Miten sahanpurun ulkopinnassa oleva oksapahvi tai pahvi suhtautuu kastepisteeseen ulkopuolisella lisäeristämisellä? Tai jos seinärakenne onkin eristetty normitiivisella (VTT:llä mitatulla) kutterilastulla, jonka laskennallinen lamda-arvo onkin noin 0,045 (esim. Ehta-eriste)?
Hei, kiitos kysymyksestä. Tässä vastaus Saint-Gobainin asiantuntijalta: Vanhan rakenteen osalla mennään aina parempaan suuntaan, mikäli ulkopintaan lisätään vesihöyryä hyvin läpäisevä tuulensuojalämmöneriste, kuten Isover Facade. Sen sijaan sisäpuolinen lisälämmöneristäminen voi johtaa heikompaan suuntaan rakenteen toiminnan kannalta. Samoin mennään ehdottomasti huonoon suuntaan, jos ulkopintaan lisätään vesihöyryä läpäisemätön tai heikosti läpäisevä tuote, kuten muovipohjainen eriste. Ideaalitilanteessa US-rakenteen lämpimällä puolella tulee olla höyryn- ja ilmansulku, jonka vesihöyrynvastus on riittävän korkea suhteessa rakenteen ulkopinnan vesihöyrynvastukseen nähden ja vesihöyrynvastuksen tulee madaltua rakenteessa sisältä ulospäin mentäessä. RIL 107 esittää tarkasti arvoja erilaisille ratkaisuille (höyrynsulku vs. tuulensuoja) ja perinteinen nyrkkisääntöhän on ollut, että vesihöyrynvastussuhteiden tulisi olla vähintään 5:1 sisä- ja ulkopinnan välillä. Vanhoissa purueristeisissä seinärakenteissa tämä toteutunee ”vaihtelevasti” ja vaikea on erilaisten materiaalien vastuksia toki tietää + että mikä on vanhojen materiaalien tiiviystaso muutenkaan. Sama pätee tietty vanhaan runkoeristeeseen. Toimintavarmin ratkaisu onkin, jos rakenne uusitaan kauttaaltaan (tuulensuoja, lämmöneristeet ja höyrynsulku). Höyryn- ja ilmansuluksi voidaan asentaa esim. Isover Vario (kosteutta tasaava höyrynsulku). Lisäkysymyksissä olethan yhteydessä Saint-Gobainin tuoteneuvontaan: www.fi.weber/yhteystiedot/aluemyynti/saint-gobain-tuoteneuvonta K-Raudan sivun Isover-tuotteita: www.k-rauta.fi/tuotemerkit/isover K-Raudan sivun Saint-Gobain Weber -tuotteita: www.k-rauta.fi/tuotemerkit/saint-gobain-weber
Miten sahanpurun ulkopinnassa oleva oksapahvi tai pahvi suhtautuu kastepisteeseen ulkopuolisella lisäeristämisellä? Tai jos seinärakenne onkin eristetty normitiivisella (VTT:llä mitatulla) kutterilastulla, jonka laskennallinen lamda-arvo onkin noin 0,045 (esim. Ehta-eriste)?
Hei, kiitos kysymyksestä. Tässä vastaus Saint-Gobainin asiantuntijalta: Vanhan rakenteen osalla mennään aina parempaan suuntaan, mikäli ulkopintaan lisätään vesihöyryä hyvin läpäisevä tuulensuojalämmöneriste, kuten Isover Facade. Sen sijaan sisäpuolinen lisälämmöneristäminen voi johtaa heikompaan suuntaan rakenteen toiminnan kannalta. Samoin mennään ehdottomasti huonoon suuntaan, jos ulkopintaan lisätään vesihöyryä läpäisemätön tai heikosti läpäisevä tuote, kuten muovipohjainen eriste.
Ideaalitilanteessa US-rakenteen lämpimällä puolella tulee olla höyryn- ja ilmansulku, jonka vesihöyrynvastus on riittävän korkea suhteessa rakenteen ulkopinnan vesihöyrynvastukseen nähden ja vesihöyrynvastuksen tulee madaltua rakenteessa sisältä ulospäin mentäessä. RIL 107 esittää tarkasti arvoja erilaisille ratkaisuille (höyrynsulku vs. tuulensuoja) ja perinteinen nyrkkisääntöhän on ollut, että vesihöyrynvastussuhteiden tulisi olla vähintään 5:1 sisä- ja ulkopinnan välillä. Vanhoissa purueristeisissä seinärakenteissa tämä toteutunee ”vaihtelevasti” ja vaikea on erilaisten materiaalien vastuksia toki tietää + että mikä on vanhojen materiaalien tiiviystaso muutenkaan. Sama pätee tietty vanhaan runkoeristeeseen. Toimintavarmin ratkaisu onkin, jos rakenne uusitaan kauttaaltaan (tuulensuoja, lämmöneristeet ja höyrynsulku). Höyryn- ja ilmansuluksi voidaan asentaa esim. Isover Vario (kosteutta tasaava höyrynsulku).
Lisäkysymyksissä olethan yhteydessä Saint-Gobainin tuoteneuvontaan: www.fi.weber/yhteystiedot/aluemyynti/saint-gobain-tuoteneuvonta
K-Raudan sivun Isover-tuotteita: www.k-rauta.fi/tuotemerkit/isover
K-Raudan sivun Saint-Gobain Weber -tuotteita: www.k-rauta.fi/tuotemerkit/saint-gobain-weber