Pyöräilijän keskinopeus

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 січ 2018
  • Pyörälenkin keskinopeuteen vaikuttavat monet seikat, mutta tällä erää keskitytään tämän suureen matemaattiseen puoleen - miksi todellinen keskinopeutemme on usein pienempi kuin miltä se mielikuvissa vaikuttaa?
    Esittäjän Twin Musicom kappaleet I Found an Answer ja Puppy Love (Sting) on suojattu lisenssillä Creative Commons Attribution (creativecommons.org/licenses/...)
    Esittäjä: www.twinmusicom.org/
    Tilaa Velogin UA-cam-kanava nähdäksesi lisää vastaavanlaisia videoita - ei maksa mitään! bit.ly/velogisub
    Tilaa myös Velogin maksuton uutiskirje pysyäksesi ajan tasalla: bit.ly/veloginews
    "Onneksi pyörä on keksitty" paidat ja muut Velogi tuotteet: shop.spreadshirt.fi/velogi
    Jos olet aloittelemassa pyöräilyä, suosittelen Pyöräilyn perusteet - verkkokurssia, joka tarjoaa oikopolun pyöräilyn pariin: bit.ly/pyorailemaan
    Pyöräilyn perusteet voi nyt omaksua myös e-kirjana: kirja.elisa.fi/ekirja/pyoran-...
    Jos sen sijaan UA-cam videoiden teko kiinnostaa, niin ala seuraamaan myös Videoneuvosta ja tilaa kanava: bit.ly/videoneuvos_sub
  • Спорт

КОМЕНТАРІ • 49

  • @grimukka4310
    @grimukka4310 6 років тому +25

    Katon vaan huippu nopeuden alamäissä

  • @lehtjug
    @lehtjug 6 років тому

    Hyvää uutta vuotta Velogille. Itse seuraan keskinopeuden, sykkeen ja tehomittarin suhteita toisiina. Toimii hyvänä indikaattorina päivän kunnosta.

    • @lehtjug
      @lehtjug 6 років тому

      Oli ehkä väärin sanoa keskinopeuden, pikemminkin sen hetkisen nopeuden suhdetta noihin muihin mainittuihin.

  • @pudemanni
    @pudemanni 6 років тому +4

    Keskarin tutkiskelu lenkin jälkeen on osa suoritusta. Samoin keskikadenssin. Kun hinkkaa samoja lenkkejä, huomaa hyvin miten monta tekijää niihin vaikuttavat: keli, fiilis, pukeutuminen jne.

  • @janileino1463
    @janileino1463 4 роки тому +1

    Hyvää ja hauskaa pohdintaa. Stravan kautta seurailen lenkin pituutta, keskinopeutta ja karttaa. En suhtaudu tähän kauhean fanaattisesti. Se että on kivaa on tärkeää. Ajelen fätillä.

  • @pantakala
    @pantakala 6 років тому +4

    Mielenkiintoinen aihe jälleen! Näitä teknis-matemaattisia videoita kattelee mielellään. Keskinopeuden (psykologinen) merkitys on kyllä jännä juttu. Jotenkin sitä vain tuijottaa lenkillä ja lenkin jälkeen aivan liikaakin. Toisinaan jopa tuntuu, että koko touhusta häviää se liikunnan ilo, kun "eihän tämän lenkin keskari voi jäädä edellistä lenkkiä huonommaksi", ja sitten ajetaan naama irvessä vastatuuleen, että saadaan sitä kiinni. Mulla oli joskus tapana pistää takaa-ajo johonkin saman reitin lenkkiin, niin ääni korvanapissa kertoi kilometrin välein, miten menee siihen verrattuna. Nyt sen on tajunnut, ettei välttämättä aina oo se paras lähtökohta, vaikka hiihtokauden alussa on samantyyppiseen ajatteluun taas tullut syyllistyttyä. No, ensi kaudella saa heti alusta asti mukaan syke- ja kadenssimittarien datat, niin jospa niiden tutkiminen painaa keskarin merkitystä enemmän taka-alalle. Sykealueista pyöräilijän ja pyörälenkkien näkökulmasta näkisi myös mielelllään videota. Toki ne perusopit pätevät pitkälti myös tähän lajiin, mutta kun pyörällä tehdään pitkiä, monen tunnin lenkkejä, niin kuinka matalilla sykkeillä ne pitäisi oikeasti malttaa ajaa ja miten se onnistuu jne. Hyvää uutta vuotta Velogille! :)

    • @Velogi
      @Velogi  6 років тому +1

      Se on juuri niin että matalan sykkeen lenkkiä pitää oikein tietoisesti ajaa ettei aina mene "täysiä".

