Hocam elinize ağzınıza sağlık, bunca senedir anlamadığım bilgisayar, internet nasıl çalışıyor konularını sayenizde anlamaya başladım. Gıda mühendisiyim, yüksek lisans yapıyorum. Biz bugüne kadar hep organik materyalle uğraştığımız için kablo, elektrik, veri gibi inorganik materyallere uzaylı gözüyle bakıyordum ve “nasıl oluyor yani” diye düşünüyordum. Kabloların yapısını DNA zincirlerine benzettim. Bizim DNA zincirleri beşlik tabanda adenin guanin sitozin timin ve urasil olarak veri tanımlarken sizin kablolarınız bu verileri 1 ve 0 olarak tanımlayıp ikilik tabanda taşıyor. 0-1’leri kendi anlayacağım şekle dönüştürünce kafama çok güzel oturdu. Derslerinizi merakla takip edeceğim. Pandemi döneminde benim için çok güzel oldu. Teşekkür ederim kendi adıma. 👏🏻
Şuana kadar bulamadığım bütün güzel içerikler sizin kanalınızda mevcut. Emeğinize sağlık lise öğrencisiyim ve hayallerime ulaşmada çok yardımcı oluyorsunuz Allah razı olsun sizden...
Hocam muhtesemsiniz, siyah-beyaz TV zamaninda cok cizgi film izlemis olan ben bile biraz zorlansam da kabaca anlayabiliyorum. Eminim Y kusagi bu konulari havada kapacak durumdadir ve umuyorum kanalinizdan faydalanan genclerimiz ileride sizi bir kac adim daha gececektir. Benim de bu Y kusagindan iki kucuk cocugum var ve ileride destek olmak icin bu bilgileri ogrenmeye calisiyorum. Tam kavrayamasam bile, en azindan dogru kaynaklara ulasabilmeleri acisindan yardimci olabilmeyi umuyorum. Bu cabamda buyuk destek oluyorsunuz, gonulden tesekkur ediyorum. Bir cumleniz beni cok etkiledi; herseyin dijitallesmesi hakkinda olan. Bir catal ornegi verdiniz ve eminim su anda anlattiginizdan daha basit ve kaniksanmis bir sekilde bazi insanlar bunu bu mihvalde kullaniyordur. Aslinda dunyamiz icin dominant olacak yeni felsefenin, belki de yeni bir dinin bu olacagini dusunuyorum. Yani Bilgiler geliyor ve maddelesiyorlar. Biz maddeleri bilgiye ceviren bir uygarlik iken bu tam tersine donuyor. Bu kavram hakkinda okuma onerisi vereceginiz kitaplar makaleler varsa paylasirsaniz mutlu olurum. Saglicakla kalin, kolay gelsin.
Çok güzel bir video, çok hoşuma gitti. Bu şekilde işin temel kısımlarını öğrenmeyi çok seviyorum, bu şekilde suanki teknolojileri anlayıp üstüne bir şeyler koyabilir hale gelebiliriz...
Hocam gerçekten çok faydalı videolar çekiyorsunuz. Okul dönemi başladığında sizin videolarınızı gerek üniversitemde gerek başka sayfalarda paylaşarak daha fazla tanınmanız için elimden geleni yapacağım İnşallah.
Bir insana kazıtılmış saç ve goatee kombinasyonu bu kadar mı yakışır? O kadar karizmatik olmuşsunuz genç durmuşsunuz ki. Belli ki siz de farkındasınız ses tonunuzdan anlaşılıyor özgüven artışı. :)
Tekrar teşekkür ederim hocam bizi çalıştığım iş yeri eğitime gönderdi bizlere bilgisayarım fiziksel ağları hakkında açıklamalar yaptı benimde anlayamadığım konular oldu sizlerden onu sormak istemiştim umarım kendimi size anlatabilmişimdir
1.Matematik üzerine yoğunlaşdım,yapay zeka,robotik,makine öğrenmesi bu işlere merakım var.Sizin yapay zeka dersinizde paylaşdığınız kanalda nasıl ilerleyelim tablosunu aldım ve internete giriş dersinden sonra,algoritma,c dersleri, sonra veri yapıları,veri tabanı dersleri sonrası, pic programlama geçip arduino,raspberry pi,sonra pytorch,tensorflow gibi kütüphaneler üzerinde yoğunlaşıcam.Iot öğrenmek isdiyorum eşyaya komut vermek yani. Bu alanda şuan c/c++,python kullaniliyor. robotik ve uygulamalı yapay zeka alanında ilerlemek isdiyorum.İlk dersinizden sizin sırayla izliyip sonra kendi merakım için ne gerekiyorsa onun üzerine gidicem.Herkese başarılar.
