklari imkanlara sahip olma mottosu da sacma. oyle bir sey yok

    • @ilyasozturk921
      @ilyasozturk921 2 місяці тому

      ​@@Hollandadaki_yazilimciiyi şeylerden bahset kardeşim antisosyal yorumlar dolmuş .

  • @candantore6508
    @candantore6508 2 місяці тому +3

    Türkiye de de yaşamak hiç kolay değil, sinir sistemi çok güçlü olmalı...

  • @melenyerdeniz
    @melenyerdeniz 2 місяці тому +3

    Aidiyet hissi insan psikolojisinde çok önemli. Avrupada bir çok şehirde uzun tatillerim oldu. Turist olarak hepsi ayrı güzel ama tatilin son günlerine doğru artık dönme isteği geliyor. Bazen bir yudum çay için bazen gün ışığı için . Bu hissi en az Yunanistanda hissettim. Bir gün yurt dışında yaşamayı deneyimlemek istesem Yunanistanı seçerim. Deneyimlemek diyorum çünkü ölene kadar asla yapamam. "Bir süre deneyimlemek" ve sonra geri dönmek...Çocuğum olsa çok farklı düşünürdüm eminim

  • @ofsaytosman11
    @ofsaytosman11 3 місяці тому +13

    Calisma saatleri az ama senden istenen verim cok yuksek. Bu az calisma saati icinde istenen verimi saglamazsan aninda kapinin onune koyarlar. Bizde calisma sureleri cok uzun fakat yarisindan cogu laklakla gecebilir, uretkenlik ve verimlilik pek sallanmaz.

  • @gizemcagdas9644
    @gizemcagdas9644 2 місяці тому +2

    Ekonomik refah türkiyeden bin kat iyi belki ama türkiyedeki aksiyonlu hayat ve eğlenceli arkadaş çevreniz avrupada olmuyor. Bir de ilk geldiğiniz zaman çok etkilendiğiniz birçok şey zamanla alıştığınız için sıradan gelmeye başlıyor. Üstüne de yalnızlık ve kasvetli hava eklenince çok bunalmaya başlıyorsunuz avrupada.

  • @zeynepiskender7645
    @zeynepiskender7645 3 місяці тому +7

    Çok harika vede çok bilgilendirici annecim işallah hep mutlu olun sen bunu hak ediyor sun sevgiler selamlar saygılar olsun

    • @burcburc7585
      @burcburc7585 3 місяці тому +1

      Ablacim bir gun Hollanda'ya gelirsen seninle tanismayi cok isterim. Sizler cok guzel ebeveynlersiniz❤

    • @zeynepiskender7645
      @zeynepiskender7645 3 місяці тому +2

      @@burcburc7585 çok teşekkür ederim allah razı olsun yûzûnden gûlûcûk kalbinden duân eksik olmasın geleceğim

  • @turkatillatimurturanselcuk6090
    @turkatillatimurturanselcuk6090 2 місяці тому +7

    46 senedir Almanyadayim ,ve Sükür iyi geciniyoruz .
    Dört dörtlük bir hayat aramayin ,sükür etmek cok daha iyidir.

  • @sametgonen9623
    @sametgonen9623 3 місяці тому +5

    Çok doğru bi video olmuş, ağzınıza sağlık

  • @mustafayu3974
    @mustafayu3974 2 місяці тому

    Teşekkürler. Çok samimi ve mütevazı bir anlatım olmuş. Yurtdışı videolarındaki birçok arkadaş, bizlere biraz üstenci bir bakışla anlatıyor.

  • @erhanbazz
    @erhanbazz 3 місяці тому +1

    Kendi gözlemlerimi toparlayıp paylaşsam bundan daha iyi ifade edemezdim, diline sağlık. Çok dolu ve samimi bir içerik olmuş, teşekkürler.

  • @muzzi1984
    @muzzi1984 3 місяці тому +3

    3 yıl İngiltere'de (Manchester ve Coventry) yaşadım. Anlatılanların tamamının altına kaşe vurup imza atıyorum ✍ 👍

  • @gmangman123
    @gmangman123 2 місяці тому +3

    Mutsuz arkadaşları İstanbul'a gelmesini isterdim. 17000 maaşla istanbul trafiğinde 3 vasıta kullanarak 1,5 saat gidiş 1,5 saat geliş toplam 3 saat yollarda harcayarak, haftada 60 saat çalışıp mutlu olmalarını isterdim.