  • @villeteppo6472
    @villeteppo6472 6 років тому +4

    Tulee laitettua älypuhelimesta itsetehtyyn exceltaulukkoon
    aloitus- ja lopetusaika ja matkan pituus, rasti ruutuun vielä jos oli työmatka. Jonkinlaisena työmatkamotivaattorina vielä laskee säästetyt hiilidioksidipäästöt vuodelle :D
    Sit jos tulee vedettyä muuta kuin vakio työmatkaa niin kattoo kilsat sporttrackerilla tai pidemmille kiinnittää halpis matkamittarin.
    Niin matkamittarihan on hyllytettynä, koska jostain syystä tuli ajettua itseä vastaan kilpaa.. Nykyään pyrin kulkemaan useammin pyörällä töihin, en nopeammin.
    Muuten olisit voinut vähän omia 2017 datoja näyttää, (varmaan siitä tulee eri video, kun et näyttänyt 😁🤔) kun tuntui vähän lyhkäseltä pätkältä. Näistä sun videoista on tullu itelle niinku Aku Ankka lapsena, hirveellä sykkeellä polkee töistä kotiin suihkuun, ruokaa pöytään ja video pyörimään! #tiistairutiini

    • @Velogi
      @Velogi  6 років тому +1

      Hehheh - löytyy sitä (kait) vielä pahempiakin addiktioita :-D

  • @Mersuharrastaja
    @Mersuharrastaja 6 років тому +2

    Mä en seuraa. No kyllä se tulee katsottua Sports tracker -sovelluksesta, mutta en ole kiinnostunut siitä, johan siitä kertoo sekin että en ole vielä onnistunut tekemään lenkkiä yli 20 km/h keskinopeudella. Viimeaikoina pyörineet siinä 17 - 18 km/h. Itse otan ajan, jonka haluan viettää pyörän päällä, esim lenkkiä lähtiessä mietin et nyt teen 2,5 h lenkin ja lenkin jälkeen katon mitenkä pitkälle ja kovaa pääsin.

  • @tatutyrvakainen8307
    @tatutyrvakainen8307 4 роки тому +1

    Meillä ajetaan 10 km :n tempoja kesäkeskiviikkoisin, joskus 20 km ja joskus 30 km. Aina käsi kädessä tutkaillaan matkaan mennyttä aikaa JA keskinopeutta. Jotenkin se keskari on niin kiinnostava.

  • @juuso4939
    @juuso4939 Рік тому

    Jos ihan tarkkoja ollaan määritelmistä, kyseessä on keskivauhti. Nopeus on vektori eli jos palaat lähtöpisteeseesi, keskinopeus on nolla, vektorin itseisarvo eli vauhti on se mistä on kyse.

  • @SeppoKoivisto
    @SeppoKoivisto 6 років тому +1

    Kyllä sitä SportsTrackerin (tai muun sovelluksen) mittaamaa ja laskemaa dataa tulee silmäiltyä pikaisesti. Työmatkan pituus on vakio, joten käytetyllä ajalla voi pelata. Toki luonnonolosuhteet tuovat omat haasteensa mukaan, eikä sovi unohtaa kaupungin kunnosspito-osaston merkitystä näin talvisaikaan.
    Tavoite on luonnollisesti voittaa kävely+bussi+kävely -kulukutapa (ja odotusajat) pyörällä työmatkalla. Ei ole mikään erikoisempi suoritus oikeastaan.