hocam ben network uzmanıyım, dikkatimi çekti çünkü siz genelde yazılım konuları ile daha ön plandasınız ama kanalınız bilgisayar kavramları, yani bu video serisi tam kanalınıza uygun olmuş ve çok başarılı, elinize yüreğinize sağlık. Gerçekten hiç bilmeyen birine ciddi anlamda bir şeyler katar ve katıyor. En güzel olan özelliğiniz en azından benim taktir ettiğim; siz konu ile alakalı işin kültürünü, bakış açısını ve mühendisliğini veriyorsunuz muhattaplarınıza özelliklede bunun için çok teşekkür ederim.
bunca yıllık bilgisayar meraklısıyım bit byte kavramını yeni yeni kafamda oturtmaya başladım . temel bilgim vardı tahminlerim de zaten burdaki bilgiler şeklindeydi , ama anlaşılabilir hale gelmesi bu video sayesinde oldu . bir de cpu binary sistemde verileri işlerken 8 bit 8 bit şeklinde okuyor sırasıylan galiba . yani 010100101010010 gibi bir kodda ilk 8 karakter sonra diğer 8 karakter şeklinde galiba . yoksa çok karmaşık birşey oluşur .
25:49'da "değişik çözümler de var, radyo sinyalleri gibi" ifadeniz hatalıdır. Ekstra kanallar eklemek olarak bahsedilen ve sizin de okyanus-aşırı kablolara yeni kablo eklemek şeklinde örneklendirdiğiniz çözüme karşılık yazılı sunu bizlere bu çözümün uygulanamayacağı durumların da olduğunu belirtmekte ve bunu da radyo istasyonları olarak örneklendirmektedir. Bildiğiniz üzere ülkemizde de 87.5 - 108.0 MHz bant aralığı FM yayın yapan radyo istasyonlarına tahsis edilmiştir, bir başka bant aralığının FM yayıncılarına tahsis edilmesi hem ilgili aralığın farklı haberleşme şekillerine müdahale anlamına geleceği hem de son kullanıcılar olarak alıcılarımızı topyekün değiştirmemiz gerekeceği için mümkün değildir. Sunum da bunu örnek vererek "çözüm"ün her şartta geçerli olmadığını belirtmiştir.
Hocam öncelikle yüreğinize sağlık. Ama anlamadığım bir şey var. 16:30'da ekrandaki ASCII tablosundaki binary değerler 7 tane. Ama normalde 1 byte=8 bit. Bu durumda "1 byte her zaman 8 bit'e eşit olmuyor" demek mi oluyor?
öncelikle hocalardır :) bilgisayar mühendisliğinden bilgisayar mühendisliğine bile çok fark var :) Üniversite eğitimi hocada biter gerisi hep boş. İyi hoca varsa iyi program da iyi ders de olur. Hoca iyi değilse isterseniz dünyanın en iyi müfredatını getirin bir işe yaramaz. Bakın bu konulardaki en saygın kurumlardan birisi olan ACM'in ve AIS'in ortak yaptıkları bazı çalışmalar var. Bunu okuyun isterseniz, Türkiyedeki hiç bir programın bununla alakası yok, tabiri caizse herkes ortaya karışık program hazırlıyor: www.acm.org/education/curricula-recommendations
hocam daha izlemedim ama portumu degistirince benim yerimi nerde oturdumu bulabilirlermi yoksa bulut surucusumu lazim degisken ip filan ? bilgilendirebilirmisiniz videoda varsa gerek yok
hocam internetten video izlerken mesela full hd. yüklenmesi zaman aliyo ama tv de nasıl bu kadar hızlı, eş zamanli gosterim oluyo? tv hafizaya almadiği icin mi? ve tv tahminimce hangi pikselleri nasil renklendireceğinin bilgisini aliyor sinyallerden yani küçük boyutlu bir bilgi.
