De 8 meest gemaakte fouten bij het isoleren van je dak | Doe-het-zelf met Hauster

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 30 вер 2024
  • De 8 belangrijkste dingen die je NIET moet doen wanneer je gaat isoleren. Check het in deze video!
    Hulp nodig? Bel onze klantenservice voor al je klusvragen: 020 2255 277
    0:21 1. De verkeerde isolatiematerialen kiezen voor je dak
    Bij ongeïsoleerde daken met dakpannen kan je meestal alle veelvoorkomende isolatiematerialen gebruiken. Zit jouw dak anders in elkaar of twijfel je? Of heb je een plat dak? Kijk dan even goed bij iedere klus of het materiaal bij jouw past. Gebruik dus geen PIR bijvoorbeeld bij isoleren platte daken van binnenuit.
    0:42 2. Een te lage Rd-waarde kiezen
    Kies voor een goede isolatiewaarde, die ook in de toekomst afdoende is. Ga dus voor een Rd van 4,5 of hoger.
    01:05 3. Zacht isolatiemateriaal niet induwen
    Duw zacht isolatiemateriaal zoals glaswol of vlas maximaal 1 centimeter in om een goede isolatiewaarde te behouden.
    01:17 4. Onderbrekingen in je isolatie of folie
    Isoleren kan je het beste vergelijken met het aantrekken van een warme jas. Overal waar die niet goed dicht zit, wordt het koud en gaat het tochten. Zorg dus dat isolatiematerialen altijd goed op elkaar aansluiten en tegen wanden, balken en muren.
    01:36 5. Spouwtjes creëren tussen je dakbeschot en je isolatie
    Je wilt condensatie in de constructie voorkomen. Daarom is het altijd beter om spouwtjes te voorkomen.
    02:08 6. Je isolatie niet afwerken met een folie en bijbehorende tapes
    Folie beschermt je isolatie en constructie tegen vocht en voorkomt dus vochtproblemen. Bijkomend voordeel is dat het plaatsen van een folie tocht voorkomt.
    02:31 7. Het niet afwerken van je isolatie
    Door het afwerken met bijvoorbeeld gipsplaten of Agnes-platen, voorkom je dat je folie en je isolatie beschadigd. Bovendien maak je de constructie ook nog brandveilig.
    02:48 8. Met natte materialen werken
    Natte materialen zorgen voor vocht in je constructie en zullen ook bij het opdrogen wat meer gaan werken.
    ▬▬▬▬▬▬▬ Hauster ▬▬▬▬▬▬▬▬
    Wil je een persoonlijk advies voor jouw klus of wil je weten welke producten je het beste kan gebruiken of nodig hebt? Start gelijk een gesprek met één van onze experts!
    Neem contact op via help.hauster.c...
    Of kijk op www.hauster.com/

КОМЕНТАРІ • 44

  • @XAnimazingX
    @XAnimazingX 10 місяців тому +2

    Ik zou ook wel wilen isoleren maar de dakdekker zei dat je dat bij ons dak beter van de buitenkant kan doen ivm het niet hebben van dampopen folie onder de pannen. Ik vraag me af wat de kosten zijn voor een gemmideld dak inclusief nieuwe pannen.

    • @hauster
      @hauster  10 місяців тому

      Beste XAnimazingX het aan de buitenzijde isoleren van je dak is inderdaad de beste methode. Maar het kan niet altijd, of het leggen van een nieuw dak is duur. We kunnen je niet met je vraag over de kosten van een nieuw dak helpen, dat is niet onze expertise. Wat wel onze expertise is is isoleren van binnenuit. We kunnen met je kijken of het mogelijk is om van binnenuit de isoleren, want het niet hebben van een dampopen folie onder de pannen is lang niet altijd onoverkomelijk. We helpen je graag op Hauster.com (via de chat) of per email: klantenservice@hauster.com. Bellen kan ook: 020-2255 277.

