Sesli Öyküler - Ağaçlarla Tanışma Günü

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 6 лип 2022
  • “Ağaçlarla Tanışma Günü” öykümüzün yer aldığı dergimizi satın almak için acmtr.org/urun/48-Sayi-Dogada... ziyaret edebilirsiniz.
    Dükkân: www.acmtr.org
    İnstagram: / arastirmacicocuk
    Facebook: / arastirmacicocukmerkezi
    Linkedin: / admin
    ----
    Ağaçlarla Tanışma Günü
    “Aaaa, çam ağacına bakın. Ne kadar da büyük!” diyerek ağaca doğru koşan Özgür’ün peşinden gittik. Gerçekten çok güzel bir ağaçtı, yaprakları diğer çam ağaçlarından biraz farklıydı. Ağacı yakından incelerken Ezgi, “Bu ağacın boyu sizce kaç metre?” diye sordu. Geride durup ağacın boyunu tahmin etmeye çalışıyordu.
    Benimse dikkatimi en çok ağacın küçük kozalakları çekti. Biraz düşündüm. Sonra “Belki de bu bir çam ağacı değildir!” dedim. Bir anda merakla birbirimize baktık. Ezgi “Neden ağaç kitabımıza bakmıyoruz ki!” deyince hepimiz güldük. Bu güzel ormanda gezinirken kitap aklımızdan uçup gitmiş. Aramızdan birinin bunu hatırlaması iyi oldu.
    Bu ağaç iğne yapraklı olduğu için kitaptan iğne yapraklı ağaçlar bölümünü açtık. Burada ağaçların yapraklarını, kozalaklarını, gövdelerini tek tek gösteriyordu. Bizim ağaç ne sarıçama benziyor, ne karaçama ne de kızılçama… Onların yaprakları daha uzun ve sivri olduğundan iğneye daha çok benziyor. Bizimkinde küçük küçük ve çok sivri olmayan yapraklar var, kozalakları da daha küçük.
    Sayfadaki ağaçları incelerken “İşte buldum. Servi! Bizim ağaç serviymiş!” diye bağırdım. Karşılaştırıp bakınca hepimiz emin olduk. “Demek ki her iğne yapraklı ağaç, çam ağacı değilmiş!” dedim. Notlarımızı aldık, gezinmeye devam ettik.
    Ormanda geniş yapraklı ağaçlar da vardı. Çınar, meşe, kestane… Kitaba bakıp hangi ağaç olduklarını bulduk. Özgür “Meşeyi palamutlarından, kavağı yapraklarından bilirim, kestane ağacının adını bir çırpıda söylerim,” diye şarkı söylemeye başladı.
    Bu fırsatı kaçırmadım. Hemen erik ağacını gösterip “Ben de ağaçları meyvesinden tanırım, Dalından meyve yemeye bayılırım!” dedim.
    Elma, erik, vişne, armut, şeftali ağaçlarını yaz aylarında tanımak kolay çünkü meyvelerini görüyoruz. Gelin görün ki meyveleri yokken karıştırmak da bir o kadar kolay. O yüzden kitaptaki meyveli ağaç bölümünü açıp yapraklarına, gövdelerine, çiçeklerine baktık. Tabii kitapta gördüğümüz ağaçların hepsi bu ormanda yoktu. Çünkü her ağaç, her yerde yetişemez. Başka bir yerde karşımıza çıktıklarında tanıyabilmek için yine de o ağaçların resimlerini inceledik.
    Yaprakların, meyvelerin, çiçeklerin resmini defterimize çizdik. Dikkatimizi çeken özellikleri not ettik. Bir de ağaçların üzerinde yaşayan kuşları, böcekleri, örümcekleri izledik. Büyüteçlerimizle onlara yakından baktık. Üzerinde yuva olan üç tane ağaç gördük, onların yanında diğerlerinden daha çok vakit geçirdik. Ezgi, yuva gördüğü her ağaçta “Kuş gelir belki! Biraz daha duralım mııı?” dedi. Aslında onun kadar biz de merak ettik. Bekledik, bekledik ama kuşları göremedik. Belki de yuvada hiç yumurta yoktu. Beklerken yuvasını inceledik. Etraftan topladığı dallarla ne güzel bir yuva yapmış! Tabii ki onun da resmini çizdik.
    Gezimizi yaparken Özgür bir yandan fotoğraflar çekti. Biz de Ezgi’yle yere dökülen yaprakları, meyveleri, kozalakları, dalları topladık. Kendimizi kaptırıp o kadar çok şey toplamışız ki! Yanımızda getirdiğimiz kutu ağzına kadar doldu.
    Bir masa bulup kutudakileri üzerine döktük. Dalları, yaprakları sınıflandırdık. Altına da hangi ağaca ait olduklarını yazdık, çizimler ekledik. Topladıklarımızı ve notlarımızı birleştirince biz de bir ağaç rehberi oluşturabiliriz diye düşündük.
    Gezide ne çok ağaçla tanıştık! Her gün yanından geçip gittiğimiz bir ağacın ne ağacı olduğunu artık kolayca tahmin edebiliriz. Doğayı yakından tanımak hepimizi çok heyecanlandırdı. Otsu bitkileri, böcekleri, kuşları da keşfe çıkarak maceraya devam etmeye karar verdik.
    ----
    Copyright ©️ 2022
    Araştırmacı Çocuk içerikleri, Araştırmacı Çocuk Merkezi Eğitim ve Danışmanlık Ltd. Şti. tarafından basın kanununa uygun olarak yayımlanmaktadır. Araştırmacı Çocuk içeriklerinin her hakkı Araştırmacı Çocuk Merkezi Eğitim ve Danışmanlık Ltd. Şti.’ye aittir. Kanalda yayımlanan yazı, fotoğraf, video, çizim, oyun ve etkinliklerin her hakkı saklıdır. Kaynak gösterilerek tanıtım için yapılacak kısa alıntılar dışında yayıncının izni olmaksızın hiçbir yolla çoğaltılamaz, kullanılamaz.

КОМЕНТАРІ •