Hocam benim anlamadığım bilgi karşı tarafa sembolle giderken bu semboldaki numaralar başka bir veri içinde kullanılırsa nasıl olacak her veri için farklı sayı dizini üretmek mümkünmü çünkü 1 bayt lık bir sayı için en fazla 0-256 arası farklı sayı oluşturabiliyorsun
1 byte içerisinde 256 farklı değer saklanırken 0 to 255 örneğini anlamadım. 0'dan 255'e giderken ilk 9 karakter hariç olmak üzere devam eden karakterler birden fazla basamağa yani birden fazla karaktere sahip oluyor. Örneğin 254, 3 farklı karaktere sahip. O zaman 0 to 255 değil de 0'dan 256. karaktere kadar olan değerleri 1 byte içerisinde tutabilmemiz gerekmez mi?
:) olur vakit bulursak o konulara da bakarız (ama önce bir derleyici tasarımı anlatıp parser nasıl yazılır teorisi nedir anlatmak lazım (anlatacak çok konu var, yavaş yavaş sırayla anlatacağız vakit ve bilgimiz ölçüsünde) )
Hocam yazdığımız yazıların 0 ve 1 ile nasıl aktarıldığını anladım internet üzerinde fakat gönderdiğimiz resimler veya sesimiz bu yolla nasıl aktarılıyor.Bunlara öyle bir harfi kodladığımız gibi 0 ve 1 le kodlayamayız diye düşünüyorum.Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Kodlanıyor. Kodları anlamlı yapan zaten alıcıları. Metnin gönderilmesi ve sana ulaşması resimle aynı mantıkta. Senin monitörde gördüğün metinler gelirken tek sembol kodlarını taşımıyor. Hangi programda olduğuna bağlı olarak onun gerekli dosya kodlarını, monitördeki renk ve konum değerlerini, ve s. de taşıyor. Mesala sen resim yollarken onun veri yolu kodunu da yollamış oluyorsun. Yani nereden nasıl geçecek ve nasıl monitörüne ulaşacak?.Resim bilgisayara piksel değerleri ile ulaşırken gerekli olan bileşenlerden geçerek monitörüne yansıyor zaten. Aynı mantık resimde de geçerli.
hocam merhaba, ben bilgisayar alanına yeni giriş yapanlardanım. lisans eğitimimi tamamladıktan 4 sene sonra ikinci üniversite olarak yönetim bilişim sistemleri okuyorum, ikinci seneye geçtim. internet nasıl çalışır isimli 15 videonuzla başlayıp, sonrasında c++ programlama dilini öğrenmek için diğer videolarınızı izlemeyi düşünüyorum. başlamadan önce doğru düşünüp düşünmediğim konusunda sizden fikir, öneri almak istedim, şimdiden teşekkürler. iyi çalışmalar.
Hocam benim önceden c# ve diğer bazı dillerle uğraşma imkanım oldu ve belli temel şeyleri oturtduğumu düşünüyorum bunun için javaya başlama kararı aldım.Sizin java videolarınız dahil farkılı kaynakları denedim ama bir türlü işin içinden çıkamadım sizce javadan vazgeçip daha rahat olduğum Microsoft teknojilerine yönlenmelimiyim.
Hocam kod yazma dışında olan teorik kısımı anlayamıyorum bir türlü oturmuyor . Birde kaynaklardan faydalanırken daha önceden programlama bilgim olduğu için bazı bildiğim kısımları(örn: if-else, döngü yapıları gibi) atlıyorum bununda negatif etkisi olabilir
hmm nesne yönelimli programlama kısmı C# ile tamamen aynı aslında. Yani bu seviyede c# ile javanın nasıl bir farkına takılıyorsunuz onu anlayamıyorum, neredeyse java kodunu c#'a yapıştırsanız çalışacak? Mesela bir örnek verebilir misiniz? Tam olarak problem olan nokta ile ilgili?
Hocam sizin videolarınızdan örnek vericek olursak Encapsulation ve soyutlama, Derin ve sığ kopyalama videolarınızı izlerken diğer konulara nazaran anlamada sıkıntı yaşadım.