  • @XD-cr3du
    @XD-cr3du 7 місяців тому +1

    Op 0:40 zeg je: gebruik geen PIR bij platte daken.
    Hoezo? Letterlijk overal lees je dat PIR ook voor platte daken een fantastische isolator is, met een relatief hoge RD waarde voor de dikte. Let wel op: ik heb het over isoleren aan de buitenkant.

    • @hauster
      @hauster  7 місяців тому +1

      Klopt helemaal! PIR is een uitstekende isolator voor de buitenzijde van een plat dak. Zie ook onze klusvideo www.hauster.com/collections/epdm-dakbedekking-aanbrengen. In bovenstaande video gaat het over het na-isoleren van een plat dak aan de binnenzijde. Hadden we wellicht duidelijker moeten noemen!

    • @XD-cr3du
      @XD-cr3du 7 місяців тому

      @@hauster Ah helder, dan snap ik het nu, dank voor de extra uitleg!

  • @Cars-coffee
    @Cars-coffee 3 місяці тому +1

    Wij hebben piepschuim op het dak liggen de folie is al vergaan door de jaren heen. Kan ik nu van binnen werken met pir met gips?

    • @hauster
      @hauster  2 місяці тому +1

      Wij adviseren altijd om met glaswol/Isovlas en een klimaatfolie te werken als er al een laag aan de buitenkant op zit. Zo weet je zeker dat je goed zit. Piepschuim en de folie is waarschijnlijk na al die jaren wel als dampopen te beschouwen, maar alleen als je dit zeker weet zou PIR met gips een optie kunnen zijn.

    • @Cars-coffee
      @Cars-coffee 2 місяці тому +1

      @@hauster ja dat weet je nooit zeker uiteraard? Zou je de pir rechtstreeks tegen het dakbeschot plaatsen?

    • @hauster
      @hauster  2 місяці тому

      @@Cars-coffee Je kan de PIR direct tegen het dakbeschot plaatsen, tenzij je last hebt van doorslaand vocht of wanneer je dakbeschot erg ongelijk is.

    • @hauster
      @hauster  2 місяці тому

      @@Cars-coffee De pir kan inderdaad rechtstreeks tegen het dakbeschot gelijmd worden met pur.

  • @FamiliesChef
    @FamiliesChef Рік тому +1

    👍👍👍👍👍🔔🔔🔔🔔🔔🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

  • @taoizt3846
    @taoizt3846 7 місяців тому +1

    Nu ben ik zelf een leek op het gebied van Isolatie, maar in mijn zoektocht online wordt je toch regelmatig de verkeerde kant op gestuurd. Zo lees ik veelvuldig dat PIR platen wel degelijk geschikt kunnen zijn voor een isolatie aan binnenzijde van plat dak. Ik wil mijn garage isoleren maar ik ben daar niet zo streng in als voor het huis. Dus redelijke isolatie is prima voor mij. Ik wil eigenlijk PIR-platen gebruiken omdat ze dunner zijn dan glaswol en ik de steunbalken van de constructie zichtbaar wil houden voor de eindafwerking. Nu las ik over het gebruik van ventilatielatten waar de PIR platen op komen. Maar is dit nu helemaal niet verstandig? Ik heb verder ventilatie via 1 of meer raampjes. Ga de ruimte gebruiken als hobby en sportuimte gebruiken. Wat is nu wijsheid?

    • @hauster
      @hauster  7 місяців тому +2

      @taoizt3846 Wij raden af om je platte dak met PIR na te isoleren. De reden is dat de dakbedekking van je platte dak dampdicht is. PIR (mits goed gemonteerd) is ook dampdicht. Damp die tussen deze twee dampdichte lagen zit kan niet weg. Zal condenseren en uiteindelijk trekt dit vocht in het hout van je constructie. Met grote kans op houtrot als gevolg. Dat je de ruimte goed ventileert (altijd doen!) heeft hier geen invloed op. Daarom adviseren wij bij een plat dak altijd: glaswol/vlaswol/steenwol in combinatie met klimaatfolie. Wij zien ook dat er tegenstrijdige adviezen worden gegeven. In theorie zou je in jouw geval met PIR kunnen na-isoleren door de PIR platen niet dampdicht af te werken (dus niet onderling afplakken met aluminium tape en niet rondom afpurren. In dat geval is de isolatielaag niet dampdicht. Echter gaat dit ten koste van de isolatiewaarde. En daar was het je nou juist om te doen.).