  • @xalidememmedova5390
    @xalidememmedova5390 12 днів тому

    Ben Azerbaycanlıyım .Evlenip eşimle Moskova’ya gerdik . Eşimin güzel işi vardı.Bende rus dilini biliyorum. Bizden evvel Rusya’ya giden akrabalarımızda vardı. İki oğlum oldu . Sonra sorunlar yüze çıkmaya başladılar.Bizler isti iklim çoçuklarıyız aşırı nemli ve soğuk hava çoçukların hasta olmasına sebep oldu.Yakın akraba anane,babaanne ,dede hala,teyze ,amca, dayı bunlar yok ancak telefonla.ilk okul orda eğitim çok iyi. Ama orta okuldan sonra sorunlar başlıyor.Sigara,alkol ,arkadaş zorbalığı ,ırkçılık ne ararsan var . yüzden biz Azerbaycan’a geri döndük.

  • @Hfhfthdthxfymxvhjgcymty
    @Hfhfthdthxfymxvhjgcymty 3 місяці тому +6

    Çok iyi özetledin 🤙

  • @incibeyaz6226
    @incibeyaz6226 3 місяці тому +4

    Bugüne kadar dinlediğim en gerçekçi yorumlar 👏👏👏bir yazılımcının sosyal zekası olması da mükemmel .evli bir çift olarak birebir bunları yaşadık , aşamadık, geri döndük 😅

  • @bytrueee
    @bytrueee 2 місяці тому +1

    Nacizane fikrim
    Dünyanın neresinde olursanız olun şayet orada kalma mecburiyetiniz varsa mutsuz olabilirsiniz ancak dilediğiniz zaman oradan ayrılabilme imkanına sahipseniz orada karşılaştığınız sorunların da geçici olduğunu düşünür ve mutlu olursunuz.
    Artık küçülen dünyada bir ülkeden bir ülkeye göç etmeyi bir semtten başka bir semte taşınmış gibi düşünürseniz olaya daha geniş bir açıdan bakarsanız mutlu olursunuz.
    Dünyanın bir ucundan diğer bir ucuna sadece 15 saat gibi kısa bir sürede gitmek imkanına sahip olduğunuzu düşünürseniz mutlu olursunuz
    Daha otomobilin bile olmadığı zamanlarda göç edenlerin durumunu düşünürseniz ve onların sahip olmadığı imkanlara sahip olduğunuzu düşünürseniz mutlu olursunuz

  • @becuasegoodreason
    @becuasegoodreason 3 місяці тому +3

    9:55 e kadar söylenen şeylerle zaten Türkiyede de karşılaşa biliniyor:
    3:30 - 6:56 bu "hayatla mücadele" söylediklerinizin aynısı Türkiyede de dünyada olan şeyler.
    7:11 çocuğun entegre olması dil hariç garklı bir sorun değil ki. çünkü Türkiyede de mahalle değişince okul değişince yine ekstra aynı sorunlar ve sorumluluklar gerekiyor.
    7:35 il dışı taşınınca bile konfor alanı bozula bilir bunlar hayatın içinde olan şeyler yurt dılı olunca daha fazla zor olabilir ama özünde aynı şeyler.
    8:15 tabi bu arkadaş çevresi konusu önemli
    8:39 türkiyede de kendinin tetiklemen gerekibilir. her zaman başkası aramaz ki. bu görecesiz doğal arkadaşlık ortamı durumu. hatta Türkiyede daha az birşeyler yapabilirsiniz çünkü çalışma saatleri daha yüksek.

  • @tkosen
    @tkosen 3 місяці тому +6

    Evli ve cocuklu aileler cok daha kolay entegre oluyor, devlet yardimi diye bir sey yok (belli bir miktar uxeri geliriniz var ise), burada ki en buyuk sorun benim gordugum ozellikle IT de sektor daraldi ve akin halinde buraya geliyor insanlar, geldiklerinde is + maas + sosyal hayat bunlarin birbiri ile orantili olmadigini goruyorlar. 4000 Eur maas alan biri kiraya 2000 odeyince, ben neden buradayim demeye basliyor...

    • @Hollandadaki_yazilimci
      @Hollandadaki_yazilimci  3 місяці тому

      Kimsenin maddi olarak bir zorluk çektiğini görmedim. Maaş sonradan yükselir. Ev de alınır. Biraz daha sabır.