Hocam K, M, G, T ile Ki, Mi, Gi, Ti kullanımı farklı. İlkinde(K) 1000 ile, diğerinde (Ki) 2^10 (1024) ile çarpıyoruz. Sunumdaki dönüşümlere bakarsanız da bu yolla gidilmiş. Fakat 1 GB = 1024 MB diye hesap yapıyoruz mesela. Neden?(1000 ile çarpmalı değil miyiz aslında) Konuya açıklık getirebilir misiniz?
Hocam, ellerinize, yüreğinize, dilinize sağlık. 100 Yılda bir gelenlerdensiniz, dünyaya. Teşekkür ederiz her şey için..
Hocam elinize ağzınıza sağlık, bunca senedir anlamadığım bilgisayar, internet nasıl çalışıyor konularını sayenizde anlamaya başladım. Gıda mühendisiyim, yüksek lisans yapıyorum. Biz bugüne kadar hep organik materyalle uğraştığımız için kablo, elektrik, veri gibi inorganik materyallere uzaylı gözüyle bakıyordum ve “nasıl oluyor yani” diye düşünüyordum. Kabloların yapısını DNA zincirlerine benzettim. Bizim DNA zincirleri beşlik tabanda adenin guanin sitozin timin ve urasil olarak veri tanımlarken sizin kablolarınız bu verileri 1 ve 0 olarak tanımlayıp ikilik tabanda taşıyor. 0-1’leri kendi anlayacağım şekle dönüştürünce kafama çok güzel oturdu. Derslerinizi merakla takip edeceğim. Pandemi döneminde benim için çok güzel oldu. Teşekkür ederim kendi adıma. 👏🏻
kendimi bilgisayar mühendisliğinde bi derste hissettim gerçekten.. ağzınıza sağlık hocam
Şuana kadar bulamadığım bütün güzel içerikler sizin kanalınızda mevcut. Emeğinize sağlık lise öğrencisiyim ve hayallerime ulaşmada çok yardımcı oluyorsunuz Allah razı olsun sizden...
Hayallerine ulaşabildin mi kanka
Hocam muhtesemsiniz, siyah-beyaz TV zamaninda cok cizgi film izlemis olan ben bile biraz zorlansam da kabaca anlayabiliyorum. Eminim Y kusagi bu konulari havada kapacak durumdadir ve umuyorum kanalinizdan faydalanan genclerimiz ileride sizi bir kac adim daha gececektir. Benim de bu Y kusagindan iki kucuk cocugum var ve ileride destek olmak icin bu bilgileri ogrenmeye calisiyorum. Tam kavrayamasam bile, en azindan dogru kaynaklara ulasabilmeleri acisindan yardimci olabilmeyi umuyorum. Bu cabamda buyuk destek oluyorsunuz, gonulden tesekkur ediyorum.
Bir cumleniz beni cok etkiledi; herseyin dijitallesmesi hakkinda olan. Bir catal ornegi verdiniz ve eminim su anda anlattiginizdan daha basit ve kaniksanmis bir sekilde bazi insanlar bunu bu mihvalde kullaniyordur. Aslinda dunyamiz icin dominant olacak yeni felsefenin, belki de yeni bir dinin bu olacagini dusunuyorum. Yani Bilgiler geliyor ve maddelesiyorlar. Biz maddeleri bilgiye ceviren bir uygarlik iken bu tam tersine donuyor. Bu kavram hakkinda okuma onerisi vereceginiz kitaplar makaleler varsa paylasirsaniz mutlu olurum. Saglicakla kalin, kolay gelsin.
çok başarılı olmuş hocam her kelimeniz bilgi boş konuşma yok anlatım çok iyi tebrikler
Çok güzel bir video, çok hoşuma gitti. Bu şekilde işin temel kısımlarını öğrenmeyi çok seviyorum, bu şekilde suanki teknolojileri anlayıp üstüne bir şeyler koyabilir hale gelebiliriz...
Bilgiyi saklayanlardan değil paylaşanlardan olduğunuz için teşekkürler hocam.
hocam türkçe dilinin hakkını veriyorsunuz gerçekten.
Hocam akıcı anlatımınız için teşekkürler. Serinin devamını dört gözle bekliyorum.
Dilinize,elinize sağlık hocam.Şu yaptığınız şeyi herkes yapamaz yürek ister.
30 dakika çok akıcı bir şekilde sıkmadan geçti. Gelecek bölümleri bekliyoruz hocam.