  • @user-td5xb2bt9k
    @user-td5xb2bt9k Рік тому

    Kyllä seuraan keskinopeuksia, mutten enää kovin vakavissani. Ikävuosien karttuessa olen myös oppinut myöntämään itselleni omat heikkouteni. Kivas ajaminen on kuitenkin edelleenkin

  • @jiipee7491
    @jiipee7491 3 роки тому

    Tavote on lenkeillä kaikki huomioon ottaen, tuulet, mäet, lämpötila, kroppa, fiilis, vaatetus yms. Pitää vauhteja niin että tasasella pyritään 22-25km/h. alam. max. 30km/h ja yläm. min. 15km/h nurkilla. Kaikki tietysti riippuu kaikesta. Mutta keskinopeus 20km/h tulee yleensä katottua että olis se tai vähä yli, niin sitte on jo hyvä mieli. Ja kaiken A&O on kadenssi meni kuinka hyvänsä.

  • @peanutboy41
    @peanutboy41 6 років тому +1

    Ite oon kyl täysiverinen keskarimies, vaikka olis vastatuulta 20m/s koko lenkillä sen keskarin tulee olla vähintään 30km/h perkele!

  • @teemupekkala1040
    @teemupekkala1040 6 років тому

    Tee pyörälaukuista video, mitkä on hyviä laukkuja,mitä nettisivua kannattee käyttää??

  • @TeroH
    @TeroH 6 років тому +7

    Toiset seuraa keskinopeutta. Toset AVG sykettä. Mutta, kyllä se avecin syke on kaikkein tärkein. Jos lenkki kestää yli 5h, tahtoo avecin syke olla korkealla kotiintulon hetkellä. Erityisesti, jos päivän suunnitelmassa oli muutakin, kuin lenkki.

    • @KarriKalastaja
      @KarriKalastaja 6 років тому +1

      Syke ja teho olisi niitä mitä seurata. Erityisesti kannattaa seura, jos wattimittarin omistaa, niin Normalisoitua tehoa ei keskitehoa. Sykkeeseen vaikuttaa stressitilat yms. ulkoiset tekijät. Esimerkiksi vastatuuleen ajettaessa keskinopeus laskee rajusti, vaikka watit olisikin korkeammat.

    • @aarreoskari
      @aarreoskari 3 роки тому

      Vaimo hyväksyi tämän. Pitääkin ostaa uusi sykevyö kotiväelle.

  • @jarikinnunen1718
    @jarikinnunen1718 4 роки тому

    Pyöräillessä vain keskinopeus merkitsee. Pitkällä matkalla se on hyvä väline välttää liian kovaa alkunopeutta jotta jaksaa lopun paremmin.

  • @bensalenkkari7058
    @bensalenkkari7058 6 років тому +2

    Ite en talvisin ajele kun mummiskalla. Ja sillä ajetaan ylämäkeen sitä 93/kmh.

  • @jukkaisokoski3625
    @jukkaisokoski3625 3 роки тому

    Kerran kuukaudessa käyn yhdellä ja samalla tienpätkällä testaamassa onko kunto parantunut. Toki Jätän omaan arvoonsa jos kova vastainen tai myötäinen. Jos kelit sallivat toisinsanoen.

  • @TheVelomobileChannel
    @TheVelomobileChannel 6 років тому

    Kyllä sitä tulee vaan seurattua. Ei ehkä niinkään ajaessa, mutta aina lenkin jälkeen tulee tutkittua dataa Stravasta. Mutta siinä ajaessa tosiaan kerkiää kaikenlaista miettiä ja laskeskella. Ite laskeskelen yleensä etäisyyksiä seuraavaan kylään yms. 😄 Normaalisti mun keskinopeus on pitkällä matkalla siinä 35-40 km/h paikkeilla. Mutta se johtuu vaan paremmasta aerodynamiikasta, ei hyvästä kunnosta 😜

    • @Velogi
      @Velogi  6 років тому

      On kyllä kova vauhti!