  • @Yorumcu296
    @Yorumcu296 3 місяці тому +2

    Senin kadar mütevazi bir insan görmedim istedin çalıştın çabaladın hedefine ulaştın başarılarının devamını dilerim 🎉♥️🙏

  • @JaveStyle
    @JaveStyle 3 місяці тому +10

    Hollandada dogma buyumeyim, bence avrupanin en rahat ulkesi Hollanda! Hayat cok rahat burda calisip kazanana ✌️😎

    • @SuzzGrunwald
      @SuzzGrunwald 3 місяці тому +3

      Siz baska yerlerde yasamamissiniz belli, ben de Berlin dogumlu 18 yasinda buraya geldim 35 yil oldu oglum oldu. Burada hic mutlu olmadim , etrafimda mutsuz insanlar hep sikayetciler."Konfor alanı"da cok onemli Kuaforler son derce kotu, birakin eylenme yemek icmek... hep onprofessioneel hier cok basit! Je hebt niets anders dan hier gezien, ik snap jou ook wel !😏

    • @Mustafag20
      @Mustafag20 3 місяці тому

      İnsan köle ruhlu olursa köle devletinde mutlu olur bizde köle.ruhu yoktu mutsuz olduk. Turkiyeye taşındık ve çok mutluyuz. Dünyanın en barbar yeri avrupadir.

    • @faruksimsek186
      @faruksimsek186 3 місяці тому +5

      Hollanda'nin neresi rahat her şey pahalı diğer ülkelerden.

    • @JaveStyle
      @JaveStyle 3 місяці тому

      @@SuzzGrunwald 6 cocuk babasiyim bende dunyanin heryerini gezdim gordum demekki benim hayatim rahatki bana burasi rahat geliyor darisi sizin basiniza Allah yardimciniz olsun 😉

    • @bugra320
      @bugra320 3 місяці тому +2

      Hollanda dogumluysaniz buyuk ihtimalle evinizi cok onceden, mulk fiyatlari arsa cikmadan once almistiniz. Evi olana Hollanda Almanya tatli geliyor tabi ki. Su anki ekonomik sartlarda buyuk problem

  • @busraaran
    @busraaran 3 місяці тому +4

    Süper tespitler tebrik ederim 👌

  • @ezgican424
    @ezgican424 2 місяці тому +2

    Nereye gitseniz yalnızsınız.. Cidden çok yorucu, ben gitsem yapamazmışım sanırım, ne geri gelebiliyorlar ne oraya ait hissedebiliyorlar.. Bu çok üzücü..

  • @qub4111
    @qub4111 3 місяці тому +16

    Turklerde home sick dedikleri sey o kadar yogun ki diger milletten insanlara gore,bir haftaligina baska ulkeye tatile gittiginde bile aman bi turk yemegi buliyim,aman mutlaka pesine takilacak bir turk bulayim aman surda turkler yasiyormus,turkun surda dukkani varmis diye onun pesine dusuyorlar,gittikleri yerin yemegini kulturunu insanini tanimaya calismaktansa.
    Baska ortama insanlara yemege kulture adaptasyonu bu kadar dusuk bir millet daha once hic gormedim.10 yildan fazladir farkli ulkelerde yasayan biri olarak gozlemim bu.
    Bu da hollanda degil dunyanin neresine giderlerse gitsinler ne kadar para kazanirlarsa kazqnsinlar mutlu olamayacaklarinin en temel sebebi.
    Baska bir ulkeyi birakin baska bir sehre tasindiginizda bile bir adaptasyon sureci vardir,yalnizlik hissi vardir ama bunu atlatmak icin biraz sabirli olmak gerekir,malesef turklerde bu sabirda yok hemen hersey en mukemmel sekilde hayal ettikleri gibi olsun istiyorlar

    • @ufukpusat297
      @ufukpusat297 2 місяці тому

      Jjjk

    • @zeytinolsa
      @zeytinolsa 2 місяці тому

      Türklerden daha yoğun bir şekilde ve çok daha kısa sürede homesick yaşayan bir millet görmedim demişsiniz ya, bu beni gülümsetti. Hintliler bu konuda Türkleri solda sıfır bırakır diyorum. Kendi ülkelerinde eyalet değiştirdiklerinde bile her şeyi kendi yerindeki gibi isteyen, arayan bulan bir millet. Yemeğe kültüre adaptasyonları inanilmayacak derece düşük. Bir bilgi olarak yazmak istedim, bizden beteri var 😅