Çok sade ve anlaşılır bir anlatım. Gayet güzel . Saygılarımla...
Hocam, iyiki varsınız...Nasıl teşekkür ederiz bilemiyorum. Yüreğinize sağlık...
Siz ne güzel bir insansınız. emeğiniz için çok çok çok teşekkür ederim.
Hocam gerçekten çok faydalı videolar çekiyorsunuz. Okul dönemi başladığında sizin videolarınızı gerek üniversitemde gerek başka sayfalarda paylaşarak daha fazla tanınmanız için elimden geleni yapacağım İnşallah.
Hocam siz bu ülkeye gelmiş en iyi Bilişim Öğreticilerinden birisiniz
Bir insana kazıtılmış saç ve goatee kombinasyonu bu kadar mı yakışır? O kadar karizmatik olmuşsunuz genç durmuşsunuz ki. Belli ki siz de farkındasınız ses tonunuzdan anlaşılıyor özgüven artışı. :)
video için çok teşekkürler. hiçbir yerde bulamamıştım sizi keşfedene kadar. Emeğinize sağlık
UA-cam'DAKİ EN YARARLI VİDEO,EFSANESİNİZ HOCAM!
Hocam on numara anlatmışsınız ağzınıza sağlık. Devamını bekliyoruz. Issız bırakmayın buraları.
Allah senden razı olsun...Başarıların daim yolun açık olsun...Videolar için çok teşekkürler...
hocam vizelerden sayenizde geçiyorum çok teşekkürler bizleri aydınlattığınız için.
Çok çok çok teşekkür ederim böyle güzel bilgileri bizlerle paylaştığınız için.
Hocam sizin bize faydanız çok fazla, Allah razı olsun.
Çok güzel ve anlaşılır bir anlatım olmuş. Tebrik ederim.
Tekrar teşekkür ederim hocam bizi çalıştığım iş yeri eğitime gönderdi bizlere bilgisayarım fiziksel ağları hakkında açıklamalar yaptı benimde anlayamadığım konular oldu sizlerden onu sormak istemiştim umarım kendimi size anlatabilmişimdir
1.Matematik üzerine yoğunlaşdım,yapay zeka,robotik,makine öğrenmesi bu işlere merakım var.Sizin yapay zeka dersinizde paylaşdığınız kanalda nasıl ilerleyelim tablosunu aldım ve internete giriş dersinden sonra,algoritma,c dersleri, sonra veri yapıları,veri tabanı dersleri sonrası, pic programlama geçip arduino,raspberry pi,sonra pytorch,tensorflow gibi kütüphaneler üzerinde yoğunlaşıcam.Iot öğrenmek isdiyorum eşyaya komut vermek yani. Bu alanda şuan c/c++,python kullaniliyor. robotik ve uygulamalı yapay zeka alanında ilerlemek isdiyorum.İlk dersinizden sizin sırayla izliyip sonra kendi merakım için ne gerekiyorsa onun üzerine gidicem.Herkese başarılar.
hocam ben network uzmanıyım, dikkatimi çekti çünkü siz genelde yazılım konuları ile daha ön plandasınız ama kanalınız bilgisayar kavramları, yani bu video serisi tam kanalınıza uygun olmuş ve çok başarılı, elinize yüreğinize sağlık. Gerçekten hiç bilmeyen birine ciddi anlamda bir şeyler katar ve katıyor. En güzel olan özelliğiniz en azından benim taktir ettiğim; siz konu ile alakalı işin kültürünü, bakış açısını ve mühendisliğini veriyorsunuz muhattaplarınıza özelliklede bunun için çok teşekkür ederim.
hocam siz kral bir insansınız. hakkınızı helal edin teşekkür ederiz...
hocam anlattığınız bilgileri para ile satın alamayız emeğinize sağlık
bunca yıllık bilgisayar meraklısıyım bit byte kavramını yeni yeni kafamda oturtmaya başladım . temel bilgim vardı tahminlerim de zaten burdaki bilgiler şeklindeydi , ama anlaşılabilir hale gelmesi bu video sayesinde oldu . bir de cpu binary sistemde verileri işlerken 8 bit 8 bit şeklinde okuyor sırasıylan galiba . yani 010100101010010 gibi bir kodda ilk 8 karakter sonra diğer 8 karakter şeklinde galiba . yoksa çok karmaşık birşey oluşur .
hocam verdiğiniz emek için gerçekten çok teşekkürler destekliyoruz sizi hocam devam :)
Hocam bu dersi alacağım fakat yinede önceden bir bakmak istedim elinize, emeğinize sağlık tam aradığım konu.