    • @taoizt3846
      @taoizt3846 7 місяців тому

      @@hauster Dank voor het uitgebreide antwoord! Het is inderdaad de vraag of de laatste oplossing niet te veel ten koste gaat van de isolatiewaarde. Aan de andere kant is het geen woonruimte. Maar dit is wel duidelijk nu. Top!

    • @dlmm2645
      @dlmm2645 5 місяців тому

      Dus er is een nuance, want PIR wordt veel gebruikt OP het dak, direct onder de dakbedekking.
      De opmerking gaat over PIR niet aan de binnenzijde te plaatsen (warmdakconstructie).
      Daarmee komt het dauwpunt wellicht ook onhandig uit (condensatie in de constructie die vervolgens niet weg kan door de dampdichte materialen aan beide zijden).
      Volgens mij is er ook nog een verband tussen de omvang/hoogte van isolatiewaarde aan de binnen en buitenkant?

  • @metamud8686
    @metamud8686 10 місяців тому +1

    Als glaswol niet brandt, hoe wordt dit dan brandveiliger (je laatste tip) door er gips of agnes platen voor te hangen? 🤔

    • @hauster
      @hauster  10 місяців тому

      Goede vraag @metamud8686. Glaswol brandt inderdaad niet. Maar als de glaswol tussen houten balken is gemonteerd en vastgezet met houten rachels dan is het veiliger om de glaswolisolatie af te werken met brandwerende of -vertragende platen als gipsplaat.

  • @chiphazzard01
    @chiphazzard01 11 місяців тому +1

    Als mijn huidige dak al al een dunne isolatie laag heeft vanaf de bouw. ( ca 3 cm ) wat kan ik dan het best gebruiken om het beter te isoleren?

    • @hauster
      @hauster  11 місяців тому

      Dat is afhankelijk van wat er al op je dak zit? welk isolatiemateriaal en welke folie.

    • @z-spoordigital7228
      @z-spoordigital7228 11 місяців тому

      @@hauster nu is het een soort purschuim idee wat als een sandwich tussen de buiten en binnen plaat zit. Zit er geen folie oid gezien het een vastgelijmd iets is.

    • @hauster
      @hauster  11 місяців тому +1

      Moeilijk om zo in te schatten of de purschuim en laag waartussen het zit dampopen of dampdicht is. Wij zouden in dat geval glaswol of vlaswol adviseren met een klimaatfolie, dan weet je zeker dat je goed zit.

  • @willemsajaxfan
    @willemsajaxfan 3 місяці тому

    Ik heb een plat dak, ik ga eerst een laag steenwol tussen de balken doen, en hier wil ik 2x pir ertegen plaatsen. Dunne platen pir overigens. Dit kan toch geen kwaad daar ik eerst de steenwol tegen het dak leg, en erna pas de pir?

    • @hauster
      @hauster  2 місяці тому

      Wij adviseren altijd om van buiten naar binnen gezien, van dampopen naar dampremmend te werken. In jouw geval houd je dat aan (steenwol is dampopen, PIR is dampdicht). Al vraag ik me wel af waarom je met 2 isolatiematerialen wilt werken? En je niet gewoon kiest voor of steenwol of pir? Dat is namelijk makkelijker en sneller in de verwerking en waarschijnlijk nog goedkoper ook.