  • @hakanalbayrak1725
    @hakanalbayrak1725 3 місяці тому +3

    Ben de bir kaç şeyden bahsetmek istiyorum belki gelmeyi düşünen arkadaşlar için biraz fikir olur hollanda kesinlikle gelip görmeniz gezmeniz gereken bir yer hollandalılar genel olarak çok iyi insanlar almanlarla da sık sık münasebetim oluyor ama almanyada iken kendimi o kadar mutlu hissetmiyorum ben 24 yaşında ilk defa ailemden ayrıldım hollanda ilk yurt dışı deneyimim ama bunların ikiside benim için bir sorun teşkil etmedi genel olarak burada kalmanız burada mutlu olmanız ne isteyerek geldiğiniz ve buradan ne beklediğiniz ile alakalı maalesef hollanda veya diğer hiç bir yer instagram reels ları gibi değil arkadaşlar beklentinizi çok yüksek tutarak gelmeyin ilk defa gördüğünüz dilini kültürünü bilmediğiniz kimsenin sizi tanımadığı bir yerde türkiyede yaşadığınız gibi yaşayarak bir şeyler başaramazsınız daha fazla çabalamanız daha girişken olmanız gerekiyor sadece hollanda için değil hiç bir ülkeye resmi olmayan yollarla gitmeye çalışmayın bir niteliğiniz yok ise ya gideyim de orada bir şey bulurum diyerek yola çıkmayın burada düşerseniz kolay kolay elinizden tutmazlar yabancı bir diliniz yoksa en kısa sürede öğrenin özellikle gitmeyi düşündüğünüz ülkenin dilini öğrenin onların dilini öğrenmeye çalıştığınızı gördüklerinde size olan yaklaşımları çok değişiyor bulunduğunuz yerde bir çevre edinene kadar biraz zorlanacak biraz yalnız hissedeceksiniz çoğu zaman bir bara veya klübe gittiğimde içerideki herkesin birbirini tanıdığını herkesin benim yabancı olduğumun farkında olduğunu görüyorum ırkçı bir tavır sergilemiyorlar hollanda çok farklı memleketlerden ciddi miktarda göçmen barındıran bir ülke ve hollandalılar dost canlısı insanlar ama yinede yabancı olduğunuzun bilinmesi sizi yalnız hissettirecek felemenkçe öğrenmeden aralarına karışmanız imkansız evet herkes çok iyi ingilizce biliyor ve siz ingilizce konuşmak istediğinizi söylediğinizde hiç mimik değiştirmeden yüz ekşitmeden sizinle konuşuyorlar ama herkesin hollandalı olduğu bir ortamda size sürekli ingilizce çeviri yapmazlar vazo gibi kenarda otururken bulabilirsiniz kendinizi ilk geldiğinizde market alış verişinde biraz zorlanabilirsiniz markalar ambalajlar biraz farklı ve tabi ki reyonlar felemenkçe ben ilk markete girişimde 15 dakika içeride dolaşıp hiç bir şey almadan çıkmıştım buna 2 haftada alışırsınız ama gelmeden önce temel gıdaların felemenkçesini öğrenirseniz daha rahat eder gereksiz bir stresten kaçınmış olursunuz buraya geldiğiniz zaman haklarınızı araştırın asla haklarınızı bilmeden burada çalışmayın hakkınızı savunamaz suçlu konuma düşersiniz hak hukuk bakımından alışık olduklarımızdan çok farklı şeyler var hem pozitif hem negatif yönde ama pozitif ağırlıklı burada bir problem yaşadığınız zaman belediyede türk bir çalışan türk bir polis bulabilme ihtimaliniz yüksek camilerden de destek alabilirsiniz buradaki cami imamları diyanet tarafından görevlendirilmiş yurt dışı tecrübesi olan imamlar oluyor benim bulunduğum yerin imamı belediyede bedava felemenkçe kursunda öğretmenlik de yapıyor mesela velhasıl ev iş arasından sıkışıp kalmayın sürekli araştırın ve sosyalleşin sadece türklerle sosyalleşmeyin en kısa sürede dil öğrenip herkes ile sosyalleşin ne karamsar düşüncelere ne de toz pembe hayallere kapılın ben gelmeden önce duyduğum kamyon yükü ile negatif tecrübe ve görüşe kulak assaydım şu an yaşadığım hayattan ve deneyimden mahrum olurdum imkanınız varsa gelin görün yaşayın hali hazırda burada olanlara selamlar sabırlar sağlık sıhhat diliyorum gelmeyi düşünenlere de başarılar diliyorum inşallah hedefleriniz doğrultusunda sağlam adımlar atar başarılı olur umduklarınızı hollandada bulursunuz sevgiler saygılar

    • @hakanalbayrak1725
      @hakanalbayrak1725 3 місяці тому +2

      Dipnot. burada yaşayanlara neden sağlık sıhhat dilediğimi de burada bir doktor ile muhattap olmak zorunda kaldığınızda anlayacaksınız 😂

    • @mesut544
      @mesut544 3 місяці тому

      Saglık sorunu olan biri için tavsiye eder misiniz

    • @mesut544
      @mesut544 3 місяці тому

      İki üc ayda bir kontrole gitmem gerekiyor böbrek hastalığı nedeniyle

    • @hakanalbayrak1725
      @hakanalbayrak1725 3 місяці тому

      @@mesut544 hollanda genel olarak sağlık konusunda çok yavaş ve yetersiz ama şans meselesi biraz iyi bir aile doktoruna da denk gelebilirsiniz burada aile hekimleri dikiş atma gibi çoğu şeyi yapıyorlar gerekirse hastaneye sevk ediyorlar ama sizin probleminiz hakkında çok bilgim yok