  • @clamantmountain6432
    @clamantmountain6432 6 років тому

    jos ajan matkaa ni katon vaa että tasasella mennee 22 ja alamäkeen 25-30 ja ylämäkeen 15-18 noin niinku suurinpiirtein

  • @latuman
    @latuman 6 років тому

    Sen verran seuraan että jos on huomattavan poikkeava luku niin varmistan että tiedän miksi, ettei ole kuskissa tai kalustossa jotain vikaa tai sairautta. Esimerkiksi jos vertaa sykkeeseen ja siinä on muut muuttujat huomioon ottaen diskrepanssia vauhdin kanssa, niin onko tulossa tauti vai eikö vielä parantunut

  • @kazci
    @kazci 6 років тому +6

    Tulee seurattua liiankin pakonomaisesti. Joutuu välillä pakottamaan itseään että, tänään sä ajat sen hitaamman lenkin.

    • @Velogi
      @Velogi  6 років тому +2

      Toi on kanssa totta - keho kaipaa vaihtelua eikä muutenkaan sovi aina mennä mittari punaisella.

  • @p1u
    @p1u Рік тому

    Ainostaan mitä tulee seurattua on ylämäkien nopeudet. Ylipainoisena ne meni 7-11km/h koska ne on todella jyrkkiä ja viimeksi kun ajelin ne meni 25-29km/h "normaalipainoisena".

  • @qwertcvbnmm
    @qwertcvbnmm 4 роки тому

    Ei ole ”27,7” vaan ”27,8”, jos pyöristät yhteen desimaaliin. Joka tapauksessa luku päättyy kahdeksaan riippumatta kuinka moneen desimaaliin pyöristät, koska seiskat jatkuvat ikuisesti ja viimeisen seiskan pyöristäminen kasiin on lähempänä totuutta. Toki sen voi merkata myös ”27,777...”

  • @Baabel90
    @Baabel90 5 років тому

    Mukava päästä jo tälle vuodelle :) saa nähä kerkeenkö ottamaan kiinni ennen kuin vuosi vaihtuu vuodelle -19 :D

  • @olli-pekkahyvonen5683
    @olli-pekkahyvonen5683 6 років тому

    Watit ja syke. Ne ne tärkeimmät. Mutta siitä huolimatta sitä katsoo myös keskinopeuden .Ja onhan se aina parempi mitä kovempi keskari. Katu-uskottavuus (pun intended) säilytettävä

  • @jaripekkapuhakka8190
    @jaripekkapuhakka8190 6 років тому

    Joo tulee seurattua! Liika vakavaa ja välillä ärsyttääkin!mut ei sitä osaa olla enään seuraamatta,joo sää vaikuttaa tosi paljon! Saattaa olla kymmenien kilometrien ero,vaikka vain 50km matkalla.tsempiä VELOGILLE....

  • @lassi2225
    @lassi2225 6 років тому

    Itten keskinopeus on 100 km tunnissa!

  • @jarikupari9911
    @jarikupari9911 6 років тому

    Tuleehan tuota keskinopeutta seurattua kun samoja lenkkejä ajelee 25-33 välille vaihtelee fiiliksen, kelin, treenimäärän, jne. mukaan. Ehdotus nyt kun sisätreenikausi on parhaimmillaan käynnissä, niin teeppäs video vertailu harjoitusvastusohjelmista esim. Zwift, Bkool, Trainerroad, Tacx ja mitä niitä vielä onkaan.🤔