25:49'da "değişik çözümler de var, radyo sinyalleri gibi" ifadeniz hatalıdır. Ekstra kanallar eklemek olarak bahsedilen ve sizin de okyanus-aşırı kablolara yeni kablo eklemek şeklinde örneklendirdiğiniz çözüme karşılık yazılı sunu bizlere bu çözümün uygulanamayacağı durumların da olduğunu belirtmekte ve bunu da radyo istasyonları olarak örneklendirmektedir. Bildiğiniz üzere ülkemizde de 87.5 - 108.0 MHz bant aralığı FM yayın yapan radyo istasyonlarına tahsis edilmiştir, bir başka bant aralığının FM yayıncılarına tahsis edilmesi hem ilgili aralığın farklı haberleşme şekillerine müdahale anlamına geleceği hem de son kullanıcılar olarak alıcılarımızı topyekün değiştirmemiz gerekeceği için mümkün değildir. Sunum da bunu örnek vererek "çözüm"ün her şartta geçerli olmadığını belirtmiştir.
TEK İYİ ANLATAN SİZ SİNİZ ADAMSINIZ ADAM
Elinize sağlık sayenizde çok şey öğrendim.Teşekkürler hocam.
1:05 sen kralsın keşke herkes yapsa da ülke bilgilense senin videoların gibi dolsa youtube böyle şu anki gibi salak saçma challange videoları olmasa
super hocam.. Allah yardimciniz olsun .. :)
cok guzel videolar hocam devamini bekliyoruz
harika bir sunum ve çalışma
Emekleriniz için çok çok teşekkür ederiz hocam
Hocam, emeğiniz sağlık, iyi çalışmalar.
Adamsın adam , keşke applicationların cevabını da net bir şekilde belirtseydin sunum sonunda.
Hocam kuantum bilgisayarlarının çalışma mantığı ile ilgili bir video yapar mısınız
hocam çok teşekkürler. iyi ki varsınız
Allah razı olsun senden güzel insan eline emeğine sağlık
hocam bu serinizi bitirdim ama İngilizce serisini bulamadım. Derslerin İngilizce halini izlemeyi çok isterim.
Hocam cok tesekkur ederim.Ders mükemmel.
hocam hakkınız ödenmezz
hocam sizin ingilize kanalinizin ismi nedir?
ComputerConcepts kanalın adı sanırım Hocamızın sitesinden buldum, linki şu şekilde : ua-cam.com/channels/eH53p3W2EJs7IlYyAyQCeg.html
hocam cok sagolun iyi anlatyorsunuz tsk...
çok teşşekürler merak ediyordum öğrendim
hocam mükemmel insansınız.
Çok teşekkürler elinize sağlık
hocam metaverse ile ilgili video istiyoruz
Hocam öncelikle yüreğinize sağlık. Ama anlamadığım bir şey var. 16:30'da ekrandaki ASCII tablosundaki binary değerler 7 tane. Ama normalde 1 byte=8 bit. Bu durumda "1 byte her zaman 8 bit'e eşit olmuyor" demek mi oluyor?
1 tanesi büyük ve kucuk harf anlamında
süper anlattınız hocam ağzınıza sağlık
İnternetin calisma mekanizmesini pratik edinmem icin nasil nasil enerjilerin bana gelmesi gerekir
Şiir gibi ders teşekkürler..
Değerli Hocam, İngilizce kanalınızın ismi nedir?
hocam videolariniz tamamen calisnmis lutfen hakkinizi koruyun
Teşekkür ederim. Tx ve rx packet loss ping bakırın avantajı dezavantajı gibi kavramları anlattınız mi
Çok teşekkür ederim. Muhteşem.
Hocam emeğinize sağlık.
Bilgisayarda çok ilginç şeyler var çok deli 16:00
Abi helal olsun çok güzel olmuş
Sesinizdemi sinyal e dönüşüp geliyor yani sinyal şeklinde
Çok teşekkürler. zevkli bir ders.