  • @FatmaZehraile
    @FatmaZehraile Місяць тому

    Üçüncü yılımdayım. Mutluyum. İyi bir çevre her yerde mutluluk sebebi. Özellikle çocuklarımız adına çok memnunum şükür

  • @takioz7244
    @takioz7244 3 місяці тому

    Severek izliyorum, çok güzel videolarini beğenerek izliyorum ❤ objektif süper bu video

  • @Moonrose6041
    @Moonrose6041 3 місяці тому +9

    Hollandaya geleli 9 ay oldu hala sacimi kestiremedimm.. 2 yasinda kziimla.surekli evdeyim. Baydim. Artik hemsireyim oyun grubuna baslar baslamsz dile daha cok agirlik vercem... gercekten ciddenn cok yoruldum hicbir sey goruldugu gibi degil esim deli gibi çalışıyor surekli ev yemek cocuk veee dil calismaus calismak. Ama savaşmaya devam...
    Baska bir ulke de ugrasmam su saatten sonra burda devam..
    BUTUN CARELERI KENDINIZDE BULACAKSINIZ. goc ederek mutluluk olmaz.

  • @hakiakyol
    @hakiakyol 3 місяці тому +2

    selamlar cok bilgilendirici olmus emeginize saglik

  • @nalanbarash
    @nalanbarash 2 місяці тому +1

    Buraya yalnız geldim. Bir yıldır yalnızım. Yalnızlık çok sorun olmaz hallederim derdim. Ama paikolojim çok bozuldu, düzenli olarak terapi alıyorum.. yalnızlık korkumdan mı yoksa çevre edinme amaçlı mı bilmiyorum kendimden çok da ödün verdim. Her şeyi tek başıma yapmakta sorun olmaz derken herkes yalan yanlış bir şey söylediği için doğru yolu bulmak da zor oldu. Her şeye bakınca, bu bir yılda, kendimle gerçekten gurur duyuyorum. Ama bi yandan kendime acıyorum.. :) videoda bazı yerlerde gözlerim doldu, bu kadar basit bir anlatıma bile nasıl duygulandıysam.. arkadaşlarım sen yalnızlıktan hoşlanırdın sosyal pilin hızlı biterdi deyip şu an ki ruh durumumu anlamıyorlar. Anlatamam.. yavaş yavaş gelişti.. ama genel olarak bakınca, iyi ki yapmışım diyorum. İyi ki gelmişim. Türkiyede de bundan farklı değildi çabalar.. birkaç yalnızğın üstesinden illaki gelinir..

  • @haydaryurdagul5765
    @haydaryurdagul5765 3 місяці тому +5

    Sen beni nerden tanıyorsun birader, tam beni anlattın mutsuz olunan konularda fazla boş vakti olanın sıkıntı yaratacağını hiç düşünmezdim😂😂😂.
    Tek ekleyeceğim yaşınız 45 üzeri ise biraz daha düşünün. İleri yaşta yeniden başlamak daha zor. Sizi burda tutacak hedefler belirleyin kendinize. Hedefiniz maddi, çocuk eğitimi, kendi eğitiminiz vs olabilir. Mutlaka burda konfor alanınızın dışında kalacaksınız ama buna değmeli. Yaşadığınız topraklar çok önemli ama sevdiklerinizle yaşamak orayı vatan yapıyor.
    Güzel bir video olmuş. Tebrikler. Selamlar Saygılar herkese

  • @Sahikaonroads
    @Sahikaonroads 2 місяці тому +1

    Türkiye'de iyi bir hayatı olup da Finlandiya'ya sonradan göçen biri olarak ben de psikolojik olarak zorlandım ve aslında adaptasyon süreci de hiç bitmiyor en kötüsü hiçbir zaman tamamen buraya ait hissedemeyeceğiz. Memleket hasreti her geçen gün daha da ağır basıyor. Bence avrupada kendi başına tüm problemleri çözmeye hazır, kendi işini kendi halledebilen biri gelip yaşayabilir. Diğer türlü insanlar çok acı çekiyor veya geri memlekete dönmek zorunda kalabiliyorlar. Bu da hayal kırıklığı demek. En önemlisi iyi bir iş ayarlayarak gelmek bence. Bu adaptasyon sürecinde bir de işsiz olursanız çok zorlu günler geliyor demek. Bu ülkelerde Türk gibi değil de avrupalı gibi yaşamayı öğrenirseniz daha mutlu olabilirsiniz. Tabi bu Türklüğümüzden vazgeçmek değil sadece yaşadığımız ülkeye ayak uydurmak.. Ben kendi adıma burada olduğum için çok mutluyum. Hayallerimi gerçekleştirmem için iyi bir yerdeyim. İş hayatının dışında hobilerime vakit ayırıyorum ve sizin söylediğinizin aksine düşünmek çok iyi geliyor, insan kendini bu şekilde daha iyi tanıyor. Türkiye'de komşunun, akrabanın lafını dinlemekten kendini dinleyecek vakit bulamıyor insan. Onun dışında videonuzu çok beğendim iyi bir konuya değinmişsiniz. Ve iyi ki yalnız gelmişim dedim :)