    • @KarriKalastaja
      @KarriKalastaja 6 років тому

      Itse hankin Tacx Trainer software premium trainerin mukana, sitten siirryin zwiftiin kun traineri vaihtui Kickeriin. Eli näitä kahta kommentoin, kokeilussa tulossa uuden trainerin mukana tulleet Sufferfest, Traienrroad etc.
      Tacxin softa on aluksi aika monimutkainen käyttöliittymältään, mutta hetken tutustumisen kautta kaikki alkaa olla selkeää. On paljon erilaisia alustoja, joilla ajaa ja näytölle saa selkeästi paljon eri dataa näkyviin. Tacxin sivuille myös tulee joka kuukausi kolme eri tasoista harjoitusta, joilla saa vaihtelua ja vanhoja harjoituksia saa ladattua koneelle. Tacxin softalla paljon muita ajajia nakynyt. Tacxille on myös mahdollista ostaa oikeita videoita.
      Zwiftissä taas on paljon muita ajajia, mutta suhteessa Zwift on joulukuisen hinnan noston jälkeen melko kallis käyttää (noin 15€/kk = 180€/vuosi vrt. Tacxin softa noin satasen). Zwift toimii hyvin iPhonella sekä koneella. Zwiftissä en ole havainnut oikeastaan mitään moitittavaa. Joskus yhteys hieman wlanin kautta puhelin käytössä pätkii mutta se ei onneksi vaikuta trainerin vastuksen tuottoon (tacxin välillä koneen lagaus vaikuttii vastukseen, erittäin inhottavaa ylämäessä). Zwiftissä on kolme hienoa paikkaa ajaa (Watopia, Lontoo ja Richmond). Löytyy paljon porukkalenkkejä ja varmasti jokaiselle oman tasoista seuraa ajaa millä tuulella sattuu olemaan. Zwiftin näytöllä näkyy perusdata (kadenssi, watit ja syke), data tarvii joko bluetooth tai ANT+ lähettimet, riippuen minkä kautta Zwiftiä käyttää. Puhelin käytössä itsellä vain kadenssi ja watit bluetoothin kautta, koneella ANT+ antureiden kautta myös syke.
      Zwift on minun mielestä enemmän some-kansalle suunnattu yhteisöllinen kokonaisuus kun taas Tacx pyrkii olemaan tätä. Itse en tästä yhteisöllisyydestä niin perusta niin yleensä ajelen molemmissa yksin. Sillä kun ajan niin ajan, enkä oikein jaksa keskittyä jaarittelemaan tai peukuttamaan.

    • @jarikupari9911
      @jarikupari9911 6 років тому

      Itse ostin syksyllä Tacxin Flow Smartin ja olen käyttänyt Zwiftiä ja Bkool sovellusta noin fifty fifty.Ostin Zwiftin juuri ennen hinnan nousua ja sain sen vielä vuoden ajaksi 9,90e/kk. Täytynee sitten viimeistään lopettaa se. Zwiftissä ei taida olla kuin ne 3 reittiä London, Watopia ja Richtmont. Kyllästyttää "ajella" samoja reittejä. Bkoolissa on hienot kuvatut videomaisemat ja enemmän reittejä. Bkool vaatii koneelta tai näyttikseltä enemmän tehoja, ainakin omassa läppärissä välillä video jumittaa. ANT+ yhteydet vastus/sykevyö toimii kummassakin sovelluksessa ongelmitta. Koukuttava laji kaikkinensa kun ei vielä pääse kunnolla ladulle hiihtämään pikkupakkasilla.

    • @KarriKalastaja
      @KarriKalastaja 6 років тому

      Itse en oikein siitä Richmondista tykännyt, koska aivan liian tasaista. Lontoo on vähän niin ja näin mutta siellä ei tietä riitä oikein tarpeeksi, että saisi vaihtelua. Watopia on oma suosikkini ja odotankin että pääsisin 10 tasolle ja viidakkoon.
      Watopian pitkä nousu Epic KOM + pikku rykäsy radiomastolle on raskas, mutta palkitseva.

  • @spurdospadre9138
    @spurdospadre9138 6 років тому +3

    Ihan perus lukion fysiikan ykköskurssin kamaa

  • @nompaa3471
    @nompaa3471 4 роки тому

    Ajan yleensä 30km/h

  • @MrsKallekani
    @MrsKallekani 6 років тому

    Kyllä tulee seurattua ja kyllä harmittaa, kun cyclocrossilla ei vauhti juuri parantunut verrattuna maastopyörään :D (no parani se 2-3 km/h tunnissa mutta odotukset oli kovemmat).

  • @villikuivanen555
    @villikuivanen555 3 роки тому +2

    en pidä juuri ihmisenä ketään kuka ajaa alle 25kmh