  • @mule666
    @mule666 8 місяців тому

    Ik wil houten blokhut isoleren aan buitenzijde en later afwerken met rabath hoe doe ik dat

    • @hauster
      @hauster  8 місяців тому

      Hi, leuk dat je een blokhut gaat isoleren. Je bedoeld de wanden? Dit kan je het beste met glaswol doen. Dit wordt overigens meestal aan de binnenkant gedaan. Dus van buiten naar binnen doe je deze volgorde: Plaats eerst een dampopen folie tegen de wand, maak dan een raamwerk waar je de glaswol tussen klemt. Vervolgens plaats je een dampremmende folie en daarna de afwerking. Je kan eigenlijk onze voorzetwandklus volgen; www.hauster.com/collections/een-voorzetwand-isoleren-met-glaswol

  • @metamud8686
    @metamud8686 10 місяців тому

    Wat ik altijd zo leuk vind: eerst doe je enorme moeite om de folie aan te brengen en ELK gaatje van de nietjes helemaal dicht en af te plakken met folieplakband.
    En vervolgens? Dan worden er gipsplaten tegenaan GESCHROEFD. Vier schroefjes per rachel? Vier gaatjes erbij! Hon-der-den gaatjes in je folie erbij op zo'n zolder.
    Ik blijf het geweldig vinden.

    • @hauster
      @hauster  10 місяців тому +4

      Je wilt zoveel mogelijk lekken voorkomen. Dat doe je door de nietgaatjes dicht te plakken. De schroefgaatjes worden deels gedicht door de afwerking er goed op vast te schroeven, maar je hebt gelijk: 100% luchtdicht zal het niet zijn. Maar dat is geen reden om de nietgaatjes niet dicht te plakken. Jij moet wel een joekel van een zolder hebben als je honderden schroefgaatjes hebt!

  • @gradje91
    @gradje91 9 місяців тому

    Wat raden jullie aan bij schuindak? Dampremmende folie en pir plaat?

    • @hauster
      @hauster  9 місяців тому

      Hallo @gradje91, dat is afhankelijk van of er wel of geen isolatiemateriaal en/of folie aan de buitenzijde van je dak zit (onder de pannen). Als daar bijvoorbeeld al een pur-laag zit, dan raden we PIR aan de binnenzijde af. Laat ons op hauster.com (chat/email/telefoon) weten of, en zo ja: wat, er aan de buitenzijde van je dak zit en we helpen je met het juiste advies!

  • @fingerscrossed2317
    @fingerscrossed2317 2 місяці тому

    Hoi,.ik vind dit een goede video, bedankt voor de tips.
    Ik wil het dak v/d schuur isoleren met eps platen.
    De constructie is dampopen met golfplaten, halfsteens.
    Eerst spinvlies, dan platen ., wat zijn de mogelijkheden kwa eindafwerking?
    Zou dit ook met een bv een dampremmende folie kunnen?...
    .

    • @hauster
      @hauster  2 місяці тому

      Hi, Wat goed dat je aan de slag gaat met het isoleren van je dak. Dit gaat je veel comfort bieden, warmer in de winter en waarschijnlijk ook koeler in de zomer. Ik ga er vanuit dat er geen sprake is van vochtdoorslag, een folie aan de koude zijde is dan niet nodig. Vwb isolatiemateriaal is piepschuim een optie. Echter behaal je hiermee waarschijnlijk een beperkte isolatiewaarde waardoor je dus minder comfort gaat ervaren dan je misschien zou willen of verwachten. Zoals je zelf al aangeeft is het belangrijk alles luchtdicht af te werken met een dampremmende folie en bijbehorende tapes. Basic tape voor de overlapnaden en butyltape voor de randen bij de muren.Ons advies is om te isoleren met glaswol (prijsgunstig alternatief) en afwerken met folie en eventueel gips- of OSB platen:
      1. Breng rachels aan op de bestaande balken (eerst om de 60 cm)
      2. Klem hierachter het glaswol (Het beste kies je voor glaswol wat iets dikker is dan de balken. )
      3. Plaats vervolgens rachels om de 30 cm
      4. Breng dampremmende folie aan en tape alles luchtdicht af met basic tape en butyl tape
      5. Nu kan je alles afwerken met gipsplaten of OSB/Underlayment. (Er vanuitgaande dat je dakconstructie hiervoor stevig genoeg is)