  • @Shazil-Nova
    @Shazil-Nova 3 місяці тому +1

    Bazı söylediğiniz şeylere çok şaşırdım özellikle insanın kendisiyle kalması hakkında olanlara. Yaşadığım duygular daha net ifade edilemezdi, kendimle yüzleştim biraz. Empati yeteneği yüksek ve anlayışlı birisiniz belliki, sağlıcakla kalın.

  • @wannabeafellow
    @wannabeafellow 3 місяці тому

    İlk kez videonuza denk geldim ve açıklamalarınızı çok beğendim emeğiniz için teşekkürler

  • @semratiryaki6465
    @semratiryaki6465 3 місяці тому +3

    Mutsuzlar çünkü ülke boğuyor fırsat vermiyor mecbur kaldıkları için gidiyorlar çok isteyerek gitseler daha mutlu olurlardı umarım herşey düzelir çok geç olmadan dönersiniz.

    • @Hollandadaki_yazilimci
      @Hollandadaki_yazilimci  3 місяці тому

      Benim dönme gibi bir planım yok. Ben çok mutluyum.

    • @semratiryaki6465
      @semratiryaki6465 3 місяці тому

      @@Hollandadaki_yazilimci ben mutsuz ve isteksiz kalanlar mecburen gidenler için söyledim 🥲 nerede mutlu oluyorsa orada olmalı insan.

    • @Hollandadaki_yazilimci
      @Hollandadaki_yazilimci  3 місяці тому +1

      Doğru haklısınız

  • @emirhanylmaz3542
    @emirhanylmaz3542 2 місяці тому

    Abi merhaba. Avrupaya göç etmeyi planlıyorum. Baltıklar ve Almanya kıyaslandığında sizce hangisi tercih edilmeli? Baltıklar hakkında bilginiz var mı?

    • @Hollandadaki_yazilimci
      @Hollandadaki_yazilimci  2 місяці тому +1

      Evet var. Ben hava durumu nedeniyle asla Baltık ülkelerinde yaşamazdım. Hava durumu Hollanda’da bile hayatı zorlaştırıyor.

  • @hollandadan437
    @hollandadan437 3 місяці тому +3

    Ben mutsuz degilim. Neden derseniz ben Hollandaca konusuyorum. Ingilizce ile hayatini idame ettiren herkes kendini agir bir sekilde yabanci hisseder. Hollandaca ogrenirseniz, kulturu daha hízli içsellestiriyorsunuz ve Hollandalilar da size farkli yaklasiyor. Buranin yerlisi Turklerle bir olmaniz imkansiz.

  • @mertozden5128
    @mertozden5128 3 місяці тому +1

    Çok aydınlatıcı olmuş teşekkürler

  • @bayar707
    @bayar707 2 місяці тому +2

    Kilit cümleyi söylediniz aslında. Mutluluk göç ederek bulunacak birşey değil.

  • @Uzunincebiryolcu
    @Uzunincebiryolcu 3 місяці тому +2

    Çok objektif olarak anlatmışsınız , göç edilen ülkelerde dil bilmek birçok problemi ortadan kaldırır

  • @Mars-bo7cm
    @Mars-bo7cm 23 дні тому

    Cok guzel ozetliyor video gocmenlerin durumunu. Bir not olarak ekliyim, cevremde gordugum kadariyla, ebeveyni adapte olamayan cocuklar da cok zorluk cekiyorlar. Aile mutsuzsa ya da entegre degilse, cocuk daha da mutsuz oluyor.