Tek kelimeyle: MÜ-KEM-MEL
elinize sağlık hocam
hocam kablo çok kalın olursa daha çok veri taşırmı ? neden internet kabloları çok ince
merhaba hocam bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleriyle yönetim bilişim sistemleri bölümünü birbirinden ayıran nedir? TEŞEKKÜRLER
öncelikle hocalardır :) bilgisayar mühendisliğinden bilgisayar mühendisliğine bile çok fark var :) Üniversite eğitimi hocada biter gerisi hep boş. İyi hoca varsa iyi program da iyi ders de olur. Hoca iyi değilse isterseniz dünyanın en iyi müfredatını getirin bir işe yaramaz.
Bakın bu konulardaki en saygın kurumlardan birisi olan ACM'in ve AIS'in ortak yaptıkları bazı çalışmalar var. Bunu okuyun isterseniz, Türkiyedeki hiç bir programın bununla alakası yok, tabiri caizse herkes ortaya karışık program hazırlıyor:
www.acm.org/education/curricula-recommendations
Bir bilgisayar mühendisinin bunları ezbere bilmesine gerek var mı? Yoksa arka plandaki mantığını öğrenmesi yeterli olur mu?
Hocam bahsettiğiniz teknolojinin kültürden etkilenmesi konusu ile ilgili önerebileceğiniz makale/kitap veya uzman var mı?
24.07 transfer rate,transmission speed, transmission capacity kavramları aynı şeyi mi ifade ediyor? Bps veya bps ile mi ölçülüyor?
aboo ne kadar eski, 5-6 yıl olmuş 🤣
2021 de izleyen varmı
hocam daha izlemedim ama portumu degistirince benim yerimi nerde oturdumu bulabilirlermi yoksa bulut surucusumu lazim degisken ip filan ? bilgilendirebilirmisiniz videoda varsa gerek yok
03:58 , dijital varlık ? NFT ? HOCAMMM
ahsasdfasfdhsfda
hocam internetten video izlerken mesela full hd. yüklenmesi zaman aliyo ama tv de nasıl bu kadar hızlı, eş zamanli gosterim oluyo? tv hafizaya almadiği icin mi? ve tv tahminimce hangi pikselleri nasil renklendireceğinin bilgisini aliyor sinyallerden yani küçük boyutlu bir bilgi.
Hocam benim anlamadığım bilgi karşı tarafa sembolle giderken bu semboldaki numaralar başka bir veri içinde kullanılırsa nasıl olacak her veri için farklı sayı dizini üretmek mümkünmü çünkü 1 bayt lık bir sayı için en fazla 0-256 arası farklı sayı oluşturabiliyorsun
Bilginin belli semboller ile gitmesi karşı tarafa ama ne ile elektrik ile mi
1 byte içerisinde 256 farklı değer saklanırken 0 to 255 örneğini anlamadım. 0'dan 255'e giderken ilk 9 karakter hariç olmak üzere devam eden karakterler birden fazla basamağa yani birden fazla karaktere sahip oluyor. Örneğin 254, 3 farklı karaktere sahip. O zaman 0 to 255 değil de 0'dan 256. karaktere kadar olan değerleri 1 byte içerisinde tutabilmemiz gerekmez mi?
00000000 = 0 ve 11111111 = 255 bunların arasında değişiyor 256 için 9'uncu biti eklemen lazım.
Aydınlanma yaşadım resmen !!
Abi patron ve saian ile bir bağın var mı ? Acayip benziyosun.
Merhaba Hocam;
RESTful Web Servislerini, JSON Parse etmeyi anlatır mısınız? Özellikle Java'da.
:) olur vakit bulursak o konulara da bakarız (ama önce bir derleyici tasarımı anlatıp parser nasıl yazılır teorisi nedir anlatmak lazım (anlatacak çok konu var, yavaş yavaş sırayla anlatacağız vakit ve bilgimiz ölçüsünde) )
İlginiz için teşekkür ederim.
Kolaylıklar dilerim.