    • @fingerscrossed2317
      @fingerscrossed2317 2 місяці тому

      Bedankt voor uw antwoord,
      Ik wil alleen niet zoveel ruimte inleveren (breedte balk is 16 cm), vind het fijn als er wat ruimte over blijft boven mijn hoofd.
      ​@@hauster

    • @hauster
      @hauster  2 місяці тому

      @@fingerscrossed2317 Dat is begrijpelijk inderdaad. Dan is het beter om voor een dunner isolatiemateriaal te kiezen.

  • @tjgerh
    @tjgerh 11 місяців тому +1

    Over punt 5 "Spouwtjes creëren tussen je dakbeschot en je isolatie" lees ik tegenstrijdige informatie. De een zegt juist wel doen vanwege doorluchting. Kan jij hier duidelijkheid in scheppen?

    • @hauster
      @hauster  11 місяців тому

      We begrijpen je verwarring, wij zien ook dat er verschillende methodes worden genoemd. In het algemeen geldt dat je spouwtjes in je dakconstructie zoveel mogelijk wilt voorkomen. Hier kan condensatie optreden en met als mogelijk gevolg vochtproblemen. Het isolatiemateriaal plaats je in de meeste gevallen daarom het beste rechtstreeks tegen het dakbeschot. Heb je last van doorslaand vocht of is je dakbeschot niet egaal (genoeg): dan wel kiezen voor ventilatielatten. Succes met je klus!

  • @Daniel_Eliezerr
    @Daniel_Eliezerr Рік тому +2

    Geen pir bij platte daken?

    • @hauster
      @hauster  Рік тому +1

      Hi @Daniel_Eliezerr, klopt, dat komt omdat platte daken dampdicht zijn aan de buitenzijde doordat er bitumen of EPDM op ligt. PIR is ook dampdicht waardoor er vochtproblemen kunnen ontstaan. In het geval van een plat dak kan je dus beter kiezen voor een minerale wol in combinatie met een klimaatfolie. Je kan hier zien hoe we dit doen: www.hauster.com/collections/isoleer-je-platte-dak-van-binnenuit-met-glaswol

    • @Daniel_Eliezerr
      @Daniel_Eliezerr Рік тому

      @@hauster dus bij een koud dak niet?

    • @hauster
      @hauster  Рік тому

      @@Daniel_Eliezerr mijn vorige antwoord gaat over isoleren aan de binnenkant. Ga je je platte dak isoleren van buitenaf dan kan je wel voor PIR kiezen. In dat geval kan je deze klus bekijken: www.hauster.com/collections/epdm-dakbedekking-aanbrengen

    • @mikepostdrums
      @mikepostdrums 9 місяців тому

      Als je PIR van binnenuit aanbrengt sluit je eventueel vocht tussen je PIR binnen en bitumen/EPDM buiten af.
      Dus bitumen/EPDM eraf, PIR eronder, bitumen/EPDM terug erop.

  • @mother-fng-bonswa3612
    @mother-fng-bonswa3612 8 місяців тому +1

    Ik dacht altijd dat je de platen niet strak tegen het beschot moest duwen voor de eventuele ventilatie tussen beschot en plaat bij vocht.

    • @hauster
      @hauster  8 місяців тому +2

      Er zijn veel verschillende visies op de vraag of je een ventilatiespouw moet creëren of niet. Wij adviseren geen spouw te creëren en direct isolatiemateriaal tegen het dakbeschot te monteren. Waar geen lucht zit, zit ook geen damp. Tenzij er sprake is van doorslaand vocht, dan is een dergelijke spouw wel aan te raden.