  • @cagatai1
    @cagatai1 3 місяці тому +2

    Deniz Hocam, sizden ricam yüksek lisans ve doktora konusunda da bir video çeker misiniz? Özellikle sosyal bilimler alanında yüksek lisans yapan birinin tecrübelerini dinlemek çok iyi olur 🙏🏻

  • @mahrishh
    @mahrishh 3 місяці тому +1

    Türkiye’de bir göçmen aileyiz. Eşim 15 senedir, ben 7 senedir burdayım. Çocuğumuz burda doğdu ve buraya tamamen entegre olmuş durumdayız, fakat ekonomi şartlardan dolayı farklı bir ülkeye tekrar göç etmeyi planlıyoruz. Ciddi bir şekilde araştırdığımız ülke sayısı 10u geçer, sonunda farklı nedenlerden dolayı Hollanda’ya karar verdik. High skilled immigrant olarak taşınmayı düşünüyoruz, henüz iş araştırma evresindeyiz. Bakalım hayırlısı olsun 🙏
    Bu arada sizin dediğiniz gibi 5 senelik yaşamdan sonra tamam mı devam mı bakacağız.

    • @fatihynr_7814
      @fatihynr_7814 3 місяці тому

      @@mahrishh kalıcı oturum için dil yeterlilik seviyesi A2’den B1’e çıkacağına dair söylentiler var yani size tavsiyem gelirseniz yapacağınız en öncelikli mesele dil konusuna yoğunlaşmak çünkü biraz zor ve kulağa ingilizce veya başka yabancı diller gibi hoş gelen bir dil değil ancak öğrenilmeyecek kadar da zor değil günlük hayatınızı ingilizce ile hemen hemen idame ettirebilirsiniz ancak Flemenkçe de bi o kadar şart

    • @mahrishh
      @mahrishh 3 місяці тому

      @@fatihynr_7814 teşekkür ederim, tabi ki çoktan dil öğrenmeye başladım bile. Üniversitemi de yurt dışında okuduğum için dilin önemini iyi bilirim. Fakat kafama takıldı, Almanya vize şartı için dil zorunluluğunu hafifletince, Hollanda neden bunu zorluyor?

    • @fatihynr_7814
      @fatihynr_7814 3 місяці тому +1

      @@mahrishh vize konusunda dil şartı aranmıyor sizin demek istediğiniz Oturum İzni olmalı onda da kesin veya bilgiye dayanarak değil ama izlenimlerime göre konuşuyorum
      Almanya: yıllardır her ülkeye burnunu sokmuş her türlü etnik grubu bulunduğu ülkeye karşı doldurmuş yani işin kısası dış politikasının sonucu kozmopolit bir ülke haline geldi yıllar yıllar önce ancak ; Hollanda göçmenlerle birlikte yaşamaya Almanyadan çok sonra başladı ve şu an Hollanda hazımsızlık yaşıyor yabancılar,nitelikli göçmenler,mülteciler derken Hollandada değerinden fazla ev kiraları verilmeye iş gücünde acayip bir ucuzlama yaşanmaya başlandı yani kısacası Hollandalıların milliyetçilik duyguları kabarmış oldu çünkü kendini yormadan ev bulan iş bulan haftada 4-5 gün çalışarak rahat rahat geçinen Hollandanın yerlilerinin yerine artık göçmenler işgücü olarak doldurulmaya başlandı ancak Hollanda bunu kontrolsüz yaptığını şimdi yeni yeni anlıyor ve tabiri caizse kendine yaramayan adapte olamayan herkesi göndermeye çalışıyor çünkü Hollanda’lıya bile artık Hollanda dar gelmeye başladı Burası yüzölçüm olarak da ekonomi olarak da Almanya kadar büyük olmadığından böyle bir yol izliyor artık

  • @valarmorghulis8256
    @valarmorghulis8256 2 місяці тому

    Ben yaklaşık 5 senedir yurtdışında yaşıyorum. Hayatımın en doğru kararıymış. Sıkıntıları var. Kolay degil. Ama Türkiye'ye kıyasla hiçbir şey sayılmazlar. Herkesin arayışı farklı tabii. Ben sadece yanlış ülkede doğmuşum gibi hissediyorum. Başkası farklı hissedebilir. Sonuçta ama, artısı ve eksisi ile, yurtdışında çok daha mutluyum.

  • @mehmetalibayram6531
    @mehmetalibayram6531 2 місяці тому +1

    Hobi boş vakitleri değerlendirebilme bunlar kesinlikle önemli psikolojisi karamsarlığa meyilli insanların gurbette yalnız kalması depresif durumlara yol açar kesinlikle homeless bile görseniz gidin muhabbet edin hayvan besleyin, Parasıyla aktivitelere katılın.
    Evdeki koltuk aslında en büyük düşmandır...