Hocam siz de olmasanız cahil kalacağız
Hocam yazdığımız yazıların 0 ve 1 ile nasıl aktarıldığını anladım internet üzerinde fakat gönderdiğimiz resimler veya sesimiz bu yolla nasıl aktarılıyor.Bunlara öyle bir harfi kodladığımız gibi 0 ve 1 le kodlayamayız diye düşünüyorum.Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Kodlanıyor. Kodları anlamlı yapan zaten alıcıları. Metnin gönderilmesi ve sana ulaşması resimle aynı mantıkta. Senin monitörde gördüğün metinler gelirken tek sembol kodlarını taşımıyor. Hangi programda olduğuna bağlı olarak onun gerekli dosya kodlarını, monitördeki renk ve konum değerlerini, ve s. de taşıyor. Mesala sen resim yollarken onun veri yolu kodunu da yollamış oluyorsun. Yani nereden nasıl geçecek ve nasıl monitörüne ulaşacak?.Resim bilgisayara piksel değerleri ile ulaşırken gerekli olan bileşenlerden geçerek monitörüne yansıyor zaten. Aynı mantık resimde de geçerli.
Bunlar hep zor işler :))
Emeğinize sağlık
hocam merhaba, ben bilgisayar alanına yeni giriş yapanlardanım. lisans eğitimimi tamamladıktan 4 sene sonra ikinci üniversite olarak yönetim bilişim sistemleri okuyorum, ikinci seneye geçtim. internet nasıl çalışır isimli 15 videonuzla başlayıp, sonrasında c++ programlama dilini öğrenmek için diğer videolarınızı izlemeyi düşünüyorum. başlamadan önce doğru düşünüp düşünmediğim konusunda sizden fikir, öneri almak istedim, şimdiden teşekkürler. iyi çalışmalar.
olabilir ancak şu videoları izlemenizi tavsiye ederim: ua-cam.com/video/NYgZ79MoTlE/v-deo.html&lc=z12wvdygnzuku5pkw22dtpqbslrog5lvu
ua-cam.com/video/kZzXMWpsLeo/v-deo.html
ua-cam.com/video/qqvsSlv81fQ/v-deo.html
ua-cam.com/video/zcyqrCgZEzQ/v-deo.html
başarılar
Hocam benim önceden c# ve diğer bazı dillerle uğraşma imkanım oldu ve belli temel şeyleri oturtduğumu düşünüyorum bunun için javaya başlama kararı aldım.Sizin java videolarınız dahil farkılı kaynakları denedim ama bir türlü işin içinden çıkamadım sizce javadan vazgeçip daha rahat olduğum Microsoft teknojilerine yönlenmelimiyim.
Java'da, problem tam olarak nerede? Belki yardımcı olabilirim.
Hocam kod yazma dışında olan teorik kısımı anlayamıyorum bir türlü oturmuyor . Birde kaynaklardan faydalanırken daha önceden programlama bilgim olduğu için bazı bildiğim kısımları(örn: if-else, döngü yapıları gibi) atlıyorum bununda negatif etkisi olabilir
hmm nesne yönelimli programlama kısmı C# ile tamamen aynı aslında. Yani bu seviyede c# ile javanın nasıl bir farkına takılıyorsunuz onu anlayamıyorum, neredeyse java kodunu c#'a yapıştırsanız çalışacak? Mesela bir örnek verebilir misiniz? Tam olarak problem olan nokta ile ilgili?
Hocam sizin videolarınızdan örnek vericek olursak Encapsulation ve soyutlama, Derin ve sığ kopyalama videolarınızı izlerken diğer konulara nazaran anlamada sıkıntı yaşadım.
Cansın 🙏
56kbps=7kB/s yapar 13MB =13000kB yapar 2dk 120 saniyedir. 13,000/120=108 kB/s bir hiz gerekli bizim hız 7kB/s
Hocam K, M, G, T ile Ki, Mi, Gi, Ti kullanımı farklı. İlkinde(K) 1000 ile, diğerinde (Ki) 2^10 (1024) ile çarpıyoruz. Sunumdaki dönüşümlere bakarsanız da bu yolla gidilmiş. Fakat 1 GB = 1024 MB diye hesap yapıyoruz mesela. Neden?(1000 ile çarpmalı değil miyiz aslında) Konuya açıklık getirebilir misiniz?
evet hocam bu soruyu lütfen cevaplar mısınız?
cok tesekur )))
işte bunlar hep elektronik
Hocam ağzınıza sağlık..
0:01 -Bağla çalışır.