  • @serhatyetimova
    @serhatyetimova 3 місяці тому +1

    Şuana kadar izlediklerim ve dinlediklerim arasında en sahici yorumlardan 👍👍👍

  • @adilguzel684
    @adilguzel684 2 місяці тому +1

    ingiltere'de yasiyorum Londra gibi Dunya'nin merkezi sayilabilecek bir yerde, ekonomik olarak problem yasamasam da insanalistigi manevi degerleri ariyor, yasla da dogru orantilidir belki, en nihayetinde yabanci hissediyorsun kendini, ailen uzaklarda, yillarca emek verip buyuttugun tum dostluklar geride kalmis.. Farkli bir kultur ve dil bilsen de mizahiniz ve mizaciniz farkli her zaman.. Goc karari almak sadece ekonomik nedenlerle olmamali insanin kesfetmesi gereken sey mutlu olabilecegi seyleri kesfetmesidir. Yurdisi-Avrupa-Amerika-Kanada-Avustralya hepsi kulaga hos gelse de gittinizde her zaman bir yabanci olacaginiz ve mucadele etmek zorunda kalacaginizi bilmenizi isterim. Diger yandan iyi seviyede bir diliniz yoksa bu surec cekilmez olur çünkü dertlesek, yasadigin problemlere cozum bulacak o dil bariyerinizi kesinlikle aşmanız gerekiyor. Nihayetinde kimse altin tepsi de sizlere firsatlar sunmuyor, çevreniz ile mutlu sosyal bir insansaniz ve sadece ufak tefek ekonomik zorluklar yasiyorsaniz alacaginiz kararlari iyi tartmanizda yarar olacaktir.

  • @Guylove-agnostik
    @Guylove-agnostik 3 місяці тому +6

    Ben yine Hollandaya geldim 😂😊 yazın Hollanda cok güzel kışın sevmiyorum havasından dolayı Türkiye dönüyorum en mantıklısı bu bence ksksks ve dediklerine katılıyorum Hollanda 1 gün işe gitmemek seni 1 hafta geriye atıyor sistemli olunmalı ve düzgün bir meslek sahibi olarak gelirseniz daha iyi yoksa serada sürünürsünüz

  • @brl6293
    @brl6293 3 місяці тому +2

    Abi çok doyurucu, açıklayıcı bir video olmuş. Ben de şimdi üniversitenin son zamanlarındayım kesinlikle Avrupa'ya y.lisans veya iş bularak göç etmek istiyorum. Belki de görüşürüz. Hayatta hiçbir şey tam anlamıyla planladığın gibi olmuyor.

  • @normalkullanc1993
    @normalkullanc1993 2 місяці тому +3

    Yabancı ülkede yaşanılan sorunların hepsini şu an bu ülkede zaten yaşıyorum, ağlak zırlak kişilere açık çağrım buyursunlar yer değişelim

    • @Hollandadaki_yazilimci
      @Hollandadaki_yazilimci  2 місяці тому +1

      Yorumunuz doğru. Hollanda’da hayat Tr’den 10 kat daha iyi. Ama biraz empati lütfen.çok faydasını görürsünüz.

  • @ceylasyam7760
    @ceylasyam7760 3 місяці тому

    Senin videoların sayesinde eşim ve çocuklarımla geldim çok çabuk entegre olduk ilk aylar biraz iş bulmakta zorlansakta şimdi.herşey yolunda

  • @metin6345
    @metin6345 2 місяці тому +1

    Tabiki köklerinden koptukları için mutsuzlar .Yaşanmışlıkları bırakdıkları için mutsuzlar.Başka yerlerde kök salıp çiçek vermek kolay değildir.Alışana kadar bir ömür geçer .Para kazanırsınız ama farkında olmadan içinizin boşaldığını hissedersiniz.Ondan sonra kendinize değdi mi? Diye sormaya başlarsınız.Saygılar

  • @onurbcakc1368
    @onurbcakc1368 3 місяці тому +2

    Tek basima yasadigim 5. Ulkem Hollanda, su an burdayim. Yalniz gelen biri ile ilgili durum her yerde ayni hocam, Turkiyede de ayni depresyona girebilirsin. Ve konfor alanini degistirdigin icin ilk 2-3 hafta “yalnizlik” hissi cok normal abi. Sonra geciyor zaten, 2.ayda yeniden dogmus, heyecanli birisi oluyorsun. Ama bunun dedigim gibi yurtdisi ile alakasi yok. Hollandanin kotu noktalari, hava berbat ve cok kalabalik, onun haricinde pek bir sikintisini gormedim

  • @anastasiaomelchenko5889
    @anastasiaomelchenko5889 3 місяці тому +3

    Ve eğer terapideyseniz her zaman harikadır. Psikolog göç konusunda çok yardımcı oluyor

  • @Tayfun.321
    @Tayfun.321 3 місяці тому +2

    Bazı insanlar acı çekmekten sürekli mücadele etmekten hoşlanır düzenli bir hayat ve yaşam şartları herkeste aynı etkiyi göstermez dünyanın en çok göç eden iltica eden ülkeler listesine baksınlar 😏